FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 januari 2004

Nederlandse marinier verdacht van moord Irakees

eVRT, nipeng en FoXje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

IrakEen Nederlandse marinier is in Irak aangehouden op verdenking van de moord op een Irakees. De 43-jarige militair is in afwachting van zijn proces naar Nederland gebracht, waar het Openbaar Ministerie onderzoekt of de man moet worden vervolgd wegens moord, doodslag of dood door schuld. De man zit vast bij de Koninklijke Marechaussee in Soesterberg.

De militair maakte deel uit van een bataljon mariniers dat vorige week zaterdag in Irak in actie kwam toen Irakezen een container met hulpgoederen plunderden. Toen er enkele waarschuwingsschoten werden gelost, werd de Irakees geraakt door een Nederlandse kogel en overleed.

Gevangenen communiceren met tv-sms

In België is vastgesteld dat gedetineerden met de buitenwereld kunnen communiceren door middel van sms-jes die op televisie verschijnen. Een buitenstaander kan via programma's die gestuurde tekstberichten in beeld laten zien, zoals bijvoorbeeld op TMF, contact leggen met een gevangene.

Volgens de Belgische Minister van Justitie, Laurette Onkelinx, is dit niet te vermijden, behalve wanneer een televisie in de cel wordt verboden of wanneer censuur wordt toegepast. Daarnaast is het ook, ondanks veiligheidsmaatregelen als fouilleren, niet geheel te voorkomen dat gevangenen in het bezit zijn van een gsm, waarmee zij zelf berichten kunnen sturen.

In een gevangenis in Andenne (Wallonië) loopt op het moment een proefproject met stoorzenders die gsm-verkeer hinderen. Hoewel het project al geëvalueerd is, is het volgens de minister niet mogelijk om conclusies te trekken.

[update] Station Enschede ontruimd na bommelding

Het station van Enschede wordt op dit moment ontruimd na een bommelding die bij de politie binnenkwam. Het treinverkeer van en naar het station is stilgelegd.

Update 20.20
Het treinverkeer is inmiddels weer hervat. Volgens de bommelding had om 19.11 uur een bom moeten afgaan, maar dit is niet gebeurd. Ook is geen bom gevonden. Rond 19.45 uur kwam het treinverkeer weer op gang.

In totaal heeft het treinverkeer drie kwartier stilgelegen. Omdat het op het moment van de bommelding vrij rustig op het station was, verliep de ontruiming zonder problemen.

Steve Irwin voert krokodil samen met baby

Sorcerer vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Veel mensen vonden het ongehoord dat Michael Jackson een baby buiten het raam op een hoge verdieping van een gebouw hield. Dit is echter niets vergeleken met wat 'Crocodile Hunter' Steve Irwin in Australië heeft gedaan. De krokodillenjager voerde een gigantische krokodil met zijn ene arm, terwijl hij met de andere zijn één maand oude zoon vasthield. Zijn vrouw Terri keek toe hoe Irwin vlees voor de ogen van de menseneter liet bungelen, terwijl hij zijn zoon Bob stevig vasthield tijdens een drukke show in Irwin's Australia Zoo reptielenpark.

Naast het voederen wandelde hij ook met Bob naar het krokodillenzwembad en weer terug naar Terri, terwijl de vier meter lange krokodil Murray toekeek. Later zei Irwin tegen een Australische televisiezender dat zijn zoontje in de toekomst vaker zal helpen bij het voederen van de krokodillen.

Eerder liet Irwin al zijn vijfjarige dochter Bindi samen met een grote python in een zwembad zwemmen. De Irwins waren niet bereikbaar voor verder commentaar.

"Gazza wil weer voetballen"

Paul Gascoigne wil weer voetballen. De 36 jarige 'Gazza' kwam mede door zijn drankgebruik in het verleden in grote problemen, maar zegt zijn leven gebeterd te hebben.

Volgens de zaakwaarnemer van de 36 jarige ex-international heeft hij al verschillende aanbiedingen van clubs gehad.

De meest serieuze belangstelling komt van Oldham Athletic, een club uit de Engelse second division. Mocht Gascoigne daar aan de slag gaan, dan wordt hij per wedstrijd betaald. De laatste club waar Gascoigne gevoetbald heeft is de Chinese club Gansu Tianma, waar hij in 4 wedstrijden 2 maal scoorde.

Jamai: "Ik ben verliefd"

Simeon had ons via de newssubmit het volgende te melden:

JamaiJamai Loman is verliefd! De winnaar van Idols vertelt vandaag in de Telegraaf dat hij stapelverliefd is op een jongen. "Ik zeg nog niet op wie, maar misschien neem ik die jongen binnenkort mee naar een première ofzo". Eerder gaf hij al toe homo te zijn. Maar toch is hij nog niet helemaal zeker over zijn seksuele geaardheid. Hij heeft Idols-jurylid HenkJan Smits, als zijn vertrouwenspersoon, gevraagd wat er zou gebeuren als hij over een aantal maanden verliefd zou worden op een meisje. Volgens Smits moet hij doen wat zijn gevoel zegt.

Smits zegt dat Jamai in Engeland voor de opnames van World Idols begon te twijfelen. "De hele aanleiding van Jamais onthulling was een Engels homoblad waarin een verhaal stond dat het toch zo opvallend was dat veel mannelijke nationale Idols-winnaars homoseksueel zijn. In het rijtje met onder andere de Engelse Idols-ster Will Young stond ook Jamai. Jamai kwam met zijn twijfels naar me toe. Hij vertelde me dat hij verliefd was op een jongen en daar eigenlijk geen geheim van wilde maken, maar die jongen toch niet durfde mee te nemen naar een feestje. Ook al omdat hij nog best worstelt met zijn eigen gevoelens. Hij is ergens bang dat hij misschien ooit toch weer valt voor een meisje, zoals hij eerder verliefd werd op Idols-collega Dewi. Ik heb gezegd dat hij er niet zo'n big deal van moet maken. Nederland kan het hebben. Jamai heeft eerder ook al in de talkshow van Robert Jensen gezegd dat hij misschien wel biseksueel is. Hij is ook nog hartstikke jong. Volgens mij mag je twijfelen als je 17 bent. En zeker in Nederland. We zijn hier niet voor niks het tolerantste land van Europa."

Smits is niet bang dat de vrouwelijke fans van Jamai hem massaal zullen laten vallen. "Jamai's geaardheid interesseert niemand iets", aldus het jurylid.

