FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 augustus 2020

Man (19) overleden na steekpartij op Pier Scheveningen

Op de Pier in Scheveningen is maandagavond na een steekpartij een zwaargewonde gevallen. Over de toedracht is nog niets bekend.

De steekpartij vond  rond 18.15 uur plaats bij de stroopwafelkraam aan het begin van de Pier. Het slachtoffer heeft ter plaatse een spoedoperatie ondergaan en is daarna, in kritieke toestand, met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.

Naar verluidt is zijn toestand nog steeds zorgelijk.

De politie heeft een deel van de boulevard afgezet. Het publiek mocht het stuk voor de Pier verlaten, maar niet betreden. Er gaan op sociale media video's rond die bij de steekpartij gemaakt zouden zijn.

UPDATE 11 augustus 1.22 uur

Een 19-jarige Rotterdammer is vanavond in het ziekenhuis overleden nadat hij eerder op de dag werd neergestoken op De Pier in Scheveningen. Dat meldt de politie zojuist. Er zijn twee mensen aangehouden.


Gewapende woningoverval

De politie kreeg zaterdag 8 augustus rond 16.00 uur een melding van een overval op een woning aan de Pnemstraat in Uden. De bewoners zijn geconfronteerd met vier mannen. Die bedreigden hen met mogelijk een vuurwapen of een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en maakten de bewoners een buit afhandig. Een van de bewoners liep daarbij oppervlakkige verwondingen op.

De daders zijn daarna vertrokken en gevlucht in een auto. Met die auto zijn ze gevlucht richting de A50, een nabij gelegen snelweg. Diverse agenten zijn door de meldkamer direct na de melding naar de plaats van de overval gestuurd, maar ook gestationeerd op omliggende vluchtwegen.

Onderzoek
De slachtoffers en diverse getuigen zijn gehoord en hun verklaringen zijn zo gedetailleerd mogelijk genoteerd. Ook is beeldmateriaal van camera's veiliggesteld. De politie is momenteel druk bezig om de beelden te bestuderen en te kijken of ze aanwijzingen en aanknopingspunten opleveren die het onderzoek verder kan helpen. Daarnaast verrichtte de afdeling forensische opsporing een uitgebreid sporenonderzoek op de locatie.

Signalement daders:
Het gaat om vier getinte mannen. Zij droegen alle 4 een zogeheten hoodie. Uit het onderzoek werd vrij snel duidelijk dat de daders zijn gevlucht in een beige-kleurige Renault personenauto.

Grote impact
Overvallen zijn ernstige misdrijven en hebben grote impact op slachtoffers. Daarom geeft de politie de hoogste prioriteit aan de bestrijding ervan. Zij doen dat door inzet op aanhouding van de daders en de technische afhandeling van de zaak.

Oproep getuigen:
De identiteit van de daders is nog niet bekend. Daarom heeft de politie de hulp van het publiek nodig! Zij zoeken dan ook getuigen die ons meer kunnen vertellen over deze daders en de overval. Elk aanknopingspunt kan helpen.

Bel ons via 0900-8844. Liever anoniem? Dat kan ook via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Gecrashte NH90-helikopter gevonden

De NH90-maritieme gevechtshelikopter die 19 juli in het Caribisch gebied in zee crashte is zondag gevonden. Bij de crash kwamen twee bemanningsleden om het leven.

Een publiek-privaat samenwerkingsverband, de Maritime Capacity Alliance, bracht de positie van het toestel in kaart. Het toestel blijkt in twee delen uiteen te liggen. Een stuk bevindt zich op de plek waar het toestel in zee stortte, op ongeveer twaalf kilometer uit de kust van Aruba. Het andere deel is zo’n honderd kilometer verder gevonden.

Defensie laat uitzoeken of de resten te bergen zijn.

Lees hier meer over de FOK!-berichtgeving omtrent het ongeluk met de NH90.

Wederom speler van Feyenoord besmet met corona

Er heeft wederom een speler in de selectie van Feyenoord positief getest op corona. De speler, wiens naam vanwege de AVG-wetgeving en het recht op privacy niet bekend wordt gemaakt, testte afgelopen vrijdag nog negatief.

Clubarts Casper van Eijck heeft laten weten dat de speler in kwestie gisteren tijdens te wedstrijd tegen Sparta nog niet besmettelijk was. Dat bleek na analyse van de testresultaten.

Zo goed als zeker is de Feyenoorder besmet geraakt door contact met zijn ploeggenoot die vanwege corona al sinds vrijdag in quarantaine zit.

Achtergrond, muziek en wapens in Cyberpunk 2077

CD Projekt RED heeft tijdens de 'Night City Wire Episode 2'-livestream nieuwe beelden en informatie over Cyberpunk 2077 gedeeld.

Er is een introductie over de achtergronden die je kunt kiezen zoals 'Street Kid', 'Nomad' en 'Corpo', een stuk over hoe de muziek tot stand is gekomen met de band Refused en een overzicht van welke wapens je kunt verwachten.

Cyberpunk 2077 komt 10 november uit op PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam, Epic Games en GOG. Op release van de next-gen consoles zal het spel al te spelen zijn. Later wordt er nog geoptimaliseerd voor PlayStation 5 en Xbox Series X.

De hele stream is hier terug te kijken: 

Job (11) wil heel graag zijn voetbalplaatjes terug die zijn gestolen

De dief zal er zelf waarschijnlijk niet eens veel waarde aan hechten, maar Job is ten einde raad. Gisteren werd zijn rugzak gestolen in het Rembrandtpark met daarin twee volle mappen met voetbalplaatjes. "Ik heb er drie jaar heel hard voor gespaard."

In een ingezonden brief in Het Parool vandaag doet hij een oproep aan de dief om de twee mappen terug te geven. "Ik beloof dat ik niet boos zal worden. Ik wil ze alleen heel, heel, heel graag terug", schrijft hij.

De oproep van Job gaat nu snel over sociale media. Onder meer Youp van 't Hek draagt zijn steentje bij door de oproep te retweeten.

