FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 februari 2020

Haaland bezorgt Dortmund zege op Paris Saint-Germain

Erling Braut Haaland heeft opnieuw zijn waarde bewezen voor Borussia Dortmund. De 19-jarige Noor bezorgde zijn club in de achtste finales van de Champions League een 2-1 thuiszege op Paris Saint-Germain.

Neymar maakte zijn rentree bij PSG. De Braziliaan had een paar wedstrijden in de competitie gemist vanwege een blessure en in de wedstrijd zorgde hij voor het eerste gevaar. Neymar schoot net naast vanuit een vrije trap.

Dortmund reageerde direct. Uit een corner van Paris Saint-Germain werd de thuisploeg gevaarlijk. Dortmund kwam met zes er uit, maar Jadon Sancho maakte echter de verkeerde keuzen en schoot naast. Later kreeg dezelfde Sancho nog een kans en ditmaal bracht doelman Keylor Navas redding. Ook Haaland was in de eerste helft nog dicht bij de openingstreffer, alleen de inzet van de Noor ging in het zijnet.

In de tweede helft hielden beide ploegen elkaar lange tijd in het eerste deel van de tweede helft in evenwicht. Met nog twintig minuten te spelen kwam Dortmund echter op voorsprong. Haaland kreeg de bal gelukkig mee waarna hij Dortmund op voorsprong schoot.

Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want vijf minuten na de openingstreffer was het alweer gelijk. Neymar tikte binnen op aangeven van Kylian Mbappé. Twee minuten later stond Dortmund echter weer voor na een nieuw doelpunt van Haaland. De 19-jarige spits, die deze winter overkwam van Red Bull Salzburg, haalde verwoestend uit van net buiten de zestien.

In de laatste tien minuten waren er nog twee goede kansen voor PSG om langszij te komen. Een schot van Neymar eindigde echter op de kruising, waarna een kopbal van Thiago Silva in de slotminuut net over het doel van Bürki ging.

Titelverdediger Liverpool nipt onderuit bij Atlético Madrid

Liverpool heeft het eerste duel met Atlético Madrid in de achtste finale van de Champions League verloren. In het Wanda Metropolitano won Atlético Madrid met 1-0 na een snelle openingstreffer.

Atlético Madrid kende in eigen huis een bliksemstart en na vier minuten kwam de thuisploeg al op voorsprong. Bij een corner kwam de bal via de voet van Fabinho voor de voeten van Saúl Ñíguez, die de 1-0 binnen schoot.

Na de openingstreffer kon de thuisploeg hun favoriete spelletje spelen. De ploeg van Diego Simeone zakte diep terug en gaf de aanvallers van Liverpool weinig ruimte, terwijl ze zelf gevaarlijk werden uit de counter. Álvaro Morata had in de eerste helft een grote kans om de voorsprong te verdubbelen na een foutje van Virgil van Dijk, maar de spits stuitte op Liverpool-doelman Alisson Becker.

Liverpool had het moeilijk en kreeg geen grote kansen. Mohamed Salah had de beste mogelijkheid, maar de poging van de Egyptenaar ging over.

Ook in de tweede helft was Liverpool op zoek naar ruimtes in de verdediging van Atlético, maar het eenrichtingsverkeer leverde weinig op. Salah had met een kopkans de gelijkmaker op zijn hoofd, maar zijn inzet ging naast. Later had Jordan Henderson de kans op de 1-1. Ook zijn inzet ging niet op doel, waardoor het 1-0 in het voordeel bleef van Atlético Madrid.

De return van dit duel vindt plaats op woensdag 11 maart.

Bobsleeër Kibermanis met dubbelslag voor feestend publiek naar EK-goud

In het Letse Sigulda is de World Cup afgesloten voor de bobsleeërs in de tweemansbobs. Francesco Friedrich was al zeker van de eindzege en besloot de wedstrijd over te slaan, om zich optimaal voor te bereiden op zijn thuis-WK in Duitsland.

Na de eerste run stond de Letse held Oskars Kibermanis bovenaan, samen met remmer Matiss Miknis. De Zwitser Simon Friedli zette zijn topweekend met remmer Gregory Jones voort op 0,13 seconden, voor de Duitser Christof Hafer met remmer Christian Hammers (+0,17). De Oostenrijker Benjamin Maier (+0,21) volgde voor Justin Kripps uit Canada (+0,25), met op plek zes op 0,35 seconden niemand minder dan Oskars Melbardis.

Na de Spelen van Pyeongchang kwam hij wegens rugproblemen alleen nog op de lagere niveau's in actie, maar in Sigulda kende hij een mooie comeback. Die begon namelijk al met een heus feestje: hij kreeg het olympisch goud (viermansbob) en brons (tweemansbob) van 2014 eindelijk uitgereikt na diskwalificatie van de Russen, waardoor hij met onder meer toenmalige remmer Daumants Dreiskens de eerste écht Letse olympisch kampioen ooit is.

In de tweede run wist de luid toegejuichde Melbardis zijn positie te verdedigen, waarna Kripps 0,16 seconden onder de tijd van de Let dook. Maier viel vervolgens een flink stuk terug en leverde drie plekken in, waarna ook Hafer achter Kripps terecht kwam (+0,11).

De indrukwekkende Friedli bezweek niet onder de druk, dook onder de tijd van Kripps door en verzekerde zich zo drie weken na zijn World Cup-debuut als piloot al van zijn eerste podiumplek, zeker voor een niet-Duitser een sensationele prestatie. Kibermanis zette de boel net als een dag eerder weer in vuur en vlam en met een dubbele zege én de Europese titel mocht Kibermanis op weg naar het wereldkampioenschap dat er aan zit te komen in het Duitse Altenberg.

Kibermanis juicht

Afperser ondertekent bombrieven met kenmerkende streepjes

De afperser die sinds januari verschillende bombrieven liet bezorgen, ondertekende zijn of haar dreigementen steeds met een rij kleine streepjes en in het midden twee schuine streepjes. Ook gebruikte de afperser 9 volt batterijen van het merk Duracell. Dat heeft de politie vanavond gezegd in het programma Opsporing Verzocht.

In de brieven zat steeds een snel brandbare substantie verpakt in kleine papieren zakjes met daarop een getekend historisch stadsaanzicht van Delft. De batterijen waren steeds uit hun omhulsel gehaald voordat ze in de envelop gingen.

De recherche komt graag in contact met mensen die meer denken te weten over de afpersingsbrieven. Vooral als mensen door de combinatie van de eerder genoemde dingen een persoon op het oog hebben. De hoofdofficier van justitie heeft eerder al een beloning van 15.000 euro uitgeloofd. 

Dutch Basketball League: Donar wint topper tegen Heroes Den Bosch

In speelronde 20 van de Dutch Basketball League wist Donar in het eigen Martiniplaza de topper tegen Heroes Den Bosch te winnen. De ploeg van coach Erik Braal was met 79 - 69 te sterk voor de bezoekers. De Amerikanen Matt Williams Jr. (20), Andre Smith (15) en Vernon Taylor (14) scoorden de meeste punten voor Donar. Bij Heroes Den Bosch scoorden Henry Caruso (18) en Elijah Wilson (17) dubbele cijfers.

Regerend kampioen Landstede Hammers liet zich in eigen huis niet verassen door Apollo Amsterdam en was met 102-71 veel te sterk voor de hekkensluiter. Martez Walker (25) en Devon van Oostrum (18) waren het meest productief voor de Hammers. Jongeling Siem Uijtendaal was met 22 punten topscorer bij de bezoekers.

Den Helder Suns was in eigen huis met 76 - 51 ruim te sterk voor Aris Leeuwarden. Aris Leeuwarden mistte Arunas Mikalauskas en Samuel Idowu en kon hierdoor slechts over zeven spelers beschikken voor deze wedstrijd. Donderdag 20 en zaterdag 22 februari nemen beide teams het in de halve finale van de Basketball Cup(Beker) het weer tegen elkaar op.

De wedstrijd tussen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en Zorg en Zekerheid Leiden werd aan het begin van het tweede kwart gestaakt. De 24 secondenapparatuur werkte niet goed en na overleg besloten de arbiters de wedstrijd bij een 16 - 10 stand te staken.
Het bestuur van de Dutch Basketball League komt binnenkort met een besluit over hoe verder te gaan met deze wedstrijd.


Uitslagen:

Donar - New Heroes Den Bosch 79 - 69
Landstede Hammers - Apollo Amsterdam 102 - 71
Den Helder Suns - Aris Leeuwarden 76 - 51
Feyenoord Basketball - Zorg en Zekerheid Leiden 16 - 10(Gestaakt)

Stand Dutch Basketball League

1.

Donar

20 - 32

2.

Landstede Hammers

17 - 28

3.

Heroes Den Bosch

20 - 28

4.

Zorg & Zekerheid Leiden

17 - 20

5.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball

19 - 20

6.

Basketball Academie Limburg

20 - 16

7.

Den Helder Suns

19 - 12

8.

Aris Leeuwarden

20 - 10

9.

Apollo Amsterdam

20 - 6

Vieze Sint stuurt naaktfoto's en filmpjes naar favoriet Pietje

De rechtbank veroordeelt een 60-jarige man uit de gemeente Buren tot een taakstraf van 80 uur. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken, met een proeftijd van 3 jaar. De man krijgt deze straf omdat hij meerdere keren ongevraagd naaktfoto's en filmpjes van zichzelf en van anderen naar jeugdige meisjes heeft gestuurd.

