De autist Omtzigt

Wanneer zetten politici het belang van de kiezer voorop en niet hun partijpolitiek? Wanneer ook het persoonlijk gevoel van je linkse hart verplaatst naar het rechtse gevoel van je kiezer? Over je eigen schaduw heen stappen is voor veel politieke professionals steeds lastiger. Waar Den Uyl, Lubbers en Van Agt bijvoorbeeld een grondige politieke hekel aan elkaars politieke standpunten konden hebben konden ze na de politieke confrontatie wel een bakkie drinken met elkaar en het over andere zaken hebben. Nu lopen professionals stampvoetend weg, boos en gefrustreerd. Ongehoord. Ik hoor en lees weinig over het feit dat Omtzigt helemaal niet geschikt is om een politiek leider te zijn. Het lijkt een persoon met een aandoening in het autistisch spectrum. Het is een brokkenpiloot zonder verantwoording wanneer zijn bewustzijn ernstig vernauwd wordt door zijn beperking.

Hij gooit de wens van de meeste Nederlanders voor een rechts georiënteerd kabinet in de prullenbak. En wie zijn persoonlijke en politieke geschiedenis leest ziet dat er met de man geen compromissen te sluiten zijn. Het is maandag 12 februari 2024, Omtzigt heeft besloten bij een laatste gesprek met de informateur Plasterk en BBB, PVV en VVD aanwezig te zijn. Hij lijkt zich totaal niet bewust van de totale onrust die hij veroorzaakt heeft onder de Nederlandse NSC kiezer.

Het is niet normaal Omtzigt, je hebt mijn stem op jou ook verkwanseld. De laatste dagen heb ik je geschiedenis gelezen en ik begrijp de stappen die het CDA toentertijd met jou terecht genomen heeft. Je had het CDA sowieso naar de verdommenis geholpen wanneer je fractieleider geworden zou zijn geworden in plaats van De Jonge. Dat het CDA na 2020 en na het vertrek van Omtzigt alsnog een splinterpartij zou worden was voornamelijk het gevolg van de politieke beslissingen die zij namen. En nu wordt je eigen opgezette partij NSC ook een splinterpartij na een tweede verkiezingsronde. Want geloof mij die gaat er komen!

Bij een tweede verkiezingsronde zullen veel ontevreden Nederlanders nog rechtser gaan stemmen omdat links het al decennia laat afweten op bijvoorbeeld migratie. De miljoenen Nederlanders die straks PVV gaan stemmen zitten helemaal niet te wachten op Wilders en zijn onmogelijke niet rechtstatelijke uitspraken. Zij wachten op een bepaalde bestaanszekerheid waarbij niet alle betaalbare woningen straks ingepikt worden door statushouders. Ze kiezen voor een toegankelijk zorgsysteem dat straks niet verstopt raakt door de jaarlijkse toestroom van honderdduizend gelukszoekers. Zij kiezen voor de toekomst van hun kinderen.