FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 april 2023

Intimidatie uitzendkrachten rond stakingen bij Albert Heijn

Uitzendkrachten die werken bij de distributiecentra van Albert Heijn worden door hun uitzendbureau geïntimideerd en bedreigd, omdat ze staken voor betere arbeidsvoorwaarden. De FNV wil dat deze ontoelaatbare praktijken per direct stoppen. De vakbond en werkgever zitten in een cao-conflict waardoor medewerkers van de distributiecentra van Albert Heijn sinds vorige week zondag het werk neerlegden.

De meldingen van uitzendkrachten die door leidinggevenden onder druk worden gezet om niet te staken en door te werken, stromen sinds de eerste stakingsdag afgelopen zondag binnen bij de FNV. Op locaties verdeeld over het hele land krijgen mensen te horen dat er consequenties volgen als ze wel staken, dat varieert van een slechter werkrooster tot aan ontslag. De voornamelijk Poolse uitzendkrachten worden gebeld of zelfs in hun woning opgezocht door hun uitzendbureau. Sommigen krijgen te horen dat de staking niet gaat over hun arbeidsvoorwaarden, terwijl dat wel het geval is. Vaker nog volgen er bedreigingen: wie staakt kan zijn spullen pakken en wegwezen of moet het voorlopig stellen met minder of slechter betaald werk.

Onacceptabel
Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel: "Dit is volstrekt onacceptabel. Het stakingsrecht geldt ook voor uitzendkrachten en zij hebben alle recht om ook te staken, want deze cao is er ook voor hen. We hebben eerder meegemaakt dat uitzendbureaus medewerkers intimideren. In dit geval gaat het met name om uitzendbureau Otto. We eisen dat Albert Heijn hier keihard tegen optreedt."

Gesprek
Vrijdag zou een gesprek plaatsvinden tussen het uitzendbureau en FNV. Dat gesprek was al ingepland voordat de stakingen uitbraken en zou gaan over andere problemen en misstanden. Vrijdag heeft FNV Otto geïnformeerd dat tijdens het gesprek ook de intimidatiepraktijken besproken moesten worden. Hier was het uitzendbureau niet toe bereid. Zo'n gesprek zou op zijn vroegst op maandag kunnen in aanwezigheid van de directeur.

Daarom heeft FNV schriftelijk een lijst met alle klachten met het uitzendbureau gedeeld. FNV eist dat de leidinggevenden die stakers intimideren uit hun functie worden gezet en dat het uitzendbureau excuses doet aan alle medewerkers.

In woning opgezocht
Een uitzendkracht laat weten: "Ze halen alles uit de kast om er voor te zorgen dat wij niet meedoen aan de staking. We worden zelfs in onze woning opgezocht. Maar ik laat me niet gek maken. Ik zie ook om me heen dat andere uitzendkrachten bij Albert Heijn alleen maar bozer worden. Steeds meer mensen willen meedoen aan de stakingen. Wij hebben daar gewoon recht op."

Wanpraktijken
FNV roept Albert Heijn op om op te treden tegen uitzendbureaus die aan deze wanpraktijken meedoen en daarmee het stakingsrecht schenden. Verder vraagt de vakbond de Arbeidsinspectie om de misstanden te onderzoeken.

Staking gaat door
Het personeel van de distributiecentra van Albert Heijn gaan komende week door met staken, aldus vakbond FNV. Er zouden meer medewerkers bereid zijn om deel te nemen aan de werkonderbrekingen, onder wie parttimers en uitzendkrachten. Dit houdt in dat ook de komende week er lege schappen zullen zijn in sommige filialen van Albert Heijn.

PSV klopt Ajax na strafschoppen en wint KNVB-beker

PSV heeft net zoals vorig seizoen de KNVB-bekerfinale tegen Ajax gewonnen. Na 120 minuten voetballen stond het 1-1, waarna de ploeg van Ruud van Nistelrooij de strafschoppen net wat beter nam.

Ajax kwam in een zeer slechte bekerfinale in de eerste helft op voorsprong. Vlak voor rust kwam Steven Bergwijn goed door op links en werd zijn inzet door PSV'er Jarrad Branthwaite in eigen doel verwerkt. De Amsterdammers gingen met een 1-0 voorsprong de rust in. Snel in de tweede helft kreeg Ajax de kans op de 2-0. Brian Brobbey omspeelde PSV-doelman Jeroen Drommel, maar zijn inzet ging op de binnenkant van de paal. Bergwijn leek op de juiste plaats te staan om de rebound binnen te werken, maar hij was al onderweg naar Brobbey om het doelpunt te vieren.

PSV werd daarna iets sterker en kwam via invaller Thorgan Hazard binnen na een assist van Xavi Simons. Daarna hielden Ajax en PSV elkaar in evenwicht en werd er in de resterende tijd niet meer gescoord. Ook in de verlengingen hielden de teams elkaar in balans en moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Waar de wedstrijd slecht was werd het met de strafschoppen niet veel beter. De eerste strafschop van zowel Ajax als PSV werden nog benut, waarna er vier strafschoppen op rij werden gemist. Mika Godts en Anwar El Ghazi wisten de vierde strafschop wel te benutten, waarna Edson Alvarez een bijzonder zwakke penalty schoot, die makkelijk werd gepakt door Drommel. Fábio Silva schoot vervolgens raak en pakte PSV de KNVB Beker.

Stijging zeespiegel, welke kiezers hebben een realistisch beeld?

Dit weekeind heeft Peil.nl aan een groep mensen gevraagd in hoeverre de afgelopen 25 jaar de zeespiegel is gestegen, de resultaten zijn afgezet tegen de stemkeuze van de recente Provinciale Staten verkiezingen.