De man verstuurde tussen augustus 2018 en januari 2019 via Facebook Messenger meerdere keren en ongevraagd, naaktfoto's van zichzelf en een ander, aan het destijds 13-jarige slachtoffer. Het meisje gaf al een aantal keer aan daarvan niet gediend te zijn. Ook stuurde de man seksfilmpjes naar het slachtoffer. Uit het schadeonderbouwingsformulier bleek dat het meisje zich geen raad wist met de afbeeldingen die de man haar stuurde. Verder worstelde het meisje met haar gevoelens van walging, afkeer en schaamte. De man kende het meisje doordat zij één van de pieten was tijdens de sinterklaasviering waar hij Sinterklaas speelde.

De man stuurde ook ongevraagd een foto van zichzelf naar een ander slachtoffer, dat toen net 18 jaar was. Dit slachtoffer kwam regelmatig bij de man en zijn vrouw thuis. Het slachtoffer vertrouwde hem en was kwaad, verward en geïntimideerd door zijn gedrag naar haar en naar andere meisjes uit het dorp.

Grenzen overschreden
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij met zijn onfatsoenlijke gedrag de grenzen van de slachtoffers overschreden heeft. In het voordeel van de man weegt de rechtbank mee dat hij geen strafblad heeft. Ook betuigde hij spijt en liet zich direct onder behandeling stellen.

Straf gelijk aan eis
Al met al kan de rechtbank zich vinden in de eis van de officier van justitie. Volgens de rechtbank zijn de door de man gepleegde feiten onnavolgbaar en zorgelijk. De man heeft er zelf, ondanks zijn behandeling, geen plausibele verklaring voor en kan niet benoemen waarom soortgelijke feiten in de toekomst niet meer zullen voorkomen. Daarom legt de rechtbank daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf op als stok achter de deur. Voor deze voorwaardelijke straf geldt een proeftijd van 3 jaar.

Darkweb drugsdealers opgepakt

In een onderzoek waarin nauw met de Duitse justitie is samengewerkt heeft de Haagse politie afgelopen donderdagmorgen twee verdachten aangehouden. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel via het darkweb.

De opsporingsinstantie in Frankfurt deed onderzoek naar een 38-jarige man uit Pijnacker die zeer geregeld drugs verzond met de post in Duitsland. De Duitse justitie vermoedt dat op deze wijze de verkoop en levering van drugs via Duitsland aan vele honderden klanten wereldwijd op het darkweb plaatsvond.

In mei 2019 werd Nederland via een Europees Opsporings Bevel gevraagd om medewerking aan het onderzoek. Het onderzoek leidde vervolgens naar een 40-jarige man uit Voorburg. Deze man wordt vermoed degene te zijn die de verkoop op het darkweb organiseerde. De 38-jarige man uit Pijnacker zou de drugszendingen vervolgens voorbereiden en naar Duitsland en België brengen om op de post te doen naar klanten over de hele wereld. Het aanbod op het darkweb bestreek vrijwel alle te bedenken soorten drugs: van amfetamine, XTC, cocaïne en hasj tot ketamine. Bij doorzoeking in een loods zijn grote hoeveelheden drugs aangetroffen.

De man uit Pijnacker is aangehouden in Duitsland en zal daar worden vervolgd. De man uit Voorburg zal worden vervolgd in Nederland. Hij is vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris, die heeft bepaald dat hij 14 dagen langer blijft vastzitten.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Dienst Regionale Recherche in samenwerking met het Internationaal Rechtshulp Centrum.

Darkweb aangepakt
Met het onderzoek is een belangrijke leverancier van drugs via het darkweb aangepakt. De mannen worden verantwoordelijk gehouden voor zeker 1300 bestellingen. De afgelopen jaren waren ze actief op nog twee andere fora, die al eerder werden afgesloten. Toch vonden ze weer een manier om anoniem met hun verkoop verder te gaan.

Het darkweb is een deel van het internet dat niet zomaar te vinden of toegankelijk is. Websites zijn niet via een zoekmachine te vinden en de gebruiker heeft een speciaal programma en vaak ook inloggegevens nodig om er te komen. Het darkweb wordt veel gebruikt voor criminele activiteiten, zoals het verkopen van drugs, wapens of kinderporno.

'Kroongetuige linkt Taghi aan nog vier liquidaties'

Ridouan Taghi wordt aan nog eens vier onderwereldmoorden gekoppeld. Kroongetuige Tony de G. heeft gezegd dat Taghi voor deze moorden opdracht heeft gegeven. Het totaal aantal liquidaties dat Taghi zou hebben laten uitvoeren komt nu op negen.

Taghi is naast verdachte in het monsterproces Marengo ook verdachte in het Caloh Wagoh-proces. Hierin heeft kroongetuige Tony de G. nu nieuwe informatie naar buiten gebracht. Blijkt uit documenten die het Algmeen Dagblad heeft ingezien.

Miljoenen chatberichten
Volgens de krant is er verder veel belastend bewijs opgedoken door een blunder van Caloh Wagoh-president Keylow. In door Keylow opgeslagen gesprekken praten hij en Taghi openlijk over moordopdrachten. Het OM heeft toegang gekregen tot externe harde schrijven van Keylow en hierdoor miljoenen chatberichten kunnen inzien.

Vervolg proces
Vrijdag 6 maart verschijnt Taghi voor het eerst voor de rechter in de extra beveiligde rechtbank in Osdorp. Het Caloh Wagoh-proces wordt woensdag 19 februari hervat in de rechtbank op Schiphol.

Vreselijke crash sluit Daytona 500 vol megacrashes af, coureur in slechte toestand

Op de Daytona International Speedway is het nieuwe seizoen in de NASCAR Cup Series dan eindelijk begonnen. De Daytona 500 opende het bal zoals gebruikelijk, maar een race waarin het vooral in de slotfase meerdere keren flink raak was eindigde behoorlijk in mineur: één van de coureurs ligt in slechte toestand in het ziekenhuis, hoewel artsen wel hebben gezegd dat zijn verwondingen niet levensbedreigend zijn. Het verslag van de race schreven we tijdens het kijken al, dus laten we gewoon bij het begin beginnen.

Het hele programma liep zondag niet geheel verrassend de nodige vertraging op, want niemand minder dan president Donald Trump maakte zijn opwachting. Meneer roeptoeterde het bekende 'Start your engines' door de microfoon en zijn presidentiële colonne, met daarin natuurlijk The Beast, reed even een rondje voor het veld uit - dat ging niet zo snel. Vreemd genoeg was deze vertraging, die iedereen aan zag komen, niet ingepland, maar na enige tijd konden we dan toch gewoon beginnen.

Op het moment dat de startvlag gezwaaid kon worden werd echter de gele vlag en even later het rood gezwaaid: regen. Dat zorgde voor nog eens bijna een uur vertraging, maar daarna konden we écht beginnen met Ricky Stenhouse Jr op poleposition, voor Alex Bowman, Joey Logano en William Byron. Het feest duurde twintig rondjes, daarna volgde er een caution: regen, hoewel het nog vrij licht was en men aanvankelijk in elk geval nog op de baan bleef. Dat duurde niet lang: het begon harder te regenen en na lange tijd wachten werd de herstart helaas uitgesteld naar de maandag.

De gaafste pooierbak op aarde reed ook even een rondje

Na een dag onderbreking konden we dan toch écht beginnen en wel met een stralend zonnetje erbij. Met Stenhouse Jr nog altijd op kop en Logano naast hem reed men de baan weer op, hoewel pitstops voor het groen ervoor zorgden dat Brad Keselowski aan kop begon. Gedurende de eerste stage ontstond een soort kopgroep, maar dat werd kort voor het einde van de stage tenietgedaan: Stenhouse deed wat Stenhouse standaard doet en gaf William Byron een lompe tik van achteren. Byron vloog met hoge snelheid over het gras, maar remde voor hij de muur raakte gelukkig flink af, hoewel zijn race wel klaar was.

Met twee ronden te gaan werd de stage hervat, met Chase Elliott voorop. Hij won dan ook de eerste stage van het jaar, voor Alex Bowman en Almirola. Met Denny Hamlin en de uiterst talentvolle Cole Custer op kop na de pitstops kon stage twee beginnen, tot rookie en achterblijver Quin Houff een tikje kreeg van Almirola, waarbij BJ McLeod hem niet kon ontwijken: voor Houff en McLeod was het klaar. Na de herstart was het nog altijd Hamlin die de touwtjes in handen had en dat bleef zo tot en met het einde van de tweede stage, die hij vóór de ineens sterk naar voren komende Kyle Busch won.

Tijdens de pitstops ging het fout voor Elliott: een monteur liet de tank met brandstof uit zijn handen vallen, waar Martin Truex Jr tegenaan reed. De schade bij Truex leek mee te vallen, maar Elliott moest helemaal naar de achterkant van het veld. Met nog ruim zestig ronden te gaan werd het veld weer op gang gevlagd, met Hamlin, Ryan Blaney, Logano en Kyle Busch voorop, terwijl ook rookie Christopher Bell knap naar voren kwam zetten. Ook Brad Keselowski meldde zich voorin, net als Almirola en rookie Tyler Reddick, terwijl ook Jimmie Johnson nog prima voorin te vinden was. Kortom: het lag nog compleet open met veertig ronden te gaan.

