Historische MotoGP-sensatie Binder in Brno

De Grand Prix van Tsjechië in de MotoGP heeft voor een historische sensatie gezorgd. Brad Binder reed pas zijn derde race op het hoogste niveau, maar reed op uiterst overtuigende wijze naar de winst; de allereerste ooit voor KTM én de allereerste Zuid-Afrikaanse MotoGP-zege ooit.

Johann Zarco en Fabio Quartararo zorgden voor de eerste Franse 1-2 op de grid ooit, Franco Morbidelli vertrok vanaf plek drie en pakte bij de start knap de leiding. Quartararo schoof aan, voor de uiterst sterk startende broers Aleix en Pol Espargaro en Binder.

Morbidelli sloeg gelijk een gat, Quartararo werkte zich naar plek twee en rookie Binder knokte zich langs de Espargaro-broers naar een vooralsnog sensationele derde plek. In een fantastische openingsfase mengde Zarco zich in het duel met de Espargaro's, waar het om plek vier ging.

In het achterveld werd Joan Mir onderuit gekegeld door Iker Lecuona, na negen ronden opende Binder met succes de aanval op Quartararo, die met Pol Espargaro gelijk nog een KTM in de denkbeeldige spiegels had. De Spanjaard ging ook voorbij Quartararo, maar verloor die plek na een bijna-val wel weer.

Espargaro maakte nog eens een foutje, verdedigde tegen Zarco, die er in de binnenbocht al naast zat. Toch schoof Espargaro naar binnen en twee motoren die precies dezelfde ruimte in moeten nemen wordt door de natuurkunde doorgaans op onprettige wijze opgelost: Espargaro ging onderuit en kon inpakken.

Richting de helft van de race stuurde Zarco zijn satelliet-Ducati langs de Yamaha van Quartararo naar plek drie. Binder had het gat naar Morbidelli ondertussen gedicht en met ruim acht ronden te rijden zette de Zuid-Afrikaan zich op overtuigende wijze naar de leiding in pas zijn derde race in de MotoGP.

Zarco kreeg ondertussen een long lap penalty voor de fout van Espargaro waardoor Espargaro crashte, een opvallende straf. De Fransman pakte de straf gelijk, deed dat perfect op het scherp van de snede en kwam alsnog vóór Quartararo op plek drie weer op de racelijn.

Valentino Rossi reed zich stilletjes ook naar voren en met vijf ronden te gaan lag hij al op de vijfde plek. Voorin stond er geen maat op Binder en de rookie schonk KTM de allereerste Grand Prix-zege op het hoogste niveau, voor Morbidelli en Zarco, die Alex Rins nog net van het lijf hield.