De rangorde van partijen (van GroenLinks naar FVD) is als volgt te lezen: hoe serieuzer men de klimaatcrisis neemt, hoe hoger men de stijging van de zeespiegel inschat. De kiezers op de PVV blijken met een schatting van 8,1 cm het dichtst bij de daadwerkelijke stijging van 7 cm uit te komen.

De cijfers van de stijging zeewaterpeil komen van de Zeewatermonitor van Deltares uit 2022. Die komen uit op een schatting van 1.8 mm. stijging per jaar aan onze kust tot 1993 en 2.9 mm. stijging per jaar erna.

Meer informatie over deze poll is te vinden bij Maurice.nl.

'Kabinet onderschat uitvoering klimaatmaatregelen'

De voorzitter van VNO-NCW ziet grote problemen bij de uitvoering van de van de week voorgestelde klimaatregelingen. Het huidige elektriciteitsnet moet fors uitgebreid worden. Ook zijn er veel vergunningen nodig om de energietransitie te maken. Op papier kan dat gemakkelijk in één jaar, maar in de praktijk kan dat zo maar 7 of 8 jaar duren, aldus Thijssen.

VNO-NCW maakt zich grote zorgen over het voornemen van het kabinet om de energiebelasting op gas te verhogen. Veel ondernemers kunnen nog niet van het gas af omdat het electriciteitsnet niet op orde is en zullen dus de belastingverhoging boven een bepaald gasverbruik moeten betalen. De rekening zal uiteindelijk bij de burger terecht komen, omdat bedrijven de extra te maken kosten voor gas zullen moeten doorberekenen aldus Thijssen. Meer hierover bij WNL.

Herlings evenaart record met 101e GP-zege

Jeffrey Herlings heeft in Agueda de Grote Prijs van Portugal gewonnen. Het betekende de 101e GP zege voor de motorcrosser, een evenaring van het record van de Belg Stefan Everts.

In de eerste manche eindigde Herlings nog als derde achter de Spanjaard Jorge Prado en de Fransman Romain Febvre, in de tweede manche was de 28-jarige Herlings oppermachtig. Daarin eindigde Febvre als derde en Prado pas als zesde waardoor de dagzege naar de Nederlander ging.

In de strijd om het WK gaat Prado nog wel aan de leiding met 246 punten, Herlings volgt met 229.

Random Pics van de Dag #924

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NHL: Maple Leafs na 19 jaar door in playoffs, Oilers schakelen Kings uit

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn zaterdagavond weer twee series in de eerste playoffronde beslist. De andere serie waar zaterdagavond een zesde wedstrijd van gespeeld werd gaat naar een beslissende zevende wedstrijd maandagavond.

Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs (2-3)
De Maple Leafs wisten het eerder in de week in eigen huis niet af te maken, dus moest het in Tampa Bay gebeuren. Na een doelpuntloze eerste periode opende Auston Matthews de score in periode twee: 0-1 voor Toronto, maar vroeg in de derde periode trok Steven Stamkos de stand gelijk. Overtime was nodig en na ruim vier minuten werd het daarin alsnog beslist: John Tavares schoot de Maple Leafs naar de eerste winst in een playoffserie in negentien jaar, 4-2. De Boston Bruins of de Florida Panthers worden de volgende tegenstanders.

New York Rangers - New Jersey Devils (2-3)
Na drie opeenvolgende nederlagen móesten de Rangers winnen, maar Curtis Lazar bracht de Devils vroeg op voorsprong. Dankzij Chris Kreider kwamen de Rangers echter weer langszij, waarna ze in de tweede periode een voorsprong namen dankzij Mika Zibanejad. Vladimir Tarasenko breidde dat uit, Barclay Goodrow en Braden Schneider maakten er in periode drie zelfs 5-1 van. Met vijf minuten te spelen deed Dawson Mercer voor de Devils wat terug, maar het bleef bij 5-2 in Madison Square Garden en dus moet er in New Jersey een beslissende zevende wedstrijd gespeeld worden.

Game 7: Maandagavond 1 mei, 02.00u (NL); New Jersey Devils - New York Rangers

Los Angeles Kings - Edmonton Oilers (2-3)
In een wedstrijd waarin de Kings moesten winnen om in de strijd te blijven kwamen de Oilers dankzij Connor McDavid al na nog geen anderhalve minuut op voorsprong. Sean Durzi trok de stand even later gelijk, maar via Klim Kostin en later Leon Draisaitl werd het 1-3 voor Edmonton. Toch gaf de thuisploeg niet op en Adrian Kempe scoorde, kort daarop gevolgd door Kevin Fiala: 3-3. Kostin trof nog eens doel, maar een blunder van Oilers-goalie Stuart Skinner stelde Philip Danault in staat de stand weer gelijk te trekken. Drie minuten voor tijd ging het dan toch fout: Kailer Yamamoto schoot de 4-5 binnen en schoot de Oilers daarmee naar de halve finales van de Western Conference, waar de Las Vegas Golden Knights wachten.

Gaviria sprint naar winst in slotrit Romandië; eindwinst voor Yates

Fernando Gaviria heeft de slotrit van de Ronde van Romandië gewonnen. De snelle Colombiaan sprintte na 170 kilometer eenvoudig naar de winst. Adam Yates won het eindklassement in de Zwitserse rittenkoers.

De laatste rit in de Ronde van Romandië was er een van 170m kilometer met halverwege de rit twee klimmetjes, waarvan de laatste op vijftig kilometer van de finish lag. Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van vijf renners en kreeg een maximale voorsprong van vier minuten op het peloton.

Op de laatste klim van de dag werd er versnelt in het peloton en zorgde ervoor dat de voorsprong zakte onder de halve minuut. Door het hoge tempo in het peloton moesten verschillende renners lossen in het peloton, waaronder Ethan Vernon en Fernando Gaviria. Gaviria wist behulp van zijn ploeggenoten nog wel terug te keren naar het peloton, wat Vernon dat niet lukte.

