Dodelijke Kerstgroeten

Even, heel even, probeert de onderlinge haat in de loopgraven in Gaza en zelfs in de huiskamers van miljarden, stil te staan. We eten en drinken tot we bijna ploffen. Zakken op de bank en kijken Kerstshows en films. We proberen zo aardig mogelijk te doen tegen schoonmoeders en -vaders en andere familieleden die we na morgen niet meer zullen bellen laat staan zien. Ze passen al zo lang niet meer in onze levensfilosofie en of ritme.

Kerstmis is ook een grote samenkomst van je God via je kerk. Er wordt vreselijk vals gezongen met de grootst mogelijke schijnheilige gezichten. ‘Een keer per jaar moet je toch wel naar de Kerk en dat is met de Kerstviering’, is het adagium. ‘We houden ook van hem’, Jezus. Een man die ook terecht gesteld werd toen hij de wereld wilde redden te beginnen bij de Joden. We voelen een keer per jaar nog steeds heel erg met hem mee. Persoonlijk doen die bijbel verhalen mij niets, het is troostvoedsel voor geest en je bange ziel, meer niet.

De dodelijkste Kerstgroeten komen uit de loopgraven van de Russen, Oekraïners en de vele duizenden burgerslachtoffers van Gaza. Zij sterven eenzaam in de gebombardeerde straten van hun steden. Onder meters hoog puin baden zij hun laatste gebed. Hun Allah zal het inwilligen zoals alle goden van de wereld al je wensen zal inwilligen wanneer je dood bent. Duizenden kinderen die de oorlog niet gewild hebben krijgen nooit meer de kans om hun menselijke potentie te laten zien. Maar we blijven massaal die blinde vlek voor Israël hebben en de grootste en machtigste natie voorop, Amerika. De wereld is tijdelijk blind voor de massaslachtingen. Ik begrijp er niets meer van. Velen zeggen dat we door de media bespeeld worden en dat we dat te zien krijgen wat we moeten zien om het plaatje voor Israël zo goed, c.q. menselijk, als mogelijk voor Israël te krijgen. ‘De Joden in de wereld verdedigen hun land in alle media met verve’. Ze zijn allemaal Woke geworden en veroordelen iedereen die tegen is. De columns van Leon de Winter lees ik niet meer. Het zijn zulke verwarrende stukken geworden als van een intellectueel die vreemde paddo’s gebruikt heeft tijdens het schrijven.

Dodelijke Kerstgroeten omdat het zo scherp het falen van de mens neerzet. Maar met Kerstmis, met Kerstmis waait er een Goddelijke wind vanuit het zuiden. Het is goed omdat het ons massaal even laat voelen dat er anderen zijn waarom we kunnen en mogen geven.