Voorbeschouwing Amstel Gold Race

Morgen begint het tweede deel van het klassieke voorjaar. De renners laten de kasseien en Vlaamse hellingen achter zich en verwelkomen de Nederlandse heuvels in de Amstel Gold Race.

Dit jaar viert de 250-kilometer lange tocht door het Limburgse landschap haar veertigste verjaardag. 'Tijd voor een klein feestje' zal Leon van Vliet, koersdirecteur van de Gold Race, aan het begin van dit seizoen dan ook hebben gedacht. En een feest zal het zondag worden.

Althans alle ingrediënten voor een mooie en spectaculaire koers zijn aanwezig. Zo staat er een sterk deelnemersveld aan de start en is het parkoers, net als de voorgaande jaren, selectief genoeg om er een schitterende wedstrijd van te maken.

Het peloton zal tijdens 'Limburgs mooiste' namelijk moeten afrekenen met 31 hellingen. Vooral in de finale staat de renners een paar flinke kuitenbijters te wachten, achtereenvolgens: de Kruisberg, de Eyserbosweg, de Fromberg, de Keutenberg en de Cauberg.

Één van deze hellingen zal dan ook waarschijnlijk als scherprechter optreden. Zo sprongen vorig jaar Davide Rebellin en Boogerd op de Fromberg weg, om vervolgens op de Cauberg in een één-tegen-één duel uit te maken wie de, toen nog, wereldbekerwedstrijd op zijn naam zou schrijven. Uiteindelijk won Kuifje (Rebellin) makkelijk.

Met Davide Rebellin is ook gelijk één van de topfavorieten voor dit jaar genoemd. De Italiaan heeft in de aanloop naar de Gold Race laten zien in een goede vorm te steken. Zo reed hij een goede Ronde van het Baskenland, waarin hij tweede werd. Hij eindige kort achter een andere topfavoriet voor morgen: Danilo Di Luca.

Naast deze twee toppers zal het uitkijken zijn naar de verrichtingen van Rabobank. De Nederlandse bankformatie heeft sinds jaar en dag de regie van de koers in handen, en morgen zal dat niet anders zijn. Niet gek als je bedenkt dat Rabobank met Erik Dekker, Oscar Freire en topfavoriet Michael Boogerd drie troeven voor de overwinning in handen heeft.

Maar er zijn meer mannen die in de finale mee zouden kunnen doen, zoals Alejandro Valverde, Alexandre Vinokourov, Franco Pellizotti, Matthias Kessler, Angel Vicioso, Kim Kirchen, Miguel Angel Perdiguero, David Etxebarria, Mirko Celestino en zo zouden er nog tig namen genoemd kunnen worden. Wie er werkelijk een rol van betekenis zullen spelen in de finale, zal morgen moeten blijken. Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat het een mooie jubileum editie gaat worden.