FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 juni 2023

Prigozjin trekt zijn troepen terug, wil geen bloedvergieten in Moskou

Tot op heden kon geen Rus, wat Yevgeni Prigozjin, de baas van het Wagner Groep huurlingenleger wel kon, namelijk het openlijk en ongestraft bekritiseren en beledigen van de Russische legertop in het algemeen en de Minister van Defensie Shoigu en zijn hoogste generaal in het bijzonder. Maar het lijkt erop dat de Russische regering en Poetin zelf er inmiddels helemaal klaar mee zijn.

Update 21.00 uur: Volgens verschillende persbureaus heeft Wagner-baas Yevgeny Prigozhin zijn huurlingen bevolen terug te keren naar de bases. Een audiobericht zegt dat Prigozhin dit bevel gaf om bloedvergieten te voorkomen. Eerder liet Wit Rusland al weten dat Prigozjin ermee ingestemd had om de opmars van zijn strijders in Rusland te stoppen. Prigozhin is klaar om de situatie te de-escaleren. De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko sprak met Prigozhin met toestemming van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Er ligt een akkoord over de veiligheid van de Wagner-huurlingen op tafel. De Wagnergroep zou tot 200 km van Moskou af zijn opgerukt. 

Voormalig oligarch en Kremlin-criticus Mikhail Chodorkovski heeft laten weten de gewapende opstand van de huurlingengroep Wagner te steunen. Chodorkovski, die in Londen woont, schreef op Facebook dat de opstand van Wagner-baas Yevgeny Prigozjin de grootste klap was voor de reputatie van de Russische president Vladimir Poetin. Prigozjin op weg naar Moskou helpen betekent Rusland helpen, schreef hij. Prigozjin herhaalde woord voor woord "wat wij, de tegenstanders van de oorlog, al hebben gezegd sinds het begin van de oorlog": Het doel van de oorlog in Oekraïne is gewoon diefstal. Chodorkovski schreef: "Help zelfs de duivel als hij besluit zich tegen dit regime te verzetten!" 


Update 15.55 uur: Het Kremlin verwerpt speculaties dat Poetin Moskou zou hebben verlaten vanwege de opstand van Wagner. "Poetin is aan het werk in het Kremlin", zegt Kremlin-woordvoerder Peskov, volgens het staatspersbureau Tass. Eerder gingen er geruchten dat Poetin met de staart tussen de benen naar Sint-Petersburg was vertrokken.  

De Tsjetsjeense regionale dictator Kadyrov heeft zijn troepen  op het Wagner-konvooi in Rusland afgestuurd. Tsjetsjeense strijders van het ministerie van Defensie en de Nationale Garde zijn al onderweg, schrijft Kadyrov op Telegram. "De opstand moet neergeslagen worden en als harde actie nodig is, staan we paraat!" 

Een militair konvooi van Wagner-huurlingen is de Zuid-Russische stad Voronezh, gepasseerd, Russische militaire helikopters openden daar het vuur op de Wagner-huurlingen.

Poetin heeft met verschillende staatshoofden uit buurlanden gesproken over de gewapende opstand van de huurlingengroep Wagner in zijn eigen land. Het Wit-Russische presidentiële bureau legt op Telegram uit dat Poetin president Alexander Loekasjenko over de situatie heeft geïnformeerd. De Veiligheidsraad van Wit-Rusland maakt duidelijk dat het land een bondgenoot van Rusland blijft. De interne geschillen in Rusland zijn "een geschenk aan het collectieve Westen", aldus de raad. Volgens het Russische persbureau Tass heeft Poetin ook gesproken met de Oezbeekse president Shavkat Mirsiyoyev. 

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ziet de gewapende opstand van de huurlingengroep Wagner tegen Moskou als een teken van de zwakte van Rusland. "De zwakte van Rusland is overduidelijk. Zwakte ten volle", schrijft Zelenskyy op het socialemediaplatform Telegram. "En hoe langer Rusland zijn troepen en huurlingen in ons land houdt, hoe meer chaos, pijn en problemen het later zelf zal krijgen." 

