FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 februari 2020

Wereldtitel Oranje-mannen op ploegachtervolging

Bij het WK afstanden in Salt Lake City heeft Nederland de wereldtitel op de ploegachtervolging met succes geprolongeerd. Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker reden met 3:34.687 bovendien een nieuw wereldrecord. Het is voor Kramer zijn 75e titel.

Japan, met S. Ichinohe, S. Williamson en R. Tsuchiya, eindigde op de tweede plaats in 3:36.416. De Russische mannen veroverden het brons in 3:37.240.

'Trump wil met limo 'The Beast' rondje racen op circuit Daytona Beach'

Zondag wordt de 'Daytona 500' gehouden, de autorace in het kader van NASCAR en naast de 'Indianapolis 500' de belangrijkste autorace in de Verenigde Staten. Eregast van de dag is president Donald Trump, hij is zelfs de eerste president die de titel 'grand marshal' mag dragen en dus de beroemde woorden 'start your engines' mag uitspreken.

Trump en NASCAR zijn inmiddels goede vriendjes en de baas van NASCAR, Brian France Jr., steunde de president tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Hoe anders dan via Twitter liet The Donald dan ook weten dat hij zondag aanwezig is. "Ik kijk er naaruit om zondag aanwezig te zijn op de Daytona 500, samen met mijn goede vrienden uit Florida, de familie France en afgevaardigde Waltz. Tot ziens!"

In de tussentijd is de geruchtenmachine flink gaan draaien en volgens 'welingelichte bronnen' zou Trump een rondje over het circuit gaan rijden. In niet zomaar een auto, maar in de enorme presidentiële limousine 'The Beast'.

John Roberts, de Witte Huiscorrespondent van tv-kanaal FOX, was de eerste die met de geruchten op de proppen kwam. "Het staat nog niet met 100% vast, maar op dit moment is dat het plan", aldus Roberts.

Snel zal het rondje vast niet gaan. The Beast is nu niet echt gebouwd als racemonster. De gepanserde Cadillac, gemaakt van aluminium, staal, titanium en keramiek, weegt naar verluid 20 ton en heeft deuren die zo zwaar zijn als die van een Boeing 757. De vijftien centimeter dikke voorruit zal de president vast beveiligen tegen opspattend rubber en het zelfstandig opererende luchtverversingssysteem en zuurstofflessen zal Trump vrijwaren van uitlaatgassen.

Een lekke band krijgen zal moeilijk zijn, vooral vanwege de met kevlar bedekte banden, maar mocht The Beast uit de bocht vliegen en tegen een muur belanden, dan zal de met schuim gevulde benzinetank nooit exploderen. Een rondje van vier kilometer zal ongeveer anderhalve liter diesel verbruiken overigens, The Beast rijdt ongeveer één op drie.

Het internet pakte het gerucht snel op en de nodige grappen gingen de wereld die Twitter heet over. Hieronder een aantal voorbeelden:

Volgens tv-zender ABC zijn de NASCAR-racers zelf enorm enthousiast over het bezoek van de president. Voormalig NASCAR Cup Series-kampioen Joey Logano is enorm enthousiast zelfs. "De leider van ons land komt naar de Daytona 500 kijken. Hoe cool is dat?!"

"Dat is zo goed voor ons soort sport. Het is een enorm evenement. We zijn een grote sport en om de president hier te kunnen laten komen, daar moeten we allemaal trots op zijn. Of je hem nu steunt of niet, het maakt niet uit. Het toont de eenheid in onze sport en hoe groot onze sport echt is", aldus de jongste winnaar van een NASCAR Sprint Cup-race, die hij in 2009 op 19-jarige leeftijd won.

Uitslag Fortuna Sittard - FC Emmen

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Fortuna Sittard en FC Emmen. In een weinig hoogstaande wedstrijd speelden de ploegen 0-0 gelijk. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Fortuna Sittard

0 - 0

FC Emmen

 
 Gele kaart: Passlack, Smeets, (Fortuna Sittard), Bijl, Burnet, Burnet, (FC Emmen)
 Rode kaart: Ninaj (90+5/2xg) (Fortuna Sittard),
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 7.856
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Essers
Ninaj
Dammers
Rota
Passlack (Amiot/90 6)
Tekie
Smeets (Carbonell/80)
Ciss
Damascan (Sambou/76)
Diemers
  Telgenkamp
Bijl
Heylen
Araujo
Burnet
Kolar (A.Jansen/72)
Ben Moussa (Hiariej/88)
Pena
Chacón
Frei
De Leeuw (Ugrinic/90)