Meer bezoekers Anne Frankhuis

Het AchterhuisHet Anne Frankhuis in Amsterdam heeft in 2003 913.000 bezoekers getrokken. Dat is een toename van 4.000 ten opzichte van 2002. Ook in de twee voorgaande jaren werden jaarlijks 4.000 bezoekers meer getrokken.

Volgens een woordvoerder van het Anne Frankhuis, Patricia Bosboom, bestond het merendeel van de bezoekers tot twee jaar geleden voornamelijk uit Amerikanen. Tegenwoordig komen er echter meer Engelsen. Nederlanders zijn qua bezoekersaantallen derde. Bosboom geeft aan dat het dagboek van Anne Frank in meer dan 70 talen vertaald is en zodoende over de hele wereld bekend is. "Dus als buitenlanders naar Amsterdam komen is het logisch dat ze een bezoekje brengen".

Op 12 juni is het 75 jaar geleden dat de joodse onderduikster Anne Frank geboren werd. Nationaal en internationaal zal daar veel aandacht aan worden besteed.

Vluchten van Air France onterecht geschrapt

Air France heeft vorige week ten onrechte zes vluchten naar de Verenigde Staten geannuleerd. De vliegtuigmaatschappij schrapte de vluchten na informatie van de Amerikaanse federale recherche (FBI), die meende dat er leden van het terreurnetwerk al-Qaeda op de passagierslijsten stonden. Maar dat blijkt niet waar te zijn.

Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal gaf de FBI de Franse politie op 22 december een lijst met zes namen en informatie over een ophanden zijnde kaping van een toestel van Air France door mensen met banden met het terreurnetwerk al-Qaeda. Een van deze namen bleek bij een kind te horen. Een andere naam was van een zakenman uit Wales en weer een andere van een Chinese oude vrouw. De overige drie namen waren van Franse burgers.

Ook vanochtend werd een vlucht vanuit Londen naar Washington geannuleerd. Vandaag werd ook bekend dat een vliegtuig van Air France donderdag is gedwongen op het Canadese eiland Newfoundland te landen. Uit een vergelijking tussen de passagierslijst en bagage was gebleken dat zich aan boord mogelijk onbegeleide bagage bevond. Er werd niks gevonden.

Eerste kampioenschap baksteenstoten

Op 24 januari zal in het Belgische Mechelen het eerste 'Belgische kampioenschap baksteenstoten' worden gehouden. De bedoeling van de wedstrijd is om een baksteen van 1,2 kilogram vanuit stilstand zover mogelijk weg te stoten. Net als bij speerwerpen en kogelstoten moet de baksteen in een bepaald gebied neerkomen om punten op te kunnen leveren.

De winnaar van het kampioenschap baksteenstoten zal als prijs kunnen kiezen tussen het aantal afgelegde meters in bakken bier of een jaar lang gratis naar de bioscoop of de kapper. Het gooien met rare objecten is overigens niet nieuw. Zo vond in Finland dit jaar voor de vierde keer het kampioenschap 'gsm-werpen' plaats.

Tieners overlijden door hoogspanning

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn binnen vier dagen twee tieners om het leven gekomen toen ze op een spoorwegstation op een wagon klommen en in aanraking kwamen met de hoogspanningsdraden.

Dinsdagavond klom een 15-jarig meisje op een met cement gevulde wagon en raakte per ongeluk de hoogspanningsdraden aan, waardoor zij in brand vloog. Toen de brandweer op het station aankwam stond het meisje nog steeds in brand, haar handen en gezicht waren op dat moment al sterk verkoold. Ze overleed ter plekke. Een 13-jarige vriendin viel door de stroomschok van de wagon af en raakte zwaargewond. Twee 17-jarige vrienden die getuige waren van het ongeval moesten psychologische hulp krijgen.

Ook de 13-jarige jongen die vandaag op een ander station op een wagon klom, moest zijn daad met de dood bekopen. Hij vloog door de spanning van 20.000 Volt eveneens in brand en overleed ter plekke. Waarom de jongen op de wagon klom is niet duidelijk. Vermoedelijk wilde hij twee vriendinnetjes imponeren.

Party Review: Qlubtempo #25 New Years Eve

Qlubtempo

Met oudjaarsavond was het dan toch eindelijk zover, de allerlaatste Qlubtempo. Helaas niet alleen van 2003 maar in het geheel. Zelf was ik nogal nieuwsgierig hoe Q-dance deze laatste Qlubtempo zou aanpakken. Thema van dit feest was Gangster, opzoek dus naar wat gangsterkleding en op naar het feest. Wil je weten hoe het was, lees dan verder...

Foto's in deze review met dank aan: Ibo, Floris en Erik van Q-dance

Ik zie... 2004

Sommige mensen schrijven stukjes aan het einde van het nieuwe jaar met de mededeling dat ze weg gaan. Anders mensen gaan weg, komen terug en laten dan pas weer wat van zich horen. Ik reken mezelf op dit moment tot de laatste.

2003 was een leuk jaar. Kort samengevat begon in Kamloops, Noord Amerika dus. Bracht ik daarna geruime tijd door in Enschede (das Europa ) en sloot in het jaar af in Casablanca (Afrika). Lekker gerezen dus. Tussendoor nog menig Nederlandse stad afgerezen. Ouders in Groningen, Broer in Amsterdam, meeting in Delft, meeting in Zwolle, meeting in Amersfoort. Tot zover 2003. Ik hoop dat jullie het ook leuk vonden en er met plezier aan terug denken.

