Dubbel World Superbikes-podium voor Van der Mark

Op het circuit van Portimão is het derde weekeinde van het seizoen in het World Superbikes-kampioenschap afgewerkt. Dat ging geenszins onaardig voor Michael van der Mark, die met twee podiumplekken in de tas vertrok.

Race 1
Jonathan Rea vertrok van poleposition, met Yamaha-rijder Topraz Razgatlioglu en Kawasaki-teamgenoot Alex Lowes naast zich, gevolgd door Tom Sykes (BMW), Razgatlioglu's teamgenoot Michael van der Mark en Loris Baz (Yamaha). Rea en Razgatlioglu startten goed, Baz en Van der Mark kwamen voorbij Lowes bij de start.

Scott Redding kwam vanaf de achtste plek naar voren en na een paar ronden zat de WK-leider op zijn Ducati achter Van der Mark's vierde plek. De Nederlander probeerde Baz aan te vallen, maar werd uiteindelijk zelf door Redding gepakt, waarna hij ook Lowes langszij zag komen na een foutje. Redding ging lekker door en stootte door naar de derde plek, langs Lowes en Baz.

Van der Mark gaf zich in elk geval niet gewonnen en knokte zich dan weer langs Lowes en Baz, terwijl Rea en Razgatlioglu beiden vrij eenzaam hun rondjes afwerkten. De Nederlander had het tempo goed te pakken, want hij haakte aan bij Redding en drukte zijn machine zelfs succesvol binnendoor bij de Brit.

De zege van Rea kwam niet in gevaar, net als de tweede plek van Razgatlioglu en de derde plek van Van der Mark. Lowes knokte zich naar de vierde plek, voor Michael Ruben Rinaldi, Baz, Redding en Sykes.

Superpolerace
Met dezelfde grid ging de race van start en weer gingen Rea en Razgatlioglu er gelijk vandoor. Baz en Lowes knokten om plek drie, Van der Mark had het lastig op plek zeven. Daar bleef het ook gelijk bij verder: Rea won de superpolerace, voor Razgatlioglu, Baz, Lowes, Redding, Sykes en Van der Mark.

Race 2
Wederom stonden Rea en Razgatlioglu vooraan, dit keer met Baz ernaast en Lowes, Redding en Sykes op de tweede rij. De eerste twee hielden hun plek weer, Redding volgde, voor Baz, Lowes en Van der Mark. Voor Baz was het in de laatste bocht van de eerste ronde klaar: de Fransman stuiterde met zijn Yamaha het grind in.

Voorin nam Redding de tweede plek over van Razgatlioglu, terwijl Van der Mark oud-teamgenoot Lowes passeerde en de jacht op zijn nieuwe Turkse teamgenoot opende. Die druk werd Razgatlioglu snel teveel en de jongeling gleed onderuit. Niet veel later stond ook Lowes naast zijn Kawasaki, waardoor Van der Mark op de derde plek flink wat ademruimte had.

Een foutje van Redding gaf Van der Mark zeven ronden voor het einde de kans om plek twee over te nemen, maar niet veel later gebeurde precies het omgekeerde. Van der Mark bleef er wel bij, maar een échte aanval kwam er niet meer en dus eindigde het duo - achter drievoudig winnaar Rea - op de tweede en derde plek, voor Chaz Davies en Alvaro Bautista.