MotoGP-coureur Binder wint sprintrace Jerez, indrukwekkende comeback Pedrosa

Op het circuit van Jerez de la Frontera is zaterdagmiddag de sprintrace van de Spaanse Grand Prix in de MotoGP verreden. Dat ging aanvankelijk niet van een leien dakje, maar werd uiteindelijk toch zeker weer een vermakelijke race.

Aleix Espargaro had de poleposition te pakken en had Jack Miller en Jorge Martin naast zich op de eerste rij, voor Brad Binder, Francesco Bagnaia en de na jaren met een wildcard teruggekeerde Dani Pedrosa, dit keer rijdend op een KTM - Miguel Oliveira, Johann Zarco en Luca Marini stonden op de derde rij.

Al in de tweede bocht na de start ging het flink fout: Alex Marquez, Franco Morbidelli, Augusto Fernandez en Marco Bezzecchi gingen op nare wijze onderuit en dat resulteerde in een snelle rode vlag. Bezzecchi leek er het meest vervelend bij te liggen, maar het duurde gelukkig niet lang voor men te zien kreeg hoe de WK-leider uit een verder inmiddels lege grindbak stapte.

Na een onderbreking en wat opruimwerkzaamheden konden we opnieuw beginnen voor elf ronden en met de originele startopstelling. Net als eerder gingen de twee vaste KTM-coureurs als een dolle van start en Binder schoot zelfs door naar de leiding, voor Miller, Martin, Bagnaia en Espargaro.

Martin kreeg het na de openingsfase wat lastig en werd gepasseerd door Bagnaia, terwijl Miller de leiding overnam van teamgenoot Binder - in het middenveld ging Marquez ondertussen wederom onderuit. Een paar ronden later was het Espargaro die vanaf de vijfde plek het grind in stuiterde, in het achterveld ging Joan Mir met zijn Honda kort daarop ook onderuit.

Anderhalve ronde voor het einde opende Binder met succes weer een aanval op Miller, die Bagnaia en Martin nog in zijn kielzog had. Bagnaia ging er in de slotronde voorbij en nam plek twee over, maar Binder was niet meer te bereiken: de Zuid-Afrikaan pakte een prachtige zege, voor Bagnaia en Miller. Martin werd vierde, Miguel Oliveira vijfde en Pedrosa zeer knap zesde.