FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 augustus 2020

Harvick wint chaotische NASCAR-race Michigan

De tweede echte double header in de geschiedenis van de NASCAR Cup Series werd op zaterdag afgetrapt op de Michigan International Speedway, waar een kleine 160 ronden op het programma stonden voor de heren.

Het veld werd op gang gevlagd met Joey Logano en Denny Hamlin op front row, gevolgd door Kevin Harvick, Aric Almirola, Brad Keselowski, Alex Bowman, Kyle Busch, Chase Elliott, Clint Bowyer en Kurt Busch. Logano en Hamlin hadden de touwtjes stevig in handen tot de competition caution, waarna ze vooraan zaten bij de herstart, tot Harvick er voorbij kwam.

Harvick reed overtuigend naar de eerste stagewinst, voor Hamlin en de sterk naar voren komende Ryan Blaney, terwijl Logano juist ver terugviel tot net binnen de top-20. Blaney nam bij de herstart de leiding, die hij kort voor de helft van de race weer in kon leveren bij Harvick, die zo na de eerste stage ook de tweede stage op zijn naam schreef.

Bij de herstart reed Hamlin aan de leiding, voor Erik Jones, die deze week hoorde dat hij volgend jaar een ander team mag zoeken, maar Harvick kwam al snel weer terug op één. Het duurde niet lang, want Chris Buescher tikte John Hunter Nemechek in de rondte: caution. Harvick zat er bij de herstart weer bovenop, dit keer kwamen Keselowski en Kyle Busch er achteraan.

Nemechek zorgde al snel voor een nieuwe caution en met iets minder dan vijftig ronden kwam zo goed als iedereen nieuw rubber en/of brandstof halen, waarmee de race mogelijk precies uitgereden kon worden. Kyle Busch kwam zo door naar de leiding, maar het was wederom Harvick - die in tegenstelling tot Busch wat nieuwe banden had gehaald - die er langs kwam en nu zat ook Martin Truex Jr er goed bij te kijken.

Zo ging het lekker door, tot wéér Nemechek een caution veroorzaakte met de schade aan zijn auto. Een aantal man kwam toch weer binnen, zoals Logano en Blaney, en met Harvick, Elliott en Kyle Busch voorop werd het groen weer gezwaaid. Met dik tien ronden te gaan volgde alweer de zevende caution, dit keer doordat Ryan Preece met wat ongevraagde hulp van Tyler Reddick lichtjes de muur in spinde.

Met negen ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid, waarbij Kyle Busch de leiding pakte, tot Harvick zich vrij agressief langs hem heen duwde. Cole Custer spinde al snel stevig de muur in: caution. Dit keer konden we door voor drie ronden, met wederom Hamlin en Harvick voorop en dit keer kwam ook Bubba Wallace zich melden. Weer duurde het niet lang: Austin Dillon en Ryan Newman gingen de muur in.

Dit keer werd het groen gezwaaid voor overtime, Harvick en Keselowski voerden het veld aan. Dit keer bleven ze in die volgorde rijden en dus ging de winst volledig terecht naar Harvick, voor Keselowski en Truex. Het was tevens Harvick's 54e zege, waardoor hij nu gedeeld elfde staat in de Cup-geschiedenis.

Custer in de muur

Dillon en Newman in de muur

Vier zwemmers om het leven gekomen

We hebben een hittegolf en dat zal niemand zijn ontgaan. We gaan dus met zijn allen naar het strand toe en duiken de zee in. Dat dit echter niet zonder gevaar is bleek vandaag wel. Er zijn maar liefst vier zwemmers verdronken.

Vanmiddag gaf de reddingsbrigade de rode vlag uit voor een deel van de kust. Oorzaak was, en blijft ook nog wel even de aflandige wind en zeer verraderlijke stromingen in zee. De mensen werden dan ook geadviseerd om niet verder dan kniehoogte de zee in te gaan.

Helaas mocht dit voor vier mensen niet baten. Twee slachtoffers waren 24 en 28 jaar oud, maar van de andere twee zijn nog geen gegevens vrij gegeven. Twee van de vier overledenen verdronken in Scheveningen, de andere twee in Zandvoort en Wijk aan Zee.

Uiteindelijk is de rode vlag langs de hele kust gehesen. Dat wil dus zeggen dat zwemmen ten zeerste wordt afgeraden. Ook de komende dagen blijft het erg gevaarlijk om ver in zee te gaan.

Hopelijk zijn de mensen nu verstandig en volgen ze de adviezen op. 

Harde schreeuw redt vrouw van agressieve indringer

De recherche is op zoek naar getuigen nadat zondagochtend, omstreeks 03.50 uur, een onbekende man op hardhandige wijze de woning binnendringt van een jongedame aan de Smedenstraat in Deventer. De recherche is direct een onderzoek gestart.

De onbekende man dringt het appartementencomplex van een jongedame binnen, nadat zij op de fiets terugkomt van een bezoek aan vrienden. Op het moment dat de jongedame haar fiets naar binnen wil rijden om haar fiets op te bergen, staat er opeens een onbekende man met zijn voet tussen de deur.

De man duwt de deur in zijn geheel met beide handen open. De man pakte haar direct vast en bedreigt haar dat hij haar iets aandoet als zij niet meewerkt. De jongedame schreeuwt zo hard als zij kan, hopend dat iemand haar hoort. Gelukkig hoort de buurman haar geschreeuw en ontfermt zich over haar. De man rent zo snel mogelijk de centrale hal uit en rent in de richting van de T.G. Gibsonstraat.

Signalement verdachte
Op basis van het eerste onderzoek en de getuigenverklaring is het onderzoeksteam op zoek naar een man met een getinte huidskleur, ongeveer 1.75 m. lang, verzorgd uiterlijk, donker en kort haar (scheiding aan de zijkant, met een lok). Daarnaast had de man nette en verzorgde geëpileerde wenkbrauwen. Hij droeg een zwarte, korte jas en een lichtkleurige spijkerbroek.

Vragen
De recherche is op zoek naar getuigen en camerabeelden van deze overval. Het team komt graag in contact met mensen die meer kunnen vertellen of wellicht meer weten over deze overval.

Wie heeft er in de nacht van 8 augustus op 9 augustus tussen 03.45 en 04.00 uur iets opvallends gezien inde Smedenstraat of in de omgeving? Woont u in de Smedenstraat of in de omgeving van de Smedenstraat en beschikt u over camerabeelden? Dan is het team benieuwd of er iets opvallends te zien is op uw camerabeelden.

Het kan zijn dat de verdachte het slachtoffer is gevolgd. Wie heeft wellicht iets opvallends gezien in de buurt van de Smedenstraat, iemand die zich ergens verdacht opstelde of iets anders? Dan hoort het team dat uiteraard ook graag. De verdachte vluchtte in de richting van de T.G. Ribsonstraat. Wie heeft iets opvallends gezien of gehoord in de nacht van 8 augustus op 9 augustus in die omgeving?