In de laatste 25 kilometer roken Geoffrey Bouchard, Sébastien Reichenbach en Arthur Kluckers hun kans. Het drietal nam een halve minuut voorsprong, maar werden in de laatste twee kilometer ingerekend, waarna er gesprint kon worden in de straten van Genève. Gaviria ging de sprint al aan op 300 meter van de finish. Niemand kon de Colombiaan volgen en sprintte eenvoudig naar de dagzege in Romandië.

De eindwinst in de Ronde van Romandië ging naar Adam Yates. De renner van UAE Emirates won zaterdag de koninginnenrit in de Zwitserse WorldTourkoers en in de slotrit kwam zijn leiderstrui niet meer in gevaar.

Results powered by FirstCycling.com

Chaotische start en heerlijke finish Grand Prix van Spanje in de MotoGP

Op het Circuito de Jerez - Angel Nieto is zondagmiddag de Grand Prix van Spanje verreden in de MotoGP. Dat werd een mooie afsluiter van het weekeinde, waarin tot de allerlaatste bocht nog werd geknokt om de overwinning.

Aleix Espargaro vertrok op de Aprilia van poleposition, met Jack Miller's KTM en de Ducati van Jorge Martin naast zich. Op rij twee stond Ducati-wereldkampioen Francesco Bagnaia tussen de KTM's van Brad Binder en wildcardrijder Dani Pedrosa, met Miguel Oliveira, Johann Zarco en Luca Marini op de derde rij.

Al in bocht twee gingen Fabio Quartararo en Oliveira stevig het grind in, terwijl Binder geweldig vertrokken was en de leiding pakte, voor Miller, Martin, Bagnaia en dan pas Espargaro. Dat duurde allemaal niet lang, want al snel werd de rode vlag gezwaaid wegens het ongeval in de tweede bocht, waar medisch personeel druk bezig was met Quartararo en Oliveira. De Fransman liep even later met de nodige ondersteuning weg, Oliveira werd de ambulance in gedragen en ging voor een check richting het medisch centrum.

Terwijl de boel opgeruimd werd en de herstart in zicht kwam, werd het bericht naar buiten gebracht dat Quartararo in elk geval toestemming had gekregen om weer op te stappen, voor Oliveira gold dat niet. Met een kleine twintig minuten vertraging was het dan tijd voor de herstart, met nog 24 ronden op de planning.

Net als bij de sprintrace op zaterdag - zowel de reguliere start als de herstart - én bij de eerdere start op zondag pakte Binder de leiding bij de start, ook nu gevolgd door Miller en Bagnaia, die zich langs Martin knokte. Miller nam de leiding niet veel later zelf in handen, terwijl Martin en Espargaro vooral knokten om bij Bagnaia aan te haken.

Binder nam plek één al snel weer terug en Miller werd aangevallen door Bagnaia, wat de Australische heethoofd bijna nog een plek deed verliezen. Bagnaia's aanval op Miller leverde hem een straf van één positie op, wat hij gelijk regelde met Miller. Hij nam vervolgens even plek achter de KTM, om dan met tien ronden te gaan die tweede plek weer over te nemen.

Acht ronden voor het einde schoof Zarco vanaf de vijfde plek het grind in, kort daarop gevolgd door Marco Bezzecchi een paar plekken voor hem. Vijf ronden voor het einde sloot Bagnaia aan bij leider Binder en anderhalve ronde later zette hij zijn Ducati er binnendoor.

Binder haakte goed aan bij het ingaan van de laatste ronde, maar hij kon zijn machine net niet strak genoeg door de laatste bochten draaien om nog binnendoor te komen. Bagnaia pakte de winst, Binder en Miller completeerden het podium, voor Martin, Espargaro en Marini. Met zijn zege gaat Bagnaia ook naar de leiding in het WK door over de gevallen Bezzecchi heen te wippen.

Tesla verlaagt prijzen voor zijn e-auto's

Elektrische autopionier Tesla verhoogt de productiecapaciteit. Aan de andere kant gaan de prijzen naar beneden – maar wat willen ze hiermee bereiken?

Er zijn momenteel twee nieuwtjes voor autokopers, een goede en een slechte. Het goede nieuws is dat er een felle prijzenoorlog op de automarkt lijkt te ontstaan. Het slechte: dit geldt alleen voor elektrische auto's. Maar wat zijn de redenen voor de prijzenoorlog?  

Er zijn drie scenario's denkbaar: ofwel is de markt voor elektrische auto's van Tesla verzadigd, de vraag groeit niet meer en de fabrikanten proberen hun aandeel tegen de concurrentie te verdedigen met forse prijsverlagingen. Ofwel: de markt groeit nog steeds, het aantal nieuwe aanbieders en daarmee het modellengamma groeit nog sneller en de nieuwkomers proberen met agressief prijsbeleid te vechten om een plaats op de groeimarkt te veroveren, uiteraard ten koste van de andere fabrikanten die terugvechten, zodat een algemene prijsdaling het gevolg is.

En de derde mogelijkheid: de gevestigde marktleider heeft ambitieuze groeiplannen, breidt agressief zijn productiecapaciteit uit door nieuwe gigafabrieken te bouwen en wordt plotseling geconfronteerd met de noodzaak om zijn oudere modellen door middel van prijsverlaging te dumpen op de markt. Ofwel verschuift de omzetgroei naar de lagere marktsegmenten en ziet de marktleider zich genoodzaakt zijn modellengamma structureel uit te breiden naar nieuwe, laaggeprijsde segmenten. Hij moet echter beseffen dat hij niet de modellen heeft die nodig zijn om het te veroveren, en hij loopt het risico dat de nieuwe fabrikanten met nieuwe e-modellen die aantrekkelijk zijn in prijs en kwaliteit het hem moeilijk of zelfs onmogelijk maken om binnen te komen de markt en toekomstige groei.

