FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 april 2023

NHL: Golden Knights schakelen Jets uit, Lightning slaat terug

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is de eerste ploeg door naar de tweede ronde van de playoffs. Zo zijn er nog vijftien teams over die in elk geval een theoretische kans op de Stanley Cup maken, terwijl meerdere series in elk geval naar een zesde wedstrijd gaan.

Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning (3-1)
Na drie opeenvolgende zeges voor de Maple Leafs, waaronder twee thrillers in overtime, móest Tampa Bay in Canada winnen om in leven te blijven. Morgan Rielly zette de Leafs al snel op voorsprong, maar nog geen halve minuut later stond het gelijk dankzij Anthony Cirelli. Michael Eyssimont zette de Lightning in periode twee op voorsprong, Nicholas Paul maakte er in de derde periode zelfs 1-3 van. Dankzij Auston Natthews werd het kort voor het einde weer spannend, maar Alex Killorn maakte het definitief af met een empty netter: 2-4 en de Leafs moeten met een 3-2 voorsprong weer afreizen naar Florida.

Game 6: Zaterdagavond 29 april, 01.00u (NL); Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs

New Jersey Devils - New York Rangers (2-2)
Na twee zeges voor de Rangers in New Jersey en twee voor de Devils in New York konden de Devils het nu in eigen huis wél. Al na 39 seconden tekende Ondrej Palat voor de 1-0 en vanaf dat moment werden de aartsrivalen simpelweg van het ijs gespeeld. Het duurde nog tot de tweede periode voor Erik Haula de 2-0 maakte, gevolgd door Dawson Mercer's 3-0. In de derde periode maakte Haula het af: 4-0 in een leeg doel, dus de Devils mogen het in New York in Madison Square Garden af gaan maken.

Game 6: Zaterdagavond 29 april, 02.00u (NL); New York Rangers - New Jersey Devils

Vegas Golden Knights - Winnipeg Jets (3-1)
De Jets wonnen in Las Vegas nog de eerste wedstrijd, maar daarna namen de Golden Knights het heft in handen: 5-2, 5-4 na overtime en 4-2. Donderdagavond duurde het welgeteld vijftig seconden voor Chandler Stephenson de ploeg thuis op voorsprong zette, in de tweede periode had Mark Stone de puck er na 42 seconden al in liggen: 2-0. William Karlsson en Stephenson zorgden binnen acht minuten voor 4-0, waarna het wat kalmeerde. Kyle Connor scoorde voor de Jets, van wie kort daarop de 4-2 werd afgekeurd, en daarmee was het gedaan: de Golden Knights wonnen zowel de wedstrijd als de serie met 4-1 en spelen tegen de Edmonton Oilers of de Los Angeles Kings in de halve finales van de Western Conference.

Random Pics van de Dag #923

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NBA: Celtics schakelen Hawks met moeite uit

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA was het donderdagavond relatief rustig: er stond maar één wedstrijd op het programma. In de State Farm Arena in Atlanta namen de Hawks het op tegen de Boston Celtics, die één overwinning verwijderd waren van een plekje in de halve finales van de Eastern Conference - en dus de laatste acht in de playoffs.

De Celtics (3-2) gingen in de eerste minuten goed van start, maar de Hawks kwamen vrij snel in de wedstrijd en vanaf dat moment ging het lange tijd gelijk op. Geen van beide ploegen kwam verder dan een handvol punten voorsprong en dus leek het niet ondenkbaar dat Atlanta er zelfs nog een zevende en beslissende wedstrijd uit zou gaan trekken, maar daar hadden de Celtics weinig zin in.

De ploeg van Jaylen Brown (32 punten) en Jayson Tatum (14 assists) kwam met 3:35 op de klokken op drie punten voorsprong dankzij een drietje van Al Horford en dat was het startsein voor het slotoffensief, waarin de Celtics naar een 120-128 zege en dus een 4-2 eindwinst in de serie liepen.

De Celtics mogen het nu op gaan nemen tegen de Philadelphia 76ers, die al bijna een week geleden afrekenden met de Brooklyn Nets. De eerste wedstrijd wordt maandagavond vanaf 01.30u Nederlandse tijd gespeeld in de TD Garden in Boston.

