Columnrence 2003

Er is een klassiek interpretatiedilemma dat onderscheid maakt tussen een glas dat halfvol is of halfleeg. In beide typeringen schuilt de waarheid, maar de gemoedstoestand van de beschouwer nuanceert die waarheid met behulp van het gevoel. De Amerikanen hebben de interpretatie van de werkelijkheid tot kunst verheven. In de goed en kwaad beleving van de cowboys is geen plaats voor grijstinten. Het is wit of zwart. In het geval van Michael Jackson is dat bijvoorbeeld best een aardige vergelijking. Over zijn huidskleur bestaan al twijfels, laat staan over zijn vermeende schuld aan seksueel misbruik van minderjarige kinderen. Het heeft er alle schijn van dat Jackson niettemin de rol van het kwaad krijgt toebedeeld, en de openbare aanklager van Santa Barbara, Tom Sneddon, die van good guy. Wie Tom Sneddon op televisie tekeer heeft zien gaan, kan niet anders dan twijfelen of die rol wel voor hem is weggelegd. By the way, die massavernietigingswapens die de aanleiding vormden tot de oorlog met Irak, zijn nog steeds niet gevonden. Sinds het regime werd verjaagd, zijn meer soldaten gesneuveld dan tijdens de oorlog zelf. Niettemin vindt Bush dat het goed gaat. De waarheid van de Amerikanen is ondoorgrondelijk. Als blijk van dank voor de Nederlandse bijdrage aan de War Against Terrorism, ontvingen wij uit de Verenigde Staten een interpretatie van het jaar 2003 voor de Nederlanders.

Onder leiding van de charismatische minister-president Jan Peter Balkenende werd het Nederlandse volk begin dit jaar de unieke democratische kans geboden om binnen 24 maanden twee maal naar de stembus te gaan. Het resulteerde in een breed gedragen coalitie van gematigd rechtse, christelijke signatuur. Het pakket maatregelen dat dit frisse kabinet afkondigde ter modernisering van de beloftevolle Nederlandse samenleving, werd met gejuich ontvangen. Het cooperatieve streven naar verbeteringen in het algemeen werd op inspirerende wijze ook opgepakt door de Koninklijke familie, die aantoonde dat het op open en respectvolle wijze uiten van kritiek tot een kwaliteitsimpuls leidt.

De allerwege geslaagde multiculturele samenleving in Nederland uitte zich niet alleen in de liefdevolle opname van vluchtelingen in met name Rotterdam, ruimdenkende televisiemakers maakten tevens hoopgevende reportages van inmiddels naar het buitenland verhuisde ex-criminelen, die niet te beroerd bleken ook enkele suggesties te doen ter verbetering van de betrekkingen binnen bijvoorbeeld de Koninklijke Familie.

Hoewel de zomer van 2003 qua zonuren tegenviel, warmden de Nederlanders zich massaal aan het besef dat zij een belangrijke bijdrage leverden aan de bestrijding van het internationaal terrorisme, dankzij onvoorwaardelijke militaire en politieke steun aan hun Atlantische vrienden.

Ook op sportgebied beleefden de Nederlanders een voorspoedig jaar. Het Nederlands voetbalelftal kwalificeerde zich glansrijk voor de Europese kampioenschappen in Portugal volgend jaar. Niet alleen de resultaten waren uitmuntend, ook het getoonde spel en vooral de onderlinge sfeer vormden een inspiratie voor velen. Enkele oudere spelers gaven blijk van opofferingsgezindheid door hun positie beschikbaar te stellen aan jonge talenten, maar vooral de pers, waarmee de spelers een warme band onderhouden, smeekte hen de zo nodige routine niet verloren te laten gaan. In de landelijke voetbalcompetitie wist Feyenoord zich met beperkte middelen aanzienlijk te versterken, waardoor deze club het landskampioenschap in 2004 onmogelijk kan ontgaan. Ajax liet zich in de Champions League in het najaar wijselijk uitschakelen, om talentvolle spelers niet te zeer te belasten met het oog op het EK in Portugal.

Dat besef van ondergeschiktheid aan het hogere doel siert ook de Nederlandse minister van Financiën Gerrit Zalm, die zijn zwaarbevochten stabiliteitspact onverwijld van tafel schoof toen zijn Duitse collega hem ervan overtuigde dat het begrotingstekort van Duitsland moest groeien om de toch al zo succesvolle economie een extra impuls te geven.

De Nederlandse economie bloeide als nooit tevoren. Dat blijkt wel uit het feit dat een toenemend aantal waardevolle arbeidskrachten maandelijks een inkomen krijgt van de overheid zonder dat zij daar iets voor hoeven doen. De onzelfzuchtigheid en het saamhorigheidsgevoel van de Nederlanders zijn een voorbeeld voor de rest van de wereld. Politieke partijen die appelleren aan gevoelens van onveiligheid of vreemdelingenhaat, maken hier geen enkele kans.
Samen met de uiterst bekwame Jaap de Hoop Scheffer als secretaris-generaal van de NAVO zijn wij ervan overtuigd dat 2004 een nog beter jaar wordt voor de Nederlanders dan 2003.

God bless America.