Marktleider Tesla start prijzenoorlog
Precies dit concurrentiescenario wordt gevolgd door Tesla met een agressief prijsbeleid door de prijzen voor zijn elektrische modellen wereldwijd fors te verlagen. De hausse op de e-markt is dus nog niet voorbij - de wereldmarktleider is in feite een prijzenoorlog voor e-auto's begonnen. Dit treft met name China en de Amerikaanse thuismarkt. Tesla-baas Elon Musk stuwde de verkoop op met hoge kortingen: alleen al dit jaar waren er in de VS zes rondes van prijsverlagingen.

Eind 2022 trok Tesla veel PR-aandacht met spectaculaire prijsverlagingen tot wel 9.000 dollar in zijn belangrijkste markten China en de VS. In China leidt dit zelfs tot protesten van oude klanten voor Tesla-showrooms die zich bedrogen voelden. 

Dat is sinds half april abrupt veranderd, in ieder geval in Duitsland: Tesla zet zijn agressieve prijsbeleid voort met weer een kortingsactie. De autofabrikant met een fabriek in Brandenburg heeft de prijzen voor zijn elektrische auto's opnieuw aanzienlijk verlaagd en biedt nu zijn modellen in Duitsland met een korting tot 6.000 euro aan.

Tesla heeft voor de tweede keer in drie maanden tijd de prijzen naar beneden bijgesteld, de basisprijs van de duurdere Model S en X in de VS elk met $ 5.000 verlaagd, en Model 3 en Model Y met respectievelijk $ 1.000 en $ 2.000. In april volgden kortingen in Duitsland op de basisprijs van Model 3 verlaagd tot 6.000 euro en voor de Model Y de basisprijs verlaagd met 4.000 euro. In januari werden de prijzen voor sommige modellen met 20 procent verlaagd.

Prijsconcurrentie versnelt
Als gevolg hiervan heeft de merkbare prijsconcurrentie op de wereldmarkt voor elektrische auto's geleidelijk alle marktsegmenten beïnvloed, ook het duurdere luxesegment, waarin naast Tesla ook Duitse merken als Audi, BMW en Mercedes-Benz druk bezig zijn.

Tesla-baas Musk gaf aan dat hij met deze kortingsacties de vraag wilde stimuleren. De ontwikkeling in China kan als blauwdruk dienen voor Europa: alle Duitse fabrikanten daar - ook VW - hebben nu ook de prijzen voor elektrische auto's drastisch verlaagd.

Musk zelf rechtvaardigt de lagere prijzen omdat hij e-auto's betaalbaar wil maken voor het grote publiek. Aan vraag geen gebrek. Dit strookt echter niet met het feit dat Tesla in het kwartaal zo'n 18.000 voertuigen meer heeft geproduceerd dan geleverd.

Dit verklaart ook de hoge kortingen. De prestaties van de batterijen in de e-auto's gaat merkbaar achteruit naarmate de auto's langer in de showroom staan. Dus dan maar verkopen voor lagere prijzen. 

F1: uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

Sergio Perez heeft na de sprintrace ook de hoofdrace van de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. De Mexicaan profiteerde in de straten van Baku optimaal van een safety car en won voor Red Bull-teamgenoot Max Verstappen en Ferrari-rijder Charles Leclerc. Nyck de Vries viel uit nadat hij de muur geraakt had.

Leclerc startte vanaf poleposition en was direct goed weg. Toch kon de Monegask deze positie niet vasthouden, want zodra DRS actief werd konden de Red Bulls van Verstappen en Perez de Ferrari makkelijk voorbij rijden. Het duo reed snel weg bij Leclerc, waarbij Perez Verstappen zelfs onder druk kon zetten. De Nederlander kwam als eerste van de twee binnen voor een stop naar harde banden.

Op dat moment had De Vries net de muur geraakt en moest zijn AlphaTauri stilzetten vanwege een afgebroken wiel linksvoor. Dit zorgde voor een safety car en alle rijders die nog niet waren gestopt kwamen binnen voor nieuw rubber. Omdat er langzamer gereden moest worden zakte Verstappen terug naar de derde plek achter Perez en Leclerc.

Bij de herstart verschalkte Verstappen Leclerc, maar Perez was al vertrokken en wat Verstappen ook probeerde, hij kwam nimmer meer in de buurt van zijn teamgenoot die eerder in het weekend ook al de sprintrace op zijn naam schreef. Daarachter reed Fernando Alonso op plek vier nadat hij bij de herstart Carlos Sainz verschalkt had. De twee Spanjaarden eindigden op de plekken vier en vijf, voor Lewis Hamilton, Lance Stroll, George Russell, Lando Norris en Yuki Tsunoda.

Tijdens de race raakten veel coureurs even de muur, maar behalve bij De Vries leverde het bij niemand schade op. Opmerkelijkste moment kwam op naam van Esteban Ocon die in de laatste ronde met de Alpine nog een stop maakte terwijl de fotografen al in de pits klaarstonden om plaatjes te schieten. Zij moesten halsoverkop aan de kant springen om de auto van de Fransman te ontwijken.

In het kampioenschap leidt Verstappen nog altijd met 93 punten, maar Perez zit hem met 87 punten op de hielen. Alonso is de nummer drie met 60 punten. Volgend weekend komen de coureus in actie in Austin, Verenigde Staten, waar Verstappen vorig jaar zegevierde.

Pittig stikstofdebat tussen journalist Jaspers en activist Vollenbroek

Arnout Jaspers, auteur van de bestseller De Stikstoffuik, is van mening dat de stikstofnorm in ons land te streng is. Bovendien heeft de kleine hoeveelheid neerslag van stikstof in Nederland volgens hem weinig effect op de natuur. Wat voorzitter van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) Johan Vollenbroek betreft blundert de regering al al jaren als het om het stikstofbeleid gaat, en ondervindt de natuur hier ontzettend veel schade door. Bij WNL hadden ze een stevig debat. 


