FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 februari 2020

Zo ligt circuit Zandvoort er nu bij, de baan is af

Regelmatig geven we jullie updates van de verbouwingen op en rond het circuit van Zandvoort. Er is de afgelopen weken hard doorgewerkt dus het is weer tijd om te laten zien hoe het ervoor staat.

Zoals we eerder berichtten is het asfalteren van de vernieuwde baan afgerond en dat kunnen we prachtig zien op de beelden van Jorg de Bruijn. We kunnen goed zien hoe de eerste kombocht op het circuit, de Hugenholtzbocht, er mooi bijligt met een stukje extra uitloopruimte bovenaan de bocht. Vervolgens is goed te zien hoe ook de grindbakken en bandenstapels hun definitieve plek hebben gevonden zoals bij het Scheivlak.

Uiteraard is er ook aandacht voor de veelbesproken verbouwde Arie Luyendijkbocht. De tweede kombocht van de baan is helemaal af en ook de publieksvoorzieningen, zoals de tunnel die onder de bocht doorgaat, nadert zijn voltooiing. Ook de verbouwing van het pitsgebouw vordert gestaag.

Zo ligt circuit Zandvoort er nu bij, de baan is af (Bron: YouTube/Jorg de Bruijn)

Coronavirus duikt in steeds meer landen op; steun hulpverlening ontoereikend

Het corona-virus breidt mondiaal zich steeds verder uit. Vandaag kwamen er meldingen van besmettingen in Litouwen, Wit-Rusland, Nieuw-Zeeland en Nigeria. Ook in Nederland is het coronavirus inmiddels bij twee mensen vastgesteld. Het Rode Kruis wil de hulpverlening wereldwijd opschalen en opende eerder deze week giro 7244 om verdere verspreiding te voorkomen en hulp te verlenen in landen waar het coronavirus al is. Maar tot nu toe wordt er nauwelijks gedoneerd. Het Rode Kruis heeft internationaal 30 miljoen euro nodig om de hulp op te schalen die nodig is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tot nu toe werd slechts 9,4 procent van dat bedrag opgehaald. In Nederland werd tot nu toe 37.000 euro op Giro 7244 gedoneerd.

“Het is heel belangrijk dat wij wereldwijd alles op alles om de uitbreiding van coronavirus te bestrijden en dat we landen met een zwakkere gezondheidszorg en informatievoorziening daarbij ondersteunen”, aldus Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. Hulpverleners wereldwijd zetten zich in om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ze helpen met juiste voorlichting over hygiëne, het vervoeren van patiënten in ambulances, uitdelen van hulppakketten aan mensen in quarantaine, uitdelen van ontsmettingsmiddelen en psychosociale hulp. Landen waar al een crisis is, zijn extra kwetsbaar, zoals in Afrika en het Midden-Oosten. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast. Goede voorlichting over hygiëne is daarom cruciaal.

Een ander belangrijk onderwerp waar het Rode Kruis zich mee bezighoudt is informatievoorziening. Er is veel sprake van verkeerde informatie omtrent dit coronavirus en de uitdaging is om te zorgen dat mensen goed geïnformeerd worden. “Er wordt gesproken van een epidemie, maar de uitdaging zit hem ook in de ‘infodemie’,” zegt Frido Herinckx, die de wereldwijde corona-hulpverlening van het Internationale Rode Kruis coördineert. "Via sociale media verspreidt verkeerde informatie zich gigantisch snel. Mensen zijn bezorgd, dat is logisch. Overal ter wereld vragen mensen zich af of ze risico lopen.”

Het Rode Kruis speelt een belangrijke rol in deze informatievoorziening door middel van voorlichting. Zo vertellen leraren op basisscholen hun leerlingen dat ze niet met mondkapjes naar school hoeven te komen, maar dat ze wel hun handen goed moeten wassen voordat ze hun boterhammetje opeten.

Uitslag Willem II - FC Groningen

In de Eredivisie stond vanavond het duel tussen Willem II en FC Groningen op het programma. De thuisclub was duidelijk de betere en won de wedstrijd met 3-1.

Willem II

3 - 1

FC Groningen

 27' Nunnely
 40' Pavlidis
 64' Köhlert
   74' El Messaoudi
 
 Gele kaart: , v.Hintum, Matusiwa, Poll, Zeefuik, (FC Groningen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.607
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Dankerlui
Holmén
Peters
Nelom
Llonch
Saglam
Saddiki
Nunnely (Kabangu/90 2)
Pavlidis (Gladon/86)
Köhlert (Vrousai/ 88)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
v.Hintum (El Hankouri/63)
Poll
Lundqvist (Schreck/75)
Hrustic
Matusiwa
D.v.Kaam
El Messaoudi
Redan (Postema/63)

Baanrenner Ligtlee stunt met WK-goud, brons Eefting

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Berlijn heeft Nederland ook vrijdag weer prima kunnen oogsten. Dat had nog wat beter gekund, maar met name bij de mannen ging het lekker.

Kilometer tijdrit mannen
Quentin Lafargue was in de kwalificaties de snelste, maar de Fransman kon zijn wereldtitel niet met succes verdedigen. Niemand minder dan Sam Ligtlee troefde hem op indrukwekkende wijze af: met 59,495 seconden kroonde Ligtlee zich tot wereldkampioen, voor de 59,749 van Lafargue. Diens landgenoot Michael D'Almeida werd met 1:00,103 derde, Theo Bos - vorig jaar goed voor zilver - greep met 1:00,330 naast het podium, nog achter oud-schaatser Vincent de Haitre uit Canada.