Jarenlange celstraf geëist tegen Almeerder voor groothandel in medicatie

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk tegen een 24-jarige man uit Almere. De man wordt verdacht van het drijven van een groothandel in medicijnen. In zijn schuur werd op 3 november 2022 een immense hoeveelheid geneesmiddelen aangetroffen.

De politie kwam de verdachte eind vorig jaar op het spoor na een anonieme melding. Daarna werden bij de schuur van de verdachte in korte tijd meerdere verdachte voertuigen geobserveerd. Bij een doorzoeking stuitten de agenten vervolgens op een enorme hoeveelheid medicijnen en drugs. “Het busje van de politie kon de hoeveelheid bijna niet aan”, vertelt de officier van justitie. “Zo zwaar was het bij elkaar.”

In de schuur stonden onder andere dozen met flessen vloeibare medicatie, met daarin in totaal bijna 600 liter Oxycodon. Ook zijn er duizenden pillen aangetroffen, waaronder Fentanil, Lorazepam, Morfine en Xanax. Daarnaast lagen er in de schuur ook zakjes met cocaïne, hasj en hennep.

Potentieel dodelijk
Het OM acht bewezen dat de verdachte de medicijnen niet alleen in bezit had, maar er ook in handelde. Dit blijkt onder andere uit onderzoek naar de financiën van de verdachte en uit verklaringen van verschillende afnemers. Deze handel is illegaal omdat de verdachte niet beschikt over een vergunning volgens de Geneesmiddelenwet en geen huisarts of apotheker is.

Door toch te handelen in medicijnen heeft de verdachte grote risico’s genomen. “De middelen zijn niet alleen zeer verslavend, maar ook zeer gevaarlijk om buiten recept en zonder toezicht van een arts en apotheker te gebruiken”, legt de officier van justitie uit. “Dit is potentieel dodelijk.”

Enorme voorraad
Daarnaast is ook de hoeveelheid aangetroffen medicijnen zeer zorgwekkend. “Meneer had onder andere 600 liter Oxycodon in zijn schuurtje. Een dosering is maximaal 5 tot 10 milliliter”, legt de officier van justitie uit. “Met zijn voorraad kon hij dus een hele stad voorzien.”

Het OM rekent de verdachte zijn roekeloze gedrag dan ook zwaar aan. “De verdachte heeft kennelijk uitsluitend oog gehad voor zijn eigen gewin”, aldus de officier van justitie. “Hij heeft de risico's van die middelen voor de gezondheid van de gebruikers op de koop toegenomen.” Alles meewegende eist het OM een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Aysuo wint tijdrit in Romandië en is ook de nieuwe leider

Juan Ayuso is de nieuwe leider in de Ronde van Romandië. In de tijdrit over negentien kilometer reed de jonge Spanjaard van UAE Emirates naar de snelste tijd. In de individuele tijdrit was hij vijf seconden sneller dan de Amerikaan Matteo Jorgenson. Adam Yates werd derde in de tijdrit.

Juan Ayuso reed dit jaar nog geen kilometer in wedstrijdverband vanwege een aanslepende knieblessure, maar in de Ronde van Romandië laat de jonge Spanjaard zich direct zien. In de etappe van vrijdag sprintte Ayuso al naar een tweede plaats achter Ethan Hayter.

In de tijdrit van vandaag over bijna negentien kilometer rondom Châtel-Saint-Denis was hij de snelste. In de tijdrit, waarin een klim van 4,3 kilometer lag, reed Aysuo naar de snelste tijd. Bij het enige tussenpunt had hij nog een achterstand van vijf seconden op Adam Yates en Matteo Jorgenson, maar in het restant van de tijdrit pakte hij voldoende winst en won uiteindelijk met vijf seconden voorsprong op de Amerikaan Jorgenson. Yates werd op zeventien seconden derde.

In het algemeen klassement is Ayuso ook de nieuwe leider. De 20-jarige Spanjaard heeft met nog twee etappes te gaan een voorsprong van achttien seconden op Jorgenson. Tobias Foss volgt op negentien seconden.

