Fantastische Viscaal buitenom naar eerste F3-zege

Bent Viscaal heeft zijn eerste zege in de Formule 3 te pakken. De 20-jarige Nederlander won na een geweldig slotduel op het circuit van Silverstone, nadat hij enkele weken eerder in Hongarije de zege door tijdstraffen door zijn neus geboord kreeg.

Ben Barnicoat stond verrassend op pole: door een straf voor teamgenoot Clement Novalak eindigde hij race één ineens als tiende en dus mocht hij zondag van pole vertrekken, met Lirim Zendeli naast zich en Bent Viscaal en Oscar Piastri erachter. Zendeli pakte bij de start de leiding, voor Viscaal, terwijl Barnicoat zowel David Beckmann als Theo Pourchaire in zijn nek kreeg.

Een aanvaring tussen Matteo Nannini en Lukas Dunner zorgde voor een safety car-situatie van enkele ronden, met vijftien te gaan konden we weer door. Voor titelkandidaat Logan Sargeant, zaterdag nog de winnaar, was het halverwege klaar: de Amerikaan kreeg in duel om de tiende plek een tikje van landgenoot Cameron Das en liep teveel schade op om door te kunnen.

Voorin nam Pourchaire de vierde plek over van Beckmann, waarna ze allebei een plek opschoven: Barnicoat, nog altijd knap op de derde plek rijdend, kreeg met een stilvallende auto te kampen. Zendeli en Viscaal reden ondertussen gestaag weg, Pourchaire, Beckmann en Liam Lawson vochten met ook Jake Hughes, Piastri en Frederik Vesti erachter stevig om de derde plek.

In de allerlaatste ronde kwam Viscaal uit de slipstream van Zendeli, die wel met alle macht terugknokte en de Nederlander weer bijna te grazen nam. In een fenomenale laatste sector duelleerden de twee om de winst en met een prachtactie buitenom pakte Viscaal in de allerlaatste bocht de winst. Pourchaire completeerde het podium, voor Beckmann en Lawson. Richard Verschoor kwam als achttiende over de meet.