Truex in aanraking met een brandstoftank

Blaney raakte ineens wat snelheid kwijt en Stenhouse wilde daar omheen, wat hij niet handig deed: hij reed over de dubbele gele lijn aan de binnenkant van de baan en in Daytona levert dat een drivethroughpenalty op. Grofweg dertig ronden voor het einde volgden de in principe laatste pitstops, waarbij ongeveer de helft van het veld koos voor twee nieuwe banden en de andere helft voor vier stuks. De eerstgenoemde groep was uiteraard sneller klaar met de stop, maar het duurde daarna niet heel lang voor de mannen op vier nieuwe banden het gat wisten te dichten.

Minder dan twintig ronden voor het einde had Kyle Busch een probleem: de kampioen, die de Daytona 500 nog nooit won, kampte na een klein tikje met aanlopend bodywork en moest de pitstraat bezoeken. Dat was echter wel het minste probleem op de baan, want op het moment dat Busch binnen reed ging het helemaal fout: alles en iedereen reed op een hoop, van Johnson tot Truex en van Keselowski tot Kurt Busch. Logano bleek Almirola een duwtje te geven, waardoor Almirola tegen de vlak achter leider Bell rijdende Keselowski aan reed. Die ging in de rondte en daarmee ontspon zich een joekel van een kettingreactie, waar amper een handvol auto's - inclusief de verrassende leider Bell - zonder schade uit wist te komen.

The Big One

Niet geheel verrassend zorgde één en ander voor een rodevlagsituatie, want er moest nogal wat troep opgeruimd worden. Na een lange onderbreking en een paar pitstops vertrok Bell als eerste voor de in principe laatste tien ronden, met 'opa' Ryan Newman en Joey Logano die hem voorbij snelden. Het duurde allemaal niet lang, want met nog acht ronden te gaan reden Timmy Hill en Reed Sorensen de muur in, vermoedelijk na een kapotte band van Sorensen. Extra pijnlijk voor Hill: zijn team sloot een lening af om de Daytona 500 te kunnen rijden en omdat hij zich plaatste kon die lening afbetaald worden en het team nog even blijven bestaan.

Met dit keer Logano en wederom Newman voorop werd het groen weer gezwaaid voor nog vier ronden, maar NASCAR zou NASCAR niet zijn als het niet wéér fout ging. Newman en Hamlin sloegen een gaatje, maar de zeer verrassende Ryan Preece kon dat dichten met de al net zo verrassende Ross Chastain in zijn kielzog. Op het moment dat Hamlin een aanval plaatste voor de leiding kon Preece profiteren en de leiding overnemen...tot Chastain hem raakte en beiden hard de muur in gingen, wat wéér een uitgebreide kettingreactie en een hele berg schade bij de nodige auto's veroorzaakte. Geel dus weer - kort daarop zelfs weer even rood - en daarmee was duidelijk dat de race beslist zou worden in overtime.

The Big One #2

De groene vlag werd nog maar eens gezwaaid, dit keer om de overtime te beginnen. Hamlin en superspeedwayspecialist Chris Buescher reden bij de herstart voorop, voor Newman en de tot dan onzichtbare en ineens voorin rijdende veteraan Kevin Harvick. Dat was allemaal leuk en aardig, maar nog voordat het gaspedaal fatsoenlijk in was getrapt kon de gele vlag alweer van stal worden gehaald: op grofweg de derde rij werd Clint Bowyer aangetikt door Michael McDowell, wat erin resulteerde dat beide heren het gras kwamen maaien. Justin Haley kreeg daarbij ook nog een tikje en viel flink terug, hoewel zijn schade mee leek te vallen - ook Bowyer en McDowell konden na een korte pitstop wel weer door.

Zo volgde nog weer een poging, met Hamlin en Newman voor Buescher, Blaney, Harvick en de verrassende Corey Lajoie, Joe Hunter Nemechek, David Ragan en Brendan Poole erachter. Dat ging aanvankelijk goed, hoewel Elliott in het achterveld de muur in spinde. Dat was echter na het passeren van start/finish voor de laatste ronde, waardoor de race door kon gaan. Geduwd door Blaney reed good old Newman naar de leiding en hij leek het na een flinke block zowaar te gaan winnen..tot hij loeihard crashte. Newman kreeg een klein tikje, knalde hard de muur in en werd nog eens volle bak geschept door Lajoie, die hem uiteraard niet had kunnen ontwijken, waardoor Newman metershoog door de lucht vloog en al brandend op zijn dak terecht kwam.

Wie als eerste de finish passeerde was even bijzaak, want alle ogen waren gericht op de angstaanjagende crash van Newman en met name de gesteldheid van de coureur. Terwijl de medische mensen en andere teams met Newman bezig waren werd in elk geval duidelijk dat Hamlin gewonnen had, waarmee hij als vierde coureur in de geschiedenis voor de tweede keer op rij de Daytona 500 pakte. Blaney eindigde als tweede, maar maakte zich vooral zorgen om Newman: "Nadat hij me blokte wilde ik hem dan maar naar de winst duwen, zodat in elk geval een Ford zou winnen, maar ik denk dat onze bumpers in elkaar haakten", aldus een duidelijk aangeslagen Blaney.

De finish

Franse scheidsrechter voor Ajax tegen Getafe; vier Ajacieden 'op scherp'

De wedstrijd tussen Getafe en Ajax staat donderdag onder leiding van scheidsrechter Ruddy Buquet. De Franse arbiter wordt bijgestaan door zijn landgenoten Guillaume Debart en Julien Pacelli, terwijl Benoit Millot is aangewezen als videoscheidsrechter. De 43-jarige scheidsrechter floot vorig seizoen nog de groepswedstrijd tussen Ajax en Benfica in de Johan Cruijff ArenA (1-0).

Buquet was eerder dit seizoen al de scheidsrechter in de groepsfase van de Champions League bij de wedstrijden tussen Internazionale en Slavia Praag, en Lokomotiv Moskou tegen Juventus.

In de groepsfase van de Europa League had hij de leiding over het duel tussen Arsenal en Eintracht Frankfurt. Vorig seizoen deelde Buquet tijdens Ajax - Benfica nog zeven gele kaarten uit.

Bij Ajax, waar André Onana geschorst is, moeten Lisandro Martínez, Dusan Tadic en Nicolás Tagliafico op hun tellen passen, want bij een gele kaart missen zij de volgende Europa League-wedstrijd.

Dat geldt ook voor de geblesseerde Quincy Promes. Aan de kant van Getafe is geen enkele speler geschorst, maar staan Faycal Fajr, Robert Kenedy en Ángel Rodríguez op scherp.

De eerste ontmoeting tussen Getafe en Ajax in het Coliseum Alfonso Pérez in de zestiende finales van de Europa League begint donderdagavond om 18.55 uur.

De return volgt een week later in de Johan Cruijff ArenA. Dat duel vangt om 21.00 uur aan.

2 jaar cel voor ontuchtopa

Een 90-jarige man uit Deventer is veroordeeld voor het seksueel misbruiken van zijn minderjarige kleindochters. De meisjes waren 12 en 13 jaar toen het misbruik begon. De rechtbank Overijssel legt hem een gevangenisstraf op van 2 jaar. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 50.000 euro.

De man heeft zijn kleindochters onder druk gezet en op ernstige wijze misbruik gemaakt van het overwicht dat hij als volwassene en als opa op de meisjes had om aan zijn eigen seksuele genot te komen. Juist bij hun opa hadden de meisjes zich veilig moeten voelen. Hij heeft ze fysiek en geestelijk zwaar beschadigd. Ook heeft hij het vertrouwen van hun ouders, die hun kinderen aan hem toevertrouwden, erg beschadigd. Dat dit alles een diepe impact had op de levens van de meisjes blijkt ook uit de slachtofferverklaringen die werden voorgelezen tijdens de zitting.

De rechtbank vindt dat bij deze ernstige feiten in principe een lange gevangenisstraf hoort. Vanwege de persoonlijke omstandigheden van de 90-jarige man, zoals zijn hoge leeftijd en broze gezondheid, en dat hij door zijn handelen in een sociaal isolement terecht is gekomen, legt de rechtbank een gevangenisstraf op die gelijk is aan de eis van de officier van justitie.

Tottenham kondigt noodzakelijke operatie Son aan

Tottenham Hotspur moet het de komende weken doen zonder Heung-Min Son doen. De Zuid-Koreaanse aanvaller liep afgelopen zondag een breuk op in zijn arm en een operatie is noodzakelijk, zo meldt de Engelse topclub. Son gaat nog deze week onder het mes en the Spurs verwachten hem wekenlang kwijt te zijn.

Son maakte zondag in blessuretijd nog de winnende treffer in de uitwedstrijd van Tottenham tegen Aston Villa (2-3). Naar nu blijkt is de aanvaller niet ongeschonden uit het duel op Villa Park gekomen.

Een botsing met Ezri Konsa ligt ten grondslag aan de problemen voor Son. Het is een flinke tegenvaller voor manager José Mourinho in aanloop naar het Champions League-duel met RB Leipzig van woensdag en de competitiewedstrijd tegen Chelsea van aankomend weekeinde.