Puntenkoers mannen
Roy Eefting vertegenwoordigde Nederland en dat ging meer dan uitstekend. Hij pakte al snel een ronde voorsprong met een paar andere renners en sprokkelde onderweg twee keer punten mee. De Spanjaard Sebastian Mora ging in de laatste kilometers ook nog rond en wipte zo over Eefting heen, terwijl de Nieuw-Zeelander Corbin Strong domineerde en het goud pakte. Eefting werd echter door niemand anders gepasseerd en pakte zo verrassend het brons, een mooie revanche voor zijn 'slechts' vijfde plek op de scratch.

Omnium vrouwen
Nadat ze op de scratch terug werd gezet naar de laatste plaats stond Kirsten Wild na twee onderdelen dertiende. Op het derde onderdeel, de afvalkoers, scoorde de tweevoudig regerend wereldkampioene echter uitstekend: ze bleef over met Letizia Paternoster en legde de Italiaanse er in het laatste sprintje op. Ze steeg zo naar de zevende plek, maar de Japanse Yumi Kajihara - die als derde eindigde - bleef ruim aan de leiding, voor Paternoster en de Portugese Maria Martins.

In de afsluitende puntenkoers probeerde Wild al vroeg aan te vallen, maar een medaille zat er nooit écht in. Kajihara moest in de laatte ronden nog even op de tanden bijten, maar ze hield vast en pakte als eerste Japanse baanrenster ooit WK-goud. Paternoster's slotoffensief was niet genoeg om Kajihara van de troon te stoten en de Italiaanse pakte mooi zilver, voor de Poolse Daria Pikulik.

Sprint vrouwen
De Duitse Emma Hinze nam het in de finale voor eigen publiek op tegen Anastasiia Voinova en maakte in twee heats op overtuigende wijze korte metten met de Russische. De pas 22-jarige Duitse kroonde zich zo tot verrassende wereldkampioene, als opvolgster van haar tegenwoordig verlamde landgenote Kristina Vogel. Lee Wai Sze uit Hong Kong was dit seizoen nauwelijks te kloppen, maar moest met winst op de Canadese Kelsey Mitchell in de strijd om brons genoegen nemen.

Individuele achtervolging mannen
Na zijn geweldige wereldrecord in de kwalificatie nam Filippo Ganna het in de finale op tegen oud-wereldrecordhouder Ashton Lambie. De Amerikaan kon zoals verwacht twee kilometer mee, maar in de tweede helft van de finale moest hij het laten gaan. Ganna kwam niet aan zijn wereldrecord en won het goud in 4:03,875 minuten, voor de 4:08,048 van Lambie. De Fransman Corentin Ermenault klopte de piepjonge Italiaan Jonathan Milan in de strijd om brons: 4:09,921 tegen 4:13,167 minuten.

Shinhama wint 1.000m, Nuis vierde

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap sprint in het Noorse Hamar heeft Tatsuya Shinhama toch wel verrassend de 1.000 meter voor mannen gewonnen. Zijn tijd van 1.08,28 was goed voor een nieuw baanrecord. De Japanner gaat na de eerste dag ook aan de leiding in het algemeen klassement.

Joel Dulfter uit Duitsland werd, ook verrassend tweede, in 1.08,65. De derde plaats was voor de Japanner Yamato Matsui in 1.08,69.

Beste Nederlander was Kjeld Nuis. Met 1.08,73, wat goed was voor plek vier, viel hij toch enigszins tegen. Kai Verbij reed naar 1.08,96 en Dai Dai Ntab kwam in 1.09,75 over de finish.

Vrouw overleden na drinken gemanipuleerde Merlot, producent roept op tot voorzichtigheid

Black & Bianco vraagt mensen die flessen RED Merlot Cabernet Sauvignon 2016 hebben liggen deze goed te controleren. De aanleiding is hiervoor is het overlijden van een mevrouw in België na het drinken van een gemanipuleerde fles.

Statement Black & Bianco: "Het team van Black & Bianco werd eerder deze week geconfronteerd met het feit dat een Belgische vrouw is overleden na het drinken van ‘wijn’ uit een fles van ons merk. Dat is gebeurd medio december vorig jaar. Allereerst leven wij mee met de nabestaanden van deze vrouw.

Vorige week heeft de Belgische politie ons benaderd in kader van een strafrechtelijk onderzoek; op dat moment wisten wij niet en kregen we ook niet te horen dat het hierbij ging om een situatie waarbij iemand was overleden.

Tijdens het content met de Belgische politie bleek snel dat ging om een enkele fles RED Merlot Cabernet Sauvignon 2016 (lotcode L8 198 met EAN 8718657781082) die was gemanipuleerd. De kurk van de fles was geen originele Black & Bianco kurk; die is zwart van kleur en mét ons logo. Al onze wijnflessen hebben ook de kenmerkende zwarte capsule om de hals mét logo bovenop. Zie foto’s van de juiste verpakking/ sluiting en de bevonden beige kurk.

In België wordt de Black & Bianco RED Merlot Cabernet Sauvignon 2016 niet verkocht via winkels, maar uitsluitend via één online partner. In Nederland zijn de flessen verkrijgbaar bij de betere horeca, vakhandel en online. Ook kunt u deze fles als relatiegeschenk hebben ontvangen of gegeven.

