Column: FOK!s Krant van Morgen

Raadsels rond vermissing minister

De Geus ongedeerd
Minister Aart Jan de Geus leeft. Vier dagen na zijn mysterieuze verdwijning gaf de bewindsman vanmorgen een persconferentie in Londen, waar hij tijdelijk zijn toevlucht heeft gezocht. De Geus beschuldigt UWV-topman Tjibbe Joustra van gijzeling.

Vier dagen geleden toog de Minister van Sociale Zaken naar het UWV-hoofdkantoor in Amsterdam om, naar eigen zeggen, 'de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.' Joustra's halsstarrige weigering zijn functie neer te leggen dreigde dusdanig in een politieke slapstick te ontaarden, dat De Geus er goed aan dacht te doen 'de beste man het allemaal nog eens uit te leggen.'

Luik
De slepende affaire begon enkele weken geleden, toen de minister onder druk van de Kamer besloot consequenties te verbinden aan de geldverslindende verbouwing van de directieverdieping in het UWV-hoofdkantoor. Toen de UWV-directie echter weigerde te vertrekken ontstond een patstelling die nauwelijks te doorbreken leek.
Tot de minister zelf naar het hoofdkantoor toog om Joustra desnoods aan zijn schaarse haren naar de uitgang te begeleiden. Volgens de lezing van De Geus vanmorgen was het ook bijna zover gekomen, ware het niet dat Joustra op het laatste moment een verborgen schakelaar overhaalde waardoor de vloer onder de minister wegklapte, hetgeen zijn vermoeden van excessieve kostenoverschrijdingen tijdens de verbouwing onmiddellijk bevestigde.

Gouden kranen
Naar eigen zeggen kwam De Geus terecht in een kennelijk geheime ruimte, die voorzien was van bubbelbaden met gouden kranen en bevolkt werd door schaars geklede dames van uiteenlopende etnische afkomst en alle leeftijden. Desgevraagd zouden zij de bewindsman hebben uitgelegd allen een uitkering te ontvangen en op deze wijze aan hun reintegratieproces in een werkzaam leven te werken. Vervolgens zou de minister onzedelijk zijn betast, waarvan video-opnamen zouden zijn gemaakt door iemand die verdacht veel op Heleen van Royen leek.
Joustra zelf zou al die tijd glimlachend door het gat in zijn vloer de ontwikkelingen hebben gadegeslagen. Op de wanhopige vraag van de minister: 'Waarom?' zou Joustra de hoop hebben uitgesproken dat een verblijf van enkele dagen alhier De Geus wellicht tot inkeer zou brengen, hetgeen voor de directeur van een uitkeringsinstantie op zijn minst een snedige vondst mag worden genoemd.

Omsingeld
Joustra zelf is tot op heden niet bereikbaar voor commentaar. Het UWV hoofdkantoor, dat hermetisch is afgesloten, is inmiddels omsingeld door eenheden van de mobiele eenheid en dito brigade, die plannen voor een bestorming van het pand willen bevestigen noch ontkennen. Of De Geus' geestelijke gesteldheid zijn geloofwaardigheid tijdens de persconferentie in enigerlei mate in de weg heeft gestaan wordt nog onderzocht.

(c)Eb2004