Uw melding helpt!
Het onderzoeksteam komt graag in contact met iedereen die meer informatie heeft over deze overval. Elke tip kan van groot belang zijn in het lopende onderzoek. Het delen van informatie kan telefonisch via 0900- 8844. Liever anoniem uw informatie delen? Dat kan uiteraard ook. Neem telefonisch contact op met MeldMisdaadAnoniem (MMA) via 0800- 7000.

Verstappen: "Zag deze zelf ook niet aankomen"

Max Verstappen was vanmiddag de verrassende winnaar van de 70th Anniversary Grand Prix op Silverstone. Zelf had de Nederlander deze overwinning vooraf ook niet zien aankomen.

"Ik had dit echt niet verwacht", jubelt de hoofdrolspeler meteen na afloop van de race. "Na de eerste stint bleek al dat we erg goed met de banden waren, al bleef het grootste vraagteken hoe Mercedes het op de harde band zou doen. Onze snelheid was in ieder geval goed en we hebben zelf heel weinig problemen gehad met de banden. We zijn blijven pushen en het voelt echt heerlijk om hier te kunnen winnen. We hebben een fantastische dag achter de rug, alles verliep soepel, ook qua strategie. Ik ben echt heel erg blij dat ik deze heb kunnen winnen."

De tactiek met de banden speelde een cruciale rol, waar naast de strategen ook de coureur zelf een hoofdrol in speelde. Zo sprak hij zijn race-engineer tijdens de race tegen, die wilde namelijk dat de huidige nummer twee uit het WK een gat zou laten vallen. Verstappen besloot anders. "We hebben tot dusver nog niet echt een kans gehad om Mercedes te pushen. Ik zag dat het vandaag anders was, we konden ze deze race wel onder druk zetten. 

"Toen ze naar binnen moesten, kon ik mijn eigen tempo rijden en het voordeel uitbouwen. De rest is zoals dat zo mooi heet geschiedenis."

Da Costa Formule E-kampioen, Vergne wint in Berlijn

Antonio Felix da Costa heeft zich voor het eerst gekroond tot kampioen in de Formule E. Tijdens de vierde race van de zes races tellende seizoensfinale op voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn viel uiteindelijk de beslissing in de titelstrijd.

Techeetah-teamgenoten Jean-Eric Vergne en Da Costa vertrokken vanaf de eerste rij, met Oliver Rowland, Sebastien Buemi, Nyck de Vries en Felipe Massa erachter - Robin Frijns mocht op plek tien staan, maar startte wegens een technisch probleem niet. In grofweg die volgorde kwamen ze de eerste bochten door, tot Maximilian Günther achterop Oliver Turvey reed en forse schade opliep, een dag nadat de Duitser nog de winst pakte.

De eerste Attack Modes werden na een dikke tien minuten ingezet, terwijl er voorzichtig zowaar een paar druppels vielen. Aan het einde van de eerste serie Attack Modes pakte Da Costa de leiding over van Vergne, waarmee de titel met nog twee races te gaan alsmaar dichterbij leek te komen. Rowland reed nog op plek drie, voor Buemi en De Vries, hoewel er tijdens de Attack Modes wat tijdelijke positiewisselingen plaats hadden gevonden in dat groepje.

In de slotfase van de race kwam Vergne weer terug langs Da Costa, die met de titel in zicht niet al te hevig verdedigde. Het werd een 1-2'tje voor Techeetah en Da Costa mocht zich de kampioen van het zesde Formule E-seizoen noemen. Buemi completeerde het podium, De Vries ging in de slotfase nog vrij agressief langs Rowland naar plek vier.

Klaarkomende oesters zorgen voor melkgloed in Texel

Net als je denkt alles wel gelezen te hebben, kom je een bericht over klaarkomende oesters tegen. Het water in de NIOZ-haven op Texel zag er volgens NH Nieuws eerder deze week zo troebel dat het 'bijna melkachtig' werd genoemd.

Er was echter geen sprake van vervuiling, het ging hier namelijk om een natuurlijk verschijnsel: klaarkomende oesters die massaal hun eitjes en zaadcellen in het water vrijlaten.

Dubbel World Superbikes-podium voor Van der Mark

Op het circuit van Portimão is het derde weekeinde van het seizoen in het World Superbikes-kampioenschap afgewerkt. Dat ging geenszins onaardig voor Michael van der Mark, die met twee podiumplekken in de tas vertrok.

Race 1
Jonathan Rea vertrok van poleposition, met Yamaha-rijder Topraz Razgatlioglu en Kawasaki-teamgenoot Alex Lowes naast zich, gevolgd door Tom Sykes (BMW), Razgatlioglu's teamgenoot Michael van der Mark en Loris Baz (Yamaha). Rea en Razgatlioglu startten goed, Baz en Van der Mark kwamen voorbij Lowes bij de start.

Scott Redding kwam vanaf de achtste plek naar voren en na een paar ronden zat de WK-leider op zijn Ducati achter Van der Mark's vierde plek. De Nederlander probeerde Baz aan te vallen, maar werd uiteindelijk zelf door Redding gepakt, waarna hij ook Lowes langszij zag komen na een foutje. Redding ging lekker door en stootte door naar de derde plek, langs Lowes en Baz.

Van der Mark gaf zich in elk geval niet gewonnen en knokte zich dan weer langs Lowes en Baz, terwijl Rea en Razgatlioglu beiden vrij eenzaam hun rondjes afwerkten. De Nederlander had het tempo goed te pakken, want hij haakte aan bij Redding en drukte zijn machine zelfs succesvol binnendoor bij de Brit.

De zege van Rea kwam niet in gevaar, net als de tweede plek van Razgatlioglu en de derde plek van Van der Mark. Lowes knokte zich naar de vierde plek, voor Michael Ruben Rinaldi, Baz, Redding en Sykes.

Superpolerace
Met dezelfde grid ging de race van start en weer gingen Rea en Razgatlioglu er gelijk vandoor. Baz en Lowes knokten om plek drie, Van der Mark had het lastig op plek zeven. Daar bleef het ook gelijk bij verder: Rea won de superpolerace, voor Razgatlioglu, Baz, Lowes, Redding, Sykes en Van der Mark.

Race 2
Wederom stonden Rea en Razgatlioglu vooraan, dit keer met Baz ernaast en Lowes, Redding en Sykes op de tweede rij. De eerste twee hielden hun plek weer, Redding volgde, voor Baz, Lowes en Van der Mark. Voor Baz was het in de laatste bocht van de eerste ronde klaar: de Fransman stuiterde met zijn Yamaha het grind in.

Voorin nam Redding de tweede plek over van Razgatlioglu, terwijl Van der Mark oud-teamgenoot Lowes passeerde en de jacht op zijn nieuwe Turkse teamgenoot opende. Die druk werd Razgatlioglu snel teveel en de jongeling gleed onderuit. Niet veel later stond ook Lowes naast zijn Kawasaki, waardoor Van der Mark op de derde plek flink wat ademruimte had.