Leerdam pakt wereldtitel op kilometer in Nederlands record

Op de derde dag van het WK afstanden in Salt Lake City heeft Nederland zijn eerste individuele goud dit WK binnen. Jutta Leerdam won goud op de 1.000 meter. De 21-jarige Europees kampioene deed dat in een nieuw Nederlands record van 1.11,84. Ze bleef maar 0,23 boven het wereldrecord van Brittany Bowe

Het zilver was voor Olga Fatkulina in 1.12,33 en Miho Takagi pakte brons in 1.12,34. Letitia de Jong reed ondanks een stroeve start met 1.12,99 een nieuw persoonlijk record en eindigde als negende. En ook Ireen Wüst, die morgen wil gaan vlammen op de 1.500 meter, was met 1.12,64 sneller dan ooit en werd vierde.


Jutta Leerdam wereldkampioen op de 1.000 meter (Pro Shots / Erik Pasman)

Douane onderschept 500 kilo cocaÔne

De Douane heeft zaterdag 15 februari tijdens een controle in de Rotterdamse haven 500 kilo cocaïne onderschept. De verdovende middelen zaten verstopt tussen mango’s in een container afkomstig uit Brazilië.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Afbeelding: Openbaar Ministerie
Afbeelding: Openbaar Ministerie

Kulizhnikov pakt wereldtitel en wereldrecord 1.000m

Op dag drie van de wereldkampioenschappen afstanden in Salt Lake City heeft Pavel Kulizhnikov na de 500 meter ook de wereldtitel gepakt op de 1.000 meter voor mannen. Met een razensnelle tijd van 1.05,69 verbeterde hij bovendien het wereldrecord wat op naam stond van Kjeld Nuis. (1.06,18)

Kjeld Nuis veroverde de zilveren plak in 1.06,73, een honderdste voor Thomas Krol die brons pakte. De derde Nederlander Kai Verbij eindigde als zevende in 1.07,05.

Update 22:20 uur

Krol is gediskwalificeerd vanwege het hinderen van zijn tegenstander. Hierdoor gaat het brons naar de Canadees Laurent Dubreuil.

Uitslag ADO Den Haag - PSV

PSV heeft zaterdag voor het eerst sinds 29 september een uitwedstrijd gewonnen. Tegen het kwakkelende ADO Den Haag wonnen de Eindhovenaren met 0-3.

Na ruim een kwartier spelen maakte ADO-speler De Bock hands in de zestien meter. Strafschopnemer Lammers maakte geen fout: 0-1. De Bock en Summerville waren dichtbij de 1-1. Na vijftig minuten spelen verdubbelde Thomas de score via een kopbal. Gakpo bepaalde in de slotfase de eindstand op 0-3.

ADO Den Haag

0 - 3

PSV

     17' Lammers (pen)
 50' Thomas
 83' Gakpo
 
 Gele kaart: Meijers, (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.370
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
Spence (v. Buren/81)
Stubbs
Pinas
De Bock
Summerville (Meijers/46)
Malone
Goossens
Bakker
Duffy (Immers/67)
Bogle
  Unnerstall
Dumfries
Schwaab
Viergever
Rodríguez
Rosario
Thomas (Doan/81)
Hendrix (Gutiérrez/85)
Ihattaren
Lammers (Mitroglou/81)
Gakpo

Politie waarschuwt voor louche slotenmakers

Verhalen over malafide slotenmakers die bewoners financieel een loer draaien. Sybren van der Velden, landelijk coördinator Woninginbraak en Heling, hoort ze bijna dagelijks. Het aanpakken van de onbetrouwbare klussers is echter niet eenvoudig en vooral tijdrovend. 'Met preventie bereiken we veel meer', stelt hij.

Er is ingebroken of iemand heeft zich buiten gesloten. Erg genoeg, maar als je daarna ook nog voor honderden euro's wordt opgelicht, is dat helemaal zuur. 'Slachtoffers zoeken een slotenmaker op, maar wat krijgen ze aan de deur? Er zitten slotenmakers tussen die van de nood van een ander een behoorlijke deugd voor zichzelf maken. Even een nieuwe cilinder in de deur zetten? Na plaatsing wordt er onverwacht veel geld gevraagd. Sloten vervangen voor de som van tweeduizend euro is geen uitzondering', vertelt Van der Velden. Het is een werkwijze die hij en veel politiemedewerkers steekt. Onlangs klopte de Belgische politie bij de Nederlandse aan, omdat daar ook al malafide slotenmakers uit Nederland opdoken.