Results powered by FirstCycling.com

PlayStation 5 is wereldwijd bijna veertig miljoen keer verscheept

Sony heeft wereldwijd 38,5 miljoen exemplaren van de PlayStation 5 verscheept. Dat heeft het Japanse bedrijf bekendgemaakt in diens jaarlijkse financiële resultaten. In het afgelopen kwartaal werden 6,3 miljoen consoles verscheept. Dat is volgens Sony een nieuw record voor het vierde kwartaal.

Sony heeft verder meegedeeld dat er 47,4 miljoen PlayStation Plus-abonnees zijn, net zoveel als het meetpunt vorig jaar. Ten slotte is het bedrijf van plan om in dit fiscale jaar, dat van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2024 loopt, 25 miljoen PS5's te verschepen. Sony heeft niet eerder zo'n hoog nummer ingeschat voor een PlayStation-console, iets dat erop lijkt te wijzen dat de PS5 erg gewild is.

Kabinet wil dit jaar 15.000 euro geven aan zorgmedewerkers met long covid

Zorgmedewerkers die in de eerste golf (maart tot en met juni 2020) voor covid-patiënten hebben gezorgd, door langdurige post-covid klachten al twee jaar ziek zijn en daardoor arbeidsongeschikt zijn geraakt, kunnen financiële steun krijgen. Het kabinet heeft op voordracht van minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport besloten dat deze groep in aanmerking komt voor een bedrag van 15.000 euro per persoon.

Het kabinet streeft ernaar om het aanvraagloket in september 2023 open te stellen, zodat het toegekende bedrag voor het eind van het jaar kan worden uitgekeerd. Lees verder bij Skipr

Puzzelgame Humanity uitgebreid in beeld

Humanity is interessante puzzelgame van de makers van Tetris Effect. De trailers van de game zijn misschien niet voor iedereen duidelijk, daarom is er nu een demonstratievideo die de game uitgebreid uitlegt. Enhance-medewerkers bespreken daarbij alle aspecten van de game.

Kort uitgelegd: In Humanity speel je als een shiba inu hondje die allerlei hordes mensen door abstracte levels moet leiden. Daarbij moet die horde uiteraard door allerlei obstakels heen en hopelijk heelhuids blijven. De game komt op 16 mei uit en is tevens gelijk op de releasedatum beschikbaar voor abonnees van PlayStation Plus Extra en Premium. Humanity ondersteunt verder zowel de originele PlayStation VR als PS VR2.

Master Detective Archives-trailer toont personages

Master Detective Archives: Rain Code is de nieuwste game van de makers van Danganronpa. De nieuwe onderstaande trailer introduceert een aantal van de prettig gestoorde personages. Ontwikkelaar Too Kyo Games heeft verder bekendgemaakt dat de game een season pass krijgt. Na de release worden via die season pass nieuwe zijverhalen beschikbaar.

In deze game speel je als een rechercheur met geheugenverlies en mysterieuze krachten. De rechercheur kan namelijk met behulp van een 'shinigami' de waarheid achter elk plaats delict achterhalen. Master Detective Archives komt op 30 juni uit en is (voorlopig?) exclusief voor Nintendo Switch.

Cel en maximale taakstraf voor zinloos geweld bij busstation in Eindhoven

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit Veghel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en de maximale taakstraf van 240 uur. Hij maakte zich in april 2022 schuldig aan zinloos geweld.

De verdachte werd na een avond stappen bij het busstation in Eindhoven aangesproken door een man die onder invloed was en hem zou hebben uitgescholden. Hij sloeg het slachtoffer met een vuist in het gezicht, waardoor die op de grond viel en daar bewusteloos bleef liggen. De verdachte liep vervolgens om hem heen en schopte hard tegen zijn hoofd. Hij had weliswaar niet de intentie om het slachtoffer om het leven te brengen, maar hij aanvaardde wel die kans door een weerloos persoon hard tegen het hoofd te schoppen. Daarom is er volgens de rechtbank sprake van een poging tot doodslag. 

