FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 februari 2020

World Cup-slalom beslist na val in laatste meters

In het Sloveense Kranjska Gora hebben de alpineskiesters na de reuzenslalom van zaterdag ook de slalom afgewerkt. Dat werd een aparte wedstrijd met vooral een vrij bijzondere ontknoping.

In de eerste run maakte vooral de Zweedse Anna Swenn Larsson grote indruk. Ze pakte een voorsprong van 0,50 seconden op de Noorse Nina Haver-Løseth, terwijl verder alleen de Zwitserse Wendy Holdener (+0,61) en de Slowaakse favoriete Petra Vlhova (+0,92) binnen een seconde bleven. Achter Vlhova zat het niet veel dichter bij elkaar: Kristin Lysdahl, negende na de eerste run, stond al op meer dan een seconde van Swenn Larsson.

Met alleen de vier dames die na één manche binnen een seconde van elkaar stonden nog te gaan was de leiding in de tweede run in handen van de Oostenrijkse Katharina Truppe, de nummer vijf na de eerste run op 1,11 seconden van Swenn Larsson. Vlhova dook met een sterke run 0,89 seconden onder Truppe's tijd door, waarna Holdener terugviel tot achter de Slowaakse.

Haver-Løseth kon dan de aanval openen op Vlhova, maar ook de Noorse leverde flink wat tijd in en viel zelfs buiten het podium. Zo was alleen Swenn Larsson nog over en de Zweedse maakte gehakt van Vlhova's tijd...tot ze zo'n drie poortjes voor de finish hard onderuit ging en dus niet finishte, waarmee Vlhova's zege een feit was, voor Holdener en Truppe.

Bergsma sprint naar wereldtitel massastart, Schouten pakt brons

In het Amerikaanse Salt Lake City is het wereldkampioenschap afstanden afgesloten. Na de 1500 meter bij de vrouwen en mannen werd de boel zondag afgesloten met de massastarts, waar voor Nederland nog wel wat te halen viel.

Vrouwen
Melissa Wijfje ging namens Nederland mee met een vroege aanval, die echter weinig succesvol was en snel terug werd gepakt. De boel bleef verder gewoon bij elkaar en zoals standaard het geval is ging men op weg naar de massasprint, waar Irene Schouten het moest doen.

Dat lukte echter niet: ze werd alle kanten op gedrukt, kon zich niet staande houden en moest toezien hoe de Canadese Ivanie Blondin met overmacht won. De Zuid-Koreaanse Kim Bo-reum pakte het zilver, Schouten hield de Japanse Nana Takagi nog wel net van het brons af.

Mannen
De Let Haralds Silovs zorgde voor een vroege aanval met onder meer ook de Canadees Antoine Gélinas-Beaulieu, waarna Jorrit Bergsma probeerde in zijn eentje de oversteek te maken - met succes. Het peloton kwam er niet meer bij en dus ging er gesprint worden om goud.

Bergsma kwam op het juiste moment achter de rug van de rest vandaan en sprintte op indrukwekkende wijze naar het goud. De Canadees Jordan Belchos kon met zilver eveneens juichen, net als de bronzen Gélinas-Beaulieu, die nota bene de slopende 1500 meter nog in de benen had.

Nuis wereldkampioen 1500 meter, Krol pakt zilver

Schaatser Kjeld Nuis heeft voor de tweede keer de wereldtitel gepakt op de 1500 meter. De Nederlandse wereldrecordhouder hield landgenoot Thomas Krol in Salt Lake City nét van het lijf.

De Amerikaan Joey Mantia was de eerste die een echt scherpe tijd liet noteren met 1:42,16 minuten, waarna de Russische drievoudig wereldkampioen Denis Yuskov 'het' inderdaad niet bleek te hebben: 1:42,35 minuten, nadat vooral zijn doorgaans zo sterke slot niet echt boven kwam drijven.

De Canadees Antoine Gélinas-Beaulieu leek even op weg om Mantia's tijd te pakken, maar hij kwam tekort en noteerde de vierde tijd. Vervolgens mocht Roest nog één keer laten zien dat hij toch nog iets van vorm te pakken had...maar een val van Takuro Oda gooide roet in het eten, hoewel Roest met drie opeenvolgende rondjes in de 26 nog wel een indrukwekkende race neerzette.

Krol was de volgende en hij kon Mantia wél aan: met 1:41,73 benaderde hij zijn persoonlijk record niet, dat was gezien de staat van het ijs niet al te verrassend, hij verzekerde zich wel van een podiumplek met alleen Nuis en Ning Zhongyan nog te gaan.

Nuis begon niet geweldig, maar zette een dijk van een tussenronde neer en hield precies genoeg over om Krol te pakken: met 1:41,66 ging de wereldtitel naar Nuis, terwijl Ning genoegen moest nemen met de vierde plek, achter de bronzen Mantia. Roest eindigde met zijn 1:43,63 als tiende.

Agressieve muzikant opgepakt na mishandeling agent

Het aanspreken van een groep muzikanten in Maastricht over de veroorzaakte geluidsoverlast liep, in de nacht van zaterdag op zondag, uit in de aanhouding van een man die een agent mishandelde. De politie onderzoekt de zaak.

Net voor half een kreeg de politie meerdere meldingen van geluidsoverlast. Een groep muzikanten veroorzaakte deze overlast in de Stokstraat. Vanaf het moment dat de agenten de groep wilden aanspreken werden ze geconfronteerd met weerwoord en weerstand. De sfeer was agressief richting agenten. De politie kreeg versterking van collega’s.

Meerdere patrouilles kwamen naar de Stokstraat. De muzikanten en de omstanders leken niet van plan het geluid te stoppen. Op het moment dat de politie met een klein groepje muzikanten in gesprek wilde gaan werd een agent door een van de aanwezigen geslagen. Deze man is aangehouden voor mishandeling van een agent.

De 32-jarige verdachte uit Gronsveld is in verzekering gesteld. De politie zet het onderzoek voort.

Man overleden na vermoedelijke mishandeling, politie zoekt getuigen

Een 33-jarige man uit Best, die zondagochtend 16 februari zwaargewond werd aangetroffen op de Generaal Reyndersweg in Eindhoven, is vanmiddag in het ziekenhuis overleden. Zijn verwondingen zijn vermoedelijk het gevolg van een geweldsincident. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd. De politie is nog op zoek naar getuigen.

Voorbijgangers meldden zondagochtend 16 februari rond 07.15 uur dat zij een zwaargewonde man op straat zagen liggen. Agenten gingen direct ter plaatse en troffen de man aan. Hij was buiten bewustzijn. De man is per ambulance naar het ziekenhuis in Tilburg overgebracht. Daar is hij aan het eind van de middag aan zijn verwondingen overleden.

Er zijn aanwijzingen dat de man ernstig is mishandeld. Rechercheurs doen sporen- en buurtonderzoek dat daar duidelijkheid over moet geven. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

EF Pro Cycling heerst in Ronde van Colombia: Higuita pakt eindzege, Martínez slotrit

Sergio Higuita heeft de Ronde van Colombia op zijn naam geschreven. De 22-jarige renner van EF Pro Cycling kwam in de bergrit als tweede over de streep achter zijn ploeggenoot Daniel Felipe Martínez en dat voldoende voor de eindwinst in zijn thuisronde. Martínez legde in het eindklassement beslag op de tweede plaats, voor Jonathan Klever Caicedo, waardoor het voledige podium bestond uit EF Pro Cycling-renners.

De laatste etappe in de Ronde van Colombia was eindelijk een bergop aankomst. Voordat de renners aan de slotbeklimming begonnen reed er lange tijd een kopgroep van veertien renners vooruit, met daarin de Nederlander Etienne van Empel.

De kopgroep kreeg enkele minuten cadeau van het peloton, waarna EF Pro Cycling besloot om de achtervolging in te zetten op de kopgroep. Het zorgde ervoor dat het verschil snel terugliep en zeker nadat ook team Ineos zich op kop had gezet. Het zorgde ervoor dat de kopgroep werd ingerekend nog voordat de slotklim zou beginnen.

Ondanks het hoge tempo in het peloton was het oudgediende Robinson Chalapud die ten aanval trok. Hij kreeg Walter Pedraza met zich mee. Op de laatste klim van de dag moest laatstgenoemde passen en stond Chalapud er alleen voor. De 35-jarige renner had een mooie voorsprong genomen, maar nadat Giro d'Italia winnaar Richard Carapez zich op had gezet ging de voorsprong snel naar beneden.

Het was wachten op een aanval van Egan Bernal. De winnaar van de Tour de France bleef maar wachten en het was Miguel Eduardo Florez die verrassend vandoor en zou als eerste bij Chalapud komen, waarna eindelijk Bernal versnelde op drie kilometer van de meet. Het was al snel duidelijk dat de kopman van team Ineos nog niet in de beste vorm is en in zijn wiel had hij nog steeds drie renners van EF Pro Cycling.

Bernal reed samen met Higuita, Martínez en Caicedo naar Florez toe. Caicedo moest in de slotkilometer passen en moest een sprint de beslissing brengen in de slotetappe van de Ronde van Colombia. Martínez beschikte over de beste benen en won de sprint vrij gemakkelijk. Higuita finishte in zijn wiel en mag zich eindwinnaar noemen van de Ronde van Colombia. Martínez werd tweede in het eindklassement. Caicedo verloor niet te veel tijd en mag samen met zijn twee ploeggenoten mee op het podium. Bernal moest net zoals vorig jaar genoegen nemen met een vierde plaats in het eindklassement.

Wüst wereldkampioene 1500 meter

Schaatsster Ireen Wüst heeft zich voor de vijfde keer in haar indrukwekkende carrière laten kronen tot wereldkampioene op de 1500 meter. In Salt Lake City werd overal gehoopt op een wereldrecord, maar dat zat er niet echt in.

De ogen waren voor dat record vooral gericht op Miho Takagi, de houdster van de snelste tijd ooit. Ze begon echter niet snel genoeg en kon het in de slotfase ook niet bolwerken, waardoor ze eindigde in 1:51,58 minuten, bijna twee seconden boven haar wereldrecord.

Twee ritten later reed Wüst tegen Evgeniia Lalenkova en daarin ging het beduidend harder. De Nederlandse en Russische wisten elkaar tot grote hoogten te stuwen en het was Wüst die de beste bleek in 1:50,93 minuten, voor de 1:51,14 van Lalenkova.

Yekaterina Shikhova en Brittany Bowe kwamen niet aan die tijden en dus was er nog één rit over. Elizaveta Kazelina en Melissa Wijfje waren lang onderweg om te stunten, maar dat lukte niet helemaal. Toch ging het brons naar de Russische, die finishte in 1:51,42 minuten, terwijl Wijfje met 1:51,78 als vijfde eindigde.

Joy Beune reed in de eerste rit en kwam daarin tot 1:53,11 minuten, geen persoonlijk record en goed voor de tiende plek.

Ireen Wust voor de vijfde maal de beste op de schaatsmijl. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Ireen Wust voor de vijfde maal de beste op de schaatsmijl. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Darter Ratajski wint PC4; Noppert beste Nederlander met halve finale

Krzysztof Ratajski heeft zondag Players Championship 4 op zijn naam weten te schrijven. De Pool was in een thriller van een finale te sterk voor Ian White. Het is zijn zevende toernooizege bij de PDC.  Danny Noppert haalde de laatste vier na een zege op Michael van Gerwen. Hij was daarmee de beste Nederlander.

Voor Ratajski begon de dag moeizaam. Hij won twee keer met minimaal verschil van Michael Mansell en Nick Kenny (6-5). In het gros van de partijen gooide hij echter gemiddelde van tussen de 103 en 106 per beurt. Zo werden Vincent van der Voort en Gabriel Clemens ook geklopt, gevolgd door Noppert in de halve finale. In de eindstrijd liep The Polish Eagle naar 7-5 en stond klaar op 40 voor de partij. White wist echter een fabelachtige 155-finish te gooien voor 7-7. In de slotleg was Ratajski alsnog de sterkste.

Noppert wist een sterk weekend af te ronden met een halve finaleplaats. Dat deed hij door Nathan Aspinall, James Wade én Michael van Gerwen te verslaan. Van Gerwen haalde op zijn beurt de kwartfinale door met 6-3 van Gary Anderson te winnen en 107,4 per beurt te gooien. Maik Kuivenhoven haalde al zijn tweede kwartfinale van dit jaar.

Volgende week spelen staan Players Championships 5 en 6 op het programma. 

Players Championship 4 - Laatste zestien
Michael van Gerwen 6 | 3 Gary Anderson
Danny Noppert 6 | 3 James Wade
Krzysztof Ratajski 6 | 5 Nick Kenny
Gabriel Clemens 6 | 3 Adrian Lewis
Ian White 6 | 4 Jamie Hughes
Mensur Suljovic 6 | 2 Glen Durrant
Peter Wright 6 | 4 Karel Sedlacek
Maik Kuivenhoven 6 | 5 Daniel Larsson

Kwartfinales
Danny Noppert (98.3) 6 | 4 (94.4) Michael van Gerwen
Krzysztof Ratajski (106.5) 6 | 4 (100.2) Gabriel Clemens
Ian White (97.0) 6 | 3 (97.4) Mensur Suljovic
Peter Wright (112.8) 6 | 2 (87.2) Maik Kuivenhoven

Halve finales
Krzysztof Ratajski (103.1) 7 | 2 (95.8) Danny Noppert
Ian White (97.1) 7 | 6 (103.8) Peter Wright

Finale
Krzysztof Ratajski (98.4) 8 | 7 (99.6) Ian White

Pépé blinkt eindelijk uit bij ruime zege Arsenal op Newcastle

Arsenal heeft zondagavond een belangrijke thuiszege geboekt op Newcastle United. Voor eigen publiek wonnen de Londenaren met 4-0 door goals van Pierre-Emerick Aubameyang, Nicolás Pépé en Mesut Özil en Alexandre Lacazette. Met een goal en twee assists was Pépé de grote man aan de kant van de thuisploeg. Door de overwinning klimmen the Gunners naar de tiende plaats en is de achterstand op nummer vijf Tottenham Hotspur vijf punten. Arsenal speelde de laatste vier Premier League-wedstrijden gelijk en was dan ook toe aan een overwinning.