Ondanks dat hiervoor geen aanleiding is, zijn alle flessen van de RED Merlot Cabernet Sauvignon 2016 in onze voorraad uit voorzorg gecontroleerd aan de hand van de feiten en bij geen van de flessen is een afwijking in de verpakking geconstateerd. U kunt uw eigen voorraad of fles(sen) eenvoudig controleren. Indien u in het onwaarschijnlijke geval een afwijkende kurk (dus niet zwart), of een capsule zonder ons logo bovenop aantreft, neemt u dan graag contact op met de autoriteiten.

Kwaliteit staat bij ons altijd hoog in het vaandel. Onze drager (fles) is nu helaas gebruikt. Ben in het algemeen altijd waakzaam over de verpakking van uw voeding. Breng bij twijfel altijd het product terug naar de winkel.

Wij helpen de Belgische politie daar waar we kunnen. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn in deze zaak die we kunnen mededelen dan houden wij u via dit kanaal op de hoogte. Als u vragen heeft, kunt u vanzelfsprekend altijd contact met ons opnemen via 040-34 000 31 of info@blackandbianco.com ."

Takagi ook de snelste op de 1.000m, Leerdam tweede

De eerste 1.000 meter voor vrouwen van dit weekend bij het WK sprint in Hamar is gewonnen door Miho Takagi. Takagi, die ook al de 500 meter won, reed met 1.13,75 een nieuw baanrecord. Na dag 1 gaat ze dan ook ruim aan de leiding in het algemeen klassement.

De Nederlandse vrouwen revancheerden zich na hun matige 500 meter. Jutta Leerdam werd tweede in 1.14,54. Jorien ter Mors eindigde als derde in 1.14,59 voor Letitia de Jong die de vierde tijd reed in 1.14,85.

Mariniers en commando's helpen Afrika weerbaarder te maken

Zo’n 40 special operation forces van het Korps Mariniers en het Korps Commandotroepen zijn de afgelopen 2 weken ingezet voor Flintlock. Deze jaarlijkse, grote, door Amerika geleide training voor elite-troepen speelde zich af in Mauritanië en Senegal. Er deden 1.600 militairen mee uit meer dan 30 landen.

Flintlock beoogt Afrikaanse partnerlanden weerbaarder te maken tegen regionale dreigingen zoals terrorisme en extremisme. Het beter beschermen van de grenzen en meer veiligheid creëren in samenwerking met de bevolking zijn ook leerdoelen.

Afrikaanse militairen werden getraind in gevechtshandelingen, planningsvaardigheden (ondervragingstactieken) en het bevrijden van gijzelaars. Ook tactische operaties, grenspatrouilles, het delen van inlichtingen en key leader engagement (contact leggen met sleutelfiguren in een gemeenschap) stonden op het programma.  

Een aantal Nederlandse stafofficieren ondersteunden bij een seminar. Hier bespraken militaire leiders en burgerbestuurders uit Afrika, Amerika en Europa de problematiek in de Sahel-regio. Een van de centrale thema's was het integreren van veiligheidstroepen in de samenleving door bijvoorbeeld vrouwen en minderheden toe te laten,

Defensie leverde uiteindelijk ook nog een C-130 Hercules transportvliegtuig aan Flintlock. Dit omdat de beschikbare Amerikaanse vliegtuigen op het laatste moment toch niet inzetbaar bleken. De C-130 zorgt komende week onder meer dat troepen en materieel van deelnemende eenheden weer naar huis worden gebracht.

Word jij de grootste wielerkenner van 2020?

Komende zaterdag gaat met de Omloop het Nieuwsblad het wielerseizoen 'echt' van start. Na de wedstrijden in Australië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika begint het hart van de wielerliefhebber nu echt harder te kloppen bij het horen van De Bosberg, Berendries en de Muur van Geraardsbergen. Oftewel de Vlaamse klassiekers staan voor de deur! De Omloop is ook de jaarlijkste aftrap voor de Wielerprono op het forum waar de zelfbenoemde wielerkenners van FOK! zich meten met hun voorspellingen.

Dit jaar heeft Frozen-assassin, tot ons grote plezier, wederom de organisatie op zich genomen dus ook dit jaar mogen we weer gaan voorspellen. Voor wie niet weet wat de wielerprono inhoudt een kleine toelichting: "voor elke koers die deel uitmaakt van de wielerprono vult de deelnemer een prognose in voor de top vijf. Aan de hand van die prognose worden dan punten verdeeld. Deze punten worden bij die van de vorige wedstrijden opgeteld voor het algemene klassement. Wie in totaal de meeste punten haalt wint." De rest van de regels vind je hier.

Wil je meedoen? Meld je dan snel in het topic! Veel succes!

Word jij de grootste wielerkenner van 2020? (Pro Shots / Zuma Press)
Word jij de grootste wielerkenner van 2020? (Pro Shots / Zuma Press)

Maximale taakstraf voor spookrijder

De rechtbank heeft een man die in november 2017 met drank op als spookrijder door de A73 reed, veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Daarnaast krijgt hij een rijontzegging van 1 jaar en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden.

De man, destijds 19 jaar oud, negeerde na een avondje stappen een stopteken van de politie en sloeg op de vlucht. Op de afrit Laurentius raakte hij in een spin en reed hij als spookrijder terug door de Roertunnel. Hij passeerde daarbij rakelings 3 politieauto’s. Door oplettendheid van de betrokken politieagenten en heel veel geluk raakte niemand gewond.

Wat de man deed was ontzettend gevaarlijk, maar geen poging tot doodslag, zo oordeelt de rechtbank. Het is namelijk nooit de bedoeling van de man geweest zijn tegenliggers van het leven te beroven. De man was in paniek, bleef rechts rijden en seinde met zijn verlichting. Na de tunnel heeft hij zijn auto aan de kant gezet en kon hij worden aangehouden.