Het slachtoffer liep behoorlijk letsel op door het geweld. Hij moest bijvoorbeeld twee titanium platen in zijn gezicht laten zetten. Het is een geluk dat het niet nog ernstiger afliep. Dergelijk zinloos geweld heeft niet alleen gevolgen voor het slachtoffer, maar draagt ook bij aan gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving. Hoewel de rechtbank dit geweld op geen enkele wijze toelaatbaar of gerechtvaardigd vindt, heeft zij ook oog voor de aanloop naar het incident. Volgens de verdachte raakte hij gestrest en voelde hij zich onveilig doordat het slachtoffer hem belaagde en daarbij racistische scheldwoorden gebruikte. De verdachte was niet op voorhand uit op een gewelddadige confrontatie.

Kleine kans op herhaling
Ook weegt mee dat de verdachte bij de politie, in gesprekken met de reclassering en tijdens de behandeling van zijn strafzaak liet zien dat hij de ernst van het door hem aangedane leed inziet en oprecht berouw heeft getoond. Bovendien is hij niet eerder met politie of justitie in aanraking geweest. Zijn voorlopige hechtenis is na 3 dagen geschorst en hij hield zich vervolgens aan alle schorsingsvoorwaarden. De reclassering schat de kans op herhaling in als laag. Daarom vindt de rechtbank net als de officier van justitie een geheel voorwaardelijke celstraf op zijn plaats. Daarnaast moet hij een taakstraf van 240 uur uitvoeren.

OM vervolgt agent die schoot op tractorcabine tijdens boerenprotest Heerenveen

Het strafrechtelijk onderzoek naar het schietincident op 5 juli 2022 nabij de A32 in Heerenveen is afgerond. Dit onderzoek richtte zich op een politieagent die heeft geschoten op de cabine van een rijdende tractor met daarin een bestuurder van 16 jaar oud.

Op basis van dit onderzoek heeft het OM besloten de politieagent strafrechtelijk te vervolgen op verdenking van poging doodslag. De zaak zal worden behandeld door de Blauwe kamer van de rechtbank Midden-Nederland, die sinds 1 juli 2022 alle zaken behandelt waarin een politieambtenaar wordt vervolgd naar aanleiding van gebruik van geweld in de uitoefening van zijn functie. Er is nog geen zittingsdatum bekend.

Onjuiste informatie op social media
Op social media gaat een naam en foto rond van een politieman die ten onrechte wordt gelinkt aan dit schietincident. Dit gaat NIET om de verdachte in deze zaak. Het OM verstrekt geen persoonsgegevens van verdachten, maar meldt wél wanneer er onjuiste informatie rondgaat over de identiteit van een verdachte. Want hierdoor kunnen mensen beschadigd worden.

Verstappen nipt de snelste in enige training Baku

Max Verstappen heeft vrijdag de snelste tijd neergezet in de eerste en enige vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. Vrijdag om 15.00 uur volgt de kwalificatie voor de Grand Prix van zondag, zaterdagochtend wordt om 10.30 uur een shootout gereden voor de sprint die om 15.30 uur op de planning staat.

De Red Bulls van Verstappen en Perez zaten er de hele training lekker bij, net als Charles Leclerc in zijn Ferrari. Die had aan het eind van de sessie de snelste tijd in handen, tot Verstappen voor de laatste keer over start/finish kwam en nog eens 0,037 seconden onder Leclerc's tijd door wist te duiken. Perez bleef op 0,139 seconden staan en was daarmee de enige die binnen een halve seconde van het leidende duo bleef.

Achter Carlos Sainz en Lando Norris werd een verrassende zesde tijd genoteerd door niemand minder dan Nyck de Vries in de AlphaTauri. Hij was daarmee ruim driekwart seconde sneller dan teamgenoot Yuki Tsunoda, die vanwege een lekke band wat minder kon rijden. Pierre Gasly kon ook bepaald niet zijn hele programma afwerken: de Alpine van de Fransman vloog in de fik.

Het volledige resultaat van de training is hier te vinden.

