Leclerc op poleposition voor GP Azerbeidzjan, sprintkwalificatie op zaterdag

Voor de liefhebber keren we nog kort even terug naar de vrijdag: Charles Leclerc heeft de poleposition te pakken voor de Grand Prix van Azerbeizdjan, die op zondag wordt verreden. De kwalificatie voor de Grand Prix stond op vrijdag gepland, waarna zaterdag de dag is voor de sprint én de kwalificatie daarvoor.

De eerste kwalificatiesessie op de straten van Baku liep niet zo soepel: Nyck de Vries, in de vrije training nog sterk zesde, ramde zijn AlphaTauri met enig geweld de barrières in en veroorzaakte een rode vlag. Nadat we weer onderweg waren maakte Pierre Gasly op precies dezelfde plek een fout en ook hij zorgde er voor een rode vlag.

Daarna konden we door en was het Leclerc die in zijn Ferrari de snelste tijd noteerde. Max Verstappen bleef goed in de buurt, een paar tiende voor Aston Martin-coureur Fernando Alonso en Verstappen's Red Bull-teamgenoot Sergio Perez. Verstappen was in de tweede sessie de snelste, met Leclerc en Perez die als enigen in de buurt bleven.

Ook in de derde en beslissende sessie stond er geen maat op de grote drie van de dag - Carlos Sainz had het met zijn Ferrari erg moeilijk, maar perste er nog wel een vierde tijd uit. Leclerc was uiteindelijk de snelste, bijna twee tienden rapper dan Verstappen, die op zijn beurt een tiende sneller was dan Perez. De volledige kwalificatieuitslag is hier te vinden.

De Grand Prix gaat zondag om 13.00u van start, maar zaterdag komt men nog twee keer in actie. Om 10.30u begint de sprint shootout, met een vergelijkbaar edoch korter kwalificatieformat: 12, 10 en 8 minuten per sessie, waarbij Q1 en Q2 op de mediumbanden worden verreden, gevolgd door Q3 op softs. Om 15.30u gaat vervolgens de Sprint van start.