De zege moest er komen tegen Newcastle United, dat zelf bezig was aan een behoorlijke serie. De laatste nederlaag dateerde van 1 januari. Arsenal was zondag de bovenliggende partij en de krachtsverschil op het veld werd na rust uitgebeeld op het scorebord.

Tien minuten na rust was het Pépé die de bal vanaf de zijkant hoog inbracht. Hij vond het hoofd van Aubameyang, die hoger sprong dan zijn tegenstander en de bal in de verre hoek kopte.

De 2-0 liet vervolgens niet lang op zich wachten. Arsenal bleef de aanval zoeken en werd drie minuten beloond. Bukayo Saka werd op links aangespeeld en stuurde twee verdedigers van Newcastle United het bos in.

Hij bleef rustig en vond Pépé in het strafschopgebied, die Newcastle-doelman Martin Dubravka van dichtbij kansloos liet. De bezoekers kwamen er in het vervolg niet meer aan te pas. Ciaran Clark was nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar Bernd Leno hield zijn doel schoon.

In de slotfase kreeg de overwinning nog meer glans door goals van Özil en Lacazette. Özil scoorde in de negenigste minuut op aangeven van Lacazette en diep in de blessuretijd bepaalde de Fransman zelf de eindstand op 4-0.

De eurorie bij Lacazette was groot, want op 5 december maakte hij zijn laatste Premier League-doelpunt. Het team van manager Mikel Arteta kan zich nu richten op aanstaande donderdag, als het Europa League-duel met Olympiacos op het programma staat.

Monfils opnieuw de sterkste in Rotterdam na zege op Auger-Aliassime

Gaël Monfils heeft opnieuw het World Tennis Tournament op zijn naam geschreven. De 33-jarige Fransman won vanmiddag in de finale in Rotterdam Ahoy in twee sets van de negentienjarige Canadees Felix Auger Aliassime. Het werd 6-2 en 6-4.

Monfils benutte pas zijn vijfde wedstrijdpunt nadat hij op 5-2 vier matchpoints had laten liggen. Voor de 33-jarige Monfils is het zijn tiende titel uit zijn carrière en al zijn tweede van het jaar. Precies een week geleden was hij de beste in Montpellier.

Op 5-2 in de tweede set kwam Monfils 40-15 voor, maar hij speelde een aantal slordige punten. Auger-Aliassime brak Monfils voor het eerst, won zijn eigen servicegame eenvoudig en won het eerste punt van de daaropvolgende game. Met vier punten op een rij liet Monfils de zege echter niet in gevaar komen.

De Fransman heeft in Rotterdam geen set verloren. Hij ontvangt een cheque van ruim 400 duizend euro. Voor de negentienjarige Aliassime blijft het wachten op zijn eerste titel. Hij verloor vorig jaar ook al de eindstrijd in Rio de Janeiro, Lyon en Stuttgart.

"Als je zo blijft doorgaan dan ga je dit toernooi nog wel een keer winnen en nog heel veel andere toernooien”, zei Monfils tegen zijn veertien jaar jongere tegenstander. Auger-Aliassime serveerde vooral bijzonder matig: hij sloeg vijf dubbele fouten en won slechts 53 procent van de punten op eigen opslag. Vorig jaar was Monfils in de finale in drie sets te sterk voor de Zwitser Stan Wawrinka.

Monfils wint in Rotterdam. (PRO SHOTS/Action Images)
Monfils wint in Rotterdam. (PRO SHOTS/Action Images)

Skivliegen Tauplitz gestaakt met drie man te gaan, Kraft wint

In het Oostenrijkse Tauplitz/Bad Mitterndorf is de eerste World Cup-wedstrijd skivliegen van dit seizoen uitgelopen op een klassiek nachtkaarsverhaal. De eerste ronde ging prima, maar in de tweede ronde stak de wind de kop op en met drie man te gaan moest de boel gestaakt worden.

De winst ging zo naar de Oostenrijker Stefan Kraft, die in de eerste ronde net wat beter vloog dan de Japanner Ryoyu Kobayashi. De nog altijd maar 19-jarige Sloveen Timi Zajc vloog naar de derde podiumplek, voor Kamil Stoch en Domen Prevc.

In de finaleronde pakte Robert Johansson uit Noorwegen vanaf plek acht de leiding, maar nadat Stoch totaal kansloos was wegens de wind besloot men verstandigerwijze om de boel af te gelasten. De uitslag van de eerste ronde telde dus en zo ging de winst naar Kraft.

Terugkerende passagiers van Westerdam gemonitord

Een niet-Nederlandse toerist die aan boord was van het cruiseschip de Westerdam, blijkt na onderzoek in Maleisië besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. Alle naar Nederland terugkomende passagiers van de Westerdam worden nu gemonitord.

Westerdam
Een niet-Nederlandse toerist die aan boord was van het cruiseschip de Westerdam, blijkt na onderzoek in Maleisië besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. Het gevolg van de besmetting is dat nog niet alle passagiers de Westerdam kunnen verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de ontwikkelingen op de voet en staat in nauw contact met de vervoerder Holland America Line, die de logistiek rond de terugreis van de passagiers in handen heeft. Passagiers die zich nog in Cambodja en Maleisië bevinden moeten rekening houden met gezondheidsmaatregelen die worden genomen door de lokale overheid en vliegtuigmaatschappijen.

Passagiers van de Westerdam in Nederland
Nederlandse passagiers van de Westerdam worden benaderd door de GGD als ze in Nederland zijn. De GGD zal nagaan of de passagier(s) contact hebben gehad met zieke personen, en bespreken welke maatregelen nodig zijn. Mochten zij klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, dan worden zij geïsoleerd en getest. Door deze opsporing is de kans klein dat het virus zich in Nederland verspreidt.

Diamond Princess in Japan
Op dit moment bevinden zich ook nog 5 Nederlanders op het cruiseschip Diamond Princess in Japan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met de 5 Nederlandse opvarenden. Naar verwachting mogen zij, als ze geen klachten hebben ontwikkeld, op 19 februari het schip verlaten. Eenmaal in Nederland neemt de GGD nog contact op met deze groep om eventuele vragen door te spreken.

Quarantaine opgeheven van teruggekeerde Nederlanders uit Wuhan
Alle 17 mensen die op zondag 2 februari terugkeerden uit Wuhan hebben hun quarantaine in Nederland in goede gezondheid afgerond. Niemand is besmet met het nieuwe coronavirus. De vijftien Nederlanders en twee partners zaten vanaf 2 februari in thuisquarantaine of verbleven in de centrale opvang in Huis ter Heide. De GGD Brabant-Zuidoost heeft ze 14 dagen gevolgd. Niemand heeft klachten gekregen in deze periode. Nu de quarantaine is opgeheven zijn er voor hen geen beperkingen meer. Ze hoeven zich niet meer te melden bij de GGD en kunnen gewoon contact hebben met andere mensen.

Meer informatie
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft direct contact met Nederlanders in Cambodja om vinger aan de pols te houden over hun situatie en onderzoekt hoe het kan bijdragen aan hun spoedig vertrek.

Honorair Consuls zijn ter plaatse voor Nederlanders die assistentie nodig hebben. Nederlanders kunnen hiervoor contact opnemen met het 24/7 BZ Contact Center via +31247247247.

Was u de afgelopen 2 weken passagier op de Westerdam en bent u nog niet benaderd door de GGD? Dan kunt u ook zelf met de GGD in uw regio contact opnemen. Heeft u klachten zoals koorts, kortademigheid of hoesten, neem dan telefonisch contact op met uw huisarts of de GGD.

Alle contactgegevens van de GGD kunt u vinden op www.ggd.nl.

Man met steekwonden loopt Amsterdamse horecazaak binnen

Een man met steekwonden is vanavond een horecagelegenheid aan de Rozengracht in Amsterdam binnengelopen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

De man, die zowel het Nederlands als het Engels niet machtig is, liep rond 19:15 uur de eetgelegenheid binnen.

Vermoedelijk is het slachtoffer op een andere plek gewond geraakt, maar waar en hoe dat is gebeurd is vooralsnog onduidelijk.

De zaak wordt onderzocht. Mensen die meer weten over het incident, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Ten Hag kent geen twijfel en hakt knoop door: "Hij keept tegen Getafe"

Bruno Varela speelt donderdag voor Ajax in het Europa League-duel met Getafe. Na het slechte optreden van de keeper bij Jong Ajax tegen Jong FC Utrecht (7-2 verlies) was er twijfel of de doelman donderdag de geschorste André Onana wel zou gaan vervangen, maar trainer Erik ten Hag geeft in gesprek met FOX Sports aan dat hij geen twijfel kende.

"Varela keept. Hoe je in Jong Ajax speelt zegt mij niks. Hij weet dat dat niet goed was en kan op een veel hoger niveau keepen. Dat gaat hij donderdag ook doen. Hij heeft het vertrouwen van ons en dat hebben we ook in hem uitgesproken. Het is aan hem nu", zegt Ten Hag na afloop van de 3-0 overwinning tegen RKC Waalwijk.

De oefenmeester vond het duel met de hekkensluiter van de Eredivisie niet hoogstaand. "Uiteindelijk is het een verdiende overwinning, maar dat wij beter moeten spelen is duidelijk. Het is simpel: we moeten in de goede veldbezetting komen en dat kwamen we vaak niet."

"Dan worden we slordig en kan de tegenstander, zonder gevaarlijk te worden, een paar uitbreken. Daarnaast creëren we zelf ook te weinig en dat is jammer", aldus Ten Hag, die aangeeft dat Ajax beter moet spelen tegen Getafe.

"We zullen veel beter moeten spelen om met een goed resultaat uit Getafe weg te komen. Het is een geduchte tegenstander die niet voor niets derde staat in LaLiga. We zullen heel erg goed moeten zijn en als we dat zijn kunnen we daar een resultaat halen", besluit Ten Hag.

Komende donderdag is de eerste wedstrijd tegen Getafe in Spanje en volgende week wacht de return in de Johan Cruijff ArenA.

Skeletonsters sluiten World Cup-seizoen af, Bos maakt indruk

In het Letse Sigulda is ook voor de skeletonsters het World Cup-seizoen alweer afgesloten. Na de laatste wedstrijd wacht alleen nog het WK. Op zondag moest er nog wel het nodige beslist worden: de eindzege lag nog voor het oprapen en de wedstrijd deed tevens dienst als EK.

De Russische startraket Elena Nikitina probeerde alles om de laatste kans op het verdedigen van haar World Cup-titel aan te grijpen en in run één was ze in elk geval ruim de snelste. Janine Flock uit Oostenrijk volgde op 0,44 seconden, met de Duitse Tina Hermann op 0,47 seconden. Wat betreft het podium ging het ogenschijnlijk verder nog tussen de Zwitserse Marina Gilardoni (+0,51) en het Russische duo Yulia Kanakina (+0,60) en Renata Khuzina (+0,65), die lieten zien dat Sigulda toch meer hun thuisbaan is dan die in het Russische Sochi.

World Cup-leidster Jacqueline Lölling stond na één run slechts negende en met Hermann op podiumkoers moest dat beter. De Duitse was in run twee de eerste die sneller ging dan Kimberley Bos en daarmee bleek hoeveel indruk de het hele seizoen al met een blessure kampende Nederlandse maakte: ze stond negentiende na één run, maar zag maar liefst tien dames achter haar eindigen na een uitermate strakke tweede afdaling. Met Lölling op plek negen moest Hermann minstens tweede worden om de World Cup te winnen, terwijl Flock zelfs de wedstrijd moest winnen.

Khuzina kwam na haar tweede run achter de Belgische leidster Kim Meylemans terecht, die achtste stond na één manche, waarna Kanakina de eerste plek overpakte. Gilardoni behield haar vierde plek met de nodige moeite, waarna Hermann aan de beurt was. Zij bezweek echter onder de druk, kon een flinke crash nog maar net voorkomen en kwam terecht achter onder meer Bos, die daardoor zelfs als negende eindigde. De World Cup-titel was daarmee ook zo goed als beslist, die kon alleen met een bizarre situatie nog uit handen van Lölling bleven, waardoor Flock en Nikitina nog streden om de dagwinst.

Met een nieuw startrecord gooide Nikitina zich weer het ijs op, waar ze wel het nodige verloor op Gilardoni, maar niet genoeg om de winst uit haar handen te laten glippen. Nikitina pakte zo de winst én de Europese titel, voor Gilardoni en Flock, met Bos op de negende plek. Lölling verzekerde zich van de eindzege in de World Cup.

Nikitina haalde uit

Uitslag Willem II - FC Utrecht

De competitiewedstrijd tussen Willem II en FC Utrecht heeft zondag geen winnaar opgeleverd. FC Utrecht leek in Tilburg hard op weg naar een overwinning, maar in de 91ste minuut zorgde de ingevallen Paul Gladon toch nog voor een puntendeling: 1-1. Willem II is ondanks het punt afgezakt naar de vijfde plaats in de Eredivisie; FC Utrecht heeft zes punten minder en is terug te vinden op een zevende plaats.

