FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 mei 2014

Amsterdam CS wél schoongemaakt

Stakende schoonmakers op Amsterdam Centraal Station onderbreken hun actie komende nacht en zondag. Dat heeft een woordvoerder van FNV Bondgenoten zaterdagavond laten weten aan het ANP. Als teken van respect willen ze het station zo schoon mogelijk maken voor de dodenherdenking van zondagavond.

De schoonmakers zijn zaterdagavond al begonnen met het opruimen van de troep. Ze hebben al één perscontainer weten te vullen, die het vuilnis samenperst tot balen.

Amsterdam CS is een van de zeven stations waar op 4 mei voor reizigers en spoormedewerkers - naast de 2 minuten stilte om 20.00 uur - een herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden.

Leger India ingezet na moord op 31 moslims

India heeft het leger ingezet om de rust te herstellen in de staat Assam, waar de afgelopen dagen 31 moslims werden doodgeschoten. Volgens de Indiase politie zijn de daders rebellen van de Bodo-stam, die zich met geweld verzetten tegen de komst van immigranten uit buurland Bangladesh.

Veiligheidsdiensten vonden zaterdag de levenloze lichamen van nog 9 mensen, van wie 6 vrouwen en kinderen. In totaal vielen er de afgelopen dagen 31 doden.

De onlusten duren nu al zeker drie dagen en werpen een schaduw op de parlementsverkiezingen in India. Die zorgen ervoor dat de spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen zijn toegenomen.

Succes voor Nederlandse rolstoeltennissters

De Nederlandse rolstoeltennissters hebben uitstekend gepresteerd op de South Africa Open in Johannesburg. Zowel in het enkelspel als in het dubbelspel ging de titel naar Nederland.

Het toernooi in Johannesburg maakt deel uit van de ITF Super Series, een reeks van zes toernooien dat één niveau onder de Grand Slams staat. Er deden twee Nederlandse vrouwen mee in het enkelspel: Marjolein Buis, de nummer zes van de wereld, en Aniek van Koot, die twee plekken hoger staat.

Buis werd in de halve finales met 7-6 (3) en 6-2 uitgeschakeld door Sabine Ellerbrock, de Duitse nummer één van de wereld en dit jaar winnares van de Australian Open. Van Koot haalde onder meer door een zege op de nummer zeven op de mondiale ranglijst, de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane, de finale van het toernooi.

Van Koot moest eerder dit jaar de leiding op de wereldranglijst afgeven aan Ellerbrock toen ze door een blessure haar titel op de Australian Open niet kon verdedigen. In de finale in Johannesburg liet ze echter weer eens zien wie de betere van de twee is. Van Koot won met 6-4, 4-6 en 6-4. Het was de 25e wedstrijd tussen de twee en Van Koot heeft er daarvan nu maar liefst 21 gewonnen.

"Dit is heel bijzonder. Ik had deze zege nooit verwacht. In het begin van de week speelde ik nog zo slecht dat ik eigenlijk had verwacht dat ik er voor de halve finales uit zou liggen. Eerlijk gezegd had ik gedacht dat ik dit weekeinde naar het leeuwenpark zou gaan in plaats van dat ik een finale zou spelen", aldus de 23-jarige Van Koot (foto).

 

Van Koot in actie in het dubbelspel op Wimbledon 2013, waar ze samen met Jiske Griffioen de titel won

Buis en Van Koot deden beiden ook mee in het dubbeltoernooi. Van Koot was daarin samen met de Britse Lucy Shuker als eerste geplaatst, Buis speelde met de Zuid-Afrikaanse Montjane en was als tweede geplaatst. Buis en Montjane bleken het sterkste duo. Een paar uur na hun uitschakeling in het enkelspel maakten ze in de dubbelfinale gehakt van Shuker/Van Koot: 6-0 en 6-1.

In het enkelspel bij de mannen was Tom Egberink de enige Nederlander die in Johannesburg in actie kwam. De 21-jarige speler uit Hardenberg moest in de kwartfinale zijn meerdere erkennen in Stéphane Houdet. De 22 jaar oudere Fransman, de mondiale nummer twee, won met 7-5 en 6-0. In onderlinge ontmoetingen staat het inmiddels 7-0 voor Houdet, die uiteindelijk het toernooi ook won.

Egberink speelde ook in het dubbelspel en wederom was het Houdet die hem tegenhield. Samen met de Japanner Satoshi Saida kwam Egberink tot de halve finale. Daarin stuitten ze op Houdet en zijn dubbelpartner Frédéric Cattaneo. Het Franse topduo was veel te sterk en won met twee keer 6-0. Opvallend is dat ze in de drie wedstrijden tot de finale in zes sets totaal slechts één game verloren. Niet verrassend wonnen de Fransen ook de titel.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 34

Vanavond begon om 18.45 uur de laatste speelronde van dit seizoen in de Eredivisie. Na afloop van de negen duels kan geconcludeerd worden dat PSV het ticket voor de Europa League heeft bemachtigd en dat Roda JC, ondanks een overwinning, rechtstreeks degradeert naar de Jupiler League.

De strijd om degradatie ging tussen N.E.C. Nijmegen en hekkensluiter Roda JC. N.E.C. ging op bezoek bij landskampioen Ajax. Al vroeg kwam Ajax op voorsprong na een eigen doelpunt van Leiwakabessy. Vlak daarna kwam uit Deventer het bericht dat Roda op voorsprong kwam, wat degradatie voor N.E.C. zou betekenen. Beide ploegen wisten een lange tijd niet te scoren, tot een kwartier voor tijd. Jahanbakhsh maakte de gelijkmaker voor de ploeg uit Nijmegen. Tien minuten later leek alsnog het doek te vallen voor N.E.C. toen Krkic Ajax weer op voorsprong zette. In de 88e minuut was het echter opnieuw Jahanbakhsh die zijn ploeg op gelijke hoogte zette en daarmee het benodigde punt binnenhaalde.

Hekkensluiter Roda JC reisde af naar Deventer voor de allesbeslissende wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De thuisploeg wist zich vorige week al veilig te spelen maar Roda moet winnen om nog een kans te maken om degradatie te ontlopen. Na een kwartier kwam Roda op voorsprong nadat De Beule uit de counter scoorde. Daarna zakte de ploeg te veel terug en kwamen ze goed weg na kansen van Go Ahead. Na rust was de thuisploeg ook de betere. Onder andere kansen van Falkenburg, Overgoor en Kolder werden gestopt door doelman Kurto. Het bleek na negentig minuten echter niet genoeg gezien de resultaten in de Amsterdam ArenA waardoor Roda JC voor het eerst in het bestaan van de ploeg degradeert naar de Jupiler League.

PSV kreeg NAC Breda op bezoek in een Brabants onderonsje. Om zeker te zijn van een Europa League-ticket moest PSV winnen, om zo Vitesse en sc Heerenveen definitief voor te blijven. De thuisploeg opende na een kwartier de score nadat Depay een voortreffelijke pass van Hendrix binnenwerkte. Het vervolg van de wedstrijd was saai en leverde weinig kansen op. Na een uur spelen verdubbelde PSV de score na een kopbal van Bruma. PSV was tevreden met de tussenstand en speelde de wedstrijd uit.

In Alkmaar speelden AZ en Feyenoord tegen elkaar. Het begin was voor de thuisploeg, maar al snel nam Feyenoord het heft in handen. Het leidde tot kansen waar Boëtius de grootsten kreeg: de bal ging naast, op de lat en over het doel waardoor er nog niet gescoord werd. In de tweede helft kopte Pellè de bal na een hoekschop op de paal, waarna Immers in de rebound de bal achter doelman Esteban werkte. Vervolgens ging Feyenoord door met kansen missen. In de slotminuten werd dat afgestraft door een harde pegel van Gudmundsson. 


De verslagenheid bij Rodaspelers Kurto en Fledderus is groot (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)


Nummer drie FC Twente kreeg bezoek van de bekerwinnaar PEC Zwolle. In de eerste helft was het spel meer voor FC Twente, maar ook PEC pikte haar kansen mee. Na twintig minuten opende Ebecilio de score nadat zijn schot van richting werd veranderd. Doelman Boer was kansloos. Zes minuten later kwam PEC al weer op gelijke hoogte na een mooi doelpunt van Karagounis. Twente schakelde bij en amper een minuut later stonden ze weer op voorsprong door Tadic. Met nog twintig minuten te spelen maakte Narsingh voor PEC een mooie aanval af door de bal binnen te schieten. Hierna kreeg de ploeg uit Zwolle zelfs nog kansen op de 2-3 maar deze kwam er niet.

In Utrecht stond het duel van FC Utrecht met Vitesse op het programma. In de eerste helft gebeurde buiten twee kansen voor Vitesse niet zoveel, tot vlak voor rust: De Ridder schoot Utrecht op 1-0. Twintig minuten voor tijd kwam de voormalige koploper op gelijke hoogte via een schot van afstand van Labyad. Lang stond de 1-1 niet op het scorebord, want tien minuten na de gelijkmaker kwam Utrecht weer op voorsprong. Van dichtbij schoot Agudelo op aangeven van Mulenga binnen. 

Nummer vijftien RKC Waalwijk kreeg bezoek van de nummer zes, sc Heerenveen. De thuisploeg begon beter dan de Friezen en kreeg kansen via vooral Sno maar hij faalde toen hij alleen tegenover doelman Nordfeldt kwam te staan. Even later schoot hij twee keer op de paal, waardoor de 0-0 op de scoreborden bleef staan. Vijf minuten voor het einde van de eerste helft scoorde Van den Berg uit de voorzet die Sinkgraven hem gaf. In de tweede helft verdubbelde Basacikoglu na een kwartier de stand. Tien minuten later maakte topscorer Finnbogason zijn 29e doelpunt nadat Van Anholt werd neergehaald. Kuipers kende een strafschop toe en de IJslander faalde niet. 

FC Groningen en Heracles Almelo troffen elkaar in de Euroborg in het noorden van het land. De thuisploeg kwam na een kwartier op voorsprong nadat Zivkovic uit een voorzet raaktschoot. Even later miste Bel Hassani een enorme kans op de 1-1. Rosheuvel ging daarna niet in de fout, hij maakte gelijk uit een rebound na een kopbal. In de tweede helft kwam Groningen goed weg na een indraaiende corner van Cziommer en een schot van Koenders op de lat. Groningen scoorde in het vervolg binnen een paar minuten twee keer, via Van der Velden en De Leeuw. 

Het duel om de negende plaats ging tussen SC Cambuur en ADO Den Haag. Beide ploegen kregen voor rust de nodige kansen, waarvan alleen Leeuwin (Cambuur) succes had. Uit een corner kopte de oud-ADO-speler raak. In de tweede helft kreeg El Makrini een grote kans, die gestopt werd door doelman Zwinkels. In het laatste kwartier boog Kramer de 0-1 achterstand om in een 1-2 voorsprong, waardoor Cambuur naar de twaalfde positie zakt.


N.E.C.'ers vieren de 2-2 van Jahanbakhsh (PRO SHOTS/Kay In't Veen)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Ajax N.E.C. Nijmegen 2 - 2
Go Ahead Eagles Roda JC Kerkrade 0 - 1
PSV NAC Breda 2 - 0
AZ Feyenoord 1 - 1
FC Twente PEC Zwolle 2 - 2
FC Utrecht Vitesse 2 - 1
RKC Waalwijk sc Heerenveen 0 - 3
FC Groningen Heracles Almelo 3 - 1
SC Cambuur ADO Den Haag 1 - 2


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax CL 34 20 11 3 71 69 - 28
2 Feyenoord vCL 34 20 7 7 67 76 - 40
3 FC Twente vEL 34 17 12 5 63 72 - 37
4 PSV vEL 34 18 5 11 59 60 - 45
5 sc Heerenveen po 34 16 9 9 57 72 - 51
6 Vitesse po 34 15 10 9 55 65 - 49
7 FC Groningen po 34 14 9 11 51 57 - 53
8 AZ po 34 13 8 13 47 54 - 50
9 ADO Den Haag 34 12 7 15 43 45 - 64
10 FC Utrecht 34 11 8 15 41 46 - 65
11 PEC Zwolle vEL 34 9 13 12 40 47 - 49
12 SC Cambuur 34 10 9 15 39 40 - 50
13 Go Ahead Eagles 34 10 8 16 38 45 - 69
14 Heracles Almelo 34 10 7 17 37 45 - 59
15 NAC Breda 34 8 11 15 35 43 - 54
16 RKC Waalwijk nc 34 7 11 16 32 44 - 64
17 N.E.C. Nijmegen nc 34 5 15 14 30 54 - 82
18 Roda JC Kerkrade degr 34 7 8 19 29 44 - 69


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 29 31
Graziano Pellè Feyenoord 23 28
Aron Jóhannsson AZ 17 32
Dusan Tadic FC Twente 16 33
Luc Castaignos FC Twente 14 31
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 14 32
Jürgen Locadia PSV 13 31
Lex Immers Feyenoord 12 32
Memphis Depay PSV 12 32
Jens Toornstra FC Utrecht 12 34

Ajax is de slechtste kampioen

Ajax heeft door het 2-2 gelijkspel op de laatste speeldag thuis tegen N.E.C. Nijmegen een negatief record gevestigd. De Amsterdammers beëindigen het seizoen met 71 punten en dat is het laagste aantal sinds de invoering van het driepuntensysteem in het seizoen 1995-1996. PSV bleef in het voetbaljaar 2007-2008 steken op 72 punten.

Ook het record van het meeste aantal punten sinds de invoering van het driepuntensysteem is in handen van Ajax. In het seizoen 1997-1998 sloot de destijds door Louis van Gaal getrainde club de competitie af met 89 punten.

[vid] Veel volk bij Bloemencorso

Het 67e Bloemencorso van de Bollenstreek is succesvol verlopen. De 58 wagens, waaronder 16 grote praalwagens, zijn zonder problemen aangekomen in Haarlem, zo heeft Wilma van Velzen van de organisatie zaterdagavond laten weten.

"Het was het spannendste corso ooit", aldus Van Velzen. Het leek er lange tijd op dat er helemaal geen hyacinten zouden zijn om de wagens te versieren, omdat de hyacinten door de warme start van de lente al waren uitgebloeid. Maar een kweker in Den Helder, die dit voorjaar laat was met planten, kon toch nog hyacinten leveren.

Het bloemenspektakel trok veel belangstelling. Naar schatting stonden er tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen langs de route.

Doden na hevig noodweer in Italië

Ernstig noodweer heeft zaterdag in de regio Marche, in het noordoosten van Italië, aan minstens twee mensen het leven gekost. In een paar uur tijd viel ruim 170 millimeter water, waardoor enkele rivieren buiten hun oevers traden en straten onderliepen.

Een 86-jarige man kon na een hartaanval niet op tijd worden bereikt door hulpdiensten en overleed in zijn huis in het dorpje Pongelli. In Senigallia stierf een 80-jarige man toen hij door de stroming werd meegesleurd. Zo'n honderd leerlingen moesten naar de bovenste verdieping van hun schoolgebouw vluchten toen het water in korte tijd meer dan een meter steeg.

Doden na hevig noodweer in Italië
Doden na hevig noodweer in Italië (Foto: ANP)

Dubbele poleposition voor Verstappen

Max Verstappen mag zondag op de Hockenheimring beide races in het Europees Formule 3-kampioenschap van poleposition beginnen. Tijdens de kwalificaties moest hij genoegen nemen met de tweede plek. Tom Blomqvist van het team van Carlin voerde echter een motorwissel uit, waardoor hij drie races lang tien plekken in moet leveren op de grid. 

Tijdens de kwalificaties was de Brit Blomqvist de enige die sneller was dan Verstappen, en dus schuift de Nederlander door naar de eerste plek. In beide races zal kampioenschapsleider Esteban Ocon uit Frankrijk samen met Verstappen vanaf de eerste rij vertrekken.

Voor de race van zaterdag mocht hij als vierde starten, maar door een aanrijding haalde hij de finish niet. Het was al de tweede race die Verstappen niet af wist te sluiten, waardoor hij 'slechts' op de zevende plek in het kampioenschap staat.

De eerste race van zondag staat voor 11 uur op het programma. Om 15.25 uur volgt de tweede race van de dag en de derde van het weekeinde. Tussen de twee races vindt de openingswedstrijd in de DTM plaats.

Fledderus: "Degradatie in- en intriest"

Vorig jaar was hij nog de reddende engel, maar vandaag degradeerde hij alsnog met Roda JC. Mark-Jan Fledderus heeft geen goed woord over voor de afdaling. "In- en intriest."

Roda had een zege bij Go Ahead Eagles op de slotdag van de eredivisie. Dat lukte, met hangen en wurgen, maar omdat NEC vriend en vijand verraste door gelijk te spelen bij Ajax (2-2) werd de degradatie van de Limburgers alsnog een feit. Na 34 speelronden is Roda de nummer achttien.

"Het is heel vreemd dat Ajax zo'n thuiswedstrijd gelijkspeelt, heel apart", wees Fledderus op FOX Sports in eerste instantie naar de Amsterdammers. Maar dat was niet helemaal terecht, besefte hijzelf ook. "Natuurlijk moeten we naar onszelf kijken en hadden we het eerder moeten doen. Er leek door onze zege niet heel veel aan de hand, maar het is gebeurd."

Vorig jaar dus nog de held. Toen scoorde hij in de play-offs tegen Sparta Rotterdam in blessuretijd de bevrijdende treffer die Roda op het hoogste niveau hield. "Deze club die Limburg een goede uitstraling geeft in de eredivisie gaat na 41 jaar naar de Jupiler League. Dat is in-en intriest."