HŘlkenberg was kandidaat bij Mercedes als Hamilton nee had gezegd

Als Lewis Hamilton in 2013 niet de overstap naar Mercedes F1 had gemaakt dan was zijn stoeltje hoogstwaarschijnlijk naar Nico Hülkenberg gegaan, zo onthult Ross Brawn. De huidige sportief directeur van de Forumele 1 zwaaide destijds de scepter bij het Duitse team en was zeer gecharmeerd van Hülkenberg.

"Ik heb hem jaren geleden bijna gecontracteerd, toen ik de leiding had bij Mercedes. Als Lewis niet bij Mercedes was gekomen toen hij dat deed, was Nico onze volgende keuze", zo vertelt Brawn in zijn column op Formula1.com

"Ik heb Nico altijd enorm gerespecteerd als coureur. Hij is een erg sterke rijder die in de Formule 1 zou moeten zitten", zo steekt de F1-baas zijn mening niet onder stoelen of banken.

Brawn was onder de indruk van de prestatie van de Duitser die de afgelopen weekenden plots in moest vallen bij Racing Point. "Het zou een ongelooflijke fysieke uitdaging worden voor Nico Hülkenberg en ik weet niet hoeveel pijn hij had aan het einde van de race, maar het was een geweldige prestatie het hele weekend van iemand die net in het diepe was gegooid."

Krakers roven coronacentrum voor geestelijk gehandicapten leeg

Een groep krakers tuig drong vorige week een opvangcentrum voor verstandelijk gehandicapte coronapatiënten binnen. Nadat de officier van justitie had geoordeeld dat ze daar weg moesten, kregen ze één dag de tijd om hun spullen te pakken. Een dag later bleek het pand leeggeroofd.

Het opvangcentrum voor verstandelijk gehandicapte coronapatiënten ‘De Patio’ in Rotterdam-Zuid was eindelijk opgeleverd en volledig ingericht toen de krakers zich toegang verleenden. Het gebouw was alleen nog niet bewoond door de te verwachte bewoners.

Twee dagen later kreeg zorgorganisatie Middin een e-mail van de krakers het tuig waarin zij aankondigden ‘het pand in gebruik te hebben genomen als woning’ en dat zij zich beroepen op het verdrag van de mensenrechten in Europa van 1953. Hierin staat dat iedere burger in Europa het recht heeft op een dak boven zijn hoofd.

De OvJ beslistte anders en beval de krakers het tuig het pand te verlaten.

Een dag later bleek het pand leeggeroofd. "Zelfs de knuffelbeertjes hebben ze onthoofd, zeker aan de hond gevoerd die ze bij zich hadden", zegt projectleider Maarten de Kort van Middin. De Kort zag tot zijn afgrijzen dat tv's, de wasmachine, computers en zelfs cilindersloten gestolen waren.

Advocaat Emil Tamas van de krakers het tuig zegt dat hij van diefstal niks weet en het alleen maar heeft gehoord van de directeur. Verder onthoudt hij zich van commentaar.

De zorginstelling doet aangifte van inbraak en diefstal. 

Tour 2021 start in Brest

In 2021 gaat de Tour de France van start in Brest. Aanvankelijk zou Le Grand Départ in Kopenhagen zijn. Die stad viel echter af door het met een jaar verplaatste EK voetbal. Nu zal de Tour de France in 2022 starten in de Deense hoofdstad.

Het is voor de vierde keer dat Brest het startpunt is van de Tour de France. Eerder was dit het geval in 1952, 1974 en 2008. Volgend jaar start de Tour op 26 juni en op 18 juli is de slotetappe in Parijs.

Williams neemt flinke voorsprong tegen O'Sullivan op WK snooker

Mark Williams heeft een flinke voorsprong genomen op Ronnie O'Sullivan in de eerste sessie van de kwartfinales op het wereldkampioenschap snooker. De drievoudig wereldkampioen staat met 6-2 voor tegen de vijfvoudig wereldkampioen. 

O'Sullivan kwam nog wel 1-2 voor met breaks van 70 en 101. Daarna was het echter de beurt aan Williams die met breaks van onder andere 56, 72 en 130 een 6-2 voorsprong nam. 

Ook in de andere kwartfinales zijn de eerste sessies gespeeld. Antony McGIll staat 7-1 voor tegen Kurt Maflin. Kyren Wilson nam een 5-3 voorsprong tegen titelverdediger Judd Trump en Mark Selby staat met dezelfde cijfers voor tegen Neil Robertson. Selby kwam 5-0 voor, waarna Robertson er voor zorgde dat de achterstand nog acceptabel was. 

Vanavond is de tweede sessie van Wilson - Trump en Selby - Robertson. Deze wedstrijden worden dinsdagmiddag beslist. De partijen McGill - Maflin en Williams - O'Sullivan kennen dinsdag twee sessies met de beslissingen in de avond. De wedstrijden gaan over best of 25 frames. 

Politie vindt Mazda 3, mogelijk betrokken bij fataal ongeluk

Een rechercheteam in Noord-Holland heeft een grijze Mazda 3 in beslag genomen in het onderzoek naar de dood van de 14-jarige Tamar. Vorige week kwamen al honderden tips binnen nadat een foto en video-materiaal werd vrijgegeven van het voertuig, waarvan de politie vermoedt dat het betrokken is geweest bij de fatale aanrijding.

De politie is enorm blij met alle tips die nadien zijn binnengekomen en de auto wordt inmiddels minutieus onderzocht. Na het ongeval werden bij het lichaam van Tamar onderdelen van een auto gevonden die op internet getoond werden.

Lees ook: Inzake dood Tamar (14) verdachte auto op camerabeelden

Kenners wisten te bevestigen dat dit onderdelen waren van een Mazda 3, waarna er al snel een verdachte auto op de korrel kon worden genomen. Na het vertonen van beelden van beveiliginscamera's kwamen zoveel tips binnen, dat de politie de wagen kon lokaliseren.


Brawn: "Verstappen doet me aan Schumacher denken"

Formule 1-baas Ross Brawn is in zijn column op Formula1.com lovend over Max Verstappen na zijn overwinning het afgelopen weekend op het circuit van Silverstone. De jonge Nederlander doet Brawn aan racelegende Michael Schumacher denken.

