FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 april 2023

NHL: Hurricanes en Stars door in playoffs, Sprong met Kraken naar game 7 tegen Avs

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is vrijdagavond in de playoffs voor weer twee teams het doek gevallen wat betreft de strijd om de Stanley Cup. In twee andere series in de eerste ronde gaat een zevende wedstrijd gespeeld worden, waarin zondagavond laat de beslissing valt.

New York Islanders - Carolina Hurricanes (2-3)
Voor de Islanders was er maar één optie: winnen. Dat begon in elk geval goed, want na ruim negen minuten werd de score geopend door de zo fraai genaamde Cal Clutterbuck, waarna periode twee voor beide ploegen niks opleverde. Sebastian Aho trok de stand halverwege de derde periode gelijk en overtime was nodig, waarin de thuisfans in de UBS Arena na zes minuten in één klap doodstil waren: Paul Stastny werkte de winnende treffer voor de Hurricanes binnen en de ploeg uit Raleigh won de serie met 4-2, waarna ze mogen gaan spelen tegen de New York Rangers of de New Jersey Devils.

Florida Panthers - Boston Bruins (2-3)
Boston, dé ploeg van het reguliere seizoen, kon het afmaken op bezoek bij de Panthers, die moesten knokken om de playoffs überhaupt te halen. Brandon Montour zette Florida al snel op voorsprong, Tyler Bertuzzi trok de stand gelijk en dat riedeltje werd nog twee keer herhaald: Matthew Tkachuk maakte 2-1, David Pastrnak zorgde voor 2-2, Aleksander Barkov tekende voor de 3-2 en Bertuzzi trok de stand wederom gelijk. Kort daarna, inmiddels in de derde periode, zette Pastrnak de Bruins echter op 3-4, maar al snel stond het dankzij Zac Dalpe weer gelijk. Jake DeBrusk's shorthanded goal zette de Bruins opnieuw op voorsprong, maar nog geen halve minuut later was het opnieuw Tkachuck die scoorde: 5-5. Eetu Luostarinen bracht de Panthers weer aan de leiding en het spektakelstuk werd een halve minuut voor tijd dan eindelijk op slot gegooid: Sam Reinhart bezorgde de Panthers de 7-5 zege en sleepte er een beslissende zevende wedstrijd uit.

Game 7: Zondagavond 30 april, 00.30u (NL); Boston Bruins - Florida Panthers

Minnesota Wild - Dallas Stars (2-3)
Ook de Stars konden het afmaken en in Saint Paul lieten ze er geen gras over groeien. Roope Hintz zorgde na ruim zes minuten al voor 1-0 en in de tweede periode werd het oordeel over de Wild definitief geveld: Wyatt Johnston en Mason Marchment zorgden voor 3-0. Dankzij Frederick Gaudreau gloorde er nog even hoop, maar Max Domi maakte daar een minuut voor tijd definitief een einde aan: 1-4 voor de Stars en zij pakten de winst in de serie met 4-2, waardoor zij mogen spelen tegen de Seattle Kraken of Colorado Avalanche.

Seattle Kraken - Colorado Avalanche (3-2)
De regerend kampioenen uit Colorado hadden het al de hele serie moeilijk en in Seattle kon de Kraken de stunt compleet maken. Vince Dunn zorgde er voor dat ze daar lekker aan begonnen, maar Mikko Rantanen trok de stand even later gelijk. In de tweede periode waren Erik Johnson en Artturi Lehkonen trefzeker voor de Avalanche, waarna Seattle er verslagen bij schaatste. Lehkonen maakte het laat in de derde periode definitief af: 1-4 en dus volgt een beslissende zevende wedstrijd in Denver voor de ploeg van Daniël Sprong, die bij Seattle weer een ruime tien minuten op het ijs stond.

Game 7: Zondagavond 30 april, 03.30u (NL); Colorado Avalanche - Seattle Kraken

Verstappen vindt actie Russell "niet fair"

Met een gehavende auto wist Max Verstappen vanmiddag beslag te leggen op de derde plaats bij de sprintrace van de Grand Prix van Azerbeidzjan. Vlak na de start vochten de Nederlander en George Russell een stevig duel uit dat zorgde voor schade aan Verstappen zijn Red Bull-bolide. De leider in het WK was niet te spreken over de acties van de Brit.