"Na de operatie gaat onze medische staf kijken naar de invulling van het hersteltraject van Son. De verwachting is dat hij verschillende weken uit de roulatie is", meldt Tottenham in het medisch bulletin op de clubsite.

Son kampte in 2017 met een soortgelijke blessure en was destijds twee maanden niet inzetbaar voor de Noord-Londense club.

Mocht de herstelperiode wederom twee maanden duren, dan mist Son in het slechtste geval tien wedstrijden van Tottenham.

Zeven duels in de Premier League, beide confrontaties met RB Leipzig in het miljardenbal en de ontmoeting met Norwich City in de achtste finale van de FA Cup.

Mourinho kan ook al niet beschikken over Harry Kane, die vanwege een hamstringblessure voorlopig langs de kant blijft. Moussa Sissoko is wegens een knieoperatie tot april niet beschikbaar.

Jans wacht onderzoek niet af en vertrekt per direct bij FC Cincinnati

Ron Jans is opgestapt bij FC Cincinnati. De Nederlandse trainer heeft maandagavond (Amerikaanse tijd) zijn ontslag aangeboden, zo maakt de club uit de Major League Soccer bekend.

Vorige week werd een onderzoek ingesteld naar Jans, omdat hij in de kleedkamer had meegezongen waarin het woord 'nigger' in voorkwam. Een speler van Cincinnati diende een klacht in bij de Amerikaanse spelersvakbond, waarna de MLS een onderzoek begon.

"Nadat de MLS een onderzoek heeft ingesteld, heeft Ron zijn ontslag aangeboden. Wij hebben het geaccepteerd aangezien dit het beste besluit is voor iedereen binnen FC Cincinnati", reageert voorzitter Jeff Berding op de clubwebsite.

Jans lijkt weinig steun te hebben gekregen vanuit de clubleiding. "We hechten veel waarde aan de cultuur binnen onze club, te beginnen bij de kleedkamer. Iedereen die aan FC Cincinnati verbonden is, moet zich gewaardeerd, gerespecteerd en vertrouwd voelen."

"Diversiteit in ras en cultuur is een belangrijk onderdeel van wat de voetbalsport zo speciaal maakt. Voor ons heeft het de hoogste prioriteit dat iedereen zich gerespecteerd voelt. Dat geldt voor de mensen in de kleedkamer, op het kantoor en voor alle fans."

Eerder deze week reageerde Jans nog verbaasd op de commotie die was ontstaan. "Ik denk alleen maar: 'Is dit echt wat er momenteel allemaal gebeurt?' Ja, het is echt. De zomer is opeens een winter voor mij geworden", zei hij in het Algemeen Dagblad.

Jans werd in augustus vorig jaar aangesteld als trainer van de MLS-club. In maart zou hij beginnen aan zijn tweede seizoen bij Cincinnati. Zijn taken worden op interim-basis overgenomen door Yoann Damet.

Jans gaf in de krant toe dat hij beter niet op een dergelijke manier mee had kunnen zingen: "Ik ben inderdaad wat onhandig geweest door een stukje tekst mee te zingen. Maar nu wordt van iets onhandigs iets heel groots gemaakt."

Jans, die zelf veel naar hiphop-nummers luistert, kende het liedje in kwestie niet. "Ik voel me niet schuldig. Want ik bén geen racist. Wat ik heb gedaan is in Amerika toch enigszins onhandig. Maar tussen een onhandige actie en wat er nu allemaal gebeurt, dat is niet te bevatten."

Bij Cincinnati staat Maikel van der Werff onder contract, terwijl Jans onlangs de beschikking kreeg over Jürgen Locadia. Maandag meldden diverse Nederlandse en Amerikaanse media dat Siem de Jong ook voor de MLS-club gaat spelen. Of het vertrek van Jans van invloed is op de transfer van De Jong is vooralsnog niet bekend.

Final Fantasy XIV Online Patch 5.2 gearriveerd

De Shadowbringers-saga wordt vervolgd in Final Fantasy XIV Online, met Patch 5.2: Echoes of a Fallen Star. Deze update voor de MMO brengt nieuwe uitdagingen naar de Warriors of Light. En dat niet alleen op de First, maar ook op hun thuiswereld de Source, waar de Eorzeaanse krachten hun strijd voortzetten tegen het Garleaanse rijk.

Patch 5.2 bevat:

  • Nieuwe hoofdscenario-quests – Het verhaal van Shadowbringers krijgt een vervolg, waarbij de Warrior of Darkness en de Scions of the Seventh Dawn wachten op het moment dat de Crystal Exarch ze naar huis kan brengen.
  • Nieuwe raid: Eden’s Verse – Het tweede deel van de Eden-raid-series biedt nieuwe gevechten op de moeilijkheidsniveaus normal en het uitdagende savage. Daarnaast introduceert dit deel het personage Gaia, dat is ontworpen door de beroemde Final Fantasy-ontwikkelaar Tetsuya Nomura.
  • Nieuwe dungeon: Anamnesis Anyder – Spelers kunnen deze nieuwe uitdaging proberen te overwinnen met medespelers, of met een groep non-player-personages met behulp van het Trust-systeem.
  • New Trial: Cinder Drift – Het Ruby Weapon vertegenwoordigt de laatste ontwikkelingen in Garleaanse militaire technologie, spelers kunnen ertegen strijden op de moeilijkheidsniveaus normal en extreme.
  • Nieuwe Beast Tribe-quests – De Qitari leveren nieuwe quests die zijn gericht op de Disciples of the Land-klasses.
  • Nieuwe Chronicles of a New Era-quest “The Sorrow of Werlyt” – Ontdek het verhaal achter de nieuwe Weapon-serie, waarbij het Garleaanse rijk de patstelling met de Eorzeaanse troepen wil doorbreken door hun experimenten op hen los te laten.
  • Ocean Fishing – Deze Fisher-exclusieve content laat spelers op bepaalde tijden aan boord gaan van een schip waarmee ze op zee kunnen vissen om, op basis van de gevangen vissen, ervaring en Scrips te verdienen. Wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan, maken alle passagiers kans op een grote vangst
  • Update voor Ishgardian Restoration (Patch 5.21) – De volgende update voor deze content voor Disciples of the Hand and Land levert gatherer-specifieke content in de Diadem, high-level crafting-uitdagingen, een nieuw beoordelingssysteem, en meer.
  • Nieuwe quest-serie voor “Resistance Weapon”-uitrustingsverbeteringen “Save the Queen: Blades of Gunnhildr” (Patch 5.25) – Deze nieuwe quest-serie krijgt vanaf Patch 5.2 regelmatige updates die het spelers mogelijk maken om krachtige uitrusting te veroveren, terwijl ze meer leren over het thuisland van de Hrothgar, de Bozja Citadel.
  • In-game-aanpassingen – Spelers kunnen diverse tweaks verwachten voor Jobs, PvP-acties en New Game+, naast diverse Crafter- en Gatherer-updates.
  • Nieuwe mounts, minions, haarstijl, emote, craftrecepten, en meer.

Hunt: Showdown uit op PS4 en Xbox One

Crytek en Koch Media maken bekend dat de online multiplayer premiejagersgame Hunt: Showdown nu fysiek en digitaal verkrijgbaar is voor PlayStation 4 en alleen fysiek voor Microsoft Xbox.

Hunt: Showdown is een competitieve first-person premiejagersgame. De game speelt in het Louisiana van 1895 en biedt een mix van PvP- en PvE-elementen. Daarbij komt de dreiging niet alleen van monsters, maar ook van elke andere Hunter op de map. In de Classic-mode proberen tien spelers tegelijk (solo of in teams van twee) om zo snel mogelijk de beesten te verslaan, premies op te strijken en de map te verlaten. De Quickplay-mode biedt toegang tot wat kortere potjes, waarin solo-spelers wapens moeten verzamelen om mee te strijden over een afnemende premiepot. Hoe hoger het risico, hoe groter de beloning, maar maak je een foutje dan ben je alles kwijt.

Snowrunner krijgt een releasedatum

SnowRunner, het vervolg op de off-road-simulatie MudRunner van Saber Interactive, verschijnt op 28 april voor PlayStation 4, Xbox One en pc, dat laatste via de Epic Games Store. We zien alvast wat omstandigheden in de nieuwe trailer.

SnowRunner heeft een nieuwe graphische engine en verbeterde physics-simulatie. Je neemt plaats achter het stuur van krachtige voertuigen, om daarmee de ruige open omgevingen te bedwingen. Bestuur 40 voertuigen van merken als Western Star, Ford, Chevrolet en Freightliner om er je spoor mee door de open wildernis te trekken.

Naast modder en stromend water, moet je nu ook sneeuwheuvels, ijs en bevroren meren trotseren, terwijl je contracten aanneemt die je op gevaarlijke missies sturen. Vergroot en verbeter je verzameling voertuigen met talloze upgrades en accessoires die je helpen de omgeving te overwinnen – intake-snorkels, kettingbanden, bumpers, hoge ophangingen, schijnwerpers en vele andere upgrades kunnen van essentieel belang blijken.

SnowRunner is geschikt voor solospelers maar er kan ook samengespeeld worden in de volledig synchrone coöpstand voor vier spelers. Op pc krijgt de game volledig mod-ondersteuning, zodat de community zelf content kan maken. Op een later moment zullen de mods ook naar de consoles komen.

