Nutteloos bestaan

Zolang vluchtelingen bereid zijn hun leven te geven om daar te komen waar voedsel en onderdak en een fatsoenlijke gezondheidszorg zijn, zal de stroom vluchtelingen aanhouden. Ik heb er talloze keren over geschreven. Rechts populisme zal niet helpen ook maar iets te veranderen aan de grens, met de vele duizenden economische vluchtelingen, van het Amerikaanse Texas met Zuid-Amerikaanse landen. Het zal ook niet helpen in de talloos volgestopte niet zeewaardige bootjes die de Middellandse Zee maar blijven oversteken. Wat dan!?

Herverdeling van geld, kennis en macht is volgens mij een betere oplossing dan ontmoedigen of haat. Tegenhouden is al helemaal een utopie gebleken gezien de hoge hekwerken bij veel grenzen. De hoge hekken en het harde en onmenselijke terugsturen van vluchtelingen heeft er nooit voor gezorgd dat de stroom minder werd of zelfs ook maar stopte. Of je nu Trump, Marie le Pen, Giorgia Meloni of Orbán heet, je kunt het niet stoppen. Hongerige en radeloze mensen zullen naar die werelddelen verhuizen waar overvloed is. Deze bewegingen van mensen zijn al zo oud als de mens zelf. Ze zijn bereid hun leven te geven voor een betere toekomst voor hun kinderen en zichzelf. Dat is iets natuurlijks, dat kun je nooit uit de mens halen. Maar mijn hart breekt wanneer ik mensen in de Middellandse Zee zie liggen, vechtend voor hun leven omdat ze gammele bootjes zijn uitgejaagd door Libische patrouille boten.

Vrijwillige herverdeling van geld voedsel en opbrengsten van grondstoffen is een utopie. Zolang het inzicht er bij de kapitalist niet is verspillen zij liever hun overvloed in nutteloze ruimtereizen in zelf gefinancierde ruimteschepen van miljarden dollars. Ze geven de puissant rijken dan ook nog de kans voor een miljoen dollar om een poosje gewichtloos te zijn. Een hele prestatie in je verder nutteloze bestaan. Je voegt niets toe, betaalt vaak geen belasting of het minimale. Dus wat voeg je nu intrinsiek toe? Behalve je puissante bezit en je achterhaalde status. Eenzaam, ik weet het zeker, eenzaam betreed je je huis met 30 kamers en evenzovele badkamers weer en je vraagt je af welke dure whiskey je vandaag weer in slaap zal helpen. De mens in zijn meest pathetische vorm ....

Ik heb geen hekel aan kapitalisten, ik heb een hekel aan hun geestelijke armoede en hun geldingsdrang meer te zijn dan plebs. We hebben de kapitalist ook nodig want Nederland is een overgesocialiseerd land met honderd gaten in de hand. Door hen is er in ieder geval werkgelegenheid ook al worden werknemers al eeuwenlang uitgebuit en uitgeknepen.