Een foutje van Redding gaf Van der Mark zeven ronden voor het einde de kans om plek twee over te nemen, maar niet veel later gebeurde precies het omgekeerde. Van der Mark bleef er wel bij, maar een échte aanval kwam er niet meer en dus eindigde het duo - achter drievoudig winnaar Rea - op de tweede en derde plek, voor Chaz Davies en Alvaro Bautista.

Ballerini sprint naar winst in slotrit Polen; eindzege voor Evenepoel

De slotrit in de Ronde van Polen is gewonnen door Davide Ballerini. De Italiaan van Deceuninck - Quick Step won voor Pascal Ackermann en Alberto Dainese. De eindzege in de Ronde van Polen ging naar Remco Evenepoel, die zaterdag zijn klasse demonstreerde in de Poolse rittenkoers.

Vandaag stond er nog een vlakke etappe op het programma in de Ronde van Polen. De eindzege in de Poolse WorldTour-wedstrijd stond wel vast na de demonstratie van Evenepoel in de koninginnenrit en werd er vandaag alleen nog gestreden voor de etappewinst.

Lange tijd kleurde een kopgroep van zeven het wedstrijdbeeld met daarin de Nederlander Jos van Emden, De kopgroep wist tot in de laatste tien kilometer stand te houden, maar daarna konden de sprinters zich opmaken voor een nieuwe massasprint in de Ronde van Polen.

Trek-Segafredo trok de sprint aan voor Jasper Stuyven, maar de Belg kwam te vroeg aan kop en zou dan ook geen top klassering halen. De ritwinst leek naar Pascal Ackermann te gaan, maar in de laatste meters werd de Duitser alsnog voorbij gesprint door Davide Ballerini, die veel meer snelheid had dan Ackermann.

Robertson en Wilson naar kwartfinales WK snooker

Neil Robertson en Kyren Wilson staan in de kwartfinales van het wereldkampioenschap snooker. Robertson won met 13-9 van Barry Hawkins en Wilson won met dezelfde cijfers van Martin Gould. 

Robertson en Hawkins gingen de afsluitende sessie in met een 8-8 gelijkspel. Mede door breaks van  59, 50 en 79 kon Robertson de partij naar zich toe trekken. In de volgende ronde wacht Mark Selby. 

Wilson stond tegen Gould al 10-3 en uiteindelijk 11-5 voor.  Het was Gould echter die de achterstand verkleine naar 11-8. Het zou 11-9 moeten worden. Gould stond 68-0 voor en Wilson had drie snookers nodig. Wilson kwam terug en met zwart wist hij alsnog dat frame te pakken voor 12-8. Gould maakte er nog 12-9 van, maar daarna wist Wilson toch de partij te beslissen. 

Vanavond vallen de beslissingen in de laatste achtste finales. Ronnie O'Sullivan en Ding Junhui hebben beiden acht frames te pakken en kunnen er nog een spannende sessie van maken. Jamie Clarke staat met 8-7 voor tegen Anthony McGill. Uw redacteur stelt voor om Zomergasten over te slaan en de beslissende sessie tussen O'Sullivan en Ding te gaan kijken.  

Coldenhoff wint MXGP van Letland, Herlings blijft leider in het WK

Glenn Coldenhoff heeft dankzij een tweede en eerste plaats de MXGP van Letland gewonnen. Voor de Nederlander was dit zijn vierde MXGP-zege in zijn carrière.

Bij de start van de tweede race nam Coldenhoff de leiding. Jeffrey Herlings was één van de slachtoffers van een grote valpartij in de eerste bocht. Na een inhaalrace eindigde de voormalig wereldkampioen uiteindelijk als vierde.

Net als in de eerste race vochten Coldenhoff en Gasjer om de winst. Met zes minuten op de klok kwam de Sloveen ten val en verspeelde daarmee zijn kans op de MXGP-zege. In de slotronde kwam de Zwitser Jeremy Seewer nog op de staart van Coldenhoff maar de Nederlander hield zijn hoofd koel en pakte de winst. De Fransman Romain Febvre werd net als in de eerste race opnieuw derde.

Voor Gas Gas, inmiddels eigendom van KTM, was dit de eerste MXGP-zege in de 35-jarige historie van de Spaanse fabrikant van motorfietsen.

In het algemeen klassement blijft Herlings aan de leiding staan. Coldenhoff klimt naar de derde plaats.

F1: Uitslag Grand Prix van het 70-jarig bestaan

Max Verstappen heeft de Grand Prix van het 70-jarig bestaan van de Formule 1 op zijn naam geschreven. Op Silverstone versloeg de Nederlander met de Red Bull de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas via een uitstekende strategie.

Bottas startte in de tweede race op Silverstone op poleposition, voor Hamilton, Nico Hülkenberg en Verstappen die als enige in de top tien op de harde banden startte, de rest op medium. Bij de start maakte Verstappen korte metten met Hülkenberg, terwijl verder naar achteren Sebastian Vettel prima vertrokken was, maar over de kerbstones spinde en achter aan kon sluiten.

De Mercedessen van Bottas en Hamilton reden direct na de start weg bij de rest, maar Verstappen hield hen goed bij, sterker nog, de Nederlander ging na een zevental ronden inlopen en zette hiermee de concurrenten stevig onder druk. Achter de Nederlander gingen de eerste coureurs naar binnen en na twaalf ronden had leider Bottas genoeg van zijn rubber, een ronde later gevolgd door Hamilton. Dit gaf de leiding aan Verstappen die hierop het tempo verhoogde.

In de eerste ronden na hun stop liepen de Mercedessen in op Verstappen, maar het duurde niet lang voordat de Duits/Britse bolides last kregen van blaren op het rubber en hun tempo moesten laten zakken. Dit gaf Verstappen de kans om weer verder uit te lopen. Red Bull haalde de Nederlander pas halverwege de 52 ronden tellende race binnen voor de eerste stop. Deze ging niet helemaal vlekkeloos, waardoor Bottas weer kort kon leiden. Enkele bochten later greep Verstappen weer plek een.

De bedoeling was dat Verstappen daarna wat ronden op de medium band zou rijden, terwijl de Benzen achter hem op de harde banden moesten volgen. De strategie werd echter omgegooid en het tempo ging flink de lucht in. Na 33 ronden kwamen Verstappen en Bottas binnen voor hun tweede stop, terwijl Hamilton wachtte en met elf seconden voorsprong leidde. De Brit klaagde weer flink over de banden, maar reed toch snelle rondetijden.

Verstappen liep langzaam in op Hamilton tot hij met nog twaalf ronden te gaan de opdracht kreeg om de Brit de duimschroeven aan te draaien. Het gat werd flink kleiner, waarna Mercedes besloot om de Brit toch maar binnen te halen. Op de nieuwe rubbers was Hamilton de snelste man op de baan, maar hij reed wel op plek vier met ruim tien seconden achterstand. Charles Leclerc maakte het hem even lastig, maar was uiteindelijk toch kansloos. Daarna hengelde Hamilton Bottas nog binnen, maar Verstappen had zijn banden goed op orde en was gevlogen.

