FOK!s Krant van Morgen

Hiddinks mooie praatjes blijken loze beloften

Wil de laatste PSV'er het licht uitdoen?
De degradatie van PSV uit de Holland Casino Eredivisie is in Eindhoven ingeslagen als een bom. Het verschil tussen wens en werkelijkheid openbaarde zich gisteravond hardhandig aan de voormalige topclub, die in eigen huis een gevoelige 0-4 nederlaag leed tegen FC Zwolle.

Ondanks de bede van technisch directeur Hiddink vlak na het beslissende fluitsignaal dat saamhorigheid en eensgezindheid nu geboden waren en dat de Eindhovense supporters in deze moeilijke tijd meer dan ooit behoefte hadden aan eendracht en vastbeslotenheid, gaf een ruime meerderheid van de PSV selectie blijk van het voornemen Eindhoven te willen verlaten.

Mooi geweest
Uit bestuurlijke kringen kwam al snel het verwijt dat genoemde spelers zouden zwichten voor tegenslag, maar de spelers in kwestie pareerden die kritiek met de opmerking 'het is mooi geweest'. Verdediger Faber: 'De plannen van Hiddink zijn vanaf het begin een ramp geweest. Het waren mooie praatjes, maar het heeft ons allemaal meer gekost dan opgeleverd. Het wordt tijd dat we voor onszelf kiezen.'

Gemodder
Faber doelde zonder twijfel op de omstreden manier waarop Hiddink dacht het Eindhovense publiek van nederlagen te kunnen verlossen. Zijn 'oorlog tegen het klutsvoetbal' ontaardde al snel in potsierlijke retoriek die in de praktijk slechts averechts bleek te werken. Sterker nog, meer dan ooit botsten de verwarde Eindhovenaren in het veld tegen elkaar op, in hun ijver de oefenmeester van hun goede wil te overtuigen. Hiddinks beloftevolle boodschap dat in Eindhoven 'schouder aan schouder gewerkt wordt aan een nieuw PSV, dat als voorbeeld zal dienen voor alle voetbalverenigingen in de regio', die hij zo overtuigend en vaak herhaalde, verloor naarmate het seizoen vorderde steeds meer glans. Vooral omdat de resultaten uitbleven en het gemodder in het veld voor iedereen zichtbaar aanhield.
Het winnen van de UEFA beker eind vorig seizoen, door Hiddink destijds nog legendarisch becommentarieerd met 'We hebben hem!', heeft het failliet van zijn visie slechts tijdelijk kunnen verbloemen.

De dupe
De arme PSV supporters zijn hier natuurlijk de dupe van. Het wil maar niet tot de bestuurskamers van Eindhoven doordringen dat het wellicht een goed idee is om de mensen waar het allemaal om draait zelf meer invloed te geven en de gelegenheid te bieden hun PSV zelf vorm te geven. Zolang dat besef uitblijft, is het slechts wachten tot de volgende bom barst, of tot de laatste PSV'er het licht uitdoet.

(c)Eb2004