Darter Smith wint Premier League-avond Leeds, Price zeker van playoffs

In de First Direct Arena in Leeds is donderdagavond de dertiende speelavond van de Premier League Darts afgewerkt. Er zijn er nu nog drie te gaan, alvorens we naar de playoffs gaan, die op 25 mei in de Londense O2 gespeeld worden.

Kwartfinales
Michael Smith en Chris Dobey stonden in de openingswedstrijd prima te scoren, maar de dubbels van Dobey lieten erg veel te wensen over. Smith had ook dat prima onder controle en zonder veel moeite pakte hij met 6-1 een overtuigende zege.

Michael van Gerwen had het moeilijk met Peter Wright, die op 2-2 een break wist te plaatsen, maar ook gelijk terug werd gebroken. Wright herpakte zich met nog eens een break en wist daarna met de nodige moeite een 41-finish uit te gooien voor de wedstrijd: 6-3.

Voor de zoveelste keer deze Premier League stond er weer een Welsh onderonsje tussen Gerwyn Price en Jonny Clayton op het programma. Clayton begon prima in leg één, maar daarna walste Price er met vijf opeenvolgende legs overheen, waarna hij er na een gemiste matchdart met 6-2 alsnog een einde aan maakte.

Nathan Aspinall begon prima tegen Dimitri van den Bergh, met onder meer een 109-finish en een daaropvolgende 121-finish kwam hij op 3-0. Doordat Aspinall flinke kansen liet liggen pakte de Belg twee legs en met wat mooie finishes maakte hij het nog spannend: 5-4, waarna Aspinall het met een 54-finish alsnog afmaakte.

Halve finales
Wright boekte een knappe zege op Van Gerwen, maar tegen Smith ging het beduidend moeizamer. Met een van de laagste gemiddeldes ooit in de Premier League zag Wright hoe Smith vrij soepel naar een 5-1 voorsprong liep. Wright pakte nog een leg, maar met een snaarstrakke 164-finish maakte Smith het met 6-2 keurig af.

Price opende sterk tegen Aspinall en kwam op een 3-1 voorsprong, maar Aspinall gaf zich niet gewonnen. Toch liep Price weg naar een 5-2 voorsprong, inclusief een moment waarop een gefrustreerde Aspinall een pijl loeihard naar het bord smeet. De Engelsman won nog wel een leg, maar daarna maakte Price het met 6-3 af.

Finale
In de eindstrijd begon Smith vooral erg sterk, mede doordat Price ondanks goed scoren zijn kansen niet pakte: 3-1. Price herpakte zich wat en kwam na een matige leg van Smith terug tot 5-4, maar Smith was niet onder de indruk en trok de winst vervolgens in zijn eigen leg naar zich toe: 6-4.

Stand
Met zijn finaleplek verzekerde Price zich als eerste definitief van een plekje bij de beste vier en dus in de playoffs. Van Gerwen staat er ook prima voor, terwijl Smith en Aspinall de top-4 completeren. Clayton is de enige die hen serieus uit lijkt te kunnen dagen, Van den Bergh, Dobey en vooral Wright moeten hopen op een wonder.

NVWA controles op Koningsdag: 49 waarschuwingen en 6 boeterapporten

Gisteren, op Koningsdag, gingen 20 inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op pad om inspecties uit te voeren op vrijmarkten en oranjefeesten. Verspreid over het land zijn er 89 inspecties uitgevoerd. Daarbij werden vooral standhouders van de horeca gecontroleerd. NVWA-inspecteurs maakten 6 keer een boeterapport op; 49 overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing.

Veel mensen verkopen eten en drinken op Koningsdag. Het is wel belangrijk dat iedereen die etenswaren verkoopt dit op de juiste manier doet. De inspecteurs controleren of de verkopers zich houden aan hygiëneregels. Straatverkopers gingen de fout in met het niet op een goede temperatuur houden van het aangeboden voedsel. Verder werd vaak onvoldoende informatie gegeven aan consumenten over aanwezige allergenen in de aangeboden voedingswaren.

