Poetin: Kiev in twee weken in te nemen

Rusland kan de Oekraïense hoofdstad Kiev in twee weken innemen. Dat zou de Russische president Vladimir Poetin in een telefoongesprek met voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso hebben gezegd, melden de Italiaanse krant La Repubblica en het Duitse weekblad Der Spiegel dinsdag op basis van ingewijden.

Barroso zou zaterdag bij een EU-top over het telefoongesprek, dat hij toen net had gevoerd, hebben verteld. Volgens de ingewijden vroeg Barroso in het telefoongesprek opheldering over Russische militairen die in Oekraïne zouden opereren. "Als ik wil, kan ik binnen twee weken Kiev innemen", zou Poetin daarop hebben gezegd.

Poetin zou zo duidelijk willen maken dat hij niet met verdere sancties moet worden geprovoceerd. Na de mededeling op de EU-top van Barroso waarschuwde de Britse premier David Cameron fouten die in 1938 werden gemaakt niet te herhalen. Destijds annexeerde nazi-Duitsland steeds nieuwe gebieden. De geallieerden stonden dit oogluikend toe in de hoop dat de vrede zo bewaard bleef. Dit beleid werd appeasement genoemd en bleek uiteindelijk niet te werken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou hebben gezegd dat Poetin op militaire escalatie koerst. Na Oekraïne zou Rusland Letland en Estland op de korrel nemen. Merkel heeft vaker gezegd dat Poetin niet te vertrouwen is.