Terugkerend fenomeen
'Het is een steeds terugkerend fenomeen. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar op basis van de signalen die wij als politie krijgen, neemt het toe', aldus de landelijk coördinator. 'Aanpakken is lastig. We kunnen achter die gasten aangaan, maar is het oplichting? Is er grond om als politie achteraan te gaan? Gedupeerden willen gewoon graag snel weer een slot op de deur hebben. Een bedrijf mag een gepeperde rekening daarvoor presenteren, maar het klopt natuurlijk niet. Het is de burger vrij om op de gevraagde prijs in te gaan. Als we bij dit soort slotenmakers achter strafbare feiten willen komen, vraagt dat veel tijd en politie-inzet. Omdat tijd en capaciteit schaars zijn binnen onze organisatie, willen we door voorlichting – na bijvoorbeeld een inbraak – mensen wijzen op dit risico en hen een alternatief aanbieden.'

Politiekeurmerk
Wijs mensen op het bestaan van bedrijven die het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) mogen voeren, luidt het advies. 'Dat keurmerk bestaat nog steeds. Het geeft aan dat een bedrijf betrouwbaar is. Zij worden regelmatig gecontroleerd en kunnen betrouwbare slotenmakers sturen. PKVW-ondernemingen zullen geen absurde bedragen voor hun diensten rekenen', weet Van der Velden. Hij doet dan ook een appèl aan politiemedewerkers die te maken krijgen met mensen waar is ingebroken of die zich per ongeluk hebben buitengesloten: 'Verwijs ze naar PKVW-bedrijven; deze zetten niemand onder druk om bijvoorbeeld alle sloten te vervangen, terwijl dat niet nodig is. Ze zijn in alles transparant, overleggen met de bewoners en doen alleen wat nodig is.'

Voronina verrast met wereldtitel en -record op 5.000m

Natalia Voronina is de verrassend nieuwe wereldkampioen op de 5.000 meter. De Russin won in een nieuw wereldrecord met 6.39,01. Martina Sábliková werd tweede. Esmee Visser revancheerde zich ietwat voor haar matige 3.000 meter en pakte het brons.

Irene Schouten moest het in de tweede rit opnemen tegen Nene Sakai uit Japan. De Nederlandse kreeg goed tegenstand van Sakai maar op 2600 meter sloeg ze een beslissend gat. Schouten bleef prima rijden met rondjes van 32 laag. Ze kwam uiteindelijk in 6.50,59 over de meet, waarmee ze haar persoonlijk record met vier tellen aanscherpte.

Martina Sábliková en Esmee Visser vormden het vierde paar. Het was de Tsjechische die het voortouw nam en net onder het wereldrecord reed, Visser zat daar niet erg ver achter. Sábliková won de rit in 6.41,18, een nieuw wereldrecord, Visser kwam al vallend in 6.46,7668 over de meet.

Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann reden in de eennalaatste rit tegen elkaar. De twee Canadese vrouwen waren aan elkaar gewaagd maar moesten de tijden van de rit ervoor al gauw laten gaan. Ze bleven wel onder de tijd van Schouten, de nummer drie tot dan. Blondin won de rit in 6.48,97, Weidemann reed 6.49,10.

De laatste rit ging tussen Zueva en Voronina. Voronina ging voortvarend van start en pakte al gauw een voorsprong op Zueva. Ook reed ze onder het wereldrecord. Het leek een alles of niets poging te worden voor de Russin die op drie kilometer vier tellen sneller was. De laatste ronden leken een ware martelgang te worden, maar ze finishte in 6.39,01, een nieuw wereldrecord.

Molano maakt hattrick compleet in Ronde van Colombia

Juan Sebastián Molano heeft zijn derde ritzege in de Ronde van Colombia te pakken. De Colombiaanse sprinter was in vijfde rit opnieuw de snelste in de massasprint. Met nog één etappe te gaan gaat Sergio Higuita aan de leiding.

De vijfde etappe in de Ronde van Colombia was opnieuw gemaakt voor de sprinters. Voordat er gesprint kon worden voor de dagzege moest nog wel 180 kilometer gefietst worden. Acht renners kozen vroeg in de etappe voor het avontuur, maar in de laatste twintig kilometer werd de kopgroep bijgehaald, waardoor de renners zich kon opmaken voor de derde massasprint.

