FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 februari 2020

Schansspringster Kramer net naast World Cup-podium

Schansspringster Marita Kramer is er in het Sloveense Ljubno net niet in geslaagd weer een individuele podiumplek te pakken in de World Cup. De geboren Apeldoornse, uitkomend voor Oostenrijk, eindigde nipt als vierde.

Kramer stond na de eerste sprong nog op de vijfde stek, met de Noorse Maren Lundby overtuigend op één. Eva Pinkelnig uit Oostenrijk sprong naar de tweede plek en kon in de finale geen bedreiging vormen voor winnares Lundby, maar Pinkelnig hield haar plek wel vast. De Sloveense Nika Kriznar passeerde haar landgenote Ema Klinec - derde na sprong één - en werd derde, Kramer eindigde drie tienden van een punt achter haar.

In de landenwedstrijd kon Kramer wel juichen: samen met Pinkelnig, Chiara Hölzl en Daniela Iraschko-Stolz pakte ze de winst. Het Slovenië van Kriznar, Klinec, Spela Rogelj en Katra Komar werd na een fraaie strijd nét tweede, ruim voor het Noorse kwartet.

'Weg met de Joden!'

We schrijven 24 februari 1920 en bevinden ons in gedachten in het Hofbräuhaus in München. Daar is een festival bezig met zo'n tweeduizend bezoekers en ene Adolf Hitler, die kent u niet, komt namens de Deutsche Arbeiterpartei (DAP) een verhaaltje vertellen.

De DAP wordt omgedoopt tot de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, afgekort tot het beter bekkende NSDAP. Hitler kondigde het partijprogramma aan en liet daarbij gelijk maar even weten dat het volledige programma niet zou mogen worden veranderd. Ordnung muss sein, uiteraard.

De mislukte schilder kwam met 25 punten, waarvan het een beetje onnodig is om ze hier allemaal te gaan herhalen. Aangezien het vandaag precies honderd jaar geleden is, leek het ons wel een prima moment om u er even op te wijzen, ter lering ende wellicht een beetje vermaeck.

Uiteraard begon men ermee dat alle Duitsers binnen één Groot-Duitsland verenigd moesten worden en dat men, misschien niet geheel onredelijk, gelijke rechten moest hebben in vergelijking met andere landen - die daar wegens de niet lang geleden afgelopen Wereldoorlog hun bedenkingen bij hadden.

Het eisen van land- en woongebied om het volk te voeden ging al een beetje de foute kant op, maar bij punt vier maakte men het toch wel wat bont: alleen mensen van Duitsen bloede, wat dat ook precies moge zijn, behoren tot de natie en kunnen staatsburgers worden. Kortom, weg met de Joden.

Het programma dramt verder door over het verhinderen van álle immigratie van niet-Duitsers, het eruit trappen van alle niet-Duitsers die sinds de Wereldoorlog het land binnen zijn gekomen en uiteraard het verdelen van de winst van alle groothandel.

Voor de liefhebber van een stevig staaltje racisme, of hopelijk vooral van een interessante blik op de geschiedenis, zijn alle 25 punten uit het programma hier te vinden, inclusief vertaling naar het Nederlands.

Bertens naar derde ronde Doha na eenvoudige winst op Muchova

Kiki Bertens heeft de achtste finales bereikt van het sterk bezette toernooi van Doha. In de tweede ronde won de nummer zes van de wereld in twee sets van de Tsjechische Karolína Muchova: 6-2, 6-4.

Bertens had in de eerste ronde een bye en moest het in de tweede ronde opnemen tegen Muchova, de nummer 27 op de wereldranglijst. De Nederlandse begon direct goed en had meteen een break voorsprong. In de eigen servicegames kwam Bertens niet echt in de problemen en pakte zo eenvoudig de eerste set.

In de tweede set had Bertens wat meer moeite met Muchova, maar een break volstond in de tweede set en plaatste zich voor de achtste finales van het WTA-toernooi van Doha. De tegenstandster in de derde ronde is nog niet bekend.

Snowboardveteraan Fischnaller verslaat 19 jaar jongere Rus

Snowboarder Roland Fischnaller heeft alweer voor de derde keer dit seizoen laten zien dat hij het echt nog niet verleerd is. De oude rot uit Italië was met zijn 39 jaar de beste op de olympische sneeuw van Pyeongchang in Zuid-Korea.

Fischnaller rekende onderweg af met zijn niet finishende landgenoot Aaron March, waarna de Oostenrijker Benjamin Karl en de Rus Andrey Sobolev eraan moesten geloven. In de finale stond de Süd-Tiroler tegenover de 19 jaar jongere Rus Dmitry Loginov, die er in een run vol fouten de brui aan gaf. Sobolev pakte de derde plek door de Oostenrijker Alexander Payer te kloppen in de kleine finale.

Loginov vs Fischnaller

Bij de vrouwen ging de winst naar de Zwitserse Julie Zogg, die onderweg afrekende met thuisfavoriete Jang Seo-hee, de Oostenrijkse Daniela Ulbing en landgenote Ladina Jenny. In een spannende finale was Zogg vervolgens te sterk voor de Italiaanse Nadya Ochner, nadat Jenny de derde plek pakte met winst op de Duitse Ramona Hofmeister.

Zogg vs Ochner

Medische zorg in jeugddetentie goed toegankelijk

Jonge gedetineerden in justitiële jeugdinrichtingen kunnen makkelijk en snel naar de medische dienst of de huisarts. Als zij medicijnen nodig hebben verloopt dat goed en veilig. Het toedienen van medicijnen onder dwang gebeurt maar bij één instelling en gaat volgens de regels. Het plaatsen in afzondering willen alle instellingen zo veel mogelijk voorkomen. Dat lukt in de praktijk nog niet altijd.

Dat blijkt uit een rapportage van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over alle justitiële jeugdinrichtingen (JJI's). De inspectie bezocht in de tweede helft van 2019 alle zes JJI's in Nederland.

In de zes justitiële jeugdinrichtingen samen verblijven zo'n 500 jongeren op basis van het jeugdstrafrecht; als verdachte of omdat ze veroordeeld zijn met een straf of maatregel.

Toegang tot medische zorg
Als jonge gedetineerden naar de medische dienst of een huisarts willen, kunnen ze meestal nog dezelfde dag terecht. Ze hoeven daarvoor aan de groepsleiding ook geen reden op te geven. Ook ‘s nachts en in het weekend zijn er goede voorzieningen.

Medicijnen
Het verstrekken van medicijnen gebeurt door de groepsleiding. Dat gaat vrijwel altijd goed, blijkt uit het onderzoek. Bij het controleren op het daadwerkelijk innemen van de medicijnen zijn er wel verschillen tussen de instellingen. Verder hebben niet alle instellingen een goede procedure voor het melden van fouten of problemen; bijvoorbeeld als medicijnen niet verstrekt worden of als er iets mis gaat in de registratie. Terwijl de medewerkers veel kunnen leren van zulke incidenten. De inspectie geeft de directies van de instellingen het advies meer en structureel aandacht te geven aan medicatieveiligheid.

Dwang bij medicatie en behandeling
Het toedienen van medicijnen onder dwang gebeurt slechts bij één justitiële jeugdinstelling met een daarvoor geschikte crisisafdeling. De andere JJI's sturen de jongeren door naar deze instelling als dwangmedicatie nodig is. Alle instellingen willen het plaatsen in afzondering terugdringen. De inspectie juicht dat toe. Bij maar één JJI lukt het echt.