SnowRunner verschijnt op 28 april voor PlayStation 4, Xbox One en pc, dat laatste via de Epic Games Store.

Square Enix en Disney brengen klassieke Kingdom Hearts-avonturen uit op Xbox One

Square Enix en Disney hebben vandaag de compilaties Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX en Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue uitgebracht voor de Xbox One.

Deze compilaties brengen de negen avonturen voor het eerst naar Xbox-spelers. Met deze releases kunnen nieuwe spelers ook het verhaal volgen die leidt naar Kingdom Hearts III, om helemaal op de hoogte te zijn van de voorgeschiedenis.

Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX bevat de volgende games:

  • Kingdom Hearts Final Mix
  • Kingdom Hearts Re:Chain of Memories
  • Kingdom Hearts 358/2 Days (HD remastered cinematics)
  • Kingdom Hearts II Final Mix
  • Kingdom Hearts Birth by Sleep Final Mix
  • Kingdom Hearts Re:coded (HD remastered cinematics)

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue bevat de volgende games:

  • Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD
  • Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep – A fragmentary passage –
  • Kingdom Hearts χ Back Cover (movie)

Kingdom Hearts

Forum voor Democratie wil toch rechter bij politiek besluit

Het Forum voor Democratie was tot voor kort nogal boos op zogenaamde politieke uitspraken van rechters. De rechter zou daarbij op de stoel van de politiek gaan zitten en daar waren Thierry Baudet en consorten boos over. Maar van die woede is ineens niets te merken want het FVD Zeeland wil dat de rechter nu het politieke besluit om de kazerne van mariniers niet naar Zeeland te verplaatsen, herroept.

De provincie Zeeland wil met de Rijksoverheid gaan overleggen voor compensatie maar FvD-Statenlid Robert Koevoets wil wat anders. "Er is een contract getekend met betrekking tot de komst van de marinierskazerne en dat moet gewoon worden nagekomen", aldus Koevoets, zo meldt Omroep Zeeland.

Het Statenlid gelooft nog steeds in de komst van de kazerne naar Vlissingen. "Er is een overeenkomst die nog steeds rechtsgeldig is. En als advocaat weet ik dat, maar ook als burger weet je dat. Op het moment dat je een overeenkomst tekent moet je die nakomen."

Gedeputeerde Dick van der Velde schiet het idee niet direct af. "Alle opties liggen op tafel en worden overwogen." Maar de gedeputeerde wil toch eerst met het ministerie rond de tafel. "Het kan namelijk ook zo zijn dat we in de gesprekken tot de conclusie komen dat een andere oplossing beter is."

"We hebben een contract met handtekeningen en we behouden ons dat recht voor, maar we horen graag van de speciaal gezant wat de gedachten van Den Haag zijn om Zeeland te compenseren. Maar dat doen we alleen met behoud van rechten en dat doen we niet voor niks", zo vult Van der Velde aan.

"Er is nu een signaal afgegeven dat het voor iedereen een goed excuus is om niet naar Zeeland te gaan. Op het moment dat je hier naartoe zou moeten voor rijksdiensten, maar ook voor andere diensten. Is het nu zoiets: hoeven de mariniers niet, dan moeten wij ook niet. En dat is een raar signaal", zo besluit de Zeelandse gedeputeerde.

Bondscoach Max Caldas stopt na Spelen bij Oranje

Bondscoach Max Caldas (46) stopt na de Olympische Spelen van Tokyo 2020 bij het Nederlandse Elftal. Caldas heeft bij de KNHB aangegeven dat hij na tien jaar coach bij eerst de Oranje Dames en nu de Oranje Heren toe is aan een nieuwe uitdaging. Het contract van Caldas loopt na de Spelen af.

Max Caldas: "Ik heb de afgelopen tien jaar met veel passie en plezier de Oranje Dames en Oranje Heren gecoacht. Een fantastische periode, waarop ik met trots terugkijk. Ik heb met heel goede speelsters gewerkt, en werk op dit moment met geweldige spelers op weg naar Tokyo 2020. De samenwerking met de KNHB is altijd goed geweest. Toch besefte ik dat het moment dichterbij kwam om afscheid van elkaar te nemen. Ik voel dat het tijd wordt voor een andere uitdaging."

Waar die andere uitdaging ligt, zegt Caldas nog niet te weten: "Toch heb ik de knoop nu doorgehakt. Natuurlijk had ik dit besluit ook pas na Tokyo kunnen nemen. Maar de relatie tussen de KNHB en mij is er altijd een van openheid geweest. Daarom heb ik mijn gevoel met hen besproken. De duidelijkheid die er nu is, is goed voor iedereen, niet in de laatste plaats voor de spelers. Vandaag is er aandacht voor deze stap van mij, daarna kan de focus van alle betrokkenen weer vol op het traject naar Tokyo."

De KNHB heeft begrip voor de beslissing van Caldas. Jeroen Bijl, technisch directeur van de KNHB: "Max heeft de afgelopen tien jaar onze beide nationale teams ontzettend veel gebracht, meer dan prijzen alleen. Daarnaast staat hij altijd open voor opleiden en delen van kennis. Het is niet gek dat Max na tien jaar toe is aan een nieuwe werkomgeving. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij de komende maanden met het Nederlands Elftal volledig gefocust op Tokyo blijft. Max is een professional en enorm gecommitteerd aan zijn spelers, zijn staf en de KNHB."

Caldas startte eind 2010 als bondscoach van het Nederlands Elftal Dames, waarmee hij olympisch (2012), wereld- (2014) en Europees (2011) kampioen werd. Ook de Champions Trophy (2011) en Hockey World League (2013) werden onder leiding van Caldas gewonnen. Na het WK van 2014 in Den Haag stapte Caldas op verzoek van de KNHB over van de Oranje Dames naar de Oranje Heren. Hij volgde Paul van Ass op. Met de mannen werd Caldas tweemaal Europees kampioen (2015 en 2017), tweede op het WK in 2018 in Bhubaneswar en vierde op de Spelen van Rio (2016).

Rosberg ziet drie opties voor toekomst Hamilton

Er wordt al tijden veel gespeculeerd over de toekomst van Lewis Hamilton. De wereldkampioen Formule 1 heeft nog een contract voor 2020 maar wat er daarna met de Brit zal gebeuren is nog onduidelijk. Voormalig wereldkampioen Nico Rosberg denkt dat er maar drie mogelijke scenario's zijn. 

"‘Lewis zit misschien op een sneeuwscooter in Colorado of hij zit bij Mercedes of Ferrari. Dat lijken mij de opties", aldus Rosberg tegenover RTL. "Het is voor lastig om mijzelf in hem te verplaatsen. Hij heeft al zoveel bereikt en heeft daarnaast nog zoveel zaken lopen. Het zal uiteindelijk allemaal afhangen van de prestaties van de wagen of hij in de sport blijft."

Rosberg is nog steeds diep onder de indruk van Hamilton. "Dit jaar kan Hamilton de grootste aller tijden worden als hij het record van Schumacher pakt, maar wie had dat ooit verwacht? Ik heb het geluk gehad om met beide coureurs te rijden, maar ik kan ze niet vergelijken. Michael is extreem harde werker en Lewis heeft juist heel veel passie voor de sport. Het zijn gewoon twee uitzonderlijke coureurs."

Rosberg ziet drie opties voor toekomst Hamilton (Pro Shots / Zuma Press)
Rosberg ziet drie opties voor toekomst Hamilton (Pro Shots / Zuma Press)

Yakuza, Two Point Hospital, Kingdom Hearts en meer deze maand naar Xbox Game Pass

Xbox Game Pass komt in de tweede helft van februari met een nieuwe batch aan games voor de komende weken. Enkele grote titels komen bij het assortiment, helaas verlaten ook enkele titels de service.

Laten we met het goede nieuws beginnen: tussen nu en het einde van de maand komen er zes titels bij. De meest in het oog springende zijn wellicht de Japanse games, Yakuza 0 en Kingdom Hearts III komen naar Xbox Game Pass for Console op respectievelijk 25 en 26 februari. Ook op 25 februari komen twee releases die voor het eerst op console beschikbaar zijn: Two Point Hospital en het gloednieuwe Wasteland Remastered. Verder worden later deze maand nog Ninja Gaiden II en Jackbox Party Pack 3 volledig speelbaar voor leden.

Het slechte nieuws is echter dat er ook zes titels weer gaan verdwijnen. Het zijn grote titels, maar ook oude titels. Je hebt tot eind deze maand om de volgende games nog uit te spelen:

  • Fallout 3
  • Just Cause 4
  • Rise of the Tomb Raider
  • Snake Pass
  • The Elder Scrolls IV: Oblivion
  • Batman: Return to Arkham

Olympische Spelen mogelijk in gevaar door coronavirus

Viroloog Marion Koopmans heeft in het Algemeen Dagblad laten weten dat het helemaal nog niet zeker is dat de Olympische Spelen in Tokyo door zullen gaan. Koopmans, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijstaat in de aanpak van het Corona-virus, zegt dat het een dubbeltje op zijn kant zal zijn.

"Het zal erom hangen", zo vertelt Koopmans aan het AD. "We zien nu weliswaar voor het eerst dat het aantal nieuwe besmettingen buiten de Chinese stad Wuhan afneemt. Maar dan nog duurt het zomaar een paar maanden voordat het virus echt weg is. Het blijft de vraag welke risico’s zo’n groot evenement met zich meebrengt. Die is nu nog niet te beantwoorden."