Vladimir Poetin heeft beloofd Yevgeny Prigozjin en zijn Wagner-huurlingen "fors" te straffen voor de gewapende opstand. In zijn eerste toespraak sinds Prigozhin vrijdagavond zijn aanval op het Russische leger aankondigde, zei Poetin dat hij zijn veiligheidsdiensten had opgedragen de "verraders" gevangen te nemen. Poetin vermeed Prigozjin bij naam te noemen in zijn 6 minuten durende toespraak in het Kremlin en deed in plaats daarvan rechtstreeks een beroep op zijn strijdkrachten en gewone Russen om de rebellen die Rusland hebben "verraden" niet te steunen. 



Update 4.05 uur: Prigozjin beweert met zijn huurlingen de grens van Oekraïne naar Rusland te zijn overgestoken. Ze hadden de Zuid-Russische stad Rostov bereikt, zegt de Wagner-baas in een audio-opname die op Telegram is gepubliceerd. Ze zijn klaar om "tot het uiterste" op te treden tegen het Russische leger. Hij en zijn mannen zouden iedereen vernietigen die hen in de weg stond. Strijders van de Russische huurlingengroep zouden een Russische legerhelikopter neergeschoten. "Een helikopter heeft zojuist het vuur geopend op een civiele colonne, hij is neergeschoten door de Wagner-eenheden", zei Prigozjin in een audiobericht dat zaterdagnacht werd gepubliceerd. 

De gouverneur van de Zuid-Russische stad Rostov roept de bevolking op om thuis te blijven nadat Prigozjin de militaire leiding van Moskou heeft bedreigd. De autoriteiten hebben alle nodige maatregelen genomen om de veiligheid van de bewoners te waarborgen, zegt Vasily Golubev op zijn Telegram-kanaal. Hij zegt niet of Prigozhin al in Rostov is aangekomen. 

Volgens een bericht in de media wordt de Russische president Vladimir Poetin 24 uur per dag op de hoogte gehouden van de veiligheidssituatie. De ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken, evenals de binnenlandse inlichtingendienst FSB, hebben continu informatie verstrekt over veiligheidsmaatregelen om een mogelijke gewapende muiterij door de Russische militaire aannemer Yevgeny Prigozjin te voorkomen, meldt persbureau Tass. 

De Verenigde Staten kijken naar de machtsstrijd tussen de Russische militaire aannemer Yevgeny Prigozhin en de regering in Moskou. Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis zei dat de ontwikkelingen met bondgenoten en partners zouden worden besproken. 

Eerdere berichtgeving: Vrijdag beschuldigde Prigozjin het Russische leger ervan dat zij het huurlingenleger letterlijk in de rug heeft aangevallen. Een Wagner kampement in het bezette deel van Oekraïne zou vanuit de Russische linies met raketten zijn bestookt, waarbij volgens Progozjin vele doden te betreuren waren. Progozjin is woest en zweert wraak te nemen op de daders en roept de Russen bovendien op zich 'achter hem te scharen'.

De Wagner-baas zei dat het "kwaad" van de militaire leiding moet worden gestopt en zwoer te reageren op de aanvallen. Hij heeft 25.000 man onder zijn bevel, die nu zijn ingezet tegen de commandanten die verantwoordelijk zijn voor de aanval.

Hij drong er bij het Russische leger op aan zich niet te verzetten. Elk controlepunt dat weerstand biedt, wordt beschoten. Aanvallende vliegtuigen zouden worden neergeschoten. Zijn troepen zijn er niet op uit om Poetin uit te dagen. "We zullen opruimen met degenen die Russische soldaten vernietigen en dan terugkeren naar het front", verzekerde hij. 

"Het ministerie van Defensie probeert de president en het publiek te misleiden", zei Prigozjin, die al maanden in een interne machtsstrijd met Shoigu is verwikkeld. "De militaire speciale operatie is om heel andere redenen begonnen." Toen voegde de Wagner-baas eraan toe: "De oorlog was nodig voor Shoigu om de titel van maarschalk te krijgen. (...) En niet om Oekraïne te demilitariseren en denazificeren." Bovendien hoopten Russische en pro-Russische oligarchen voordelen te verkrijgen door de oorlog, zei Prigozhin. 