Bij sommige instellingen komt het plaatsen in separatie of afzondering een paar keer per week voor, bij andere minder dan één keer per maand. Ook is niet altijd duidelijk of separatie gebruikt wordt als straf voor de gedetineerde, of plaatsvindt als onvrijwillige geneeskundige behandeling van de jongere. Net als bij de andere justitiële inrichtingen zal de inspectie toezien op een juiste toepassing van de gedwongen zorg.

Kwaliteitsbewaking
De inspectie adviseert de instellingen het systeem waarmee ze de kwaliteit bewaken te versterken: met structurele dossiercontroles, geactualiseerde werkafspraken, landelijk geldende werkprocessen en overkoepelende normen voor alle JJI's.

Man opgepakt die tijdens ruzie wild om zich heen steekt

Zondag 23 februari is een 31-jarige man uit Eindhoven aangehouden voor een steekincident op de Karel de Grotelaan in Eindhoven. Bij het incident raakten twee mannen en de verdachte gewond. De verdachte is aangehouden en zit vast voor verhoor. De recherche doet onderzoek naar het incident en is op zoek naar getuigen en beelden.

Rond vier uur in de middag ontstond er een ruzie tussen een man en een groep van vier personen. Tijdens de vechtpartij die daarop volgde, haalde de man plotseling een steekwapen tevoorschijn. Daarmee maakte hij slaande bewegingen naar de groep. Een 20-jarige man uit België raakte daarbij gewond. Toen een 23-jarige passant uit Eindhoven wilde ingrijpen, raakte ook hij gewond. Uiteindelijk greep een particuliere beveiliger die in de buurt was in. Hij wist de man in bedwang te houden totdat agenten ter plaatse waren en hem meenamen. Op het politiebureau aangekomen, bleek ook hij gewond te zijn.

Zowel de twee slachtoffers als de verdachte zijn voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De slachtoffers zijn inmiddels weer thuis. De verdachte zit vast voor verhoor. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Skicrossers zorgen voor spannende strijd in Sunny Valley

In het Russische Sunny Valley heeft de World Cup voor de skicrossers twee uitstekende finales opgeleverd. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen werd de strijd om de winst pas in de laatste meters beslist.

Vrouwen
De beste start was er voor de Zwitserse favoriete Fanny Smith, voor de Duitse Daniela Maier. De Française Marielle Berger Sabbatel sloot aan, met Marielle Thompson in haar kielzog. Berger Sabbatel viel Maier al snel aan en schoof zelfs op indrukwekkende wijze langs Smith. Het werd een centimeterfinish tussen Smith en Berger Sabbatel, die werd gewonnen door Smith. Achter Berger Sabbatel eindigde Maier als derde, Thompson greep naast het podium.

Vrouwenfinale

Mannen
World Cup-winnaar Kevin Drury kende een dijk van een start en sloeg gelijk een fors gat naar de Zwitser Marc Bischofberger, Drury's Canadese landgenoot Brady Leman en de Fransman Arnaud Bovolenta. Achter Drury werd stevig geduelleerd om plek twee, waarbij Leman een val net kon voorkomen. Bischofberger dichtte het gat naar Drury in de slotfase ineens en met een geweldige finish kwam de Zwitser er zelfs voorbij. Hij won zo eindelijk weer eens, voor Drury en Bovolenta, Leman kwam tekort.

Mannenfinale

Auto ingereden op carnavalsoptocht in Duitsland: zeker 15 gewonden.

In Volkmarsen in Noord-Hessen in Duitsland is rond 14:30 een zilverkleurige Mercedes ingereden op een carnavalsoptocht. Hierbij zijn zeker 15 mensen, waaronder ook kinderen, gewond geraakt. De bestuurder is aangehouden door de politie. 

Update 16:03 uur:
Volgens een getuige zou het gaan om een persoon die een hartinfarct heeft gehad.

Update 19:20 uur:
Uit een persbericht van de procureur-generaal van Frankfurt blijkt dat bij dit incident 30 mensen gewond zijn geraakt, van wie een deel ernstig. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen. De gewonden zijn voor behandeling naar omliggende ziekenhuizen gebracht.

Een 29-jarige man met Duitse nationaliteit is door de politie aangehouden. Ook hij is gewond geraakt en wordt daarvoor behandeld. Zodra zijn toestand het toelaat wordt hij voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Een motief is nog niet bekend. De politie houdt alle mogelijkheden open en onderzoekt deze.

Als we meer informatie hebben updaten we dit bericht.

Streets of Rage 4 krijgt co-op voor vier spelers

Dotemu kondigt een nieuw personage aan voor Streets of Rage 4. Het betreft Floyd Iraia. Iraia maakt gebruik van zijn cybernetische armen om rake klappen uit te delen op langere afstand. Dit gaat wel ten koste van mobiliteit en health regen.

Daarnaast is aangekondigd dat de game online co-op bevat voor twee spelers en offline co-op voor vier spelers. Streets of Rage 4 komt naar Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One. De game moet deze lente nog uitkomen.

Regio gaat zieke en dode bomen Alkmaar en West-Friesland kappen

De provincie Noord-Holland kapt zieke of afgestorven bomen, verspreid langs diverse wegen in de regio’s Alkmaar en omgeving en West-Friesland. Deze bomen vormen een risico voor de verkeersveiligheid.

De provincie verwacht het werk op uiterlijk 15 maart 2020, de start van het broedseizoen, af te ronden. Elke boom wordt voorafgaand aan de kap gecontroleerd op eventuele nesten. Is een nest aanwezig, dan wordt gewacht met het weghalen van de betreffende boom. Zo worden geen broedende vogels verstoord.

Alleen zieke of afgestorven bomen
De provincie haalt alleen bomen weg die ziek of aangetast zijn. De bomen staan her en der langs diverse wegen in de regio’s Alkmaar en West-Friesland, waaronder de N242, N243, N245, N307, N506 en N509. Het gaat om circa 100 bomen in totaal. Voor elke gekapte boom wordt, waar mogelijk, te zijner tijd ook weer een nieuwe boom geplant.

Rijbanen open, geringe hinder
Het werk is op werkdagen, buiten de spits, tussen 09.00 en 15.00 uur. Bij wegen waar minder verkeer rijdt kan ook tussen 07.00 en 09.00 uur en na 15.00 uur worden gewerkt. Rijbanen blijven in beide richtingen open.

Om het werk voor zowel weggebruikers als wegwerkers veilig uit te voeren, neemt de provincie verkeersmaatregelen. Zo zijn er rijdende afzettingen met een om-en-om-regeling en worden verkeersregelaars ingezet.

Gebeurt het werk naast een fietspad, dan wordt zoveel mogelijk vanaf het fietspad gwerkt waarbij fietsers over rijplaten door de berm worden geleid. De hinder is gering; eventuele vertraging voor weggebruikers is naar schatting maximaal 5 minuten. Vanzelfsprekend wordt er alleen gewerkt als de weersomstandigheden het toelaten.

Tweede ronde DNA-afname project Zeeslachtoffers

Nabestaanden van mensen die op zee vermist geraakt zijn, krijgen opnieuw de kans om hun DNA af te staan aan rechercheurs van het Coldcaseteam van de politie-eenheid Den Haag. Het Nederlands Forensisch Instituut vergelijkt de verkregen DNA-profielen met DNA-profielen in de DNA-databank Vermiste Personen.