Lowes wint gezapige Moto2-race Jerez, Nederlanders buiten de punten

Op het circuit van Jerez is zondag de Grand Prix van Spanje verreden in de Moto2. Een geweldig spektakelstuk werd dat niet bepaald, maar dat mocht voor een aantal coureurs uiteraard de pret niet drukken.

Sam Lowes vertrok vanaf poleposition en had Pedro Acosta en Jake Dixon naast zich op de eerste rij. Alonso Lopez, Ai Ogura en de verrassende Belg Barry Baltus vormden rij twee, voor Celestino Vietti, Joe Roberts en Albert Arenas. Bo Bendsneyder startte vanaf plek vijftien, twee posities voor Zonta van den Goorbergh.

Lowes kwam ondanks een moeizame start toch als leider de eerste ronde door, gevolgd door Acosta, Lopez, Tony Arbolino, Ogura en Filip Salac - Vietti schoof in ronde twee onderuit en ging met enige vaart de airfence in, maar hij was gelukkig wel in orde. Lowes en Acosta reden al snel wat weg van de rest, Lopez probeerde zich los te rijden van het achtervolgende groepje.

Even na de helft van de race waren de verschillen voorin wat groter geworden, terwijl het voor Ogura klaar was: de Japanner werd ingehaald door Arbolino, reed tegen diens achterband en ging onderuit. Daar bleef het verder ook wel bij en Lowes pakte op zeer overtuigende wijze weer eens een overwinning, voor Acosta en Lopez. Bendsneyder finishte als zeventiende, net buiten de punten, Van den Goorbergh werd 23e.

Winkeldieven opgelet: "Strengere controle bij de zelfscankassa"

Sinds de invoer van de zelfscankassa hebben supermarkten dagelijks te maken met diefstal. Ook in Amsterdam bleek uit onderzoek dat AT5 begin dit jaar deed onder ruim 40 supermarkten. De toename van diefstal zorgt nu bij een aantal supermarkten voor extra maatregelen. Zo kunnen klanten volgens retaildeskundige Paul Moers extra controle bij de kassa verwachten: "In de grote steden wordt nu meer gecontroleerd". Zo meldt AT5.

"In dorpen is strengere controle niet nodig. Daar kijken mensen wel uit, want dan krijg je de blik van de buren. In grote steden heb je die sociale controle niet." Dat zorgt dan ook, volgens retaildeskundige Moers, voor meer diefstal in de stad. "Supermarkten gaan strenger controleren bij de kassa." 

Supermarktketen Albert Heijn bevestigt aan AT5 dat ze extra maatregelen gaan nemen om diefstal bij de zelfscankassa te voorkomen. Om welke maatregelen het precies gaat, willen de winkel niet prijsgeven om winkeldieven niet op ideeën te brengen. Ook Vomar beaamt extra maatregelen te nemen. Dirk van den Broek geeft aan al langer een zerotolerancebeleid te voeren. Jumbo is geen extra controles gaan uitvoeren en Lidl wil geen uitspraken doen over mogelijke extra maatregelen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat winkeldiefstal vorig jaar zo'n 25 procent is toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat er meer gestolen wordt heeft volgens Moers te maken met de grote stijging van de productprijzen. "Boodschappen zijn 18 procent duurder geworden. Je zal maar aan de onderkant van de maatschappij zitten, dan kan je niet meer rondkomen." 

'Het is de toekomst'
Ondanks de toename van diefstal, gaat volgens de retaildeskundige het aantal zelfscankassa's niet afnemen. "Het is de toekomst. Binnen nu en 10 jaar hoef je niet meer zelf je producten te scannen. Je loopt straks met je pasje door een poortje, stopt een pak melk in je binnenzak, loopt de winkel uit en rekent automatisch af." 

Supermarktketen Aldi is in Utrecht al begonnen met een pilot voor deze nieuwe vorm van afrekenen. Aldi laat weten dat de test in volle gang is en dat ze deze vorm van afrekenen als een belangrijke investering zien voor de toekomst. Toch moet de Amsterdammer nog even wachten. De supermarkt heeft nog geen plannen om met de nieuwe technologie uit te breiden naar andere filialen.

Eerste Colombiaanse Grand Prix-podium ooit in Moto3-race Jerez

Op het Circuito de Jerez - Angel Nieto in Spanje hebben de jongelingen in de Moto3 zondag de Grand Prix van Spanje afgewerkt. Dat werd weer een redelijk klassieke Moto3-race, waarin tot de laatste bochten geknokt werd voor de overwinning.

Poleposition was voor Deniz Öncü, die Ivan Ortola en Romano Fenati naast zich had op de eerste startrij. Op rij twee stonden Jaume Masia, Ryusei Yamanaka en Daniel Holgado, gevolgd door Ayumu Sasaki, Xavier Artigas en José Antonio Rueda - Collin Veijer vertrok vanaf de negentiende plek.

Öncü kwam de openingsfase goed door en behield de leiding, voor Holgado, Yamanaka, Ortola, Fenati en Artigas. Na zes ronden was het klaar voor Yamanaka: zijn machine gaf, rijdend in de kopgroep, ineens de geest. In de ronden daarna reed een groepje van zes zich los van de rest: Masia, Ortola, Holgado, David Alonso, Artigas en Rueda, terwijl Veijer onderuit ging.

Met de kopgroep gingen we de laatste ronde in, hoewel er inmiddels nog een paar aangesloten waren: Sasaki was bijvoorbeeld weer terug, net als Öncü. Masia had de leiding in handen en had vooral Alonso, Ortola en Sasaki in zijn kielzog, waarbij Ortola er in de laatste paar bochten voorbij ging. Ortola pakte zijn tweede zege op rij, Alonso en Masia completeerden het podium en voor Alonso was dat zijn eerste én de eerste ooit voor Colombia in een Grand Prix.