Brawn werkte zowel bij Benneton, Ferrari als Mercedes met Schumacher samen en was altijd goed bevriend met de Duitser. "Max was gewoon sensationeel op Silverstone. Hij doet me in veel opzichten aan Michael Schumacher denken. Als je naar zijn radioverkeer luistert, heeft hij duidelijk ruimte in zijn hoofd over", zo begint de F1-baas zijn verhaal.

"De limiet van de auto is niet de limiet van Max Verstappen. Hij voelt de subtiliteit van de auto en reageert daar perfect op. Ik herinner me de vroege dagen van Max in de Formule 1 waar zijn snelheid duidelijk was, hij is nu uitgegroeid tot een uitzonderlijke coureur", aldus Brawn.

"Ik hield van zijn radiocontact, vooral toen hij zei dat hij niet 'als een oma wilde rijden' toen het team hem vroeg om zijn banden te sparen. Het getuigt van een enorm vertrouwen en een relatie in het team, die erg sterk is", aldus de sportief directeur van de Formule 1. 

"Verstappen toonde wederom zijn uitzonderlijke talent", zo vatte Brawn de prestatie van Verstappen in Groot-Brittannië samen.


KFC Utrecht interpreteert 'schimmige' coronarichtlijnen op eigen wijze

De Kentucky Fried Chicken in Utrecht vraagt mensen die hun maaltijd binnen willen eten om hun naam en telefoonnummer. Dit omdat dat volgens de laatste richtlijnen van het RIVM en Rijksoverheid verplicht is. Echter, mensen die hun bestelling mee naar buiten nemen hoeven geen gegevens achter te laten. 

Gevraagd naar een reactie luidt de verklaring van KFC "We moeten ons houden aan de laatste RIVM- en overheidsrichtlijnen en dat betekent dat wij verplicht zijn om contactgegevens van mensen die in het restaurant willen eten op te vragen. Vandaar dat je deze bij ons achter hebt moeten laten. We hopen op je begrip." 

Volgens KFC geldt de richtlijn kennelijk dus alleen voor bezoekers die binnen blijven eten, en niet voor bezoekers die hun bestelling meenemen. Als we echter even op de website van Rijksoverheid kijken staat er zowel bij de regels voor binnen als voor buiten het volgende: 

  • Per 10 augustus is het in de horeca verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
  • Gasten registreren zich op vrijwillige basis
  • Gegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek

Daaruit mogen we concluderen dat de richtlijn dus ook geldt voor mensen die hun bestelling afhalen en meenemen naar huis, en niet alleen voor gasten die hun bestelling ter plekke willen nuttigen. Of de KFC moet van mening zijn dat mensen die hun bestelling afhalen niet besmet kunnen zijn of worden door het virus, dat kan natuurlijk ook. 

Update 16:24 uur
Kennelijk zijn er nogal wat verschillende interpretaties mogelijk van het concept afhalen, waarbij er geen registratie nodig blijkt te zijn. Volgens de  vereniging van Professionele Frituurders zijn afhalers namelijk gevrijwaard van het (vrijwillig) achterlaten van gegevens, wat ergens ook logisch is als je een snack uit de muur trekt ergens. Echter, bij een Fastfood restaurant zoals de KFC beschreven in bovenstaand verhaal, of een willekeurige McDonald's of Burger King, waarbij de bezoekersstromen gemengd zijn en men langere tijd met elkaar doorbrengt, is het de vraag of de genoemde ketens vallen onder de 'frituur-regeling' of onder de restaurant regeling. Inmiddels staat die vraag uit bij het Ministerie van EZK, waar we naar door werden verwezen door het RIVM. Zodra we een reactie krijgen, wordt dit verhaal uiteraard vervolgd. 

KFC Utrecht  (Foto: FOK!/DJMO)
KFC Utrecht (Foto: FOK!/DJMO)

Zeldzame regionale superhittegolf een feit

In Arcen is het om 14:50 uur 35,1 graden geworden en daarmee is aan de voorwaarden voor een superhittegolf voldaan. Voor een superhittegolf moet het vijf dagen op rij minimaal 30 graden worden en van die vijf dagen zijn drie dagen met minstens 35 graden nodig. De temperatuur loopt komende uren nog verder op. Ook in Westdorpe, Woensdrecht, Gilze-Rijen, Eindhoven en Volkel kan de superhittegolf dan een feit zijn.

Sinds afgelopen woensdag hebben we te maken met tropische warmte van 30 graden of meer en sinds vrijdag worden temperaturen van 35 graden en meer gemeten. Doordat het dinsdag net niet 25 graden werd, valt deze superhittegolf samen met de gewone hittegolf waarbij de grenswaarden op 25 en 30 graden liggen. Dat het zo snel zo warm werd is tekenend voor de hitte.

Vorig jaar juli was ook sprake van een regionale superhittegolf. Op totaal zes meetpunten van het KNMI kon een regionale superhittegolf worden genoteerd. Dat was het geval in Hoogeveen, Lelystad, Marknesse, Deelen, Twenthe en Hupsel. In 2018 had Arcen een superhittegolf.

Tot een officiële superhittegolf in De Bilt komt het niet. Op het landelijke hoofdstation is het wel tropisch, maar wordt de grens van 35 graden niet gehaald. Een superhittegolf in De Bilt zou een unicum zijn.

Superhittegolf fenomeen van deze eeuw
Superhittegolven zijn een nieuw fenomeen en zijn alleen deze eeuw waargenomen. Dat was in 2003, 2015, 2018, 2019 en nu dus ook 2020. De superhittegolf van dit jaar wordt meteen een hete. In totaal kan het op vijf of zes dagen 35 graden of meer worden. Tot nu toe ging een superhittegolf gepaard met maximaal vier van dit soort zeer hete dagen.

Niet eerder zo warm op 10 augustus
Met het bereiken van een temperatuur van 35,1 graden is niet alleen de superhittegolf een feit, ook is daarmee sprake van een warmterecord. Op geen enkel officieel weerstation was het op 10 augustus zo warm als vandaag. Het vorige record stond op naam van Deelen. Op het militaire vliegveld van de Gelderse plaats werd op 8 augustus 1975 een temperatuur van 34,7 graden gemeten.