Voor hen die op zee het leven lieten, zijn in de vissersplaatsen Scheveningen en Katwijk monumenten opgericht om hen te herdenken. “De zee geeft, de zee neemt”, zo luidt een eeuwenoud gezegde. De zee bracht via de visserij brood op de plank, maar kostte ook vele vissers het leven.

Sinds een wijziging van de Wet op de lijkbezorging in 2010 wordt standaard DNA-materiaal afgenomen van stoffelijke overschotten van wie de identiteit onbekend is. Dit zijn de zogenoemde Nomen Nescio’s (naam onbekend). Inmiddels is ook van vrijwel alle sinds 1920 aangespoelde Nomen Nescio’s DNA afgenomen en opgenomen in de DNA-databank voor Vermiste Personen. Voor de afname van het materiaal moesten een aantal ongeïdentificeerde stoffelijk overschotten opgegraven - geëxhumeerd - worden.

Zeeslachtoffers
Het Coldcaseteam van de politie-eenheid Den Haag begon in 2014 aan het project “Zeeslachtoffers”, samen met het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP). Bij ongeveer honderdvijftig mensen van wie familie niet van zee is teruggekeerd, is wangslijm afgenomen. Dankzij vernieuwde technieken konden tot op heden vier slachtoffers geïdentificeerd worden. De laatste identificatie is van januari 2020, dus zeer recent.

'Inmiddels zijn we zes jaar verder en horen we dat mensen die destijds hun DNA niet hebben afgestaan, dat alsnog graag zouden willen doen', vertelt Peter Driesen van het Coldcaseteam. Reden genoeg om mensen opnieuw de kans te bieden dit te doen. Nabestaanden van mensen die op zee vermist zijn geraakt, kunnen zich via het e-mailadres: coldcase@politie.nl met naam en adres aanmelden voor de deelname. Ze ontvangen dan per post een aanmeldingsformulier met retourenveloppe. Mensen kunnen ook een aanmeldingsformulier met retourenveloppe ophalen bij het Katwijks Museum aan de Voorstraat.

Grootste kans op identificatie
Samen met een DNA-deskundige van het NFI bekijkt het Coldcaseteam de aanmeldingen. 'We zijn op zoek naar mensen die een directe relatie hebben met een zeeslachtoffer. Met DNA van eerstegraads familieleden (ouders, broers/zussen of kinderen) is de kans op identificatie het grootst. De profielen van eerstegraads familieleden worden vergeleken met die van de NN’ers. Het is veel moeilijker om verwantschap aan te tonen met DNA-profielen van nabestaanden die verder van de vermiste persoon af staan. Echter, met de moderne technieken van het NFI is het mogelijk om verwantschap in de mannelijke lijn aan te tonen. Hierdoor kunnen de DNA-profielen van ooms en (achter)neven ook bruikbaar zijn.' Garantie tot succes kan het Coldcaseteam echter niet geven. Naast de vissers richt het project zich ook op andere slachtoffers die niet van de Noordzee of aangrenzend water teruggekomen zijn.

Nabestaanden die in aanmerking komen voor DNA-afname, ontvangen vervolgens een uitnodiging voor een nog niet vastgestelde avond in het Katwijks Museum, waar het Coldcaseteam de DNA-afnames komt doen. Om DNA af te nemen haalt een politiemedewerker een papieren borsteltje langs de binnenkant van de wangen. Dit doet geen pijn. DNA afstaan is kosteloos, wel is legitimatie verplicht. Van het wangslijm wordt een DNA-profiel gemaakt. Dit DNA-profiel wordt vergeleken met de DNA-profielen in de Nederlandse DNA-databank Vermiste Personen en in DNA-databanken van andere landen aan de Noordzee.

De tijd dringt
‘Dat er zeer recent weer een nieuwe identificatie was, is geweldig nieuws’, reageert Izanne de Wit van het LBVP. 'We bekijken voortdurend een zaak opnieuw, om als nog een match te vinden. Dat loont. Dit laat ook zien dat we achterblijvers op tijd moeten bereiken.'

Voorstel vroegpensioen politiemedewerkers

Het kabinet wil met de politievakbonden een aanvullende regeling voor vroegpensioen van politiemedewerkers bespreken. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de vakbonden. Het pensioenakkoord dat kabinet en sociale partners in juni 2019 hebben gesloten geeft sectoren de ruimte een tijdelijke regeling te treffen voor medewerkers die niet gezond kunnen doorwerken tot hun AOW. Zij kunnen dan de mogelijkheid geboden worden om eerder te stoppen met werken.

Het voorstel van de minister van Justitie en Veiligheid en de korpsleiding is een tijdelijke regeling open te stellen voor politiemensen die tijdens de periode 2021-2022 ontslagen worden en op dat moment tenminste 65 jaar oud zijn, minimaal een half jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd zitten met minimaal 40 politiedienstjaren, als ook werkzaam zijn in een operationele functie. Zo kunnen de medewerkers met een zwaar of hoogrisico beroep vervroegd met pensioen als zij dat willen. Zij krijgen dan een overbruggingsuitkering van €1.765,67 per maand bij een voltijds dienstverband van 36 uur of meer. De regeling is op circa 3.000 mensen van toepassing, zo’n 5% van het totale personeel.

Minister Grapperhaus en de korpsleiding hebben de vakbonden uitgenodigd om hier spoedig met hen over in overleg te treden. Zij vinden het belangrijk dat mensen eerder kunnen stoppen als het niet meer gaat, maar willen ook de inzetbaarheid van het korps op peil houden en voorkomen dat collega’s overbelast raken. De komende jaren staat de politie voor een groot vervangingsvraagstuk.

In aanvulling op bovenstaande voorgestelde regeling bestaan er nu al mogelijkheden voor politiemedewerkers om eerder te stoppen met werken. Ook is er een regeling om fiscaal voordelig extra verlof te sparen. Verder wordt er gewerkt aan versnelde instroom van nieuwe medewerkers, bijvoorbeeld door versnelling van het politieonderwijs en sturen op betere inzetbaarheid van mensen.

Politie heropent cold-caseonderzoek naar moord op 13-jarige Sedar Soares

Op zaterdag 1 februari 2003 sneeuwt het in Rotterdam. Feest voor de kinderen en ook voor de 13-jarige Sedar en zijn vrienden. Vanaf het parkeerdek bij het metrostation Slinge houden zij sneeuwballengevechten met elkaar en gooien sneeuwballen naar passerende auto’s en voetgangers. Dan schiet iemand gericht op de spelende jongens. Sedar wordt geraakt en overlijdt.

Sedar had met zijn moeder afgesproken dat hij om 20.00 uur die avond thuis zou komen. Maar hij kwam nooit meer thuis. De nachtmerrie van iedere ouder wordt werkelijkheid voor de moeder van Sedar. Iedereen is verontwaardigd. De politie: "Hoe kon dit gebeuren? Er is alles aan gedaan om de dader te vinden, maar dat is nog steeds niet gelukt. De dader loopt dus al 17 jaar vrij rond. Weet u meer over deze zaak? Laat het alstublieft weten. U helpt er de moeder van Sedar enorm mee."

Tips kunnen via het tipformulier worden gegeven, via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Ewan sprint naar nieuwe winst op Hatta Dam

Caleb Ewan heeft de tweede etappe in de UAE Tour gewonnen. De kleine snelle Australiër van Lotto Soudal won net zoals vorig jaar op de Hatta Dam. In een sprint omhoog won hij voor Sam Bennett en Arnaud Démare.

