Samsung kopieerde Apple en moet betalen

Samsung moet ruim 85 miljoen euro (119 miljoen dollar) boete betalen aan Apple. De Zuid-Koreaanse technologiereus heeft twee patenten van het Amerikaanse Apple geschonden. Dat heeft een jury in de Verenigde Staten vrijdag (lokale tijd) besloten.

De technologiereuzen liggen al lange tijd met elkaar in de clinch over patentschendingen. Apple beschuldigde Samsung ervan vier patenten voor smartphones te hebben geschonden. Samsung heeft echter altijd ontkend de iPhonepatenten te hebben gebruikt voor haar eigen Galaxy mobiele telefoon.

Het eerste patent gaat over 'quick links', waarbij adressen en telefoonnummers op sites automatisch aanklikbaar worden. Het tweede patent betreft de manier om een toestel te ontgrendelen door met de vinger over het touchscreen te vegen.
Het derde patent spitst zich toe op automatisch verbeteren van woorden. Het betreft hier in alle drie de gevallen software -en conceptpatenten.

De jury oordeelde verder dat Apple ook één Samsung-patent heeft geschonden, rond het organiseren van foto's en video's in mapjes. Apple moet daarvoor 158 duizend dollar betalen aan Samsung.