[update] Balkenende: Kabinet blijft aan

Icoon Politiek Het kabinet is vandaag om 13.00 bijeen gekomen om de crisissituatie te bespreken. Deze crisis is ontstaan nadat de D66-fractie het vertrouwen heeft opgezegd in VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. D66 vindt dat Verdonks positie niet gehandhaafd kan blijven na haar optreden in de kwestie rond Hirsi Ali. D66 wil dat Verdonk wellicht een andere positie krijgt binnen het kabinet.

Volgens vice-premier Gerrit Zalm (VVD) hangt alles af van D66. Hij vond het "onverklaarbaar" dat de kleinste regeringspartij de motie van wantrouwen van de oppositie heeft gesteund. De D66-ministers in het huidige kabinet staan achter de beslissing van de fractie.

Bronnen binnen de VVD verwachten dat het kabinet opstapt of dat er een minderheidskabinet gevormd wordt met gedoogsteun van bijvoorbeeld de LPF. VVD-fractievoorzitter Willibrord van Beek vond het niet logisch als alleen minister Verdonk zou aftreden. "We zijn samen uit of samen thuis". Er wordt een persconferentie verwacht rond kwart voor vier, waar het kabinet zal verklaren wat er verder gaat gebeuren.

Update 15.47
Minister-president Jan Peter Balkenende heeft verklaard dat er geen probleem is voor het kabinet en dat het gewoon kan blijven functioneren. "We zijn unaniem tot de conclusie gekomen dat de niet aanvaarde motie geen gevolgen heeft voor het functioneren van het kabinet", aldus Balkenende. Dat betekent dat ook de kabinetsleden van D66 het hiermee eens zijn. Dit is opvallend, omdat de D66-kabinetsleden eerder nog achter de fractie stonden.

Minister Alexander Pechtold is de leider van D66. Maxime Verhagen, fractievoorzitter van het CDA, gaat ervan uit dat Pechtold de D66-fractie zal overtuigen dat ze het kabinet verder moet steunen. Minister Verdonk kan dus aanblijven als minister van Vreemdelingenzaken en Integratie. Er volgt een debat in de Tweede Kamer over het besluit om kwart voor vijf.