Bij monde van het Russisch Staatspersbureau is naar buiten gebracht dat Poetin 'kennis heeft genomen van de uitspraken' en 'passende maatregelen zal nemen'. Bovendien heeft de veiligheidsdienst FSB inmiddels een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de uitlatingen,en gaat Prigozjin vervolgen voor muiterij.

Het Russische ministerie van Defensie ontkende een mogelijke aanval. Alle beschuldigingen zijn vals en een "provocatie", aldus een verklaring die het ministerie vrijdagavond heeft vrijgegeven. Ook het Nationaal Antiterrorismecomité noemde de beschuldigingen ongegrond.

"De beschuldigingen die namens Yevgeny Prigozjin zijn verspreid, zijn volkomen ongegrond. Daarom heeft de FSB op basis van deze verklaringen een strafzaak gestart wegens het aanzetten tot een gewapende staatsgreep", aldus de verklaring van de dienst. Naast de FSB behoren vrijwel alle andere Russische veiligheidsorganen tot de commissie.

Rusland is in opperste staat van paraatheid na het nieuws dat Wagner-baas Jevgeni Prigozjin zal worden vervolgd voor muiterij. De legerleiding in Moskou roept de Wagner-huurlingen op om zich naar het bevel van president Vladimir Poetin te schikken, zo is ook te zien op de Russische staatstelevisie.

Gepantserde voertuigen zijn verschenen in het centrum van Moskou te midden van een machtsstrijd tussen de Wagner-huurlingengroep en de Russische veiligheidstroepen. "In Moskou zijn de veiligheidsmaatregelen verhoogd, alle belangrijke objecten, zoals overheidsinstanties en objecten van transportinfrastructuur, zijn onder verscherpt toezicht geplaatst", meldt het staatspersbureau TASS, daarbij verwijzend naar de veiligheidsautoriteiten. 

De belangrijke Russische legergeneraal Sergei Surovikin heeft de kant van het machtsapparaat in Moskou gekozen in het conflict tussen het privéleger van Wagner en het ministerie van Defensie. Surovikin, plaatsvervangend chef van de Russische generale staf, riep in een videoboodschap Wagner-baas Yevgeny Prigozjin op om de machtsstrijd te beëindigen. "De vijand wacht gewoon tot onze binnenlandse politieke situatie verslechtert", zei Surovikin in een videoboodschap. Surovikin wordt eigenlijk beschouwd als een bondgenoot van Prigozjin, maar heeft nu blijkbaar besloten trouw te blijven aan het Kremlin. 

Jong Oranje speelt opnieuw gelijk op EK

Jong Oranje heeft zaterdag ook zijn tweede wedstrijd op het EK Onder 21 gelijkgespeeld. Na het eerdere gelijkspel tegen Jong België kon Oranje ook niet winnen van Jong Portugal. In Georgië werd het 1-1 dankzij een laat doelpunt van Brian Brobbey.

Jong Oranje begon met dezelfde basisopstelling als tegen Jong België tegen Portugal. De ploeg van Erwin van de Looi was in de beginfase de betere ploeg en kreeg ook enkele goede kansen om de scoren te openen. Kenneth Taylor kopte van dichtbij raak, maar daarbij stond hij buitenspel en werd het doelpunt terecht afgekeurd. Daarna kreeg Brian Brobbey een uitstekende kans om Nederland op voorsprong te zetten, maar de Portugese Celton Biai redde knap. Direct uit de tegenaanval kwam Portugal op voorsprong via André Almeida.

Na de achterstand had Oranje het moeilijk en kon nog maar weinig creëren tegen de tegenvallende Portugezen. Jong Oranje leek ondanks de controle over de wedstrijd tegen een nederlaag op te lopen, maar vanuit een corner scoorde Nederland alsnog via Brobbey.