"We hadden natuurlijk niet zo’n heel goede start. Ik ging buitenom omdat dat kon. Maar als je aan de binnenkant zit moet je natuurlijk iets voorzichtiger zijn als iemand buitenom gaat, vooral op een stratencircuit. Ik denk dat ik hem wel genoeg ruimte gaf, anders hangt-ie natuurlijk aan de binnenkant in de muur. Dat was niet het geval. Maar uiteindelijk duwt hij mij in bocht twee in de zijkant. Daardoor verlies ik dat momentum en heeft hij uiteindelijk die positie. Dat vind ik niet fair", aldus de Red Bull-coureur zo lezen we op Verstappen.nl.

Na de race zochten beide kemphanen elkaar op maar veel verheldering bracht het niet voor Verstappen. "Nee, het is niet opgehelderd. Maar ik begrijp gewoon niet waarom je zoveel risico moet nemen tijdens de eerste ronde. Hij onderstuurde in mijn sidepod en creëerde daarmee een gat. We hebben allemaal koude banden en daardoor is het makkelijk om te blokkeren. Maar zijn uitleg is niet logisch."

Verstappen vond het vreemd dat Russell niet gestraft werd voor zijn acties. "Heel apart dat de stewards daar niet eens naar kijken als ik ook schade aan de auto heb. Ik had toen geen lekkere balans meer in de auto. In Formule 1 draait alles om downforce. Dat moet allemaal perfect zijn. Een klein beetje schade kan al best wel wat uitmaken. We moeten nog in de data kijken om te zien hoeveel het uitmaakte, maar het voelde niet heel goed aan onder het rijden. Je probeert dan een beetje mee te liften met de slipstream. Maar op een gegeven moment, als je al zoveel ronden achter iemand zit, worden de banden te warm en dan houdt het op."

Boos is de Nederlander niet over het incident. "Nee, ik niet. Maar het is gewoon zonde. Hij probeert het natuurlijk, maar het is totaal onnodig om dat soort risico’s te nemen. Maar we hebben nog steeds P3. We hebben goede punten gepakt. Het is wat het is. We focussen ons op morgen."

Afghaanse vrouwen demonstreren tegen erkenning Taliban

Een groep Afghaanse vrouwen protesteerde zaterdag in Kabul en trotseerde het harde optreden tegen afwijkende meningen om buitenlandse naties aan te sporen de Taliban-regering niet formeel te erkennen in de aanloop naar een top van de Verenigde Naties volgende week. 

Demonstrerende vrouwen worden steeds uit elkaar gedreven door veiligheidstroepen die in de lucht schoten

Kleine groepen vrouwen zijn echter doorgegaan met het organiseren van demonstraties. Ongeveer 25 vrouwen marcheerden zaterdag door een woonwijk van de stad voorafgaand aan de top in Doha die volgens de VN een 'duurzame weg vooruit' voor Afghanistan zal bespreken. "Erkenning van de Taliban –is een schending van de rechten van de vrouw", scandeerden de vrouwen tijdens de mars, die niet langer dan 10 minuten duurde. 

De groep Afghaanse vrouwen demonstreerde om buitenlandse naties aan te sporen de Taliban-regering niet formeel te erkennen in de aanloop naar een top van de Verenigde Naties volgende week.

Geen enkel land heeft de huidige Taliban-regering als legitiem erkend sinds ze weer aan de macht kwamen nadat de Verenigde Staten in 2021 hun troepen uit Afghanistan teruggetrokken.

Een eerdere Taliban-regering die regeerde van 1996 tot 2001 werd slechts formeel erkend door drie landen: Pakistan, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.

Diplomaten, ngo's en hulporganisaties zijn diep verdeeld over de kwestie.

Sommigen geloven dat de internationale gemeenschap de Taliban zou kunnen overhalen om de rechten van vrouwen te herstellen door een vooruitzicht op erkenning voor te houden. 

Anderen zeggen dat zelfs het bespreken ervan de Taliban-regering enige legitimiteit geeft terwijl ze vrouwen uit het openbare leven werken.

Yates slaat dubbelslag in Ronde van Romandië

Adam Yates heeft de koninginnenrit in de Ronde van Romandië gewonnen. In de vierde etappe met aankomst op het skioord Thyon 2000 won de Engelsman voor Thibaut Pinot. Yates neemt dankzij de zege ook de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Juan Ayuso.

Vandaag in de Ronde van Romandië stond vandaag de koninginnenrit op het programma. De renners moesten onderweg 161 kilometer afleggen, waarvan de laatste twintig kilometer omhoog liep met aankomst op Thyon 2000. Op de slotklim bepaalde UAE Emirates het tempo in het peloton voor hun leider Juan Ayuso en halverwege de beklimming werden de vroege vluchters gegrepen.