Na 52 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, ruim voor Hamilton en Bottas. Leclerc pakte met de Ferrari met een vierde plek het maximale resultaat, voor Alexander Albon die na een inhaalrace vijfde werd, voor Lance Stroll en Nico Hülkenberg die een late stop moest maken vanwege bandenproblemen. Esteban Ocon, Lando Norris en Daniil Kvyat pakten de laatste punten.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 M. Verstappen Red Bull 1:26:08.101
2 L. Hamilton Mercedes +11.326
3 V. Bottas Mercedes +19.231
4 C. Leclerc Ferrari +29.289
5 A. Albon Red Bull +39.146
6 L. Stroll Racing Point +42.538
7 N. Hulkenberg Racing Point +55.951
8 E. Ocon Renault +1:04.773
9 L. Norris McLaren +1:05.544
10 D. Kvyat AlphaTauri +1:09.669
11 P. Gasly AlphaTauri +1:10.642
12 S. Vettel Ferrari +1:13.370
13 C. Sainz Jr. McLaren +1:14.070
14 D. Ricciardo Renault +1 ronde
15 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
16 R. Grosjean Haas +1 ronde
17 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
18 G. Russell Williams +1 ronde
19 N. Latifi Williams +1 ronde
DNF K. Magnussen Haas +9 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 107
2 Max Verstappen Red Bull 77
3 Valtteri Bottas Mercedes 73
4 Charles Leclerc Ferrari 45
5 Lando Norris McLaren 38
6 Alex Albon Red Bull 36
7 Lance Stroll Racing Point 28
8 Sergio Perez Racing Point 22
9 Daniel Ricciardo Renault 21
10 Esteban Ocon Renault 16
11 Carlos Sainz Jr. McLaren 15
12 Pierre Gasly AlphaTauri 12
13 Sebastian Vettel Ferrari 10
14 Nico Hülkenberg Racing Point 6
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 3
16 Daniil Kvyat AlphaTauri 2
17 Kevin Magnussen Haas 1
18 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1
19 Nicholas Latifi Williams 1
20 George Russell Williams 1
21 Romain Grosjean Haas 1


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 180
2 Red Bull 113
3 Ferrari 55
4 McLaren 53
5 Racing Point 41
6 Renault 37
7 AlphaTauri 14
8 Alfa Romeo 4
9 Haas 2
10 Williams 2

Roglic wint Tour de l’Ain

Primoz Roglic heeft de Tour de l’Ain op zijn naam geschreven. De Sloveen van Jumbo-Visma, die gisteren de leiderstrui veroverde, kwam vandaag in de slotetappe nog wel onder druk. Mede dankzij zijn ploeg hield hij stand, en kwam hij na 145 kilometer als eerste over de streep.

Al vroeg namen twaalf mannen de benen en bleven bij elkaar tot zo'n 75 kilometer voor de finish. Het was Baglioli die demarreerde en alleen Bernard kon hem volgen. De twee vooraan kregen echter amper ruimte van het peloton. Aan de voet van de slotklim was het verschil maar een minuutje en ze werden vervolgens teruggepakt..

In de slotkilometer probeerde Bernal Roglic nog te verrassen. De Sloveen pareerde de aanval van de Colombiaan echter zonder problemen. Hij ging erop en erover en pakte net als gisteren de dagwinst.

'Ronaldo overweegt vertrek bij Juventus'

Volgens Foot Mercato overweegt Cristiano Ronaldo om Juventus te verlaten. De 35-jarige aanvaller liet na de uitschakeling in de Champions League via social media weten na te denken over het afgelopen seizoen en zijn toekomst.

“Het seizoen 2019/20 is voor ons voorbij, veel later dan normaal maar toch eerder dan we hadden verwacht. Nu is het tijd voor reflectie, tijd om de ups en downs te analyseren, want kritisch nadenken is de enige manier om te verbeteren”, aldus Ronaldo op Instagram. “Moge deze korte vakantie ons allemaal in staat stellen om de beste beslissingen voor de toekomst te nemen en sterker en meer toegewijd dan ooit terug te komen.”

Ondanks dat Ronaldo in het openbaar niet gezegd heeft de Italiaanse club te verlaten staat hij volgens Foot Mercato wel open voor een nieuwe uitdaging en heeft daarom zijn zaakwaarnemer Jorge Mendes aan het werk gezet.

Naar verluidt zou Paris Saint-Germain een mogelijkheid zijn. De Franse club had in het verleden ook al interesse in de Portugese aanvaller. Ook Ronaldo’s zaakwaarnemer heeft goede banden met technisch directeur Leonardo van de club uit Parijs.

Lichaam overleden man aangetroffen in water

Op zaterdagmorgen werd in het water naast de Over de Leek in Nibbixwoud het levenloze lichaam aangetroffen van een 26-jarige man uit Hoorn.

Omstreeks 11.00 uur kreeg de politie melding dat er een scootmobiel in het water lag langs het fietspad, dat loopt vanaf de Dorpsstraat in Nibbixwoud naar de Zwaagdijk in Zwaagdijk-oost. Ter plaatse trof de politie de scootmobiel en bleek het slachtoffer onder de scootmobiel te liggen. Controle wees uit dat de man was overleden.

De politie stelt een onderzoek in naar het overlijden van de man waarbij onder anderen antwoord wordt gezocht op de vragen wanneer en op welke wijze de man in het water terecht is gekomen.

De politie roept met name getuigen op zich te melden die het slachtoffer in de nacht van vrijdag op zaterdag of op zaterdagmorgen hebben gezien of in die tijd gebruik hebben gemaakt van het fietspad. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Dode en zwaargewonde bij verkeersongeval A27

Zaterdagmiddag vond een tragisch ongeval plaats op de A27 ter hoogte van Hoogblokland. Een auto raakte van de weg en klapte tegen de vangrail.

De 74-jarige bestuurder uit Ridderkerk kwam vrijwel direct om het leven. Zijn 74-jarige echtgenote raakte zwaargewond. De Verkeers Ongevallen Analyse onderzoekt hoe dit ongeval heeft kunnen gebeuren.

Het echtpaar reed om 16:30 uur op de A27 richting Gorinchem toen hun auto door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en hard de vangrail raakte. De 74-jarige bestuurder kwam hierbij om het leven. Zijn vrouw werd ter plaatse behandeld en is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht om verder behandeld te worden.

Verkeerspecialisten van de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) doen onderzoek naar de oorzaak. Om dat zorgvuldig te kunnen doen is de weg enige tijd afgesloten geweest.

Gajser wint eerste race MXGP van Letland

Tim Gajser heeft de eerste race van de MXGP van Letland gewonnen. Op het zandcircuit in Kegums werd Glenn Coldenhoff tweede. Op de derde plaats eindigde Romain Febvre.

Na een pauze van vijf maanden vanwege het coronavirus is het WK motorcross weer van start gegaan. Gajser nam direct de leiding in de wedstrijd, op de voet gevolgd door Coldenhoff. De Nederlandse coureur van het GasGas-fabrieksteam kon de leiding overnemen na een foutje van de regerend wereldkampioen.

