Bondscoach Max Caldas stopt na Spelen bij Oranje

Bondscoach Max Caldas (46) stopt na de Olympische Spelen van Tokyo 2020 bij het Nederlandse Elftal. Caldas heeft bij de KNHB aangegeven dat hij na tien jaar coach bij eerst de Oranje Dames en nu de Oranje Heren toe is aan een nieuwe uitdaging. Het contract van Caldas loopt na de Spelen af.

Max Caldas: "Ik heb de afgelopen tien jaar met veel passie en plezier de Oranje Dames en Oranje Heren gecoacht. Een fantastische periode, waarop ik met trots terugkijk. Ik heb met heel goede speelsters gewerkt, en werk op dit moment met geweldige spelers op weg naar Tokyo 2020. De samenwerking met de KNHB is altijd goed geweest. Toch besefte ik dat het moment dichterbij kwam om afscheid van elkaar te nemen. Ik voel dat het tijd wordt voor een andere uitdaging."

Waar die andere uitdaging ligt, zegt Caldas nog niet te weten: "Toch heb ik de knoop nu doorgehakt. Natuurlijk had ik dit besluit ook pas na Tokyo kunnen nemen. Maar de relatie tussen de KNHB en mij is er altijd een van openheid geweest. Daarom heb ik mijn gevoel met hen besproken. De duidelijkheid die er nu is, is goed voor iedereen, niet in de laatste plaats voor de spelers. Vandaag is er aandacht voor deze stap van mij, daarna kan de focus van alle betrokkenen weer vol op het traject naar Tokyo."

De KNHB heeft begrip voor de beslissing van Caldas. Jeroen Bijl, technisch directeur van de KNHB: "Max heeft de afgelopen tien jaar onze beide nationale teams ontzettend veel gebracht, meer dan prijzen alleen. Daarnaast staat hij altijd open voor opleiden en delen van kennis. Het is niet gek dat Max na tien jaar toe is aan een nieuwe werkomgeving. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij de komende maanden met het Nederlands Elftal volledig gefocust op Tokyo blijft. Max is een professional en enorm gecommitteerd aan zijn spelers, zijn staf en de KNHB."

Caldas startte eind 2010 als bondscoach van het Nederlands Elftal Dames, waarmee hij olympisch (2012), wereld- (2014) en Europees (2011) kampioen werd. Ook de Champions Trophy (2011) en Hockey World League (2013) werden onder leiding van Caldas gewonnen. Na het WK van 2014 in Den Haag stapte Caldas op verzoek van de KNHB over van de Oranje Dames naar de Oranje Heren. Hij volgde Paul van Ass op. Met de mannen werd Caldas tweemaal Europees kampioen (2015 en 2017), tweede op het WK in 2018 in Bhubaneswar en vierde op de Spelen van Rio (2016).