Op de lange slotklim moest Aysuo het peloton laten gaan, waarna Romain Bardet vrij snel daarna in de aanval ging. De Fransman zorgde voor afscheiding in de groep en bleef er uiteindelijk tien renners over die voor de overwinning konden strijden. Na verschillende aanvallen in de groep bleek uiteindelijk de aanval van Yates de sterkste te zijn. De renner van UAE Emirates ging er op vijf kilometer vandoor en hield dat tot het einde toe vol, ondanks een tegenaanval van Thibaut Pinot.

Yates is met nog één etappe te gaan ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Daarin heeft hij een voorsprong van negentien seconden op Matteo Jorgenson. Damiano Caruso volgt op 26 seconden van de leider.

Results powered by FirstCycling.com

MotoGP-coureur Binder wint sprintrace Jerez, indrukwekkende comeback Pedrosa

Op het circuit van Jerez de la Frontera is zaterdagmiddag de sprintrace van de Spaanse Grand Prix in de MotoGP verreden. Dat ging aanvankelijk niet van een leien dakje, maar werd uiteindelijk toch zeker weer een vermakelijke race.

Aleix Espargaro had de poleposition te pakken en had Jack Miller en Jorge Martin naast zich op de eerste rij, voor Brad Binder, Francesco Bagnaia en de na jaren met een wildcard teruggekeerde Dani Pedrosa, dit keer rijdend op een KTM - Miguel Oliveira, Johann Zarco en Luca Marini stonden op de derde rij.

Al in de tweede bocht na de start ging het flink fout: Alex Marquez, Franco Morbidelli, Augusto Fernandez en Marco Bezzecchi gingen op nare wijze onderuit en dat resulteerde in een snelle rode vlag. Bezzecchi leek er het meest vervelend bij te liggen, maar het duurde gelukkig niet lang voor men te zien kreeg hoe de WK-leider uit een verder inmiddels lege grindbak stapte.

Na een onderbreking en wat opruimwerkzaamheden konden we opnieuw beginnen voor elf ronden en met de originele startopstelling. Net als eerder gingen de twee vaste KTM-coureurs als een dolle van start en Binder schoot zelfs door naar de leiding, voor Miller, Martin, Bagnaia en Espargaro.

Martin kreeg het na de openingsfase wat lastig en werd gepasseerd door Bagnaia, terwijl Miller de leiding overnam van teamgenoot Binder - in het middenveld ging Marquez ondertussen wederom onderuit. Een paar ronden later was het Espargaro die vanaf de vijfde plek het grind in stuiterde, in het achterveld ging Joan Mir met zijn Honda kort daarop ook onderuit.

Anderhalve ronde voor het einde opende Binder met succes weer een aanval op Miller, die Bagnaia en Martin nog in zijn kielzog had. Bagnaia ging er in de slotronde voorbij en nam plek twee over, maar Binder was niet meer te bereiken: de Zuid-Afrikaan pakte een prachtige zege, voor Bagnaia en Miller. Martin werd vierde, Miguel Oliveira vijfde en Pedrosa zeer knap zesde.

F1: Perez zegeviert in sprintrace Azerbeidzjan

Sergio Perez heeft in Azerbeidzjan de sprintrace op zijn naam geschreven. De Mexicaanse Formule 1-coureur zegevierde in de straten van Baku voor Charles Leclerc en Max Verstappen. Nyck de Vries eindigde op plek veertien.

In de sprintrace startte Leclerc vanaf poleposition, terwijl Esteban Ocon na veranderingen aan de auto vanuit de pits vertrok en Logan Sargeant er na zijn ochtendcrash helemaal niet bij was. Leclerc en Perez waren goed weg, met daarachter George Russell die Verstappen na een bikkelhard duel klopte. Yuki Tsunoda viel terug naar achteren omdat de AlphaTauri een band verloor na contact met de muur. Ook lag de voorvleugel eraf. De Japanner werd wel weer de baan op gestuurd, maar de bolide had te veel schade. Vanwege de rotzooi kwam uiteindelijk de safety car naar buiten.

Na een korte onderbreking werd er verder geracet, waarbij Verstappen direct de derde plek afpakte van Russell. Daarachter schoof Fernando Alonso naar plek zes ten koste van Lewis Hamilton. Het duurde niet lang voordat Perez de aanval op Leclerc kon openen en de leiding kon grijpen. Daarachter vielen nog enkele inhaalacties te noteren, mede doordat coureurs door de banden heen raakten en anderen hier minder last van hadden.

Na 17 ronden werd Perez als eerste afgevlagd voor Leclerc en Verstappen. Russell eindigde als vierde, voor Carlos Sainz, Alonso, Hamilton en Lance Stroll ging met het laatste punt naar huis. De Vries eindigde op plek veertien.