Halverwege de wedstrijd maakte Coldenhoff zelf een fout en moest hij de eerste plaats definitief afstaan aan de Sloveen. Herlings was inmiddels vanaf de negende plaats opgeklommen naar plaats vier, het podium zat er echter niet meer in omdat hij opgehouden werd door Jeremy Seewer.

In de MX2-klasse eindigde Roan van de Moosdijk op een knappe tweede plaats. De winst was voor Tom Vialle, de Fransman gaat ook aan de leiding in het WK.

Historische MotoGP-sensatie Binder in Brno

De Grand Prix van Tsjechië in de MotoGP heeft voor een historische sensatie gezorgd. Brad Binder reed pas zijn derde race op het hoogste niveau, maar reed op uiterst overtuigende wijze naar de winst; de allereerste ooit voor KTM én de allereerste Zuid-Afrikaanse MotoGP-zege ooit.

Johann Zarco en Fabio Quartararo zorgden voor de eerste Franse 1-2 op de grid ooit, Franco Morbidelli vertrok vanaf plek drie en pakte bij de start knap de leiding. Quartararo schoof aan, voor de uiterst sterk startende broers Aleix en Pol Espargaro en Binder.

Morbidelli sloeg gelijk een gat, Quartararo werkte zich naar plek twee en rookie Binder knokte zich langs de Espargaro-broers naar een vooralsnog sensationele derde plek. In een fantastische openingsfase mengde Zarco zich in het duel met de Espargaro's, waar het om plek vier ging.

In het achterveld werd Joan Mir onderuit gekegeld door Iker Lecuona, na negen ronden opende Binder met succes de aanval op Quartararo, die met Pol Espargaro gelijk nog een KTM in de denkbeeldige spiegels had. De Spanjaard ging ook voorbij Quartararo, maar verloor die plek na een bijna-val wel weer.

Espargaro maakte nog eens een foutje, verdedigde tegen Zarco, die er in de binnenbocht al naast zat. Toch schoof Espargaro naar binnen en twee motoren die precies dezelfde ruimte in moeten nemen wordt door de natuurkunde doorgaans op onprettige wijze opgelost: Espargaro ging onderuit en kon inpakken.

Richting de helft van de race stuurde Zarco zijn satelliet-Ducati langs de Yamaha van Quartararo naar plek drie. Binder had het gat naar Morbidelli ondertussen gedicht en met ruim acht ronden te rijden zette de Zuid-Afrikaan zich op overtuigende wijze naar de leiding in pas zijn derde race in de MotoGP.

Zarco kreeg ondertussen een long lap penalty voor de fout van Espargaro waardoor Espargaro crashte, een opvallende straf. De Fransman pakte de straf gelijk, deed dat perfect op het scherp van de snede en kwam alsnog vóór Quartararo op plek drie weer op de racelijn.

Valentino Rossi reed zich stilletjes ook naar voren en met vijf ronden te gaan lag hij al op de vijfde plek. Voorin stond er geen maat op Binder en de rookie schonk KTM de allereerste Grand Prix-zege op het hoogste niveau, voor Morbidelli en Zarco, die Alex Rins nog net van het lijf hield.

HARC-team onderschept 743 kilo cocaïne, één verdachte aangehouden

Het HARC-team heeft dinsdag 4 augustus een partij van 743 kilo cocaïne onderschept. Hierbij is een 29-jarige man uit Den Haag aangehouden. De straatwaarde van deze partij is ruim 56 miljoen euro.

Bananen
De partij zat verstopt in een container geladen met bananen. De container kwam 4 augustus aan met een zeeschip uit Equador.

Voorgeleiding
De 29-jarige verdachte is afgelopen donderdag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat de man 14 dagen langer vast blijft zitten.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd.

(foto: Openbaar Ministerie Rotterdam)
(foto: Openbaar Ministerie Rotterdam)

Moto2 levert weer saaie zege op voor Bastianini

De Grand Prix van Tsjechië in de Moto2 heeft weer een zege opgeleverd voor Enea Bastianini. Twee weken na zijn zege in Jerez was de Italiaan de beste op het asfalt van Brno.

Joe Roberts, Sam Lowes en Enea Bastianini vertrokken vanaf de eerste startrij en laatstgenoemde pakte bij de start de leiding. Bo Bendsneyder vertrok als zeventiende en kwam in de eerste ronde zowaar naar de twaalfde plek. Achter Bastianini sloten Roberts en Lowes aan, voor Jorge Martin en Marcel Schrötter.

Bastianini sloeg in de eerste ronden een klein gaatje naar Lowes, die Roberts achter zich aan kreeg, met daarachter op enige afstand een door Marco Bezzecchi aangevoerd groepje. Zo kabbelde de race zonder noemenswaardige situaties door naar de finish, met Bastianini als winnaar. Lowes bleef keurig in de buurt en finishte als tweede, voor Roberts, die zijn eerste podiumplek ooit pakte.

Bendsneyder zakte terug tot de achttiende plek en finishte dus buiten de punten.

Porsche Supercup-podium voor Ten Voorde

De vijfde race van het seizoen in de Porsche Supercup heeft op het circuit van Silverstone weer een Nederlandse podiumplek opgeleverd. Larry ten Voorde, een week eerder goed voor de winst, vertrok nu met een tweede plek op zak.

Ayhancan Güven vertrok vanaf poleposition, Larry ten Voorde en Max van Splunteren volgden. In die volgorde kwamen ze de eerste bochten door, tot een forse crash in het middenveld - Jordan Love en Moritz Sager - de safety car de baan op bracht.

Van Splunteren kreeg bij de herstart gelijk Dylan Pereira achter zich aan en de Luxemburger ging er rap voorbij. Ten Voorde had duidelijk meer snelheid dan Güven, maar wist keer op keer net niet voorbij de Turk te komen. Pereira zat achter hem, maar kon op zijn beurt dan net niet aanvallen.

De winst van Güven was een feit, Ten Voorde en Pereira maakten het podium compleet en Van Splunteren hield Jean-Baptiste Simmenauer van zich af in de strijd om plek vier. Jaap van Lagen werd dertiende, Jesse van Kuijk zestiende, voor Lukas Groeneveld en Daan van Kuijk.

Tsunoda grijpt eerste F2-zege na aanvaring Schumacher en Shwartzman

Yuki Tsunoda heeft zijn eerste overwinning in de Formule 2 te pakken. De Japanse Red Bull-protégé was de beste op het circuit van Silverstone, hoewel daar in de sprintrace op zondag wel enig geluk bij kwam kijken.

Met PREMA-teamgenoten Robert Shwartzman en Mick Schumacher op de eerste rij ging de race van start en die posities hielden ze vast, met Yuki Tsunoda en de sterk vertrokken Jack Aitken en Christian Lundgaard erachter. Schumacher moest de aansluiting met Shwartzman na vijf ronden opgeven nadat hij even door het gras stuiterde, waardoor Tsunoda dichterbij kwam.