Deceuninck-Quick-Step wilde het dit keer anders doen dan in de andere etappes en op twee kilometer probeerde Bob Jungels samen met Jannik Steimle de sprint te ontlopen. Dat liet UAE Emirates,de ploeg van Molano, echter niet gebeuren en kon er opnieuw gesprint worden voor de dagzege. Alvaro José Hodeg ging de sprint als eerste aan, maar net zoals de andere keren was Molano gewoonweg te snel voor zijn landgenoot. Voor de 25-jarige was het zijn derde ritzege deze ronde.

Zondag staat de koninginnenrit in de Ronde van Colombia op het programma met aankomst op de Alto del Verjón, een klim van 11,5 kilometer.

Uitslag FC Twente - AZ

AZ is niet bezig met een goede reeks. Na de uitschakeling in de beker midweeks door NAC Breda, verloor de nummer twee in de Eredivisie vanavond de uitwedstrijd bij FC Twente met 2-0.

AZ was in het eerste kwartier van de wedstrijd de bovenliggende partij. De Alkmaarders hadden de bal, terwijl Twente op een counter loerde. Het waren de tukkers die in de 25e minuut op voorsprong kwamen. Na een handsbal van Koopmeiners mocht Giorgi Aburjania een vrije trap nemen en hij krulde de bal achter doelman Bizot in het doel. Vijf minuten later werd het zelfs 2-0 en wederom speelde Koopmeiners een rol. De aanvoerder van AZ raakte de bal kwijt, en het was Menig die daar optimaal van profiteerde. Een paar minuten later was er nog meer pech voor de Alkmaarders. Wuytens raakte geblesseerd aan zijn hamstring en moest worden vervangen. Vlak voor rust was er een grote kans opde 3-0, maar Bizot redde het schot van Lang.

FC Twente begon ook sterk aan de tweede helft. Menig kon vanaf de aftrap doorstomen en zorgde bijna voor 3-0. In de 61e minuut kwam AZ bijna tot scoren toen Calvin Verdonk een vrije trap van Stengs van richting veranderde. Doelman Drommel kon nog net redden. AZ jaagde op de aansluitingstreffer maar Twente hield stand op karakter en gescoord werd er niet meer.

FC Twente wint van AZ. (PRO SHOTS/Niels Boersema)
FC Twente wint van AZ. (PRO SHOTS/Niels Boersema)

FC Twente

2 - 0

AZ

25' Aboerjania
30' Menig
   
 
Gele kaart: O.Busquets, (FC Twente), Idrissi, (AZ)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.300
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Troupée
Bijen
Pleguezuelo
Verdonk
Selahi (Bosch/90 3)
O.Busquets
Aboerjania
Menig (Zekhnini/88)
Vuckic
Lang
  Bizot
Svensson (Aboukhlal/79)
Leeuwin
Wuytens (Sugawara/37)
Wijndal
Clasie
De Wit
Koopmeiners
Stengs
Boadu
Idrissi (Druijf/46)

Skeletonlegende Dukurs pakt 10e World Cup-titel en 11e Europese titel op rij

In het Letse Sigulda is het World Cup-seizoen voor de skeletonners afgesloten - in elk geval wat de mannen betreft, de vrouwen volgen zondag. De wedstrijd deed tevens dienst als EK en een absolute legende bekroonde zijn carrière met een van zijn mooiste zeges ooit.

In de eerste run maakte de Letse thuisheld Martins Dukurs grote indruk: met 0,21 seconden voorsprong op de Zuid-Koreaanse olympisch kampioen Yun Sung-bin zette hij gelijk de toon voor zijn elfde opeenvolgende Europese titel, met name omdat zijn voornaamste uitdager voor die titel, oudere broer Tomass Dukurs, zelfs op 0,39 seconden stond. De Russische startraket Alexander Tretiakov volgde op 0,40 seconden, voor de Zuid-Koreaan Jung Seung-gi (+0,46), de Duitser Alexander Gassner (+0,47), de Brit Marcus Wyatt (+0,55) en de sensationeel debuterende Chinees Zheng Yin (+0,56), die en passant een nieuw startrecord neerzette.