NBA: Lakers schakelen Grizzlies uit, Kings en Warriors naar game 7

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is vrijdagavond weer een team afgevallen in de strijd om de titel. In de eerste playoffronde stonden er twee wedstrijden op het programma, waarbij één beslissend bleek en de ander er voor zorgde dat een zevende en laatste wedstrijd nodig is.

Golden State Warriors - Sacramento Kings (3-2)
De Warriors konden het in eigen huis afmaken, maar de Kings gaven zich uiteraard niet zomaar gewonnen en namen na een spannend eerste kwart zelfs brutaal de leiding. Onder leiding van Malik Monk, goed voor 28 punten, sloegen de Kings een gat van een punt of tien, waarna de Warriors keer op keer achter de feiten aan liepen. Stephen Curry (29 punten) en Klay Thompson brachten de ploeg bijna langszij, maar in de slotminuten vielen de Warriors volledig stil en konden de Kings het afmaken: 99-118, waardoor er een beslissende zevende wedstrijd gespeeld moet worden in Sacramento.

Game 7: Zondagavond 30 april, 21.30u (NL); Sacramento Kings - Golden State Warriors

Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies (3-2)
Ook de Lakers mochten het in eigen huis af gaan maken en dat ging beduidend beter. D'Angelo Russell (31 punten) en consorten zorgden al in het eerste kwart voor een voorsprong met dubbele cijfers, wat daarna eigenlijk niet meer in gevaar kwam. Aan het eind van Q2 kwamen de Grizzlies even wat dichter in de buurt, maar LeBron James, Riu Hachimura en co stampten de hoop van Memphis gelijk weer hardhandig de grond in met een 41-25 derde kwart. De afstraffing werd in Q4 compleet en de Lakers pakten met 125-85 de 4-2 zege in de serie en een plekje in de halve finales van de Western Conference, waarin ze het vanaf dinsdag op gaan nemen tegen de Kings of de Warriors.

Bearman wint chaotische F2-race Baku na crash van leiders

Op het stratencircuit van Baku hebben de jongelingen in de Formule 2 zaterdagmiddag hun sprintrace verreden. Dat werd een behoorlijk chaotische bedoening, waarbij bijna de helft van het veld de finish niet eens wist te halen.

Poleposition was voor niemand minder dan Richard Verschoor, die Zane Maloney naast zich had. Op rij twee stonden Victor Martins en Jak Crawford, gevolgd door Jehan Daruvala en Dennis Hauger. Verschoor reed na de start een leuke 200 meter op kop, tot hij in bocht één veel te hard buitenlangs probeerde te gaan en zijn voorvleugel kapot reed tegen de barrière.

Maloney kreeg al na een paar meter een tik van Martins, wat de Barbadiaan een lekke band opleverde en waardoor uitgerekend Martins de leiding pakte. Dat duurde niet lang, want de geweldig vertrokken Hauger ging er rap voorbij, terwijl Daruvala en Crawford op de derde en vierde plek achter Martins volgden.

Na een paar ronden kwam Ralph Boschung op een lastige plek stil te staan, waardoor de safety car de baan betrad. Met Hauger, Martins en Daruvala voorop konden we even later weer door en niet lang daarna had Daruvala het moeilijk: Frederik Vesti én Oliver Bearman gingen langs de Indiër van het Nederlandse MP Motorsport.

Met zes ronden te gaan knikkerde Roy Nissany zijn auto de barrières in, waardoor de safety car weer in actie mocht komen. Dat duurde weer een paar ronden en met Hauger, Martins en Vesti voorop en nog drie ronden te racen werd het groen weer gezwaaid, maar die herstart ging niet zo best: Hauger én Martins verremden zich en raakten de barrières, Daruvala schoof daarna onder de foutgeparkeerde Martins door.

Voorin had Vesti zo de leiding, maar Bearman ging er rap voorbij, wetende dat de safety car elk moment de baan op kon komen. Dat gebeurde uiteraard en na een paar rondjes hobbelen achter de safety car was de zege voor Bearman een feit, vóór Vesti en Crawford, terwijl welgeteld elf coureurs uiteindelijk de finish haalden van een tamelijk chaotische race.

VVD: noodzaak om komende jaren 10 tot 20 miljard extra te bezuinigen

Eelco Heinen (kamerlid VVD) wil de komende jaren zo’n 10 tot 20 miljard extra bezuinigen, vertelde hij vrijdag bij Sven op 1. Defensie moet echter gespaard blijven van bezuinigingen. Volgens Heinen zouden we ons moeten afvragen of het voldoen aan de NAVO-norm van 2 procent wel genoeg is.