Het bleef in Georgië 1-1, al had Portugal via Ajacied Francisco Conceição in blessuretijd nog de kans op de winst, maar dankzij een redding van Bart Verbruggen werd er gelijkgespeeld.

Ook in de andere poulewedstrijd werd het gelijk. Jong België stond met 2-0 voor, maar Jong Georgië wist terug te komen en het werd 2-2. Door het gelijkspel gaat Jong Georgië verassend genoeg aan de leiding in Groep A. Het gastland heeft vier punten uit twee wedstrijden. Jong Nederland en Jong België volgen met twee punten.

British Americain Tobacco opnieuw betrapt op inzetten Instagram-influencers

Campaign for Tobacco-Free Kids ontdekte dat British American Tobacco via elf influencers op Instagram nicotinezakjes onder de aandacht wist te brengen bij een miljoenenpubliek, waaronder veel jongeren. ‘Absurd en beschamend’, volgens de onderzoekers.

In het Verenigd Koninkrijk hebben influencers tijdens een campagne van British American Tobacco (BAT) verslavende nicotinezakjes bij jonge mensen gepromoot. Dat blijkt uit onderzoek van Campaign for Tobacco-Free Kids waarover The Guardian bericht. De nicotinezakjes zijn geïnspireerd op het Zweedse snus, dat je onder de bovenlip stopt. De originele snus is in de EU met uitzondering van Zweden verboden. Om daaronderuit te komen bedacht de tabaksindustrie zakjes met synthetische nicotine, die bevatten geen tabak en vallen dus niet onder tabakswetten.

De Britse tak van Campaign for Tobacco-Free Kids analyseerde van januari tot mei dit jaar een social media-campagne van BAT die nicotinezakjes van het merk Velo promootte. Elf influencers publiceerden 48 posts, waarmee ze een publiek bereikten van meer dan 1,4 miljoen mensen – de meesten in het VK. Volgens Klear, een platform dat influencer-publiek analyseert, was 28 procent van de mensen die deze content bekeken tussen de 12 en 24 jaar.

Promotie door dj en model
Een van de betrokken influencers was D’vey, een dj in Londen die op Instagram 62.000 volgers heeft. In een van zijn filmpjes is de dj in een skiresort waar hij zegt “een show op de sneeuw” te geven. Vervolgens is de hashtag #youvegotvelo te zien. Deze content is door Instagram verwijderd, maar een video met de tekst “What a weekend with @velo.unitedkingdom” is nog steeds online.

Billie-Jean Blackett, een model en radiopresentatrice die te zien is in het vijfde seizoen van de Netflix-reality show The Circle, prijst de nicotinezakjes ook aan. Zij postte op Instagram: “Unlimited vibes for the @velo.unitedkingdom pre party before Tomorrow!” Ook deze post is door Instagram verwijderd.

Het Instagram-account van de fabrikant zelf – @velo.unitedkingdom – is nog wel actief. Hier worden de nicotinezakjes met snelle en grappig bedoelde filmpjes aangeprezen en geassocieerd met succesvolle jonge mensen en stoere bezigheden.

Niet de eerste keer
Al eerder stelde de Britse onderzoeksgroep The Bureau of Investigative Journalism vast dat BAT via social media jonge doelgroepen probeert te bereiken met promotie van alternatieve nicotineproducten. En in 2020 onthulden het VPRO-radioprogramma Argos en De Onderzoeksredactie dat BAT een Nederlands-Italiaanse influencer had betaald om reclame te maken voor zijn producten.

De social media-platforms gaan ondertussen ook niet vrijuit. Facebook en Instagram staan advertenties voor tabak en nicotineproducten niet toe, tenzij het gaat om producten die helpen bij stoppen met roken, zo stellen de platforms. Het beleid verbiedt “tabaksproducten, vaporisers, e-sigaretten of andere producten die roken stimuleren.”