FC Utrecht had zich geen betere start kunnen wensen in Tilburg, want Jean-Christophe Bahebeck bracht de Domstedelingen binnen vier minuten op voorsprong. Bahebeck dook na een vlotte counter van FC Utrecht op in de zestien van Willem II, waarna de Franse spits de bal na een voorzet van Gyrano Kerk tegen de touwen gleed: 0-1. Willem II had na de vroege openingstreffer moeite om in zijn spel te komen en ontsnapte niet veel later aan een tweede tegendoelpunt. Sander van de Streek werd bediend door Kristoffer Peterson, maar Timon Wellenreuther redde vervolgens met de vingertoppen.

Na ruim een kwartier liet Willem II zich voor het eerst gelden in aanvallend opzicht: een schot van Vangelis Pavlidis scheerde voorbij het doel van Jeroen Zoet. Jordens Peters en Ché Nunnely ondernamen daarna ook nog doelpogingen, maar uiteindelijk werd FC Utrecht in de eerste 45 minuten nauwelijks aan het wankelen gebracht. Het team van John van den Brom was zelf op slag van rust via Kerk nog dicht bij de 0-2, maar diens schot miste uiteindelijk richting.

Na de onderbreking maakte Willem II jacht op de gelijkmaker, maar de eerste grote kans van tweede helft was voor FC Utrecht: een knal van Leon Guwara werd met moeite gepareerd door Wellenreuther en de rebound die volgde was vervolgens net niet besteed aan Van de Streek. Willem II reeg ondertussen de hoekschoppen aaneen en wist de bezoekers gaandeweg steeds verder terug te drukken op eigen helft. FC Utrecht leek in de stromende regen stand te gaan houden, maar in de blessuretijd hielp Gladon Willem II toch nog aan een zwaarbevochten punt door in de drukte raak te schieten

Willem II

1 - 1

FC Utrecht

 90+1' Gladon    4' Bahebeck
 
 Gele kaart: Nieuwkoop, (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.107
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Nieuwkoop
Holmén
Peters (Saglam/88)
Nelom
Saddiki
Ndayishimiye
Dankerlui (Gladon/ 78)
Nunnely (Vrousai/81)
Pavlidis
Köhlert
  Zoet
Klaiber
Emanuelson
Hoogma
Guwara
v.d.Streek
Maher
Gustafson
Kerk (L.Sané/89)
Bahebeck (v.Overeem/65)
Peterson (Ramselaar/72)

Uitslag PEC Zwolle - Feyenoord

Feyenoord heeft zondagmiddag op spectaculaire wijze de zesde zege op rij geboekt in de Eredivisie. De uitwedstrijd tegen PEC Zwolle leek uit te monden in een 3-3 gelijkspel, maar enkele minuten voor tijd schoot de kersverse aanwinst Róbert Bozeník zijn ploeg naar een 3-4 zege. De van MSK Zilina overgekomen aanvaller debuteerde met een invalbeurt in de tweede helft en was goud waard, nadat Steven Berghuis al twee doelpunten en een assist voor zijn rekening had genomen. Feyenoord komt op vier punten achterstand van nummer twee AZ te staan.

Feyenoord bleek de laatste twee maanden ongenaakbaar, maar in de traditioneel lastige uitwedstrijd in Zwolle - de Rotterdammers wonnen slechts een van de voorgaande zeven onderlinge ontmoetingen in Overijssel - leek het al snel mis te gaan. Na vier minuten kende arbiter Serdar Gözübüyük een penalty toe aan PEC, na een handsbal van Marcos Senesi. De verdediger wierp zich met een sliding voor een voorzet van Mike van Duinen, maar raakte daarbij de bal met zijn arm. Lennart Thy benutte de daaropvolgende strafschop op overtuigende wijze.

Slechts vijf minuten later werd het zelfs 2-0. Op het middenveld liet Tyrell Malacia zich aftroeven door Gustavo Hamer, die vervolgens Rico Strieder vond aan de rechterflank. Strieder legde de bal terug op Van Duinen, wiens harde knal via het bovenbeen van Edgar Ié in de rechterhoek vloog. Eigenlijk zou de bal recht op doelman Justin Bijlow afkomen, maar door de onbedoelde tussenkomst van Ié was hij kansloos. Feyenoord, overigens zonder Nicolai Jörgensen, Oguzhan Özyakup en Eric Botteghin, wist zich geen raad met het Zwolse offensief en creëerde geen kansen.

Weinig ging goed bij Feyenoord. De scherpte ontbrak, de passing was onzuiver en in de duels waren de bezoekers niet fel genoeg. De 2-1 was dan ook enigszins verrassend en volgde uit de eerste serieuze kans van de bezoekers. Een voorzet van Steven Berghuis vanaf de rechterflank werd geblokkeerd door Yuta Nakayama, waarna hij het nog eens mocht proberen. Berghuis zag dat Leroy Fer zich vrijliep richting de tweede paal en legde de bal panklaar neer voor zijn ploeggenoot. Fer kopte raak via de binnenkant van de paal en bracht de spanning daarmee terug. Berghuis hoopte zijn ploeg nog voor de pauze langszij te brengen, maar zag een uithaal van grote afstand gekeerd worden door Michael Zetterer.

Na de pauze scoorde de buitenspeler alsnog. Berghuis zag Zetterer ver voor zijn doel staan en plaatste de bal van grote afstand over de keeper heen: 2-2. Het was het startschot van een spectaculaire tweede helft, waarin aanwinst Bozenik zijn entree had gemaakt voor de geblesseerd uitgevallen Luis Sinisterra. Na een uur schoot Lennart Thy uit het niets de 3-2 binnen, toen hij een voorzet goed aannam, wegdraaide bij zijn tegenstanders en de linkerhoek vond. De 4-2 van Thy werd afgekeurd wegens buitenspel, waarna Berghuis voor de 3-3 zorgde: op aangeven van Jens Toornstra schoot Berghuis in de kleine ruimte raak via de paal. Daarmee leek Berghuis de eindstand te bepalen, maar Feyenoord zegevierde uiteindelijk. Door balverlies van Pelle Clement kon Orkun Kökcü ploeggenoot Bózenik bedienen, dia via het been van een PEC-verdediger raak schoot.

Jens Toornstra in duel met Yuta Nakayama. (PRO SHOTS/Niels Boersema)
Jens Toornstra in duel met Yuta Nakayama. (PRO SHOTS/Niels Boersema)

PEC Zwolle

3 - 4

Feyenoord

 5' Thy(pen)
 11' v. Duinen
 59' Thy
   39' Fer
 51' Berghuis
 65' Berghuis
 88' Bozenik
 
 Gele kaart: v. Polen, Hamer, (PEC Zwolle), Toornstra, Bozenik, (Feyenoord)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.822
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Zetterer
v. Polen
Lam
Kersten (Johnsen/82)
Nakayama
Paal
Hamer
Strieder (Koorman/90+1)
Clement
Thy
v. Duinen
  Bijlow
Geertruida (Karsdorp/46)

Senesi
Malacia
Toornstra
Fer
Kökcü
Berghuis
Sinisterra (Bozenik/46)
Larsson

Ackermann opnieuw de snelste in Almeria, Van Poppel sprint naar vierde plaats

Pascal Ackermann heeft zijn eerste seizoenszege te pakken. De snelle Duitser van Bora-hansgrohe was net zoals vorig jaar de beste in Clasica de Almeria. Hij won voor Alexander Kristoff en Elia Viviani. Danny van Poppel viel net buiten het podium met een vierde plaats.

De 35ste editie van de Clasica de Almeria kende een traditioneel verloop. Vanuit de start vormde zich een kopgroep van vijf renners, waarna de achtervolging in het peloton op gang kwam door de ploeg van uittredend kampioen Ackermann.

Op vijftig kilometer van de streep waren de vroege vluchters alweer ingelopen en konden de sprintersploegen zich opmaken voor de massasprint. Voordat er gesprint kon worden was er nog een zware valpartij, maar de topsprinters wisten die valpartij te ontlopen.

In de slotfase lag het tempo hoog, waardoor er geen enkele aanval kwam en kon er gesprint worden in de straten van Roquetas de Mar. Ackermann ging de sprint van ver aan. De Duitser van Bora-hansgrohe zag Kristoff nog wel naderen, maar hield uiteindelijk voldoende over om net zoals vorig jaar de eerste winst van het jaar te pakken. Viviani werd op gepaste afstand derde, voor de Nederlander Van Poppel.

Burgemeester Halsema wil de wietmarkt graag verkleinen, maar hoe?

Burgemeester Halsema van Amsterdam wil de wietmarkt in die stad verkleinen. Op die manier hoopt ze het wiettoerisme terug te dringen. Bovendien zou ze de aanvoer van wiet graag willen reguleren. 'Ik denk dat het heel belangrijk is dat je zorgt dat de cannabismarkt in Nederland bevrijd wordt van misdaad', zegt ze in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester.

Uit onderzoek van bureau OIS, bestaande uit face-to-face enquêtes, is aan 1100 buitenlandse toeristen op de Wallen gevraagd waarom ze naar Amsterdam komen en welke rol coffeeshops hierin spelen. Voor meer dan de helft van de toeristen, 57 procent, zijn de coffeeshops -niet de enige- maar wel een belangrijke reden om naar Amsterdam te komen. Ruim 20 procent van de ondervraagden zei dat blowen de belangrijkste reden is om naar de stad te komen.

'Ik wil kijken of je die markt beheersbaar kan maken', reageert Halsema op het onderzoek, 'en of je toerisme kan ontmoedigen, of je ervoor kan zorgen dat toeristen minder vaak naar coffeeshops gaan. Dat kan iets betekenen voor de aantallen coffeeshops, maar ik wil tegelijkertijd kijken of we 'de achterdeur' kunnen regelen.'

Want het gaat Halsema niet om het toerisme alleen. 'Je ziet dat de handel in harddrugs in Amsterdam en in Nederland verhardt, gepaard gaat met geweld, liquidaties en enorme sommen geld. En dan vind ik het heel erg belangrijk dat de cannabismarkt daartegen beveiligd is, dat die scheiding tussen cannabis en harddrugs heel hard is. En dat betekent dat de aanvoer van cannabis niet meer illegaal is.'

Maar hoe kan de stad dat realiseren? Amsterdam doet namelijk niet mee aan de landelijke wietproef, waarbij gekeken wordt of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is.

Halsema geeft toe dat ze dat nog niet precies weet 'Soms ben ik heel concreet in mijn plannen, maar hier zetten we voorzichtig een eerste stap, omdat ik me ook realiseer dat ik niet ver zal komen zonder samenwerking met de branche, zonder politieke steun, en zonder overleg met het Rijk.'

Maar de noodzaak is voor Halsema duidelijk. 'Ik denk dat het heel belangrijk is dat je zorgt dat de cannabismarkt in Nederland bevrijd wordt van misdaad.' 

Of het verkleinen van de wietmarkt ook betekent dat er coffeeshops zullen moeten gaan sluiten, durft Halsema nog niet te zeggen. Het zogeheten 'waterbedeffect' ligt dan op de loer, en ook de vrees dat de straathandel toeneemt. Halsema: 'Wat je per se niet wil is dat het verschuift naar de straat. Dat is één van de klassieke argumenten tegen het sluiten van coffeeshops.' 

'Ik wil als eerste met de branche in gesprek, ik wil met hen bespreken hoe we die markt kunnen verkleinen en beheersbaar kunnen maken. De markt in de stad is natuurlijk behoorlijk geëplodeerd. Wij hebben ongeveer evenveel coffeeshops als in de rest van de randstad, en die zitten allemaal in het centrum. En die bedienen allemaal overwegend toeristen. En daar moet je wel eens kritisch over na gaan denken.' 

Alvarado en Iserbyt winnen Vestingcross Hulst

Ceylin del Carmen Alvarado heeft zondag de Vestingcross in Hulst gewonnen. De wereldkampioene veldrijden versloeg in een onderling duel Annemarie Worst. De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door de Belg Eli Iserbyt. Ondanks de harde wind kon het evenement dus gewoon doorgang vinden, wel werd het programma met een kwartier uitgesteld vanwege een omgevallen boom.

Net als vaker dit seizoen werd het weer een strijd tussen Alvarado en Worst. In tegenstelling tot zaterdag kon Denise Betsema, die opnieuw had moeten starten vanaf de vierde rij, niet aansluiten bij het duo. In de slotronde maakte Worst op het laatste heuveltje een fout en moest daardoor de zege aan haar medevluchtster later. Achter Worst eindigde Betsema als derde.

Bij de mannen was het minder spannend. Iserbyt ging vroeg in de wedstrijd alleen in de aanval. Zijn concurrenten waren niet in staat om hem te volgen. De West-Vlaming bouwde vervolgens zijn voorsprong uit naar een halve minuut. De Brit Tom Pidcock finishte als tweede, voor Toon Aerts op plaats drie.

Uitslag vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Denise Betsema (NED)
4. Anna Kay (GBR)
5. Marion Norbert Riberolle (FRA)
6. Shirin Van Anrooij (NED)
7. Ellen Van Loy (BEL)
8. Inge Van Der Heijden (NED)
9. Alicia Franck (BEL)
10. Manon Bakker (NED)

Uitslag mannen
1. Eli Iserbyt (BEL)
2. Thomas Pidcock (GBR)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Laurens Sweeck (BEL)
6. Jens Adams (BEL)
7. Daan Soete (BEL)
8. Tom Meeusen (BEL)
9. Corné Van Kessel (NED)
10. David van der Poel (NED)

Uitslag Sparta Rotterdam - FC Groningen

FC Groningen heeft zondagmiddag een belangrijke slag geslagen in de strijd om het behalen van de play-offs om Europees voetbal. In Rotterdam won Groningen met 2-1 van Sparta.