Er gaat dus weer gesneden worden in diverse uitgaven. Zo gaat de gratis kinderopvang 2 jaar later in en worden de STAP-subsidies geschrapt. De tijden waarin problemen konden worden opgelost met extra geld zijn voorbij. De tegenvallers hebben zich opgestapeld, dus moet er ingegrepen worden en dat zal ook in de komende jaren nodig zijn, aldus Heinen.


Enorme brand olieopslag op de door Rusland bezette Krim

In de havenstad Sebastopol op het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland aan de Zwarte Zee is een olieopslag in brand gevlogen - vermoedelijk als gevolg van een drone-aanval, meldde een door Rusland aangestelde functionaris zaterdag. Mikhail Razvozhayev, de door Moskou geïnstalleerde gouverneur van de havenstad Sebastopol op de Krim, plaatste video's van de brand op zijn Telegram-kanaal.

Razvozhayev verwacht dat het buitengewoon ingewikkeld is om de brand onder controle te krijgen. De ambtenaar voegde eraan toe dat er geen slachtoffers waren en dat het incident de brandstofvoorziening in Sebastopol niet in gevaar zou brengen. Hij maakte niet duidelijk of de drone door Oekraïne was gestuurd.

Sebastopol is de laatste weken regelmatig aangevallen door drones. Eerder deze week zei Rasvozhayev dat het Russische leger een aanval met een drone vanaf de zee had afgeweerd. Een andere drone explodeerde en veroorzaakte schade. Oekraïne heeft hier geen commentaar op gegeven. 

Turkse Nederlanders naar de stembus bij de RAI voor verkiezingen Turkije

Turkse Nederlanders kunnen vanaf vandaag naar de stembus voor de presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije. Er kan op vier locaties in het land gestemd worden, één daarvan is de RAI. Er kan gestemd worden tot en met 7 mei. Zo meldt AT5.

De verkiezingen in Turkije zelf zijn op 14 mei. Het Amsterdamse stembureau is de komende dagen geopend van 07.00 uur tot 21.00 uur en is bij ingang F. Volgens de Turkse ambassade zijn meer dan 200.000 mensen stemgerechtigd in het land. 

De peilingen uit Turkije voorspellen een nek-aan-nekrace tussen de huidige president Recep Tayyip Erdogan en de kandidaat van de verenigde oppositie Kemal Kilicdaroglu. De oppositieleider heeft de buitenlandse stemmers opgeroepen om te kiezen voor een wisseling in de regering. 

Eerdere verkiezingen
In 2018 kon er ook worden gestemd voor de Turkse verkiezingen in de stad, toen kon dat in een congrescenter aan de Rhoneweg in Nieuw-West. Van de Turken die toen in Amsterdam hebben gestemd, bracht 75 procent een stem uit op Erdogan. Amsterdam had daarmee het hoogste percentage Nederlandse Turken die hun stem aan de zittende president gaf. 

Leclerc op pole voor sprintrace, Verstappen derde in Azerbeidzjan

Charles Leclerc heeft de snelste tijd gereden in de eerste sprint shootout ooit in de Formule 1. De Monegask was in Azerbeidzjan in de Ferrari met een tijd van 1.41,697 waarmee hij vanmiddag op poleposition start voor de sprintrace. Achter hem eindigden de Red Bulls van Sergio Perez en Max Verstappen op de plekken twee en drie. Nyck de Vries kwam niet verder dan plek twintig na een rode vlag. Leclerc zal op zondag in de hoofdrace ook vanaf pole vertrekken.

In het nieuwe format van kwalificatie voor de sprintrace moesten de coureurs de eerste sessie op de mediums rijden. Veel coureurs gingen even rechtdoor, waardoor er regelmatig met gele vlaggen gezwaaid werd. Logan Sargeant ging door naar het tweede deel, maar kon daar niet in actie komen omdat hij aan het einde van de eerste sessie een rode vlag veroorzaakte door de muur in te gaan. Het zorgde ervoor dat Guanyu Zhou, Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda, Pierre Gasly en Nyck de Vries klaar waren. Volgens Alpine kampte de bolide van Gasly met een lekke uitlaat waardoor de Fransman snelheid tekort kwam.

Ook in de tweede sessie moest er op mediums gereden worden en opnieuw waren er regelmatig gele vlaggen te zien. De sessie verliep voor de rest zonder problemen en aan het eind was het stuivertje wisselen. Hierbij vielen Oscar Piastri, Nico Hülkenberg, Esteban Ocon, Kevin Magnussen en Sargeant af.