Vanuit het begin van de etappe kozen Leonardo Tortomasi en Veljko Stojnić van Vini Zabù-KTM voor de aanval. Het tweetal was zondag in de openingsetappe ook al mee in de vroege ontsnapping en dit keer waren ze met twee. Ze namen een mooie voorsprong, maar nadat het peloton versnelde was het snel over voor het tweetal. Op ruim twintig kilometer van de meet werd Tortomasi, die even daarvoor Stojnić had achtergelaten, bijgehaald en kon de finale beginnen.

In de laatste tien kilometer schroefde Movistar het tempo omhoog en op een oplopende strook moest klassementsleider Pascal Ackermann passen. Ook Mark Cavendish en Chris Froome moest het peloton laten gaan. Ondanks het strakke tempo koos Victor Campenaerts samen met Nicola Conci voor de aanval. Het duo wist een twintigtal seconden bij elkaar te fietsen, maar met nog drie kilometer was de aanval over het koppel.

Caleb Ewan en Sam Bennett zaten in de laatste kilometers uitstekend gepositioneerd. Aan de voet van de steile aankomst op de Hatta Dam (300 meter met stijgingspercentages tot 17%) ging Bennett de sprint vroeg aan. Ewan zat direct in het wiel en kon Bennett makkelijk passeren. Arnaud Démare werd op gepaste afstand derde.

Ewan sprint opnieuw naar winst op Hatta Dam (Pro Shots / Zuma Press)
Ewan sprint opnieuw naar winst op Hatta Dam (Pro Shots / Zuma Press)

Door de zege neemt Ewan de rode leiderstrui over van Pascal Ackermann, die de eerste etappe wist te winnen. Vorig jaar wist Ewan trouwens dezelfde etappe te winnen in de UAE Tour.

Bayer Leverkusen moet Volland maanden missen

Bayer Leverkusen moet Kevin Volland waarschijnlijk de rest van het seizoen missen. De aanvaller raakte in het Champions League-duel met FC Porto geblesseerd aan zijn enkel en maandag heeft nader onderzoek uitgewezen dat hij geopereerd moet worden.

De 27-jarige aanvaller wordt in München geopereerd en daarna volgt een herstel dat ongeveer drie maanden zal duren.

Volland maakte dit seizoen al elf doelpunten en zorgde voor negen assists. De blessure komt voor de ploeg van Peter Bosz op een slecht moment. Die Werkself is nog volop in de race voor kwalificatie voor de Champions League en staat maar zes punten achter op koploper Bayern München. Na de 2-1 winst op FC Porto heeft Leverkusen ook nog goede vooruitzichten in de Europa League.

Maximale jeugddetentie voor inrijden op publiek autocross

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man veroordeeld tot 24 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij reed tijdens een autocross in Leende in op publiek. De rechtbank besliste dat de coureur voorlopig ook niet meer mag meedoen aan autosportevenementen, dat hij 5 jaar zijn rijbewijs kwijt is en zich moet laten behandelen voor zijn psychische problemen.

Het autocrossevenement vond plaats op 15 september 2019 op een akker in Leende. De verdachte was één van de deelnemers. Omdat het parcours droog en stoffig was werd er water op gesproeid. In de loop van de dag verbood het waterschap nog meer te sproeien. Daarmee zou – door het opwaaiend stof en zand – het zicht voor de coureurs onvoldoende zijn. De organisatie van het evenement en de coureurs besloten daarop uit veiligheid voor zichzelf en het publiek om de laatste race niet meer te rijden. De verdachte wilde om die reden een deel van het inschrijfgeld terug. Zijn vriendin kreeg hierover woorden met de organisatie en dit liep uit op een fysieke confrontatie. De verdachte liep vervolgens naar zijn crossauto en reed het evenemententerrein op. Daar raakte hij verschillende mensen; 3 van hen liepen meerdere botbreuken op. Meerdere anderen konden net op tijd opzij springen.

Volgens de verdachte was het niet zijn bedoeling iemand te raken, maar toch is er volgens de rechtbank sprake van een vorm van opzet. De verdachte is boos en in paniek naar zijn crossauto gelopen en reed het terrein op omdat hij zijn vriendin, die zich op het crossterrein bevond en in een vechtpartij verwikkeld was, wilde helpen. De verdachte reed vol gas en telkens opschakelend naar het middenterrein en bereikte daarbij een snelheid van zo’n 50 km/uur. Op het middenterrein was zojuist de prijsuitreiking geweest en er waren dus veel mensen, die er niet op berekend waren dat er een auto met zo’n snelheid op hen af kwam rijden. De verdachte heeft niet geremd vlak voor hij de slachtoffers raakte. De rechtbank concludeert dat het niet anders kan zijn dan dat de verdachte de aanmerkelijke kans op dodelijke slachtoffers heeft aanvaard. Dit betekent dat hij schuldig is aan een meervoudige poging tot doodslag.

Daarnaast mishandelde hij een man door hem tegen zijn hoofd te slaan. Die man haalde na de aanrijding de sleutel uit het contact van de crossauto om te voorkomen dat de verdachte zou wegrijden en nog meer slachtoffers zou maken.

Futiele aanleiding

De verdachte maakte zich schuldig aan een zeer gewelddadig delict, om een futiele aanleiding. Dit vindt de rechtbank zeer verwerpelijk. Het ging om een enorm bedreigende situatie. Een aantal mensen kon door de snelheid van de auto niet op tijd opzij springen. En als andere aanwezigen niet opzij waren gesprongen hadden er nog meer slachtoffers kunnen vallen, misschien zelfs met dodelijke afloop. Alle betrokkenen kenden die middag grote angst en een onveilig gevoel, waarvan sommigen nog steeds last hebben. 3 Personen hebben ernstig letsel opgelopen, in ieder geval één van hen zelfs ernstig blijvend letsel.

Uit onderzoek is gebleken dat er bij de verdachte sprake is van een licht verstandelijke beperking en dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Daarnaast is hij kinderlijker dan leeftijdgenoten. De rechtbank vindt het daarom voor deze jonge verdachte passend om het jeugdstrafrecht toe te passen. Hierbij wordt veel meer dan bij volwassenen rekening gehouden met de persoonlijke ontwikkeling van de verdachte. Gelet op de ernst van het delict legt de rechtbank de maximale jeugddetentie op: 24 maanden. Een deel daarvan, 6 maanden, is voorwaardelijk om de verdachte ervan te weerhouden dat hij opnieuw in de fout gaat. Daarnaast koppelt de rechtbank aan die voorwaardelijke straf een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de verdachte zich laten begeleiden door de jeugdreclassering, moet hij meewerken aan een ambulant behandeltraject en mag hij 2 jaar niet deelnemen aan autosportevenementen. Tot slot legt de rechtbank een rijontzegging op van 5 jaar.

Martens en Van der Gragt terug in selectie Oranje

Lieke Martens en Stefanie van der Gragt keren na blessureleed terug in de selectie van het Nederlands elftal. De speelsters van Barcelona zijn hersteld van respectievelijk een teen- en knieblessure. Oranje neemt van 2 tot en met 10 maart deel aan het ‘Tournoi de France’, dat door de de Franse voetbalbond georganiseerd wordt vanwege vijftig jaar vrouwenvoetbal in het land.

Martens speelde in de verloren WK-finale op 7 juli in Lyon haar laatste wedstrijd in het Nederlands elftal, terwijl Van der Gragt twee maanden later tijdens het EK-kwalificatieduel met Turkije haar laatste optreden in het Oranje-shirt had.