Tijdens de zitting zei hij veel spijt te hebben van wat hij heeft gedaan. Omdat de rechtbank de verdachte vrijspreekt van de poging tot doodslag, komt zij tot een veel lagere straf dan het openbaar ministerie eiste.

Ganna nadert magische grens op achtervolging, Wild in WK-problemen

De vrijdagmiddagsessie op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Berlijn heeft gemengde resultaten opgeleverd voor Nederland. Belangrijker nog, er werd een indrukwekkend nieuw wereldrecord gereden en dat zou er 's avonds nog wel eens aan kunnen gaan.

Omnium vrouwen
Zoals gewoonlijk opende het omnium met de scratch, waar oud-wereldkampioene Laura Kenny bij een flinke valpartij betrokken raakte - gelukkig stond de Britse wel weer op haar benen. De Japanse Yumi Kajihara pakte verrassend de winst, tweevoudig regerend wereldkampioene Kirsten Wild begon met een tweede plek, voor haar Amerikaanse concurrente Jennifer Valente.

Daar leek het echter op, tot de officiële uitslag online werd gezet - vreemd genoeg zendt de UCI niks uit van de middagsessies, dus echt duidelijk is het allemaal niet. Wild werd teruggezet naar de laatste plaats en vijf dames finishten niet, wat weinig te raden over laat: Wild zal een forse valpartij veroorzaakt hebben.

Op de tempokoers wist Wild zich niet echt in de strijd te mengen, ze won slechts twee sprints. Valente pakte er zes, net als Kajihara, maar Tatsiana Sharakova won de koers. Ze opende vroeg de aanval, won de eerste zeven sprints en pakte ook nog een ronde voorsprong. Kajihara eindigde als tweede, voor de Deense Amalie Dideriksen.

In het klassement gaat Kajihara uiteraard aan de leiding, voor Valente en de Poolse Daria Pikulik. Wild staat op de dertiende plek, met vrijdagavond nog de afvalkoers en puntenkoers te gaan.

Kilometer mannen - kwalificatie
Sam Ligtlee was met 59,590 seconden indrukwekkend snel en moest alleen de Franse wereldkampioen Quentin Lafargue (59,324) voor zich dulden. Ook Lafargue's landgenoot Michael d'Almeida reed met 59,974 nog binnen de minuut, Theo Bos noteerde met 1:00,033 de vijfde tijd, kort achter de Canadese oud-schaatser Vincent de Haitre. De top-8 van de kwalificatie komt vrijdagavond om 20.00 uur in actie in de finale.

Individuele achtervolging mannen - kwalificatie
Nederlanders deden er niet mee, maar daar ging het in Berlijn ook niet om. Het ging wél om Filippo Ganna, die in november in Minsk met 4:02,647 kilometer een fenomenaal wereldrecord reed op de vier kilometer. Dat deed hij in Berlijn in de kwalificatie alvast dunnetjes over: de Italiaan begon nog sneller, hield het tempo weer ongekend hoog en finishte in 4:01,934 minuten. In de finale reed Ganna vrijdagavond tegen de Amerikaan Ashton Lambie, die met 4:03,640 eveneens grote indruk maakte.

Dubreuil wint 500m op WK sprint, bijrol Nederlanders

De 500 meter voor mannen op de openingsdag van het WK sprint in Hamar is gewonnen door Laurent Dubreuil. De Canadees reed naar 34,55.

Tatsuya Shinhama eindigde op plek twee in 34,58 net voor de Rus Pavel Kulizhnikov (34,60) die derde werd. Net als bij de vrouwen, konden ook de Nederlandse mannen geen rol van betekenis spelen. Kai Verbij werd in 34,93 negende, Dai Dai Ntab tiende in 35,08. Kjeld Nuis werd vijftiende in 35,29.

Later vanavond rijden de mannen de kilometer.

Takagi wint 500m, Oranje schaatssters buiten top tien

Op de eerste dag van het WK sprint in Hamar heeft Miho Takagi de 500 meter voor vrouwen gewonnen. Met 37,51 reed de Japanse een nieuw baanrecord.

Nao Kodaira werd tweede in 37,53 net voor Vanessa Herzog. De Nederlandse vrouwen konden geen rol van betekenis spelen. Letitia de Jong werd elfde in 38,18. Jorien ter Mors reed naar 38,22, waarmee ze twaalfde werd. Jutta Leerdam werd in 38,30 veertiende.

Later vandaag volgt de 1.000 meter.

Feyenoord neemt afscheid van Larsson en incasseert miljoenen

Sam Larsson is geen speler meer van Feyenoord. De Zweed is verkocht aan het Chinese Dalian Yifang FC, dat naar verluidt circa vijf miljoen euro heeft betaald voor de 26-jarige aanvaller.

Van die transfersom gaat volgens de Leeuwarder Courant een miljoen euro naar zijn oude club sc Heerenveen, plus een solidariteitsbijdrage van 50.000 euro. Larsson, die nog tot de zomer van 2021 vastlag bij de huidige nummer drie van de Eredivisie, is bij de club van trainer Rafael Benitez een contract tot medio 2021 aangegaan.

De aanvaller kwam in de zomer van 2017 voor ongeveer vier miljoen euro over van Heerenveen. De fans van Feyenoord hadden hoge verwachtingen van de viervoudig international, maar hij kon nimmer voor langere tijd imponeren in De Kuip. In totaal speelde de aanvaller 102 wedstrijden voor Feyenoord, met 21 doelpunten en 23 assists als resultaat. Door de zware blessure van Luis Sinisterra schoof Larsson onlangs een plekje op in de pikorde van trainer Dick Advocaat.