Geen advertenties, wel posts van merken
Een Meta-woordvoerder voor Instagram zei tegen The Guardian: “We staan advertenties of branded content die op Instagram tabak-gerelateerde producten promoten niet toe, en we zullen content die in strijd is met onze regels blijven verwijderen (...). Merken kunnen posten over tabak-gerelateerde producten, maar dit is beperkt tot volwassenen ouder dan 18 jaar.” Met andere woorden: tabaksmerken mogen hun eigen kanalen op Instagram vullen met boodschappen gericht op 18-plussers, maar betaalde promotie op andere kanalen, bijvoorbeeld van influencers, mag niet.

Een BAT-woordvoerder zegt in de krant: “We zijn er duidelijk over dat tabak en nicotineproducten alleen voor volwassenen bestemd zijn en nooit door minderjarigen zouden moeten worden gebruikt.” Het bedrijf stelt ook verder te gaan dan de regels van de Advertising Standards Authority voor de promotie van leeftijdsgebonden producten, die bepalen dat samenwerking met influencers alleen is toegestaan als hun publiek uit minstens 75 procent volwassenen bestaat. BAT zegt alleen te werken met influencers van 25 jaar of ouder van wie ‘een flinke meerderheid’ van de volgers boven de 18 jaar is.

‘Claims industrie zijn belachelijk’
Caroline Renzulli, communicatiemedewerker bij Campaign for Tobacco-Free Kids, noemt het ‘totaal absurd’ dat de nicotinezakjes worden gepromoot als een “cool lifestyleproduct dat je moet uitproberen, zelfs als je geen roker bent. Het is heel erg beschamend dat tabaksbedrijven blijven doorgaan zich op social media zo te manifesteren – vooral omdat ze claimen rokers te willen helpen met stoppen. Ik vind het belachelijk dat welk bedrijf dan ook met een uitgestreken gezicht kan claimen dat deze content gericht is op volwassen rokers.”

Door figuren als dj’s, lifestyle-influencers en gamers in te zetten bij Instagram-campagnes, zorgt BAT ervoor dat het niet-rokers en potentiële nieuwe klanten bereikt, stelt Renzulli.

Het 'beschermende schild' van sperma

De vagina zou eigenlijk eigenlijk spermacellen moeten doden omdat ze 'lichaamsvreemd' zijn. Toch vinden veel van de indringers ongeschonden hun weg door de baarmoeder naar de eileiders, met als doel een eicel te bevruchten.

Biologen uit Hannover wilden onder meer weten wat het speciale beschermende schild van het sperma is. Het was al bekend dat verschillende eiwitten in het sperma cruciaal zijn voor het overleven van deze mannelijke zaadcellen. In proeven met varkenssperma viel vooral een eiwit met de technische naam AQN-3 op, omdat het zich als een beschermend schild aan het oppervlak van de kiemcel hechtte.

De resultaten van het onderzoek zijn niet één op één geldend voor menselijke spermacellen. Het onderzoek toont meer in het algemeen aan dat de mix van sperma beschermende eiwitten van soort tot soort verschilt. De resultaten zouden kunnen helpen bij gerichte voortplanting voor het behoud van een bepaalde zoogdiersoort.

FOK! Wat een weer: een mooie zomerdag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Weer eens een kort weerbericht, het wordt namelijk een rustige, zonnige dag met temperaturen tussen de 22 en de 28 graden. Enkel in het noordoosten kan een buitje vallen. De zwak tot matige wind komt uit het zuidwesten.

Vanavond en vannacht is het helder en zakt de temperatuur naar ongeveer 14 graden. Morgen staat ons weer op veel plekken een tropische dag te wachten met temperaturen tussen de 27 graden in het noordelijk kustgebied tot 33 graden in het zuiden.

Tot morgen!

 DJMO verblijft momenteel in Luxemburg (nee, ze ging niet lopend, toch?) (Foto: DJMO)
DJMO verblijft momenteel in Luxemburg (nee, ze ging niet lopend, toch?) (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Farmers Defence Force: 'protest tijdens debat over klappen landbouwakkoord'

Boeren gaan  donderdag 29 juni mogelijk demonstreren in Den Haag. De Tweede Kamer debatteert dan over het klappen van het landbouwakkoord. ‘Optoeren naar Den Haag!!’, zo roept Farmers Defence Force boeren op. De protestgroep ziet het liefste dat het CDA uit het kabinet stapt omwille van de stikstofdoelen.

