Moordenaars

Hoofverpleger Frank Hooijmaijers (1935-2006) is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de moord op 259 patiënten, hij is er uiteindelijk voor 5 veroordeeld. Het is ook buitengewoon moeilijk te bewijzen dat hij voor 259 moorden verantwoordelijk is. Willem van Eijk (1941-2019) verantwoordelijk voor minstens 5 moorden op vrouwen c.q. meisjes.  Hij wordt opgesloten en behandeld in de Mesdag kliniek. Hij trouwt met een correspondentievriendin, komt vrij en er worden weer drie vrouwen gevonden met de modi operandi van de heer van Eijk. Nu wordt hij uiteindelijk levenslang opgeborgen en sterft in 2019 in de gevangenis.

En nu dan Jamal L. Jamal steekt de afgelopen week een willekeurige AH medewerkster dood. Zomaar: schizo-affectieve stoornis, paranoïde- en grootheidswanen, een gebrekkige impulsbeheersing en dreigend agressief gedrag. Zo hebben de artsen hem gelabeld. Ieder weldenkend mens denkt ‘waarom?’ Waarom loopt zo'n randdebiel los, in Godsnaam!? Maar deze gestoorde mannen staan ver van God af. Jamal kreeg het belangrijkste label/veroordeling op Curaçao in 2018: TBS. Maar op Curaçao is helemaal geen TBS instelling, hij zou naar een TBS in Nederland moeten. Maar de toenmalige verandwoordelijke minister Sander Dekker vond het te duur. Maar pakken ze hem dan op? Maken ze er een zaak van zoals die van Ridouan Taghi? Waar kosten nog moeite gespaard werden om hem te pakken voor drugs en opdrachten tot moorden. Let wel, opdrachten tot een moord is heel iets anders dan een moord zoals Jamal die van de week pleegde. De grote vraag is natuurlijk waarom de politie niet een gelijkwaardige inzet toonde met de arrestatie c.q. behandeling van Jamal. Ik snap werkelijk niet waarom er voor de Nederlandse overheid zo’n groot verschil is tussen Jamal en Ridouan. De een geeft opdracht tot moord en de ander moord vanuit psychose. De moordenaars van Peter R de Vries hadden een opdracht gekregen maar wie gaf de opdracht aan Jamal L? Wie gaf de opdracht een Frank Hooijmaijers? Frank die er waarschijnlijk vanuit ging dat hij een goddelijke roeping had mensen uit hun lijden verlossen.

Of Willem van Eijk die moordde uit lust. Wat hebben deze moordenaars gemeen? Ridouan Taghi geeft niets om een mensenleven als daarmee zijn macht bevestigd of uitgebreid wordt. Frank Hooijmaijers moordde uit compassie. Jamal L moordde uit een psychose. Het zijn individuen die moorden omdat er geen zuiver geweten is. Het zijn mensen die een aangeboren drang hebben te moorden; de drive lijkt minder van belang te zijn. Een mensenleven is hetzelfde als het doodslaan van een irritante mug.

Wat mij vooral bezighoudt is het gebrek van de Nederlandse overheid adequaat te handelen. We willen zo graag sociaal blijven, criminelen een tweede en derde kans te geven. Een iedere keer weer verlies jij je moeder, je vrouw of je kind, je opa of oma.