Programma ‘Tournoi de France’
Woensdag 4 maart 19.00 uur in Valenciennes: Brazilië - Nederland
Zaterdag 7 maart 19.00 uur in Calais: Canada - Nederland
Dinsdag 10 maart 21.00 uur in Valenciennes: Frankrijk - Nederland

Na het Franse toernooi volgt op vrijdag 10 april het EK-kwalficiatieduel in en tegen Kosovo. Vier dagen later is Estland in Groningen de tegenstander.

Selectie
Lineth Beerensteyn - Bayern München
Dominique Bloodworth - VfL Wolfsburg
Anouk Dekker - Montpellier HSC
Merel van Dongen - Real Betis
Daniëlle van de Donk - Arsenal
Kika van Es - Everton
Loes Geurts - Kopparbergs/Göteborg FC
Stefanie van der Gragt - FC Barcelona
Jackie Groenen - Manchester United
Renate Jansen - FC Twente
Inessa Kaagman - Everton
Danique Kerkdijk - Brighton & Hove Albion
Lize Kop - Ajax
Lieke Martens - FC Barcelona
Vivianne Miedema - Arsenal
Aniek Nouwen - PSV
Victoria Pelova - Ajax
Jill Roord - Arsenal
Shanice van de Sanden - Olympique Lyon
Joëlle Smits - PSV
Sherida Spitse - Vålerenga
Sari van Veenendaal - Atlético Madrid
Ashleigh Weerden - FC Twente
Lynn Wilms - FC Twente

Passagiers vast in Flixbus wegens COVID-19-vrees, honderden nieuwe gevallen

Het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, is buiten China rap om zich heen aan het grijpen. Vooral in Zuid-Korea en Italië is het raak, met gedurende het weekende honderden nieuwe gevallen.

In Zuid-Korea heeft men de forse stijging voor een groot deel te danken aan de Shincheonji-stroming van het christendom, waar men gelooft dat de oprichter niemand minder dan Jezus Christus himself is. Vele tienduizenden mensen zijn opvallend genoeg lid van die stroming en een bijeenkomst van dat gebeuren lijkt voor een behoorlijke infectiebron gezorgd te hebben.

De teller staat inmiddels op 833 gevallen, terwijl zeven mensen zijn overleden. Het begin van het Zuid-Koreaanse schooljaar is voor het eerst in de historie om gezondheidsredenen met minstens een week uitgesteld en met name de stad Daegu, goed voor bijna 2,5 miljoen inwoners, ligt zo goed als stil.

In Italië werden eind januari de eerste besmettingen vastgesteld, maar in de afgelopen dagen slaat het ineens wild om zich heen. Vrijdag stond de teller op 20 besmettingen, zaterdag waren dat er 79 en zondag al 159, terwijl het maandagochtend al over de tweehonderd heen is gegaan. Maandag werd ook de inmiddels vierde dode gemeld in Italië, net als de eerste drie oudere mensen die al ziek of zwak waren.

Meerdere Italiaanse dorpen zijn sinds zaterdag in lockdown gezet, op één na allemaal in de provincie Lodi. Bij elkaar mogen ruim vijftigduizend mensen hun dorp voorlopig niet uit, onder meer het leger wordt ingezet om te voorkomen dat men er toch vandoor gaat.

Een derde land waar de ogen angstvallig op zijn gericht is Iran. Van nul gevallen halverwege vorige week is het daar ineens gestegen naar ruim veertig bevestigde besmettingen en zeker acht doden. De wereldwijde teller staat op bijna 80.000 officiële besmettingen en meer dan 2600 doden.

Update 14.38 uur
Het kan niet op met de paniek. In Lyon staat op station Perrache een Flixbus vanuit Milaan vast, inclusief een veiligheidscordon van de politie: de bestuurder moest bij aankomst opgenomen worden met symptomen die lijken op dat van COVID-19.

Of de chauffeur daadwerkelijk besmet is zal nog moeten blijken, maar vooralsnog mogen de onfortuinlijke passagiers de bus niet uit. Matig detail is wel dat de bus, die rond zeven uur 's ochtends arriveerde, eerder al gestopt is in Turijn en Grenoble.

Pokťmon TCG-uitbreiding Rebel Clash aangekondigd

De Pokémon Trading Card Game-uitbreiding Sword & Shield—Rebel Clash is aangekondigd. Deze wordt op 1 mei door The Pokémon Company International uitgebracht.

Sword & Shield: Rebel Clash is verkrijgbaar in booster packs, themadecks, Elite Trainer Boxes en speciale collecties. De uitbreiding introduceert nieuwe Pokémon V en Pokémon VMAX, zoals Toxtricity VMAX op basis van Gigantamax Toxtricity uit Pokémon Sword en Pokémon Shield.

Bovendien kunnen Trainers de volgende nieuwe belangrijke kaarten voor hun Pokémon TCG-verzameling verwachten:

  • 16 Pokémon V, waaronder Toxtricity V, Dubwool V, Boltund V en Sandaconda V, plus 14 full-art Pokémon V
  • 7 Pokémon VMAX, waaronder de eindevoluties van de eerste partner-Pokémon van Galar, Copperajah VMAX en Dragapult VMAX
  • Meer dan 15 Trainer-kaarten en 4 full-art Supporter-kaarten
  • 4 nieuwe Special Energy-kaarten

Zodra Sword & Shield: Rebel Clash uitgebracht is, zullen kaarten hieruit ook beschikbaar zijn in de Pokémon TCG Card Dex-app. Spelers van de Pokémon TCG kunnen daarnaast Sword & Shield: Rebel Clash al vóór de lancering spelen door mee te doen aan een van de try-outtoernooien die van 18 tot 26 april gehouden worden bij deelnemende winkels. Op pokemon.com/locator vind je deelnemende winkels bij jou in de buurt.

Pokémon TCG: Rebel Clash - Toxtricity (Foto: The Pokémon Company International) Pokémon TCG: Rebel Clash - Cinderace (Foto: The Pokémon Company International)

Doorgaan Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo onzeker door coronavirus

Door de recente uitbraak van het coronavirus in Noord-Italië is het doorgaan van de wielerwedstrijden Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo onzeker geworden. Volgens organisator RCS Sport is er geen plan B.

Afgelopen weekend werden al verschillende wedstrijden in de Italiaanse voetbalcompetitie afgelast. Als de overheid besluit dit verbod in de regio Milaan en Lombardije te verlengen dan moeten ook wielerwedstrijden afgelast worden. Organisator RCS Sport maakt zich dan ook grote zorgen, zelfs over de Giro d’Italia in mei.

“Ook wij van RCS Sport zijn erg bezorgd over de verspreiding van het virus, want de situatie in Italië is erg problematisch”, aldus Mauro Vegni, directeur van RCS Sport. “Onze eerste zorgen zijn Tirreno-Adriatico en bovenal Milaan-San Remo, die binnen een maand gepland staan. Er is immers geen plan B. Als de overheid besluit sportevenementen in Milaan en Lombardije op te schorten, moeten we de wedstrijden afgelasten.”

De startplaats van Milaan-San Remo verplaatsen heeft volgens Vegni geen zin.

“Deze koers wordt al 110 jaar zo verreden. Ik hoop dat de piek van het coronavirus zal afnemen. Momenteel kan ik niets zeggen over de Giro d’Italia, maar het is duidelijk dat als de piek niet afneemt, dat dan het risico bestaat dat de wedstrijd niet kan doorgaan.”