Eerste Ajax-fans moeten anderhalf uur voor wedstrijd tegen Utrecht de Arena in

Het wordt niet alleen een oefenpot voor de spelers, maar ook een voor de organisatie achter de wedstrijd. Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis speelt Ajax donderdag een thuiswedstrijd mét publiek. FC Utrecht is dan in de Johan Cruijff Arena de tegenstander.

Vanwege het virus zijn er allerlei maatregelen genomen rondom de wedstrijd. De belangrijkste: er mogen maar ongeveer 4500 supporters het stadion in en dat zijn allemaal Ajacieden, want uitpubliek is voorlopig niet toegestaan.

Lang wachten en hitte
Voor veel van de fans die donderdag mogen komen wordt het waarschijnlijk een langere zit dan ze normaal gesproken gewend zijn. Op hun toegangskaart staat een tijdslot van een kwartier waarbinnen ze het stadion moeten betreden. De eerste fans moeten al tussen 17.15 en 17.30 uur naar binnen, terwijl de wedstrijd pas om 18.45 uur begint. Tel daarbij een voorspelde temperatuur van zo'n 31 graden op en je komt uit op een heet (voor-)avondje. Zeker gezien het feit dat fans ook na de wedstrijd rij voor rij naar buiten gelaten worden.

Binnenin het stadion moeten supporters te allen tijde anderhalve meter afstand van elkaar houden. Tussen iedere toegewezen stoel zitten daarom vijf lege stoelen. Ook mensen uit hetzelfde huishouden mogen niet naast elkaar zitten. Heel veel sfeer zal er niet ontstaan tijdens de wedstrijd, want zingen en schreeuwen is verboden.

Mobiele verkopers op tribune
In het stadion worden diverse hygiënemaatregelen genomen. Het kopen van eten en drinken kan eenmalig bij binnenkomst. Tijdens de wedstrijd gaan de kiosken dicht en kan er wel nog iets gekocht worden bij mobiele verkopers die op de tribunes rondlopen.

Met de maatregelen willen Ajax en de Johan Cruijff Arena voldoen aan het coronaprotocol dat de KNVB begin juli publiceerde. Hoewel die richtlijnen voetbalwedstrijden met publiek weer mogelijk moeten maken, moest het eerste oefenduel van Ajax afgelopen zaterdag, toch in een leeg stadion gespeeld worden. De gemeente gaf namelijk geen vergunning af voor het toelaten van 9000 fans bij de wedstrijd tegen RKC.

Lesbische asielzoeker in AZC overgoten met kokend water; twee arrestaties

In het Asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze zijn zondag aan het eind van de middag een 26-jarige man en een 21-jarige vrouw uit Nigeria aangehouden. Het stel wordt verdacht van de zware mishandeling van twee vrouwen, van 20 en 22 jaar. Daarbij werd geslagen en met kokend water gegooid. Het 22-jarige slachtoffer liep daarbij tweedegraads brandwonden op.

De slachtoffers hebben een relatie met elkaar. Het geweldsdelict vond plaats in de nacht van zondag 2 op maandag 3 augustus jongstleden. Er ontstond een ruzie met enkele landgenoten waarbij de 20-jarige vrouw werd geslagen en het 22-jarige slachtoffer met kokend water werd overgoten. Hierdoor liep zij meerdere brandwonden op en moest voor behandeling naar een ziekenhuis in Tilburg. Inmiddels heeft zij aangifte gedaan. Van haar vriendin wordt vandaag een aangifte opgenomen.

De twee verdachten zijn zondag 9 augustus 2020 omstreeks 17.50 uur met toestemming van de officier van justitie buiten heterdaad aangehouden en vastgezet. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging en zware mishandeling. De recherche stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van het incident.

Zo kan Ticket to the Tropics van Gerard Joling ook klinken

We kennen allemaal de pop versie van Ticket to the Tropics van Gerard Joling, maar gisteravond hoorden hoe het lied ook kan klinken. Tijdens Zomer Promenade, niet de echte Promenade, stak Ton Kas de zomerhit in een nieuw jasje. En dat jasje past het nummer uitstekend.

O'Sullivan: "De jongere spelers die doorkomen, zijn zo slecht"

Ronnie O'Sullivan heeft geen vrienden gemaakt bij de 'aanstormende talenten' binnen de snookerwereld. De Engelsman noemde ze zelfs slechter dan gemiddelde amateurs.

Na het behalen van de kwartfinale op het WK Snooker werd O'Sullivan voor de BBC-camera gevraagd of hij 25 jaar geleden had verwacht dat hij nu nog steeds aan de top zou staan. "Waarschijnlijk niet als je het mij toen vroeg, maar als je naar spelniveau van nu kijkt, zou ik ja zeggen", aldus de altijd uitgesproken vijfvoudig wereldkampioen.

"Als je kijkt naar de jongere spelers die doorkomen, zijn ze eigenlijk niet zo goed. De meesten van hen zouden het goed doen als hobbyisten en zelfs niet als volwaardige amateurs. Ze zijn zo slecht", zo vertelde O'Sullivan bij de BBC.

De Engelsman ziet zichzelf nog niet zomaar uit de top van het snooker verdwijnen. "Ik zou een arm en een been moeten verliezen om uit de top 50 te vallen."

Nederland doneert Ą2,2 miljoen in eerste 72 uur op Giro555 voor explosie Libanon

Nederlanders hebben in de eerste 72 uur na het openen van Giro555 €2.200.804 gedoneerd voor de slachtoffers van de explosie in Libanon. Op dinsdag 4 augustus zorgde een explosie in de haven van Beiroet voor een enorme verwoesting in de omliggende wijken. Tot nu toe zijn 154 doden gemeld, zeker 5000 mensen zijn gewond geraakt en zo’n 300.000 mensen zijn hun huis verloren. Marcel van der Steen van Giro555 vanuit Beiroet: "Ik ben hier nu enkele dagen en wat hier gebeurd is en waar de inwoners van Beiroet mee geconfronteerd worden, is nog steeds niet te bevatten. Fantastisch dat de noodhulpverlening in volle gang is en de lokale bevolking daar waar kan, keihard mee helpt."