Na een kwartier spelen kreeg Sparta de kans om op voorsprong te komen na een overtreding van Mike te Wierik. Mohamed Rayhi faalde echter en niet veel later leidde de aanvaller van Sparta zelf de openingstreffer in voor Groningen. Na balverlies wist Joel Asoro de score te openen na een mooie pass van Ramon Lundqvist. Met een geplaatst schot tekende Lundqvist zelf voor 0-2 en dat was ook tevens de ruststand.

In de tweede helft wist Rayhi wel de strafschop te benutten nadat Te Wierik opnieuw in de fout ging in de zestien. Ondanks de vroege aansluitingstreffer kwam Sparta nooit echt dichtbij de gelijkmaker.

Door de zege stijgt FC Groningen naar een zevende plaats in de eredivisie, terwijl Sparta op de elfde plaats blijft staan.

Sparta Rotterdam

1 - 2

FC Groningen

 49' Rayhi(pen)    22' Asoro
 32' Lundqvist
 
 Gele kaart: L.Duarte, Harroui, (Sparta Rotterdam), Te Wierik, (FC Groningen)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.143
Arbiter: v.d. Eijk
Bijzonderheden: Rayhi mist penalty (18)
 
Opstelling:   Opstelling:
Harush
Fortes
Vriends
Mattheij
Faye (Piroe/75)
Harroui
Rigo (L.Duarte/45 7)
Smeets
Auassar (Abels/ 12)
Rayhi
Joosten
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
v.Hintum
Warmerdam (Itakura/44)
Matusiwa
Lundqvist
D.v.Kaam (El Messaoudi/56)
Asoro
Redan
Hrustic (Memisevic/78)

Bokser Plant sloopt Feigenbutz, knockout met seconden op de klok

Bokser Caleb Plant (19-0, 11 KO's) heeft met groot vertoon van macht zijn IBF-wereldtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg) verdedigd. In zijn eigen Nashville was Sweethands veel te sterk voor de Duitser Vincent Feigenbutz (31-2, 28 KO's).

Plant pakte de wereldtitel vorig jaar in januari en verdedigde deze nu voor de tweede keer. Feigenbutz won in 2015 de interimwereldtitel van de WBA in het supermiddengewicht, maar raakte die een jaar later in een rematch tegen Giovanni De Carolis kwijt, nadat hij loeihard knockout geslagen werd.

De nog altijd maar 24-jarige Feigenbutz won in augustus de titel bij de vooral op Duitsland gerichte GBU en mocht nu om een echte wereldtitel vechten. Hoe dat ging valt echter simpel te beschrijven: Plant was véél beter, domineerde elke ronde en kreeg slechts zo nu en dan een - weliswaar goede - tik te verwerken.

De scheidsrechter keek het lange tijd aan en in de tiende ronde besloot Malik Waleed er op het best mogelijke moment een einde aan te maken, waardoor Plant zich op kan gaan maken voor grotere tegenstanders.

Plant - Feigenbutz

Eerder op de avond vochten Bryant Perrella (17-2) en Abel Ramos (25-3) tegen elkaar in het weltergewicht (-66,7kg). Dat leek een prima zege te worden voor Perrella, maar in de laatste ronde haalde Ramos verschroeiend uit. Zijn tegenstander kwam nog wel weer overeind, maar ging daarna nog eens neer en stond weer op.

Met nog zo'n drie seconden te gaan had Perrella het einde nog wel kunnen halen zonder een klap tegen te krijgen, maar de uiterst ervaren scheidsrechter Jack Reiss gaf hem een simpele opdracht - 'loop daarheen en kom dan naar mij toe' - om zijn toestand te testen. Perrella gehoorzaamde niet en zag er vrij wankel uit, waarna Reiss het afblies. Ramos won en het team van Perrella was woest.

Perrella - Ramos

Man slaat vrouw gebroken kaak, politie zoekt getuigen

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de mishandeling van een 38-jarige vrouw. De vrouw fietste in de nacht van vrijdag op zaterdag over de Grote Houtweg in Beverwijk toen zij  door een onbekende man van achteren werd aangevallen. Dit was rond 04:50 uur op de Grote Houtweg, nabij de Numanstraat en het Hilbersplein.

Twee Beverwijkers zagen dat de vrouw op de grond lag en werd geslagen door een man. Zij gingen hier direct op af om de vrouw te helpen, waarop de dader wegrende in de richting van het Hilbersplein en de Alkmaarseweg. Een van de behulpzame Beverwijkers is nog achter de dader aan gegaan, maar hij bleek verdwenen te zijn om de hoek van het Hilbersplein.

De Beverwijkers van 18 en 20 jaar ontfermden zich over de vrouw en schakelden de politie in. De vrouw bleek verwondingen te hebben aan haar hoofd en zij werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Zij bleek onder andere een gebroken kaak te hebben.

De dader is een blanke man tussen de 20 en 35 jaar oud, hij had kort blond haar, een fors/stevig postuur en was tussen de 1.75 en 1.85 meter lang. Hij droeg een gestreepte trui of t-shirt, maar geen jas en hij had een blauwe spijkerbroek aan. 

De recherche heeft een onderzoek ingesteld en is op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van dit incident en nog niet met de politie hebben gesproken. Ook wil de recherche graag in contact komen met mensen die deze verdachte mogelijk vóór of na het incident hebben gezien in de omgeving van de Grote Houtweg, Hilbersplein of de Alkmaarseweg. Zij worden verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Shorttrackdames veroveren goud en pakken eindzege; heren met Knegt zilver

Dubbel succes voor de Nederlandse ploeg bij de wereldbekerfinale in Dordrecht. De dames sleepten met overmacht de gouden medaille in de wacht, de mannen veroverden onder leiding van een ontketende Sjinkie Knegt de zilveren plak. De dames pakten hierdoor ook de eindzege in de wereldbekerklassement.

De vrouwelijke trein, bestaande uit Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries, pakte vanaf de start de koppositie en gaf die niet meer uit handen. Acht ronden voor het einde werd het nog even spannend, toen Van Ruijven bij de wissel op Schulting onderuit ging. De kopvrouw van de Nederlandse ploeg kon echter door en reed als eerste over de finish.

Het is na de wereldbekerwedstrijd in Dresden de tweede gouden medaille voor Nederland op de relay bij de vrouwen en de veertiende internationale zege in totaal voor de equipe van bondscoach Jeroen Otter, die drie weken geleden nog Europees kampioen werd. De eindzege is nu ook veiliggesteld. 

De eindstrijd bij de heren was een zeer spannende. Nederland reed lang op de laatste plaats, maar profiteerde van een valpartij van het altijd sterke Zuid-Korea. Vanaf de tweede plaats toonde Knegt vervolgens, tien ronden voor het einde, zijn klasse. De dertigjarige shorttracker, die dit weekend zijn rentree maakte in het wedstrijdcircuit, passeerde Canada met een mooie manoeuvre en bracht Nederland naar plaats één.

De strijd om goud ging tussen Nederland en Canada. Sven Roes, de minst ervaren kracht, moest de koppositie afstaan, waarna opnieuw Knegt - onder luid gejuich van het uitzinnige publiek in de uitverkochte Sportboulevard - Oranje op plaats één terugbracht. Breeuwsma kon daarop de ervaren Canadees Charles Hamelin echter niet achter zich laten, waardoor Nederland genoegen moest nemen met zilver.

Het is de beste prestatie van de relaymannen van dit wereldbekerseizoen. Eerder werd Oranje, dat op het EK ook zilver pakte, derde bij de vorige week in Dresden. Overall zijn de heren vijfde geworden in het eindklassement. 

Quintana pakt eindwinst in Tour de la Provence, slotrit voor Doull

Nairo Quintana heeft de eindwinst in de de Tour de la Provence te pakken. De Colombiaanse klimmer van Arkéa-Samsic kwam in de slotrit niet in problemen. De slotetappe werd gewonnen door Owain Doull, die zijn medevluchters te snel af was in een sprint.

Daags na het indrukwekkende optreden van Quintana op de Mont Ventoux stond vandaag een heuvelrit in de Tour de la Provence op het programma. Na een snelle start met daarin verschillende aanvallen waren het uiteindelijk vier renners die de ruimte kreeg van het peloton. Romain Combaud, Owain Doull, Ian Garrison en Matthias Brändle waren de namen in de kopgroep.

Aan de voet van de laatste beklimming, met nog kilometer te gaan was het verschil tussen de kopgroep en het peloton nog twee minuten. Op de laatste beklimming, een klim van 2,6 kilometer probeerde Astana nog de aanval te openen op leider Quintana, maar de Colombiaanse hield uiteindelijk makkelijk stand. Het zorgde er wel voor dat het verschil tussen het peloton en kopgroep onder de minuut zakte met nog twaalf kilometer te gaan.

De koplopers bleven goed samenwerken en hadden goed ingedeeld, want het viertal behield net voldoende voorsprong om te sprinten voor de dagzege. Daarin was Doull duidelijk de snelste voor Brändle en Garrison.

Voor het eindklassement maakte dat niks uit want Quintana won met meer dan één minuut voorsprong op Vlasov. Wilco Kelderman die in de bergritten zich goed van voren liet zien eindigde op een verdienstelijke vijfde plaats, maar wel op twee minuten van Quintana.

Van Ruijven zegeviert in Dordrecht op de 1000 meter; Zilver Van Kerkhof

Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof hebben bij de wereldbekerfinale shorttrack in Dordrecht de 500 meter gedomineerd. Van Ruijven won soeverein het goud en Van Kerkhof pakte het zilver in de finale. Het is voor Van Ruijven, regerend wereldkampioene op de korte afstand, de tweede gouden wereldbekermedaille op de 500 meter. Vorig seizoen was ze ook de beste in Calgary. Van Kerkhof pakte op deze afstand haar derde zilveren plak van dit wereldbekerseizoen.

De finale kende twee herstarts, omdat er tweemaal een valpartij was in de eerste bocht, waarvan de tweede er een van Van Ruijven was. Bij een valpartij in de eerste bocht na de start luidt de regel dat de race opnieuw moet beginnen. Na voor de derde keer te zijn afgeschoten pakte het Nederlandse duo direct de eerste plaatsen, met Van Ruijven als nummer één.

Itzhak de Laat wist bij de mannen geen medaille te halen op de 500 meter. De Nederlander eindigde in de finale als vierde achter de Zuid-Koreaan Lee June-seo (goud), de Belg Stijn Desmet (zilver) en de Kazak Abzal Azhgaliyev (brons). De Laat had zaterdag nog brons veroverd op de 1000 meter.

Suzanne Schulting liep op de 1000 meter een finaleplaats mis na een valpartij. De regerend olympisch, wereld- en Europees kampioene kwam in de knel met twee Zuid-Koreaanse rijdsters, duikelde voorover en schoof de kussens in. In de B-finale treft Schulting teamgenote Rianne de Vries. Zij werd vierde in de andere halve finale van de 1000 meter. Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma liepen bij de mannen allebei tegen een penalty aan.

Goud en zilver voor Oranje. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)
Goud en zilver voor Oranje. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)

Bertens opnieuw de beste in Sint-Petersburg

Kiki Bertens heeft voor het tweede jaar op rij het WTA-toernooi van Sint-Petersburg op haar naam geschreven. In de finale was de 28-jarige Nederlandse veel te sterk voor Elena Rybakina uit Kazachstan: 6-1, 6-3. Voor Bertens was het haar tiende titel uit haar carrière op WTA-niveau.

In de eerste set won Rybakina nog wel de openingsgame van de wedstrijd, maar daarna was het Bertens die duidelijk de beste was op de baan. Ze won de eerste set dan ook overtuigend met 6-1 en in de tweede set had de Nederlandse nummer acht van de wereld genoeg aan een break in de vierde game van de wedstrijd. Bertens serveerde het vervolgens makkelijk uit op 5-3 in de tweede set.

Voor Bertens was haar tiende titel uit haar carrière. Het was haar eerste eindzege op een WTA-toernooi sinds haar overwinning in Madrid in mei vorig jaar. Door de zege verstevigt ze haar achtste plaats op de wereldranglijst.

Bertens opnieuw de beste in Sint-Petersburg (Pro Shots / Action Images)
Bertens opnieuw de beste in Sint-Petersburg (Pro Shots / Action Images)

Uitslag AFC Ajax - RKC Waalwijk

AFC Ajax heeft zondagmiddag zonder noemenswaardige problemen afgerekend met RKC Waalwijk en dus afstand genomen van AZ, dat zaterdag ten onder ging in Twente. Het thuisduel met de hekkensluiter van de Eredivisie bood de ploeg van trainer Erik ten Hag de gelegenheid het rustig aan te doen richting de eerste confrontatie met Getafe.

Ajax bouwt de voorsprong op AZ uit tot zes punten. RKC staat tien punten onder de directe degradatiestreep. 

Ajax - RKC. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Ajax - RKC. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

AFC Ajax

3 - 0

RKC Waalwijk

 13' Tadic(pen)
 52' Traoré
 90' Huntelaar
   
 
 Gele kaart: Eiting, (AFC Ajax), Meulensteen, Gaari, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.291
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Dest
Álvarez
Martínez
Tagliafico
v.d.Beek (Ekkelenkamp/79)
Ziyech (Blind/46)
Eiting
Tadic
Traoré (Huntelaar/61)
Babel
  Vaessen
Gaari
H.Mulder (Meulensteen/46)
Delcroix
Quasten
Rienstra
v.d.Venne (Reijnders/73)
Leemans
Sow (Elbers/83)
Bilate
Hansson

Zinderende strijd om goud op WK biatlon op achtervolging

De achtervolging bij de mannen heeft op het wereldkampioenschap biatlon in Antholz een zinderende ontknoping gekregen. Geen van de topfavorieten was dominant en pas in de allerlaatste meters werd het goud beslist.