Leclerc zette in het laatste deel de toon met een 1.41,697 waarmee hij Perez en Verstappen aftroefde. Laatstgenoemde kamte met een glijdende auto in de tweede sector, waardoor hij daar veel tijd verloor. In de tweede run verbeterde Verstappen nog wel zijn tijd, maar niet meer zijn positie. Leclerc zette zijn auto nog in de muur, waarbij de voorvleugel van de Ferrari beschadigd raakte. George Russell kwam tot de vierde tijd, voor Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Alexander Albon, Fernando Alonso, Lance Stroll en Lando Norris die vanwege het ontbreken van een nieuw setje zacht niet in actie mocht komen.

Leclerc op poleposition voor GP Azerbeidzjan, sprintkwalificatie op zaterdag

Voor de liefhebber keren we nog kort even terug naar de vrijdag: Charles Leclerc heeft de poleposition te pakken voor de Grand Prix van Azerbeizdjan, die op zondag wordt verreden. De kwalificatie voor de Grand Prix stond op vrijdag gepland, waarna zaterdag de dag is voor de sprint én de kwalificatie daarvoor.

De eerste kwalificatiesessie op de straten van Baku liep niet zo soepel: Nyck de Vries, in de vrije training nog sterk zesde, ramde zijn AlphaTauri met enig geweld de barrières in en veroorzaakte een rode vlag. Nadat we weer onderweg waren maakte Pierre Gasly op precies dezelfde plek een fout en ook hij zorgde er voor een rode vlag.

Daarna konden we door en was het Leclerc die in zijn Ferrari de snelste tijd noteerde. Max Verstappen bleef goed in de buurt, een paar tiende voor Aston Martin-coureur Fernando Alonso en Verstappen's Red Bull-teamgenoot Sergio Perez. Verstappen was in de tweede sessie de snelste, met Leclerc en Perez die als enigen in de buurt bleven.

Ook in de derde en beslissende sessie stond er geen maat op de grote drie van de dag - Carlos Sainz had het met zijn Ferrari erg moeilijk, maar perste er nog wel een vierde tijd uit. Leclerc was uiteindelijk de snelste, bijna twee tienden rapper dan Verstappen, die op zijn beurt een tiende sneller was dan Perez. De volledige kwalificatieuitslag is hier te vinden.

De Grand Prix gaat zondag om 13.00u van start, maar zaterdag komt men nog twee keer in actie. Om 10.30u begint de sprint shootout, met een vergelijkbaar edoch korter kwalificatieformat: 12, 10 en 8 minuten per sessie, waarbij Q1 en Q2 op de mediumbanden worden verreden, gevolgd door Q3 op softs. Om 15.30u gaat vervolgens de Sprint van start.

FOK! Wat een weer: prima lenteweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het wordt vandaag een mooie dag. In de ochtend is er nog veel bewolking waarbij in het zuidoosten wat motregen kan vallen, vanuit het noorden komt de zon steeds meer tevoorschijn. Vanmiddag is de zon ook aanwezig en blijft het droog bij zo'n 15 graden. De matige wind komt uit het noorden.

Vanavond is het wederom bewolkt in het noorden, elders zijn opklaringen. In de nacht op zondag kan mist ontstaan, de minimumtemperaturen dan liggen vrij laag: 6 graden in het zuiden tot het vriespunt in het noorden. De komende dagen blijft het droog bij temperaturen tussen de 16 en 18 graden, daarna iets frisser met 13 tot 15 graden.

Tot morgen!

aloa legde dit plaatje van op de veluwe vast afgelopen dondedag (Foto: aloa)
aloa legde dit plaatje van op de veluwe vast afgelopen dondedag (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Kabinet wil Europees verbod op sigarettenfilters

Het kabinet is voorstander van een Europees verbod op sigarettenfilters om de grote vervuiling door weggegooide peuken aan te pakken. Dat bleek vorige week tijdens een debat van de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat over circulaire economie. “Het lijkt het grootste effect te kunnen bereiken”, aldus I&W-staatssecretaris Heijnen over zo’n Europees verbod.

Sigarettenfilters vormen een groot probleem. Van de geschatte 10,54 miljard sigaretten die in 2021 in Nederland werden gerookt, belandden minimaal 240 miljoen, maar mogelijk wel 7,1 miljard filters als zwerfafval in het milieu. Een bijkomend probleem is dat de filters (micro)plastics en chemicaliën bevatten die in onze leefomgeving en de natuur terechtkomen. Eén sigarettenfilter kan ongeveer 100 microplastics per dag afgeven en tot 1.000 liter water verontreinigen, zo blijkt uit een studie door onderzoeks- en adviesbureau CE Delft.