“Veel boeren zijn ontevreden over de manier waarop met hun belangen wordt omgesprongen”, zegt Sieta van Keimpema van FDF. “We krijgen extra eisen en wensen opgelegd, maar geen enkele zekerheid dat ons verdienmodel daarmee gediend zal zijn.”

Random Pics van de Dag #970

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ruim 2,6 miljoen verkeersovertredingen in eerste vier maanden van 2023

In de eerste vier maanden van 2023 zijn 2.662.482 verkeersovertredingen geconstateerd. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar gaat het om een stijging van 9,1 procent. Toen werden 2.440.672 verkeersboetes opgelegd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Het gaat bijvoorbeeld om te hard rijden, parkeren waar het niet mag, handheld telefoongebruik, niet voldoen aan de helmplicht en het niet voeren van fietsverlichting.

Een stijging van het aantal geconstateerde verkeersovertredingen op grond van de Wahv is onder meer te zien in de op kenteken geregistreerde overtredingen: 2.429.657 in de eerste vier maanden van dit jaar, tegen 2.294.041 in dezelfde periode van vorig jaar.

Meer overtredingen door staande houden en flitspalen
In het eerste tertiaal van 2023 zijn 925.490 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van flitspalen, tegen 918.035 in 2022. Dat is een stijging van 0,8%. Dit komt onder andere door de inzet van extra flitspalen in de vorm van flexflitsers. Bij mobiele radarsets was een stijging van 3,5% te zien, van 438.881 boetes voor te hard rijden in de eerste vier maanden in 2022 naar 454.284 dit jaar. Het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen met trajectcontrolesystemen is licht gedaald, van 586.058 in het eerste tertiaal van 2022 naar 580.290 dit jaar.

Het aantal staande houdingen is flink gestegen: van 146.631 in het eerste tertiaal van 2022 naar 232.825 in diezelfde periode van 2023. Dit komt onder andere door keuzes van het lokaal gezag en de politie over de inzet van de capaciteit.

Helmplicht
Sinds 1 januari 2023 geldt de helmplicht voor snorfietsers. In het eerste tertiaal van 2023 zijn hiervoor 4.129 boetes opgelegd aan snorfietsers. Voor de bromfietsers waren dit 27.612 boetes in de eerste vier maanden van 2023. Ook het niet voeren van fietsverlichting is opvallend gestegen. In totaal werden hiervoor in het eerste tertiaal 2023 20.656 boetes opgelegd, tegen 10.609 boetes het jaar ervoor.

Daarnaast is een stijging te zien in het aantal overtredingen voor het handelen in strijd met een geslotenverklaring, het inrijden van een weg waar je niet in mag rijden. Dit komt vooral voor in steden, daar wordt steeds vaker op zo’n verbod gehandhaafd op kenteken met een camera. Voor de overtreding ‘als bestuurder (dus ook bijvoorbeeld van een fiets) handelen in strijd met een geslotenverklaring in beide richtingen’ werden in de eerste vier maanden van 2023 41.213 boetes opgelegd tegen 10.749 boetes in dezelfde periode vorig jaar. Voor de overtreding ‘handelen in strijdt met een geslotenverklaring voor uitsluitend motorvoertuigen’ zijn in de eerste vier maanden van 2023 37.947 boetes opgelegd tegen 14.897 boetes in dezelfde periode van 2022.

Buitenlandse verkeersovertreders
In de eerste vier maanden van 2022 zijn ook meer verkeersovertredingen geconstateerd op buitenlandse kentekens. Het aantal verkeersboetes op grond van de Wahv dat naar een buitenlandse verkeersovertreder is verstuurd, steeg van 227.642 in het eerste tertiaal 2022 naar 255.379 dit jaar.

* Het viermaandelijks overzicht van de verkeersboetes op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ofwel Wet Mulder, wordt samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie (OM).