Aitken reed zich wat los van Lundgaard, die Louis Deletraz voorbij zag komen naar plek vijf, terwijl de Deen Zhou Guanyu al in zijn nek kreeg. Lundgaard begon vervolgens terug te vallen en vijf ronden voor het einde was het klaar: zijn linkervoorband gaf de geest. Ondertussen begon Schumacher toch weer bij Shwartzman onder de achtervleugel te kruipen en dat ging niet helemaal goed.

Schumacher viel Shwartzman aan en kwam er voorbij, maar de twee teamgenoten raakten elkaar en Tsunoda kwam binnendoor naar de leiding. Schumachr leek door te kunnen, Shwartzman had meer schade en werd in rap tempo bijgehaald en gepakt door Aitken, Deletraz, Zhou, Callum Ilott, Dan Ticktum en Nikita Mazepin. Tsunoda pakte zo zijn allereerste F2-zege, Schumacher en Aitken maakten het podium compleet.

Foggia boekt allereerste GP-zege na vertrek bij Rossi

Dennis Foggia heeft zijn allereerste Grand Prix-zege te pakken. De 19-jarige Italiaan was op het Tsjechische Brno de beste in de Moto3, nadat hij het twee jaar lang niet voor elkaar kreeg om voor het team van Valentino Rossi een zege te pakken.

Met Raul Fernandez, Gabriel Rodrigo en Tatsuki Suzuki op de eerste rij sprongen de lichten uit, maar Albert Arenas pakte vanaf de zevende plek de leiding, voor Ai Ogura, Suzuki, Toni Arbolino, Fernandez, Jeremy Alcoba, Foggia, Rodrigo, Romano Fenati en Andrea Migno.

Zoals gebruikelijk in de Moto3 bleef een grote groep bij elkaar, in dit geval nadat Arenas teruggehaald was. Halverwege reed Foggia op de eerste plek, met Arenas, Arbolino en Ogura achter zich aan. Suzuki zat er ook nog bij, maar met negen ronden te gaan schoof de Japanner zijn Honda het grind in.

Foggia had de touwtjes keurig in handen, zijn Leopardteamgenoot Jaume Masia reed naar plek twee, tot hij ruim twee ronden voor het einde onderuit schoof. In de slotronde opende Ogura de aanval, met Arenas en Niccolo Antonelli erbij.

Het werd een gevecht tussen vier man om drie podiumplaatsen, waarbij Foggia de aanvallen af kon slaan om zo zijn allereerste GP-zege te pakken. Arenas en Ogura completeerden het podium, Antonelli greep er net naast, voor John McPhee en Fernandez.

Fun met Funda #209 - toren met ruim binnenzwembad

De mussen vallen momenteel dood van het dak door de warmte en in Leerdam staat voor een prikkie (150.000) euro een toren met binnenzwembad te koop. De plaatselijke watertoren. Het kost je nog 395 euro (500 x 0,79 euro) aan water, maar dan heb je ook een lekker koel zwembad waar de hele buurt jaloers op zal zijn. Zeker die buurman met dat kinderzwembadje waar hij net met zijn voeten in past.

En mocht je 's avonds genoeg gezwommen hebben dan is dit  buitenkansje ook nog voorzien van een dakterras waar je van de ondergaande zon kunt genieten met een roseetje..

Met dank aan slijkie voor de submit

Fantastische Viscaal buitenom naar eerste F3-zege

Bent Viscaal heeft zijn eerste zege in de Formule 3 te pakken. De 20-jarige Nederlander won na een geweldig slotduel op het circuit van Silverstone, nadat hij enkele weken eerder in Hongarije de zege door tijdstraffen door zijn neus geboord kreeg.

Ben Barnicoat stond verrassend op pole: door een straf voor teamgenoot Clement Novalak eindigde hij race één ineens als tiende en dus mocht hij zondag van pole vertrekken, met Lirim Zendeli naast zich en Bent Viscaal en Oscar Piastri erachter. Zendeli pakte bij de start de leiding, voor Viscaal, terwijl Barnicoat zowel David Beckmann als Theo Pourchaire in zijn nek kreeg.

Een aanvaring tussen Matteo Nannini en Lukas Dunner zorgde voor een safety car-situatie van enkele ronden, met vijftien te gaan konden we weer door. Voor titelkandidaat Logan Sargeant, zaterdag nog de winnaar, was het halverwege klaar: de Amerikaan kreeg in duel om de tiende plek een tikje van landgenoot Cameron Das en liep teveel schade op om door te kunnen.

Voorin nam Pourchaire de vierde plek over van Beckmann, waarna ze allebei een plek opschoven: Barnicoat, nog altijd knap op de derde plek rijdend, kreeg met een stilvallende auto te kampen. Zendeli en Viscaal reden ondertussen gestaag weg, Pourchaire, Beckmann en Liam Lawson vochten met ook Jake Hughes, Piastri en Frederik Vesti erachter stevig om de derde plek.

In de allerlaatste ronde kwam Viscaal uit de slipstream van Zendeli, die wel met alle macht terugknokte en de Nederlander weer bijna te grazen nam. In een fenomenale laatste sector duelleerden de twee om de winst en met een prachtactie buitenom pakte Viscaal in de allerlaatste bocht de winst. Pourchaire completeerde het podium, voor Beckmann en Lawson. Richard Verschoor kwam als achttiende over de meet.

Johnsen neemt leiding over in PGA Championship, Luiten valt terug

Dustin Johnson heeft op het PGA Championship de leiding overgenomen van de Chinees Haotong Li. De 36-jarige Amerikaanse golfer liep een rondje van 65 slagen, vijf onder par. Daarmee kwam Johnsen na 54 holes te spelen op -9 voor het toernooi.

Johnsen heeft op de lastige baan van TPC Harding Park één slag voorsprong op zijn landgenoten Scottie Scheffler en Cameron Champ. Op twee slagen staat de beste Europeaan Paul Casey die zijn vierde plek deelt met Collin Morikawa en Brooks Koepka. Laatstgenoemde won de laatste twee edities van de PGA Championship.

Na twee goede dagen kende Joost Luiten een mindere derde dag. De beste Nederlandse golfer zakte van een gedeelde 31ste plaats naar een gedeelde 59ste plaats. Luiten maakte in zijn ronde vier bogeys en daar stond maar een birdie tegenover, waardoor hij zijn ronde afsloot 73 (+3) slagen en voor het toernooi twee slagen boven par staat. Luiten staat wel in goed gezelschap want ook Tiger Woods staat na drie rondes op twee slagen boven par.

Man valt uit kraan

Aan de Jan Weugkade in Vlissingen is zondagmorgen een man uit een kraan gevallen. Hij raakte gewond en is naar een ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk gebeurde rond 5.00 uur in de buurt van de voormalige machinefabriek. Uit onderzoek bleek dat een 29-jarige man uit Oost-Souburg in de kraan was geklommen, waarna hij is gevallen.