Het was een bewogen seizoen voor de spelers van Roda, die trainer Ruud Brood weggestuurd zagen worden en Jon Dahl Tomasson als trainer kregen. De onervaren Deen, overgekomen van Excelsior, kon geen moment zijn stempel drukken en de ploeg uit het slop trekken. Fledderus over Broods congé: "Dat had van mij niet gehoeven. Dat had heel veel invloed, er zijn hier heel veel dingen gebeurd."

Langverwachte olympische 'rematch' uitgesteld

David Rudisha heeft zich af moeten melden voor de Diamond League in Doha op 9 mei. De wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de 800 meter heeft afgelopen week een lichte blessure opgelopen tijdens de trainingen in zijn thuisland Kenia.

"Het spijt me te moeten mededelen dat ik in Doha niet aan de start kan verschijnen. Ik weet dat veel fans erop gewacht hebben en het spijt me dat ik ze moet teleurstellen", aldus de Keniaan. Volgens manager James Templeton ging het de laatste maanden steeds beter en waren de pijlen gericht op de wedstrijd in Doha, maar door de in de training opgelopen kuitblessure gaat dat niet door.

Rudisha kon in 2013 slechts twee races lopen. Na de Diamond League in New York, op 25 mei, raakte hij geblesseerd aan zijn knie. Sindsdien is hij niet meer in actie gekomen. Hij zou vrijdag een wedstrijd lopen in Kenia, maar ook dat kon geen doorgang vinden vanwege de nieuwe, lichte blessure. Rudisha wil daar geen risico mee nemen en wacht daarom met zijn comeback.

In Doha zou eindelijk een tweede ontmoeting gepland staan tussen Rudisha en de jonge Nijel Amos uit Botswana. Amos pakte in 2012 olympisch zilver achter de Keniaan. 

De Diamond League in Doha staat nog wel vol met internationale sterren. Zo zullen de Kenianen Silas Kiplagat en Asbel Kiprop een nieuw duel uitvechten op de 1500 meter. Op de 3000 meter steeplechase zijn alle Keniaanse wereldtoppers aanwezig met Ezekiel Kemboi, Conseslus Kipruto, Paul Kipsiele Koech, Brimin Kipruto en Abel Mutai. Ook de Nederlandse verspringer Ignisious Gaisah doet mee in Doha.

Agent onwel door onbekende stof in Haaren

In het Brabantse Haaren is zaterdag een agent onwel geworden toen hij een onbekende stof aantrof in het buitengebied. De politie heeft het gebied afgezet en probeert met het waterschap en de brandweer te achterhalen om wat voor stof het gaat, laat een woordvoerder weten.

De agent ging af op een melding over een onbekende vloeistof die in het water lekte. Toen hij ging kijken wat er aan de hand was bij de Oisterwijksedreef werd hij onwel. Hij is nagekeken in een ziekenhuis. Volgens de zegsman gaat het inmiddels 'prima' met de agent.

[PL] Manchester City neemt koppositie over van Liverpool

Manchester City heeft Liverpool zaterdag afgelost als koploper in de Premier League. De Citizens wonnen op bezoek bij Liverpools stadsgenoot Everton met 3-2. Manchester City en Liverpool hebben na 36 wedstrijden beide tachtig punten. City heeft echter een beter doelsaldo. De beide clubs scoorden 96 keer, maar City incasseerde slechts 37 tegengoals tegen de 46 van Liverpool.

Everton, dat nog strijdt om Europees voetbal, kwam na elf minuten op 1-0 door een treffer van Ross Barkley. Halverwege de eerste helft bracht Sergio Agüero de score weer in balans, maar de Argentijn blesseerde zich daarbij ook en moest worden vervangen. Edin Dzeko nam daarop de honneurs waar met doelpunten vlak voor en vlak na rust. Romelo Lukaku zorgde voor het slotakkoord met de 3-2.

Squashers en squashsters Engeland winnen EK

De Europese titels bij het EK squash voor landenteams zijn naar Engeland gegaan. In het Italiaanse Riccione wonnen de mannen de finale met 3-0 van Frankrijk. Ook de vrouwen namen het zaterdag op tegen Frankrijk. De Engelse ploeg won die ontmoeting met 2-1.

De Nederlandse vrouwenploeg degradeerde van het hoogste Europese niveau na een 2-1 nederlaag tegen Wales. Elena Wagenmans en Margriet Huisman verloren van respectievelijk Jenny Haley en Tesni Evans. Tessa ter Sluis redde vervolgens de Nederlandse eer door een zege op Deon Saffery.

De Oranjemannen handhaafden zich wel in Divisie 1. Een 2-2 gelijkspel tegen Spanje volstond daarvoor. Sebastiaan Weenink en Laurens Jan Anjema verloren verrassend tegen de Spanjaarden. Piedro Schweertmann en Dylan Bennett trokken de stand daarna gelijk.

[Serie A] Palermo keert na een jaar terug in Serie A

Palermo is na één seizoen al weer terug in de Serie A. De Siciliaanse club won zaterdag met 1-0 van Novara en legde zo vijf rondes voor het einde van het seizoen beslag op de titel in de Serie B. Onder coach Giuseppe Iachini is Palermo al achttien wedstrijden ongeslagen. Iachini volgde in september Gennaro Gattuso op die na een slechte seizoensstart werd ontslagen.

Palermo degradeerde afgelopen zomer na negen seizoenen uit de Serie A. Na een moeizame start in de Serie B zette de ploeg echter een formidabele reeks neer. Sinds eind september verloor de ploeg nog maar twee wedstrijden. De laatste van die twee duels kwam op 21 december.

De nummers één en twee van de Serie B promoveren direct. De nummers drie tot en met acht strijden in een play-off om de derde promotieplaats. Empoli staat momenteel op de tweede plaats.

Sintnicolaas wint tienkamp Florence, dik PR Braun

Eelco Sintnicolaas heeft in zeer slechte weersomstandigheden in het Italiaanse Florence de Multistars-tienkamp gewonnen. Na de eerste dag ging hij al aan de leiding en mede door een persoonlijk record bij het discuswerpen wist hij dat vast te houden tot en met het laatste onderdeel. De 21-jarige Nederlander Pieter Braun werd met een dik persoonlijk record knap derde.

Bij het discuswerpen kwam Sintnicolaas tot 43,38 meter, 21 centimeter verder dan zijn persoonlijk record van vorig jaar. Hij kwam uiteindelijk uit op een score van 8161 punten. In zijn carrière sloot hij zeven tienkampen met een beter eindresultaat af.

Braun voltooide in Florence pas zijn derde 'volwassen' tienkamp uit zijn loopbaan. Hij begon zaterdag al met een persoonlijk record op de 100 meter, 11,18 seconden. Ook bij het verspringen deed hij het beter dan ooit: Met 7,40 meter sprong hij één centimeter verder dan hij ooit had gedaan. Op het vijfde onderdeel, de 400 meter, liep Braun eveneens een persoonlijk record: 49,54 seconden werd 49,14 in Florence.

Op zaterdag ging Braun bij het discuswerpen verder met het verbreken van zijn records. Met 42,53 meter gooide hij de discus ruim anderhalve meter verder dan ooit. Bij het speerwerpen gooide hij 21 centimeter bij zijn persoonlijk record. Braun kwam uiteindelijk uit op een puntentotaal van 7773 punten, waarmee hij zijn oude record met maar liefst 233 punten verpulverde. Het bracht hem de derde plek in de tienkamp, achter de Brit Ashley Bryant.

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door de pas zestienjarige Morgan Lake, die haar eerste volledige zevenkamp afsloot. Myrte Goor werd, mede dankzij een persoonlijk record op de 800 meter, zesde. Maureen Rots werd twaalfde.

Nederlandse film op voor Studenten Oscar

De film Sacred Defense van de Nederlandse regisseur Nima Mohaghegh kan op 13 mei een Studenten Oscar winnen. Volgens entertainmentnieuwsdienst BuzzE is de film genomineerd in de categorie beste buitenlandse productie.

Bij de uitreiking in Hollywood wordt duidelijk of de film van Mohaghegh het wint van negen andere inzendingen van filmacademiestudenten uit alle delen van de wereld. Het zou voor het eerst sinds 1990 zijn dat Nederland de prijs wint.

Sacred Defense vertelt het verhaal van Reza (Saman Amini), die tijdens de oorlog tussen Irak en Iran soldaten mentaal moet voorbereiden op het slagveld. Zijn twijfels over het nut van de strijd groeien wanneer zijn dertienjarige zoon Amin (Benham Pirzadeh) zich meldt als rekruut.

Nederlandse film op voor Studenten Oscar
Nederlandse film op voor Studenten Oscar (Foto: ANP)

Amerika valt Denemarken binnen

Sta paraat! Amerika heeft Denemarken aangevallen! Althans in Minecraft. Onlangs hadden wij gemeld dat Denemarken helemaal is nagemaakt in Minecraft. Maar Amerika zou Amerika niet zijn als zij daar ook niet hun imperialistische trekjes vertoonden.

Danish GeoData Agency heeft Denemarken nagemaakt in Minecraft, als beveiliging hebben ze dynamieten uitgeschakeld zodat anderen niet zomaar alles kunnen vernietigen. Helaas zijn ze vergeten om dynamieten in mijnkarren ook uit te schakelen.

''Verschillende Deense steden zijn met de grond gelijk gemaakt en een hoop nieuwe dingen in hun plaats gebouwd.'' Zegt Chris Hammeken, chief press officer van DGA. ''We hebben nog geen complete overview maar we zullen Kopenhagen en andere steden opnieuw moeten bouwen.''

AMERICA FUCK YEAH

Christelijke gemeenten herdenken alvast

In verschillende streng christelijke gemeenten zijn zaterdagavond alvast de Nederlandse burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogen en bij vredesoperaties herdacht. De gemeenten hebben de herdenking een dag vervroegd vanwege de zondagsrust.

Onder meer in Staphorst, Rijssen, Genemuiden en Urk werden zaterdag om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Er zijn ook gemeenten die zowel zaterdag als zondag een herdenking houden, zoals de Brabantse gemeente Werkendam.

Vanuit de streng christelijke gemeenten klinkt ook verzet tegen de verplaatsing van de herdenking. De veteranenvereniging in Urk maakt zich er bijvoorbeeld kwaad over. De veteranen zijn een petitie gestart om de dodenherdenking altijd op 4 mei te houden. Die was zaterdagavond ruim 1500 keer ondertekend. Om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen zijn veertigduizend handtekeningen nodig.

In de rest van het land worden de oorlogsslachtoffers gewoon op 4 mei herdacht. Op verschillende plekken worden zondag herdenkingen gehouden. In sommige gevallen zijn daar leden van de koninklijke familie bij. Zo zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig bij de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

[vid] Ymere: aub kleine satellietschotel

Woningcorporatie Ymere dreigt tientallen bewoners van de Van der Pekbuurt in Amsterdam Noord een boete op te leggen omdat hun satellietschotel te groot is en niet genoeg uit het zicht is geplaatst. Er wordt geklaagd dat dan niet meer alle buitenlandse zenders zijn te ontvangen.

"Sinds 1991 woon ik in Nederland, sinds die tijd mocht ik een schotel hebben. Nu mag ik ineens geen schotel hebben", klaagt iemand tegen AT5. Volgens buurtbewoner Jos de Rooij zijn er veel Egyptenaren en Libanezen in de buurt. "Die hebben een schotel nodig van minstens een meter om een storingsvrij signaal te ontvangen", verduidelijkt hij. Ymere wil echter geen schotels groter dan zestig centimeter toestaan.

Ruim zestig bewoners hebben een brief van de corporatie gehad met het vriendelijke verzoek hun schotel te vervangen en/of te verplaatsen. Doen ze dat niet dan wordt Ymere wat minder vriendelijk en kunnen ze een boete tegemoet zien.

75 N.E.C.-fans weggestuurd om spreekkoren

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan heeft zaterdag 75 supporters van N.E.C. Nijmegen naar huis gestuurd vanwege het uiten van antisemitische spreekkoren. Dat gebeurde nog voor de wedstrijd van de Nijmeegse club tegen Ajax in de Amsterdam ArenA begon.

N.E.C. laat op de clubsite weten afstand te nemen van de 'kwetsende spreekkoren'. Volgens de club zijn er echter ook supporters weggestuurd die zich niet schuldig hebben gemaakt aan de spreekkoren. Dat betreurt N.E.C. ten zeerste.

"Gezien het belang van de wedstrijd is het zeer triest dat het zo moest verlopen", aldus de club. N.E.C. wil dat het incident wordt geëvalueerd.

De club uit Nijmegen pakte in de wedstrijd een punt door gelijk te spelen tegen de landskampioen. In de ArenA werd het 2-2, waarmee N.E.C. degradatie voorkwam.

Uitslagen Eredivisie 03/05/2014 - Overige duels

Vanavond werd er in de Eredivisie de 34e en laatste speelronde afgewerkt. De duels in de strijd om degradatie vind je hier, de duels om het Europa League-ticket zijn hier te vinden. Hieronder vind je de karakteristieken van de overige duels.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 2

ADO Den Haag

 35' Leeuwin    73' Kramer 
83' Kramer 
 
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.955
Arbiter: v.d Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Zeinstra
Droste
Leeuwin
v.d.Laan
Bijker
Ritzmaier (Feldballe/86)
El Makrini
v.Moorsel (Bakker/87)
Schepers
Ogbeche
Barto (Hemmen/71)
  Zwinkels
Malone
Zuiverloon
Wormgoor
Meijers
Holla
Gehrt (Kanon/90)
v.Haaren
Schet
Kramer
v.Duinen (Gouriye/67)


Ogbeche troeft Zuiverloon af (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

AZ

1 - 1

Feyenoord

  84' Berghuis    54' Immers 
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.749
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Viergever
S.Poulsen (Gorter/58)
Gudelj
Ortíz (Wuytens/48)
Henriksen
Berghuis
Avdic (Gudmundsson/69)
Beerens
  Lamprou (Graafland/76)
v.Beek
De Vrij
Mathijsen
Kongolo
Clasie (Vormer/82)
Immers
Vilhena
Schaken (Goossens/64)
Pellè
Boëtius


Poulsen probeert tussen Mathijsen en Clasie door te komen (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

FC Groningen

3 - 1

Heracles Almelo

 16' Zivkovic
 69' v.d. Velden
 72' De Leeuw
   34' Rosheuvel 
 
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.430
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Burnet
Lindgren (De Leeuw/58)
Chery (Adorjan/81)
v.Nieff
v.d.Velden (Cijntje/84)
Zivkovic
Kostic
  Telgenkamp
Te Wierik
Schenkeveld (Bruns/77)
Rienstra
Davidson
Quansah (Koenders/46)
Bel Hassani
Cziommer
Rosheuvel (Streutker/77)
Uth
Linssen


Davidson en Hateboer strijden om de bal (PRO SHOTS/Jan Kanning)

FC Twente

2 - 2

PEC Zwolle

 21' Ebecilio
 28' Tadic
   27' Karagounis 
71' Narsingh 
 
 Gele kaart: Rosales, (FC Twente), Karagounis (PEC Zwolle)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.800
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Martina
Bjelland (Wisgerhof/88)
Schilder
Ebecilio
Tadic
Gutiérrez
Promes
Castaignos (Börven/60)
Mokhtar (Ould-Chikh/69)
  Boer
v.d.Werff
Lachman
Broerse
Gravenbeek
Drost
Mokotjo (Narsingh/69)
Klich
Karagounis (Thomas/65)
Fernandez (Benson/77)
Saymak


Tadic viert de 2-1 (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Uitslagen Eredivisie 03/05/2014 - Degradatie

Roda JC is na een bizarre slotronde uit de Eredivisie gedegradeerd. De ploeg uit Kerkrade deed haar plicht door uit bij Go Ahead Eagles met 0-1 te winnen, maar een nieuwe Houdiniact zat er niet in. N.E.C. Nijmegen poetste namelijk tot twee keer toe een achterstand tegen Ajax weg en mag zich nu via de nacompetitie proberen te handhaven. Sparta Rotterdam is daarin de tegenstander.