Motie over 70 procent reductie
Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) volgend op een vorig jaar aangenomen motie van GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht, die het kabinet opriep te onderzoeken hoe een reductie van 70 procent sigarettenfilterzwerfafval in 2026 behaald zou kunnen worden. De motie van de Partij voor de Dieren, waarin een verbod op de filters wordt bepleit, is nog aangehouden.

Met het huidige zwerfafvalbeleid in combinatie met het tabaksontmoedigingsbeleid wordt slechts een afname van maximaal 15 procent behaald. Er moet veel meer worden gedaan om de reductie van 70 procent filterzwerfafval te realiseren, schrijft I&W-staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Een algeheel Europees verbod, stelt zij, is “de meest effectieve optie om de schadelijke milieueffecten van dit type zwerfafval tegen te gaan.” Maar “de eerste logische mogelijkheid” om zo’n Europees verbod te overwegen is pas in 2026, bij de herziening van de Single-Use Plastics (SUP) richtlijn.

Nationaal verbod is een complexe route
Heijnen schrijft dat ze ook de mogelijkheid verkent van een nationaal verbod op filters, “al is dit een complexe route, met een lage slagingskans, omdat met een dergelijk verbod het vrije verkeer van goederen wordt beperkt.” In het debat liet de staatssecretaris weten dat ze de optie niettemin wil onderzoeken. Ook om te zien welke Europese lidstaten een nationaal verbod overwegen en eventueel samen op te trekken. Na de zomer zullen de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

In haar brief, die de staatssecretaris mede namens haar collega van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stuurde, wijst ze erop dat er “geen bewezen gezondheidsvoordelen zijn aan het roken van sigaretten met filter.” Daarmee sluit ze zich aan bij Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, die al langer pleiten voor een filterverbod: “Sigarettenfilters hebben geen (bewezen) gezondheidsvoordelen en de tabaksindustrie gebruikt ze om te sjoemelen met sigaretten. Een filterverbod zou rokers bovendien kunnen stimuleren om te stoppen met roken.”

Rookverbod op stranden
Met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) bespreekt Heynen de optie van een rookverbod op de stranden langs de Noordzee, Waddenkust en andere locaties. De staatssecretaris wijst erop dat het ‘arbeidsintensief en duur’ is om filters op het strand op te ruimen. Het wordt dan ook weinig gedaan. De kans is groot dat deze peuken in de zee terechtkomen en bijdragen aan marien zwerfafval en de plastic soep. “Een gebiedsverbod op roken op stranden kan helpen dit te voorkomen”, aldus de brief.

In Italië en de Amerikaanse staat Californië gelden zulke rookbeperkingen al. De resultaten van een pilot in de gemeente Noordwijk met rookvrije gebieden op het strand, worden eind 2023 verwacht. Ruim 60 procent van de rokers en bijna 90 procent van de niet-rokers staat neutraal tot positief tegenover een rookverbod op het strand. Zo’n rookverbod werkt echter alleen als er wordt gehandhaafd. De gemeenten hebben al aangegeven daar geen capaciteit voor te hebben.

Te veel nadelen aan statiegeld voor filters
Onderzoekers hebben ook gekeken naar een systeem van statiegeld voor filters, dat dan door de tabaksindustrie zou moeten worden opgezet en gefinancierd. Zo’n aanpak mag niet in strijd zijn met het tabaksontmoedigingsbeleid, ‘op geen enkele manier’ roken promoten of ‘onbewust’ zorgen voor ‘greenwashing’ van sigaretten met filters, of van roken in het algemeen, aldus de brief van de staatssecretaris. Heynen constateert dat een statiegeldregeling ‘een potentiële negatieve bijdrage aan de rookvrije generatie’ kan leveren omdat het kan zorgen voor ‘een onbedoelde positieve connotatie’ bij sigaretten met filters of tabak in het algemeen. Dit risico is er als met het opruimen van filters geld te verdienen valt. Bovendien kunnen mensen in aanraking komen met de schadelijke stoffen die achterblijven in het filter. Al deze ‘haken en ogen’ betekenen dat de staatssecretaris de optie van statiegeld op sigarettenfilters niet verder verkent.

Peuken-toolkit
Momenteel wordt gewerkt aan een toolkit voor gebiedsbeheerders en de festivalsector “om hen te ondersteunen bij tegengaan van filters in het zwerfafval”, aldus de staatssecretaris. Deze toolkit moet in augustus klaar zijn.