2004 is een ander verhaal. Ik begon waar ik gebleven was, Casablanca dus. De eerste nacht werd daar het politiekorps opgetrommeld vanwege dreigingen van Al Queda. Ik lag lekker te slapen in mijn westerse hotel en vernam het pas de volgende dag op het vliegveld. Het vliegveld waar vandaan ik om 12:45 lokale tijd zou vertrekken met bestemming Paris Charles de Gaull. Alles liep voorspoedig tot 12:45. De meeste mensen waren reeds bij gate 7, maar Air France liet op zich wachten. Vertraging! Een half uurtje later was het dan toch nog zover dat we konden vertrekken.
'Madames et Monsieur....' Een verhaal werd in het Frans op ons afgevuurd waar ik 'neige' uit kon opvangen en ook 'trente minute' (respectievelijk sneeuw en dertig minuten). Wederom weer niet op tijd, maar uit het Engelse bericht dat spoedig volgde werd ik geheel gerust gesteld. Onze aansluiting zouden we wel halen, want alle vliegtuigen hadden tussen de twee en vijf uur vertraging. Eenmaal uit het vliegveld bleek al snel dat onze vlucht was geannuleerd. Paniek! Terwijl mijn moeder met mijn broer in de rij van de Air France balie verdween begon ik met mijn vader en andere broer een rij doem scenario’s te verzinnen. Slapen op de vloer, hotels buiten de stad... Even later bleek tot onze opluchting dat er om acht uur wederom een vlucht vertrok.
Half acht.. nadat we door de grondige security van de Fransen waren gekomen bleek al snel dat we nog niet zouden vertrekken. De balie F22 was druk bezig met het zoeken van drie mensen die nog naar Florence moesten. Toen we eindelijk aan de beurt waren en ook de bus was gearriveerd konden we na een vriendelijk 'bon voyage' van het noodteam onderweg naar het vliegtuig. De ene na de andere grap werd gemaakt over de vertraging en samen met de Nederlanders die ook de zon hadden opgezocht en een stel Fransen dat het eerste weekend van het nieuwe jaar in Amsterdam besloot door te brengen vlogen we rond kwart voor negen dan eindelijk weer.
Amsterdam. 'Zouden we de laatste trein nog halen?' Ik zou met mijn ouders mee naar Groningen. Twintig over elf ging de laatste trein. (Lees: Twintig over elf was de geplande vertrektijd van die trein) Al snel begon een zwaailicht te zwaaien en kwamen de eerste koffers de lopende band op. Maar door de mix van overstappen, overboeken, chaos en onmacht gebeurde het eigenlijk heel voorspelbare. Terwijl ik mijn ouders gedag zei stond ik in de rij bij Aviapartner om mijn missende rugzak op te geven.
Trein (15 minuten vertraging in Groningen) gemist, bagage zoek, maar gelukkig een broer die in Amsterdam woont en waar ik dus kon slapen.
Vandaag bellen, nogmaals bellen en nog een keer. En bij de vierde poging kreeg ik dan toch de dame van Aviapartner aan de lijn die mij met 99% zekerheid kon vertellen dat mijn rugtas in Parijs was achtergebleven, dat hij een uur geleden in Schiphol zou zijn en dat ik wel gebeld zou worden als hij er was.

Een mooi begin van het nieuwe jaar dus. Nu lekker heel de avond wachten op een telefoontje en hopen dat ik niet die 1% tref.

Verdachte overvallen tankstations opgepakt

De Duitse politie heeft een 27-jarige Duitser aangehouden op verdenking van twee roofovervallen op tankstations in het Limburgse Landgraaf. De overvallen vonden op oudjaarsdag binnen een half uur plaats bij benzinepompen aan de Kampstraat en Hovenstraat.

De dader van de overvallen bedreigde het personeel en nam een onbekende hoeveelheid geld mee uit de kassa's. De auto waarmee de man vluchtte werd later gezien in Schinveld, waarna de politie hem kon achtervolgen. De dader vluchtte echter de grens over naar Duitsland, waarna gealarmeerde Duitse collega's de man konden arresteren.

Een eventuele straf zal de man in Duitsland moeten uitzitten, aangezien hij daar nog werd gezocht voor andere strafbare feiten.

Gebiedsontzegging verslaafden ongeldig

De gebiedsontzeggingen voor het centrum in Heerlen die de gemeente Heerlen sinds mei 2002 aan vooral drugsverslaafden heeft opgelegd zijn ongeldig, aldus de rechtbank van Maastricht. De ontzeggingen waren opgelegd om de overlast van verslaafden, waar Heerlen sterk mee te kampen heeft, te beperken.

De gebiedsontzeggingen mochten niet opgelegd worden omdat de gemeente de regeling niet gepubliceerd heeft, waardoor deze niet kenbaar waren, aldus de rechtbank. Honderden veroordelingen, waarin onder andere celstraffen werden opgelegd, zijn hierdoor ten onrechte uitgesproken.

De gebiedsontzeggingen bleken hun doel overigens al te missen. Veel gevangenisstraffen worden namelijk vanwege het cellentekort niet uitgevoerd, waardoor de verslaafden op straat blijven.

Viagra spam het meeste in mailbox

Aanbiedingen voor Viagra staan op de eerste plaats in de top tien van meest verstuurde spam in 2003. Dit heeft America Online (AOL) deze week bekend gemaakt.

Het bedrijf benadrukt dat er in 2003 nog eens een half miljard aan ongewenste e-mail is onderschept, voordat deze bij de abonnees kon arriveren. AOL hoopt dat gebruikers na het zien van de lijst zelf een spamfilter in stellen, die berichten met bepaalde woorden wegfilterd.

Behalve Viagra worden ook de volgende termen veel gebruikt onder spammers: 'online pharmacy', 'get out of debt', 'low mortgage rates' en 'as seen on Oprah'.

Mullah Krekar gearresteerd in Noorwegen

De Noorse politie heeft vrijdag Mullah Krekar, de geestelijk leider van de extremistische islamitische groepering Ansar al-Islam, gearresteerd in zijn appartement in Oslo. Volgens de Noorse krant Aftenposten zou Krekar zijn aangehouden wegens betrokkenheid bij het treffen van voorbereidingen voor zelfmoordaanslagen in Irak.

De Noorse politie vermoedt dat Krekar nog steeds nauwe banden heeft met Ansar al-Islam. Krekar ontkent het contact met deze Koerdische guerrillagroepering die zich in Noord-Irak schuil houdt, in alle toonaarden.

Mullah Krekar woont al sinds 1991 als vluchteling in Noorwegen. In 2002 werd hij op Schiphol aangehouden op verdenking van drugshandel. Krekar zat vier maanden in hechtenis maar werd vrijgesproken en uitgezet naar Noorwegen omdat de aanklacht niet concreet genoeg bleek te zijn.

In internationale kringen wordt Krekar ervan verdacht banden te hebben met de terreurgroep al-Qaeda van Osama bin Laden. Krekar gaf eind vorig jaar zelf toe dat hij Bin Laden in de jaren tachtig heeft ontmoet.

