[Premier League] Chelsea bereikt CL direct, Arsenal naar voorrondes

Chelsea heeft zondag op de slotdag van de Premier League rechtstreekse plaatsing voor de Champions League bemachtigd. De kersverse winnaar van de Europa League won het thuisduel tegen Everton met 2-1 en eindigde daardoor als derde op de ranglijst. Arsenal werd door een 1-0 zege bij Newcastle United vierde en gaat via de voorrondes het kampioenenbal proberen te bereiken.

Kind van de rekening werd uiteindelijk Tottenham Hotspur, dat ondanks een 1-0 overwinning op Sunderland vijfde werd en daardoor genoegen moet nemen met deelname aan de Europa League. Chelsea besloot het seizoen met een puntentotaal van 75. Arsenal en de Spurs volgen respectievelijk op twee en drie punten.

Het verdelen van de laatste twee Champions Leaguetickets was de enige strijd die nog gestreden moest worden in de Engelse competitie. Landskampioen Manchester United en nummer twee Manchester City hadden zich al verzekerd van deelname aan de Champions League. Swansea City en Wigan Athletic mogen door de winst van respectievelijk de League - en FA Cup Engeland volgend seizoen vertegenwoordigen in de Europa League.

Wigan kent daarmee een seizoen van uitersten, want de ploeg van Roberto Martinez behoort samen met Reading en Queens Park Rangers ook tot de drie degradanten.

Ron Vlaar was doeltreffend in de remise van Aston Villa bij Wigan. De voormalig Feyenoorder bepaalde na zestig minuten de eindstand op 2-2.

Urby Emanuelson maakte zijn eerste goal in de Premier League. De aan Fulham verhuurde Amsterdammer scoorde de 0-3 op bezoek bij Swansea City. Bij de thuisploeg stonden Michel Vorm en Jonathan de Guzman in de basis, terwijl Kemy Agustien inviel. Bovendien zat er met Fulham-trainer Martin Jol ook nog een Nederlander op de bank.

Overige uitslagen Premier League zondagmiddag:

West Ham United - Reading 4-2

Southampton - Stoke City 1-1

Manchester City - Norwich City 2-3

Liverpool - Queens Park Rangers 1-0