Leiwakabessy baalt van zijn eigen doelpunt, maar N.E.C. handhaafde zich toch (Pro Shots/Stanley Gontha)

AFC Ajax

2 - 2

N.E.C. Nijmegen

 9' Leiwakabessy (e.d.)
 83' Krkic
   74' Jahanbakhsh
 88' Jahanbakhsh
 
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.473
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van Rhijn
Van der Hoorn (Veltman/75)
Blind
Boilesen
Klaassen
Poulsen
Serero
Krkic
Sigthórsson (De Jong/81)
Kishna (Andersen/67)
  Johnsson
Gravenberch
Van Eijden
Nielsen (Higdon/84)
Leiwakabessy
Pálsson
Rieks
Conboy
Jantscher (Hemlein/70)
Castillion
Stefánik (Jahanbakhsh/59)

Roda-coach Tomasson kon zijn ploeg niet voor degradatie behoeden (Pro Shots/Erik Pasman)

Go Ahead Eagles

0 - 1

Roda JC

     16' De Beule
 
 Gele kaart: , Biemans, Dijkhuizen, Letschert, De Beule, (Roda JC)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 8.011
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Andersen
Schmidt
Vriends
Van der Linden
Haps
Falkenburg
Overgoor (Rijsdijk/64)
Turuc (Lambooij/10)
Antonia
Kolder
Houtkoop (Azevedo/74)
  Kurto
Dijkhuizen (Monteyne/67)
Biemans
Ramos
Van Peppen
Hupperts (Demouge/53)
Letschert
De Beule
Fledderus
Höcher
Powel

Uitslagen Eredivisie 03/05/2014 - Europa

De strijd om de tickets voor de Europa League is in het voordeel beslist van PSV. De ploeg won met 2-0 van NAC Breda en eindigt daardoor op de vierde plaats. sc Heerenveen won eenvoudig van RKC Waalwijk met 3-0 en omdat Vitesse verloor van FC Utrecht (2-1) schuiven de Friezen een plaatsje op. Vitesse eindigt dit seizoen dus op de zesde plaats. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Gilissen probeert Hendrix af te stoppen (PRO SHOTS/Peter Lous)

PSV

2 - 0

NAC Breda

 16' Depay
 60' Bruma
   
 
 Gele kaart: Swerts (NAC Breda)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 43.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Bruma
Rekik
Tamata
Wijnaldum
Hendrix
Park
Ruiz (Narsingh/73)
Locadia
Depay (Jozefzoon/85)
  Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Buijs
v.d. Weg (Bodor/71)
Swerts
Matic
Gilissen
Hooi (Seuntjens/46)
Perica
Tighadouini (Sarpong/70)


Van Dijk redt net voor Van den Berg (PRO SHOTS/Toin Damen)

RKC Waalwijk

0 - 3

sc Heerenveen

     40' v.d. Berg 
 58' Basacikoglu 
 67' Finnbogason (pen) 
 
 Gele kaart: v. Hoevelen, Amieux (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Dijk
Apau
v. Hoevelen (v. Mosselveld/46)
Ivens
Amieux
Castelen (Schet/56)
Jungschläger
Braber
Anderson
Duits
Sno (Lieder/73)
  Nordfeldt
Marzo
Kum
Kruiswijk
v. Aken (Dijks/83)
v. Anholt (De Kamps/78)
v.d. Berg (Slagveer/74)
De Roon
Basacikoglu
Finnbogason
Sinkgraven


Propper in duel met Oar (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

FC Utrecht

2 - 1

Vitesse

 40' De Ridder
 78' Agudelo 
   68' Labyad 
 
 Gele kaart: Bulthuis (FC Utrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.504
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d. Maarel
Delpierre
Bulthuis
Dorda
Toornstra
Diemers (Klaiber/90+1)
Oar
De Ridder (v. Velzen/75)
Agudelo
Mulenga
  Velthuizen
Kashia (Kazaisjvili/77)
Mori
v.d. Heijden
Leerdam (Ibarra/46)
Vejinovic
Pröpper
v. Aanholt
Atsu
Havenaar (Labyad/46)
Traoré

In brand gestoken politicus overleden

De Indiase politicus Kamruzzama Fauji die maandag tijdens een verkiezingsdebat door een aanvaller in brand werd gestoken in Sultanpur is vrijdag aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft zijn familie zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP.

De aanvaller had zichzelf overgoten met brandstof die hij daarna aanstak. Vervolgens rende hij op Fauji af en hield de politicus vast. Fauji werd naar het ziekenhuis gebracht, maar hulp mocht niet meer baten. De lokale leider van de Bahujan Samaj-partij had brandwonden over 75 procent van zijn lichaam opgelopen.

De aanval vond plaats terwijl een verkiezingsdebat werd gefilmd, dat later op televisie uitgezonden zou worden. De Indiase media beschreven de aanvaller als een 'menselijke fakkel'. Hij overleed kort na de aanval. Een motief voor de moord is niet bekend.

Momenteel vinden er verkiezingen plaats in India, de grootste democratie ter wereld. De stembusgang komt op 16 mei ten einde.

Honderden liters drugsafval gevonden in Lelystad

Onbekenden hebben in Lelystad tientallen vaten drugsafval gedumpt. De vaten zijn vermoedelijk al rijdend uit een auto gegooid, want ze lagen verspreid over enkele honderden meters. Dat laat de politie zaterdag weten.

Een voorbijganger zag de vaten zaterdag aan het begin van de middag liggen op een bospad aan de Pijlstaartweg en schakelde de politie in. De politie denkt dat de vaten, 45 in totaal, vrijdagnacht gedumpt zijn. Er zitten honderden liters chemisch afval in.

Het aantal dumpingen van drugsafval is vorig jaar verdubbeld tot 150, van 69 in 2012. De meeste dumpingen vinden plaats in Limburg en Noord-Brabant.

Wolfenstein: The New Order pc-vereisten bekend

We hoeven niet veel langer meer te wachten, Wolfenstein: The New Order brengt ons weer nazi's om over hoop te kunnen schieten. 20 mei is het spel voor iedereen speelbaar. Tenminste, zolang je pc aan de eisen voldoet. Daarom staan hieronder de pc-vereisten.

- 64-bit Windows 7/Windows 8
- Intel Core i7 of gelijkwaardige AMD
- 4 GB System RAM
- 50 GB ruimte op je HDD
- GeForce 460, ATI Radeon HD 6850

Speel je niet op pc, maar haal je Wolfenstein wel op de console. Dan is hier ook wat informatie.

PlayStation 4:
47 GB aan opslagruimte.
Stemcommando is optioneel. 

Xbox One:
47 GB aan opslagruimte.
Kinect voor stemcommando's, helaas kan dat niet in het Nederlands maar wel in het Engels, Frans, Italiaans, Duits of Spaans.

PlayStation 3:
8 GB aan ruimte als je het met schijfje speelt.
17 GB aan ruimte wanneer je het via PSN downloadt.

Xbox 360:
8 GB aan opslagruimte. Tevens komt het spel met vier schijfjes, waarbij de eerste gebruikt wordt voor een verplichte installatie.

Wolfenstein

Oekraïens leger herovert gebieden Kramatorsk

Het Oekraïense leger heeft zaterdag belangrijke gebieden in en om de stad Kramatorsk heroverd op pro-Russische separatisten. Het gemeentegebouw in de Oost-Oekraïense stad is wel nog in handen van de betogers, zei Sergej Pasjinski van het presidentieel bestuur.

Onder meer het gebouw van de veiligheidsdienst SBU, het lokale departement van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de televisietoren in de stad zijn heroverd, meldde persbureau Interfax. Zeker 20 mensen zijn daarbij opgepakt. Pasjinski stelt dat alles volgens plan gaat. Hij gelooft dat een "overwinning op de terroristen" een haalbaar einddoel is.

In het gemeentehuis zouden betogers inwoners van de stad als menselijk schild gebruiken. Het is ook goed mogelijk dat de mensen zelf kiezen voor de verdediging. Zo was bij een vorig offensief in april te zien hoe bewoners van Kramatorsk Oekraïense tanks probeerden tegen te houden.

Darter Van Gerwen verzwikt enkel

Michael van Gerwen doet dit weekeinde niet mee aan het Players Championship 7 en 8 in Wigan. De Brabantse darter heeft vrijdag in het hotel zijn enkel verzwikt en kan amper lopen.

Mogelijk mist de wereldkampioen donderdag ook de 14e ronde van de Premier League. De acht overgebleven sterspelers van de profbond PDC treden dan in Newcastle aan.

Darter Van Gerwen verzwikt enkel
Darter Van Gerwen verzwikt enkel (Foto: ANP)

Berdych simpel naar finale in Oeiras

Tomas Berdych gaat op voor zijn tweede ATP-finale van 2014. De Tsjech versloeg de Roemeen Victor Hanescu zaterdag in de halve eindstrijd in het Portugese Oeiras met tweemaal 6-2. In de eindstrijd treft hij Carlos Berlocq. De Argentijn was in zijn halve finale met 7-6 (6) en 6-2 te sterk voor qualifier Daniel Gimeno-Traver uit Spanje.

Berdych won in februari het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam, zijn eerste prijs sinds 2012. Tegen Berlocq heeft de nummer zes van de wereld een perfecte staat van dienst. Hij won alle drie eerdere ontmoetingen tegen de mondiale nummer 62.

Afghanistan: geen hoop op overlevenden

Reddingswerkers in de Afghaanse provincie Badakhshan hebben hun zoektocht naar overlevenden van de aardverschuivingen zaterdag gestaakt. De hoop op het vinden van overlevenden onder de modderstroom is vervlogen.

Zeker 2100 mensen zijn omgekomen, maar het werkelijke dodental ligt mogelijk rond de 2500, meldde de BBC. De aardverschuivingen werden veroorzaakt door zware regenval en smeltende sneeuw en troffen vrijdagochtend het dorp Ab-e-Barik. Het dorp werd door modderstromen weggevaagd.

Zusterorganisatie Rode Halve Maan van het Rode Kruis is met enkele hulpteams naar het rampgebied gegaan. Er is behoefte aan voedsel, water, tenten en dekens, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis Nederland.

Afghanistan: hoop op overlevenden vervlogen
Afghanistan: geen hoop op overlevenden (Foto: ANP)

[PL] Fulham degradeert uit Premier League

Fulham is gedegradeerd uit de Premier League. De ploeg van John Heitinga en Maarten Stekelenburg ging zaterdag met 4-1 onderuit bij Stoke City. Sunderland won met 1-0 op bezoek bij Manchester United, waardoor de Londenaren geen kans meer maken op de zeventiende plek. Cardiff City verloor met 3-0 bij Newcastle United en is net als Fulham gedegradeerd.

Fulham was sinds 2001 onafgebroken actief in de Premier League. Martin Jol begon dit seizoen als trainer bij de club, maar werd in december ontslagen. René Meulensteen nam zijn taken vervolgens over, maar moest 14 februari alweer het veld ruimen. Voormalig Bayern München-trainer Felix Magath werd vervolgens binnengehaald om Fulham in de Premier League te houden, maar ook hij kon het tij niet keren.

Cardiff promoveerde vorig seizoen naar het hoogste niveau. Voormalig Manchester United-speler Ole Gunnar Solskjaer is de trainer van de club uit Wales.

Twee voormalige eredivisiespelers deden Fulham pijn. Oussama Assaidi en Marko Arnautovic scoorden allebei een keer voor Stoke. Tim Krul en Vurnon Anita waren met basisplaatsen bij Newcastle medeverantwoordelijk voor de degradatie van Cardiff. Anita werd 79 minuten gewisseld. Luuk de Jong bleef op de bank zitten bij de zwartwitten.

Voor Manchester United is Europees voetbal ver weg. De tweede wedstrijd onder interim-trainer Ryan Giggs ging op Old Trafford met 1-0 verloren tegen Sunderland. Sebastian Larsson scoorde in de dertigste minuut de enige treffer.

Robin van Persie maakte zijn rentree bij United na een lange afwezigheid. Sinds 19 maart had hij niet meer gespeeld wegens een knieblessure. De Rotterdammer kwam in de 66e minuut in het veld.

United maakt nog een kleine kans op de zesde plek, goed voor Europa League-voetbal. Dan moet de ploeg wel zijn twee resterende wedstrijden winnen en Tottenham Hotspur zijn laatste duel verliezen. Sunderland zette zijn opmerkelijke opmars voort tegen United. De laatste weken versloeg de ploeg Chelsea en Cardiff en werd een punt gepakt bij Manchester City. Sunderland, dat bij kerst nog hekkensluiter was, staat nu zestiende en is dicht bij lijfsbehoud.

Ron Vlaar won met Aston Villa drie belangrijke punten tegen Hull City: 3-0. Leandro Bacuna kwam na 82 minuten in het veld bij Villa, dat door de zege bijna zeker is van lijfsbehoud. De ploeg bezet de veertiende plek.

Swansea ging in Wales met 1-0 onderuit tegen Southampton. Rickie Lambert scoorde in blessuretijd de enige goal. Jonathan de Guzman en Dwight Tiendalli begonnen allebei in de basis bij Swansea en werden ook allebei gewisseld. Marvin Emnes kwam na 77 minuten het veld in. Swansea en Southampton staan respectievelijk dertiende en achtste.

[PD] Titelkansen Barça slinken door gelijkspel

Barcelona lijkt zijn kans om dit seizoen kampioen van Spanje te worden definitief te hebben verspeeld. De Catalanen kwamen zaterdag thuis tegen degradatiekandidaat Getafe niet verder dan 2-2. De gelijkmaker van Angel Lafita viel in de allerlaatste minuut.

Barcelona heeft drie punten minder dan koploper Atlético Madrid, dat zondag in de uitwedstrijd tegen Levante nog meer afstand kan nemen. Ook Real Madrid staat er beter voor dan de regerend kampioen. De Koninklijke heeft weliswaar een achterstand van drie punten, maar nog wel twee wedstrijden tegoed.

Lionel Messi zette Barcelona in de 23e minuut voor de eerste keer op voorsprong, maar nog voor rust maakte Lafita gelijk. Ook na de 2-1 van Alexis Sanchez had de Spaanse spits een antwoord in petto, waardoor Getafe nu drie punten boven de degradatiestreep staat met nog twee wedstrijden te spelen.

Barcelona herdacht de onlangs overleden oud-trainer Tito Vilanova (PRO SHOTS/Marca)
Barcelona herdacht de onlangs overleden oud-trainer Tito Vilanova (PRO SHOTS/Marca)

President Zuid-Sudan wil overleg met rebellenleider

De Zuid-Sudanese president Salva Kiir is klaar om te praten met rebellenleider en voormalig vicepresident Riek Machar, met wie het staatshoofd in een gruwelijke stammenstrijd is verwikkeld. Dat heeft Kiir vrijdag gezegd.

De president wil met Machar praten over vrede in het door oorlog verscheurde land. Kiir maakte de opmerking in een gesprek met zijn Keniaanse en Ugandese ambtgenoten tijdens een bijeenkomst in Kenia. Hij sprak vrijdag eerder met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry.

De vlam in Zuid-Sudan sloeg in december in de pan. Volgens Kiir probeerden aanhangers van zijn toenmalige vicepresident Machar een staatsgreep te plegen. Kiir behoort tot de Dinka-stam, Machar is een Nuer. Sinds december zijn de aanhangers van beide mannen in een bloedige strijd verwikkeld, die zich grotendeels langs etnische lijnen afspeelt.

Geschat wordt dat duizenden mensen zijn omgekomen en ongeveer een miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen. Na een maand van bloedvergieten sloten Kiir en Machar een vredesovereenkomst, maar binnen enkele dagen laaide het geweld weer op.

Crèches weigeren niet-ingeënte kinderen

Zeker 118 kinderdagverblijven willen kinderen die niet ingeënt zijn kunnen weigeren. Ten minste vijf doen het al of voeren een ontmoedigingsbeleid. Dat blijkt zaterdag uit een rondgang van RTL Nieuws.

De crèches vinden dat de gezondheid van andere kinderen en medewerkers boven het recht van ouders gaat om hun kind niet in te enten. Een van die kinderdagverblijven is Tijd voor Kinderen in Sint Willebrord. "Ik ben van mening dat als ouders de keuze maken om hun kinderen niet te laten inenten, wij de keuze mogen hebben om deze ouders te weigeren", zegt eigenaar Petra den Braber.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 156 kinderdagverblijven de afgelopen jaren niet-ingeënte kinderen hebben opgevangen. Op zeventig van deze crèches hebben kinderen ook daadwerkelijk een ziekte gehad waartegen ingeënt kan worden. Het ging om kinkhoest, mazelen, bof of rodehond.

Veel kinderdagverblijven negeren het advies van de GGD om te screenen of kinderen wel zijn ingeënt. Vijftien procent weet niet of alle kinderen alle vaccinaties hebben gehad. De meeste andere crèches vragen het bij inschrijving, maar controleren niet of het ook daadwerkelijk is gebeurd.

De branchevereniging vindt dat het niet aan kinderdagverblijven is om niet-ingeënte kinderen te weigeren, maar aan de wetgever. Verantwoordelijk minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei eerder echter al dat weigering juridisch gezien niet mogelijk is, omdat het discriminatie op grond van geloofsovertuiging zou betekenen. De minister kon vanwege het reces niet op de bevindingen van RTL Nieuws reageren.

RTL Nieuws benaderde voor het onderzoek alle 3193 kinderdagverblijforganisaties in Nederland. Daarvan reageerden er 560.

[Eredivisie] Preview speelronde 34

Komend weekend staat de allerlaatste speelronde van de Eredivisie uit het seizoen 2013/2014 op het programma. De landskampioen is inmiddels bekend: Ajax. Maar welke ploeg degradeert direct en welke ploeg pakt het laatste directe ticket voor de Europa League? Wij blikken nog één keer vooruit.

Wie mag direct naar de voorrondes van de Europa League?

Op dit moment maken nog drie ploegen kans op directe deelname aan de voorrondes van de Europa League: PSV, Vitesse en sc Heerenveen. De Eindhovenaren hebben op dit moment de beste papieren, aangezien zij vierde staan. Vorige week was dit Vitesse nog, maar zij speelden gelijk tegen Go Ahead Eagles, waar PSV wel wist te winnen van PEC Zwolle. sc Heerenveen won daarnaast van FC Utrecht en kroop dichter naar Vitesse toe.


Welke ploeg gaat direct naar de Europa League? Wordt het PSV ... (PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

Het verschil tussen deze drie ploegen bedraagt op dit moment twee punten. Mochten PSV en Vitesse in het slechtste geval punten morsen én sc Heerenveen weet te winnen, dan gaan de Friezen naar de voorrondes van de Europa League.

Zeker is wel dat FC Groningen en AZ gaan strijden om het laatste overgebleven ticket. Na afloop van de competitie starten de play-offs voor het laatste Europa League-ticket, waar de nummers vijf tot en met negen aan deel gaan nemen. De verliezers van dit weekend krijgen dus nog een kans om zich te plaatsen voor Europa. Wie gun jij deze eer?

En welke ploeg degradeert direct?