Volgens de VN waren 75% van de Libanezen al afhankelijk van humanitaire hulp voor de explosie van afgelopen dinsdag. Een derde van de bevolking was hun baan kwijt en een miljoen mensen leefden onder de armoedegrens. Deze cijfers zullen alleen maar verslechteren als gevolg van de explosie. “Het Libanese Rode Kruis is druk bezig aan de frontlinie. Zij zorgen voor de eerste noodhulp, zoals medische zorg en onderdak. Ondertussen kijken wij op de achtergrond al een paar weken vooruit. De economische situatie zal nog verder verslechteren en de Libanese bevolking zal hard geraakt worden. Veel huizen moeten gerepareerd worden, maar niet iedereen kan die reparaties betalen. Ook zullen veel mensen geen geld hebben om eten te kopen,” aldus de Nederlandse Veerle Schouten, die voor het Rode Kruis in Beiroet werkt.

Hulpverleners van de organisaties achter Giro555 en hun lokale partners werken de klok rond om noodhulp te verlenen in het gebied. De nood is ontzettend hoog, Libanezen hebben nu hulp nodig. Duizenden gezinnen die hun huis zijn verloren worden ondergebracht in noodopvang, waar zij water, eten en toiletartikelen krijgen. Gezinnen onder de armoedegrens ontvangen financiële steun. Ook bieden hulpverleners psychosociale steun aan jongeren en is er een hulplijn geopend voor kinderen. Jongeren die normaal gesproken begeleid worden door hulporganisaties, helpen nu mee met puin ruimen. Hulpteams worden ondersteund met water en voedsel.

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes en World Vision.

Aangehouden voor wederspannigheid, agent krijgt stomp in gezicht

Een 46-jarige man uit Arnemuiden is in de nacht van zondag op maandag op het Stationsplein in Vlissingen aangehouden omdat hij niet wilde meewerken aan een identiteitscontrole en omdat hij zich schuldig maakte aan wederspanningheid.

De man had bij de politie gemeld dat er iemand was aangereden op het Stationsplein in Vlissingen. Agenten kwamen poolshoogte nemen en spraken de betrokkenen van de (wat bleek) ‘bijna-aanrijding’ aan. Toen bleek dat er feitelijk niets was voorgevallen en de beide betrokkenen er ook geen politiezaak van wilden maken, spraken de agenten de melder aan.

Omdat de man waarneembaar onder invloed van alcohol was, en hij al eerder die avond overlast had veroorzaakt door een melding te doen waar niets van klopte, besloten de agenten hem om zijn identiteit te vragen. Hij wilde die niet geven en ging in discussie met de agenten waarom hij zijn identiteit moest vertellen. De agenten legden hem uit dat hij verplicht was om zijn identiteitsbewijs ter inzage moest aanbieden zodat zij het document konden controleren.

Eén van de agenten wilde het document van de man aanpakken, maar toen ontstond er een worsteling omdat de man de politieagent aan zijn kleding trok. De man is aangehouden en zag nog kans om de politieman tegen zijn gezicht aan te stompen en ook werd een portofoon door de Arnemuidenaar vernield.

Hij is overgebracht naar een politiecellencomplex en is daar ingesloten. Vandaag wordt de man gehoord over de feiten waarvan hij verdacht wordt. De agent heeft aangifte gedaan van mishandeling. Hij raakte niet ernstig gewond.

Kap 100 jaar oude beuk binnentuin rechtbank Groningen

De meer dan honderd jaar oude beuk in de binnentuin van de rechtbanklocatie in Groningen is helaas ernstig ziek. Dit bleek voor de zomer uit een onderzoek door een gespecialiseerd bureau. Een tweede onderzoek, een aangevraagde second opinion, bevestigde de conclusie. Daarop is een kapvergunning aangevraagd en verkregen. De bezwaartermijn is inmiddels verstreken. Het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het perceel waarop de beuk staat, laat de boom op 11 en 12 augustus kappen. Na onderhoud aan het gerechtsgebouw en herinrichting van de binnentuin wordt een nieuwe beuk geplant.

De ziekte van de boom kwam aan het licht toen aan de voet van de boom een reuzenzwam werd gesignaleerd. Dit was reden voor nader onderzoek naar de conditie van de beuk. Het bleek dat er een verhoogde kans bestaat op onder andere stambreuk en brekende takken. Dat levert gevaar op voor de omgeving. Omdat aan de binnentuin ook huizen van particulieren grenzen, zijn zij ook geïnformeerd over de staat en de voorgenomen kap van de boom. De nieuw te planten beuk zal een omtrek van minimaal 35 centimeter hebben.

Morikawa wint PGA Championship dankzij fantastische slotronde

De Amerikaan Collin Morikawa heeft verrassend het PGA Championship in San Francisco op zijn naam geschreven. De 23-jarige Amerikaan speelde pas in zijn tweede major toernooi en sloot deze direct af met een overwinning.

Morikawa dankte zijn overwinning mede door een chip-in op de 14e goed voor birdie en op de 16e, een par 4 wist de 23-jarige Amerikaan een eagle te slaan na een hele mooie afslag. Met 64 slagen sloot hij zijn ronde af en dat was tevens ook de laagste score deze week en kwam daarmee op -13 voor het toernooi.

Beelden van slotronde Morikawa

Morikawa is nu pas de vierde speler die op zijn 23e het toernooi wist te winnen. Voor hem wisten eerder Jack Nicklaus, Tiger Woods en Rory McIlroy ook de Wanamaker Trophy omhoog te houden.

De Engelsman Paul Casey en de Amerikaan Dustin Johnson moesten genoegen nemen met een tweede plaats. Johnson begon als leider aan de slotdag, maar met een ronde van 68 kwam hij twee slagen te kort om een play-off af te dwingen. Casey maakte een solide slotronde van 66.