Een rondje over het vernieuwde circuit van Zandvoort

Nu het vernieuwde circuit van Zandvoort is voorzien van een verse asfaltlaag kunnen de eerste auto's voorzichtig hun rondjes maken op baan. Natuurlijk wordt dat meteen vastgelegd en dat is mooi, zo kunnen we allemaal zien dat de baan er fantastisch bijligt.

Na alle dronebeelden kunnen we nu ook voor het eerst zien hoe de befaamde kombochten er vanuit een auto uitzien en zo krijg je pas echt een indruk hoe steil de baan in de Hugenholtzbocht en de Arie Luyendijkbocht is geworden. Verder kun je nu voor het eerst een goede indruk krijgen van de verlegde uitgang van de pitstraat. De baan staat nog vol pionnen om de auto's specifiek over bepaalde delen van het circuit te laten rijden en om de snelheid op punten te matigen.

Ook is goed te zien dat er rond de baan nog hard gewerkt aan uitloopstroken, vangrails en hekken en andere faciliteiten. Met nog ruim twee maanden te gaan liggen de bouwwerkzaamheden op schema.

Een rondje over het vernieuwde circuit van Zandvoort (Bron: YouTube/Tino Jacobs

Babel valt flink tegen: "Het gaat te snel voor hem"

Ajax viel bij de 1-0 nederlaag tegen Heracles Almelo wederom tegen, zo constateert Theo Janssen. De oud-middenvelder stelt bij Studio Voetbal dat meerdere spelers van de Amsterdamse club hun niveau niet halen en wijst onder meer naar Ryan Babel, die zich afgelopen transferperiode meldde bij de selectie van Erik ten Hag. "Het valt nog niet mee", reageert Janssen als hij hoort dat de huurling van Galatasaray in vijf wedstrijden in de Eredivisie nog geen goals of assists heeft geproduceerd.

"Je ziet ook wel dat hij iedere keer op een andere positie speelt. Dan speelt-ie weer in de spits, dan is hij rechtsbuiten, dan linksbuiten. Maar hij heeft gewoon heel veel moeite."

"Het gaat voor hem te snel en de ruimtes zijn te klein. Dan moet hij heel snel handelen en Babel heeft toch ruimte nodig om belangrijk te zijn voor een elftal."

"Als het compact is, heeft hij heel veel moeite", aldus Janssen, die erkent dat de positiewisselingen de 33-jarige aanvaller wellicht geen goed doen. "Dat speelt misschien ook mee."

"Hij is gehaald om andere jongens te vervangen. Want als iedereen fit is, zit hij waarschijnlijk op de bank", besluit Janssen. Kees Jansma is het met de oud-international eens.

"Hij is altijd al een alles-of-niets-speler geweest. Hij moet het niet hebben van zijn techniek. Het is nooit een speler met geniale inzichten geweest. Als anderen ontbreken, komt het op hem aan en dat is te weinig", besluit de journalist.

Babel gaf in gesprek met FOX Sports aan dat hij nog enigszins moet wennen. "Je moet je natuurlijk aanpassen aan je positie. In principe kan ik overal spelen en heb ik ook geen voorkeur, maar per wedstrijd is het anders."

"Dat ligt soms aan de tegenstander, daar heb je mee te maken. Als collectief spelen we ook niet lekker. Dat maakt het lastig, maar ik zoek het altijd bij mezelf. Ik raak in ieder geval niet in de war."

Beslag op onroerend goed in onderzoek naar verduistering van tonnen†

De FIOD doet onderzoek naar verduistering van honderdduizenden euro’s bij een evenementenlocatie in Groningen. De verdenking is dat een administratief medewerker van de evenementenlocatie circa 300.000 euro van haar werkgever op haar privé-rekeningen heeft gestort. Er is beslag gelegd op de woning van de verdachte, omdat misdaad niet mag lonen.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na meldingen van ongebruikelijke transacties bij de Financial Intelligence Unit. De FIU heeft deze als verdacht door gemeld. Het viel op dat de vrouw regelmatig na werktijd grote contante stortingen deed op haar bankrekening. Haar inkomsten waren niet toereikend om de hoogte van deze bedragen te verklaren. De verdachte was werkzaam op de financiële afdeling en kon beschikken over kasgelden. Ze heeft vermoedelijk een deel van die gelden verduisterd en op haar rekening gestort. De gelden zijn vermoedelijk gebruikt om online te gokken. De 54-jarige vrouw is op 21 januari aangehouden voor verhoor.

Het dienstverband van de vrouw is inmiddels beëindigd. Er is later aangifte van verduistering gedaan door de werkgever. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Honda en Red Bull Racing in gesprek over verlenging contract, geen plannen voor Formule E

Het huidige contract tussen Red Bull Racing en motorleverancier loopt tot het einde van 2021. Volgens Masashi Yamamoto, managing director van Honda, zijn de Japanse autofabrikant en het Formule 1-team officieel in gesprek over contractverlenging.

“Ja. Wij zijn met Red Bull in gesprek om ook na 2021 door te gaan”, vertelt Yamamoto aan Motorsport.com. “We moeten daarbij wel rekening houden met bredere ontwikkelingen in de auto-industrie. Door de elektrificatie moeten veel bedrijven nu enorm investeren. We moeten dus ook bedrijfsmatig naar het Formule 1-project kijken en afwegen hoe efficiënt we dit programma kunnen invullen. Dat is een zeer belangrijk aspect voor ons.”

Kostenverlaging is dus een belangrijke stap en daarom hebben de Japanners eerder al gepleit voor standaardisering of bevriezen van de ontwikkeling van bepaalde motoronderdelen.

Ondanks dat elektrische auto’s steeds belangrijker worden heeft Honda vooralsnog geen plannen om deel te nemen aan Formule E.

“Natuurlijk zijn we geïnteresseerd in de Formule E. En we blijven daar ook informatie over verzamelen. Maar op dit moment ligt onze focus volledig op de Formule 1 en hebben we geen plannen om aan de Formule E deel te nemen. Het is vooral belangrijk dat we ons op één ding tegelijk focussen en dat is nu de Formule 1.”

Van der Poel over komende wielerseizoen: "Dit jaar wordt moeilijker, nu moet ik bevestigen"

Na een succesvol veldritseizoen maakte Mathieu van der Poel afgelopen week in de Ronde van de Algarve zijn rentree op de weg. Komende zaterdag gaat met de Omloop het Nieuwsblad zijn voorjaarsseizoen echt van start.

“Ik ben wel klaar, denk ik. De Algarve is een perfecte voorbereidingskoers geweest”, vertelt Van der Poel in Portugal. “Er zijn hier een paar fragmenten geweest dat ik gevoeld heb dat de vorm zeker niet slecht is. De geschiedenis leert bij mij persoonlijk dat als ik na zo'n week koersen een beetje rust neem, het wel goed komt. Ik heb er vertrouwen in. Hopelijk valt het weer zaterdag een beetje mee. Dat heeft een grote impact. Ik koers niet zo graag in de wind, de kou en de regen. Ik heb liever betere temperaturen, maar je kan er uiteraard niets aan veranderen.”

Over het vervolg van zijn voorjaar is Van der Poel voorzichtig: “Vorig jaar liep het boven verwachting goed. Dus dit wordt een moeilijker jaar, een jaar om te bevestigen. Het wordt moeilijk om het te evenaren, maar ik ga mijn best doen. Ik kies specifieker doelen uit. Dat moet ook wel met mijn programma. Dus ik moet af en toe tegen mijn wil in een beetje temperen. Mijn winstpercentage zal onvermijdelijk omlaag gaan. Ik leg me erbij neer.”