De directe overstap van Larsson was nog net mogelijk, omdat de Chinese transferwindow pas later vandaag sluit. "Een heel mooie transfersom en een prachtige kans voor de speler maken dat Feyenoord het bod heeft geaccepteerd, ondanks dat de timing niet ideaal is", zo meldt Feyenoord.

De wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Fortuna Sittard (2-1 winst) was het laatste duel van Larsson voor Feyenoord.

Nuis krijgt schaats-oscar

Kjeld Nuis krijgt de schaatsoscar van het seizoen 2018/2019. Het comite roemt vooral het wereldrecord dat de Nederlander op 10 maart 2019 reed op de 1.500 meter.

Sinds 1959 wordt de prijs, vernoemd naar de Noor Oscar Mathisen, toegekend aan de schaatser of schaatsster die een bijzondere of uitmuntende prestatie heeft geleverd.

Op 10 maart reed Nuis tijdens de WB-finale in Salt Lake City in een boeiende rit tegen Thomas Krol naar 1.40,17. De dag ervoor had hij ook al een nieuw wereldrecord gereden op de kilometer.

Bekijk hieronder de bijzondere rit terug.

Jij bent de senaat in Stellaris: Federations

Paradox heeft de releasetrailer gelanceerd voor de nieuwste DLC voor Stellaris, Federations. De DLC focust zich op de diplomatieke middelen die spelers kunnen gebruiken om beschavingen in de ruimte naar hun hand te kunnen zetten.

Federations worden straks onderverdeeld in trade leagues die zich richten op handel, martial alliances die zich richten op wederzijdse verdediging en Hegemony, waar deelnemers zich verzamelen rondom één autoritair ras. Ook wordt er een nieuwe galactische senaat toegevoegd waarin je wetten kan voorstellen, sancties kan instellen voor leden die zich niet aan de regels houden en gunsten kan ruilen met andere rassen om je agenda er doorheen te krijgen.

Spelers kunnen nu ook origins kiezen bij hun ras,wat unieke startomstandigheden en gebouwen voor dat ras mogelijk maakt. Bouwwerken zoals de juggernaut die schepen in vijandig gebied kan repareren en de mega shipyard die ontzettend veel gevechtsschepen eruit kan pompen behoren tot de mogelijkheden.

Zoals gebruikelijk bij Paradox-games komt ook Federations met een gratis update voor alle spelers. Deze is deze keer gericht op het verbeteren van de performance in de latere fasen van Stellaris.

Stellaris: Federations komt op 17 maart uit op Steam.

Tweede besmetting coronavirus in Nederland is medewerker UMC Amsterdam

Het RIVM heeft vrijdagochtend laten weten dat er een tweede besmetting met de door het coronavirus SARS-CoV-2 veroorzaakte ziekte COVID-19 is vastgesteld door de GGD Amsterdam. De patiënt heeft onlangs de Italiaanse regio Lombardije bezocht, zoals veel andere besmette mensen in Europa, en heeft geen connecties met de andere besmetting die gisteren in Tilburg is vastgesteld.

Het gaat om een vrouw uit Amsterdam, die nu in thuisisolatie zit in Diemen. In een brief van het RIVM valt te lezen hoe de thuisisolatie in haar werk gaat. Zo mag men geen bezoek ontvangen, behalve medisch personeel, en mag men uiteraard ook geen seks hebben. Twee meter afstand van elkaar houden, is het devies.

Update 15.35 uur:
De vrouw uit Amsterdam bij wie vanochtend is vastgesteld dat ze besmet is met het virus is een werknemer van het Amsterdam UMC Ziekenhuis. Het personeel van het betreffende ziekenhuis is via de mail omstreeks 13.00 uur vanmiddag op de hoogte gesteld.

Een medewerker van het ziekenhuis zegt over de vrouw het volgende: 'De getroffen medewerker doet geen patiëntgebonden werkzaamheden', staat er in de mail aan het personeel. 'Ze is deze week van vakantie teruggekomen en op donderdag even aan het werk geweest in het ziekenhuis. Die dag is zij onmiddellijk naar huis gegaan. De kans op besmetting in het ziekenhuis is klein.'

Dutch Basketball League: Midweekse speelronde na interlandbreak

Na een onderbreking van bijna twee weken vanwege de kwalificatieduels van de Orange Lions is de DBL hervat met een midweekse speelronde. Er stonden vier wedstrijden op het programma, Zorg & Zekerheid Leiden was vrij.

Landstede Hammers won in eigen huis van Feyenoord Basketball. De bezoekers kwamen in het eerste kwart nog brutaal op een 6-14 voorsprong. De thuisploeg kwam echter al snel terug in de wedstrijd, maar stond na het eerste kwart nog wel met 22-23 achter. Tot halverwege het tweede kwart wisten de bezoekers een kleine voorsprong vast te houden, maar daarna stelde Landstede met een 15-0 run orde op zaken. Deze run bleek genoeg om via een 45-34 ruststand uiteindelijk de eindstand op 89-77 te bepalen.

Donar had het aanvankelijk lastig op bezoek bij Basketbal Academie Limburg dat tot aan de rust (32-36) knap bij kon blijven. In het derde kwart walste Donar echter over de thuisploeg. BAL kon in het vierde kwart nog wel iets terug doen, maar de schade was toen al te groot. Het werd 53-76 voor de Groningers.