Joost Luiten werd 51e met een eindscore van +1. De Nederlander herstelde zich enigszins van de matige derde ronde door de slotronde af te werken met 69 slagen en verdiende met zijn 51ste plaats nog altijd 24.000 dollar.

Trajectcontrolesysteem tussen Wolvega en Oosterwolde 17 augustus actief

Maandag 17 augustus gaat de trajectcontrole op de N351 tussen Wolvega en Oosterwolde handhaven. Vanaf dan worden overtredingen van de maximumsnelheid automatisch doorgezet naar het Centraal Justitieel Incassobureau en volgt een boete. Het is het vierde van twintig nieuwe trajectcontrolesystemen op N-wegen dat actief wordt.

Trajectcontrole op N351 van start
Op de N351 tussen Wolvega en Oosterwolde geldt een maximumsnelheid van 80 km/uur. Deze wordt nu vaak overschreden en daardoor is er een hoger risico op ongevallen op dit traject. De trajectcontrole moet de N351 veiliger maken. De trajectcontrole loopt van Oldeberkoop tot Nijeholtpade, in beide richtingen.

Trajectcontrole
Een trajectcontrole handhaaft de snelheid over een langere afstand. De snelheid wordt niet op één punt gemeten; het gaat om de gemiddelde snelheid tussen twee meetpunten. Trajectcontrole heeft daarmee een groot effectgebied. Het systeem controleert dag en nacht op het overtreden van de maximumsnelheid.

Twintig N-wegen
Afgelopen jaar zijn op een aantal N-wegen trajectcontrolesystemen aangelegd. Op de N414 bij Bunschoten is eind februari de eerste van deze systemen gaan handhaven. Daarna volgden de N787 en de N639. Het trajectcontrolesysteem op de N351 is de eerste trajectcontrole in Friesland. De andere zestien systemen worden nog getest en gaan later dit jaar in handhaving. Het gaat om N-wegen in het hele land, waar relatief veel ongevallen gebeuren of vaak te hard wordt gereden.

AZ legt zich neer bij besluit en neemt het in tweede CL-voorronde op tegen Viktoria Plzen

AZ is in de tweede voorronde van de Champions League gekoppeld aan het Tsjechische Viktoria Plzen, zo heeft de loting maandagmiddag uitgewezen in het Zwitserse Nyon.

De wedstrijd wordt gespeeld in Alkmaar. Alle ontmoetingen in de tweede voorronde gaan, vanwege het coronavirus, over één wedstrijd. De speeldata zijn dinsdag 25 en woensdag 26 augustus.

Meteen na de loting maakte AZ bekend dat het afziet van verdere procedures tegen de verdeling van de Europese tickets. De Alkmaarders leggen zich neer bij de huidige situatie en stappen niet naar het internationaal sporttribunaal CAS.

Flinke toename in aantal overlastincidenten in vliegtuigen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maakt zich zorgen over de toegenomen meldingen over zich misdragende passagiers, die een mogelijk risico kunnen meebrengen voor de vliegveiligheid. Inspecteur-generaal Jan van den Bos van de ILT vraagt alle betrokken partijen alert te blijven en waar mogelijk meer preventieve maatregelen te nemen om hinderlijk gedrag van passagiers te voorkomen. Uit analyse van recente meldingen blijkt dat er steeds meer incidenten zijn als gevolg van overlast door passagiers sinds het vliegverkeer weer is opgestart. Er is daarbij een duidelijke samenhang te zien tussen de coronamaatregelen aan boord en de toename van misdragingen door passagiers.

Interactief dashboard
Sinds afgelopen maand publiceert het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen (ABL) van de ILT een online interactief dashboard waarin meldingen van luchtvaartvoorvallen worden gepresenteerd. De gegevens in dit dashboard worden regelmatig geactualiseerd. Uit de laatste update van het dashboard blijkt een sterke stijging van het aantal overlastincidenten sinds het vliegverkeer weer op gang is gekomen. Naar schatting gaat 60% van de meldingen over passagiers die zich niet of onvoldoende houden aan de coronamaatregelen, zoals onder meer de plicht tot het dragen van een mondkapje. De ILT roept alle betrokken partijen op om alert te blijven en waar mogelijk meer preventieve maatregelen te nemen om ordeverstorend gedrag van passagiers te voorkomen. Overlast door passagiers brengt een risico voor de vliegveiligheid met zich mee, omdat cabinepersoneel daardoor ernstig kan worden gehinderd bij het uitvoeren van de gebruikelijke taken.

Vroegtijdig trends signaleren
De ILT heeft geen directe verantwoordelijkheid bij de aanpak van overlast door passagiers. Die rol ligt primair bij de luchtvaartmaatschappijen en de Koninklijke Marechaussee. Luchthavens kunnen hierbij ook een preventieve rol vervullen voor wat betreft het tijdig herkennen van potentiële ordeverstorende passagiers op de luchthaven. Wel ziet de ILT toe op luchtvaartmaatschappijen en de manier waarop deze het cabinepersoneel trainen en opleiden in de omgang met onveilige situaties aan boord en de omgang met reizigers die zich misdragen. Het ABL heeft met zijn analyses van voorvalmeldingen tot doel om vroegtijdig trends te signaleren. Bevindingen worden gedeeld met de luchtvaartsector zodat deze eventueel maatregelen kan nemen om de vliegveiligheid te verbeteren.

550 damherten krijgen de kogel

De provincie Zeeland heeft een ontwerpbesluit opgesteld om rond de 550 damherten op het eilandje Haringvreter dood te schieten. Er leven nu zo’n 700 dieren en dat aantal moet teruggebracht worden naar 150. Begin juli werd het besluit van de provincie bekend gemaakt. De dierenrechtenorganisaties Fauna4Life en Animal Rights reageren geschokt en dienen een zienswijze in. De organisaties: “De damherten weten zich goed te handhaven op het eilandje. Dat is geen reden om ze zomaar af te schieten.”

Haringvreter is een eiland gelegen in het Veerse Meer. Het eiland dankt zijn naam aan de vele zeehonden die vroeger op het eiland verbleven en door de lokale vissers 'haringvreters' genoemd werden. Rond 1984 heeft een particulier een groepje damherten naar het eiland gebracht. Sinds het jaar 2000 neemt het aantal damherten rap toe.