Omstanders waarschuwden de hulpverlening. Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

FOK! Wat een weer: benauwder en iets onstabieler

Gegroet!

In vergelijking met de afgelopen dagen zijn er toch wel een paar kleine veranderingen. In de nachten koelt het niet meer zoveel af, én de luchtvochtigheid neemt overdag enigszins toe. Dit betekent dat het allemaal minder aangenaam zal aanvoelen buiten. Het wordt wat benauwder en er komen ook wat meer wolken tevoorschijn. 

Dat zagen we gisteren al, met name in het westen- en noordwesten waren er velden met middelbare bewolking. Het zag er vrij onstabiel uit. Sterker nog, in de omgeving van Texel zijn zelfs een paar spatjes regen gevallen!

De maxima lagen gisteren tussen de 28 graden op Vlieland tot 37 in Arcen. In de loop van de middag stak er een noordelijk briesje op en koelde het langs een groot deel van de westkust een paar graden af. 

De afgelopen nacht waren er hier en daar wat wolkenvelden en het was niet helemaal uitgesloten dat er een zeer lokale regen-of onweersbui uit Frankrijk het zuidwesten bereikt. De kans is echter niet groot. De minima lagen tussen de 17 in het oosten tot iets boven de 20 in het westen. In de steden uiteraard wat hoger.

Vandaag  zien we denk ik overal wat meer bewolking. Het wordt dus benauwder en vochtiger. Dat betekent ook dat er zeker in de zuidelijke helft van het land een enkele (forse) regen-of onweersbui kan ontstaan. Mogelijk gebeurt dit ook in het oosten van ons land. De kans is echter niet zo groot en veruit het grootste deel van het land blijft gewoon droog. Als er zo'n bui ontstaat kunnen er meteen zware windstoten bij zitten. 

In het noorden is het met 25 tot 28 graden iets frisser, langs de westkust een graad of 31, in de Achterhoek halen we de 34 graden wel en tenslotte in het zuiden zit een 36 graden er nog wel in. Echter als er meer bewolking is, dan blijven de temperaturen iets achter.

Er staat een iets toenemende noordoostenwind. Op de Wadden misschien wel kracht 4 tot 5. 

Fijne zondag en hou jullie taai!  

Meer weer op FOK!

 

Zon en heet (Foto: Charged)
Een Cirrusveldje waar de zon weinig moeite mee heeft. Dit alles boven Cuijk. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Deze mensen zijn geen dor hout

Op Twitter zijn mensen in actie gekomen die graag willen laten weten dat ze Geen Dor Houtje zijn! Zij willen ook kunnen leven in deze corona-crisis. Wat vind je er van?

Juventus handelt rap en stelt Pirlo aan als nieuwe coach

Juventus heeft voor een grote verrassing gezorgd door Andrea Pirlo aan te stellen als de nieuwe hoofdtrainer. De oud-speler van De Oude Dame is de opvolger van de ontslagen Maurizio Sarri.

Pirlo (41) werd vorige week nog benoemd tot nieuwe trainer van Juve Onder-23, maar wordt direct gepromoveerd naar het eerste elftal. De 116-voudig Italiaans international stond tussen 2011 en 2015 als speler onder contract in Turijn. In 2017 beëindigde Pirlo in dienst van New York City FC zijn carrière als speler.

Eerder deze zaterdag nam Juventus afscheid van Sarri, die na de uitschakeling tegen Olympique Lyon in de achtste finale van de Champions League werd bedankt voor bewezen diensten ondanks het winnen van de landstitel. Pirlo tekende een tweejarig contract en wordt volgens Juve na Maestro nu Mister.

Juventus is ervan overtuigd dat Pirlo alles heeft wat nodig is om de club naar nieuwe successen te leiden. Volgens Italiaanse media ziet voorzitter Andrea Agnelli voor hem een vergelijkbare route als Zinedine Zidane weggelegd. De Fransman won zonder enige ervaring drie keer op rij de Champions League met Real Madrid. Volgens dezelfde media stond al vast dat Pirlo Sarri zou gaan opvolgen. De vraag was alleen wanneer. 

Nieuwe besmetting COVID-19 bij twee nertsenbedrijven

Bij een nertsenbedrijf in Elsendorp (gemeente Gemert-Bakel) en een nertsenbedrijf in Vredepeel (gemeente Venray) is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om bedrijven met respectievelijk 12.000 en 6.000 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringssysteem waarmee wekelijks kadavers worden getest op het virus. De bedrijven worden zo spoedig mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 29 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op 27 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld zijn alle dieren geruimd.

Maatregelen

Ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben samen met de sector pelsdierhouderij en deskundigen het hygiëneprotocol aangescherpt. Ook geldt er een landelijk vervoersverbod en wordt door de Faculteit Diergeneeskunde diepgaander onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsroutes.

Daarnaast heeft het OMT-Z – op verzoek van de ministers De Jonge en Schouten – op 16 juli advies gegeven over de situatie bij nertsenbedrijven. Het risico van nertsenbedrijven op de volksgezondheid was volgens het OMT-Z toen onveranderd. Bedrijven dienen zich wel strikt aan de aangescherpte maatregelen te houden om introductie van het virus te voorkomen. Dat betreft de plicht om bezoekers te registreren, de hygiënemaatregelen (zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen) toe te passen en het testregime voor verzorgers met COVID-19 klachten op te volgen. Ook zal het beleid over het testen van medewerkers op nertsenbedrijven nader worden uitgewerkt in samenwerking met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Vervolgadvies 

In het advies van 16 juli sprak het OMT-Z de verwachting uit dat door het afgenomen aantal contactmomenten tussen mensen en nertsen na afronding van de intensieve handelingen in juli, én door de recente aanscherpingen van het hygiëneprotocol en het preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen op niet-besmette bedrijven, het risico op besmetting van bedrijven zal afnemen. Het duurt echter even om het effect na volledige implementatie van deze maatregelen te kunnen beoordelen. Het OMT-Z verwachtte dat naar grove schatting nog 6-12 bedrijven besmet zouden kunnen raken in de 3-4 weken na 17 juli. Met deze nieuwe besmettingen zijn dat er nu vier.

Wanneer er na half augustus nog nieuwe besmettingen zijn, adviseert het OMT-Z, bij een gelijk gebleven epidemiologische humane situatie, om nertsenbedrijven preventief te ruimen. Ook zegt het OMT-Z dat als de humane epidemiologie in Nederland verandert, dit opnieuw zal moeten worden afgewogen. Het kabinet neemt dit advies als uitgangspunt en zal het OMT-Z in een vervolgadvies vragen nader in te gaan op de risicobeoordeling en geëigende effectieve maatregelen in het licht van de volksgezondheid.

Stoppersregeling

Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Barcelona en Bayern München eenvoudig naar kwartfinales Champions League

Barcelona en Bayern München hebben zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Barcelona rekende in de eerste helft af met Napoli, terwijl Bayern München duidelijk te sterk was voor Chelsea.