NBA: Nuggets en Suns trappen halve finales Western Conference af

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is zaterdagavond de tweede ronde van de playoffs begonnen. De Denver Nuggets en de Phoenix Suns trapten de eerste halve finale van de Western Conference af met een eerste wedstrijd, gespeeld in het thuishonk van de Nuggets in Denver.

Met 31-32 ging het eerste kwart volledig gelijk op, maar na een paar minuten in Q2 begonnen de Nuggets wat meer op gang te komen. Jamal Murray had het met 34 punten goed te pakken en Nikola Jokic pakte tussendoor maar liefst 19 rebounds weg, wat de Nuggets met een 37-19 tweede kwart naar een mooie voorsprong bracht. De Suns gaven zich niet gewonnen en kwamen laat in Q3 weer een klein beetje in de buurt, maar de aansluiting zat er nooit echt in: 125-107.

Game 2: Maandagavond 1 april, 04.00u (NL); Denver Nuggets - Phoenix Suns

Oud-FC Twente-speler Petrov (48) overleden

Voormalig voetballer Yuri Petrov is zaterdag overleden. De geboren Rus, die in de jaren negentig naar Nederland kwam, overleed in een Nederlands hospice, zo melden Russische media. Petrov werd slechts 48 jaar.

Over de doodsoorzaak werd niks gemeld, maar wel is bekend dat Petrov al vele jaren een zeer ernstige alcoholverslaving had. Vooral na zijn voetballoopbaan maakte die verslaving zijn hele leven kapot: Petrov verloor zijn gezin, huis en eigenlijk alles wat hij verder nog had, waarna hij van instelling naar instelling trok. Op de site van Tubantia is een droevig interview met en verhaal over de totaal aan lager wal geraakte Petrov te lezen, gemaakt in 2017.

Aanvaller Petrov begon in de Sovjetcompetitie en debuteerde in 1994 bij RKC Waalwijk in de Eredivisie. Hij speelde daarna nog 74 wedstrijden bij FC Twente, waar hij vanwege zijn alcoholgebruik ontslagen werd. Via ADO Den Haag en een rijtje Russische en Oekraïnse clubs kwam hij weer naar Nederland, inclusief veertig duels voor FC Volendam, alvorens nog bij wat amateurploegen te spelen.

'Nieuwe Bolt' Tebogo maakt weer indruk op 200m, jonge Zambiaan schittert op 400m

Het atletiekseizoen begint langzamerhand op gang te komen wat de outdoorwedstrijden betreft. Zaterdag was het feest in de Botswanese hoofdstad Gaborone, waar een Gold-wedstrijd werd gehouden in de World Athletics Continental Tour, en dat werd een wedstrijd met wat meer dan uitstekende resultaten.

400m vrouwen
De Keniaanse Mary Moraa bouwde haar race goed op, waardoor ze richting de finish sterk naar voren kon komen. Ze finishte in een meer dan uitstekende 50,44 seconden en pakte de winst, voor de Zuid-Afrikaanse Miranda Coetzee (51,14) en de Jamaicaanse Candice McLeod (51,17).

Verspringen mannen
Marquis Dendy noteerde slechts twee geldige sprongen, maar daar zat wel een erg goede poging bij: 8,34 meter leverde de Amerikaan de winst op, voor de Noor Ingar Bratseth-Kiplesund (8,21m) en de Bahamiaan LaQuan Nairn (8,10).

100m vrouwen
Ook hier een spannende strijd van prima niveau, gewonnen door Twanisha Terry. De Amerikaanse snelde naar een tijd van 11,05 seconden en was daarmee net iets te snel voor de Egyptische Bassant Hemida, die met 11,09 seconden haar nationale record benaderde - plek drie was in 11,16 voor de Amerikaanse Kiara Parker.

100m mannen
Het werd een mooie strijd tussen de Afrikaanse favorieten, waarbij spierbundel Ferdinand Omanyala uit Kenia de winst pakte in een zeer indrukwekkende 9,78 seconden, 's werelds snelste tijd van dit jaar - helaas voor hem was de winst met 2,3 meter per seconde in de rug nét iets te sterk om als officiële tijd te tellen. Letsile Tebogo, hét supertalent uit Botswana, liep ogenschijnlijk zeer ontspannen naar 9,91 seconden, voor de Amerikaan Kenny Bednarek (10,02).

400m mannen
Met thuisheld Isaac Makwala en Kirani James uit Grenada stonden er grote namen aan de start, maar de show werd gestolen door een 20-jarige Zambiaan. Muzala Samukonga liep de race van zijn nog jonge leven en snelde naar een zeer indrukwekkende 43,91 seconden - slechts zestien mannen, waaronder maar twee andere Afrikanen, waren ooit sneller. James werd in 44,76 seconden tweede, voor de 44,92 van thuisloper Leungo Scotch.

800m vrouwen
Na een relatief rustig begin nam Habitam Alemu het heft in handen en de Ethiopische favoriete had er goed de sloffen in. Ze pakte de leiding en stond die niet meer af, waarna ze naar de winst liep in een prima 1:59,35 minuten. Plek twee was in 2:00,39 voor de jonge Zuid-Afrikaanse Prudence Sekgodiso, voor de nog wat jongere Ethiopische Firezewid Tesfaye (2:00,52).

200m mannen
Het klapstuk van de avond, zeker voor het thuispubliek. De 19-jarige Tebogo wordt wereldwijd gezien als een soort mogelijke nieuwe Usain Bolt en in eigen land maakte hij alvast weer forse indruk: de tiener snelde op ontspannen wijze naar een razendsnelle 19,87 seconden, voor de 20,00 van de Canadees Aaron Brown en de 20,14 van Jopseh Fahnbulleh, die Liberia vertegenwoordigt.