Jessica Smit, Animal Rights: “We zetten te pas en onpas dieren uit in de natuur. Als ze zich niet gedragen zoals wij willen dan krijgen ze de kogel. Zo gaan we toch niet met andere levende wezens om? Voor ons telt elk individu.”

De damherten op het eiland zouden o.a. zorgen voor overbegrazing en zo een negatief effect hebben op de lokale biodiversiteit. Dit wordt geconcludeerd door een vergelijking te maken met twee andere gebieden, Schotsman en Goudplaat. Wat daarbij achterwege gelaten wordt, is dat deze gebieden verschillen in beheertype. Op de Haringvreter is sprake van zilt- en overstromingsgrasladen en vochtige hooilanden. Op de Schotsman en Goudplaat is het beheer ingericht op kruiden- en faunarijk grasland. Als er wordt gekozen voor een ander beheertype dan is het logisch dat er ook andere soorten planten en dieren voorkomen.

Pauline de Jong, Fauna4Life: “Het Veerse Meer is als Natura 2000-gebied aangewezen als broedgebied voor de aalscholver, lepelaar en kleine mantelmeeuw en als foerageergebied voor ganzen en steltlopers. Het gebied is niet aangewezen vanwege de aanwezigheid van vlinders, insecten of bepaalde plantensoorten.”

Het damhert wordt als inheemse diersoort beschermd door onze wetgever. Er kan van deze bescherming worden afgeweken als er bijvoorbeeld sprake is van schade aan flora en fauna én als preventieve maatregelen niet werken. Er is niet aangetoond dat begrazing van de herten leidt tot zogenoemde schade. Als de provincie objectief en verifieerbaar kan aantonen dat de begrazing van enkele planten of plantgroepen ongewenst is, dan kan zij er bijvoorbeeld voor kiezen om deze planten met rasters te beschermen.

De organisaties: “Afschot is een heilloze weg. Er komt nooit een einde aan. De populatie blijft zich herstellen. Deze dieren zijn hier door ons terecht gekomen. Laten we ze niet veroordelen tot levenslang afschot.”

Een damhert (Afbeelding: Pixabay)
Een damhert (Afbeelding: Pixabay)

Preventief fouilleren in Rotterdamse parken

Ongeregeldheden in de parken van Rotterdam Blijdorp en in het Centrum, daar waren er nogal wat van de laatste tijd. Een wens vanuit de politie, gemeente en burgers om daar te mogen fouilleren is uitgekomen. Het weekend van 1 augustus haalden agenten vier messen van straat.

Sinds donderdag 30 juli is het aangewezen gebied een feit. Het eerste weekend vanaf 31 juli tot 3 augustus zijn er meteen controles uitgevoerd, en met resultaat. Agenten haalden bij vier mensen een mes tevoorschijn. Drie van hen mochten een afstandsverklaring ondertekenen. De vierde is aangehouden omdat het in de categorie Wet Wapens en Munitie (WWM) een strafbaar mes was.

Op bepaalde avonden zullen agenten preventief fouilleren in de Blijdorpse polder; Vroesenpark en Roel Langerakpark. De politie mag alleen preventief fouilleren in de daarvoor aangewezen veiligheidsrisicogebieden. Dit zijn gebieden met een hoog aantal wapenincidenten of een ernstige mate van (vuur)wapengebruik. In deze gebieden geldt ook een messenverbod. Zo’n gebied wordt aangewezen door de burgemeester. Verpakkingen van goederen, vervoermiddelen en kleding van personen mogen gefouilleerd worden.

Gemeente Losser mag handhavend optreden tegen Erve Beverborg

De gemeente Losser mag optreden tegen de exploitant van Erve Beverborg in De Lutte. Dat oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel. Omwonenden verzochten de gemeente in het verleden om te handhaven omdat er volgens hen sprake is van geluidsoverlast tijdens feestjes.

Wel huwelijksvoltrekking, geen bruiloftsfeest
Op dit moment staat Erve Beverborg in het bestemmingsplan aangeduid als ‘maatschappelijke voorziening’. Dat wil zeggen dat het in en rondom de accommodatie onder andere is toegestaan om huwelijken te voltrekken, excursies te organiseren en er mogen vergaderingen worden gehouden. De gemeente Losser heeft de exploitant een last onder dwangsom opgelegd omdat er ook bruiloften, reünies en diners worden georganiseerd. Per overtreding moet een dwangsom van 2.500,- worden betaald.

Geen zicht op legalisatie
Dat de gemeente handhavend optreedt is terecht en niet onevenredig, zo oordeelt de voorzieningenrechter. Dat er, na klachten, een geluidsbegrenzer is geïnstalleerd betekent niet dat er geen overtreding (meer) zou zijn. De last onder dwangsom is namelijk opgelegd wegens het gebruiken van Erve Beverborg in strijd met het bestemmingsplan. Bovendien heeft de gemeente een zelfstandige handhavingsbevoegdheid. Er hoeven dus geen klachten te zijn om te handhaven. Op grond van het bestemmingsplan mag Erve Beverborg worden gebruikt voor maatschappelijke doeleinden en daaraan ondergeschikte horeca.

Het houden van bruiloften, reünies en diners valt hier niet onder. Er zijn gesprekken geweest om het bestemmingsplan aan te passen zodat het houden van bruiloftsfeesten en diners wel is toegestaan. Wanneer er concreet zicht is op een wijziging van het bestemmingsplan zou van de gemeente verwacht mogen worden om niet handhavend op te treden. Maar zicht op een concrete wijziging is er nog niet. Er is namelijk nog geen ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd waarin de gewenste zelfstandige horeca-activiteiten zijn geregeld.

O'Sullivan evenaart Hendry met 19e kwartfinale op WK snooker

Ronnie O'Sullivan staat voor de negentiende keer in zijn carrière in de kwartfinales van het wereldkampioenschap snooker. Hij evenaart daarmee het record van Stephen Hendry. Hij won uiteindelijk 13-10 van Ding Junhui. 