"Dumfries toont zich de leider die PSV zich zo wenst"

PSV boekte zondagmiddag de derde Eredivisie-zege op rij door Vitesse in de GelreDome met 1-2 te verslaan. Edo Ophof, die als rapporteur voor De Telegraaf aanwezig was bij het duel in Arnhem, laat zich uitermate lovend uit over Denzel Dumfries. De oud-verdediger van NEC, Ajax, AZ en FC Utrecht is minder positief over Daniel Schwaab, die behoorlijk in de fout ging bij de openingstreffer van Tim Matavz.

Dumfries reageerde na het laatste fluitsignaal met de nodige emoties. "Die emoties kwamen echt uit zijn tenen. Denzel toont zich de leider die PSV zich zo wenst", zegt Ophof in De Telegraaf.

"Als je ziet hoe hij deze wedstrijd aanpakt en overal mee bezig is, verdient hij daarvoor een compliment. Zowel defensief als offensief laat Denzel zich zien. Hij eist ballen op en is er nadrukkelijk mee bezig om de hele rechterflank te bestrijken."

"Je ziet dat Dumfries er werkelijk alles aan doet om zijn team uit het dal te trekken", gaat de oud-verdediger verder. PSV bezet nu de vierde plaats in de Eredivisie, met een punt achterstand op Feyenoord.

De Rotterdammers hebben nog wel het uitduel met AZ tegoed. "Een goede captain moet de ploeg op sleeptouw kunnen nemen en zich vooral niet door de band om zijn arm laten afleiden. Rosario is van nature geen leider. Dumfries is een heel ander type. Hij kan in mijn optiek veel beter met deze rol omgaan."

Ophof noemt het een pluspunt dat Dumfries enorm bezig is met het enthousiasmeren en motiveren van zijn medespelers. "Al is het soms nog een 'hell of a job', wanneer je iemand als Daniel Schwaab om je heen hebt lopen", concludeert Ophof over de Duitse verdediger, die de fout inging bij de treffer van Matavz.

"Een fout als deze is eigenlijk onvoorstelbaar op dit niveau. Schwaab probeerde rust uit te stralen en daarmee ook de rest van het elftal 'zekerder' te maken. Hij deed het echter zo rustig aan, dat het gigantisch fout ging. Dan bereik je eigenlijk het tegenovergestelde."

Zes uit zes voor mogulskiester Laffont, ook Kingsbury wint weer

In het Japanse Tazawako heeft mogulskiester Perrine Laffont maar weer eens laten zien 's werelds beste te zijn. Voor de zesde keer in zes World Cup-wedstrijden pakte de Française de winst, dit keer met 82,03 punten in de finale.

De 'oude' Japanse Junko Hoshino (30) stond met 79,75 punten na vijf jaar eindelijk voor de vierde keer op het podium, terwijl Jakara Anthony uit Australië (79,01) als derde eindigde.

Laffont wint

Bij de mannen kon Ikuma Horishima de dominante Canadees Mikael Kingsbury dit jaar twee keer de zege afpakken, maar uitgerekend voor eigen publiek faalde hij hopeloos: Horishima werd 48e. Kingsbury zegevierde met 83,05 punten, voor de Kazachse veteraan Dmitriy Reikherd (81,62) en landgenoot Laurent Dumais (73,07).

De wedstrijden op de dual moguls moesten wegens de harde wind afgelast worden.

Kingsbury wint

Eerste weken in Nederland zijn BozenŪk uitstekend bevallen

Feyenoord wist zaterdagavond in De Kuip met 2-1 te winnen van Fortuna Sittard. De winnende treffer kwam van de voet van Róbert Bozeník, die daarmee zijn tweede doelpunt in Rotterdamse dienst aantekende. In gesprek met De Telegraaf geeft de twintigjarige Slowaakse spits te kennen dat de eerste weken in Nederland hem uitstekend bevallen zijn.

"Ik speel hier bij een grote club, dat merk ik goed. Moet je naar mijn arm kijken, daar stond voor de aftrap zulk hoog kippenvel op. Iedereen in het stadion stond te applaudisseren en de fans zongen. Heel mooi hoe dat hier gaat", vertelt Bozeník.

De jonge spits werd opgeleid door MSK Zilina. "Bij mijn oude club MSK Zilina kunnen maar 12.000 mensen in het stadion. En zoveel komen er niet eens. Als het nationale elftal een thuiswedstrijd heeft, spelen we voor 20.000 man. De home games zijn hier echt waanzinnig."

Zijn ouders waren zaterdagavond niet van de partij in De Kuip, omdat ze met zijn broertje van elf mee waren naar een internationaal toernooi in Praag met MSK Zilina. "Ze proberen naar de bekerwedstrijd tegen NAC te komen volgende week", zegt de spits.

Zijn vriendin zat wel op de tribune en voor haar maakte hij na zijn doelpunt een hartje. "En voor de jongens die geblesseerd op de tribune zaten, voor Luis (Sinisterra), Oguzhan (Özyakup) en Luciano (Narsingh)."

"Allemaal fijne gasten die heel goed voor me zijn. Ze doen er met z'n allen heel veel aan om mij een thuisgevoel te geven. Ik hou wel van die celebrations hier in De Kuip. Ik heb dat nooit zo meegemaakt", gaat Bozeník verder.

Hij is uiterst positief over zijn ploeggenoten. "Ik voetbal hier met geweldige spelers en die leer ik in hoog tempo kennen. Ik kijk elke dag op de training welke acties zij maken en hoe ze spelen."

"Ik kijk naar 'Stevie' (Berghuis, red.) en naar Sam (Larsson, red.). Ik bestudeer onze eigen spelers ook op videobeelden van vroegere wedstrijden. Ik vind ze eigenlijk heel goed."

[esports] Wedstrijden in Overwatch League uitgesteld door coronavirus

De Overwatch League is dit jaar voor het eerst bezig met wedstrijden op locatie te beslechten. Dit betekent dat teams de hele wereld over reizen voor uit- en thuiswedstrijden. Eerder werden wedstrijden in China al uitgesteld dankzij het coronavirus.

Vandaag volgen de wedstrijden die gespeeld worden in Zuid-Korea. De 'Homestands' in Zuid-Korea voor week vijf, zes en zeven van de competitie worden uitgesteld. Wanneer de wedstrijden worden ingehaald is nog niet bekendgemaakt. Dit betekent niet dat er die weken geen wedstrijden plaatsvinden. In deze weken worden er ook homestands georganiseerd door de Washington Justice, Florida Mayhem en Atlanta Reign.

Ten Hag countert kritiek op staf: "Dat is van alle jaren en niet alleen nu"

Ajax verkeert in een crisis, zo verzekerde trainer Erik ten Hag na de 1-0 nederlaag bij Heracles Almelo. De Amsterdammers kampen met een waslijst aan geblesseerden met bijvoorbeeld David Neres, Quincy Promes, Hakim Ziyech, Zakaria Labyad, Noussair Mazraoui en Joël Veltman. Ten Hag wilde zondag na afloop de volle speelkalender niet weer als excuus opvoeren.

De Telegraaf vindt het verstandig dat de oefenmeester niet opnieuw naar het speelschema wees om de fysieke ongemakken bij zijn spelers te verklaren. 'En terecht, want hij en niemand anders is eindverantwoordelijk voor de fitheid van zijn selectie', zo stelt de krant.