N.E.C. Nijmegen en Roda JC strijden dit weekend om de laatste plaats. Op dit moment staan de Limburgers op de minst begeerde positie in de Eredivisie. Zij hebben drie punten minder dan de ploeg uit Nijmegen, die tegen Ajax voldoende heeft aan één punt om directe degradatie te voorkomen. De Nijmeegse formatie zal dan nog wel een aantal wedstrijden moeten spelen in de strijd om lijfsbehoud.


... springt Vitesse er overheen ... (PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

Mochten N.E.C. Nijmegen en Roda JC op gelijke hoogte komen, dan zal het doelsaldo doorslaggevend zijn. Op dit moment is dit in het voordeel van de Limburgers. Zij maakte 43 doelpunten en kregen er 69 om de oren. De Nijmeegse ploeg maakte weliswaar 52 doelpunten, maar kreeg er veel meer tegen: 80. Hierdoor is het doelsaldo van de rood-zwart-groenen dus iets slechter, wat negatief uit kan gaan vallen.

Tot slot is ook NAC Breda, dat nu op de vijftiende plaats staat, nog niet helemaal veilig. In theorie zijn de Bredanaars echter wel veilig, want RKC Waalwijk (nu nog 16e) moet met erg grote cijfers van sc Heerenveen winnen om de play-offs te ontlopen. Gezien het spel van de Friezen is dat de vraag of dat lukt, aangezien zij dus nog spelen om Europees voetbal.


... of trekt sc Heerenveen alsnog aan het langste eind? (PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

De laatste speelronde in de Eredivisie zal dus alles behalve saai gaan verlopen. Welke ploeg pakt het ticket voor de Europa League en wie gaat er direct uit? Laat je mening onder dit bericht achter en discussieer mee. Wij wensen je in elk geval een mooi laatste voetbalweekend toe en zien je in het nieuwe seizoen graag weer.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Ook in dit laatste weekend maakt FOX Sports gebruik van een schakelkanaal, waardoor je volledig op de hoogte wordt gehouden van de actuele situatie op de verschillende velden. De duels tussen Ajax en N.E.C. Nijmegen (FOX Sports 3) en PSV en NAC Breda (FOX Sports 5) worden overigens wel live uitgezonden, dus hiervan hoef je geen seconde te missen.

Alle overige duels kun je via de website van FOX Sports aankopen en vervolgens bekijken.

Sijsling verder in kwalificatie Madrid

Tennisser Igor Sijsling heeft zaterdag de tweede kwalificatieronde bij het ATP-toernooi in Madrid bereikt. De Amsterdammer was met tweemaal 6-1 veel te sterk voor Adrian Mannarino uit Frankrijk. Die stand werd na 53 minuten bereikt.

In de volgende ronde op het gravel in de Spaanse hoofdstad treft Sijsling (4) Thomaz Bellucci uit Brazilië. Wint hij ook die partij, dan staat hij in het hoofdtoernooi. Robin Haase is daar al direct voor geplaatst.

[Bundesliga] HSV blijft zestiende ondanks nederlaag

Hamburger SV moet tot op de laatste speeldag blijven vrezen voor directe degradatie uit de Bundesliga. Met Rafael van der Vaart in de basis werd thuis kansloos met 4-1 verloren van landskampioen Bayern München. Omdat ook concurrenten FC Nürnberg en Eintracht Braunschweig verloren, houdt HSV wel alles in eigen hand.

HSV staat op de zestiende plaats en heeft een puntje meer dan Nürnberg, dat thuis met 2-0 verloor van Hannover 96. Braunschweig, dat voor eigen publiek in blessuretijd met 1-0 onderuit ging tegen FC Augsburg, heeft twee punten minder. De zestiende plaats geeft recht op het spelen van promotie-degradatieduels. De nummers zeventien en achttien degraderen rechtstreeks.

Volgende week zaterdag op de laatste speeldag moet HSV, dat nog nooit uit de Bundesliga is gedegradeerd, op bezoek bij FSV Mainz. Nürnberg en Braunschweig wacht een uitwedstrijd tegen respectievelijk Schalke 04 en TSG Hoffenheim.

Aan de top van de ranglijst zette Schalke 04 een belangrijke stap richting directe kwalificatie voor de Champions League. Mede dankzij een goal van Klaas-Jan Huntelaar werd de uitwedstrijd tegen SC Freiburg met 2-0 gewonnen. Alleen Bayer Leverkusen, dat met dezelfde cijfers bij Eintracht Frankfurt won, kan Schalke nog van de derde plaats verdringen. Het verschil bedraagt drie punten.

Op de vierde plaats, die toegang verschaft tot een plaats in de voorronde van de Champions League, hebben ook Wolfsburg en Borussia Mönchengladbach nog kans. Wolfsburg won met 2-1 bij het Stuttgart van coach Huub Stevens, Gladbach rekende met 2-1 af met FSV Mainz. Leverkusen heeft een puntje meer dan Wolfsburg en drie meer dan Gladbach.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag:

Borussia Dortmund - TSG Hoffenheim 3-2

Werder Bremen - Hertha BSC 2-0

Brighton in play-offs voor promotie Premier League

Brighton & Hove Albion speelt volgend seizoen mogelijk in de Premier League. De Zuid-Engelse club won zaterdag door een goal in blessuretijd met 2-1 bij Nottingham Forest en stelde de zesde plek in het Championship veilig. De nummers drie tot en met zes strijden in de play-offs om een plek in de Premier League.

Queens Park Rangers en Wigan Athletic eindigden respectievelijk als vierde en vijfde en kunnen na een jaar afwezigheid terugkeren op het hoogste niveau. Derby County werd derde en is de vierde ploeg in de play-offs.

Leicester City kroonde zich eerder al tot kampioen en promoveert samen met nummer twee Burnley rechtstreeks naar de Premier League.

Birmingham City ontsnapte op de laatste speeldag aan degradatie uit het Championship door 2-2 gelijk te spelen bij Bolton Wanderers. Birmingham won in 2011 nog de League Cup. Voor Doncaster Rovers viel het doek. Barnsley en Yeovil Town waren al gedegradeerd.

Albasini boekt derde ritzege in Romandië

Michael Albasini heeft zaterdag voor de derde keer deze week een etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. De Zwitser van Orica-Greenedge was in een sprint veel te snel voor Thomas Voeckler (Europcar) en Jan Bakelants (Omega Pharma-Quick-Step).

De groep maakte zich in de 174 kilometer lange rit van en naar Freiburg op zo'n tien kilometer van de meet los van Jean-Marc Marino en Alexis Vuillermoz. Albasini, Voeckler en Bakelants reden vervolgens onbedreigd naar de finish. Het peloton eindigde op een kleine tien seconden.

De leiderstrui bleef in handen van Simon Spilak van Katjoesja, op een seconde gevolgd door Chris Froome (Sky). Zondag staat de laatste etappe op het programma. Die voert de renners naar Neuchâtel.

Veel mensen op open dagen Rainbow Warrior

Honderden mensen hebben vrijdag en zaterdag in Rotterdam een kijkje genomen aan boord van de Rainbow Warrior III. Dat heeft Greenpeace gemeld. Het actieschip van Greenpeace lag sinds donderdagmiddag aan de Lloydkade in Rotterdam.

Eerder die dag had het meegedaan aan een actie tegen de eerste scheepslading Noordpoololie uit Rusland. Met zo'n 100 activisten probeerde Greenpeace het lossen van de olie te verhinderen.

Ook het zusterschip Esperanza was te bezoeken. In totaal kwamen er vrijdag 200 mensen op af, zaterdag nog eens 500. Van de bezoekers zetten er 300 hun handtekening tegen de winning van olie in het Noordpoolgebied.

Veel mensen op open dagen Rainbow Warrior
Veel mensen op open dagen Rainbow Warrior (Foto: ANP)

Egyptische rechter solt met verdachte journalist

Een Egyptische rechter heeft een van de journalisten van Al-Jazeera die in Egypte terechtstaan voor lidmaatschap van een terroristische organisatie zaterdag een fijne Wereld Persvrijheidsdag gewenst. Daarna werd Mohammed Fahmy terug naar de gevangenis gestuurd. De journalist won eerder deze week de World Press Freedom Award.

De Canadees-Egyptische Fahmy stond buiten de kooi waar verdachten normaal in zitten tijdens de rechtszaak. Terwijl hij voor de rechter stond, legde hij uit dat journalisten met alle zijden in een conflict moeten praten om verslag te kunnen doen. Hierop maakte de rechter de sinistere opmerking en stuurde hij Fahmy en de andere verdachten terug naar de cel. Het proces werd tot 15 mei verdaagd.

Fahmy werd in december met twee collega's in Egypte gearresteerd en de drie zitten nog altijd vast. Ze worden ervan beschuldigd de Moslimbroederschap van de door het leger afgezette president Mohammed Morsi een platform te hebben geboden. Omdat de Moslimbroederschap door de regering als een terroristische organisatie wordt beschouwd zouden ze zich daarmee schuldig hebben gemaakt aan terrorisme.

In een uit de gevangenis gesmokkelde verklaring zegt Fahmy dat de toekenning van de prijs hem en de twee anderen heeft gesterkt. De onderscheiding wordt toegekend door het Canadese Comité voor Persvrijheid in de Wereld. Fahmy is de zestiende journalist die de prijs krijgt.

Eerder werden zaterdag 102 mensen tot celstraffen van tien jaar veroordeeld voor lidmaatschap van de Moslimbroederschap. De afgelopen maanden zijn meer dan zevenhonderd Moslimbroeders ter dood veroordeeld.

Paus gaat clerici die misbruik niet melden straffen

Het adviespanel voor seksueel misbruik van paus Franciscus gaat 'duidelijke en effectieve' richtlijnen opstellen om bisschoppen en andere geestelijken die seksueel misbruik binnen de kerk niet melden en kinderen niet beschermen tegen pedofiele priesters hiervoor verantwoordelijk te houden. Dat hebben leden van de commissie zaterdag gezegd.

Slachtoffers en mensenrechtenorganisaties uiten al langer kritiek op het Vaticaan omdat de kerk medewerkers die kinderen hebben verkracht of misbruikt hiervoor niet straffen. In veel gevallen verborg de katholieke kerk de misbruikschandalen zelfs opzettelijk. Het verantwoordelijk houden van geestelijken die over de schreef zijn gegaan wordt gezien als een belangrijke test voor het adviespanel.

De commissie werd in december door Franciscus in het leven geroepen na herhaaldelijke kritiek op de katholieke kerk voor het negeren van de stroom aan pedofilieschandalen. In maart werden de leden van het panel benoemd, vier mannen en vier vrouwen. De leden kwamen afgelopen week voor het eerst bijeen.

Millingenaar gedood door stier

Een 54-jarige man uit Millingen aan de Rijn is zaterdag om het leven gekomen toen hij door een stier op de hoorns werd genomen. Het ongeluk gebeurde op een weiland in de woonplaats van de man, laat de politie weten.

De man werd dood gevonden in het weiland van een boerderij aan de Heerbaan in de Gelderse plaats door een werknemer van de boerderij. Forensisch onderzoek wees vervolgens uit dat de man door de stier is gedood. Het slachtoffer was de eigenaar van het beest.

Volgens Omroep Gelderland is de boerderij van familie van het slachtoffer en kwam hij vaak langs om voor de dieren te zorgen.

Klizan verslaat gehavende Haas in München

De als tweede geplaatste Tommy Haas is zaterdag uitgeschakeld op het ATP-toernooi in München. De Slowaakse qualifier Martin Klizan versloeg de regerend kampioen uit Duitsland in de halve finale met 6-3 en 6-2. De simpele zege kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Haas kampte tijdens het duel met pijn aan zijn rechterschouder.

Topfavoriet Fabio Fognini maakte geen fout. De als eerste geplaatste Italiaan rekende in zijn halve finale met 6-3 en 6-1 af met de Duitser Jan-Lennard Struff.

Fognini en Klizan troffen elkaar vier keer eerder. De Italiaan, die het vierde ATP-toernooi in zijn loopbaan kan winnen, ging driemaal met de zege aan de haal. Klizan maakt kans op zijn tweede toernooizege.

[PL] West Ham United veilig na zege op Tottenham Hotspur

West Ham United speelt ook volgend seizoen in de Premier League. De ploeg van Sam Allardyce won zaterdag op The Boleyn Ground in een Londens onderonsje met 2-0 van Tottenham Hotspur. West Ham, dat twaalfde staat, kan door de zege niet meer degraderen uit de hoogste divisie.

De Spurs leidden hun eigen nederlaag in. Younès Kaboul kreeg na 25 minuten rood nadat hij de doorgebroken Stewart Downing had aangetikt. Harry Kane verlengde twee minuten later een kopbal van Andy Carroll in zijn eigen doel: 1-0. Downing schoot in de 44e minuut een vrije trap dwars door de muur van de Spurs in het doel en besliste daarmee de wedstrijd.

Tottenham moet vrezen voor zijn zesde plek en het Europa League-voetbal dat daar mogelijk bijhoort. Manchester United, dat zaterdag Sunderland ontvangt, kan de ploeg van Tim Sherwood nog voorbijstreven.

West Ham-keeper Adrián viert het lijfsbehoud (PRO SHOTS/Action Images)
West Ham-keeper Adrián viert het lijfsbehoud (PRO SHOTS/Action Images)

Suárez Navarro wint eindelijk in Oeiras

Carla Suárez Navarro heeft na twee verloren finales op rij op het WTA-toernooi in Oeiras wel haar derde finale in de Portugese kustplaats weten te winnen. De als eerste geplaatste Spaanse versloeg de Russin Svetlana Koeznetsova (7) met 6-4, 3-6 en 6-4.

Suarez Navarro ging de laatste twee jaar in de eindstrijd onderuit tegen Kaia Kanepi en Anastasia Pavljoetsjenkova. Tegen Koeznetsova leek het in de derde set opnieuw mis te gaan. In de slotfase brak de Spaanse de Russin echter tweemaal, genoeg om de eerste WTA-titel in haar carrière veilig te stellen.

Khedira keert terug in selectie Real Madrid

Sami Khedira staat voor zijn rentree bij Real Madrid. De Duitse middenvelder is door coach Carlo Ancelotti opgenomen in de selectie voor het thuisduel tegen Valencia. Dat meldt Real Madrid zaterdag.

Khedira viel 15 november in een oefeninterland tegen Italië uit met een knieblessure, waarna hij geen duel meer speelde. De Duitser keert sneller terug van de kwetsuur dan verwacht. Hij maakt daardoor nog kans op een plek in de WK-selectie.

Madrid moet zondag van Valencia winnen om mee te blijven doen in de Spaanse titelstrijd. Koploper Atletico Madrid heeft zes punten meer dan Real, FC Barcelona staat twee punten voor. Die twee clubs hebben wel een wedstrijd meer gespeeld dan de Koninklijke.

Maldonado mikt op top vijf in Barcelona

Lotus-coureur Pastor Maldonado denkt dat volgende week in Barcelona in de Formule 1-race een positie in de top vijf mogelijk moet zijn. De Venezolaan viel in de eerste twee races uit en werd in de afgelopen twee wedstrijden veertiende.

Lotus begon dit jaar door een gebrek aan testkilometers en een verkeerde basisafstelling met een grote achterstand op de rest van het veld, maar een flinke update aan het begin van het Europese seizoen moet hier verandering in brengen. Maldonado: "Ik verwacht dat we meer competitief zijn. Het is belangrijk om wat punten te scoren, maar als alles goed gaat kunnen we met wat geluk in de top-vijf belanden."

Toch weet de Venezolaan dat het niet gemakkelijk zal worden op het circuit waar hij enkele jaren geleden met de Williams won. "Het wordt lastig. Er zijn twee Mercedessen, twee Red Bulls en nog wat anderen die een goede pace hebben laten zien de laatste races, zoals Force India. Maar als we alles uit de auto kunnen persen, kunnen we met deze andere teams in gevecht en met een goed resultaat Spanje verlaten."

Jeremy Clarkson: Ik word ontslagen

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson heeft een laatste waarschuwing van de BBC gekregen voor het vermeende gebruik van het 'n-woord' in een rijmpje. Hij zegt dat het onmogelijk zal zijn om voortaan nooit meer iemand te beledigen en verwacht ontslag bij de omroep.

In een niet-uitgezonden filmpje uit 2012 waar The Daily Mirror de hand oplegde zegt Clarkson de Engelse versie van iene miene mutte: "Eeny meeny miny moe." Daar lijkt hij vervolgens mompelend "Catch a n****r by his toe" aan toe te voegen. De presentator ontkent het woord in de mond te hebben genomen. "We hebben er geen twijfel over mogelijk gelaten hoe serieus deze kwestie voor ons is", zegt de BBC echter in een reactie.

De omroep heeft Clarkson dan ook een allerlaatste waarschuwing gegeven. "Als ik nog eenmaal een beledigende opmerking maak, waar of wanneer dan ook, krijg ik de zak", aldus Clarkson. "Maar zelfs voor de aartsengel Gabriël zou dat een zwaard van Damocles zijn. Het is onvermijdelijk dat er op een dag iemand ergens zal zeggen dat ik diegene heb beledigd, en dan is het gewoon gedaan met me."

Clarkson heeft een lange voorgeschiedenis van botte opmerkingen. Zo noemde hij een antikernwapenvereniging 'een stelletje lesbies', en toen er door ambtenaren werd gestaakt zei hij over de stakers: "Die moeten hun huis uit worden gesleept en voor de ogen van hun familie worden doodgeschoten." Dat leverde een ware stortvloed aan klachten bij de BBC op en destijds werd al verwacht dat de omroep Clarkson de laan uit zou sturen.