Als de Spelen doorgaan zullen ze beginnen op 24 juli en ze zullen veel mensen op de been brengen. "Dergelijke migratiestromen wil je eigenlijk niet, lopende de uitbraak. Kijk naar alle cruiseschepen nu. Het kan heel snel onbeheersbaar worden. Als je kijkt naar de huidige situatie, zou het organiseren van de Olympische Spelen nu niet verstandig zijn", aldus de viroloog.

Er bestaat een kans dat het coronavirus tegen die tijd geen probleem meer is aldus Koopmans. "Sein veilig, is sein veilig. Maar er is ook een scenario denkbaar dat het beheersbaar is. Dan is de vraag: wat kunnen mensen zelf doen, als de Spelen door zouden gaan? Uit de buurt blijven van besmette mensen, beschermd hoesten, veel handen wassen. Het dragen van mondkapjes is in Azië uiteraard gangbaar, maar lijkt niet superveel toe te voegen."

Volgens Koopmans is de eerste echte test als de maatregelen rond Wuhan worden verminderd. "Dat de nieuwe besmettingen buiten Wuhan nu wat minder toenemen, komt ook door de strikte maatregelen in China. Wat als die straks worden losgelaten? Dat wordt de proof of the pudding."

Er zijn inmiddels al diverse grote sportevenementen uitgesteld of afgelast zoals het WK indoor atletiek en de Grand Prix van China.

Olympische Spelen mogelijk in gevaar door coronavirus (Pro Shots / Zuma Press)
Olympische Spelen mogelijk in gevaar door coronavirus (Pro Shots / Zuma Press)

Onzinnige discussie eindigde in dodelijke schietpartij

Een onzinnige discussie, meer ging er niet aan vooraf. Op 8 januari 2019 werd Cahit Kilic op straat in koelen bloede doodgeschoten door zijn overbuurman Abdulaziz U. Die dacht dat het slachtoffer zijn gezin lastig viel. Daarvan is niets gebleken. Maar Cahit overleed wel ter plekke.

Het is kort na 13.00 uur als bij de politie de melding binnenkomt dat er is geschoten op de Netscherstraat in de Schilderswijk in Den Haag. Bewoners hebben een ruzie gezien en daarna drie schoten gehoord. Op straat ligt nu hun buurman Cahit. Reanimatie door de politie en ambulancepersoneel kan niet voorkomen dat hij minuten later overlijdt.

Een van de bewoners heeft na het eerste schot gezien hoe de overbuurman, een 53-jarige man, nog twee schoten afvuurde op het slachtoffer. Die lag op dat moment al kermend op straat. Nog geen 25 minuten later meldt de overbuurman zichzelf bij de politie en meldt inderdaad dat hij heeft geschoten.

Motief
De verdachte heeft verschillende verklaringen afgelegd. In grote lijn komt het erop neer dat hij denkt dat Cahit hem en zijn gezin in de gaten hield. Hij zou vanaf de overkant van de straat naar binnen hebben gekeken en met een lampje hebben geschenen. Toen verdachte hem daar twee dagen eerder op aansprak, zou het slachtoffer "fuck you" hebben geroepen en hebben gezegd dat hij in zijn eigen huis mag doen wat hij wil.

Naar eigen zeggen zou de verdachte doodsbang zijn geweest voor het slachtoffer. Daarom droeg hij een revolver bij zich. Opmerkelijk is wel dat in zijn omgeving niemand wist van een conflict met de overbuurman, of van het lastigvallen waarover de verdachte spreekt. 'Het motief dat overblijft,' zei de officier van justitie dinsdag op zitting, 'is dat Cahit misschien nét te bijdehand is geweest tegen de verkeerde persoon. Verdachte heeft niet gehandeld uit angst, hij heeft gehandeld uit boosheid.'

Enorme kilheid
Dat verdachte zijn buurman die middag op straat treft, lijkt puur toeval. Volgens het Openbaar Ministerie is daarom geen sprake van voorbedachte rade. Maar verdachte toont naderhand ook geen berouw. Sterker, hij laat een compleet gebrek aan respect voor het slachtoffer zien. Hij noemt hem een man zonder eer, niet meer dan een vlieg, een gevaarlijke man en crimineel. 'Onvoorstelbaar,' vindt de officier van justitie. 'Dat je verantwoordelijk bent voor de dood van een ander mens, een mens van vlees en bloed. Een mens die jou helemaal niets heeft gedaan. En dat je dan zó over hem praat.'

Het getuigt volgens het Openbaar Ministerie van een enorme kilheid. Een kilheid die ook al blijkt uit de manier waarop het slachtoffer om het leven is gebracht. 'Hij is geëxecuteerd op straat, daar lijkt het op. Zo voelt het.' Na een schot in de buik, volgden nog twee schoten van dichtbij in de rug. 'En waarom? Voor niets. Om niets.'

Strafeis
Het Openbaar Ministerie heeft de rechter gevraagd een straf op te leggen van 14 jaar gevangenisstraf. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Tot 12 maanden geëist voor illegale export en handel in papegaaien

In dit onderzoek is er sprake van tientallen zendingen van papegaaiachtige met valse veterinaire documenten, sommige met groen geverfde vleugels of zwart geverfde snavels om ze op een andere soort te laten lijken. Een man uit Den Haag stond gisteren en vandaag samen met zijn vader, medepleger, terecht voor de rechtbank in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de hoofdverdachte illegale export en handel in papegaaien, het overtreden van veterinaire regels, valsheid in geschrift en oplichting. De hoofdverdachte hoorde een gevangenisstraf van 12 maanden tegen zich eisen.

Uit onderzoek door de NVWA blijkt dat verdachten meer dan 50 jaar ervaring hebben in de vogelhandel, met name met de handel in papegaaiachtige vogels. Volgens het OM heeft de hoofdverdachte met zijn bedrijf gedurende langere tijd stelselmatig gebruik gemaakt van valse documenten die benodigd waren voor het exporteren van vogels. Zo zouden gezondheidscertificaten zijn opgemaakt waarin gesteld werd dat alle vogels vrij waren van papegaaienziekte, terwijl er in werkelijkheid geen enkele keuring door een dierenarts had plaatsgevonden.

Gezondheidstesten en quarantainebepalingen
Veel landen eisen voor de import van vogels gezondheidstesten en quarantainebepalingen om het land te beschermen tegen insleep van dierziektes. Exporten van vogels zonder deze vereiste of met valse documenten, terwijl verplichte keuringen en quarantainemaatregelen niet plaatsvonden, brengen aanzienlijke risico's met zich mee ten aanzien van de verspreiding van besmettelijke dierziekten. Dit brengt ook risico's voor de volksgezondheid met zich mee in de landen waar naartoe werd geëxporteerd. De vogels kunnen namelijk bepaalde (aangewezen) vogelziektes zoals vogelgriep, pseudovogelpest en bijvoorbeeld papegaaienziekte met zich meebrengen. Deze ziektes zijn overdraagbaar op de mens. Ook dient er over de conditie van de te exporteren vogels te worden verklaard. Alleen bij de NVWA aangestelde dierenartsen mogen zo’n gezondheidsverklaring opstellen, afstempelen en tekenen. Correcte naleving van deze voorschriften is van bijzonder belang, omdat overtreding het risico op uitbraak van dierziekten, of de verspreiding daarvan, vergroot.

Geverfde vleugels en snavels
Naast regels over de bescherming tegen de verspreiding van dierziekten, speelt ook de overtreding van de handel in beschermde diersoorten een rol in deze rechtzaak. Taiwan heeft een importverbod voor bepaalde soorten CITES I uitgevaardigd. Het land heeft haar grens gesloten voor de import van bepaalde soorten papegaaien die onder deze beschermingscategorie vallen. Dit om de handel in deze soort te beperken. Papegaaien die vallen onder CITES-II-soorten mogen wel ingevoerd worden in Taiwan. Bij onderschepte zendingen vogels van verdachten werden Ara macao’s aangetroffen waarvan de gele vleugels groen waren geverfd zodat ze leken op groenvleugelara’s. Bij sommige aangetroffen geelkopamazones waren de hoornkleurige snavels zwart geverfd zodat ze leken op geelvoorhoofd amazones. Op die manier leken de CITES-I-vogels op CITES-II-vogels. Volgens de officier was de reden van dit omkatten van de vogels dat het importverbod werd omzeild.

Ernst van de feiten en strafeis
De hoofdverdachte heeft met zijn bedrijf het systeem om op verantwoorde en gecontroleerde basis dierentransporten te verzorgen, ondermijnd. “Hij heeft daarmee niet alleen het algemeen belang geschaad, maar ook het belang van de dier- en volksgezondheid, louter en alleen vanwege het oogmerk van financieel gewin,” aldus de officier. De uitgebreide regelgeving op Europees en nationaal niveau ter voorkoming van de verspreiding van dierziekten – en daarmee ook de volksgezondheid – is niet voor niets in het leven geroepen en het negeren van die regelgeving kan zeer ernstige gevolgen hebben, zowel in sociaal als economisch opzicht. De handelwijze van verdachte, met medeplegen van zijn vader, heeft daarnaast ook een concurrentievervalsend effect gehad. Degenen die wel plichtmatig de regelgeving naleven zijn daardoor benadeeld.