Heroes Den Bosch won in eigen huis ruim van de Den Helder Suns. In de eerste helft werd het beslissende gat al geslagen door de thuisploeg, die Elijah Clarence zag terugkeren van een blessure.
Den Bosch, dat het eerste kwart af sloot met een 24-13 voorsprong, zag in het tweede kwart de bezoekers nog wel terugkomen tot 24-22. Daarna stelde de ploeg van Jean-Marc Jaumin echter orde op zaken en liep via een 50-30 ruststand makkelijk uit naar een 90-63 overwinning.

Onderaan de ranglijst wist Aris Leeuwarden in eigen huis een nipte overwinning op Apollo Amsterdam te boeken. De bekerfinalist was met 81-75 te sterk voor de bezoekers uit Amsterdam en pakte daarmee belangrijke punten in de strijd om de zesde en laatste play-offplaats.

Uitslagen Dutch Basketball League

Landstede Hammers - Feyenoord Basketball 89 - 77
Basketbal Academie Limburg - Donar 53 - 76
Heroes Den Bosch - Den Helder Suns 90 - 63
Aris Leeuwarden - Apollo Amsterdam 81 - 75
 

Stand Dutch Basketball League

1.

Donar

21 - 34

2.

Landstede Hammers

18 - 30

3.

Heroes Den Bosch

21 - 30

4.

Zorg & Zekerheid Leiden

17 - 20

5.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball

20 - 20

6.

Basketbal Academie Limburg

21 - 16

7.

Den Helder Suns

20 - 12

8.

Aris Leeuwarden

21 - 10

9.

Apollo Amsterdam

21 - 6

Turkije opent grenzen voor vluchtelingen

De Turken zullen Syrische vluchtelingen die naar Europa willen niet meer tegen houden. Dat maakte de Turkse regering vrijdag bekend. Door de gevechten in de regio Idlib, verwacht de Turkse regering een grote stroom aan vluchtelingen.

Volgens een bron van de Telegraaf, zal Griekenland de controle aan de Turkse grens gaan versterken. "Alles is onder controle, er is geen reden tot bezorgdheid", aldus de bron. Hoe effectief deze controles zijn, moet uiteraard nog blijken. Of deze bron goed geïnformeerd is, of meer lijkt op Comical Ali, zal de tijd ons doen leren.

Naast de extra instroom van vluchtelingen, zet deze actie ook druk op de deal tussen de EU en Turkije. Momenteel wordt de situatie op hoog politiek niveau besproken.

HSV wil pop-upstudieplekken op Grote Markt Groningen

De aanwezigheid van tienduizenden studenten maakt Groningen de stad met de jongste bevolking in Nederland. In deze stad met zo’n 200.000 inwoners, studeren ongeveer 60.000 studenten aan de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool Groningen en nog eens ruim 25.000 jongeren aan diverse mbo-instellingen.

Al deze jongeren ondergaan een aantal keren per jaar, in nagenoeg dezelfde periodes, hun tentaminering. Dit heeft overvolle bibliotheken, een dipje in het uitgaansleven en een tekort aan studieplekken als gevolg, aldus de Hanze Studentenbelangen Vereniging, een studentenbelangenvereniging van de Hanzehogeschool Groningen.

“Het denken in kansen is minstens zo verwant aan Groningen als de behoefte aan studieplekken. Het laten verschijnen en laten verdwijnen van studieplekken, midden op de Grote Markt, past in het karakter van een jonge, innovatieve studentenstad en voorziet, in piekperiodes, in de verhoogde vraag naar studieplekken” aldus HSV-fractielid Saskia Van Niekerk.

Een aantal keren per jaar is een deel van de Grote Markt het toneel van tijdelijke evenementen zoals de kermis of een ijsbaan. Vergelijkbaar met die tijdelijke bestemmingen wil de HSV het hart van Groningen ook viermaal per jaar tot het decor van de studentenpopulatie dopen, door tijdelijke studieplekken in te richten.

Van Niekerk: “De Grote Markt wordt gezien als de huiskamer van Groningen, waar door het jaar heen zichtbaar wordt waar onze stad voor staat. Studeren is onlosmakelijk verbonden aan ons pronkjewail. Dit is een unieke kans om dat ook in onze gezamenlijke huiskamer te laten zien!”

Vandaag lanceert de HSV daarom de petitie ‘Pop-up studieplekken op de Grote Markt’ die getekend kan worden via https://grotemarktstudieplek.petities.nl/. De komende dagen hoopt de HSV zoveel mogelijk medestanders te vinden onder Stadjers en studenten om de petitie vervolgens voor te leggen aan de Groninger gemeenteraad.

Borderlands 3 binnenkort naar Steam, DLC 2 getoond

Tijdens PAX East heeft Gearbox de tweede grote DLC van Borderlands 3 aangekondigd. De DLC heet Guns, Love and Tentacles: The Marriage of Wainwright & Hammerlock. Een hele mondvol dus.

In de DLC werk je samen met oude bekenden, waaronder Vault Hunter Gaige, en nieuwe personages tegen Eldritch Horror. Deze DLC staat gepland voor 26 maart, de trailer kun je hieronder bekijken.

Naast de DLC heeft Gearbox aangekondigd dat Borderlands 3 binnenkort de stap maakt naar Steam. De tijdelijke exclusiviteit voor de Epic Games Store komt hiermee tot een eind. Vanaf 13 maart is de game beschikbaar op Steam met cross-play tussen de twee.

Man bedreigt vrouw met schroevendraaier

Een 45-jarige vrouw werd donderdagavond 27 februari in Middelburg door een, voor haar onbekende, man bedreigd met een schroevendraaier. De politie hield een 65-jarige man uit Middelburg aan als verdachte.