Treinkaartje dit jaar opnieuw duurder

halfvolle_melk, bumberklevers en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Logo NSDit jaar zal de prijs van het treinkaartje nog verder omhoog gaan. Donderdag zijn de vervoerbewijzen al zo'n vier procent duurder geworden. Dit is de zogenaamde reguliere tariefstijging die de NS tweemaal per jaar mag doorvoeren als een bepaalde punctualiteit is bereikt. Zodra over een periode van twaalf maanden gemiddeld 84,4 procent van de treinen op tijd heeft gereden, rekent de NS 2,075 procent meer voor een kaartje. Dat heeft de NS met consumentenorganisaties als Rover en de Consumentenbond afgesproken. "Dat percentage gaan we dit jaar zeker halen", zegt de zegsman.

De afgelopen jaren vertoont de punctualiteit een stijgende lijn. In 2001 reed 79,9 procent van de treinen volgens de dienstregeling, afgelopen jaar was dat 83,1 procent. Daar komt bij dat ook in 2004 de NS veel nieuwe treinen zal inzetten, die minder vaak defect raken dan het oudere materieel. Verder verwacht de NS de aankomende herfst minder last te hebben van gladde sporen door het nemen van allerlei maatregelen.

Wanner 84,4 procent van de treinen op tijd zal rijden weet de NS nog niet. "Het gebeurt in de loop van het jaar", aldus de zegsman. De onderneming heeft volgens hem wel enige tijd nodig om de tariefsverhoging in alle systemen in te voeren. "Als we op een dag de punctualiteit halen, betekent dat niet dat de volgende dag de kaartjes gelijk duurder zijn."

De onderneming heeft de extra inkomsten hard nodig, zij lijdt al lange tijd verlies op het reizigersvervoer. Daarom bekijkt de NS nu hoe de kosten omlaag kunnen. Zo zal de dienstregeling van 2005 worden aangepast, in de daluren zullen er dan minder treinen rijden. Verder moet met de invoering van de OV-chipkaart in 2007 de mogelijkheid ontstaan om de reiziger meer te laten betalen op trajecten waar de NS veel kosten maakt. Ook op personeelsgebied moeten de kosten omlaag. Zo voert de NS momenteel een reorganisatie waardoor ongeveer 1200 banen verdwijnen. Het bedrijf is verder van plan nog eens 1500 banen te schrappen, waaronder die van duizend conducteurs en machinisten.

Theo van Gogh in actie voor rokers

Theo van Gogh is zo kwaad dat er een rookverbod geldt sinds gisteren in openbare gebouwen en treinen, dat hij alle Nederlanders oproept om het verbod te negeren. Dat gaat hij vanavond in het BNN Radio 1 programma 'BNN United' zeggen. Van Gogh kreeg gisteren al een boete in de trein omdat hij een sigaretje op stak.

Een strijdlustige Van Gogh geeft in het interview met BNN United aan dat hij de boete niet gaat betalen en dat hij de zaak laat voorkomen. Volgens hem worden rokers sowieso al gediscrimineerd. Ze betalen volgens hem een belachelijke hoge accijns op pakjes sigaretten. Bovendien begrijpt hij het extra belasten van rokers niet: gemiddeld leeft een roker 15 jaar korter, waardoor de verzorgingsstaat wordt ontzien.

Het programma is vanavond tussen tussen 21:00 en 22.00 uur te horen op Radio 1.

'Lullige' fout in nieuw bijbels dagboek

Simeon had ons via de newssubmit een herschreven bericht te melden:

Het Nederlands Dagblad bemerkte vandaag een opmerkelijke fout in de nieuwe uitgave van het bijbels dagboek 'Vernieuw onze dagen' van Oswald Chambers van uitgeverij Kok. Er staat een nogal vreemde versie in van Petrus 1:4. "...tot een overgankelijke, onbevlekte en onverwelkelijke penis, die in de hemelen is weggelegd is voor u."

In het dagboek wordt de bijbelvertaling van 1951 geciteerd, waaruit blijkt dat er 'onverwelkelijke erfenis' had moeten staan. Deze vergissing is wellicht een wraakactie van een ontslagen Kok-medewerker of een voor collega's bedoelde grap, die echter niet op tijd is weggehaald.

Albert de Vos van uitgeverij Kok denkt dat de fout ergens anders zit. Mogelijk heeft de scanner het woord 'erfenis' verkeerd gelezen. De fout is er ook niet door de corrector uitgehaald. De Vos vermoedt dat de freelance corrector bijna klaar was met zijn werk en hierdoor niet meer zo precies is geweest. "Een corrector moet zoiets natuurlijk wel zien", aldus De Vos.

De boeken die nog in huis zijn, zullen door uitgeverij Kok worden hersteld. De Vos: "Het is zo stom. Daar moet je wat aan doen." De exemplaren zullen niet worden vernietigd aangezien de pagina waarop de fout staat te vervangen is. De uitgeverij heeft niet gekozen om de gehele oplage terug te krijgen. Hiermee zouden ze alleen een hoop trammelant krijgen en bovendien denkt De Vos dat niet iedere koper per se een nieuw boek wil hebben.

Frans Bauer Brabander van het jaar

De luisteraars en kijkers van Omroep Brabant hebben Frans Bauer uitgeroepen tot Brabander van het jaar. De zanger uit het Brabantse Fijnaart kreeg de meeste stemmen voor de nummer twee, oud-burgemeester Johan Stekelenburg van Tilburg. Frans Bauer kreeg als prijs een beeld, vervaardigd door de Oosterhoutse kunstenaar Paul Elshout.

Op oudjaarsdag werd de Brabander van het jaar bekend gemaakt. Het hele jaar door droeg de regionale omroep een Brabander van de maand voor. Hieruit konden de kijkers, luisteraars en internetbezoekers een keuze maken.

Johan Stekelenburg werd eerder al door de lezers van de Volkskrant verkozen tot Nederlander van het jaar.

Schrikkelseconde overbodig

M Zwaak had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds 1972 wordt aan het einde van ieder jaar een seconde toegevoegd aan de tijd: de zogenaamde schrikkelseconde. Dit wordt gedaan, omdat er een kleine afwijking bleek te zitten in de officiële wereldtijd in verhouding tot de daadwerkelijke plaats van de aarde in de ruimte. Wetenschappers ontdekten in 1999 echter dat de aarde een seconde sneller om de zon is gaan draaien, wat de schrikkelseconde overbodig maakt.

De oorzaak van deze plotselinge versnelling is onduidelijk, maar men vermoedt dat het te maken heeft met klimatologische veranderingen. Ook de mens kan van invloed zijn. Zo kan een flink stuwmeer de rotatie van de aarde beïnvloeden, doordat het zwaartepunt van de aarde dan een klein beetje verschuift. Dit jaar is de aarde voor het vijfde opeenvolgende jaar 'op tijd'.