Het OM vindt een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk en een voorwaardelijk beroepsverbod voor de duur van 2 jaar met een proeftijd van 2 jaar voor de hoofdverdachte op zijn plaats. Voor het bedrijf eist de officier 20.000 euro boete en een voorwaardelijke sluiting. Zijn vader, medepleger, hoorde gisteren een werkstraf van 30 uur en een geldboete van 7500 euro tegen zich eisen. Ook kondigt de officier een ontnemingsvordering aan.

De rechtbank doet 15 april 2020 uitspraak.

Weghorst brengt uitspraak De Roon in herinnering: "Kijk heel erg uit naar EK"

Wout Weghorst tekende afgelopen weekeinde tegen TSG Hoffenheim (2-3) voor de derde hattrick in zijn Bundesliga-loopbaan. De aanvaller van VfL Wolfsburg voelt zich weer helemaal fris na een periode vol kleine kwetsuren. Weghorst wil nu per se fit blijven, om zo in beeld te blijven bij bondscoach Ronald Koeman richting het EK. "Het zou heel bijzonder zijn om op dat podium te staan straks."

Vanwege pijn aan de enkel en hamstring kon Weghorst in de afgelopen periode niet voluit trainen. "In overleg met de trainer heb ik anderhalve wedstrijd overgeslagen", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

"Tegen Hoffenheim viel het net weer helemaal samen. Ik voelde me goed, ben weer helemaal fit en dan weet ik dat ik ook weer kan scoren. Dat was namelijk even geleden."

Weghorst voelt zich nog steeds als een vis in het water in Duitsland. "Alle ploegen hier spelen op de aanval. Het gaat van links naar rechts in een enorme intensiteit."

Weghorst heeft op de topscorerslijst enkele gerenommeerde namen voor zich. "Lewandowski is echt Europese top. Hij staat nu al op 23 goals. Timo Werner is weer een heel andere spits."

"Ik sta nu op tien, één meer dan Serge Gnabry van Bayern München en Kevin Volland van Bayer Leverkusen", rekent de ex-speler van onder meer Heracles Almelo en AZ voor.

Een doelstelling qua treffers is er nog steeds. "Ik had aan het begin van het seizoen gezegd dat ik er dertien wilde maken. Mensen vonden dat wat aan de lage kant omdat ik er vorig seizoen zeventien maakte, maar scoren in de Bundesliga is niet zo makkelijk."

Het ultieme doel van Weghorst deze jaargang is een plaats in de definitieve EK-selectie van Oranje. "Naar het EK kijk ik al heel erg uit", beaamt de boomlange spits. "Ik zag daar laatst ook een uitspraak over van Marten de Roon."

"Dat hij vroeger op de pleinen altijd op een groot scherm keek naar het Nederlands elftal op zo'n eindronde. Zo was ik ook. Het zou heel bijzonder zijn om zelfs op dat podium te staan straks."

Weghorst beseft echter ook dat de eindbeslissing bij Koeman ligt. "Tot het zover is moet ik er gewoon voor zorgen dat ik mezelf niks kan verwijten. Dat ik goed presteer met Wolfsburg in de Bundesliga. Dan zien we daarna vanzelf wat er gaat gebeuren."

Russische Federatie verliest hoger beroep over de Yukos-arbitrage

De Russische Federatie is in een arbitraal vonnis uit 2014 veroordeeld miljarden dollars aan schadevergoeding te betalen aan enkele aandeelhouders van Yukos. De Russische Federatie heeft vervolgens bij de Nederlandse rechter geëist dat de uitspraak in de Yukos-arbitrage zou worden vernietigd. De rechtbank gaf de Russische Federatie gelijk, maar het gerechtshof Den Haag heeft vandaag beslist dat het vonnis van de rechtbank niet juist is. Dit betekent dat de arbitrale uitspraak weer van kracht is.

Yukos Oil Company (‘Yukos’) was een van de grootste olie- en gasmaatschappijen in de Russische Federatie. In de jaren ’90 van de vorige eeuw is Yukos geprivatiseerd. Bestuursvoorzitter en één van de aandeelhouders van Yukos was Mikhail Khodorkovsky.

In de jaren 2003-2006 heeft de Russische Federatie een aantal omvangrijke belastingheffingen aan Yukos opgelegd en in verband daarmee een belangrijke productiemaatschappij van Yukos geveild. Uiteindelijk is Yukos in 2006 failliet verklaard.

Drie grootaandeelhouders (Veteran Petroleum Ltd., Yukos Universal Ltd. en Hulley Enterprises Ltd.) hebben daarop een arbitrage tegen de Russische Federatie aanhangig gemaakt. Arbitrage is een vorm van particuliere rechtspraak, waarbij drie onafhankelijke arbiters (het Scheidsgerecht) over de zaak oordelen. De arbitrageprocedure heeft ongeveer tien jaar in beslag genomen.

In een uitspraak van 18 juli 2014 heeft het Scheidsgerecht de Russische Federatie veroordeeld om aan de drie aandeelhouders in totaal ca. US$ 50 miljard te betalen als schadevergoeding. Het Scheidsgerecht was van oordeel dat het de Russische Federatie niet werkelijk te doen was om belasting van Yukos te innen, maar om Khodorkovsky als potentiële rivaal van president Putin uit te schakelen en zich de eigendommen van Yukos toe te eigenen.

Het Scheidsgerecht baseerde zijn bevoegdheid om over de vordering van de aandeelhouders te oordelen op art. 26 van het Verdrag inzake het Energiehandvest (de ‘Energy Charter Treaty’ of ‘ECT’). In de ECT staat dat een geschil tussen een verdragsstaat en een buitenlandse investeerder door middel van arbitrage kan worden beslecht. De Russische Federatie heeft dit verdrag wel ondertekend, maar nooit bekrachtigd. De ECT is wel gedurende een aantal jaren voorlopig van toepassing geweest op de Russische Federatie.

Omdat de arbitrageprocedure in Den Haag plaatsvond, kon de Russische Federatie bij de Nederlandse rechter vernietiging van de arbitrale uitspraak vorderen. Vernietiging van een arbitrale uitspraak kan maar op een beperkt aantal gronden. Eén van die gronden is dat het Scheidsgerecht niet bevoegd was over de zaak te oordelen.

De rechtbank heeft in haar vonnis van 20 april 2016 de uitspraak van het Scheidsgerecht vernietigd, omdat zij van oordeel was dat het Scheidsgerecht niet bevoegd was over de zaak te oordelen. De ECT bood daarvoor naar het oordeel van de rechtbank geen basis.

Het Haagse hof is het niet eens met het vonnis van de rechtbank. De bevoegdheid van het Scheidsgerecht berust volgens het hof wel degelijk op de ECT. Toen de Russische Federatie de ECT ondertekende, heeft zij de verplichting op zich genomen dat verdrag voorlopig toe te passen, tenzij dat in strijd zou komen met Russisch recht. Van strijd met Russisch recht is naar het oordeel van het hof geen sprake. De Russische Federatie had ook nog een aantal andere argumenten aangevoerd waarom de arbitrale uitspraak zou moeten worden vernietigd, maar die heeft het hof eveneens verworpen.

Het resultaat is dat de arbitrale uitspraak van 18 juli 2014 weer van kracht is. De Russische Federatie kan tegen de beslissing van het hof cassatieberoep bij de Hoge Raad instellen.

Wakker Dier: 'Zuivelcampagne NZO vol fouten'

De campagne “Nederland draait op zuivel” van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) draait op misleidende en onjuiste informatie, vindt Wakker Dier. Het doorlichten van de reclamecampagne leverde bijna dertig potentieel onjuiste claims op. Vandaag heeft Wakker Dier daarom een klacht bij de Reclame Code Commissie (RCC) ingediend. “De NZO creëert een fantasie om zuivel te verkopen. Consumenten worden zo op het verkeerde been gezet,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Op de campagnewebsite stelt de NZO “veel aandacht voor dierenwelzijn” te hebben. Maar de organisatie doet volgens Wakker Dier bijvoorbeeld alsof kalf en koe direct na de geboorte worden gescheiden vanwege gezondheid en welzijn van de dieren. In werkelijkheid zijn economische motieven de belangrijkste reden om kalf en koe zo snel mogelijk van elkaar te scheiden. “De campagne staat bol van dergelijke onwaarheden,” zegt Hilhorst.

Duurzaam
De campagne wekt ten onrechte de indruk dat zuivel duurzaam is. “Het schrappen van zuivel uit je menu heeft weinig effect op de CO2-uitstoot,” claimt NZO. Uit studies van onder andere het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), blijkt echter dat een voedingspatroon met meer zuivel zorgt voor meer uitstoot van broeikasgassen, stikstof, verlies van biodiversiteit en landgebruik. Van alle landbouwsectoren heeft de zuivelsector hierin veruit de grootste bijdrage.