Sprintkampioen Alexander Loginov en Quentin Fillon Maillet kwamen samen bij de eerste schietbeurt aan en voor de Fransman ging het daar helemaal fout: hij trof slechts één van de vijf schijven. Loginov vertrok met vijf treffers, de Fransen Martin Fourcade en Emilien Jacquelin kwamen er twaalf en ruim twintig seconden achteraan, voor Johannes Thingnes Bø.

Loginov schoot ook de tweede serie van vijf schijven omver, net als Fourcade en Jacquelin, die op tien en vijftien seconden de volgende ronde in doken. Bø ging weer de mist in en kon zijn eerder ingehaalde achterstand opnieuw in gaan halen, terwijl zijn broer Tarjei dik tien seconden achter hem op de vijfde plek lag.

Fourcade dichtte het gat naar Loginov, maar met een heerlijk staaltje snelvuur ging de Rus er weer vandoor, terwijl Fourcade een misser noteerde. Jacquelin bleef opnieuw foutloos en pakte op twaalf seconden de voorlopige tweede plek, ruim tien seconden voor grootheden Fourcade en Bø.

Bij de laatste schietbeurt ging het dan tóch fout voor Loginov: hij miste er één en moest de strafronde in, maar Jacquelin én de bij hem aangesloten Bø troffen alles. Dat duo dook zo gezamenlijk de slotronde in, Loginov volgde op acht seconden.

Bø was uiteraarde de topfavoriet, maar in een heerlijke laatste halve kilometer gaf Jacquelin hem zowaar het nakijken en dus pakte de Fransman de wereldtitel, voor Bø en de moegestreden Loginov.

Snowboarder Hirano klopt James in halfpipe

De World Cup snowboarden is neergestreken in het Canadese Calgary en daar werden de wedstrijden zaterdagavond geopend in de halfpipe. Zondag staan de finales op de slopestyle op het programma, helaas net zonder Nederlanders.

Mannen
Met 92,75 punten in de tweede run wist Ruka Hirano bij het betreden van zijn derde en laatste finalerun dat de zege binnen was: de Australiër Scotty James bleef steken op 92,25 punten. Hirano trok alle registers nog eens open en scoorde met 94,75 punten zelfs nog beter, terwijl Patrick Burgener uit Zwitserland met een lekkere tweede run (89,50) het podium ook mocht betreden.

Ruka Hirano

Vrouwen
De Chinese Cai Xuetong zette in haar eerste run 87,25 punten neer als score en nadat de jonge Japanse Mitsuki Ono daar in haar laatste poging niet overheen kwam was de winst binnen voor Cai. Ono pakte met 84,25 punten de tweede plek, voor Cai's landgenote Liu Jiayu (82,75).

Cai Xuetong

Luchtverkeersleiding liet zestien vliegtuigen landen op gesloten baan Schiphol

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft in januari zestien vliegtuigen achter elkaar laten landen op een gesloten Zwanenburgbaan op Schiphol. Het duurde 25 minuten voordat de verkeersleiders pas doorhadden dat de landingsbaan nog niet vrijgegeven was.

Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. De vliegtuigen moesten uitwijken naar de Zwanenburgbaan, omdat de Buitenveldertbaan bezet werd door een vliegtuig dat was geland met de veiligheidspin in het landingsgestel.

Opnames van de verkeerstoren op 18 januari laten horen dat een vliegtuig vijftig meter boven de Zwanenburgbaan hing, toen de piloten opdracht kregen om door te starten. Toen waren er dus al zestien vliegtuigen geland.

Daarna ging de baan alsnog open. Volgens LVNL is er geen gevaarlijke situatie ontstaan en was er geen risico dat de vliegtuigen zouden botsen.


Blunder LVNL (Bron: YouTube\NH Nieuws)

Freestyleskiërs Ragettli en Gu schitteren op slopestyle

In het Canadese Calgary is de World Cup freestyleskiën aldaar afgesloten. Na de halfpipewedstrijden van vrijdag was het zaterdag de beurt aan de heren en dames om de slopestyle onveilig te maken.

Vrouwen
In haar tweede en laatste finalerun deed favoriete Eileen Gu het na een mislukte eerste run een stuk beter. Met onder meer een ally oop rodeo 540 mute, switch left misty 900 en right cork 900 leading tail grab scoorde de Chinese 89,18 punten en dat was genoeg voor de winst. De Zwitserse Mathilde Gremaud scoorde 87,13 punten, Megan Oldham pakte voor eigen publiek met 80,70 punten de derde plek.

Eileen Gu

Mannen
De Zwitser Andri Ragettli toverde onder meer een disaster 450 back 270, switch double misty 1260 double mute en als klapper een double cork 1620 tail grab uit de hoge hoed. Het leverde hem 88,73 punten en een uiterst nipte winst op: de Amerikaan Colby Stevenson bleef steken op 88,60 punten, diens landgenoot Nicholas Goepper mocht met 86,36 punten ook het podium op.

Andri Ragettli

Uitslag Vitesse - sc Heerenveen

Vitesse heeft zondag in het duel tegen sc Heerenveen aan het langste eind getrokken. De Arnhemmers wonnen met 4-2.

De thuisclub ging voortvarend van start en stond dankzij doelpunten van Linssen en Matavz na ruim een kwartier spelen al op een 2-0 voorsprong. Heerenveen toonde echter veerkracht. Kongolo maakte via het hoofd de aansluitingstreffer. Tien minuten voor de rust kwamen de bezoekers zelfs op gelijke hoogte. Ejuke profiteerde van slecht verdedigend spel van Vitesse en scoorde de 2-2. Tussen beide doelpunten van de bezoekers had Tannane een goede kans gekregen op de 3-1 maar doelman Bednarek stond in de weg.

Na rust viel het derde doelpunt voor Vitesse wel. Op aangeven van Tannane scoorde Linssen via de zijkant. Tien minuten later viel de wedstrijd definitief in het slot. Woudenberg haalde Vitesse-aanvaller Dicko neer in het strafschopgebied en op advies van de VAR volgde een strafschop. Tannane schoot vanaf elf meter binnen: 4-2.

Vitesse

4 - 2

sc Heerenveen

 10' Linssen
 16' Matavz
 56' Linssen
 66' Tannane(pen)
   28' Kongolo
 34' Ejuke
 
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.113
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dasa
Doekhi
Obispo
Clark
Bero
Tannane (Bazoer/76)
Tronstad
Dicko (Grot/86)
Matavz (Buitink/69)
Linssen
  Bednarek
v. Rhijn (Woudenberg/46)
Dresevic
Botman
Floranus
Kongolo (Hajal/81)
Faik (Espejord/73)
J. Veerman
v. Bergen
Odgaard
Ejuke

UFC: avond vol met foute knietjes

De Pool Jan Blachowicz en de Amerikaan Corey Anderson vochten zaterdagnacht om de kans op een titelgevecht tegen lichtzwaargewichtskampioen Jon Jones. Tijdens MMA-gala UFC Rio Rancho was het al snel bekeken, nadat Blachowicz de Amerikaan met een uppercut bewusteloos sloeg.

Binnen een paar minuten na het begin van het gevecht in het Santa Ana Star Center in Rio Rancho, New Mexico, lag de sterke Anderson al op het canvas. Een zware hammerfist was het enige dat Blachowicz nog mocht uitdelen, voordat de scheidsrechter het gevecht beëindigde.

De stugge Pool wist zich in de eerste minuten goed staande te houden tegen de atletische en druk zettende Anderson. Anderson had zijn dekking echter niet op orde en op het moment dat hij een aanval inzette, counterde Blachowicz met de verwoestende uppercut. Na net drie minuten in de eerste ronde had Blachowicz wraak genomen op zijn eerdere verlies op punten tegen Anderson.

Met deze overtuigende overwinning hoopt de Pool een gevecht tegen de al jaren ongenaakbare kampioen Jon Jones, die zelf op de eerste rij de zware knock-out kon zien.

"De hele wereld had het fout, ik heb bewezen één van de beste in de wereld te zijn", aldus een blije Blachowicz na zijn gevecht. "Ik bedank Corey voor deze rematch, maar laten we het vooral over mijn volgende tegenstander hebben, Jon Jones!"

Illegale knieën
Twee gevechten in het main event werden afgesloten na diskwalificatie van een vechter, beide door het uitdelen van een harde kniestoot op het moment dat de tegenstander zich slecht kan verdedigen. Zowel Michel Pereira als Kaula Vargas konden beide aan een overwinning ruiken, ware het niet dat ze hun tegenstander met een knie raakte, terwijl deze op de grond zat. Bronk Weaver ging zwaar KO, maar Diego Sanchez vond dit wel een lekkere manier om de overwinning te claimen, na drie ronden volledig gedomineerd te zijn door Pereira.


Brok Weaver gaat zwaar KO na een illegale knie van Kazula Vargas (Bron: 3rr0r) 

Sanchez vroeg nog even aan de scheids of dit tot een diskwalificatie zou leiden, waarop de scheids niet direct antwoordde. Sanchez had het resultaat van Vargas vs Weaver gezien en besloot dat hij te geblesseerd was om nog verder te vechten. 

Eerder op de avond wist Lando Vannata zich weer in the picture te vechten met een mooie puntenoverwinning op Yancy Medeiros. Montana De La Rosa won het damesgevecht van Mara Romero Borella na drie makkelijke rondjes.

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Volg dan hier de FOK! MMA-Topicreeks!

Volledige uitslag UFC Fight Night 167:
Jan Błachowicz verslaat Corey Anderson na knockout (stoten, ronde 3)
Diego Sanchez verslaat Michel Pereira na DQ (illegale knie, ronde 3)
Montana De La Rosa verslaat Mara Romero Borella na jurybesluit (30-27×3)
Brok Weaver verslaat Kazula Vargas na DQ (illegale knie, ronde 1)
Ray Borg verslaat Rogerio Bontorin na jurybesluit (30-27 x2, 30-25)
Lando Vannata verslaat Yancy Medeiros na jurybesluit (30-27×3)
Daniel Rodriguez verslaat Tim Means na opgave (verwurging, ronde 2)
John Dodson verslaat Nathaniel Wood na TKO (stoten, ronde 3)
Scott Holtzman verslaat Jim Miller na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Devin Clark verslaat Dequan Townsend na jurybesluit (30-27, 30-26 x2)
Merab Dvalishvili verslaat Casey Kenney na jurybesluit (30-27, 30-25, 29-28)
Macy Chiasson verslaat Shanna Young na jurybesluit (30-26×3)
Raulian Paiva verslaat Mark De La Rosa na knockout (stoten, ronde 2)

Politiehond bijt scooterdief tijdens aanhouding

In de nacht van zaterdag 15 januari op zondag 16 januari zijn twee jongens aangehouden omdat zij op een gestolen scooter door Pijnacker reden. Tijdens de aanhouding is één van de verdachten door een politiehond gebeten.

Rond 03.50 uur reden twee agenten in hun surveillancevoertuig op de Emmastraat ter hoogte van het Emmapark. In tegenovergestelde richting zagen zij een scooter, zonder verlichting hard op hun afkomen rijden. De agenten zagen dat er op deze scooter twee personen zaten die beiden een bivakmuts op hadden en in het zwart gekleed waren. De agenten gaven een stopteken maar daar werd door de bestuurder van de scooter geen gehoor aan gegeven. Op de Kerklaan zagen de agenten dat de scooter was gevallen en dat de jongens wegrenden in de richting van de Europalaan.

De agenten zagen dat er op de scooter geen kentekenplaat zat. Meerdere agenten hebben daarop de omgeving afgezet en gezocht. Na meerdere waarschuwingen om tevoorschijn te komen, is er een diensthond ingezet. De beide verdachten bleken zich verstopt te hebben onder de bosjes. Een verdachte werd bij zijn aanhouding door de diensthond gebeten. De verdachten zijn een jongen van 16 jaar uit Den Haag en een jongen van 17 jaar uit Nootdorp. De verdachte met de bijtwond is vervoerd naar het ziekenhuis. Uit onderzoek is gebleken dat de scooter gestolen was. De twee jongens zijn voor onderzoek ingesloten aan een politiebureau.

1 dode, 2 zwaargewonden bij eenzijdig ongeval Roermond

Bij een verkeersongeval op de Sint Wirosingel in Roermond is zondagmorgen een man om het leven gekomen. Twee andere mannen raakten ernstig gewond.

Net voor 11.00 uur kreeg de politie de melding van het ongeval op de Sint Wirosingel. De bestuurder verloor de macht over het stuur waardoor de auto van de weg raakte. In de berm botste de auto tegen een boom. Alle drie de inzittenden raakten ernstig gewond bij de aanrijding. De man op de achterbank werd gereanimeerd maar dat kon zijn leven niet meer redden. Hij overleed ter plekke.

De bestuurder en de bijrijder zaten allebei bekneld. Ze werden door de brandweer uit hun benarde positie bevrijd. Het medisch team uit de gealarmeerde traumahelikopter verleende bijstand aan het ambulancepersoneel. Beide gewonden zijn per ambulance naar het ziekenhuis in Maastricht gebracht.

De politie onderzoekt de aanrijding. De drie mannen komen uit Roemenië. De bestuurder is een 36-jarige Roemeen. De leeftijden van beide andere inzittenden zijn op dit moment nog niet bekend.

Biatlete Wierer wereldkampioen voor eigen publiek

Op het wereldkampioenschap biatlon in het Italiaanse Antholz heeft het thuispubliek flink kunnen juichen. Dé social media-lieveling van het biatlon, Dorothea Wierer, ging na haar zevende plek op de sprint met het goud op de achtervolging aan de haal.