De vrouw was aan het begin van de avond, rond 18.30 uur, aan het winkelen. Toen zij door de Sint Pieterstraat liep, zag zij een man die wat richting haar mompelde. Toen zij omkeek, toonde de man een schroevendraaier en dreigde haar iets aan te doen. Op dat moment kwam een van de omwonenden naar buiten en belde de politie.

De hevig geschrokken vrouw deed aangifte. Doordat er een duidelijk signalement van de man was, wist de politie een verdachte aan te houden. De schroevendraaier bleek hij nog in zijn bezit te hebben en is in beslag genomen. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

Niet de schroevendraaier uit het verhaal... (afbeelding:Pixabay)
Niet de schroevendraaier uit het verhaal... (afbeelding:Pixabay)

19.000 minder bijstandstrekkers in 2019

Het aantal personen met een bijstandsuitkering is in 2019 met 19.000 afgenomen. Eind 2019 kwam het aantal bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd hierdoor op 413.000. In 2019 is het aantal bijstandsgerechtigden voornamelijk gedaald onder personen jonger dan 45 jaar. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In de jaren 2009–2016 steeg het aantal personen in de bijstand jaarlijks. De totale stijging in die periode bedroeg 160.000. In de jaren 2017–2019 is het aantal bijstandsgerechtigden elk jaar afgenomen, in totaal met 51.000. De grootste daling deed zich voor in 2018 en bedroeg 24.000.

Voornamelijk daling onder personen jonger dan 45 jaar
In 2019 is het aantal bijstandsgerechtigden voornamelijk gedaald onder personen jonger dan 45 jaar. Bij de jongeren tot 27 jaar ging het om 5.000, 13 procent van het aantal bijstandsgerechtigden in deze leeftijdsgroep. De daling bij de 27- tot 45-jarigen bedroeg 13.000, 8 procent.

Het aantal 45-plussers in de bijstand nam met minder dan 1 procent af. Zij hebben waarschijnlijk minder kansen op de arbeidsmarkt, waardoor zij eerder en/of langer een beroep op de bijstand moeten doen. Verder speelt de jaarlijkse verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd mee. Bijstandsontvangers die tegen de AOW-leeftijd aanzitten, moeten daardoor langer wachten voordat zij de bijstand kunnen verruilen voor pensioen. Met ingang van 2019 is de AOW-leeftijd met vier maanden verhoogd tot 66 jaar en vier maanden.

Daling bijstand ongeacht migratieachtergrond
In 2019 is de bijstandsafhankelijkheid gedaald bij zowel personen met een Nederlandse als met een westerse of niet-westerse migratieachtergrond. Dit is het tweede jaar op rij dat er minder bijstandsgerechtigden zijn in alle drie de groepen. Het aantal bijstandsontvangers met een Nederlandse of westerse achtergrond daalt al voor het vierde achtereenvolgende jaar. Dat de daling onder de bijstandsontvangers met een niet-westerse achtergrond later op gang is gekomen, is vooral toe te schrijven aan de instroom van personen met een Syrische achtergrond in de bijstand de afgelopen jaren. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning kunnen een beroep doen op bijstand indien zij onvoldoende inkomen of vermogen hebben.

Van de eerste drie kwartalen van 2019 zijn de bijstandsinstroom en –uitstroom bekend. Hieruit blijkt dat 4.700 personen met Syrië als geboorteland, de bijstand instroomden. De uitstroom bedroeg 7.500. Ook onder personen, geboren in andere, recente vluchtelingenlanden was de uitstroom groter dan de instroom. Ter vergelijking: in dezelfde periode van 2018 stroomden 5.600 Syriërs de bijstand in en 6.900 eruit.

FOK! Wat een weer: Code geel vanwege gladheid

In het hele land, met uitzondering van de kustgebieden, is er in de nacht en (vroege) ochtend kans op lokale gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de ochtend verdwijnt de gladheid.

Vanochtend is het zonnig en droog. De temperaturen liggen in de vroege ochtend dicht bij het vriespunt en door bevriezing van natte weggedeelten kan het plaatselijk nog even glad zijn. Later vanochtend en aan het begin van de middag raakt het van het westen uit bewolkt en later vanmiddag gaat het van het zuidwesten uit regenen. In de avond is in het noordoosten korte tijd natte sneeuw mogelijk. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De wind wordt zuidelijk en neemt toe tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer tot krachtig of hard.

Komende nacht is er veel bewolking en trekt de regen naar het noordoosten weg. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 3°C en wordt aan het begin van de nacht al bereikt. Daarna loopt de temperatuur geleidelijk op. De zuidelijke wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

Zaterdag overdag is er in het algemeen veel bewolking en in de middag trekt een regengebied oostwaarts over het land. De middagtemperatuur ligt rond de 13°C en de zuidelijke wind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In de middag is er kortdurend kans op zware windstoten, daarna draait de wind naar het zuidwesten. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.
Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's..

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ruim 11.000 jarigen op schrikkeldag

Dit jaar zijn op 29 februari ruim 11.000 mensen jarig. Schrikkeldag blijkt verder een populaire trouwdag in februari te zijn. Dat meldt het CBS.

Op 29 februari 2020 kunnen 466 kinderen die vier jaar geleden werden geboren voor het eerst hun verjaardag op schrikkeldag vieren. In totaal zijn ruim 11.000 mensen in Nederland op schrikkeldag jarig. Zes van hen worden honderd.