De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of de ruimte waarin het voedsel wordt bereid wel geschikt is. Ook kijken ze bijvoorbeeld of salades, rauw vlees en andere bederfelijke levensmiddelen koud genoeg worden bewaard. De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de 525 en 1.050 euro. Inspecteurs van de NVWA zien er op toe dat onveilig voedsel niet alsnog wordt verkocht.

Kabinet presenteert Voorjaarsnota: waar gaat op worden bezuinigd?

Minister Sigrid Kaag (Financiën) geeft vandaag definitief antwoord op de vraag waar het kabinet op gaat bezuinigen. 

Het kabinet is met financiële tegenvallers geconfronteerd zoals de stijgende rente op de staatsschuld, duurder uitpakkende asielopvang en de compensatie voor de gaswinningsproblematiek. Om het gat in de begroting te dichten moet er na jaren weer worden bezuinigd. Enkele maatregelen waren al uitgelekt naar de pers, zoals het schrappen van het Stap scholingsbudget. 

Kosten als de stijgende rentelasten op de staatsschuld vragen om structurele bezuinigingen, voor andere uitgaven moet eenmalig geld worden gevonden.

In de onderhandelingen over de bezuinigingen is serieus overwogen om het eigen risico in de zorg te verhogen. Maar de ChristenUnie heeft dit tegen weten te houden, waardoor het na een felle discussie in het kabinet van tafel ging aldus Haagse bronnen.

Luchtaanvallen door Rusland, Zelenskyy: 'Nacht vol terreur'

Volgens Oekraïense bronnen heeft Rusland de afgelopen nacht raketaanvallen uitgevoerd op verschillende steden in Oekraïne, ook gericht op civiele infrastructuur. De opperbevelhebber van het Oekraïense leger, Valery Saluschnyj, sprak over 23 kruisraketten die 's nachts op Oekraïne waren afgevuurd. Volgens hem slaagde het luchtafweergeschut erin om 21 raketten en twee drones neer te schieten.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak van een "nacht vol terreur" en voegde eraan toe: "Terroristen hebben het op burgers gemunt." Voor het eerst in bijna twee maanden was de Oekraïense hoofdstad Kyiv opnieuw het doelwit van luchtaanvallen. "Na een pauze van 51 dagen lanceerde de vijand opnieuw een raketaanval op Kyiv", zei het hoofd van het militaire bestuur, Serhiy Popko. De luchtverdediging was geactiveerd en had elf kruisraketten vernietigd, aldus Popko. Er waren vanmorgen nog geen meldingen van gewonden of schade in de hoofdstad. Wel vielen fragmenten van onderschepte projectielen in de stad neer

In andere delen van het land zijn volgens Oekraïne meerdere mensen om het leven gekomen door de nachtelijke aanslagen. Tien woongebouwen in de stad Uman werd getroffen, zei Zelenskyy. Hij publiceerde foto's van de vernietiging die rondgaan op sociale netwerken. Een flatgebouw werd verwoest. "Vanaf nu: zeven doden, en diverse  gewonden", zei hij. Onder de doden is volgens de autoriteiten een kind. Vanmorgen werden er 17 gewonden geteld. Reddingswerkers zochten in het puin naar meer slachtoffers.

Na de nachtelijke aanvallen zijn er ook doden gemeld in de stad Dnipro. Een vrouw en een driejarig kind werden daar gedood, zei burgemeester Borys Filatow. Daarnaast vielen er gewonden.

"Het Russische kwaad kan worden gestopt met wapens, dat doen onze beschermers", zei Zelenskyy, hiermee zijn dank uitsprekend voor de luchtafweerverdediging. Oekraïne zal de misdaden niet onbestraft laten, benadrukte hij. Elk van deze aanvallen brengt Rusland dichter bij een nederlaag in deze oorlog.

Ondertussen gaan de hevige gevechten om de Oost-Oekraïense stad Bakhmut door. Volgens Oekraïense militaire informatie proberen Russische troepen belangrijke aanvoerroutes en communicatieroutes in Bakhmut af te snijden. De woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten in het oosten, Serhi Cherevatji, zei op de Oekraïense televisie dat er de afgelopen 24 uur 13 veldslagen waren gevoerd rond Bakhmut. Met voortdurende tegenaanvallen hadden de Oekraïense troepen ervoor kunnen zorgen dat voorraden konden worden afgeleverd en de gewonden konden worden geëvacueerd. Van zijn kant rapporteerde het Russische ministerie van Defensie successen tegen Oekraïense posities in verschillende sectoren. De door beide partijen verstrekte informatie kon niet worden geverifieerd.