Is First Republic Bank de volgende Amerikaanse bank die omvalt?

In maart gingen Silicon Valley Bank en Signature Bank failliet. Is First Republic nu de volgende derde Amerikaanse bank dat om gaat vallen? De onderhandelingen om de bank van dit lot te redden, verlopen moeizaam.

De zorgen voor de toekomst van de Amerikaanse crisisbank First Republic houden aan. De aandelen daalden in de loop van de dag maar liefst 51,5 procent en bereikten een laagterecord van $ 2,99. De handel in de aandelen werd meerdere malen stilgelegd. Volgens een rapport van CNBC werkt de Amerikaanse regering keihard om te voorkomen dat de bank omvalt. Het is echter zeer waarschijnlijk dat de bank onder curaltele zal worden geplaatst door de FDIC, het depositoverzekeringsfonds van de overheid. De bank was niet bereikbaar voor commentaar.

Mocht dat daadwerkelijk gebeuren, dan zou First Republic de derde Amerikaanse bank zijn sinds maart die niet alleen kan overleven. In maart gingen Silicon Valley Bank en Signature Bank kort na elkaar failliet nadat klanten hun geld hadden opgenomen. De grote banken besloten toen om $ 30 miljard in First Republic Bank te pompen, om de bank overeind te houden. 

Onderhandelingen over 'hoe nu verder' verlopen nu moeizaam. Veel van de voorgestelde opties - waaronder het verkopen van activa of het creëren van een 'bad bank' - hebben tot nu toe geen overeenkomst opgeleverd. De betrokkenheid van de regering bij de gesprekken heeft in ieder geval geholpen om meer partijen, waaronder banken en private equity-bedrijven, aan de onderhandelingstafel te krijgen, vertelden mensen die bekend zijn met de situatie tegen Reuters. 

Maar het drama wordt steeds groter. De aandelen van de in San Francisco gevestigde bank zijn gekelderd sinds er eerder deze week kwartaalcijfers werden gepubliceerd, waarin een uitstroom van deposito's van meer dan $ 100 miljard in het eerste kwartaal werd onthuld. Alleen al deze week verloren de aandlen zo'n 75 procent van hun waarde - sinds het begin van het jaar is de waarden met 95 procent gedaald.

Op het laagste punt had de bank een marktkapitalisatie van iets minder dan $ 557 miljoen, ver van zijn piekwaardering van meer dan $ 40 miljard in november 2021. Shortsellers die inzetten op dalende koersen hebben hun inzetten tegen de bank in de afgelopen 30 dagen verhoogd met $ 63 miljoen tot $ 376 miljoen, aldus Ihor Dusaniwsky van Predictive Analytics.

Verkeersboetes met 10 procent omhoog wegens lagere opbrengst

De boetebedragen voor snelheidsovertredingen gaan met 10 procent omhoog. Het kabinet heeft hiertoe besloten omdat er een gat op de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid is ontstaan door onderhoud aan flitspalen en trajectcontroles waardoor er zo'n 150 miljoen euro minder aan boetes binnenkomt dan eerder werd gedacht.

Ook na 2023 verwacht het kabinet minder binnen te harken door snelheidsovertredingen, er wordt jaarlijks zo'n 190 miljoen tot 250 miljoen euro minder opbrengsten verwacht.

Begin dit jaar stegen boetebedragen al met 8,6 procent om de inflatie te compenseren. Daar komt in 2024 dus nog eens 10 procent bovenop.

Verder trekt het ministerie extra geld uit om trajectapparatuur en flitspalen te onderhouden. Vanaf 2025 steekt het kabinet hier bijna 800 miljoen euro in, verspreid over een periode van vier jaar. Dit is een extra investering maar zal meer boete-inkomsten op gaan leveren.

Coördinatiecentrum patiëntenspreiding stopt na drie coronajaren

Het werk van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) zit erop. Het centrum werd in maart 2020 opgericht om de stroom coronapatiënten te verdelen over de ziekenhuizen in het land. Dat moest voorkomen dat de zorg zou vastlopen en patiënten niet meer behandeld konden worden.

De overheid is van mening dat het coronavirus nu deel uitmaakt van het dagelijks leven. Het is endemisch geworden. Daarom zijn de testlocaties ook gesloten en wordt niet meer geregistreerd hoeveel mensen positief zijn getest. Bij de meest recente cijfers, van 26 april, waren er iets meer dan 300 positief geteste mensen opgenomen. Dat komt neer op hooguit een paar patiënten per ziekenhuis. Meer hierover bij Skipr

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.