Iets minder geboorten op schrikkeldag
Een verjaardag op schrikkeldag is bijzonder, omdat het maar een keer in de vier jaar voorkomt. In een schrikkeljaar worden op de 29e iets minder kinderen geboren dan op een vergelijkbare weekdag in februari. Zo werden er in 2016 op een gemiddelde maandag in februari 468 kinderen geboren en op maandag 29 februari 455. Ook in eerdere schrikkeljaren is een dergelijk verschil zichtbaar.

Trouwen op schrikkeldag populair
In februari wordt doorgaans weinig getrouwd, maar een bijzondere dag als de 29e is wel populair. In 2016 viel 29 februari op een maandag. Toen trouwden 428 stellen, tegen 277 op een gemiddelde maandag in februari van dat jaar. In 2008 was schrikkeldag een vrijdag en werden maar liefst 486 stellen in de echt verbonden, twee keer zo veel als op een gemiddelde vrijdag in februari in 2008. In 2004 viel de 29e op een zondag, een dag waarop maar heel weinig getrouwd wordt. Schrikkeldag 2000 was een relatief populaire trouwdag: er trouwden bijna drie keer zoveel stellen als normaal op een dinsdag in februari dat jaar.

Ruim 2 200 stellen vieren huwelijksjubileum
Op 29 februari 2020 vieren ruim 2.200 echtparen hun schrikkelhuwelijksjubileum. De meeste paren, 378, vieren dat ze vier jaar getrouwd zijn. 300 echtparen vieren deze schrikkeldag een robijnen of smaragden (40 jaar) bruiloft, en 12 stellen bereiken met 60 jaar huwelijk de status van diamanten bruidspaar.

Baanrenner Lavreysen sprint naar wereldtitel keirin, wťťr Deens wereldrecord

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Berlijn heeft Nederland ook op de tweede dag weer een gouden medaille bij kunnen schrijven. Op de keirin was het raak voor Harrie Lavreysen, die doorgaans vooral op de individuele sprint tot de topfavorieten behoort.

Keirin mannen
Lavreysen was de enige Nederlander in de finale, maar zonder ploeggenoot positioneerde hij zich alsnog prima. De Duitser Stefan Bötticher en de Maleisiër Azizul Awang trokken de boel op gang, maar Lavreysen knalde er voorbij en met twee volle ronden te gaan trok hij het gas volledig open. Niemand kwam er meer voorbij en Lavreysen pakte op indrukwekkende wijze de wereldtitel, voor de Japanner Yuta Wakimoto en Awang. Jeffrey Hoogland werd in de halve finales verrast door Wakimoto en haalde de finale niet, Matthijs Büchli sneuvelde in een uiterst agressieve halve finale ook en Theo Bos kwam niet door de herkansingen. Hoogland werd met winst in de B-finale wel zevende, Büchli ging daarin onderuit.

Scratch mannen
De Wit-Rus Yauheni Karaliok ging er halverwege vandoor en kreeg gezelschap van onder meer de Spanjaard Sebastian Mora en de Nederlander Roy Eefting, een van de snelste sprinters van het stel. Eefting gokte dus voor de aanval, maar dat pakte niet goed uit: Mora ging er vandoor en Eefting kon niet volgen. Karaliok knalde het gat wél dicht en bleef vervolgens kilometerslang in Mora's wiel hangen. In de laatste ronden ging hij er voorbij en voor de tweede keer pakte Karaliok de wereldtitel op de scratch. De Italiaan Simone Consonni kwam van achteren nog terug en pakte zilver, voor Mora, de Brit Matthew Walls en Eefting.

Sprint vrouwen
Laurine van Riessen schopte het tot de kwartfinales, maar daarin moest ze in twee heats haar meerdere erkennen in de Duitse Emma Hinze. Zij staat vrijdag in de halve finales tegenover Lee Wai Sze, de dit seizoen dominante vrouw uit Hong Kong, terwijl de Canadese Kelsey Mitchell tegen de Russische Anastasiia Voinova sprint. Shanne Braspennincx ging er in de achtste finales uit tegen Voinova.

Ploegenachtervolging mannen
Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen en Rasmus Pedersen verpletterden het Australische wereldrecord in de kwalificaties al en deden dat in de eerste ronde nog eens dunnetjes over. In de finale tegen Nieuw-Zeeland maakten ze het helemaal bont: het Deense kwartet knalde naar een fenomenale tijd van 3:44,672 minuten, ruim 64 kilometer per uur gemiddeld over vier kilometer - met staande start - en nog eens anderhalve seconde sneller dan hun nu al oude wereldrecord. De Nieuw-Zeelanders reden een tijd van 3:49,713 minuten, Italië won de strijd om brons met overmacht van Australië.

Ploegenachtervolging vrouwen
Chloe Dygert, Jennifer Valente, Emma White en Lily Williams waren de grote favoriet om de Britse ploeg te verslaan in de finale en dat deed het Amerikaanse kwartet dan ook. Het werd in de slotfase nog bijna even spannend, maar met 4:11,235 minuten - op één duizendste na een seconde boven het wereldrecord - pakten de Amerikaanse dames het goud, tegen de 4:13,129 van de Britse ploeg. Duitsland was in de strijd om brons véél te sterk voor Canada, nadat die ploeg in de laatste kilometer volledig uit elkaar viel: 4:12,964 om 4:20,404.

Laatste reviews en specials
review
One Piece: Pirate Warriors 4
preview
The Elder Scrolls Online goes Skyrim
review
Doom Eternal
preview
Roller Champions
review
Nioh 2
review
Overpass
©FOK.nl e.a.