Turkse president Erdogan ziek, moet optredens verkiezingscampagne afzeggen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft voor de tweede dag op rij geplande optredens voor zijn verkiezingscampagne afgezegd nadat hij dinsdagavond onwel werd tijdens een live tv-show.

De president bood zijn excuses aan nadat het programma 20 minuten uit de lucht was en zei dat hij maagklachten had. De president twitterde gisterochtend dat hij door zijn doktoren was geadviseerd om "een dag rust" te nemen.

EU: ontwerpverordening kunstmatige intelligentie akkoord

Leden van het EU-parlement hebben overeenstemming bereikt over uitgebreide regulering voor kunstmatige intelligentie. De onderhandelaars van de commissies interne markt en binnenlandse zaken stemden voor een ontwerp dat nu met de lidstaten wordt besproken.

De voorstellen voorzien in een rangschikking van AI-systemen op basis van hun risiconiveau. Voor systemen met een hoog risico dient bijvoorbeeld een hoge mate van transparantie te worden voorgeschreven.

Achtergrond van de overwegingen is de snelle verspreiding van systemen als ChatGPT. Vooral de mogelijke verkeerde antwoorden van dergelijke digitale programma's en vragen over gegevensbescherming baren zorgen.

Gezinsdrama Etten-Leur: dode en twee gewonden bij woning

Bij een woning aan de Leurse Dijk raakten vrijdagochtend 28 april twee personen gewond. Ook bleek er een persoon te zijn overleden. De slachtoffers zijn afkomstig uit hetzelfde gezin. 

Meerdere hulpdiensten gingen rond 05.00 uur naar de woning, omdat er een melding werd gemaakt van een steekpartij. Buiten de woning troffen zij een overleden man aan op straat. In de woning lag een zwaargewond kind en een gewonde vrouw. Beiden zijn met steekverwondingen naar het ziekenhuis vervoerd. De politie doet verder onderzoek naar de toedracht.

Vorderingen tegen spermadonor toegewezen

Vandaag heeft de voorzieningenrechter in Den Haag uitspraak gedaan in het kort geding van de Stichting Donorkind en een moeder tegen een spermadonor.

Deze zaak is gestart door de Stichting, als belangenbehartiger van een groep donorkinderen van deze donor en hun ouders, samen met de moeder van een van zijn donorkinderen. Zij eisen 'kort gezegd' dat de donor wordt veroordeeld om te stoppen met het doneren van zijn sperma aan nieuwe wensouders, dat hem wordt verboden om de wens daartoe nog te communiceren en dat sperma dat hij al eerder bij klinieken of spermabanken heeft gedoneerd niet meer wordt gebruikt om kinderen te verwekken bij nieuwe wensouders.

Standpunten van partijen
De Stichting en de moeder stellen dat de donor, in strijd met zijn toezeggingen dat hij in elk geval niet meer dan ongeveer 25 donorkinderen zou verwekken, minstens 550 donorkinderen heeft verwekt en niet wil stoppen. Doorgaan met doneren aan nieuwe wensouders roept volgens hen het gevaar in het leven dat de gezondheidsbelangen en emotionele belangen van zijn donorkinderen en hun ouders (verder) worden geschaad. Daarmee schendt de donor volgens hen hun rechten, waaronder het in artikel 8 EVRM gewaarborgde recht op eerbiediging van hun persoonlijke levenssfeer. Dit is volgens hen onrechtmatig tegenover de donorkinderen van deze donor en hun ouders.  

De donor wil dat de vorderingen worden afgewezen. Hij beroept zich daarbij op zijn recht om zelf vrijelijk te kunnen beslissen of hij zijn sperma doneert. Hij zegt niet te handelen uit eigenbelang, maar in het belang van wensouders, die hij wil helpen. Hij betwist dat doorgaan met doneren schade toebrengt aan zijn donorkinderen en hun ouders.