[Upd] Tafeltennissters na enorme strijd onderuit in kwartfinale WK

De Nederlandse tafeltennisvrouwen zijn de kwartfinale van het wereldkampioenschap begonnen met een nederlaag. Britt Eerland, de nummer honderd van de wereld, was niet opgewassen tegen de Japanse Sayaka Hirano. Na zes overwinningen was het pas de eerste nederlaag voor Eerland op het WK.

Hirano, 22e op de wereldranglijst, begon uitstekend en won de eerste game met 11-7. Ook in de tweede game bleek ze net wat beter. Eerland wist wel twee gamepoints weg te werken, maar toch ging de game met 11-8 naar Hirano.

In de derde game schoot Eerland ijzersterk uit de startblokken. Ze wist het vol te houden en kwam bij 10-5 op vijf matchpoints. Hirano veegde er echter vier weg, waardoor de Nederlandse bondscoach Elena Timina voor een time-out koos op 10-9. Eerland kwam terug en maakte de game direct af. In de vierde game was het dan toch echt gedaan. Hirano liep snel uit en besliste de wedstrijd door de game met 11-4 te winnen.

Li Jiao neemt het in de tweede wedstrijd op tegen Kasumi Ishikawa, de nummer negen van de wereld. Jiao staat vier plekken lager genoteerd.

Eerland won haar eerste zes wedstrijden op het WK (PRO SHOTS/Actionimages)
Eerland won haar eerste zes wedstrijden op het WK (PRO SHOTS/Actionimages)


Update 13.49 uur:

Li Jiao heeft met een bijzonder zwaar bevochten zege op Ishikawa de stand in de kwartfinale gelijk weten te trekken. Vanaf het begin was de wedstrijd zeer spannend. De eerste game ging tot 9-9 gelijk op, waarna Jiao het punt verloor en met een bal in het net ook de game verloor.

Daarna was het echter de beurt aan Jiao. In game twee duurde het tot 8-8, maar daarna viel ze aan en werkte ze zich in no-time naar 11-8 en gamewinst. In de derde game was er een flinke comeback nodig van de Nederlandse. Ze kwam 4-7 achter, maar won vier punten op rij en pakte de game met 11-9.

De vierde game leek weer een comeback op te leveren, maar Jiao slaagde er niet in. Dit keer moest ze van 1-6 en 2-9 terugkomen, maar verder dan 7-11 kwam het niet. 

Met een 2-2 stand op het bord was er een beslissende game nodig. Daarin leek Ishikawa definitief naar de zege te gaan, maar vanaf 2-7 sloegen de zenuwen toe. De Japanse begon fouten te maken en de 41-jarige Jiao kon profiteren. Toch kwam Ishikawa op 10-8 en dus twee matchpoints, maar wederom kwam Jiao terug. Met 12-10 pakte Jiao de wedstrijd en bracht ze de stand in de kwartfinale naar 1-1.

De derde wedstrijd gaat tussen Li Jie, de nummer vijftig van de wereld, en Yuka Ishigaki, 38e op de wereldranglijst.

Update 14.36 uur:

Li Jie heeft Nederland niet op voorsprong kunnen zetten. De wedstrijd tegen Ishigaki was tot het einde spannend, maar de Japanse bleek te sterk.

De wedstrijd begon uitermate traag. Geen van beide speelsters wilde aanvallen, waardoor er na 10 minuten nog maar elf punten gespeeld waren. Hierdoor ging de tijdregel, het expedite system, in werking. Dat houdt in dat de serverende speler binnen dertien returns van de ander het punt moet maken. Lukt dit niet, dan krijgt de retournerende speler het punt. Deze regel gold voor de rest van de partij.

Jie won de eerste game met 11-8, waarna ze in de tweede game al snel tegen een achterstand opliep. Die ging dan ook verloren met 6-11. In de derde game wist Jie van 1-6 terug te komen tot 8-10, maar op dat moment sloeg Ishigaki alsnog toe. De Nederlandse begon met 4-0 uitstekend aan de vierde game, maar de Japanse kwam terug tot 6-6 en won de game met 11-9.

In de vierde wedstrijd komt Li Jiao weer in actie. Zij speelt tegen Hirano, die eerder op de dag de eerste wedstrijd won tegen Eerland.

Update 15.25 uur:

Li Jiao heeft ook haar tweede wedstrijd van de dag gewonnen, waardoor er een allesbeslissende vijfde wedstrijd aan te pas moet komen. Tegen Hirano was was Jiao in de beslissende game te sterk voor de Japanse.

De eerste game werd door Jiao nog weggegeven. Ze kwam op een 9-6 voorsprong, maar verloor toch met 11-9. In de tweede game leek het opnieuw mis te gaan. Een 6-3 voorsprong werd 8-8, waarna Jiao ook het gamepoint op 10-9 niet af kon maken. Daarna lukte dat echter wel en dus stond het 1-1.

De derde en vierde games waren zeer eenzijdig. Eerst was alles voor Jiao, die game drie met 11-3 won, daarna pakte Hirano de vierde game met 11-4. Daardoor was er een beslissende vijfde game nodig en daarin kon Jiao het hoofd koel houden. Op 7-6 pakte Jiao met heel veel mazzel het punt, waardoor ze twee punten voorsprong had. Dat maakte ze af en met 11-7 dwong ze een beslissende wedstrijd af.

De laatste en beslissende ontmoeting gaat tussen Eerland en Ishikawa. Eerland verloor haar eerste wedstrijd van de dag tegen Hirano, Ishikawa ging onderuit tegen Jiao.

Update 16.12 uur:

Het is Eerland niet gelukt om de stunt te vervolmaken. Na een ongekend spannende wedstrijd tegen Ishikawa moest ze in de allesbeslissende game het onderspit delven.

De eerste twee games kenden een vrijwel identiek scoreverloop. Tot 7-7 ging het volledig gelijk op, maar daarna liet Ishikawa zien dat zij over meer kwaliteit beschikt. De Japanse won de eerste twee games met 11-8 en 11-7. 

Eerland begon geweldig aan de derde game en stond al snel op een 5-2 voorsprong. Via 7-4 werd het echter opnieuw 7-7, wat voor Eerland aanleiding was om een time-out aan te vragen. Dat deed haar goed, want niet veel later won ze de game met 11-8.

Hetzelfde beeld was er in de vierde game te zien. Eerland kwam op voorsprong, maar moest dat later in de game weer weggeven. Ze vocht zich echter weer knap los van Ishikawa en wist er dankzij 9-11 gamewinst een allesbeslissende game uit te slepen om te bepalen wie naar de halve finale zou gaan.

In die beslissende game begon Eerland fantastisch. Ze stond al snel op 3-0, waarna de Japanse bondscoach een time-out aanvroeg. Op 5-3 maakte Eerland vervolgens het punt, maar ze gaf eerlijk aan dat het een netservice was van de Japanse en dat het punt dus opnieuw gespeeld moest worden.

Dat moment leek de wedstrijd te beslissen, want daarna trok Ishikawa de wedstrijd naar zich toe. Via 5-5 en 6-9 pakte de Japanse de game met 11-6, waardoor de wedstrijd gespeeld was. Japan staat in de halve finale, Nederland ligt uit het toernooi.

'Treinreiziger blijft in de troep zitten'

Treinreizigers zullen voorlopig genoegen moeten nemen met vieze coupés. Schoonmakers zijn geenszins van plan om de landelijke stakingen te onderbreken. Dat heeft FNV-bestuurder Ron Meyer zaterdag gezegd.

"Treinreizigers zitten tot hun knieën in de rotzooi, maar de stakingen gaan door. Iedere dag zullen de NS en andere opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven daar last van hebben. We komen er niet uit met OSB (werkgeversorganisatie voor de schoonmaakbranche). Wij zouden het liefst vandaag stoppen met staken", vertelt de vakbondsman.

Schoonmakers voeren al maanden actie voor een betere cao. Ze willen onder meer doorbetaald krijgen bij de eerste twee ziektedagen. Verder eisen ze een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur. De werkgevers bieden volgens de FNV ondanks een half jaar onderhandelen niets.

'Treinreiziger blijft tot knieën in de troep'
'Treinreiziger blijft in de troep zitten' (Foto: ANP)

VN: Mexico martelt gevangenen

In Mexico worden veel gevangenen gemarteld, met name tijdens hun voorarrest. Dat heeft de speciale VN-rapporteur voor marteling, Juan Mendez, vrijdag na een onderzoek geconcludeerd.

Uit het onderzoek bleek dat gevangenen worden geschopt en geslagen met ijzeren staven. Ook krijgen gedetineerden soms een plastic zak over hun hoofd getrokken, waardoor ze het gevoel krijgen te stikken. Er waren zelfs gevallen waarbij gevangenen elektrische schokken op hun genitaliën kregen.

Mendez was door de Mexicaanse regering gevraagd om het onderzoek te doen. Hij sprak op een persconferentie in het land en riep de regering op het wijdverbreide probleem aan te pakken. Het Mexicaanse ministerie van buitenlandse zaken zegt de aanbevelingen te zullen opvolgen en er alles aan te doen om marteling in Mexico uit te bannen.

Mensenrechtenorganisaties roepen Mexico al jaren op om marteling aan te pakken. In 2011 registreerde Human Rights Watch 170 martelingen, 39 gedwongen verdwijningen en 24 buitengerechtelijke executies.

Holocaustherdenking Hilversum niet openbaar

De omstreden herdenking van de zogenoemde schaduwholocaust zondag in Hilversum wordt een besloten bijeenkomst. Door 'alle druk vanuit de samenleving' kunnen alleen mensen deelnemen die zijn uitgenodigd. Dat laat de organisatie, het Platform Bewust Moslim, zaterdag weten.

De locatie van het 'symposium ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers van de etnische zuivering in Palestina' blijft geheim. De organisatie zou die eigenlijk enkele uren voor aanvang van tevoren bekendmaken, maar vanwege het besloten karakter gaat dat niet door. Wel is het evenement live via internet te volgen. De link naar de uitzending komt op de Facebook-pagina van het platform.

Over de bijeenkomst ontstond deze week ophef. Met name omdat die gepland is tijdens de dodenherdenking, waarbij wordt stilgestaan bij de moord op zes miljoen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gemeente Hilversum heeft tientallen klachten ontvangen. Burgemeester Pieter Broertjes sprak van een ongelukkige situatie. "Zowel wat betreft inhoud als timing."

Na overleg liet de gemeente eerder deze week nog weten dat het evenement niet door zou gaan. Het Platform Bewust Moslim kondigde woensdag vervolgens aan dat het herdenking wel degelijk doorgaat, alleen niet in de moskee Al-Amal. Daar is te weinig plek.

Het platform is er niet blij mee dat het evenement niet openbaar is. "Dit is tegenstrijdig met hetgeen waarvoor wij staan, namelijk openheid en transparantie."

Gambia twee jaar uitgesloten van Afrikaans voetbal

Het nationale team van Gambia en clubs uit het land mogen de komende twee jaar niet meedoen aan Afrikaanse competities. De Afrikaanse voetbalbond CAF straft Gambia omdat het nationale elftal voor spelers jonger dan twintig jaar vijf oudere voetballers had opgesteld in een kwalificatiewedstrijd voor de Africa Cup.

Het vijftal, geboren in 1994, speelde 6 april tegen Liberia. Alleen spelers geboren vanaf 1995 mochten op het veld staan.

Onder meer het nationale team met spelers van alle leeftijden mist door de straf de kwalificatiereeks voor de Africa Cup van 2015. Het West-Afrikaanse land wist zich nog nooit voor het continentale toernooi te plaatsen.

Het opstellen van niet-speelgerechtigde spelers is vaker een probleem gebleken in Afrika. Zo speelde Kaapverdië vorig jaar in een WK-kwalificatieduel tegen Tunesië met een niet-speelgerechtigde speler en werd het land gediskwalificeerd.

Spookrijdster geeft schuld aan navigatie

Een 24-jarige vrouw uit Steenbergen heeft tientallen kilometers spookgereden op de A58 omdat zij de aanwijzingen van haar navigatie volgde. Dat verklaarde ze naderhand op het politiebureau.

Ze veroorzaakte bijna een frontale botsing, maar bleef onverstoorbaar met 100 kilometer per uur tegen het verkeer inrijden. Dat gebeurde donderdagochtend vroeg op de A58 van Bergen op Zoom richting Zeeland. De politie heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

Zelfs toen een politieauto haar tegemoet kwam met lichtsignalen en een stopteken, stopte de spookrijdster niet. De agenten moesten uitwijken om een aanrijding te voorkomen.

Toen de vrouw eindelijk stopte, verklaarde ze dat ze door werkzaamheden de weg kwijt was geraakt. Haar navigatie had haar de verkeerde kant op gestuurd, zei ze.

Nederlander Griekse cel in om neersteken 11-jarige

De Nederlander die vorig jaar op Kreta een Russische jongen neerstak is veroordeeld tot een celstraf van 11,5 jaar. De rechtbank in Griekenland veroordeelde hem vrijdag voor poging tot moord, illegaal wapenbezit en diefstal. Dat schrijven Griekse media.

De Nederlander stak het 11-jarige slachtoffer vorig jaar mei neer bij een hotel in Chersonissos, waar het slachtoffer met familie op vakantie was. De Nederlander zat in het animatieteam van het hotel. Het kind werd zo'n twintig keer gestoken en raakte zwaargewond.

De hotelmedewerker had een laptop en een mobiele telefoon van het Russische jongetje gestolen. Toen de jongen de Nederlander daar op aansprak, werd hij aangevallen.

Vrijgeleide Syrische rebellen vertraagd

De evacuatie van rebellen uit de Syrische stad Homs is zaterdag vertraagd. Vrijdag sloten de strijders een wapenstilstand van 48 uur met het leger van president Bashar Assad.

Vrijdag werd afgesproken dat honderden rebellen een vrijgeleide uit Homs krijgen om naar het platteland ten noorden van de stad te trekken, dat in handen is van de rebellen. Een lokale activist zei dat niet bekend was waardoor de vertraging wordt veroorzaakt. Hij en zijn medestrijders zouden zaterdag al uit Homs vertrekken.

Homs was in 2011 een van de eerste steden die in opstand kwam tegen Assad en was ook een van de eerste steden die werd veroverd door de rebellen. Sindsdien is er echter een gruwelijke strijd gaande in de stad, waarbij burgers niet worden ontzien. De rebellen waren de afgelopen maanden teruggedrongen tot enkele wijken rondom het oude historische centrum van de stad.

Eerste MERS-dode in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is voor het eerst iemand aan een aan SARS gerelateerd virus overleden. Dat heeft het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en -preventie vrijdag gemeld.

De man werd ziek nadat hij vorige week was teruggekeerd uit Saudi-Arabië, waar hij in de zorg werkte. In dat land zijn sinds september 2012 meer dan honderd mensen aan het virus overleden. Er zijn meer dan vierhonderd ziektegevallen bekend in Saudi-Arabië.

Volgens het Centrum is de kans op een epidemie in de VS klein. Washington gaat passagiers traceren die in contact zijn geweest met de man tijdens zijn terugreis naar de VS.

MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onbekend hoe de ziekte zich verspreidt.

De Boer: "Bojan heeft het niet gebracht"

Hij werd met hoge verwachtingen binnengehaald, maar kon zijn belofte ook bij Ajax niet inlossen. Bojan Krkic lijkt te moeten vertrekken uit Amsterdam. De 23-jarige aanvaller zat bij FC Barcelona op een dood spoor, en kreeg bij Ajax de kans om zijn carrière nieuw leven in te blazen.

In zijn eerste seizoen op huurbasis in de Nederlandse hoofdstad heeft hij geen onuitwisbare indruk achtergelaten. Dat concludeert Frank de Boer. Volgens de succesvolle oefenmeester heeft Bojan tijdens de trainingen te weinig in zichzelf geïnvesteerd. "Ik heb tegen hem gezegd dat hij harder moest trainen. Ik was veeleisender dan bij Barcelona", zo vertrouwde hij AT5 toe.

"Als jij geen vrije trappen neemt tijdens een training, schiet je hem er in de laatste minuut van een wedstrijd er ook niet in. Als jij volume wilt krijgen om negentig minuten te gaan, dan moet je dat brengen tijdens de training. Hij heeft het wel in zich, maar heeft het niet gebracht."

Ajax heeft een optie om Bojan nog een seizoen te huren, maar heeft hierover nog geen beslissing genomen. Het lijkt er evenwel op dat Bojan in de zomer zal terugkeren naar Barcelona, waar hij nog een jaar onder contract staat.

Zelf voelt hij wel iets voor een terugkeer, zo liet hij Sportonlangs weten. "We gaan zien wat er deze zomer gebeurt. Ik heb enorm genoten van dit jaar in het shirt van Ajax. Nu ga ik alle voor- en nadelen tegenover elkaar zetten. Een terugkeer naar Barcelona is zeker een optie."

"Natuurlijk is het zo dat ik nog een eenjarig contract heb bij de club. Uiteindelijk gaat het er om waar ik mezelf het best kan ontwikkelen. Waar dat me gaat brengen? Ik zie het allemaal wel."

Stoke wil Assaidi definitief vastleggen

Oussama Assaidi heeft dit seizoen veel indruk gemaakt bij Stoke City. De Engelse club hoopt de huurling een vast contract te kunnen geven. Stoke City huurt de oud-speler van sc Heerenveen dit seizoen van Liverpool.

Assaidi speelde dit seizoen achttien competitieduels, al kwam hij de laatste weken door een blessure minder aan spelen toe. De Marokkaan scoorde drie keer. Manager Mark Hughes is erg tevreden over Assaidi.