Het stond na twee sessies 8-8. O'Sullivan opende de avond met een break van 87. In een frame later miste Ding een belangrijke gele bal, waarna Rocket Ronnie ook het tweede frame kon meepakken.  Ding potte vervolgens 88 voor 10-9, waarna hij een 39-0 voorsprong uit handen gaf. Het stond 11-9 bij de break. 

Na de pauze liet Ding opnieuw van zich horen met een break van 81. Het was het laatste kunststukje van de Chinees. O'Sullivan liet 117 noteren en pakte ook het laatste frame voor 13-10. O'Sullivan treft in de kwartfinales Mark Williams, die eerder Stuart Bingham met 13-11 naar huis stuurde. 

De laatste achtste finale is nu nog bezig en gaat tussen Antony McGill en Jamie Clarke. Het staat daar nu 9-9 en is te zien op Eurosport en BBC2. 

Update 07:00 uur

Anthony McGill is als laatste speler door naar de kwartfinales. Hij versloeg Jamie Clarke met 13-12. McGill treft in de kwartfinales de Noorse Kurt Maflin. De kwartfinales starten maandag. 

Getuigenoproep schietincident in Amsterdam

Zondag 9 augustus 2020 heeft rond 16.45 uur een schietincident plaatsgevonden aan de Louise de Colignystraat in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer. Bij de meldkamer komen rond die tijd meldingen binnen van meerdere schoten in een woning. Eenmaal ter plaatse treffen politieagenten een zwaargewonde man aan, die met spoed naar het ziekenhuis wordt gebracht.

In de directe omgeving wordt direct met man en macht gezocht naar één of meerdere schutters. Er zijn tot op heden nog geen verdachten aangehouden. De recherche is een onderzoek gestart en komt graag in contact met mensen die meer informatie hebben, getuige zijn geweest of wellicht een tweede gewonde man hebben gezien.

Er is mogelijk sprake van een tweede gewonde man, die kort na het incident gewond en bloedend de woning aan de Louise de Colignystraat te voet is uitgelopen. Hij verplaatste zich in de richting van de Karel Doormanstraat. De recherche spreekt graag met mensen die dit hebben gezien, of mogelijke andere informatie hebben die het onderzoek verder zouden kunnen helpen. Beelden, van bijvoorbeeld geparkeerde auto's in nabij gelegen straten, zijn daarbij erg welkom en kunnen geupload worden via het tipformulier. Getuigen kunnen conctact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

FOK! Wat een weer: misschien een onweersbui

Hoi mensen!

De hittegolf die we momenteel meemaken zou wel eens een hele grote kunnen worden. Zeker tot en met donderdag blijft het rond of boven de 30 graden. Dan komen we daar vrijdag iets onder, maar ook dan blijft het boven de 25 graden en mogelijk halen we in het weekend dan weer de 30 graden. En dit is nog een week weg, dus het kan alleen nog maar opwarmen.  

Onweersbuien waren en zijn niet heel ver weg. Momenteel ligt er denkbeeldige lijn van de Baltische staten naar het noordoosten van Spanje toe, met een golf naar Frankrijk en Duitsland. Vanmorgen zagen we ook al buien en die trokken over België en het zuiden van Limburg. De buien die er nu zijn hangen zo'n beetje 50 tot 80 km boven Duitsland. En er zijn buien bij Limburg en boven de Eifel. Niet gek ver weg dus.

Vandaag krijgen we opnieuw een benauwde en hete dag. Er bestaat echter wel een kans dat er spontaan een forse regen- of onweersbui ontstaat. Eerst leek het vooral in het oosten en noorden te gaan gebeuren, maar er zijn aanwijzingen dat dit ook elders in het land mogelijk is nu. Ik zeg er wel bij, dit is zeer lokaal en zeker niet op uitgebreide schaal. Een paar plaatsen kunnen dus even een flinke donderbui krijgen. Daarbij zijn dan meteen ook zware windstoten mogelijk.

De temperaturen lopen weer torenhoog op. Eigenlijk vergelijkbaar met de laatste dagen. Rond de 27 graden op Vlieland tot 35 in Arcen en Eindhoven.

En zo gaan we eigenlijk tot en met donderdag door. Heet, benauwd en veel zon. De buienkansen blijven in eerste instantie nog klein, maar nemen in de loop van de week duidelijk toe.

Ook de nachten zijn erg warm met minima van 18 tot 22 graden.

Gegroet!  

Meer weer op FOK!

 

De zon ging fraai onder (Foto: Stephan5)
De zon ging dit weekend fraai onder in Haarlem. (foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Wielrenster (41) in kritieke toestand na ongeluk, getuigen gezocht

In de avond van zaterdag 8 augustus raakte een wielrenster zwaar gewond bij een ongeluk aan de Utrechtseweg in Renswoude. Er zijn aanwijzingen dat er andere mensen betrokken waren bij de val van de fietsster, die mogelijk dit ongeval opzettelijk hebben veroorzaakt. De politie is dringend op zoek naar mensen die meer weten over de gebeurtenissen die tot het ongeluk hebben geleid.

Op de warme zaterdagavond fietsten een vrouw met een man over de Utrechtseweg in Renswoude. Rond 19.45 uur ontstond er een ongeluk waarbij de 41-jarige vrouw viel en gewond raakte. Zij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht en verkeert nog steeds in levensgevaar.

Na het ongeluk zijn er meerdere getuigen geweest die bij het slachtoffer in de buurt zijn gebleven. Er zijn ook getuigen die rondom het ongeluk in de buurt waren, maar die de politie nog niet heeft kunnen spreken. De politie wil hen graag spreken.

Ook is de politie op zoek naar vier mensen die op twee scooters reden. Mogelijk zijn zij betrokken geweest bij het veroorzaken van de val. Iedereen die meer informatie heeft over de gebeurtenissen van zaterdagavond wordt met klem verzocht zich te melden bij de politie. Dat is mogelijk via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #4
special
Random Pics van de Dag #742
special
AI Picture Gallery #3
special
Random Pics van de Dag #741
review
NBA 2K23
review
Potion Permit
©FOK.nl e.a.