De eerste schietbeurt leverde een misser op voor Marte Olsbu Røiseland, die na haar wereldtitel op de sprint als eerste mocht starten. Susan Dunklee begon met vijf treffers en nam de leiding, Røiseland voegde in op tien seconden, vlak voor de Italiaanse Wierer. De verrassende nummer drie van de sprint, Lucie Charvatova uit Tsjechië, viel met drie missers gelijk al ver terug.

Wierer en Røiseland sloten vlak voor de tweede schietbeurt aan bij Dunklee en ook Denise Herrmann, die meer dan twintig seconden goedmaakte, zat er al bijna weer bij. Wierer schoot weer snel én goed, Røiseland trof ook alles en ging een paar seconden na de Italiaanse de ronde in, tien tellen voor Herrmann. Dunklee miste één keer en verloor een halve minuut, waardoor ze op plek vijf lag, achter de Zweedse Hanna Öberg.

De twee voorin kwamen weer gezamenlijk bij de schietbaan aan voor de eerste staande schietbeurt, Herrmann zat er weer vlak achter. Røiseland en Wierer schoten razendsnel en troffen alles, Herrmann moest weer een strafrondje draaien en Öberg zelfs twee. Dunklee en de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser hadden zo een kans om terug richting plek drie te komen en met vijf treffers pakten ze die allebei.

Røiseland en Wierer schoten vervolgens om het goud, zo leek het. Wierer wachtte lang op haar laatste schot en hield het bij één misser, Røiseland ging twee keer de mist in en dus had de wel wat instabiel schietende Herrmann een kans om met vijf treffers ineens zelfs volop om het goud te vechten. Ze nam volle bak risico, maar het allerlaatste schot ging ernaast, waardoor ze bij het betreden van de strafronde zag hoe Wierer als leidster de slotronde in dook.

Wierer kon op weg naar het goud, Røiseland en Herrmann - twee begenadigd langlaufsters - streden op dik twintig seconden om het zilver, terwijl de Duitse Vanessa Hinz daar weer bijna twintig tellen achter zat. Wierer kwam niet in gevaar en pakte goud, Herrmann schudde Røiseland op het laatste klimmetje van zich af en ging op weg naar het zilver, voor de Noorse.

Eerste officiële lentedag een feit!

Het is vandaag de eerste officiële lentedag van 2020! In De Bilt werd voor het eerst dit jaar de grens van 15 graden gepasseerd. Om 12:40 uur werd het er 15,0 graden. Ook is het de warmste 16 februari ooit gemeten. Het oude record van 13,3 graden uit 2019 ging eerder vandaag al uit de boeken. Het is niet alleen zeer zacht vandaag, maar we beleven ook de derde officiële storm van dit jaar en de derde in een week tijd!

De eerste officiële lentedag dient zich dit jaar precies één dag eerder aan dan in 2019. Toen werd het op 17 februari 15,1 graden. Dit was het begin van een extreem zachte tweede helft van februari. De eerste officiële lentedag met een maximum van 15 graden of meer in De Bilt vindt gemiddeld op 16 maart plaats. Daarmee lopen we nu dus exact een maand voor op het normale schema. In Eindhoven was het tot nu toe het warmst met 16,4 graden. De temperatuur loopt vanmiddag nog verder op.

Recordtemperaturen februari
In het midden van februari is het een aantal keer nog warmer geweest in De Bilt. De hoogste temperatuur in de periode van 11 tot en met 20 februari werd genoteerd in 1990. Op de 20e werd het toen 16,9 graden. Vorig jaar kwam het op 26 februari tot de hoogste februari- en wintertemperatuur ooit met 18,9 graden.

Over alle stations is de hoogste temperatuur ooit in het midden van februari (11e t/m 20e) 19,3 graden. Deze waarde werd gemeten in 1920 te Maastricht. De hoogste temperatuur over de hele maand en zelfs de hele winter werd vorig jaar waargenomen in Arcen. Op 27 februari 2019 werd het daar maar liefst 20,5 graden.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Man (31) zwaargewond na 'val' van trap

Een 31-jarige man raakte zondag 16 februari om 02.00 uur zwaargewond bij een val van een trap in zijn woning aan de Copernicuslaan in Spijkenisse. Het slachtoffer werd met ernstig hoofdletsel naar een ziekenhuis vervoerd.

Politieagenten hielden ter plaatse een 39-jarige man aan. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de val van het slachtoffer. De man zit nog vast. Het slachtoffer is opgenomen in het ziekenhuis. Zijn toestand is zorgelijk.

De Vries ramt Frijns in chaotische ePrix Mexico-Stad

De vierde race van het seizoen in de Formule E heeft weer de nodige chaos opgeleverd. In Mexico-Stad hadden beide Nederlanders een goede podiumkans, maar die werd tenietgedaan, terwijl de hele race gekenmerkt werd door aanvaringen en andere onhandige acties.

Polesitter André Lotterer werd bij de start aangevallen door Mitch Evans en moest pas op de plaats maken, waardoor Nyck de Vries achter Evans op plek twee aan kon schuiven, voor Sebastien Buemi en Lotterer. Sam Bird volgde, voor Nico Müller en Robin Frijns, die een plekje was verloren bij de start.

Na amper een ronde rijden kwam De Vries al in de problemen: hij leek het tempo volledig kwijt te zijn en zakte in no-time terug tot achter Bird. Müller opende de aanval op De Vries, maar schoof daarbij hard rechtdoor de barrière in, waarna Frijns ook voorbij kon aan De Vries.

Na het nodige oponthoud konden we door met Evans op kop, voor Buemi en Lotterer, die met zijn wat beschadigde Porsche gepasseerd werd door zowel Frijns als De Vries. Door de naam van de Duitser kon na een dik kwartier een streep, want bij een kleine aanvaring liep hij dusdanig veel schade op dat de vlammen uit zijn wielkast sloegen.

Bird was ondertussen lekker bezig en schoof langs Buemi op naar de tweede plek, maar de ogen werden daarna op de Nederlanders gericht: Antonio Felix da Costa viel De Vries aan, die vervolgens véél te laat remde en Frijns torpedeerde. De race was voor De Vries voorbij, Frijns viel terug naar de tiende plek.

Achter Evans, Bird en Buemi 'streden' Techeetah-teamgenoten Da Costa en Jean-Eric Vergne om de vierde plek, met wat hulp van de boordradio. De Portugees opende na een mislukte poging van Vergne zelf de aanval op Buemi en pakte de derde plek over, waarna hij ook de jacht op Bird opende. Die druk werd de Brit teveel: Frijn's teamgenoot verremde zich, kwam tegen de barrières aan en viel ver terug.

Voor Evans was er helemaal niks aan de hand, maar voor Stoffel Vandoorne wel. De Belg lag inmiddels op een keurige vijfde plek, maar onder druk van Alexander Sims ging hij in de laatste ronde de muur in. Evans reed naar een uiterst indrukwekkende overwinning voor Jaguar, Da Costa eindigde als tweede en Buemi hield de derde podiumplek vast.

Bobsleeër Kibermanis zet Sigulda in vuur en vlam, toppers crashen

Bobsleeër Oskars Kibermanis heeft eindelijk zijn eerste World Cup-zege in de tweemansbobs te pakken, nadat hij in de grote viermansbobs in St Moritz drie jaar geleden eens won. Uitgerekend voor het uitzinnige thuispubliek in Sigulda was de Let de beste tijdens de voorlaatste wedstrijd van het World Cup-seizoen.

Voor de zoveelste keer stond de Duitser Francesco Friedrich na de eerste run bovenaan de tijdenlijst, dit keer samen met remmer Martin Grothkopp. De voorsprong op thuisfavoriet Kibermanis en diens remmer Matiss Miknis was echter maar één honderdste van een seconde, terwijl de bijzonder verrassende Zwitser Simon Friedli met remmer Gregory Jones op 0,15 seconden op plek drie stond. De Zuid-Koreaan Won Yun-jong (+0,23), de Canadees Justin Kripps (+0,24) en de Russen Rostislav Gaitiukevich (+0,28) en Alexander Stulnev (+0,30) deden ook nog keurig mee, net als de Tsjech Dominik Dvorak (+0,31).

In run twee viel Dvorak terug tot achter de Brit Brad Hall, met wie hij dit seizoen van slee ruilde, terwijl Stulnev zelfs achter Dvorak eindigde. Gaitiukevich verdedigde zijn plek wel door Dvorak met drie honderdsten te kloppen, maar Kripps ging daar dan ook weer drie honderdsten onderdoor. Won verloor gedurende zijn run al wat tijd op Kripps, maar crashte onderin ook nog eens en dus won Won zeker niet. Friedli kon vervolgens zijn eerste podiumplek verzilveren, maar dat gebeurde niet: ook de Zwitser crashte en dat ging met het nodige geweld gepaard, hoewel beide heren gelukkig relatief in orde waren.

Ondanks het oponthoud hielden Kibermanis en Miknis het hoofd weer eens ijzig koel: ze openden met een nieuw startrecord en doken 0,33 seconden onder de leidende tijd van Kripps door. Friedrich en Grothkopp leverden bij de start wat in, wat ze normaal wel goed kunnen maken. Dat lukte Friedrich echter niet: hij kende een slordige run en eindigde 0,07 achter Kibermanis, waardoor Sigulda weer ontplofte voor de thuisheld. Friedrich kon overigens ook wel juichen, want zijn tweede plek was genoeg om na de viermansbobs ook het World Cup-klassement in de tweemansbobs te pakken, met zondag nog één wedstrijd te gaan.

Ivo de Bruin en Dennis Veenker eindigden overigens als zestiende.

Kibermanis wint

International Van der Most rest van het seizoen uitgeschakeld met zware knieblessure

Liza van der Most komt voorlopig niet in actie voor Ajax. De verdedigster heeft vrijdagavond in de gewonnen thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag een knieblessure opgelopen. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe lang Van der Most precies uit de roulatie zal zijn, maar dit seizoen zal ze niet meer in actie komen.

Van der Most is de speelster met de meeste duels voor de Ajax achter haar naam. Daarnaast kwam de 26-jarige verdedigster vijftien keer voor Oranje uit. Ze behoorde tot de selectie die vorig jaar als tweede eindigde op het WK in Frankrijk.

Niet alleen mist de rechtsback hierdoor de titelstrijd met Ajax, ook zal ze enkele interlands van Oranje aan haar neus voorbij zien gaan. Zo mogen de Nederlandse vrouwen komende maand meedoen aan het prestigieuze Tournoi de France, een oefentoernooi waarin Oranje tegen Brazilie, Canada en Frankrijk zal spelen.

Ook mist Van der Most sowieso de EK-kwalificatieduels van Oranje tegen Kosovo en Estland, die in april op het programma staan. In die duels wordt het puzzelen voor bondscoach Sarina Wiegman. Van der Most was namelijk altijd de tweede optie achter Desiree van Lunteren, maar laatstgenoemde kondigde eind vorig jaar aan per direct te stoppen bij Oranje. Door de blessure van Van der Most moet Wiegman daarom op zoek naar nóg een nieuwe rechtsback.

Searle verslaat Van Gerwen en boekt eerste toernooizege bij PDC

Ryan Searle heeft het derde Players Championship van het seizoen gewonnen. Voor de Engelsman was dat zijn eerste titel bij de PDC. In de finale wist hij een fraaie dag af te ronden door Michael van Gerwen te verslaan.

Searle kende een zeer goede dag en versloeg onder andere Gerwyn Price, Michael Smith en Glen Durrant. In de halve finale speelde hij zijn beste partij met 101,3 om Jeffrey de Zwaan te verslaan. In de finale kwam Searle snel voor, tot Van Gerwen zich terugknokte. Het werd 6-6, maar Mighty Mike vergat zijn eigen leg in zes beurten uit te gooien. Daarop maakte Searle het af met een dertiendarter.

Het was voor de Nederlanders een overwegend goede zaterdag. Van Gerwen liet weer goede dingen zien met zijn nieuwe materiaal en De Zwaan haalde de halve finale. Dat deed hij door in de kwartfinale te winnen van Danny Noppert en bij de laatste zestien van Vincent van der Voort. Ook Dirk van Duijvenbode haalde de laatste zestien en noteede na zijn halve finale van vorige week weer een goed resultaat. Noppert gooide vandaag ook nog eens een negendarter, net zoals Mensur Suljovic. 

Players Championship 3 - vanaf achtste finales
Michael van Gerwen 6-2 Dirk van Duijvenbode
Chris Dobey 6-2 Stephen Bunting
Peter Wright 6-5 Adrian Lewis
Joe Cullen 6-1 Ted Evetts
Jeffrey de Zwaan 6-4 Vincent van der Voort
Danny Noppert 6-4 Joe Murnan
Ryan Searle 6-4 Michael Smith
Glen Durrant 6-5 Krzysztof Ratajski

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-5 Chris Dobey
Peter Wright 6-3 Joe Cullen
Jeffrey de Zwaan 6-3 Danny Noppert
Ryan Searle 6-5 Glen Durrant

Halve finales
Michael van Gerwen 7-3 Peter Wright
Ryan Searle 7-5 Jeffrey de Zwaan

Finale
Ryan Searle 8-6 Michael van Gerwen

Tieners opgepakt voor fraude met postpakketten

De politie heeft vrijdag 14 februari vier verdachten aangehouden die mogelijk betrokken zijn bij fraude met het afhalen van postpakketten bij een supermarkt in Breda. 

Agenten stelden afgelopen vrijdag een onderzoek in nadat zij een tip hadden gekregen dat er bij een pakketafhaalpunt in de Ginnekenstraat jongeren pakketten kwamen afhalen die niet voor hen bestemd waren. Agenten troffen de jongelui aan in de Karnemelkstraat en hebben ze aangehouden op verdenking van identiteitsfraude.