"Hij heeft hier een goede periode gehad en hij past goed bij de rest van de spelersgroep. Hij is heel 'close' met een aantal andere jongens, waaronder Marko Arnautovic. Zij vormen een goed duo", aldus de coach op de officiële website van Stoke.

"Dat soort dingen spelen wel mee als je besluit of je iemand definitief wil vastleggen of niet", zegt Hughes. "We willen komende zomer graag bekijken wat er voor Assaidi mogelijk is, maar het is nog even afwachten hoe dat uitpakt."

Stoke City, dat op een keurige tiende plek staat, krijgt zaterdagmiddag bezoek van Fulham. Of Assaidi in actie kan komen, is nog niet duidelijk. "Hij heeft op de training een tik tegen zijn knie gehad. We weten niet hoe ernstig het is, dus dat zullen we zaterdagochtend verder moeten bekijken."

Van der Hoorn: "Dit voelt niet als mijn titel"

Mike van der Hoorn werd in zijn eerste jaar bij Ajax meteen kampioen, maar een geslaagd debuutseizoen was het niet. Ajax nam Van der Hoorn vorig jaar voor vier miljoen euro over van FC Utrecht, als vervanger van de vertrokken Toby Alderweireld.

De centrale verdediger kwam echter bijna niet aan spelen toe. Tot nu toe bleef het slechts bij twee duels in de Eredivisie en enkele optredens in Europa. "De landstitel voelde niet als mijn titel", zegt Van der Hoorn in Het Parool. "Daarvoor is mijn bijdrage in de wedstrijden te gering geweest." Volgend seizoen hoopt de 21-jarige speler wel een basisplek af te dwingen.

Als belangrijkste wapenfeiten zullen de Ajax-fans bij Van der Hoorn vooral zijn fouten herinneren. Hij veroorzaakte knullig een strafschop tegen AC Milan, gevolgd door een eigen doelpunt in de verloren wedstrijd tegen Red Bull Salzburg.

"Ik wil niet nog zo'n seizoen meemaken", aldus Van der Hoorn, die eventueel kan profiteren van een transfer van Niklas Moisander. Ook Joël Veltman stond dit seizoen hoger in de pikorde van trainer Frank de Boer.

Zieke Hofland uit Ronde van Romandië

Moreno Hofland is zaterdag niet van start gegaan in de vierde etappe van de Ronde van Romandië. De Belkin-renner is ziek, laat ploegleider Erik Dekker weten via Twitter. De 22-jarige Hofland brak dit jaar definitief door met ritzeges in Parijs-Nice en de Ruta del Sol.

Michal Kwiatkowski van Omega Pharma-Quick-Step ging om onbekende reden ook niet van start in de 174 kilometer lange rit naar Fribourg. De Pool won dinsdag de proloog in de Ronde van Romandië.

Oekraïens leger trekt Kramatorsk binnen

In de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk wordt hevig gevochten tussen pro-Russische separatisten en regeringstroepen. Dat heeft het hoofd van het Oekraïense 'antiterreurcentrum' zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

"Er wordt geschoten en gevochten rond Kramatorsk", zei Vasil Kroetov. "Wat we zien in het oosten is geen kortstondig conflict. Het is een oorlog." Meer details over de gevechten gaf Kroetov niet.

Volgens Russische media zijn er tientallen doden gevallen. Kramatorsk ligt slechts twintig kilometer ten zuiden van Slovjansk, waar het Oekraïense leger vrijdag een militaire operatie tegen pro-Russische rebellen begon.

Het Kremlin heeft plannen van de Oekraïense regering om later deze maand presidentsverkiezingen te houden 'absurd' genoemd. "Het is duidelijk dat onder de huidige grondwet en te midden van gevechtsoperaties, strafexpedities en massamoorden het op zijn minst absurd is om te spreken over verkiezingen", zei Dmitri Peskov, de officiële woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. "President Poetin en Rusland zetten het beleid gericht op de-escalatie onverminderd voort."

Sinds het verdrijven van president Viktor Janoekovitsj heeft Oekraïne een interim-president, Oleksandr Toertsjinov. De presidentsverkiezingen staan gepland voor 25 mei.

Viviani troeft Cavendish weer af Turkije

Elia Viviani heeft de zevende etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De Italiaan van Cannondale was zaterdag in de sprint sneller dan zijn landgenoot Andrea Guardini en de Brit Mark Cavendish. Belkin-renner Theo Bos werd vijfde.

Viviani was Cavendish donderdag ook te snel af in de sprint. De vrij vlakke rit van Kusadasi naar Izmir van zaterdag werd in de laatste kilometer ontsierd door twee valpartijen. Wouter Wippert van Drapac ontsnapte daar echter aan en werd tiende.

Adam Yates, die vrijdag de zesde etappe op zijn naam schreef, blijft de klassementsleider. De Brit van Orica-Greenedge is op weg naar de eindzege. De slotrit van zondag naar Istanbul is relatief vlak.

Beslag gelegd op woning Yolanthe, salaris Wesley

Bouwbedrijf STB Exclusive Projects uit Etten-Leur heeft beslag laten leggen op het huis van Yolanthe Sneijder-Cabau in Hilversum en het salaris van Wesley Sneijder bij de KNVB. Dat bevestigt Jeroen Nuijten, de directeur van het bedrijf. Volgens Nuijten werd het bouwbedrijf ingeschakeld voor de renovatie van een huis op Ibiza, maar werd de klus geannuleerd zonder de gemaakte kosten te betalen.

"Ik heb eerder al aangekondigd naar de rechter te zullen stappen, maar er is geen enkele poging ondernomen om de zaak in der minne te schikken", aldus Nuijten. Woensdag werd beslag gelegd op het huis van Sneijder-Cabau in Hilversum, waar haar moeder woont, en vrijdag op het salaris van Sneijder bij de KNVB. "De rechter heeft toestemming verleend om beslag te leggen, en dat doet hij natuurlijk niet zomaar."

Nuijten heeft niet meer de illusie dat hij er met het stel persoonlijk uit kan komen, hoewel hij dat naar eigen zeggen graag had gewild. "Veel wordt opgelost met een goed gesprek. Ik heb ze pas nog een persoonlijke e-mail gestuurd waarin ik schreef: we hadden er samen al twintig keer uit kunnen komen. Maar volgens mij lag die mail al bij hun manager en advocaat voor ze 'm zelf konden lezen."

Verwijten van onder meer van de advocaat van het stel dat de hele zaak Nuijten enkel te doen is om publiciteit te krijgen voor zijn bedrijf, wijst hij van de hand. "Mijn bedrijf bestaat al twintig jaar en ik denk dat we het de komende twintig jaar ook wel afkunnen zonder Wesley en Yolanthe. Het gaat me vooral om het principe dat we geen erkenning hebben gekregen voor onze werkzaamheden."

Kim Polling bekritiseert plannen judobond

Kim Polling is niet te spreken over de centralisatieplannen van de Nederlandse judobond. Dat schrijft de tweevoudig Europees kampioene op haar website. De judobond wil dat judoka's in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro alleen maar met bondscoaches gaan werken.

"Ik vind het onvoorstelbaar dat een aantal judoka's die bij de top van Nederland en zelfs bij de top van Europa en de wereld behoren ineens moeten veranderen van coach", meent Polling. "Al jaren laten zij zien dat zij prestaties kunnen leveren door te trainen bij de coach waar zij voor hebben gekozen. En nu zou dit niet meer mogen."

De 23-jarige Polling zou zelf niet van coach hoeven te wisselen. Ze traint momenteel onder bondscoach Marjolein van Unen.

Polling is ook verbouwereerd over de mogelijke centralisering van steunpunten. "Onder welke visie gaat er getraind worden als wij moeten centraliseren? De visie van het steunpunt in Haarlem is anders dan de visie van het steunpunt in Rotterdam. Ik ben tegen centralisatie naar één plek waar één visie wordt gehanteerd."

In het centralisatieplan zouden alle topjudoka's op een plek gaan trainen, wat volgens Polling slechts zou zijn voor jonge judoka's. "Die kunnen niet meer opkijken naar iemand die bij hun in de club traint, want deze judoka's moeten ergens anders gaan trainen", schrijft ze.

"Maar volgens mij is het hele centralisatieplan bedoeld om meer toppers te creëren. Maar die toppers komen uit de jeugd? Dus hoe moet de jeugd nou zien hoe het eruit ziet om een topper te zijn, als deze toppers onbereikbaar zijn voor ze?"

Polling, die vorige week haar Europese titel prolongeerde, is niet van plan zich zomaar bij de centralisatieplannen neer te leggen. "Ik zal zien wat het plan wordt, maar het zal mij niets verbazen dat ik na de Spelen van Rio met een groot bord in de wedstrijdhal zal gaan staan waarop ik aan andere landen zal vragen wie me wil hebben en waar ik wel kan trainen met een coach waar ik mee wil werken bij een judoclub waar ik bij wil trainen onder een visie die bij mij past."

Giggs bewondert werk Van Gaal

Ryan Giggs is zeer te spreken over het werk van Louis van Gaal. "Hij heeft een briljante reputatie en is een succesvolle manager gebleken in verschillende landen. Hij heeft Nederland naar het WK geloodst", roemt de interim-trainer van Manchester United de bondscoach in The Guardian. Van Gaal is topfavoriet om de nieuwe manager van United te worden.

De 40-jarige Welshman zegt er zich van bewust te zijn dat Van Gaal met Ajax en AZ kampioen werd in Nederland en met FC Barcelona en Bayern München in respectievelijk Spanje en Duitsland. Ook weet hij dat de 62-jarige Nederlander met Ajax de Champions League en UEFA Cup won.

Giggs staat sinds het ontslag van David Moyes van vorige week dinsdag aan het roer bij United. De Welshman was tot die tijd speler bij de topclub.

Of Giggs assistent van Van Gaal zou willen zijn weet hij niet. "Ik moet beslissen of ik nog wil blijven spelen of niet, dus het heeft geen zin om na te denken of ik assistent wil worden of ergens manager wil worden."

United maakt dit seizoen nog een kleine kans om zesde te worden in de Premier League en Europees voetbal veilig te stellen. Zaterdag treft de ploeg van Giggs laagvlieger Sunderland op Old Trafford. Robin van Persie, sinds 19 maart uit de roulatie met een knieblessure, maakt dan mogelijk zijn rentree.

[NBA] Trail Blazers spectaculair naar halve finale

Portland Trail Blazers heeft vrijdag op spectaculaire wijze de halve finale van de NBA-play-offs bereikt in de Western Conference. Damian Lillard scoorde in de zoemer een driepunter en bezorgde de Trail Blazers in eigen huis een 99-98 overwinning op Houston Rockets. De stand in de best-of-sevenserie werd daardoor niet 3-3, maar 4-2 in het voordeel van Lillards team.

Portland staat voor het eerst in veertien jaar weer in de halve finale. Daarin is de winnaar van het treffen tussen San Antonio Spurs en Dallas Mavericks de tegenstander.

De Mavericks dwongen vrijdag een beslissende zevende wedstrijd af door de Spurs met 113-111 verslaan. Het werd daardoor 3-3 in de best-of-sevenserie. Het beslissende duel tussen de Spurs, de nummer een van de Western Conference in het reguliere seizoen, en de Mavericks (8) wordt zondag gespeeld in San Antonio.

Brooklyn Nets wist ook een beslissende zevende wedstrijd af te dwingen. De New Yorkers waren met 97-83 te sterk voor Toronto Raptors. Het beslissende duel wordt in Canada gespeeld. De winnaar treft in de halve finale regerend kampioen Miami Heat.

Liverpool hoopt Gerrard langer aan zich te binden

Liverpool hoopt dat aanvoerder Steven Gerrard nog jaren de kleuren van de Reds blijft verdedigen. "Ik denk dat Steven na 2015 blijft spelen", zegt trainer Brendan Rodgers, die de 33-jarige Gerrard komende zomer een contractverlenging wil aanbieden. "Hij is een speler die echt zijn kwaliteiten heeft laten zien dit seizoen."

Gerrards huidige contract loopt tot de zomer van 2015. "Hij speelt op een nieuwe positie en doet dat zonder enige moeite", vertelt Rodgers de Liverpool Echo. "Zijn intelligentie in de wedstrijd is fabelachtig. Hij wordt steeds beter." Gerrard speelt dit seizoen als controlerende middenvelder, waar hij eerder een meer aanvallende rol had.

Gerrard speelt sinds 1997 voor Liverpool. Hij kan dit seizoen voor de eerste keer in zijn carrière de Premier League-titel winnen.

Obama en Merkel dreigen Moskou met hardere sancties

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama hebben vrijdag gedreigd Rusland hardere sancties op te leggen als dat land de Oekraïense presidentsverkiezingen van 25 mei verstoort. Dat zei Obama tijdens een gezamenlijke persconferentie bij het Witte Huis.

"De volgende stap is het opleggen van brede sancties die hele economische sectoren treffen", zei Obama. "Als wij verstoringen waarnemen die zo ernstig zijn dat ze de stembusgang ontregelen, hebben we geen keuze dan deze strengere strafmaatregelen in te stellen." Zaterdag noemde het Kremlin het plan om 'te midden van gevechtsoperaties, strafexpedities en massamoorden' verkiezingen te organiseren 'absurd'.

Tijdens de persconferentie deden beide staatshoofden hun best om eensgezind over te komen. Vrijdag werd duidelijk dat de Verenigde Staten en Duitsland niet op een lijn zitten over hoe de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op Duitse bodem te werk mag gaan. Merkel heeft al vaker kritiek geuit op hoe de NSA haar telefoon afluisterde.

Nederlander vermoord op Filipijnen

Een 62-jarige Nederlander is op de Filipijnen vermoord. Hij werd vrijdag dood aangetroffen in zijn huis in Bacoor ten zuiden van hoofdstad Manilla, meldden Filipijnse media zaterdag. Hij was doodgeschoten.

De Nederlander is getrouwd met een Filipijnse met wie hij samen een kind van 4 jaar heeft. Hij was volgens zijn paspoort ongeveer 6 maanden geleden op de Filipijnen aangekomen. Het is niet duidelijk waarom de man om het leven is gebracht.

Meer dan honderd Moslimbroeders veroordeeld

Een Egyptische rechtbank heeft meer dan honderd aanhangers van de verdreven president Mohammed Morsi celstraffen tot tien jaar opgelegd. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau zaterdag bekendgemaakt. De Moslimbroeders werden veroordeeld voor gewelddadige demonstraties en illegaal wapenbezit.

In totaal werden 102 mensen veroordeeld voor hun rol in demonstraties in juli die gericht waren tegen het afzetten van Morsi door het leger. Het verdrijven van Morsi ging met veel protesten gepaard. Nog steeds gaan veel van zijn aanhangers geregeld de straat op om de demonstreren tegen wat zij zien als een staatsgreep van de krijgsmacht.

Morsi zit momenteel in de gevangenis en staat in meerdere rechtszaken terecht. Sinds zijn verdrijving wordt het land bestuurd door legerleider Abdel-Fattah el-Sissi. Later deze maand vinden in Egypte presidentsverkiezingen plaats. Verwacht wordt dat el-Sissi deze met gemak wint.

'Wüst om de tafel met Team Continu'

Ireen Wüst is dicht bij een overgang naar Team Continu. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. De viervoudig olympisch kampioene en de schaatsploeg zijn volgens de krant met elkaar in onderhandeling.

Komende donderdag staat het eerste trainingskamp van Continu op het programma. "Tegen die tijd willen we het wel graag rond hebben", zegt Rudwin Pieete namens de schaatsequipe.

Wüst erkent met Continu-coaches Marianne Timmer en Gianni Romme te hebben gesproken. "Ireen, Marianne en Gianni zijn er inmiddels wel achter dat ze graag met elkaar willen gaan samenwerken", zegt Pieete. Continu, vorig jaar nog Team Liga, en de manager van Wüst zouden in onderhandeling zijn over de financiële voorwaarden van een eventueel contract.

Continu is echter niet de enige mogelijkheid voor Wüst."We zijn inderdaad bezig met Continu, maar ik heb nog meerdere lijntjes open", zegt ze. "Daar zitten echter geen andere bestaande ploegen bij." Wüst sluit niet uit dat ze verder gaat met Gerard Kemkers, de coach die haar naar haar successen leidde. De Drent is momenteel op vakantie. "Maar we hebben wel veel contact met elkaar."

Wüst is op zoek naar een nieuwe ploeg omdat TVM, waar ze sinds 2005 voor schaatste, stopt met sponsoren. Afgelopen seizoen werd de Goirlese door het winnen van vijf olympische plakken de succesvolste Nederlandse olympiër ooit. Daarnaast schreef Wüst de wereld- en nationale allroundkampioenschappen op haar naam. Bij Continu zou ze teamgenoot worden van onder anderen Yvonne Nauta en Margot Boer.

The Lost Vikings gratis te spelen

Een van de oudste spellen van Blizzard Entertainment is nu gratis te spelen. The Lost Vikings is nu gratis te downloaden op battle.net, de online-winkel van Blizzard. The Lost Vikings is een puzzelspel uit 1992 wanneer Blizzard nog Silicon & Synapse heette.

In The Lost Vikings speel je als drie personages. De vikingen genaamd, Erik the Swift, Baleog the Fierce en Olaf the Stout. Het doel is om met elke viking het einde van het level te bereiken door gebruik te maken van hun unieke vaardigheden. Zo kan Erik the Swift springen en rennen tegelijk, Baelog the Fierce kan zijn zwaard en boog gebruiken om monsters te doden en Olaf the Stout gebruikt zijn schild om projectielen af te weren.

Ook is Rock 'n Roll Racing gratis te spelen, maar volgens Blizzard is dat een Lite-versie. Er zijn nu drie levels waar je kunt spelen en één racer.

