Lagere telefoonprijs drukt winst Samsung

Samsung heeft in het vorige kwartaal de operationele winst met vier procent zien dalen tot 8,4 biljoen Koreaanse won (5,8 miljard euro). De omzet bleef vrijwel gelijk ten opzichte van een jaar eerder, op 53 biljoen won. Dat heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant dinsdag bekendgemaakt.

Het is de tweede maand op tijd dat Samsung de winst heeft zien dalen. De fabrikant worstelt met het maken van winst op smartphones, nu de prijs daarvan blijft dalen. Gemiddeld komt de prijs van een nieuwe Samsung dit jaar uit op tweehonderd euro, negen procent lager dan in 2013, rekende Nomura Financial Investment uit.

De daling komt doordat in het Westen steeds minder nieuwe telefoons worden verkocht, terwijl in de opkomende landen, waar nog wel meer wordt afgezet, veel vaker voor goedkope telefoons wordt gekozen. In bijvoorbeeld China heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant daarnaast steeds vaker te maken met sterke lokale spelers.

De fabrikant haalt ongeveer twee derde van het inkomen uit telefoons zoals de net geïntroduceerde Galaxy S5. Het bedrijf, dat ook televisies en geheugenchips maakt, komt later deze maand met de volledige kwartaalcijfers.