Ze zitten vast voor verder onderzoek. Het gaat om twee jongens van 16 jaar uit Zwijndrecht, een 15-jarige uit Zwijndrecht en een jongeman van 20 jaar uit Rotterdam.

Fun met Funda #185 - Houten hut in Weesp

In Weesp, aan de Keverdijk, vinden we deze houten hut. Een woonboerderij in het natuurgebied Naardermeer met 2 gastenverblijven, stallen, een rijbak en paddock, gelegen op fietsafstand van station Weesp of een metrostation in Amsterdam. 

Volgens de makelaar blinkt het zo uit qua bouwstijl, uitstraling, lichtinval, sfeer, afwerking en hoogwaardige materialen dat het zich nauwelijks laat beschrijven, werkelijk uniek!! De Barn is tijdens de nieuwbouw in 2013 optimaal geïsoleerd en met de aardwarmtepomp in combinatie met zonnepanelen klaar voor de toekomst.

Quanta costa? Een slordige 2,5 miljoen euro ...

Houten hut in Weesp  (Foto: Funda)
Houten hut in Weesp (Foto: Funda)

Monfils opnieuw in ATP-finale Rotterdam

Tennisser Gaël Monfils heeft zich voor de derde keer in zijn carrière geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Rotterdam. De Franse nummer drie van de plaatsingslijst verloor de finale in 2016 van Martin Klizan en won vorig jaar van Stan Wawrinka.

Dit keer rekende Monfils in de halve finale af met de Servische nummer 39 van de wereld, Filip Krajinovic. Die kon zo nu en dan redelijk mee met de ervaren Fransman, maar in de tiebreak van de tweede set kon hij het toch niet bolwerken en moest hij het hoofd buigen: 6-4, 7-6 (5).

In de finale staat Monfils tegenover de nog altijd maar 19-jarige Canadees Felix Auger-Aliassime. De nummer 21 van de wereld was in de halve eindstrijd te sterk voor de Spanjaard Pablo Carreño Busta, die negen plekken lager staat op de wereldranglijst: 7-6 (2), 6-4. Voor Auger-Aliassime wordt het zijn vierde ATP-finale, nadat hij er vorig jaar drie verloor.

De liefhebber kan vanaf 15.30 uur inschakelen op Ziggo Sport voor de finale in Ahoy.

Groep van 30 man probeert arrestatie vechtersbaas te voorkomen; 3 arrestaties

De politie arresteerde afgelopen nacht rond 02:30 uur op het Emile van Loonpark in Roosendaal drie mannen wegens openlijke geweldpleging. Er ontstond door onbekende oorzaken een vechtpartij op de Markt in Roosendaal. Portiers riepen de hulp van de politie in. Agenten zagen dat een omstander op de Markt een fiets boven zijn hoofd hield. Vermoedelijk wilde hij die in het publiek gooien.

Daarop kwam de politie in actie. De verdachte (22) vluchtte weg richting het Emile van Loonpark. Na een korte achtervolging wilden agenten hem in het Emile van Loonpark aanhouden, maar ongeveer 30 omstanders bemoeiden zich met de arrestatie. De agenten gebruikten pepperspray en wapenstok en probeerden een veilig gebied te creëren voor de arrestatie van de 22-jarige verdachte. Uiteindelijk moest de politie een linie vormen om de groep in bedwang te krijgen. Een omstander gaf daarbij een agent een vuistslag in zijn gezicht. De agent raakte gewond en moest zich onder doktersbehandeling stellen.

De politie hield een 28-jarige verdachte uit Roosendaal voor deze mishandeling aan. Ook werd een 24-jarige verdachte uit Roosendaal aangehouden voor openlijke geweldpleging. Hij had een vleesmes achter zijn broeksriem. De politie nam dit mes in beslag. Het publiek trok zich terug en de politie bracht de drie verdachten naar het bureau. Ze zitten vast voor verhoor.

Noorse langlaufers halen hard uit in Zweden bij opening Ski Tour

In het Zweedse Östersund is de eerste editie van de Ski Tour geopend, de nieuwe Zweeds-Noorse tegenhanger van de Tour de Ski. De eerste etappe bestond uit een wedstrijd met een intervalstart in de vrije stijl: tien kilometer voor de vrouwen, vijftien voor de mannen.

Vrouwen
Niet geheel verrassend was Therese Johaug al vanaf het begin de snelste. De Noorse bleef haar voorsprong gestaag uitbreiden en pas in de slotronde werd het verschil niet echt veel groter meer, maar de winst was al lang binnen. Ze dook aan de finish 45 seconden onder de tijd van landgenote Heidi Weng, die nipt sneller was dan de derde Noorse op het podium, Ingvild Flugstad Østberg. De Zweedse Ebba Andersson streed als enige de hele weg mee met het Noorse geweld, maar werd op 53 seconden vierde, wel voor Ragnhild Haga en Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Therese Johaug wint weer eens (Pro Shots/Action Images)
Therese Johaug wint weer eens (Pro Shots/Action Images)

Mannen
Vooraf leek de vraag vooral of Alexander Bolshunov de Noren aan zou kunnen, maar dat zat er net niet echt in. De Rus ging de hele weg prima mee, maar moest zich gewonnen geven tegenover vier Noren en eindigde op 22 seconden als vijfde. De winst ging naar Sjur Røthe, die zijn race perfect indeelde: landgenoot Simen Hegstad Krüger was halverwege nog 20 seconden sneller, maar vooral in de laatste vier kilometer bleek Røthe veel sneller te zijn geweest. Krüger leverde zijn voorsprong beetje bij beetje in en kwam aan de finish 1,7 seconden tekort. Met Finn Hågen Krogh stond op 16 seconden ook een derde Noor op het podium, vlak voor landgenoot Martin Johnsrud Sundby.

Zondag wacht een achtervolging in klassieke stijl over dezelfde afstanden. De mannen starten om 14.00 uur, de vrouwen volgen twee uur later.

Rainbow Six Siege krijgt Nederlandse Operator

Tijdens de Six Invitational 2020 is onthuld dat in het nieuwe seizoen van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege een Nederlandse Operator wordt geïntroduceerd. Operation Void Edge, wat het eerste seizoen van het vijfde jaar is, voegt twee nieuwe Operators toe aan de game: Iana en Oryx, respectievelijk een aanvaller uit Nederland en een verdediger uit Jordanië. Daarnaast is de map Oregon opnieuw ontworpen en brengt dit nieuwe seizoen weer een reeks gameplayveranderingen en een tijdelijk evenement naar Rainbow Six Siege.

De Nederlandse aanvaller Iana studeerde systeemtechnieken en was erg goed in topografische software. Door haar kennis kan zij een holografische weergave van zichzelf genereren die ze met haar Gemini Replicator kan besturen. Wanneer Iana haar hologram activeert, heeft zij er meteen controle over. Het hologram kan bewegen en maakt dezelfde geluiden als Iana, maar kan niet schieten, geen melee-aanvallen uitvoeren en geen secundaire gadgets gebruiken.

Oryx is de onofficiële bevelhebber in het fort van Kaid (een eerdere Operator). Hij handhaaft dit fort tijdens Kaid’s afwezigheid en is zijn vertrouwde adviseur. Oryx is een zwaar getrainde Operator die geen gadgets heeft, maar gebruikmaakt van zijn Remah Dash. Door zijn snelheid kan hij gemakkelijk roamen en korte afstanden afleggen met snelheid. Zijn Remah Dash kan ook worden gebruikt om tegenstanders neer te beuken of door breekbare muren te rennen, maar hierdoor verliest Oryx wel een deel van zijn health. Tot slot is Oryx ook in staat om omhoog te klimmen via open hatches, waardoor hij een tactisch voordeel heeft ten opzichte van zijn tegenstanders.

Met de twee nieuwe Operators gaan spelers aan de slag op de opnieuw ontworpen map Oregon. Zo is de kelder flink uitgebreid en zijn de zolder en kantoortoren tevens voorzien van meer speelbare ruimtes en mogelijkheden. Verder zijn er nog tal van veranderingen te vinden door de gehele map.

Overige game-updates bestaan onder andere uit:

  • Aanpassingen aan het mechanisme voor breekbare oppervlakken
  • Veranderingen in de spawnlocaties voor drones van aanvallers
  • Vernieuwde spelershub
  • Aanpassingen voor Lesion en Twitch
  • Toevoeging van Lara Croft Ash Elite set op 15 februari

De testserver voor Operation Void Edge gaat live op maandag 17 februari (exclusief op Windows PC).

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

 

Gidsland Amerika normaliseert polyamorie

Het land van Trump en 'wokeness' is deze week opgeschrikt door een droppel, of een echttriade of hoe je een stel bestaande uit 3 personen ook wilt noemen in een Amerikaanse versie van het programma huizenjacht, 'House Hunters'. Het land waar de drie-eenheid Vader, Zoon en Heilige Geest nog steeds grote invloed heeft in de gedachtepolitiek biedt zo ook de ruimte van een andere vorm van drie en één zijn.

Nederland was de eerste om het homohuwelijk te legaliseren, Amerika is pas recent gevolgd, maar dit vormt de opening van een discussie over het formaliseren van relaties die uit meer dan twee personen bestaan, hoewel een lid van de desbetreffende triade benadrukt dat hun verbond puur ceremonieel is. De reacties op Twitter waren in ieder geval verdeeld, voorvechters van de regenboogcoalitie waren zeer te spreken over deze representatie op televisie, maar er werd ook de vraag gesteld hoe je zo'n samenlevingscontract nu in een huis in de praktijk brengt.

Aangezien Amsterdam nooit lang achterblijft in dit vaarwater zal het niet lang duren voordat woningdelen daar weer een nieuwe invulling krijgt na het strengere veranderde vergunningstelsel vorig jaar.

Hockeysters onderuit tegen Argentinië in Pro League

Aan de imponerende reeks van het Nederlands hockeyelftal, van 26 ongeslagen interlands op rij, is in Buenos Aires, tijdens de eerste ontmoeting met Argentinië, een einde gekomen. Zonder captain Eva de Goede speelde Nederland over de hele wedstrijd gezien te zwak om voor de winst in aanmerking te komen. De eerste serieuze test in de Pro League-campagne eindigde daardoor in een 2-0 winst voor Las Leonas.

Nederland begon wel sterk aan de wedstrijd, met al snel een kans voor Frédérique Matla, die door keepster Belen Succi knap met haar stick naast getikt werd. In het begin domineerde Oranje en leek een nederlaag niet in de maak. Maar naarmate de eerste helft vorderde, kreeg Oranje het moeilijker. Het waren de Argentijnen die beter werden en een aantal keer opdoken voor het doel van keepster Anne Veenendaal, die de hele wedstrijd keepte. Met een buikschuiver van een meter of vijf deed Delfina Merino een uiterste krachtsinspanning om de bal te tippen. Het was het spectaculairste moment van de eerste helft, maar de voormalig Wereldspeelster van het Jaar kwam net te laat.

Even leek de wedstrijd voorbij te zijn voor middenvelder Xan de Waard, voor wie het duel een feestelijke aangelegenheid had moeten worden. Ze speelde haar 150ste interland (voor Margot van Geffen was het haar 200ste). Op de rand van de Argentijnse cirkel verstapte De Waard zich in de eerste helft en greep ze naar haar enkel. Door de teamarts en de fysiotherapeut van Oranje werd ze vervolgens van het veld gedragen. Na rust stond De Waard toch weer binnen de lijnen om het middenveld van Nederland van de nodige power te voorzien. Daar was vanaf het begin van de wedstrijd ook een plekje ingeruimd voor Pien Sanders, die normaal gesproken in de verdediging speelt.

Steenharde sleeppush in de kruising: 1-0 voor Argentinië
Voor het oog van een paar duizend Argentijnen op het bijna uitverkochte complex Cenard in Buenos Aires voltrok zich een interessant gevecht, waarin Nederland echt aan de bak moest. Vooral in de duels had Oranje soms het nakijken. Halverwege het tweede kwart ontstond er een opstootje. Lidewij Welten werd onderuit gehaald door Silvina d’Elia, die bij haar verhaal ging halen. Vervolgens deelde de Argentijnse een duwtje uit en werd er over en weer wat geroepen. De arbitrage hield de kaarten op zoek, maar het toonde aan dat de Argentijnen bereid waren alles in de strijd te gooien.

Het was uiteindelijk de Argentijnse Augstina Gorzelany die met een harde sleeppush vanaf de kopcirkel de bal vol in de rechterkruising jaste en Argentinië op een 1-0 voorsprong zette. Nederland was het toen even kwijt. Verdediger Ireen van den Assem werd bijvoorbeeld vlak voor de achterlijn prachtig uitgespeeld door routinier Carla Rebecchi, die haar het nakijken gaf. Even was het galleryplay voor de Argentijnen, die bloed roken.

Zonder keeper in het doel werd het 2-0
Vlak voor het einde van het derde kwart leek Nederland zich te gaan herpakken toen het voor de tweede keer een strafcorner versierde. De lage push van Matla werd door keepster Succi gered. Nederland haalde aan het begin van het laatste kwart ook twee corners kort achter elkaar. Het samenspel op de kopcirkel was echter onvoldoende, waardoor Caia van Maasakker niet kon slepen en Lauren Stam niet kon flatsen. Allebei moesten ze slaan, wat geen doelpunt opleverde.

De laatste minuten zette Nederland steeds meer aan om toch nog een goal te maken. Vier minuten voor tijd probeerde bondscoach Alyson Annan iets in gang te zetten door keepster Veenendaal naar de kant te halen voor een extra veldspeelster. Doordat het doel in de slotfase dus leeg was, kon Delfina Merino in een snelle counter glijdend de 2-0 binnenschuiven. Vijf maanden voor de Olympische Spelen in Tokio is die uitslag een waarschuwing voor het Nederlands elftal.

