Luchtfietser Hugo de Jonge

Dat Nederland dringend woningen nodig heeft schijnt een groot gedeelte van de gemeenteraden in Nederland een rotzorg te zijn. Maar niet alleen de gemeenteraden zijn schuldig aan krankzinnig zwak beleid ook de rest van de Nederlandse overheid is vreselijk geil van hun eigen regels die een bureaucratie veroorzaken waar de rest van Nederland kotsmisselijk van begint te worden. Kinderen die tot aan hun pensioenleeftijd bij hun ouders moeten blijven wonen. Arbeidsmigranten, dat zijn buitenlanders die wel willen en kunnen werken, hokken met z’n twintigen of meer op kleine huurkamers en slapen er dus om beurten. Deze kamers zijn gevuld met matrassen en vuile zuurstof en met niets anders. Dan zijn er de duizenden ouderen die graag hun oude ‘grote’ koop- of huurwoning willen verlaten voor iets wat meer bij hun leeftijd past, dus vaak gelijkvloers en kleiner. Het komt, letterlijk, maar niet van/uit de grond.

We bouwen niet! Want stikstof en de Johan Vollenbroek’s van deze wereld. Want regels, want projectontwikkelaars die hun toch al rijke beleggers tevreden moeten houden. Ze willen alleen nog huizen bouwen van boven de zes ton, immers aan sociale huur en of koop is geen reet meer te verdienen. Want banken en de vele kabinetten Rutte die het maximale maar uit de gewone man blijft persen.

En dan is er onze eigen meest beroemde luchtfietser Hugo de Jonge. Een man die net als Hans Christian Andersen zijn eigen sprookjes schrijft. Los van iedere werkelijkheid verzint deze Minister van wonen zijn sprookjes: er moeten een miljoen woningen komen voor 2030 en de tien jaar daarna nog eens een miljoen. Ze moeten er komen! Nu al staan duizenden woningen reeds afgebouwd te wachten op aansluiting van elektriciteit want: het stroomnet kan al de productiviteit in veel gebieden in Nederland niet meer aan. TenneT, onze grootste stroomtransporteur, heeft aangegeven miljarden nodig te hebben om het stroomnet accuraat aan te passen op de toekomst. Hugo de Jonge heeft het gehoord maar hij hoort slecht, daar zo alleen hoog in de lucht met zijn fietsje. Hij heeft inmiddels alle boeken van Hans Christian Andersen uit en is dus begonnen met zijn eigen sprookjesboek. Ondertussen gaan uit hun woning gezette Nederlanders leven in verlaten straten of stille bossen. Hun bij Lidl gekochte tentjes vaak achterlatend omdat ze allang geen vervoer meer hebben om het naar het volgende bos of tuin van een of andere volgevreten belegger in Wassenaar te brengen.

Wat wij nodig hebben is een verbod op ‘luchtfietsers’! Een ministerie van ‘bureaucratie’ gericht op de afbouw van bureaucratie. Een gemeentelijke ‘zakenraad’ die fatsoenlijk betaald wordt. Waar dus alleen mensen in zitten die verstand van de verschillende materies hebben, die spelen in de gemeentes. Denk aan aankoop en verkoop van grond. De verkoop van woningen aan beleggers. Mensen die verstand hebben van het uitonderhandelen van contracten m.b.t. infrastructuur. Nu wordt alles maar ingehuurd en belastinggeld verkwanseld. Zit ik er nu zoveel naast?