Veiligheidsadviseur Nigeria ontslagen na bloedbad

Waarnemend president van Nigeria Goodluck Jonathan heeft gisteravond de nationale veiligheidsadviseur ontslagen. Als vervanger van de ontslagen Sarki Mukhtar benoemde hij Aliyu Gusau, een generaal buiten dienst.

De maatregel lijkt verband te houden met het bloedbad dat een gewapende bende zondag aanrichtte in een dorp bij de centrale stad Jos. Daar werden minstens tweehonderd mensen, overwegend christenen, afgeslacht. De moordenaars konden hun gang gaan ondanks een avondklok die na eerder geweld was ingesteld. Het leger moest toezien op de naleving van de avondklok, maar heeft dat klaarblijkelijk verzuimd.

Jonathan, een zuiderling, neemt het presidentschap waar voor president Amaru Yar'Adua, een noorderling, die langdurig ziek is. Hij kondigde eerder aan dat leger en politie langs de grenzen van de deelstaat Plateau zouden worden geposteerd om buitenstaanders tegen te houden. Een AP-verslaggever kon echter ongehinderd de deelstaat binnengaan, terwijl militairen met kalasjnikovs alleen maar vanuit de schaduw van bomen en gebouwen toekeken.