De eerste wedstrijd tussen Barcelona en Napoli was in Napels nog in 1-1 geëindigd. Napoli moest dus scoren om door te gaan en na anderhalve minuut was Napoli dichtbij de openingstreffer. Dries Mertens was attent op een doorgeschoten bal, maar zijn inzet eindigde op de paal.

Na de waarschuwing van Napoli nam Barcelona de wedstrijd in handen en na iets meer dan twintig minuten stond Barcelona al met 2-0 voor. Eerst was het Clément Lenglet die raak kopte uit de corner van Ivan Rakitic en later maakte Lionel Messi de 2-0. Messi leek ook de 3-0 te maken na een fraaie voorzet met buitenkant voet van Frenkie de Jong, maar de kleine Argentijn zou bij het aannemen van de bal hands gemaakt hebben. Niet veel later zou Barcelona toch op 3-0 na een overtreding op Messi, waarna Luis Suárez vanaf de strafschopstip raak schoot. Vlak voor rust benutte Lorenzo Insigne aan de andere kant een strafschop na een overtreding op Mertens van Rakitic.

Na rust probeerde Napoli het nog wel en was het dichtbij een aansluitingstreffer via oud-PSV'er Hirving Lozano, maar de Mexicaan miste scherpte in zijn afronding.

Bayern München
Bayern München heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De kampioen van Duitsland was eind februari in de uitwedstrijd tegen Chelsea met 3-0 te sterk en zaterdagavond won het met 4-1.

Robert Lewandowski was zoals wel vaker dit seizoen de grote man bij Bayern München. Na tien minuten opende de Poolse spits via een penalty de score en niet veel later in de eerste helft gaf Lewandowski een assist op Ivan Perisic, die na iets meer dan twintig minuten spelen de 2-0 maakte. Chelsea deed in de naam van Tammy Abraham wat terug vlak voor rust wat terug.

Na de rust was het opnieuw Bayern München dat de wedstrijd in handen had. Een kwartier voor tijd viel de 3-1 via invaller Corentin Tolisso na een voorzet van Lewandowski. Een paar minuten na zijn tweede assist deze wedstrijd maakte de Poolse spits ook zijn tweede goal en bracht zijn seizoensaantal op dertien in de Champions League.

Vrijdag 14 augustus spelen Barcelona en Bayern München tegen elkaar voor een plek in de halve finales van de Champions League.

Frijns pakt Formule E-podium na felle strijd om winst in slotronde

Op het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn is de derde van zes races in de seizoensafsluiting van de Formule E verreden. Dat gebeurde op een andere layout dan de eerste twee races, zondag zal op dezelfde layout als zaterdag gereden worden.

Jean-Eric Vergne vertrok voor de elfde keer van poleposition, dit keer met Maximilian Günther naast en de Belgen Jerome d'Ambrosio en Stoffel Vandoorne achter zich, gevolgd door Alex Lynn en Robin Frijns. Vergne behield de leiding bij de start, d'Ambrosio schoof voorbij Günther naar plek twee en Lynn nam Vandoorne te pakken, net als Frijns.

Günther pakte zijn tweede plek wel snel weer terug, Frijns nam de vierde plek over van Lynn. Na een kwartier kwam de safety car de baan op: een spin van James Calado zorgde voor een crash van Neel Jani en Sergio Sette Câmara en voor die twee heren was de race klaar. Günther kende een goede herstart en opende zelfs de aanval op Vergne, maar zonder succes.

Met twintig minuten te rijden werden voorin de eerste Attack Modes geactiveerd, wat weer voor flink wat kunstmatige chaos zorgde. Vergne behield wel de leiding, ondanks nieuwe pogingen van Günther, terwijl Frijns de derde plek in handen pakte. D'Ambrosio zakte juist wat terug, Oliver Rowland en kampioenschapsleider Antonio Felix da Costa kwamen er voorbij.

Voorin bleef Günther aanvallen en met vier minuten te gaan leverde het de Duitser dan éindelijk de leiding op. Vergne kwam langzaam in de energieproblemen en Frijns profiteerde door op te schuiven naar plek twee. De Nederlander vocht in de slotronde nog een hevig duel om de winst uit met Günther, maar kwam nét tekort en werd knap tweede, voor Vergne en Da Costa.

Nyck de Vries vertrok na een gridstraf als dertiende en kon zich niet in de strijd om de punten mengen.

Ilott domineert F2-race op Silverstone

De hoofdrace van het weekeinde in de Formule 2 heeft een dominante zege opgeleverd voor Callum Ilott. Voor eigen 'publiek' was de Brit met afstand de beste, geholpen door de goede keuze wat betreft de strategie.

De poleposition was in handen van Callum Ilott, voor de Deen Christian Lundgaard en zijn Britse landgenoten Jack Aitken en Dan Ticktum. Met Luca Ghiotto stonden er vertegenwoordigers van vijf teams in de top-5, Ilott's teamgenoot Zhou Guanyu vertrok vanaf plek zes.

Ilott behield de leiding bij de start, Ticktum knalde gelijk door naar plek twee, voor Lundgaard en Aitken, terwijl Mick Schumacher van de achtste naar de vijfde plek kwam - met name Zhou viel flink terug, van zes naar elf. Ticktum viel al snel weer terug naar plek vier: de Brit stuiterde door het gras, Lundgaard en Aitken kwamen er weer langs.

Ticktum was niet lekker bezig, zowel Schumacher als Nikita Mazepin gingen er rap voorbij. Lundgaard en Aitken waren na de terugzakkende Ticktum de eerste toppers die hun stop kwamen maken, Ilott kwam een rondje later binnen. Met name Schumacher, Mazepin, Robert Shwartzman en Zhou kenden de omgekeerde strategie - van hard naar zacht - en kwamen dus later binnen.

Schumacher kwam met tien ronden te gaan nieuwe banden halen en kwam zes posities en twintig seconden achter Ilott de baan weer op, maar uiteraard wel met veel snellere banden. Shwartzman volgde water later en kwam kort achter Schumacher terecht, Mazepin kwam als laatste nieuw rubber halen, terwijl Schumacher simpel langs Ticktum kwam.

Door Ticktum kon een streep wat de topposities betreft, Mazepin werkte zich juist langs Schumacher naar plek zes, achter Louis Deletraz en Yuki Tsunoda. Ilott reed ondertussen eenzaam op kop, ver voor de ook al eenzame Lundgaard - Aitken zat vrij ver achter hem, met Deletraz in zijn nek.

Mazepin kwam ook soepel voorbij Tsunoda en Deletraz moest er eveneens aan geloven. Ilott pakte ondertussen overtuigend de winst, voor Lundgaard - die nog even van de baan ging - en Aitken, met Mazepin, Deletraz en Tsunoda daar weer achter. Schumacher pakte de zevende plek, Shwartzman hield Zhou van zich af en werd achtste, goed voor de pole op zondag.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #108
review
The Outer Worlds: Peril on Gorgon
special
Random Pics van de Dag #107
special
VrijMiBabes #19 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #19
review
Microsoft Flight Simulator
©FOK.nl e.a.