Olympische Spelen mogelijk in gevaar door coronavirus

Viroloog Marion Koopmans heeft in het Algemeen Dagblad laten weten dat het helemaal nog niet zeker is dat de Olympische Spelen in Tokyo door zullen gaan. Koopmans, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijstaat in de aanpak van het Corona-virus, zegt dat het een dubbeltje op zijn kant zal zijn.

"Het zal erom hangen", zo vertelt Koopmans aan het AD. "We zien nu weliswaar voor het eerst dat het aantal nieuwe besmettingen buiten de Chinese stad Wuhan afneemt. Maar dan nog duurt het zomaar een paar maanden voordat het virus echt weg is. Het blijft de vraag welke risico’s zo’n groot evenement met zich meebrengt. Die is nu nog niet te beantwoorden."

Als de Spelen doorgaan zullen ze beginnen op 24 juli en ze zullen veel mensen op de been brengen. "Dergelijke migratiestromen wil je eigenlijk niet, lopende de uitbraak. Kijk naar alle cruiseschepen nu. Het kan heel snel onbeheersbaar worden. Als je kijkt naar de huidige situatie, zou het organiseren van de Olympische Spelen nu niet verstandig zijn", aldus de viroloog.

Er bestaat een kans dat het coronavirus tegen die tijd geen probleem meer is aldus Koopmans. "Sein veilig, is sein veilig. Maar er is ook een scenario denkbaar dat het beheersbaar is. Dan is de vraag: wat kunnen mensen zelf doen, als de Spelen door zouden gaan? Uit de buurt blijven van besmette mensen, beschermd hoesten, veel handen wassen. Het dragen van mondkapjes is in Azië uiteraard gangbaar, maar lijkt niet superveel toe te voegen."

Volgens Koopmans is de eerste echte test als de maatregelen rond Wuhan worden verminderd. "Dat de nieuwe besmettingen buiten Wuhan nu wat minder toenemen, komt ook door de strikte maatregelen in China. Wat als die straks worden losgelaten? Dat wordt de proof of the pudding."

Er zijn inmiddels al diverse grote sportevenementen uitgesteld of afgelast zoals het WK indoor atletiek en de Grand Prix van China.

Olympische Spelen mogelijk in gevaar door coronavirus (Pro Shots / Zuma Press)
Olympische Spelen mogelijk in gevaar door coronavirus (Pro Shots / Zuma Press)