De schrikkelseconde was het onverwachte resultaat van de atoomklok die in 1955 werd uitgevonden. Voor die tijd was het onmogelijk om de tijd gedurende een jaar tot op de seconde nauwkeurig te meten. Een schrikkelseconde lijkt niet veel, maar het heeft grote gevolgen voor communicatie- en navigatiesystemen.

'Opsporing Verzocht' nog drie jaar op tv

Het televisieprogramma 'Opsporing Verzocht' blijft nog zeker drie jaar te zien. Dat heeft de omroep AVRO met de politie en justitie afgesproken. Tot eind 2006 is het programma op Nederland 1 te zien. Wel zijn er enkele veranderingen in het 21-jaar oude programma in het nieuwe seizoen. Volgens de AVRO komen er "meer gezichten" van vermeende criminelen op het scherm omdat vaker beelden van bewakingscamera's worden gebruikt.

Ook de omlijsting van het programma gaat veranderen. Zo komt er een nieuw decor en wordt de begintune vernieuwd. "De voornaamste reden om het programma op te frissen, is dat we er voor moeten zorgen dat we ook de jongere kijkers blijven bereiken," zegt presentator Frits Sissing.

18 Miljoen extra voor de Teams

Het is nu duidelijk geworden waarom het Grand Prix World Championship is afgeketst. Het GPWC zou alleen worden opgericht mits de teams geen overeenkomt met de banken, die de F1-aandelen in handen hebben, konden bereiken. Maar nu is er een overeenkomst, waarbij elk Team zo'n 18 miljoen krijgt

Minardi-teambaas Paul Stoddart verklaarde aan het Engelse tijdschrift 'Autosport': "De enige manier om de totale prestaties van de kleine teams te verbeteren, is om ervoor te zorgen dat ze een groter deel van de opbrengsten krijgen, zoals in zoveel sporten gebeurt. We hopen dat er iets is in de horizon te zien is. We zijn nu duidelijk veilig voor 2004, er is geen als of maar."

Eddie Jordan sprak: "Als de financiële zaken zijn wat we verwachtten en op gehoopd hebben, dan is dit een goede zaak voor zowel de privé-teams als de fabriekteams. Het is goed nieuws voor de F1."

Ook Peter Sauber zei wat: "Op het financiële vlak hoop ik dat we hiermee kunnen verbeteren, want alle teams, niet alleen de kleine, hebben extra geld nodig. Op het moment is de F1 een erg dure sport."

In een interview met 'Autosport' zegt Max Mosley dat het aan de teams is om hun financiële problemen op te lossen en dat de FIA daar niets mee te maken heeft.

Eis levenslang voor inmetselen vrouw

Nita vertaalde en herschreef voor ons het volgende bericht:

In het Duitse Dresden begint maandag het geruchtmakende proces tegen een 27-jarige man, die ervan verdacht wordt een 58-jarige vrouw te hebben vermoord en ingemetseld in haar eigen huis.

Medio 2002 kocht de verdachte een vrijstaand huis van een pensioengerechtigde vrouw, de koopaktes brachten diverse mensen echter aan het twijfelen. Toch bleek de man het huis op gegeven moment in zijn bezit te hebben en ging hij er wonen.

Buren merkten op dat de 58-jarige vrouw sinds 19 september 2002 niet meer gezien was. Haar in Hessen wonende dochter deed aangifte van vermissing op 27 oktober van dat jaar. Omdat de politie bij een huiszoeking bloedsporen ontdekte, werd de 'eigenaar' van het huis aangehouden en vastgezet. Er volgde een grote zoekactie in de wijde omgeving van de woning.

Familie en vrienden van de vermiste vrouw wezen steeds vaker op het vermoeden van een ernstig misdrijf. Een speciale speurhond van de Moordcommissie van de politie Dresden bracht op 7 mei 2003 uitsluitsel: In een wand van het woonhuis werd het sterk vergane, in dekens en aluminiumfolie gewikkelde lijk van de gezochte vrouw aangetroffen.

Zij blijkt direct na de moord op 20 september 2002 ingemetseld te zijn in haar eigen woning. De verdachte zal maandag terecht moeten staan voor moord met voorbedachte rade (motief jaloezie) en valsheid in geschrifte. Een levenslange gevangenisstraf zal waarschijnlijk na zestien verhandelingsdagen door de rechter worden uitgesproken.

Vlucht Londen-Washington geannuleerd

Bardo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vlucht van de Britse vliegtuigmaatschappij British Airways van Londen naar Washington is vanmiddag geannuleerd uit angst voor een aanslag. Gisteren werd na 'veiligheidsadvies' van de regering ook één van de drie dagelijkse vluchten naar Washington geschrapt. De passagiers van die vlucht werden ondervraagd, maar er werd niemand gearresteerd.

Ook in Mexico werden vandaag en gisteren uit veiligheidsoverwegingen vluchten geannuleerd. Op 24 en 25 december werden ook al zes vluchten naar de Verenigde Staten geannuleerd, toen betrof het vluchten van de Franse maatschappij Air France. Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken werden deze geschrapt omdat er mensen op de passagierslijst stonden die dezelfde achternaam hadden als leden van Al-Qaeda.

Servische oma doodt vier kleinkinderen

Een 68-jarige vrouw uit het Servische Ratare heeft woensdagavond haar vier kleinkinderen omgebracht en daarna de hand aan zichzelf geslagen.

De vrouw stak haar woning in brand, waardoor de aanwezige kinderen omkwamen. Zij waren tussen de één en acht jaar oud. De schoondochter van de vrouw overleefde de vuurzee, maar raakte zwaargewond. Volgens de politie was de grootmoeder zenuwziek.

Nederlanders zitten langer voor de tv

Nederlanders zaten in 2003 gemiddeld drie uur en zeven minuten per dag voor de televisie. Dat is negen minuten meer dan in 2002. Voetbalwedstrijden waren wederom de grootste publiekstrekker, maar ook het programma Idols deed het goed. Dat blijkt uit het jaaroverzicht dat de stichting KijkOnderzoek vandaag heeft gepubliceerd.

Het beslissende EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Schotland was het best bekeken programma van het afgelopen jaar. De twee finale-uitzendingen van talentenjacht Idols op 8 maart volgen op plaats twee en drie.

