Column: FOK!s Krant van Morgen

Amsterdamse burgemeester loog over lunchpakket

Positie Cohen wankelt
De geloofwaardigheid van de Amsterdamse burgemeester Cohen staat ter discussie als gevolg van de Broodje van Kootje-affaire. De kwestie is of Cohen nog wel in staat is zijn verantwoordelijke functie uit te oefenen als hij zich niet eens meer kan herinneren of hij bij de lunch nu een broodje kaas of een broodje ham heeft gegeten.

In de regionale krant Zultkopper Courant verscheen vorig weekend een column van de hand van Trees Klooien, waarin zij verslag doet van haar treffen met Amsterdams eerste burger tijdens een haringhapfestijn op de Zultkopper Kaasmarkt tijdens vlaggetjesdag. Gevraagd naar zijn oordeel over de kwaliteit van de Hollandse Nieuwe, zou Cohen volgens Klooien gezegd hebben 'Mijn broodje ham bij de lunch was lekkerder!'
Klooien zegt dat hierbij een getuige aanwezig is geweest, de heer Schilder van de viskar waar het incident zou hebben plaatsgevonden. Desgevraagd laat Schilder echter weten niet bereid te zijn nader commentaar op de zaak te geven.

Voorbeeldfunctie
Het incident is opmerkelijk te noemen, daar het consumeren van een broodje ham voor een joodse burgemeester bepaald niet overeenkomt met het gedrag dat van iemand met een voorbeeldfunctie verwacht mag worden. Niettemin wenste het Amsterdamse college van B&W ook niet op de zaak in te gaan. In een communiqué drukten zij eenieder op het hart de heer Cohen toch vooral zijn eigen lunchmenu te laten samenstellen.
Politiek deskundige Hannes Flapdrol had geen goed woord over voor deze gang van zaken: "Het is ongehoord dat publieke gezagsdragers publiekelijk zo lichtzinnig omspringen met hun publieke taak. Het kan niet anders dan dat dit muisje nog een staartje gaat krijgen."
Flapdrol wond zich over deze zaak zozeer op, dat hij naar verluidt ter observatie is opgenomen in een kliniek van niet nader omschreven signatuur.

Warm vlees
Columniste Klooien liet zich door deze dreigende teleurstelling echter niet uit het veld slaan en had terloops van Cohen begrepen dat hij het broodje ham in kwestie had gekocht bij Broodje van Kootje op het Spui in de hoofdstad. Navraag aldaar leerde echter dat Cohen op die betreffende dag helemaal geen broodje ham bij Broodje van Kootje had gekocht, maar een broodje kaas, een broodje tartaar met ui en een broodje warm vlees. Geconfronteerd met deze schokkende feiten zou Cohen Klooien vervolgens hebben toegevoegd: "Ach mevrouw, valt u me toch niet lastig met deze onzin."
"Onzin? Onzin?" Hannes Flapdrol had zijn kliniek nog niet verlaten of hij kon zijn roodaangelopen hoofd er al weer te rusten leggen om aldus de eerste draaideurdeskundige te worden. "Als de burgemeester zich al niet herinnert wat voor broodje hij genuttigd heeft, hoe moeten wij er dan op vertrouwen dat hij zich belangrijke afspraken zal weten te herinneren? Een Noord-Zuidlijn is andere koek dan een broodje warm vlees, hoort u?"

Ging heen
Door deze affaire is de positie van Cohen inmiddels dermate ondermijnd, dat zijn aftreden bijkans onontkoombaar is geworden. Bij het ter perse gaan van deze editie ging het college van B&W van de hoofdstad juist in spoedvergadering bijeen, maar het mag een wonder heten als de burgervader nog als zodanig uit die vergadering tevoorschijn komt.
Gevraagd naar haar reactie op wat haar column allemaal teweeg had gebracht, merkte Trees Klooien overigens besmuikt op dat zij de aandacht voor haar persoon in het algemeen vond tegenvallen. "Het gaat alleen maar over Cohen. Het was mijn column hoor", brieste zij en ging heen.

(Lezers die op deze plek het verslag van de Zultkopper Fierljepwedstrijden hadden verwacht, vragen wij nog even geduld. Wegens hooikoorts van wedstrijdleider Korstjes zijn de wedstrijden een week uitgesteld. Loten zijn overigens nog volop verkrijgbaar bij slagerij Vel.)