Stikstof
Bovendien claimt NZO dat de zuivelsector zorgt voor “een optimale voer- en mestkringloop”. Maar als de stikstofcrisis iets toont is het dat van kringlooplandbouw amper sprake is. Wat betreft de stikstof-emissies, zegt NZO dat de zuivelsector slechts “een aandeel” heeft en marginaliseert zij haar bijdrage. Volgens de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) bedraagt de totale bijdrage van de landbouwsector aan de stikstofuitstoot 46 procent. De zuivelsector is met 27 procent verantwoordelijk voor ruim een kwart daarvan. Hilhorst: “De NZO ziet hier gemakshalve over het hoofd dat melkveesector voor enorme schade zorgt. Heel Nederland mag daar nu voor opdraaien.”

FOK! heeft de NZO om een reactie gevraagd, maar deze vooralsnog niet ontvangen. 

Burenruzie loopt volledig uit de hand, man gebeten door politiehond

De ene buur zou dreigen de banden van de auto lek te steken en het huis in brand te steken. De andere buur staat stenen door de ramen te gooien. Terwijl de agenten op de Pruylenborg in Hendrik-Ido-Ambacht de ruziënde partijen scheiden en aanhoren, draait één van de mannen volledig door. Hij valt de agenten aan. Er is inzet van een politiehond nodig om de man onder controle te brengen en aan te houden.

Maandagmiddag even na half vier ontvangt de politie melding van een burenruzie op de Pruylenborg in Hendrik-Ido-Ambacht. Het gaat om een langer lopend, bij de politie bekend, conflict. Telefonisch wordt doorgegeven dat er gedreigd wordt met het lek steken van banden, om het huis in brand te steken en dat er al meerdere stenen door ruiten worden gegooid. De politie gaat met spoed naar de straat toe. Daar scheiden de agenten de ruziënde partijen om alle kanten van het verhaal aan te horen.

Eén van de buurmannen wordt in de politiebus geplaatst terwijl de agenten zijn kant van het verhaal aanhoren. Maar dan wordt de man opeens wild en agressief. Hij verlaat de bus en geeft één van de agenten een klap. Er moet een politiehond aan te pas komen om de man onder de controle te krijgen. Na een beet door de hond, kunnen de agenten de man boeien en overbrengen naar een politiebureau. Daar is de 26-jarige man aan een beetwond verzorgd door een arts.

23,5 miljoen euro voor start uitvoering nationale quantumagenda

Het kabinet investeert de komende vijf jaar 23,5 miljoen euro in quantumtechnologie, één van de sleuteltechnologieën met groot potentieel voor de toekomst. Dat staat in een brief die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. Het bedrag is bedoeld als financieel startschot van de uitvoering van de Nationale Agenda Quantum Technologie, die in september 2019 aan het kabinet werd aangeboden. Het gaat dan om acties als het bouwen van test- en demonstratieopstellingen en het opzetten van een National House of Quantum, waar onderzoekers, ondernemers en studenten samen werken aan de veelbelovende sleuteltechnologie.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Nederland behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om quantum. Onze onderzoekers en bedrijven werken aan de quantumcomputer, die met zijn enorme rekenkracht kan bijdragen aan talloze doorbraken, waaronder bijvoorbeeld het sneller ontwikkelen van medicijnen. Om ervoor te zorgen dat quantum in ons land verder groeit en hier leidt tot inkomsten en banen, heeft het kabinet de quantumsector gevraagd een Nationale Agenda op te stellen. Met deze 23,5 miljoen euro kunnen we als land meteen aan de slag met het uitvoeren van de Nationale Agenda.”

Groot potentieel voor Nederland
Quantumtechnologie heeft meerdere toepassingen, van quantumcomputers met een buitengewone rekenkracht, tot zeer veilige quantumnetwerken en ultraprecieze sensoren. Het is de verwachting dat deze technologieën zullen leiden tot doorbraken op het gebied van rekenkracht (digitalisering), nieuwe materialen, nieuwe medicijnen en cybersecurity. Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen lopen voorop in het ontwikkelen van de technologie en fungeren als een magneet voor wereldwijde bedrijfsinvesteringen en talent. Zo is recent, in 2019, aan professor Ronald Hanson bij de TU Delft een Spinozapremie toegekend voor baanbrekend quantumonderzoek.

Quantumcentra in Nederland
Al in 2013 heeft het kabinet besloten tot de oprichting van het kennisinstituut QuTech om de stap van academisch onderzoek naar technologieontwikkeling te maken. Er werken inmiddels meer dan 200 onderzoekers en ontwikkelaars. Ook in andere delen van het land neemt quantum een enorme vlucht: in Amsterdam, Leiden, Eindhoven, Twente, Nijmegen, Groningen en Utrecht zijn quantuminitiatieven opgestart. Universiteiten erkennen het belang en de potentie van onderzoek naar quantum en hebben voor instituten zelf middelen vanuit de eerste geldstroom-financiering vrijgemaakt (vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). De Nederlandse quantumcentra hebben elk een eigen expertise, waardoor ze elkaar aanvullen.

Nationale Agenda Quantum Technologie
Op 16 september 2019 ontving staatssecretaris Keijzer uit handen van prof. Robbert Dijkgraaf de Nationale Agenda Quantum Technologie. De agenda is opgesteld door kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties en bevat actiepunten om Nederland zijn toppositie op het gebied van quantumtechnologie te laten behouden. Het startprogramma en de uitvoering worden uitgewerkt en gecoördineerd door de nog op te richten stichting Quantum Delta NL. In die stichting nemen de Nederlandse quantumcentra deel, evenals TechLeap en TNO.

Geluk en persoonlijkheid

Bijna 9 op de 10 Nederlanders van 15 jaar of ouder zeggen gelukkig te zijn. Dit aandeel is door de jaren heen zeer stabiel. Naast kenmerken zoals het hebben van een partner en een als goed ervaren gezondheid, zijn ook persoonlijkheidskenmerken gerelateerd aan het gerapporteerde geluksniveau van mensen. Dit is een artikel in de CBS-reeks Statistische Trends.

Bijna 9 op de 10 Nederlanders van 15 jaar of ouder zeggen gelukkig te zijn. Dit aandeel is door de jaren heen zeer stabiel. Mensen met een Nederlandse achtergrond zeggen vaker gelukkig te zijn dan mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Naast het hebben van een partner, een als goed ervaren gezondheid, vertrouwen in instanties en mensen en de mate van contact met vrienden, zijn ook persoonlijkheidskenmerken gerelateerd aan het gerapporteerde geluksniveau van mensen.

Volgens dit onderzoek is de kans groter dat mensen zeggen gelukkig te zijn naarmate zij ook extraverter en emotioneel stabieler zijn. Ook andere persoonlijkheidskenmerken, zoals altruïsme (onbaatzuchtigheid) en consciëntieusheid (eerlijk- en zorgvuldigheid), blijken een positief verband met de mate van gerapporteerd geluk te hebben. Dit heeft onder andere te maken met omgevingsfactoren zoals het huishoudensinkomen en het hebben van een partner en met de levenshouding die mensen hebben, zoals veel vertrouwen in de medemens.

Grote schade na ram- en plofkraak op Albert Heijn in Osdorp

Bij de Albert Heijn op het Osdorpplein in Amsterdam Osdorp is vannacht een ram- en plofkraak geweest. Overvallers hebben met een auto het pand geramd en zijn vervolgens naar binnen gestormd voor een plofkraak op de geldautomaat.

Het gebeurde iets na 03.00 's nachts. De schade aan het pand lijkt groot. Een groot deel van de pui ligt eruit. Het is niet bekend of de daders iets hebben meegenomen.

Fiat Panda
De politie meldt dat een gele Fiat Panda is achtergebleven en dat de daders vermoedelijk zijn gevlucht op een scooter. Volgens de politie had een van de verdachten waarschijnlijk een witte trui aan.

Na de ram- en plofkraak is ook de EOD ter plaatse gekomen voor een onderzoek. Een deel van de omgeving was tijdelijk afgezet.

FOK! Wat een weer: Jantje lacht, Jantje huilt

Gegroet Mensheid!  

Daar zijn we weer! Het was gisteren weer een dag met van alles wat. Jantje lacht en Jantje huilt. Op sommige momenten scheen de zon, maar er trokken ook enkele felle buien over het land. Soms met een paar pittige donderklappen en hagel erbij. Helaas gebeurde er niks in Haarlem. De buien leverde wel soms schitterende wolkenluchten op, en dan is het genieten van Holland op zijn mooist. De wind was ook aardig aanwezig.

Vandaag hebben we een vergelijkbare dag als gisteren. De zon schijnt af en toe, maar er vallen opnieuw een paar buien. Actievere buien met kans op hagel en onweer staan voor het eind van de middag en in de avond op het programma. De wind neemt nauwelijks af en is krachtig tot hard aan zee en vrij krachtig in het binnenland. De maxima liggen tussen de 7 en 10 graden.

Verder zien we dat het al een behoorlijk natte maand is. Alleen in Zeeland valt het nog wel mee, daar is nog maar een mm of 40 gevallen. In andere delen van het land is het veel natter. Met name in Limburg, maar ook in het noorden is er al rond de 100 mm gevallen. Ikzelf sta op 70 mm. En er komt nog bij, want we zijn nog lang niet van het herfstweer af. Tegen het weekend komt er een nieuwe actieve depressie naderbij en dat gaat opnieuw veel wind en regen opleveren.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Zonsondergang in Berlijn (Foto: vriend van qltel)
Een fraaie zonsondergang in Berlijn. (Foto: Vriend van qltel)

DJMO was op het station en hoorde een flinke donderklap.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.