'Geen profcontract, wel celstraf'

De Zambiaan Linos Chalwe overkwam iets opmerkelijks vorig jaar. De speler wilde een profcontract in Zuid-Afrika afdwingen en besloot, ondanks dat zijn club 'Green Buffaloes' geen toestemming gaf, een stage te doen bij Hellenic uit Kaapstad. Een maand celstraf en dwangarbeid was daarop zijn deel.

Chalwe zag het aanbod van Hellenic wel zitten en reisde af naar Zuid-Afrika. Daar werkte hij een trainingsstage af. Bij zijn terugkeer in Zambia werd hij echter in de militaire gevangenis gezet en pas na een maand weer in vrijheid gesteld. Officieel heette het dat hij zonder verlof afwezig was.

Chalwe besloot na het uitdienen van de straf nog eens bij Hellenic mee te trainen, maar de club vond hem toch niet goed genoeg. Chalwe blijft nu bij 'Green Buffaloes', dat afgelopen seizoen tweede werd in in de competitie van Zambia.

Zware kritiek op beschonken tv-programma

ZimZ, Zenith4ever, Neftizz, Bardo en petra76 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Belgische hulpverleners en verenigingen van geheelonthouders hebben verontwaardigd gereageerd op de aflevering van afgelopen dinsdag van het dagelijkse Belgische praatprogramma 'De Laatste Show'. Bij wijze van experiment waren namelijk zowel de presentator, de gasten, als het publiek dronken. Het resultaat hiervan was een totaal onsamenhangend programma, dat aan elkaar gekletst werd door dronkemanspraat.

De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD) is van mening dat door de uitzending op de publieke zender VRT jaren van preventiewerk in één klap zijn vernietigd. Volgens woordvoerder en arts Ansoms is presentator Mark Uytterhoeven onverantwoord te werk gegaan. "Hij maakt honderdduizenden kijkers wijs dat drankmisbruik normaal is. Een feest zelfs."

Een woordvoerster van de VRT bood vrijdag verontschuldigingen aan aan "al wie gekwetst of beledigd is". Volgens haar is er echter ook een positieve reactie van een socioloog binnengekomen. Hij gaf aan de videoband van het programma te kunnen gebruiken als lesmateriaal voor alcoholisten.

Spongebob populairste zoekterm Google.nl

QuietGuy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Spongebob nummer één!Uit de zoekcijfers over 2003 die Google vrijdag online heeft gezet, blijkt dat Spongebob de term is die Nederlanders het meeste bij Google intypen. Deze tv-spons is onder kinderen erg populair en blijft popster Christina Aguilera net voor.

Naast Christina Aguilera staat er nog een vrouw in de Nederlandse Google-toptien, op plaats vier vinden we de popster Beyoncé terug. Op de achtste plaats staat actrice en babe Aukje van Ginneken die in 2003 in de Playboy stond.

Britney Spears komt niet voor in Nederlandse toptien, in de internationale toptien staat ze op nummer één gevolgd door Harry Potter.

Popular Queries 2003
1Britney Spears
2Harry Potter
3Matrix
4Shakira
5David Beckham
650 Cent
7Iraq
8Lord of the Rings
9Kobe Bryant
10Tour de France
Popular Queries 2003 NL
1Spongebob
2Christina Aguilera
3Voetbal
4Beyonce
5Vuurwerk
6Shin Chan
7Feyenoord
8Aukje van Ginneken
92 fast 2 furious
10Lord of the Rings
Deze tabel werd mede mogelijk gemaakt door Knut

Slagroom blauw, maar niet bedorven

Simeon herschreef en submitte het volgende bericht, dat ook gesubmit werd door IMDONE en Bardo:

Vanaf 6 januari kan de slagroomliefhebber kennis maken met een nieuw soort slagroom die is ontwikkeld door studenten van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie van Hogeschool Larenstein te Velp. De slagroom bevat geen suiker, is blauw van kleur en smaakt volgens de studenten naar aardbeien. Dezelfde studenten ontwikkelden eerder al een oranje bosbessencake ter ere van de geboorte van prinses Catharina-Amalia.

De opleiding heeft door het eerdere succes besloten contact te zoeken met het Nederlandse bedrijfsleven. Ook willen de studenten een boodschap meegeven met hun blauwe slagroom. Ze willen de mensen erop wijzen wat er zonder genetische manipulatie allemaal mogelijk is met eten.

FOK! Columnrence 2003

Ook dit jaar hebben de columnisten van FOK! de krachten gebundeld om op de drempel van het nieuwe jaar onder de onbegrijpelijke term 'Columnrence 2003' hun bespiegelingen aan de FP toe te vertrouwen.

Voor columnisten was 2003 een uitermate inspirerend jaar. Idols, Oranje Familie, Oranje Voetballers, Chileense criminelen, maar ook dagelijkse ergernissen in de bus of de supermarkt leverden genoeg stof voor satire of aanklagerij.

De bijdragen van Unkle, deurmat, DoubleU, Mennosson, ChrisJX, SunChaser en Eb vind je hier.

Columnrence 2003

Ook dit jaar hebben de columnisten van FOK! de krachten gebundeld om op de drempel van het nieuwe jaar onder de onbegrijpelijke term 'Columnrence 2003' hun bespiegelingen aan de FP toe te vertrouwen.
Voor columnisten was 2003 een uitermate inspirerend jaar. Idols, Oranje Familie, Oranje Voetballers, Chileense criminelen, maar ook dagelijkse ergernissen in de bus of de supermarkt leverden genoeg stof voor satire of aanklagerij.

De reacties op onze columns getuigden altijd van intelligentie, empathie en gevoel voor humor....
Vandaar deze bonusaanbieding: niet 1, niet 2, nee, 7 (zeven) columns maar liefst. Eat your heart out!

Van Cuilenborg presenteert F1

Edward van Cuilenborg zal komend jaar de studiopresentatie bij de F1-uitzendingen op zich nemen.

Hierbij vervangt hij Ruud ter Weijden die niet met Olav Mol meeverhuisde naar SBS6. Edward van Cuilenborg is vooral bekend van de presentatie en becommentariering van tennis- en voetbalwedstrijden bij de NOS en later presentatie van darts en voetbal bij SBS6.

De trainingen op vrijdag zullen in samenvatting op Veronica te zien zijn. De kwalificatietraining op zaterdag en de race op zondag zullen live en zonder reclameonderbrekingen op SBS6 te zien zijn. Daarnaast heeft SBS6 haar belangstelling in auto's en autosport wat meer benadrukt met de aankoop van programma's als 'De 6e Versnelling' en het Engelse 'TopGear'.

