Verplichte ondertiteling televisie voor doven

Icoon TelevisieZowel de publieke als commerciŽle landelijke omroepen moeten ondertiteling beschikbaar gaan stellen voor hun Nederlandse televisieprogramma's. Vanaf 1 januari 2007 moet 95 procent van de Nederlandstalige programma's ondertiteld zijn bij de publieke omroep. Bij de commerciŽlen moet minimaal de helft ondertiteld zijn.

Met de maatregel, die vandaag door het kabinet is goedgekeurd, wordt het voor doven en slechthorenden mogelijk om een groot deel van de Nederlandse televisieprogramma's te volgen. Zowel de publieke omroep als de commerciŽle omroepen hebben vier jaar de tijd gekregen om dit doel te behalen.

De ondertiteling waar het hier om gaat is niet de ondertiteling die men normaal gesproken in beeld ziet bij niet-Nederlandstalige programma's. Omdat ook mensen die niet doof zijn de programma's volgen kan het storend zijn om de ondertiteling standaard in beeld te brengen. Daarom gaat het hier om ondertiteling die beschikbaar is via de teletekstpagina's.

De norm van 50 procent van de Nederlandstalige programma's, die voor de commerciŽle omroepen gaat gelden, is nog niet helemaal compleet. De Nederlandstalige zenders RTL4, 5 en 7 kunnen de norm namelijk niet wettelijk opgelegd krijgen. Deze zenders vallen namelijk onder Luxemburgs recht.

Met dank aan Iraqi_Lion voor de submit.