Nokia en Apple begraven strijdbijl

Nokia en Apple zijn al jaren in een patenten-oorlog verwikkeld. De één beschuldigde de ander van onrechtmatig gebruik van technieken die met een patent zijn vastgelegd. Aan deze strijd lijkt nu een einde te zijn gekomen met een onderlinge afspraak. Apple gaat Nokia betalen voor het gebruik van Nokia-technieken.

De exacte details van de overeenkomst zijn uiteraard (nog) geheim, maar we weten wel dat Apple begint met een eenmalig bedrag waarna ze overgaan op periodieke royalties. Hiermee zijn alle onenigheden tussen beide mobiele giganten opgelost.

Nokia is natuurlijk tevreden met de uitkomst en is blij dat ze Apple nu kunnen toevoegen aan het lijstje bedrijven dat officieel Nokia licenties gebruikt: "We are very pleased to have Apple join the growing number of Nokia licensees," aldus Stephen Elop, president en chief executive officer van Nokia. "This settlement demonstrates Nokia's industry leading patent portfolio and enables us to focus on further licensing opportunities in the mobile communications market."

De laatste twintig jaar heeft Nokia zo'n 43 miljard euro in research en development gestoken, ze bezitten meer dan 10.000 patenten. Nokia is marktleider met het grootste aantal verkochte mobiele telefoons wereldwijd.