Dakar-rally: Shinozuka wint proloog

Magneet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Donderdag heeft de Japanse Nissan-coureur Kenjiro Shinozuka de proloog van de Dakar Rally gewonnen. Op de besneeuwde piste in Clermont-Ferrand bleef de Japanner de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers met een halve seconde voor. De Italiaan Miki Biasion (Mitsubishi) eindigde als derde.

Proloog Dakar 2003Bij de motorcrossers was de Italiaan Mettea Graziano de snelste op een KTM. Hij finishte al na 1 minuut en 23,90 seconden. De Fransman Cyril Despres die vorig jaar de openingsrit nog won, finishte 8 seconden later. Zijn landgenoot Richard Sainct, die de befaamde woestijnrally in 2003 op zijn naam bracht, werd derde.

De Brabander Jan de Rooy miste op een haar na de zege bij de vrachtwagens. In zijn DAF kwam hij na een 1,5 kilometer lange proef 0,55 seconde te kort op de Rus Tsjagoeine (Kamaz). De Rooy was niet de enige Nederlandse trucker die het goed deed. Nog drie andere Nederlandse truckers finishten deden het goed. Hans Bekx kwam voor het eerst in zes Dakars op het podium. En ook Gerard de Rooy en debutant Wuf van Ginkel deden het goed, ze behoorden tot de eerste tien. De resultaten in de proloog bepalen slechts de startvolgorde voor de eerste echte klassementsproef op vrijdag in Narbonne.

Het Franse autosportteam Yves Loubet/Pascal Maimon moest al na de proloog de Dakar Rally opgeven wegens elektrische problemen aan hun voertuig. Loubet en Maimon waren daarmee de eerste uitvallers. Net vóór de start moesten de Letten Janis Aziz en Valdis Purvinskis verstek laten gaan door een epilepsie-aanval van de co-piloot.

Bedenker WWW geridderd

QuietGuy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tim Berners-LeeTim Berners-Lee, de uitvinder van het WWW zal voortaan als Sir Tim Berners-Lee door het leven gaan. Hij zal door de Britse koningin Elizabeth worden geridderd als waardering voor het pionierswerk dat hij gedaan heeft voor het internet. In 1990 bedacht Berners-Lee een systeem om webpagina's te organiseren en onderling te verbinden.

Uit de reactie van Berners-Lee blijkt dat hij een bijzonder bescheiden persoon is. Hij liet weten dat zijn onderscheiding eigenlijk een onderscheiding is 'voor de hele gemeenschap die zich bezighoudt met de ontwikkeling van het web, en voor de uitvinders en ontwikkelaars van internet'. Hij betitelt zijn uitvinding als 'gewoon een programma'.

In zijn boek 'De wereld van het World Wide Web' bagatelliseert Berners-Lee zijn werk aan het WWW eveneens. "Ik kwam toevallig op het goede moment en met de juiste instelling en belangstelling."

Tv-rechten Bundesliga in verkoop

De tv-rechten voor de Duitse bundesliga komen voor de tweede keer in twee jaar in de verkoop.

Vorig jaar verwierf het Zwitserse bedrijf Infront de rechten na het failissement van Kirchmedia, dat eerder de rechten had. Nu laat Infront een optie voor nog twee seizoenen schieten, nadat de Bundesliga weigerde de prijzen te verlagen. Infront had de rechten voor twee seizoenen kunnen kopen voor een totaal bedrag van 600 miljoen euro.

Een onderhandelaar van de Bundesliga vertelde dat er nog steeds wordt onderhandeld met Infront. Een bedrag van 300 miljoen euro per seizoen is een belangrijk doel, omdat anders clubs in begrotingsproblemen kunnen komen. Uli Hoeness van Bayern Munchen rekent er echter op dat door andere partijen veel meer zal worden neergelegd voor de televisierechten.

Angelina Jolie geeft boeren een koe

Angelina Jolie, de Hollywood-actrice die onder meer bekend is van de film Tomb Raider, gaat Cambodjaanse boeren helpen door ze een koe te geven. Ze steunt een project waarbij 300 arme boerengezinnen elk een koe krijgen. Door het geven van de koe hoopt men dat de boeren niet langer geld proberen te verdienen aan illegale houtkap en de jacht op wilde dieren.

De gezinnen die de koeien krijgen, mogen ook het eerste kalf houden. De volgende kalveren gaan naar andere gezinnen. Jolie heeft de organisatie die het project heeft opgezet al 1,5 miljoen dollar gegeven om 60.000 hectaren woud in het noordwesten van Cambodja te beschermen. Daarvoor zijn diverse ecologische en sociale projecten opgestart. In het afgelegen gebied leven de laatste wilde tijgers en olifanten van Cambodja.

Jolie kwam in 2000 naar Cambodja voor de opnames van de film Tomb Raider. Ze raakte verliefd op het land en adopteerde er een kindje. Verder heeft ze er een huis laten bouwen en reisde ze met het VN-agentschap voor de vluchtelingen door het noordwesten.

De Wilde terug naar België

Filip de Wilde zal vrijdag een contract tekenen bij SC Lokeren waamee hij weer terugkeert op de Belgische velden.

Afgelopen zomer vertrok de doelman naar het Oostenrijkse Sturm Graz omdat hij het bankzitten bij Andelecht beu was terwijl hij in Oostenrijk wel kon rekenen op een basisplaats.

Maar door heimwee naar zijn familie en slecht presteren van de club heeft De Wilde toch besloten terug te keren naar België. Sturm Graz staat op dit moment negende van elf in Oostenrijk.

Maar of er aan die slechte prestaties bij SC Lokeren ontkomen word is nog maar de vraag omdat die club 14de staat en de Belgische eerste klasse.

Eerder deze week trok de club al de servische verdediger Dusko Djurisic aan en hoopt het binnenkort nog drie spelers te kunnen contracteren.

Verbeek nieuwe trainer Heerenveen

sqlsmurft wist ons vandaag het volgende te melden:

SC Heerenveen is van plan om aanstaande vrijdag Gert-Jan Verbeek als nieuwe coach te presenteren.

Vrijdagochtend zullen er eerst nog wel de laatste details met Riemer van der Velde, voorzitter van Heerenveen, besproken moeten worden maar dat zal waarschijnlijk geen probleem zijn.