Hockeyers verzuimen Argentinië in reguliere tijd te verslaan; winnen wel shootouts

Het Nederlands elftal mocht het zich zaterdag aanrekenen dat het niet vroegtijdig de Pro League-wedstrijd tegen Argentinië in het slot gooide. Op het bijna uitverkochte sportcomplex Cenard in Buenos Aires eindigde de wedstrijd ondanks de vele kansen voor Oranje teleurstellend in 2-2. Nederland won wel de shoot-outs. Robbert Kemperman en Sander Baart maakten hun rentree, na een blessure. Seve van Ass ontbrak en werd vervangen door Jelle Galema.

De Argentijnen begonnen zwak aan het duel voor de paar duizend man eigen publiek, dat hun land bij de opkomst op een oorverdovend applaus had getrakteerd. Vroeg in de wedstrijd kwam de bal in de cirkel knullig op een Argentijnse voet. Het betekende meteen de eerste strafcorner voor Nederland. Het aangeven ging helemaal verkeerd en Lars Balk pushte noodgedwongen als stopper maar op goal. De Argentijnen gingen bij het uitverdedigen vervolgens de mist in door de bal niet weg te werken en spits Mirco Pruyser de kans te geven de rebound binnen te schieten. De 1-0 was een cadeautje.

Het eerste kwart was vervolgens een boeiend gevecht. Het antwoord van de thuisploeg kwam razendsnel. Door een fout met uitverdedigen bij Sander Baart en Sander de Wijn onderschepte Lucas Martinez de bal en schoot hij één op één met Pirmin Blaak de 1-1 binnen. Billy Bakker ramde met zijn backhand daarna de 2-1 op het scorebord, amper een minuut later.

Vooral in het derde kwart kreeg Oranje genoeg kansen te scoren
Dankzij een schitterende redding van Blaak die met zijn stick de bal bij een Argentijnse strafcorner uit de linkeronderhoek plukte, voorkwam Nederland dat het snel na de goal van Bakker de voorsprong weer uit handen gaf. Dankzij groene kaarten voor Pruyser en Thierry Brinkman moest Nederland zelfs even met negen man zien te overleven tegen de op een doelpunt jagende Argentijnen.

Over de hele wedstrijd was het wel Nederland dat de overwinning naar zich toe had moeten trekken. Voor rust was Oranje gevaarlijk via Bjorn Kellerman (schot voorlangs) en Pruyser (redding Vivaldi), die kansen misten. In het tweede kwart raakte Argentinië zijn videoscheidsrechter kwijt, nadat ze om een strafcorner vroegen, maar ongelijk kregen. Gek was dat het vaak oorverdovend stil was in het stadion, waar het thuispubliek gek genoeg soms afwezig leek.

Nederland kwam sterk uit de kleedkamer en was via een actie van Bakker en een rush van Thijs van Dam meteen gevaarlijk. Na twee gemiste strafcorners van Argentinië ging de vuist van Jelle Galema de lucht in toen hij de tweede corner voor Nederland van de wedstrijd haalde. Daar was het Joep de Mol die na wat ballen heen en weer vogelvrij bij de paal zijn stick net niet tegen de bal kreeg.

In plaats van de 3-1 viel in het laatste kwart de 2-2
De 3-1 hing in het sterke derde kwart van Oranje in de lucht. Oranje kon het zichzelf verwijten dat de voorsprong niet werd uitgebouwd, want ook een schot van Kellerman ging naast. Een rake sleeppush van Mink van der Weerden vanaf kopcirkel werd vervolgens afgekeurd, nadat de arbitrage zelf de videoscheidsrechter aanvroeg. De vierde strafcorner die Nederland daarna haalde, werd slecht uitgespeeld. Argentinië kwam op dat moment nauwelijks meer in het spel voor.

Maar tegen alle verwachtingen in was daar negen minuten voor tijd opeens een snoeiharde sleeppush van Jose Tolini in de linkerbovenkruising, die de 2-2 betekende voor Argentinië Het gebeurde nadat de bal op de voeten was gekomen van verdediger Sander Baart, die tijdens zijn eerste wedstrijd sinds vier maanden ongelukkig speelde.

De laatste minuten kwam het slotoffensief van Nederland niet van de grond. In de shoot-outs miste Argentinië vervolgens drie keer. Namens Nederland waren het Jeroen Hertzberger, Glenn Schuurman en Jonas de Geus die met rake shoot-outs ervoor zorgden dat de ploeg van bondscoach Max Caldas ondanks het zuur van het gelijkspel toch nog een extra punt verdiende.

Zes verdachten aangehouden na beroving en mishandeling

Twee jonge mannen waren zaterdagmiddag het slachtoffer van een beroving in Bleiswijk waarbij flink veel geweld werd gebruikt. Een van de slachtoffers liep een hersenschudding op, mogelijk door klappen met een vuurwapen. Bij de beroving was een groep van ongeveer tien man betrokken. Zes van hen zijn vanmiddag direct aangehouden. Bij een zoeking werd een vuurwapen gevonden.

Zaterdagmiddag rond 14:30 uur werden de twee slachtoffers op het Hazenpad in Bleiswijk belaagd door een groep anderen. Zij kregen flinke klappen op hun hoofd en moesten hun telefoon en kostbaarheden afstaan. Een van de jongens liep daarbij een hersenschudding op en moest voor behandeling naar een huisarts. 

Het onderzoek dat direct gestart was leidde naar Berkel en Rodenrijs. Omdat er mogelijk sprake was van een vuurwapen, werd op de Luijtenstraat, waar een aantal verdachten zich mogelijk bevond, een benaderingstechniek gevaarlijke verdachten uitgevoerd. Twee jonge mannen werden aangehouden. Een derde verdachte meldde zich bij het politiebureau in Berkel en Rodenrijs. Drie anderen werden aangehouden in Bleiswijk. Het gaat om jongens van 16, 17 en 18 jaar. 

Bij de zoekingen die op de aanhoudingen volgden werd een vuurwapen gevonden. Het onderzoek wordt voortgezet.

FOK! wat een weer: Nog steeds code geel van kracht

Vandaag is het overwegend bewolkt en zijn er perioden met regen. Vanmiddag en vanavond kan het soms flink doorregenen. In de zuidoostelijke helft zijn er vooral vanmiddag echter ook droge perioden. Later in de avond klaart het van het westen uit op. Het is erg zacht met maximumtemperaturen tussen 12°C in het noordwesten tot mogelijk 16°C in het zuidoosten. Er staat een (vrij) krachtige zuidwestelijke wind, aan de kust is de wind hard tot stormachtig, met aan de noordwestkust eerst tijdelijk een stormkracht, 9 Bft. Er komen zware windstoten voor van 75-90 km/uur, in de ochtend in het noordwestelijk kustgebied tot rond 100 km/uur. Later vanmiddag en vanavond neemt de wind af, eerst in het noordwesten, het laatst in het zuidoosten.

Komende nacht klaart het van het westen uit steeds meer op en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperaturen liggen tussen 6°C in het noordwesten en 8°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. Aan zee en boven het IJsselmeer is de wind hard tot stormachtig 7-8 Bft en kunnen windstoten voorkomen rond 75 km/u.

Maandag overdag is er eerst veel ruimte voor de zon. In de loop van de ochtend ontstaan enkele stapelwolken. In de middag trekken er enkele buien van west naar oost, mogelijk met onweer, hagel en kans op windstoten tot ca. 75 km/u. De middagtemperaturen liggen tussen 7°C in het noordwesten en 10°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. Aan zee en boven het IJsselmeer is de wind hard tot stormachtig 7-8 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De Grevelingen met een open gat en slecht weer  (Foto: Scherpschutter)
De Grevelingen met een open gat en slecht weer (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Biatleet Loginov verslaat topfavorieten en is wereldkampioen

Op het wereldkampioenschap biatlon in het Italiaanse Antholz heeft Alexander Loginov zich laten kronen tot wereldkampioen op de sprint. De ogen waren allemaal gericht op de strijd tussen de Noor Johannes Thingnes Bø en de Fransman Martin Fourcade, maar de Rus ging er mee aan de haal.

Bø vertrok als een dolle, maar schoot in liggende positie wel één keer mis. Bij het staand schieten trof hij alle vijf schijven, maar in de slotronde ging het lichtje langzaam maar zeker uit bij de zo snelle Noor. Langzaam werd duidelijk dat Quentin Fillon Maillet, die liggend ook één keer gemist had, zijn race een stuk verstandiger indeelde en in de slotronde verpulverde de Fransman Bø's tijd met bijna twintig seconden.

Fourcade viel de tijd van Fillon Maillet aan, maar ondanks tien treffers was hij simpelweg niet snel genoeg om zijn landgenoot te pakken: hij kwam dertien seconden tekort. Johannes Thingnes' oudere broer Tarjei Bø schoot ook alles raak en leek voor een medaille te gaan: hij noteerde achter Fourcade de derde tijd, anderhalve seconde sneller dan zijn broer en daarmee leken de medailles mogelijk al wel verdeeld te zijn.

Loginov dacht daar volledig anders over en met tien treffers dook hij met een prima voorsprong van zeven seconden de slotronde in. Die voorsprong wist hij keurig intact te houden en aan de finish was hij 6,5 seconden sneller dan Fillon Maillet. Diens landgenoot Emilien Jacquelin deed nog even een gooi naar de medailles, maar een misser bij het staand schieten nekte hem: hij werd zesde, achter Johannes Thingnes Bø.

De Belg Florent Claude plaatste zich met één misser en een 34e plek ruim voor de achtervolging van zondag. Thierry Langer schoot drie keer mis en werd 75e, Tom Lahaye-Goffart eindigde met zijn drie missers als 92e.

Loginov verslaat de topfavorieten (Pro Shots/Zuma Press)
Loginov verslaat de topfavorieten (Pro Shots/Zuma Press)

Duitsers verpesten Russische rodelgoudjacht op WK, Katnikova stunt met dubbel goud

De tweede dag van het wereldkampioenschap rodelen in het Russische Sochi heeft een einde gemaakt aan de Russische hoop om op alle zeven onderdelen het goud te winnen. Na drie gouden medailles in de sprints op vrijdag stonden zaterdag de reguliere wedstrijden bij de dubbels en de vrouwen op het programma.

Dubbels
De Russen hadden het in de eerste run niet helemaal: kersvers sprintkampioenen Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov noteerden de derde tijd op 0,155 seconden van de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken. Hun Duitse rivalen Tobias Wendl en Tobias Arlt zetten op 0,120 seconden de tweede tijd neer, achter Denisev/Antonov stond het tweede Russische team - de toch ietwat verrassende Vsevolod Kashkin en Konstantin Korshunov - op 0,206 seconden. Ook Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner uit Italië (+0,274) en thuisrodelaars Vladislav Yuzhakov/Iurii Prokhorov (+0,307) hadden nog een medaillekansje.

In run twee hielden Yuzhakov en Prokhorov in elk geval stand met een uitstekende run, maar dat deden Rieder en Kainzwaldner daarna ook. Kashkin en Korshunov doken daar dan weer onder en pakten de leiding, met nog drie teams bovenaan de baan. Denisev en Antonov verloren onderin een beetje tijd op hun leidende landgenoten, maar de Russen hielden genoeg over voor de leiding en dus minstens een medaille, met nog twee Duitse teams te gaan.

Wendl en Arlt maakten het bijzonder spannend, maar het lukte ze niet om Denisev en Antonov te kloppen: de Duitsers kwamen 0,038 seconden tekort. Eggert en Benecken gaven hun voorsprong bíjna weg met een flinke glijpartij onderin, maar ze hielden stand en wonnen het goud met 0,104 seconden voorsprong op de Russen.

Eggert en Benecken op weg naar goud (Pro Shots/SIPA USA)
Eggert en Benecken op weg naar goud (Pro Shots/SIPA USA)

Vrouwen
Kersvers sprintkampioene Ekaterina Katnikova kent de week van haar leven en in run één zette ze dat op indrukwekkende wijze voort: de Russin noteerde de snelste tijd en was 0,073 seconden sneller dan landgenote Viktoriia Demchenko. De Russische favoriete Tatyana Ivanova ging flink de fout in en stond na één run pas dertiende. Achter het leidende duo stond de Letse Eliza Cauce (+0,086) verrassend op plek drie, voor de jonge Duitse dames Julia Taubitz (+0,136) en Anna Berreiter (+0,165), die het stokje overnemen van de door zwangerschap afwezige Natalie Geisenberger en Dajana Eitberger. Met 0,200 seconden achterstand deed ook de Letse Kendija Aparjode nog keurig mee, achter haar werden de verschillen vrij groot.

Ivanova kende zoals men al had gehoopt een dijk van een tweede run en met Aparjode aan de start stond de Russische nog altijd op plek één...tot de Letse finishte en met haar tijd niet alleen Ivanova voor bleef, maar ook Berreiter passeerde na een fout van de Duitse. Taubitz knalde er vervolgens nog eens een baanrecord uit en deed daarmee gelijk een serieuze gooi naar het podium. Voor Cauce ging het na de allereerste bocht al fout: de Letse ging bijna volledig dwars en kon niks anders doen dan de schade een beetje beperken, hoewel ze alsnog elf plekken verloor.

Demchenko haalde het vervolgens net niet: de Russische kwam 0,045 seconden tekort om Taubitz van de eerste plek te stoten en dus lag de druk volledig op Katnikova. De 25-jarige Russische hield stand en completeerde een vrij onwaarschijnlijke dubbel, waardoor ze zich zonder enig World Cup-podium wél wereldkampioene mag noemen. Constant was ze overigens wel: ze is één van slechts twee dames die dit seizoen in elke race in de top-10 eindigde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.