Bob de Grote - Bob's puberteit

Hoofdstuk 3 - Bob's puberteit
Geen tijd zo verwarrend als pubertijd. Die tien jaar in je leven waarin je lichamelijke en geestelijke leeftijd nooit synchroon lijken te lopen. Geesten die nog met poppen en autootjes willen spelen, in lijven die rijp worden voor seks. Hormonen die schreeuwen om lichamelijk contact, in combinatie met voortdurende onzekerheden en minderwaardigheidscomplexen. De droom er volmaakt uit te zien, verwoest door slechte huid en beugels.

[vid] Marokkaantjes terroriseren kermis

Een bende van ongeveer twintig Marokkaanse terreurpubers verziekt al zeker sinds woensdag het het plezier van kermisgangers in IJmuiden. Meisjes in de botsauto's worden bespuugd en de lokale Vomar-supermarkt kreeg extra beveiliging nadat de relmarrokanen zich daar misdroegen door de supermarktklanten te bekogelen met brood, schrijft De Telegraaf.

Botswagenbaas Klaas Braak, die al 25 jaar met zijn attractie in IJmuiden staat, is als kermisklant wel wat gewend maar zegt dat het nu echt alle perken te buiten gaat. Woensdag was de politie er al bijgehaald. Sinds vrijdag loopt de politie met tientallen eenheden en honden op het kermisterrein om kermisgangers te beschermen tegen de jihadpuppies.

Ondertussen is er precies één puberterrorist opgepakt en heeft een gebiedsverbod gekregen. De politie overlegt nog met de IJmuidense burgervader over verdere maatregelen tegen de marokkanenterreur.


Sfeerbeelden IJmuidense kermis (Bron: YouTube - RTV-NH)

Call of Duty: Advanced Warfare screenshots in beeld

Ondanks dat de trailer veels te vroeg op het internet stond dan dat de bedoeling was, lijkt de hypetrain rondom Call of Duty: Advanced Warfare langzaam op gang te komen. Dit keer geen screenshots van Kevin Spacey, maar van nog onbekende soldaten die vast ook een grote rol gaan spelen.

Screenshot 1

screenshot 2

Screenshot 3

 Call of Duty: Advanced Warfare komt uit op 4 november op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Ruim 2100 doden door aardverschuiving Afghanistan

Door de aardverschuiving die zich vrijdag in het noordoosten van Afghanistan voordeed zijn meer dan 2100 mensen omgekomen. Dat heeft een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Badakhshan zaterdag tegen persbureau Reuters gezegd.

De Verenigde Naties zeggen dat de aandacht nu vooral uitgaat naar de vierduizend slachtoffers die door de ramp dakloos zijn geworden. Er wordt nog altijd rekening gehouden met meer aardverschuivingen.

Kort na de aardverschuiving werden al meer dan tweeduizend mensen vermist. Vrijdag werd al gevreesd dat allen waren omgekomen.

Na langdurige zware regenval werd het bergdorp Hobo Barik bedolven onder een modderlawine. Zo'n driehonderd woningen kwamen onder de modder te liggen, ongeveer een derde van alle huizen in het dorp. Er waren geen graafmachines in de omgeving, wat het reddingswerk bemoeilijkte.

Badakhshan ligt in de bergketens Hindu Kush en Pamir en grenst aan China. In de provincie doen zich vaak aardverschuivingen voor, maar meestal in onbewoonde gebieden.

Coffeeshop uitgebrand in Apeldoorn

Een coffeeshop in Apeldoorn is vrijdagnacht door een brand verloren gegaan. "Op zich was het een kleine brand, maar om er goed bij te kunnen moest een kraan een deel van het gebouw openbreken", zegt een woordvoerder van de brandweer. Het gebouw wordt nu helemaal afgebroken.

Het is de tweede keer in drie weken tijd dat er een brand woedt in het gebouw aan de Laan van de Mensenrechten. Bij de vorige brand, die kleiner was, wist de brandweer het gebouw nog te redden.

Waardoor de branden zijn ontstaan kon de brandweerwoordvoerder niet zeggen. Dit wordt nog onderzocht.

Poetin condoleert familieleden slachtoffers Odessa

De Russische president Vladimir Poetin heeft de familieleden gecondoleerd van de personen die stierven tijdens een brand en gevechten vrijdag in de Oekraïense havenstad Odessa. Dat heeft persbureau ITAR-TASS zaterdag gemeld. Volgens zijn woordvoerder is Poetin zeer bezorgd over de ontwikkelingen in Oekraïne en hoe deze door de internationale gemeenschap worden geïnterpreteerd.

Bij een brand in een vakbondsgebouw in Odessa kwamen vrijdag 36 mensen om het leven. De brand ontstond tijdens een botsing tussen pro-Russische demonstranten en aanhangers van de centrale regering in Kiev. Ook stierven zes mensen door gevechten. Volgens Poetin is de Oekraïense regering verantwoordelijk voor 'de misdaden in Odessa'.

Tot nog toe was de onrust die oostelijke delen van Oekraïne in zijn greep houdt grotendeels aan Odessa voorbijgegaan. De stad ligt ver van de steden waar pro-Russische separatisten de afgelopen weken gebouwen bezetten. Na de gevechten riep de politiechef van Odessa op tot kalmte. Enkele uren later werd hij ontslagen door minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov.

Verkoop Paleis van Justitie begonnen

Wie ooit nog eens een Paleis van Justitie in zijn bezit wilde hebben, kan vanaf zaterdag zijn slag slaan. Het paleis aan de Prinsengracht in Amsterdam staat namelijk te koop, zo meldde het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB).

Het eeuwenoude gebouw (uit 1664 en 1864) heeft ruim 175 jaar gediend als het Gerechtshof in de hoofdstad. Het heeft volgens de advertentie "ruime vertrekken, brede gangen en hoge plafonds" die het gebouw "een unieke klassieke atmosfeer" geven. Wat het immense gebouw moet opbrengen is niet bekend.

'OVSE-waarnemers Oekraïne vrijgelaten'

De OVSE-waarnemers die in het oosten van Oekraïne werden vastgehouden zijn vrijgelaten. Dat zegt een leider van de pro-Russische separatisten die hen vasthielden.

Vorige maand werden acht militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gegijzeld in Slovjansk. Een van hen, een Zweed, werd zondag al vrijgelaten omdat hij aan een milde vorm van diabetes lijdt.

Degenen die nu zijn vrijgelaten komen uit Duitsland, Polen, Tsjechië en Denemarken. De separatisten noemden de waarnemers eerder 'spionnen voor de NAVO' en wilden hen ruilen tegen gearresteerde pro-Russische activisten.

Slovjansk is al geruime tijd in handen van pro-Russische betogers en gewapende medestanders. Er zijn al journalisten en agenten van de Oekraïense veiligheidsdiensten ontvoerd.

Siem de Jong zet WK in Brazilië uit zijn hoofd

Siem de Jong richt zich alvast op het volgende seizoen bij Ajax. Door blessureleed gelooft hij niet dat hij mee mag naar het WK. De aanvoerder van Ajax had nog een beetje hoop dat hij op tijd topfit zou zijn, maar de mondiale eindronde komt toch te vroeg.

"Ontzettend jammer, maar ik concentreer me nu volledig op de trip met Ajax naar Indonesië en het nieuwe seizoen", zegt De Jong tegen AD Sportwereld. Ajax sluit het seizoen zaterdagavond af met een thuiswedstrijd tegen NEC. De Jong zit ook bij de wedstrijdselectie. "Helaas duurt het seizoen niet langer, maar ik ben in elk geval blij dat ik na zeven weken nog wat minuten kan maken, tegen NEC en straks in Indonesië."

Dit seizoen kwam De Jong door een klaplong en vervolgens een hamstringblessure slechts achttien keer in actie. "In de week na NAC had ik een test gepland staan. Een krachttest die ik wel vaker voor mezelf had gedaan", zei hij deze week in Sp!ts. "Zo van: ik wil wel eens zien hoe ik ervoor sta."

"Drie dagen ervoor raakte ik weer geblesseerd. Dat neem ik mezelf een beetje kwalijk. Ik hoopte dat ik al sterk genoeg was en ik wachtte te lang met die test." De Jong beseft dat een transfer er nu mogelijk ook niet in zit. "Nu wordt het natuurlijk wel wat lastiger om weg te gaan."

Uruguay legaliseert softdrugs: enkele details

Uruguay heeft definitief de vlag overgenomen van Nederland wanneer het aankomst op het gebied van tolerantie ten opzichte van het gebruik van softdrugs. De regering heeft inzicht gegeven in het plan de campagne over hoe de drugs gekweekt gaan worden en wat de prijs zal gaan zijn.

Apotheken krijgen een speciale vergunning die ze toestaat om marihuana te verkopen voor de prijs van rond de 65 eurocent. Hierbij is het per gebruiker toegestaan om 40 gram per maand weg te puffen.

Binnen twee weken worden er vergunningen uitgedeeld aan bedrijven die er wel interesse hebben om geld te verdienen aan de nieuwe wet. Uruguay is sinds een jaar, het eerste land ter wereld waar het verbouwen, verkopen en consumeren van marihuana volkomen legaal is.

Om in de behoefte van de bevolking te voorzien, denkt de regering tussen de 18 en 22 ton rookwaar nodig te hebben. Hiervoor is ongeveer tien hectare landbouwgrond nodig.

Net zoals voor alcohol en nicotine kan je niet zomaar overal maar een pretsigaret in de fik steken. Grofweg gelden dezelfde regels als voor roken. Bij de meeste openbare ruimten mag er gepaft worden, maar niet op plekken waar gewerkt wordt. Automobilisten die met een jonko worden betrapt kunnen dezelfde behandeling als drankrijders verwachten.

De staat hoopt op deze manier het wind uit de zeilen te halen van de drugscartels en de kwaliteit van de waar te kunnen garanderen.

Oud-zwemmer Korneev (40) overleden

Oud-zwemmer Andrey Korneev is vrijdag overleden aan de gevolgen van maagkanker. De Rus werd slechts veertig jaar oud. Het hoogtepunt in de carrière van Korneev was de bronzen medaille op de 200 meter schoolslag tijdens de Olympische Spelen in Atlanta in 1996. 

Zijn bronzen medaille was niet vrij van controverse. Vier dagen na de olympische finale meldde het IOC dat Korneev zijn plak in moest leveren. De Rus bleek een van de atleten die positief hadden getest op bromantan. Dat stond wel op de verboden lijst van zwemfederatie FINA, maar nog niet officieel op die van het IOC. Daardoor oordeelde het Hof van Arbitrage voor Sport dat Korneev zijn medaille weer terugkreeg. 

Een jaar na zijn olympische bronzen medaille pakte hij zilver op het WK kortebaan, wederom op de 200 meter schoolslag. Op die afstand won hij tijdens Europese kampioenschappen goud, zilver en brons, terwijl hij op twee EK's deel uitmaakte van de gouden ploeg op de 4x100 meter wisselslag. 

Naast zijn medailles had Korneev ook een tijd een wereldrecord op zijn favoriete afstand in handen. In 1998 zwom hij het bijna vijf jaar oude record op de kortebaan uit de boeken. De Australiër Philip Rogers zwom in 1993 een tijd van 2:07,80 minuten, Korneev was in Parijs één honderdste sneller. Het record bleef bijna twee jaar in zijn handen.

 

Korneev (rechts) op het olympische podium, naast de Hongaren Norbert Rózsa (goud) en Károly Güttler (zilver)

Veiligheidsraad klaar met spoedzitting Oekraïne

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag op aanvraag van Rusland een spoedzitting gehouden over de crisis in Oekraïne. Rusland wilde dat de raad een 'snel eind aan alle geweld' zou eisen, maar westerse landen hoonden de Russische verontwaardiging weg en stelden dat Moskou de hand in eigen boezem moet steken.

"Rusland heeft knokploegen op Oekraïne losgelaten en komt nu opeens tot de ontdekking dat het dit gebroed misschien niet meer in de hand kan houden", zei de Franse ambassadeur Gerard Araud.

Het was de tweede keer binnen een week dat Rusland om een spoedzitting van de Veiligheidsraad vroeg. Ambassadeur Vitali Tsjoerkin maande de regering in Kiev en haar westerse vrienden 'geen fatale fout te begaan' en haar offensief tegen de separatisten in het oosten van Oekraïne te staken. Tsjoerkin noemde die regering opnieuw onrechtmatig.

De Britse ambassadeur Mark Lyall Grant zei dat de 'kunstmatige verontwaardiging' van Rusland niemand zal overtuigen. De Amerikaanse ambassadeur Samantha Power zei dat Rusland 'de intelligentie van de wereldgemeenschap probeert te beledigen' door weer om een spoedzitting te vragen.

De Veiligheidsraad heeft tot nog toe geen overeenstemming kunnen bereiken over Oekraïne. Rusland kan besluiten blokkeren door gebruik te maken van zijn vetorecht.

"Vreedzame demonstranten gebruiken geen granaatwerpers", zei de Litouwse VN-ambassadeur Raimonda Murmokaite. "Ze ontvoeren geen internationale waarnemers en slepen ze niet schaamteloos voor de camera's."

Door de Zuid-Koreaanse raadsvoorzitter Oh Joon daarnaar gevraagd, zei Tsjoerkin dat 'het goed zou zijn' als de raad met een verklaring zou komen. Lidstaten hoeven een dergelijke verklaring echter niet op te volgen, in tegenstelling tot een resolutie. De Britse ambassadeur Lyall Grant zei dat een eventuele verklaring geweld 'ondubbelzinnig moet veroordelen' en de afspraken die twee weken geleden in Genève werden gemaakt moet versterken.

Oekraïne beschuldigt Rusland van steun aan de rebellen die in een tiental steden in het oosten overheidskantoren hebben bezet. De regering in Kiev begon vrijdag bij een van die steden een offensief om de zaak weer onder controle te krijgen. Rusland heeft tienduizenden militairen aan de grens staan en Oekraïne vreest dat Moskou een excuus zoekt om in te grijpen.

De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin zei vrijdag dat het nieuwe Oekraïense offensief het einde betekent van de afspraken in Genève. Een van die afspraken was dat de pro-Russische groepen zouden ontwapenen en de bezetting van overheidsgebouwen zouden opgeven.

Timmermans legt krans voor Canadese bevrijders

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft vrijdag samen met zijn Canadese collega een krans gelegd voor de 7600 Canadese soldaten die omkwamen bij de bevrijding van Nederland. Dat deed hij tijdens een bezoek aan het land, meldt zijn ministerie.

Tijdens het bezoek ontmoette Timmermans enkele Canadese veteranen die een rol speelden in de bevrijding van Nederland. "Onze dankbaarheid is bijna zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog onverminderd groot", zei Timmermans. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond de koninklijke familie een veilig heenkomen in Canada. Zondag worden in Nederland bij de Nationale Dodenherdenking alle slachtoffers sinds het uitbreken van die oorlog herdacht.

De banden met Canada zijn volgens Timmermans nog altijd goed. Op veel gebieden trekken Nederland en Canada samen op. Zo zegde de Canadese minister van buitenlandse zaken John Baird zijn steun toe aan de cyberconferentie die Nederland volgend jaar organiseert.

Timmermans en Baird spraken ook over de crisis in Oekraïne. "Het conflict in Oekraïne is een wake-up call", zei Timmermans hierover. "Geopolitiek is terug en de transatlantische banden zijn belangrijker dan ooit."

Demonstratie vrijlating Van der Graaf. 'gemoedelijk' verlopen

De demonstratie die Simon Fortuyn vrijdagavond organiseerde tegen de strafkorting van de vrijdag vrijgekomen Volkert van der Graaf is 'gemoedelijk en netjes verlopen'. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Enkele honderden mensen liepen vanaf het Stationsplein naar de Pim Fortuynplaats om te protesteren tegen de vrijlating van Van der Graaf.

Na de wandeltocht plaatste Fortuyn een bosje bloemen bij de buste van zijn vermoorde broer. Een klein meisje legde een teddybeer neer, vertelt een ooggetuige. Bij de demonstratie waren ook veel PVV'ers, waaronder lijsttrekker van de Europese Verkiezingen Marcel de Graaff.

Tijdens de demonstratie zwaaiden enkele mensen met vlaggen waarop het hoofd van Fortuyn te zien is met de tekst Lijst Pim Fortuyn. Ook liep een van de demonstranten mee met een t-shirt aan met daarop de tekst 'het jachtseizoen is geopend', met daaronder het hoofd van Van der Graaf met daarop een doel.

Politieagenten liepen aan de zijkant van de wandeltocht mee.

'Geen controle op hoge kantoorkosten Europarlement'

Op de 4299 euro die Europarlementariërs maandelijks mogen uitgeven aan kantoorkosten bestaat nauwelijks controle. De parlementariërs hoeven hier geen verantwoording over af te leggen en bonnetjes zijn ook niet nodig, concludeert het AD zaterdag uit onderzoek.

Het Europees Parlement besteedt jaarlijks bijna veertig miljoen euro aan kantoorkosten voor Europarlementariërs. Het bedrag dat de parlementariërs hiervoor krijgen komt bovenop hun maandelijkse salaris van achtduizend euro.

De krant ging zelf bij partijen na waar het geld voor de kantoorkosten aan werd besteed. Toen bleek dat de PVV de vergoeding zelf heeft beperkt tot vierhonderd euro per maand. PvdA, CDA, GroenLinks, SP en ChristenUnie huren een accountant in om de uitgaven te controleren. De meeste partijen geven inzage in de uitgaven, maar CDA, VVD en SGP niet.