Om 11.00 uur zal de huidige coach van Heracles Almelo dan gepresenteerd worden als de opvolger van Foppe de Haan. De Haan neemt aan het eind van dit seizoen afscheid na 19 jaar werkzaam te zijn geweest in het Abe Lenstra-stadion waarvan de acht jaar met Verbeek als assistent.

Bali en Lombok getroffen door krachtige aardbeving

Bali en Lombok, twee bekende Indonesische vakantie-eilanden, zijn vrijdagochtend getroffen door een krachtige aardbeving van 6,1 tot 6,3 op de schaal van Richter.

Aardbeving Bali en LombokIn Mataram, de hoofdstad van Lombok, ontstond door de krachtige beving veel materiële schade. De autoriteiten meldden dat twee personen in ziekenhuizen moesten worden opgenomen. Kort na de beving ontstond er lichte paniek in de stad.

Op het eiland Bali zijn door de aardbeving twee religieuze heiligdommen en een aantal huizen beschadigd. De verwondingen op het eiland bleven beperkt tot zeven. Het epicentrum van de beving lag onder zee, in de Straat van Lombok tussen beide eilanden.

-
Discussieer mee in het nieuwe forum Nieuws en Achtergronden!

Vechtpartij na roken in de trein

Saint had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op 1 januari is een rookverbod in onder meer de trein ingegaan. Dit verbod leidde op nieuwjaarsdag al tot een flinke vechtpartij in de intercity tussen Leeuwarden en Zwolle. Eén persoon moest in het ziekenhuis worden opgenomen.

Een passagier van de intercity Leeuwarden-Zwolle maakte tegen een medepassagier een opmerking over het roken van een sigaret in de trein. De roker kon dit niet erg waarderen en sloeg de man direct in het gezicht, waardoor de man een gebroken neus opliep. Drie vrienden van het slachtoffer schoten hem te hulp en belaagden de roker. Hierdoor raakten nog twee mensen lichtgewond.

In Zwolle hield de politie vier personen aan. Daar kon ook het slachtoffer met de gebroken neus naar het ziekenhuis toe.

Brazilië neemt 'wraak' op Amerikaanse toeristen

Habla had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amerikanen die Brazilië willen bezoeken moeten zich vanaf nu bij aankomst laten fotograferen en ook vingerafdrukken afstaan. Het land reageert daarmee op de strenge anti terrorisme-regels die door de Verenigde Staten zijn genomen. Deze regels hebben bij de Brazilianen kwaad bloed gezet. Een rechter sprak zelfs van nazi-praktijken.

De maatregelen gingen op nieuwjaarsdag in. Een groep van 230 Amerikanen werd het eerst door met de nieuwe wet geconfronteerd. De toeristen reageerden bij hun aankomst op het vliegveld van Sao Paulo verrast en geërgerd.

De maatregelen die door de VS zijn genomen zijn bedoeld om mensen op te sporen die immigratiecontroles hebben overtreden, een strafblad hebben of tot groepen behoren die door de Amerikaanse overheid als een terroristische organisatie worden gezien. Ook deze maatregelen zijn op 1 januari ingegaan. Mensen die een visum nodig hebben om de VS binnen te komen worden op vliegvelden en havens gefotografeerd en moeten vingerafdrukken laten maken. 27 landen, waaronder veel Europese, zijn uitgezonderd.

Ontwijken voetganger kost 9 levens

dirk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zuid-Afrika zijn acht Britse toeristen om het leven gekomen toen het minibusje waarin ze zaten op een voetganger inreed. Vijf andere inzittenden raakten gewond. Het busje sloeg over de kop toen de chauffeur de voetganger wilde ontwijken. Ook deze man overleed.

Het ongeluk gebeurde rond 17.30 uur op de R74-weg tussen Harrismith en Bergville, in het Royal Natal National Park. Volgens een ooggetuige heeft de voetganger mogelijk zelfmoord willen plegen. Andere wagens zouden hem daarvoor nog hebben kunnen ontwijken.

Eerste homo-kus in Indonesische bios

indahnesia.com had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Schandalig of gewoontjes, Indonesische bioscopen stromen over voor de superhit "Arisan!", waarin voor het eerst een kus tussen twee mannen te zien is in de Indonesische bioscoop.

Nia Dinata, regisseur van de film, vertelde dat de film een pure reflectie is van wat er op dit moment in Indonesië speelt. Ze maakte de film over de rijken in Jakarta met een budget van 2 miljard, 2 miljard Rupiah welteverstaan, een magere 190.000 euro op dit moment.

In tegenstelling tot de meerderheid van de islamitische landen in de wereld is Indonesië vrij gematigd qua geloof en religieuze regelgeving. Bovendien is het zo dat de media het onderwerp homoseksualiteit het liefste vermijden om de lieve vrede in het land te bewaren. Dit jaar staat in het teken van (presidents)verkiezingen, dus geen politicus zal zich aan dit onderwerp branden.

Duizenden Britten zonder stroom door sneeuwstorm

Simeon had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Door een sneeuwstorm hebben duizenden huishoudens in het noorden van Engeland vandaag zonder stroom gezeten. De electriciteitslijnen hadden het begeven door het gewicht van sneeuw en ijs in combinatie met een harde wind. Hierdoor viel in de loop van de nacht in 43.000 huizen de electriciteit uit.

Op dit moment zitten naar schatting nog steeds zo'n 7.500 huizen zonder stroom. Het electriciteitsbedrijft hoopt voor middernacht nog de woningen in Northumberland en North Yorkshire weer van stroom te voorzien.

AEK Athene in de problemen

De spelers van de Griekse club AEK Athene krijgen voorlopig geen salaris uitbetaald. De club heeft, na de slecht verlopen eerste ronde in de Champions league grote financiele problemen.

Winst in een van de wedstrijden had de club uit Athene uit de zorgen kunnen helpen, maar de ploeg kwam niet verder dan 2 gelijkspelen tegen AS Monaco en Deportivo la Coruna. De rest van de wedstrijden werd verloren. PSV , die in dezelfde poule zat, won makkelijk de uit en thuis wedstrijd tegen de club van oud-Ajacied Michel Kreek.

De leiding van AEK beloofde dat de spelers vlak voor de kerst hun salaris uitbetaald zouden krijgen. Dit gebeurde echter niet. De spelers van de Griekse ploeg kregen slechts een klein deel van hun salaris. De selectie van AEK heeft al bekend gemaakt dat het een verklaring wil van voorzitter Petros Stathis . Als dat niet binnen twee weken gebeurt, dreigen er stakingen.

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.