Vorderingen worden toegewezen
In de kern gaat het in deze zaak om botsende grondrechten. Aan de ene kant het door artikel 8 EVRM beschermde recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de ouders en de donorkinderen en daar tegenover datzelfde recht van de donor. De voorzieningenrechter is van oordeel dat de belangen van de donorkinderen en hun ouders bij een verbod om nog langer sperma te doneren aan nieuwe wensouders zwaarder wegen dan het belang van de donor om daarmee door te gaan.

Motivering
De donor heeft de ouders van de donorkinderen bewust verkeerd geïnformeerd over het aantal kinderen dat hij als donor al had verwekt en van zins was te verwekken. Hij wist volgens de voorzieningenrechter dat deze informatie doorslaggevend was voor hun keuze om al dan niet voor hem te kiezen. Hij heeft volgens de voorzieningenrechter hierover bewust gelogen om de ouders te bewegen om hem als donor te nemen. Dit terwijl hij wist dat zij dat niet zouden doen als zij wisten hoeveel kinderen hij als donor al had verwekt en dat hij geen grens hanteerde in het aantal te verwekken donorkinderen. Al deze ouders zijn nu geconfronteerd met het feit dat de kinderen in hun gezin deel uitmaken van een enorm groot verwantschapsnetwerk, met honderden halfbroertjes en -zusjes, waarvoor zij niet hebben gekozen. De voorzieningenrechter acht het voldoende aannemelijk dat dit negatieve psychosociale gevolgen voor de kinderen heeft of mogelijk kan hebben. Het is daarom in hun belang dat dit verwantschapsnetwerk niet nog verder wordt uitgebreid.

Dat laatste is ook in het belang van de donorkinderen van de donor. De negatieve psychosociale gevolgen voor de kinderen kunnen inhouden: dat het moeilijk is om een relatie te onderhouden met zoveel biologische halfbroertjes en -zusjes, dat zij te maken krijgen met identiteitsproblematiek en  (de vrees voor) een verhoogde kans op incest/inteelt.

Tegenover die zwaarwegende belangen van de donorkinderen en hun ouders acht de voorzieningenrechter de inbreuk op het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de donor beperkt.

FOK! Wat een weer: af en toe (mot)regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Na gister een droge dag, krijgen we vandaag te maken met een storing vanuit het westen. Ook in zuid-Limburg valt wat neerslag deze ochtend. Later op de ochtend kunnen het midden en het noorden van het land een buitje verwachten. De temperaturen zijn met 10 graden op de wadden tot 17 graden in het zuidoosten normaal voor de tijd van het jaar. De matige wind komt uit het zuidwesten, in het zuiden uit het oosten.

Vanavond en vannacht klaart het op steeds meer plekken op, de minimumtemperatuur ligt dan rond de 7 graden, de wind draait naar het westen. Morgen begint bewolkt maar later laat de zon zich zien en wordt het 17 graden. De komende dagen verlopen rustig met zon, soms wat bewolking en maximumtemperaturen rond de 16 tot 18 graden.

Tot morgen!

Bewolking boven het Dwingelderveld (Foto: Ouwesok)
Bewolking boven het Dwingelderveld (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Verenigd Koninkrijk telt af naar kroning van koning Charles III

Het VK maakt zich op voor de kroning van koning Charles III op 6 mei. Liefhebbers van de Britse monarchie zullen van over de hele wereld afreizen naar Londen om de grote dag mee te beleven. 

Wat gebeurt er in Londen op de dag van de kroning?

De kroning vindt plaats op zaterdag 6 mei met ceremoniële processies in Londen voor en na een dienst in Westminster Abbey.

De eerste processie - bekend als 'the King's Procession' - begint 's ochtends met een route die begint bij Buckingham Palace, langs The Mall, via Trafalgar Square en Parliament Square, en eindigt bij Westminster Abbey. Koning Charles III en koningin Camilla reizen langs de route in een koets. De kroningsdienst begint om 11.00 uur.

Random Pics van de Dag #922

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.