Bijstand terugbetalen door 'handeltje' in bruidswaar van Ali Express

Een alleenstaande moeder moet haar bijstandsuitkering terugbetalen vanwege vermoedelijke handel in bruidswaar. Het gaat om een bedrag van bijna vijfduizend euro. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van een handelshoeveelheid en dat de vrouw dit had moeten melden. Dit heeft ze niet gedaan.

Aanleiding van de zaak was een rechtmatigheidsonderzoek dat werd uitgevoerd na de geboorte van haar eerste kind. Uit het huisbezoek en gesprekken met de vrouw bleek dat ze maandelijks haar creditcardlimiet van 2500 euro opmaakte aan voornamelijk bestellingen bij Chinese webwinkel AliExpress.

In eerste instantie verklaarde ze dat het ging om kleding voor haar kinderen, maar uit haar gegevens bij de webwinkel bleek dat ze in korte tijd maar liefst 23 bruidsjurken en andere bruidsspullen had gekocht, waaronder 22 sluiers, sieraden, accessoires en mandjes.

Nadat de rechtbank haar met deze informatie confronteerde, vertelde ze dat ze de spullen naar haar familie in Afrika stuurde omdat ze daar samen een bruidswinkel hebben. Haar familie is arm en op deze manier helpt ze hen een handje. Ze bestelt wat nodig is, laat het op haar adres bezorgen en stuurt het vervolgens door naar Afrika. Ze geeft aan hier geen geld voor te ontvangen.

Ongeldige verklaring
Deze bevindingen zijn voor de rechtbank reden om haar bijstand met terugwerkende kracht in te trekken. Ze heeft haar plicht om informatie te verstrekken niet nageleefd. Hierdoor kan niet worden vastgesteld of ze in die periode recht had op bijstand.

De vrouw is het niet eens met de beslissing om haar bijstandsuitkering in te trekken en geeft als reden dat de verslagen van de gesprekken met haar niet kloppen. Ze beweert dat ze nooit heeft gezegd dat ze een bruidswinkel had en dat ze gedwongen werd om een verklaring te ondertekenen zonder dat deze aan haar werd voorgelezen.

Ze vertelde ook dat ze de creditcard gebruikte om meer bestedingsruimte te hebben, maar dat ze al snel moest stoppen omdat ze de schulden van de creditcard moest aflossen. De vrouw benadrukt dat ze alleen geld uitgaf en er niets voor terugkreeg.

Herziening
Maar volgens de rechter maakt het dus niet uit of ze daadwerkelijk geld verdiende aan de bruidsspullen die ze naar haar familie stuurde. Het feit dat ze hier geld voor had kunnen ontvangen en dit niet heeft gemeld, is reden genoeg om haar uitkering in te trekken.

Dit zou oorspronkelijk een bedrag van ruim tienduizend euro zijn geweest, maar na bezwaar van de vrouw heeft de rechtbank de intrekkingstermijn herzien, waardoor het terug te betalen bedrag is verlaagd naar vijfduizend euro.

De vrouw heeft later opnieuw bijstand aangevraagd en vanaf december 2021 heeft ze weer recht op bijstand. Ze is toen gestopt met het kopen van spullen voor haar familie.

Kabinet investeert fors in opschaling waterstof

Om te komen tot een klimaatneutraal energiesysteem en een duurzame industrie hebben Nederland en Europa grote waterstofambities. Die ambities vragen volgens ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) om voortvarend beleid, gericht op zowel de aanbod- als de vraagkant van waterstof. Om de waterstofmarkt op te schalen, subsidieert het kabinet elektrolyse en wil het de industrie met subsidies en een verplichting stimuleren om vanaf 2026 steeds meer hernieuwbare waterstof te gebruiken. In het Klimaatfonds is hiervoor € 9 miljard gereserveerd.

Naast actief beleid gericht op de import van waterstof, wil het kabinet ook vraag en aanbod in Nederland stimuleren. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 ten minste 4 Gigawatt aan elektrolysecapaciteit (het proces om groene waterstof te maken) heeft. Daarbij streeft Nederland naar een elektrolysecapaciteit van 8 Gigawatt in 2032. Die haalbaarheid zal afhangen van de uitrol van windenergie op zee, de uitbreiding van energie-infrastructuur en de vraag naar elektriciteit van gebruikers zoals de industrie.