Formule 2-coureur Bearman slaat mooie dubbel met winst in hoofdrace Baku

In de straten van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku hebben de jongelingen in de Formule 2 zondagochtend hun hoofdrace afgewerkt. Dat werd niet al te spectaculair, maar dat mocht de pret uiteraard niet drukken.

Oliver Bearman, winnaar van de sprintrace, vertrok nota bene ondanks een gebogen stuurstang in de kwalificatie vanaf poleposition en had Enzo Fittipaldi naast zich, gevolgd door Theo Pourchaire, Frederik Vesti, Dennis Hauger en Jehan Daruvala - Richard Verschoor vertrok van de tiende plek.

Na een opmerkelijk rustige en nette start behield Bearman gewoon de leiding, terwijl Fittipaldi, Pourchaire en Vesti aanschoven - alleen Victor Martins, komend vanaf plek acht naar de vijfde plek, sloeg echt een slag, hoewel Pourchaire in ronde twee wel voorbij Fittipaldi ging.

Pourchaire had er goed de sloffen in en in ronde drie verschalkte hij Bearman, die een ronde later met de DRS weer terug kon slaan. Na zes ronden kwamen onder meer Vesti en Daruvala naar binnen om de zachtste banden in te ruilen voor mediums, een ronde later gevolgd door Fittipaldi en Martins en nog iets later door Bearman en Pourchaire.

Na de stops van het gros van het veld reden Bearman, Pourchaire, Fittipaldi, Martins, Hauger én Verschoor virtueel voorop, alleen Isack Hadjar en Ayumi Iwasa moesten nog stoppen. Brad Benavides zorgde op knullige wijze voor een virtual safety car, maar al vrij snel konden we wel weer door.

Zo kabbelde het verder even een tijdje door, met Hadjar en Iwasa nog altijd voorop - en wachtend op hun stop. Bearman hield virtueel de leiding en reed weg van Pourchaire, die een handvol ronden voor het einde gepasseerd werd door Fittipaldi. Daar bleef het verder bij: Bearman pakte een uiterst zeldzame dubbel na zijn zege van zaterdag, voor Fittipaldi en Pourchaire - Verschoor finishte als negende.

Een verhaal ontstaan achteraan het lokaal

Het verhaal was rond en afgekondigd. Terwijl de middagpauze nog nazinderde wees ze me glimlachend de weg en in alle eer nam ik plaats achteraan het lokaal. Voor de komende 48 minuten en 50 seconden settelde ik me als afgewezen aanwezige in eerste klasse op mijn lessenaar en smeet mijn vol knutsels zittende gele leren pennenzak op de lessenaar. Ik was te gek om de les te moeten volgen en het was maar al te gek om de les niet te moeten volgen. De weg werd gewezen of de les werd gegeven door een tot biologieleerkracht geschopt klein grijs dametje met lange neus, een in de middeleeuwen op de brandstapel horend schepseltje, net anderhalve meter hoog. Maar ‘de heks’ leerde me wel de Krebscyclus begrijpen, toen tot in detail heden nog de essentie. En laat de Krebscyclus nu net de essentie zijn van leven. Het is daar waar moleculen, die een verzameling zijn van atomen, structuren vormen die uiteindelijk leven betekenen en ons ‘ons’ hebben gemaakt. De kennis die op dat begrijpen volgde, vervolledigde een verhaal, een verhaal ontstaan achteraan het lokaal.

FOK! Wat een weer: we gaan nog even door

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Na gister een mooie dag, wordt vandaag nog een stukje mooier. De zon is meer te zien en ook wordt het iets warmer. In het noorden is eerst nog wat bewolking, elders schijnt de zon. De wind komt uit het oosten en is matig. Ook vanmiddag is er volop zon, op het noorden na. Daar wordt het 15 graden, in het midden en zuiden van het land 17 tot 18 graden.

Vanavond is het droog en is er weinig wind. In de nacht naar maandag wordt de minimumtemperatuur 5 tot 9 graden, morgen in het westen kans op wat regen, in het zuidoosten wordt het met 18-19 graden een graadje warmer. De eerste officiële warme dag (20 graden in De Bilt) laat nog even op zich wachten. Dinsdag hebben we te maken met een flinke temperatuursdip, maar daarover later meer. Eerst maar eens genieten van vandaag.

Tot morgen!

Met het lenteweer stromen de terrassen vol in Hoon (Foto: DJMO)
Met het lenteweer stromen de terrasjes vol in Hoon (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Wagner dreigt met terugtrekken uit Bachmut wegens tekort munitie

Het hoofd van de Russische huurlingeneenheid Wagner, Yevgeny Prigozhin, heeft gedreigd zijn troepen terug te trekken uit de omstreden stad Bakhmut in Oekraïne vanwege de grote verliezen als gevolg van een gebrek aan voorraden en het uitblijven van voldoende munitie.

"Elke dag hebben we duizenden lijken die we in doodskisten stoppen en naar huis sturen", zei Prigozhin in een interview met de Russische militaire blogger Semyon Pegov. De verliezen waren vijf keer hoger dan nodig vanwege het gebrek aan artilleriemunitie, klaagde hij. Hij voelt zich hierdoor min of meer gedwongen een deel van zijn troepen terug te trekken. 

Prigozhin verklaarde dat Wagner maar 800 van de toegezegde 4.000 granaten per dag ontvangt. Prigozhin beweerde dat Wagner en plaatsvervangend bevelhebber van de Russische strijdkrachten in Oekraïne, generaal Sergei Surovikin, een plan hadden ontwikkeld om de Oekraïense strijdkrachten in Bakhmut te "vermalen", waardoor Oekraïne zijn initiatief op het slagveld zou worden ontnomen.