'De vlieger dat het nauwelijks spierblessures betrof, gaat allang niet meer op. Dat het herstel van Neres veel langer duurt dan gepland, Promes te vroeg terugkeerde na zijn eerdere kuitblessure en de net herstelde Ziyech in Almelo weer moest passen, vraagt om een grondige evaluatie.'

Ten Hag wil de schuld daarvan niet bij de fysiotherapeuten en clubarts leggen. "Dat kan je toch niet op de medische staf plakken", zo wordt de trainer geciteerd. Volgens de krant is het wel een feit dat veel spelers ervoor kiezen zich buiten de club te laten behandelen.

"Dat is van alle jaren en niet alleen nu", aldus Ten Hag, die geen verband ziet tussen de blessuregolf en het vertrek van inspanningsfysioloog Björn Rekelhof.

'Onder Rekelhof waren er nauwelijks blessures, sinds de komst van de door Ten Hag gewenste Alessandro Schoenmaker valt de ene na de andere speler af', zo meldt men.

"Dat heeft er helemaal niks mee te maken, want ik draai precies hetzelfde programma als vorig jaar", countert Ten Hag.

Politie gaat over op veiliger en duurzamer munitie

In september 2020 verwacht de politie de nieuwe 9 mm-patroon in gebruik te nemen. De patroon heet Action NL en wordt geleverd door de firma RUAG. Nieuw is ook dat de lege hulzen worden hergebruikt.

Politie en ketenpartners als de Koninklijke Marechaussee en de Dienst Vervoer en Ondersteuning hebben gedurende de aanbestedingsprocedure de patroon drie weken lang getest. Daarbij zijn de bij de overheid gebruikte 9 mm-vuurwapens en munitie uitgebreid getest door de schutters die er mee werken. Tijdens de tests zorgde de Action NL-patroon geen enkele keer voor storing. De combinatie van wapens en munitie functioneert goed. Verder is de munitie die door de diverse fabrikanten voor deze aanbesteding is aangeboden, getest door het Nederlands Forensisch Instituut.

Veiliger
‘De nieuwe patroon levert door een andere constructie bovendien minder kans op doorschot op’, zegt producten- en dienstenmanager Barry van Soest. ‘Als de politie moet schieten, is dat om iemand handelingsonbekwaam te maken. Dat gebeurt bij voorkeur met één schot. Meer schieten levert niet alleen meer risico op voor diegene op wie wordt geschoten, denk aan meer verwondingen, maar levert ook meer risico op voor de omgeving. In Nederland zijn proportionaliteit en subsidiariteit kernbegrippen voor ieder politiemens.’

Jaarlijks gebruikt de politie 12,5 tot 15 miljoen patronen, bijna uitsluitend voor toetsen en trainingen. De huidige patroon is sinds 2013 in gebruik. Daarom startte in 2017 een aanbesteding die eind 2019 is afgerond. Aan de aanbesteding deden vier fabrikanten mee.

Kwaliteit
Om de kwaliteit van de nieuwe patroon te waarborgen, voert de fabrikant tijdens het productieproces zowel machinale als manuele controles uit. Daarnaast voert de ook Wapen Technische Dienst van de politie zelf steekproeven uit. De kwaliteitscontroles worden op elk geproduceerd lot (500.000 stuks) toegepast. ‘In alle jaren dat de huidige munitie wordt gebruikt, zijn er minder dan 50 patronen aangetroffen die niet aan de eisen van de politie voldeden’, laat de manager weten. ‘Dat is op een totale productie van bijna 200 miljoen patronen. Deze hoeveelheid is inclusief die van ketenpartners en de omscholing naar de Walther P99Q-NL.’

Ketenpartners
Nieuw is ook dat de hulzen die als afvalstoffen worden beschouwd, hergebruikt worden. De fabrikant neemt de hulzen terug en gebruikt deze als grondstof voor het maken van nieuwe patronen. Deze circulariteit draagt bij aan het korpsbeleid om te verduurzamen.

De patronen worden al geproduceerd maar worden naar verwachting in september in gebruik genomen, als de buffervoorraad op is. Naast de politie wordt de nieuwe 9 mm-munitie ook gebruikt door de Dienst Vervoer en Ondersteuning van het ministerie van J&V, de FIOD en Douane van het ministerie van Financiën, de politie in de overzeese gebiedsdelen, de Koninklijke Marechaussee en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie van het ministerie van Defensie.

Afbeelding : Politie
Afbeelding : Politie

Lesbo heeft er genoeg van!

Je weet pas dat je echt te ver bent gegaan als zelfs één van je eigen 'volgelingen' er nu echt genoeg van krijgt. Arielle Scarcella, lesbo door-en-door, maakt in dit filmpje bekend dat het genoeg is geweest voor haar. De idioterie van de figuren die de LGBTQ-gemeenschap gekaapt hebben komen haar de strot uit. Personen die voorheen opgenomen werden in een 'huis voor geestelijke ondersteuning' voeren nu het hoogste woord om 'haar beweging' steeds verder in discrediet te brengen. Voor het eerst in lange tijd is de waardering voor de LGBTQ-gemeenschap in de VS afgenomen. Hoewel Arielle dus als lesbo behoorlijk 'aan de andere kant' staat heb ik toch grote waardering voor haar 'coming out' en wens haar een hartelijk "You Go Girl!" toe!

The Messenger-ontwikkelaar komt binnenkort met nieuwe game

Sabotage Studio, ontwikkelaar van ninja indiegame The Messenger, gaat een nieuwe game aankondigen op 19 maart. In de onderstaande teaser zien we enkel een eclips en horen we wat muziek. The Messenger, dat in 2018 uitkwam, werd goed ontvangen.

De grappige Ninja Gaiden-achtige game liet in ieder geval zien dat Sabotage talent in huis heeft. Hopelijk is hun volgende project iets om naar uit te kijken.

FOK! Wat een weer: regen

Van het zuidwesten uit wordt de bewolking steeds dikker en gaat het af en toe (mot)regenen. In het noordoosten komen eerst nog enkele opklaringen voor en blijft het tot halverwege de ochtend nog droog. De minimumtemperatuur ligt rond +2°C. De zuidelijke wind is zwak tot matig.

Overdag is er veel bewolking en valt er af en toe regen of motregen. Later in de middag en avond trekt er van het noordwesten uit een gebied met intensievere regen over het land. Het wordt opnieuw zacht met maxima tussen 9°C en 12°C. In de ochtend komt de wind uit zuid- tot zuidoostelijke richtingen en neemt geleidelijk toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. In de loop van de middag wordt de wind zuidwestelijk en neemt daarbij toe naar vrij krachtig tot krachtig, 6 Bft, aan zee en boven het IJsselmeer naar krachtig tot hard hard 6-7 Bft, langs de westkust stormachtig, 8 Bft. Langs de westkust kunnen dan zware windstoten voorkomen van 75-90 km/u. In de avond neemt de wind iets af.

In de nacht naar dinsdag is het wisselend bewolkt en kan er in het oosten nog een enkele bui voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C. De wind is in de nacht west tot zuidwest en is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Dinsdag overdag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. In de ochtend is het nog op de meeste plaatsen droog, maar in de middag kan er hier en daar een bui voorkomen, mogelijk met korrelhagel. De maximumtemperatuur bedraagt ca. 8°C. De west- tot zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft, in het Waddengebied hard, 7 Bft. (Bron:KNMI)

Meer weer op FOK!

Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.
Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
One Piece: Pirate Warriors 4
preview
The Elder Scrolls Online goes Skyrim
review
Doom Eternal
preview
Roller Champions
review
Nioh 2
review
Overpass
©FOK.nl e.a.