SGP-Europarlementariër Bas Belder voert aan dat hij alleen verantwoording is verschuldigd aan het parlement en aan God. VVD en CDA stellen dat al het geld aan de juiste doelen wordt besteed.

D66 maakte wel bekend waar het geld aan wordt uitgegeven en meldde daar gelijk bij dat binnenkort 67 duizend euro wordt teruggestort. GroenLinks gebruikte een deel van het geld voor de verkiezingscampagne. Daarnaast besteedde Europarlementariër Marije Cornelissen zo'n veertigduizend euro aan een ruimer huis en kinderopvang. "Ik zie dat als een vergoeding die nodig is om mijn mandaat te kunnen uitvoeren", verweert Cornelissen zich in de krant.

De krant kreeg naar eigen zeggen veel negatieve reacties tijdens het onderzoek. De journalisten werd onder meer verweten dat niemand zou gaan stemmen als hierover zou worden geschreven. Het parlement is niet van plan zelf controle te doen naar de uitgaven. De controle van alle bonnetjes in verschillende talen zou meer kosten dan het oplevert. PVV-Europarlementariër Barry Madlener noemt de hoge vergoeding 'één grote uitnodiging tot fraude'.

'Ook VVD kent boete voor lekkende medewerkers'

Naast de PVV beboet ook de VVD medewerkers die vertrouwelijke informatie naar buiten brengen. Andere partijen hebben geen boeteclausule, concludeert het AD zaterdag op zijn site uit een inventarisatie.

VVD-medewerkers kunnen een boete van vijfduizend euro krijgen als ze lekken. Vorige week zaterdag schreef de Volkskrant dat medewerkers van de PVV een boete van 25 duizend euro kunnen krijgen.

PVV-leider Geert Wilders schreef toen al in een reactie dat het een standaardformule is waar nooit iemand aan is gehouden. "Bij andere organisaties is het niet ongebruikelijk hoor."

Het AD concludeert nu dat Wilders het kunstje heel goed van zijn oude partij kan hebben afgekeken. Ook de VVD stelt in de krant dat de boete nooit is opgelegd.

Het CDA heeft wel een geheimhoudingsclausule, maar daarin is geen boete opgenomen. De Partij voor de Dieren en de SP spreken vertrouwelijkheid af met medewerkers. Andere partijen kennen volgens de krant geen boete- of vertrouwelijkheidsregels.

Vooral ouderen willen 'minder Marokkanen'

Het zijn vooral oudere mensen die 'liever minder Marokkanen in Nederland' willen. Volgens een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de Volkskrant blijkt dat onder 55-plussers ruim de helft (55 procent) die mening heeft.

Onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar oud vindt slechts 29 procent dat er minder Marokkanen in Nederland zouden moeten zijn. De Hond ondervroeg 2700 mensen voor zijn peiling.

Het zaterdag gepubliceerde onderzoek is een reactie op een eerdere peiling van De Hond in opdracht van de PVV. Daaruit kwam naar voren dat 43 procent van de Nederlanders 'liever' minder Marokkanen wil in Nederland. De Volkskrant liet het onderzoek uitgebreider herhalen 'om meer zicht op dat gevoel te krijgen'.

Opnieuw bleek 44 procent van de ondervraagden te vinden dat er minder Marokkanen in Nederland mogen zijn. Anderzijds beoordeelt 66 procent van de ondervraagden het contact met Marokkanen als positief en wil slechtséén op de tien geënquêteerden dat Marokkaanse Nederlanders worden gestimuleerd om te emigreren met bijvoorbeeld financiële prikkels.

PVV-leider Geert Wilders vroeg op de avond van de verkiezingen van 19 maart aan zijn gehoor of dat meer of minder Marokkanen wilde. "Minder, minder, minder!", scandeerden de aanwezigen. De gebeurtenis leidde tot grote commotie in de samenleving en talrijke aangiftes tegen Wilders.

Vooral ouderen willen'minder Marokkanen'
Vooral ouderen willen'minder Marokkanen' (Foto: ANP)

'Landen moeten meer macht krijgen binnen EU'

Nationale parlementen moeten meer macht krijgen in de Europese Unie. Daarom moet er een 'rode kaart' komen waarmee landen ervoor kunnen zorgen dat de Europese Commissie een voorstel intrekt. Daarvoor pleit Hans van Baalen zaterdag in De Telegraaf. Hij is de lijsttrekker voor de VVD bij de Europese parlementsverkiezingen.

"Als de meerderheid van de 28 nationale parlementen zegt dat ze een voorstel niet wil hebben, dan zou de Commissie zo'n voorstel moeten intrekken", zegt Van Baalen. "Daarvoor is geen verdragswijziging nodig."

Parlementen kunnen nu wel al een 'gele kaart' trekken, maar de verantwoordelijk eurocommissaris kan die negeren. Zo lijkt er een Europees Openbaar Ministerie te komen, ondanks verzet van Nederland en andere EU-lidstaten. "Maar wat zegt de verantwoordelijk eurocommissaris vervolgens? 'Ik ga toch gewoon door.' Daarom moet er een 'rode kaart' komen", aldus Van Baalen.

'Landen moeten meer macht krijgen binnen EU'
'Het is weer tijd voor verkiezingsretoriek' (Foto: ANP)

Meppelink/Van Iersel uitgeschakeld in kwartfinale

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel zijn in de kwartfinales van het Grand Slam-toernooi in Shanghai uitgeschakeld. Ze verloren van Laura Ludwig en Kira Walkenhorst uit Duitsland. 

Meppelink en Van Iersel begonnen de dag met een zege in de achtste finales. Daarin waren ze te sterk voor de als dertiende geplaatste Amerikanen Lauren Fendrick en Brooke Sweat. Met 24-22 en 21-16 stuurden de Nederlanders hun opponenten naar huis.

Ludwig en Walkenhorst zijn als tweede geplaatst in Shanghai en dat was te merken. Nadat ze eerder al wonnen van het topduo Juliana/Antonelli, die weliswaar last hadden van een blessure, waren ze nu te goed voor Meppelink en Van Iersel. De eerste set ging met 21-15 naar Duitsland, terwijl ze ook in de tweede set simpelweg te goed waren: 21-17.

Van Iersel valt Fendrick aan tijdens de gewonnen achtste finale (Foto: FIVB)
Van Iersel valt Fendrick aan tijdens de gewonnen achtste finale (Foto: FIVB)

J.K. Rowling herdenkt dode Potter-personages

J.K. Rowling heeft een minuutje stilte gehouden voor alle personages die zijn omgekomen tijdens de beruchte Battle of Hogwarts in het laatste Harry Potter-boek. "Het is zestien jaar geleden dat de strijd plaatsvond. Ik heb even een minuut stilte achter mijn toetsenbord. Ik vond het vreselijk om sommige van die mensen om zeep te helpen", twittert de Britse schrijfster.

De Battle of Hogwarts is de eindstrijd om de tovenaarsschool Hogwarts waarmee de zevendelige boekenreeks in 2007 afsloot. De epische confrontatie was het leeuwendeel van de achtste film uit de reeks, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 uit 2011. Veel van de hoofdpersonages, onder wie Lupin, Tonks, Fred Weasley, Colin Creevey, Lavender Brown en Severus Snape worden dan om zeep geholpen.

De oplettende lezer denkt wellicht dat de schrijfster zich vergist. 2007 is immers geen zestien jaar geleden. De Battle of Hogwarts vindt in de tijdlijn van de boeken echter plaats in de kleine uurtjes van 2 mei 1998. Die datum staat in elk geval in de geheugens van vele Potter-liefhebbers gegrift, getuigen de berichten van herdenking op vele fansites.

Rowling bezwoer na het zevende Potter-boek de tovenaarsleerling met rust te laten. Toch blijkt ook haar bloed te kruipen waar het niet gaan kan, want eerder dit jaar werd een spin-off aangekondigd die zich concentreert op enkele magische monsters uit de Potter-wereld. Van die film is in middels aangekondigd dat die zal worden uitgebouwd tot trilogie. Wanneer het eerste deel verschijnt, is nog onbekend.

Geslachtsverandering in meer ziekenhuizen

Het VUmc is bereid om zijn expertise op het gebied van transgenderzorg te delen zodat die zorg op termijn ook in andere ziekenhuizen kan worden aangeboden. Dat zei bestuursvoorzitter Wouter Bos vrijdagavond in Nieuwsuur. Momenteel heeft het ziekenhuis een patiëntenstop vanwege een conflict met zorgverzekeraars.

Volgens Bos heeft het ziekenhuis een plan gemaakt om de patiëntenstop zo snel mogelijk op te heffen. Hij deed in Nieuwsuur een oproep aan de zorgverzekeraars om hier aan mee te werken. Het ziekenhuis legt al jaren geld toe op de zorg, legde Bos uit, maar door de enorme toename van genderpatiënten zou dat 'onverantwoorde proporties' aannemen.

Verzekeraars moeten duidelijk maken voor hoeveel genderpatiënten zij op jaarbasis zorg willen inkopen, stelde Bos. "Wij hoeven hier geen cent aan te verdienen, het gaat om de patiënt", zei Bos. "Maar zoals het nu gaat, gaat het niet." De groeiende acceptatie van transgenders zorgt ervoor dat meer mensen de stap naar genderzorg maken, legde Bos uit.

De patiëntenstop voor genderpatiënten, die in december werd ingesteld, is het gevolg van een conflict tussen het VUmc en verzekeraars. Zij kunnen maar niet tot een akkoord komen over het budget. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kondigde eind maart aan onder meer te gaan onderzoeken of de verzekeraars wel voldoende hun best doen om de transgenders de zorg te geven die zij nodig hebben.

Ook de rol van het VUmc wordt tegen het licht gehouden. Het ziekenhuis zou mogelijk misbruik maken van zijn machtspositie, omdat het Amsterdamse ziekenhuis het enige is in Nederland dat integrale transgenderzorg aanbiedt.

Samsung kopieerde Apple en moet betalen

Samsung moet ruim 85 miljoen euro (119 miljoen dollar) boete betalen aan Apple. De Zuid-Koreaanse technologiereus heeft twee patenten van het Amerikaanse Apple geschonden. Dat heeft een jury in de Verenigde Staten vrijdag (lokale tijd) besloten.

De technologiereuzen liggen al lange tijd met elkaar in de clinch over patentschendingen. Apple beschuldigde Samsung ervan vier patenten voor smartphones te hebben geschonden. Samsung heeft echter altijd ontkend de iPhonepatenten te hebben gebruikt voor haar eigen Galaxy mobiele telefoon.

Het eerste patent gaat over 'quick links', waarbij adressen en telefoonnummers op sites automatisch aanklikbaar worden. Het tweede patent betreft de manier om een toestel te ontgrendelen door met de vinger over het touchscreen te vegen.
Het derde patent spitst zich toe op automatisch verbeteren van woorden. Het betreft hier in alle drie de gevallen software -en conceptpatenten.

De jury oordeelde verder dat Apple ook één Samsung-patent heeft geschonden, rond het organiseren van foto's en video's in mapjes. Apple moet daarvoor 158 duizend dollar betalen aan Samsung.

'Mythe van vredig Europa in duigen'

De NAVO moet haar relatie met Rusland herzien, vindt de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel. De rol die Moskou speelt in Oekraïne moet het idee begraven dat het einde van de Koude Oorlog blijvende vrede heeft gebracht in Europa, zei Hagel vrijdag in een redevoering voor het Woodrow Wilson Center for International Scholars.

Hagel toonde zich tevreden over hoe de Europese bondgenoten op de Russische acties op de Krim en in Oekraïne hebben gereageerd. "Maar op de lange termijn moeten wij ervan uitgaan dat Rusland het doel, het uithoudingsvermogen en de toewijding van ons bondgenoot op de proef zal stellen". Hagel noemde dit een 'verhelderend moment' voor een alliantie die gewend begon te raken aan een bevriend Rusland op haar oostflank.

De Amerikaanse bewindsman herhaalde dat de uitgaven van de Europese bondgenoten voor de collectieve defensie omhoog moeten, omdat ook een verenigd Europa te maken zal krijgen met grote gevaren. Hij wees er op dat de Verenigde Staten drie keer meer aan defensie uitgeven dan de Europese bondgenoten bij elkaar.

"In de voorbije jaren was een van de grootste obstakels voor investeringen in het bondgenootschap een gevoel dat met het einde van de Koude Oorlog ook een eind was gekomen aan onveiligheid door agressie van natiestaten, in elk geval in Europa", zei Hagel. "Ruslands acties in Oekraïne slaan die mythe aan diggelen en leiden tot het omarmen van nieuwe realiteiten."

Hagel verwierp de suggestie dat de Amerikaanse steun voor uitbreiding van de NAVO, die eind jaren negentig begon, debet is aan het recente agressieve optreden van Rusland. Polen en andere landen in Midden- en Oost-Europa die voorheen tot de (Sovjet-)Russische invloedssfeer behoorden maken nu deel uit van de NAVO. "De NAVO streefde naar partnerschap, niet conflicten met Rusland." De VS en hun bondgenoten 'hebben hun best gedaan om Rusland ervan te overtuigen dat onze veiligheidsbelangen samenvielen', ondanks zorgen van Washington over de democratische inborst van Moskou, zei Hagel.

Op een vraag of Hagel Rusland nu als een vijand beschouwt, antwoordde zijn perschef John Kirby dat het aan Rusland is om de aard van de relatie te bepalen, omdat het optreden van Moskou de belangrijkste oorzaak is van de destabilisering van Oost-Oekraïne. "Er is geen reden om Rusland als een vijand te beschouwen tenzij Rusland dat van zichzelf maakt. Ik kan jullie wel zeggen dat de weg die het in Oekraïne is ingeslagen, niet in de goede richting leidt", zei Kirby

UEFA verdenkt negen clubs van schenden regels

Negen Europese clubs worden verdacht van het schenden van de Financial Fair Play-regels van de UEFA. De voetbalfederatie onderzoekt de clubs, die niet bij naam worden genoemd.

De UEFA had aanvankelijk 76 clubs gevraagd om extra informatie omtrent hun financiële doen en laten. Daarna werden 67 clubs niet langer verdacht werden van het schenden van Fair Play-regels.

Onder meer Manchester City en Paris Saint-Germain zijn onderzocht nadat ze veel geld hadden uitgegeven aan het kopen van spelers en salarissen van spelers. Of die twee topploegen nog steeds verdacht worden van het schenden van de Fair Play-regels maakt de UEFA waarschijnlijk volgende week bekend.

Clubs die structureel meer uitgeven dan er binnenkomt riskeren onder meer uitsluiting van Europese toernooien.

Bilbao zeker van voorronde Champions League

Athletic Bilbao is volgend seizoen waarschijnlijk actief in de Champions League. De Basken wonnen het uitduel tegen Rayo Vallecano vrijdag met 3-0, waardoor ze zeker zijn van de vierde plek in de Primera Division en plaatsing voor de voorronde van de Champions League.

Europa League-finalist Sevilla kan nog op punten gelijk komen met Bilbao, maar het onderling resultaat, dat in Spanje zwaarder weegt dan het doelsaldo, is in het voordeel van de Basken. Bilbao speelde in het seizoen 1998-1999 voor het laatst in de Champions League. De Spaanse titelkandidaten Atletico Madrid, Real Madrid en FC Barcelona waren al zeker van kwalificatie voor het miljoenenbal.

Mikel San Jose opende de score voor Bilbao tegen Vallecano, waarna Oscar de Marcos nog voor rust voor de 2-0 zorgde. Ander Herrera scoorde in de tweede helft de 3-0.

Tientallen doden in Odessa

In Odessa, in het zuiden van Oekraïne, zijn 31 mensen omgekomen toen een vakbondsgebouw in vlammen opging. Dit meldde de Oekraïense politie.

Aanvankelijk noemden de autoriteiten een dodental van 38, maar dit is later naar beneden bijgesteld. 

De politie verklaarde dat sommige slachtoffers zijn gestorven door vuur en rook. Anderen overleden doordat ze uit het brandende gebouw sprongen. Wie de brand heeft aangestoken is nog niet duidelijk, evenmin tot welk kamp de slachtoffers behoren.

In de Zuid-Oekraïense stad kwam het gisteren de hele dag tot botsingen tussen pro-Russische betogers en tegenstanders die niet willen dat de Oekraïene uit elkaar valt.

Odessa is een havenstad aan de Zwarte Zee, in het zuiden van Oekraïne. De plaats ligt ver verwijderd van de steden in het oosten waar separatisten de macht hebben gegrepen. Een meerderheid in Odessa spreekt Russisch.

Metro ontspoord in New York

In het New Yorkse stadsdeel Queens is vrijdag een metro ontspoord. Bij het ongeluk raakten voor zover tot dusver bekend negen mensen gewond van wie vier ernstig.

De expresstrein was onderweg van Manhattan naar Brooklyn, toen ter hoogte van het station in 65th Street zes van de acht wagons ontspoorden.

Ca. 1.000 mensen zaten meer dan een uur in de metrotunnel gevangen, voordat de hulpdiensten hen konden bevrijden. Over de toedracht van het ongeluk tasten de autoriteiten nog volledig in het duister.

Volgens verkeersdeskundige was er geen wissel in de buurt en waren de rails niet ouder dan 20 tot 30 jaar.

Leo's Fortune

Waar veel apps en mobiele games in het begin vooral heel klein en goedkoop waren, zie je steeds vaker ook grotere games verschijnen. Logisch, want door de steeds groter wordende smartphones en tablets heb je veel meer mogelijkheden. Een genre dat het vooral heel goed lijkt te doen is de platformer. Met Leo’s Fortune probeert ontwikkelaar 1337 & Senri een duit in het zakje te doen. Is het ze gelukt?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.