Ruim half miljard voor nieuwbouw en flexwoningen

Om stagnerende woningbouwprojecten vlot te trekken, lanceert het kabinet een start-bouwimpuls van minimaal 250 miljoen euro. Daarnaast stelt het Kabinet 300 miljoen euro beschikbaar om de bouw van flexwoningen te stimuleren. Steeds meer projecten vallen stil of lopen vertraging op door de verslechterde economische omstandigheden, zoals hogere rentes en de gestegen bouwkosten. De in totaal ruim half miljard euro moet bijdragen aan het beperken van de dip in de woningbouw en het versneld realiseren van flexwoningen.

Hugo de Jonge: “We proberen alles op alles te zetten om de woningbouw aan de gang te houden en de dip in de woningbouw te beperken. Daarom ook deze extra maatregelen. Maar de overheid kan dit niet alleen. Dit vergt van alle partijen een gezamenlijke aanpak, met oog voor de huidige omstandigheden. Dat vraagt ook dat wij ons allemaal moeten schikken naar deze nieuwe werkelijkheid.”

Start-bouwimpuls
Het woningtekort is onverminderd groot, te veel mensen hebben moeite om een passende woning te vinden. Er moet meer gebouwd worden. Het kabinet zet daarom in op de realisatie van 900.000 extra woningen tot en met 2030. Deze start-bouwimpuls moet ervoor zorgen dat gemeenten aanvragen kunnen indienen voor bouwprojecten die nu worden uitgesteld of worden stopgezet door de slechtere economische omstandigheden. Geld dat de komende jaren gereserveerd was voor de Woningbouwimpuls wordt op korte termijn deels voor deze start-bouwimpuls ingezet. Het doel is dat de start-bouwimpuls snel ingezet wordt. Het kabinet komt op korte termijn met een brief met de nadere uitwerking.

Extra geld voor flexwoningen
Daarnaast zet het Kabinet ruim 300 miljoen euro in voor flexwoningen. De bouw van flexwoningen is de snelste wijze om het aantal woningen te vergroten. Omdat flexwoningen verplaatsbaar zijn ontstaat een flexibele schil in de woningmarkt om te kunnen inspelen op veranderingen. In de komende vier jaar komt de 300 miljoen euro in tranches beschikbaar. Gemeenten kunnen dus rekenen op meerjarige ondersteuning. In mei gaat de volgende tranche van de Regeling Huisvesting Aandachtgroepen open, waar flexwoningen ook voor in aanmerking komen. De eerste tranche van de nieuwe stimuleringsregeling voor flexwoningen volgt na de zomer en zal goed zijn voor ca 10.000 flexwoningen. Deze hulp is met name bedoeld voor starters en andere spoedzoekers - waaronder ook statushouders en Oekraïense ontheemden.

Tot slot wordt 16 miljoen euro vrijgemaakt voor het aanpassen van huizen zodat gemeenten statushouders met grote gezinnen (met 7 of meer gezinsleden) makkelijker kunnen huisvesten. Ook deze regeling zal vier jaar lopen.

Texaan schiet 5 mensen dood, na verzoek om te stoppen met schieten in tuin

In Texas zijn vijf leden van een gezin, onder wie een 8-jarige, door hun buurman doodgeschoten. De schietpartij ontstond na een klacht over geluidsoverlast, volgens het San Jacinto County Sheriff's Office.

Autoriteiten vonden de slachtoffers vrijdagavond na ontvangst van een melding over ruzie rond 23.30 uur lokale tijd, zei de sheriff.

“De slachtoffers kwamen naar het hek en vroegen aan de verdachte: 'Hé, zou je het erg vinden om niet in de tuin te schieten? We hebben een jonge baby die probeert te slapen", zei Capers. De verdachte, die had gedronken, antwoordde: "Ik doe wat ik wil in mijn voortuin."

De deurbelcamera bij het huis van de slachtoffers legde vast hoe de verdachte aan kwam lopen met zijn geweer, zei Capers.

Meerdere mensen werden neergeschoten rond de woning, zei Capers. Twee vrouwelijke slachtoffers gebruikten hun lichaam als schild om twee jonge kinderen die het overleefden te beschermen in de slaapkamer, voegde hij eraan toe. De slachtoffers werden van dichtbij in hun hoofd geschoten - "bijna in executiestijl", aldus Capers.

Op het moment van de schietpartij waren er tien mensen in het huis. De slachtoffers variëren in leeftijd van 8 tot ongeveer 40, vertelde Capers. Het 8-jarige slachtoffer werd in het ziekenhuis dood verklaard.

De identiteit van de slachtoffers is niet bekend. De sheriff zei dat de slachtoffers uit Honduras komen en dat sommigen de afgelopen dagen vanuit Houston bij het huis waren gearriveerd. Capers identificeerde de verdachte als de 38-jarige Francisco O., die met een AR-15 geweer zou hebben geschoten. De autoriteiten hebben een kopie van de consulaatkaart van de verdachte en zijn naar hem op zoek. Daarbij wordt onder meer gebruikgemaakt van speurhonden en een drone.

Zes gewonden bij steekpartij steengroeve Maastricht

In het natuurgebied rondom het de voormalige ENCI-terrein aan de Lage kanaaldijk in Maastricht heeft een steekincident plaatsgevonden. Hierbij raakten zes personen gewond waarvan twee zeer ernstig. De politie doet onderzoek naar de toedracht.

Zaterdag om 18:55 uur kwam er een melding binnen van een vechtpartij tussen een groep die bestond uit ongeveer 20-25 personen. Deze ruzie mondde uit in een steekincident waarbij zes personen gewond zijn geraakt. Een traumahelikopter is opgeroepen. Agenten ter plaatse hebben eerste hulp verleend. Hulpdiensten waren massaal uitgerukt, met meer dan tien patrouillewagens van onder meer de marechaussee. Alle gewonden, waarvan twee ernstig, zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft drie personen aangehouden. Zij worden verdacht van openbare geweldpleging en poging tot doodslag. Ze zitten vast en worden verhoord.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.