Het kabinet richt zich als eerste stap op het vergroten van het aanbod van hernieuwbare waterstof met verschillende subsidies. Bovenop de subsidies die al bestaan voor elektrolyse (zoals SDE++ en IPCEI), stelt het kabinet in 2024 nog € 1 miljard extra beschikbaar. Voor de jaren daarna reserveert het kabinet € 3,9 miljard voor opschaling van hernieuwbare waterstof. Het Programma Energiehoofdstructuur gaat ervoor zorgen dat er plekken in Nederland worden aangewezen voor elektrolysers (waterstoffabrieken). Door het verlenen van € 300 miljoen subsidie onder het H2Global-intiatief, krijgt de import van waterstof richting Noordwest-Europa een grote boost. Ook werkt het kabinet aan de nodige infrastructuur voor transport en opslag van waterstof.

Minister Jetten (Klimaat en Energie): “We versterken onze energierelaties voor de import van waterstof, maar we willen ook de waterstofproductie bínnen Nederland flink vergroten. Daar trekken we een fors bedrag voor uit, dat past bij de grote ambities die we als land hebben voor de ontwikkeling van waterstof. Het halen van onze CO2-doelen staat voorop, en daar is waterstof onmisbaar bij.”

Het gebruik van waterstof in de industrie en in het vervoer wordt gestimuleerd met zowel subsidies als verplichtingen. Vooruitlopend op een akkoord binnen de Europese Unie over bindende waterstofdoelen, wil het kabinet dat de industrie steeds meer hernieuwbare waterstof gaat gebruiken. Verder wil het kabinet de investeringen die noodzakelijk zijn voor het gebruik van hernieuwbare waterstof aantrekkelijker maken. Daarom verkent het ministerie de invoering van subsidies voor waterstofgebruikers die de kosten voor ombouw van installaties of het gebruik van hernieuwbare waterstof moeten dekken.

Prijzen koopwoningen bijna 6 procent lager in mei

In mei waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,6 procent lager dan in mei 2022. De daling is opnieuw groter dan een maand eerder. In april waren koopwoningen 4,4 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar.

Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen in mei vrijwel hetzelfde als in april
Ten opzichte van april is de prijsindex bestaande koopwoningen in mei met 0,1 procent gedaald. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend tot augustus 2022. Sindsdien is de prijsindex vrijwel onafgebroken gedaald. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in mei 87 procent hoger. De gemiddelde transactieprijs van een woning was in mei 403.913 euro.

Minder transacties bestaande koopwoningen in mei
Het Kadaster maakte bekend dat het in mei 15.099 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 4 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste vijf maanden zijn 68.352 woningen verkocht, bijna 10 procent minder dan in dezelfde periode van 2022.

Noodweer in Europa veroorzaakt enorme schade en overlast

Zware stormen en hevige regenval in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben geleid tot schade aan huizen en overlast op de wegen.

Zomerstormen blijven Midden-Europa teisteren. Hevige regen heeft veel dorpen en steden in het hele land getroffen. Door de overstromingen moesten talloze wegen worden afgesloten en had het treinverkeer flinke vertragingen.

Zwitserland is aan het bijkomen van de hevige onweersbuien van donderdag. Windsnelheden tot 135 km/u hebben bomen omver geblazen en daken en straatmeubilair beschadigd. Er werden geen slachtoffers gemeld.

In Oostenrijk waren er verschillende aardverschuivingen die huizen troffen. In de deelstaat Karinthië vielen hagelstenen met een diameter tot 8 centimeter, waardoor gewassen werden beschadigd.

Naast talloze ondergelopen straten waren er ook bomen ontworteld. Op sociale netwerken circuleerden beelden van vernietigende rukwinden en ondergelopen straten. Onder meer het voorplein en de weg voor het ICE-treinstation Kassel-Wilhelmshöhe liepen volledig onder water. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1270
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
©FOK.nl e.a.