De tweede run leverde nóg een startrecord op voor de sensationele Yin, hoewel de Chinees wel wat moeite had om de slee onder controle te houden: hij viel twee plekken terug en debuteerde met een alsnog uitermate knappe top-10-plek. Ook Wyatt viel terug tot achter de Duitser Felix Keisinger, die een ijzersterke tweede run op het ijs legde en ook Gassner achter zich zag eindigen. Jung kende vervolgens bepaald geen beste run en viel zelfs zes plekken terug, dus Keisinger was in elk geval zeker van een plekje in de top-5.

Voor Tretiakov was de opgave duidelijk: om de World Cup te winnen moest hij sowieso voor Dukurs eindigen en daarvoor had hij een epische run nodig. Die kwam er echter niet en Keisinger claimde nóg een slachtoffer. Onder luid gejuich wist Tomass Dukurs de Duitser dan eindelijk van de eerste plek te stoten, waardoor de veteraan zich verzekerde van een podiumplek. Dat werd nog beter, want Yun hield zijn tweede plek niet vast, eindigde achter Dukurs en daarmee was gelijk zeker dat de winst én de Europese titel in elk geval naar de Dukurs-familie gingen.

Tomass kon juichen voor zilver, want goud zat er niet in: met een werkelijk fenomenale run knalde Martins Dukurs er een baanrecord uit. Sigulda ontplofte en eindelijk won dé legende van het skeleton een World Cup-race voor eigen publiek - in 2018 werd hij tweede en in 2004 en 2005 was hij nog niet de topper van nu. En passant veroverde hij zijn elfde opeenvolgende Europese titel en won hij voor de tiende keer het eindklassement in de World Cup.

Eerste Formule E-pole Porsche, De Vries start als 3e

Porsche heeft de eerste poleposition in de Formule E te pakken. Het merk debuteert dit seizoen met een volwaardig team in de elektrische formuleklasse en in Mexico-Stad pakte Lotterer de pole voor de ePrix van zaterdagavond (23.00 uur Nederlandse tijd).

De Zwitser Sebastien Buemi was met zijn Nissan de snelste in de reguliere kwalificatie, voor Mercedes-Benz-coureur Nyck de Vries. In de Superpole noteerde Lotterer een vlijmscherpe tijd en daar kwam de rest niet aan. Mitch Evans (Jaguar) zette op 0,063 seconden de tweede tijd neer.

Startrij twee zou in principe worden gevormd door Pascal Wehrlein (Mahindra) en De Vries, die beiden net binnen de drie tienden van Lotterer bleven. Het verbreken van een zegel in de versnellingsbak zorgt er echter voor dat de Mahindra's van Wehrlein en ook Jerome d'Ambrosio achteraan moeten starten en dus schuift Buemi door naar rij twee, naast De Vries.

Virgin-teamgenoten Sam Bird (Virgin) en Robin Frijns (Virgin) vertrekken zo vanaf de derde startrij, ondanks het feit dat de Limburger net naast een plek in de Superpole greep.

Van Rouwendaal pakt brons bij opening seizoen openwaterzwemmers

Sharon van Rouwendaal heeft bij de opening van de World Series openwaterzwemmen brons gewonnen. In de Qatarese hoofdstad Doha tikte de olympisch kampioene na tien kilometer op 0,2 seconden achter de Duitse winnares Leonie Beck (1.56,41) gelijk aan met de Braziliaanse Ana Marcela Cunha. Bij de mannen werd Ferry Weertman achtste. Hij moest zestien seconden toegeven op de Fransman Marc-Antoine Olivier.

Zowel bij de 73 mannen als 53 vrouwen waren de belangen in sommige gevallen groot. Er viel in Doha namelijk kwalificatie voor het OKT in Fukuoka te verdienen. Van Rouwendaal en Weertman hoeven zich daar niet meer voor te plaatsen, want ze hadden hun startbewijs voor Tokio vorig jaar al op het WK veiliggesteld.

In de wedstrijd bij de vrouwen kwam het tot een spannende eindsprint. De eerste negen zwemsters tikten binnen vijf seconden na elkaar aan. Van Rouwendaal: "Ik ben blij met de race. Vooral dat ik het 'hard' heb kunnen maken. Er zijn nog wel wat verbeterpunten voor de finish.”

Weertman was ook tevreden. "Ik ben blij met hoe ik mijn race heb ingedeeld. Ik ben vroeg naar voren gegaan. Van daar uit heb ik het tempo opgevoerd. In het laatste rechte stuk kon ik niet een goede eindsprint leveren zoals ik die zelf graag had gewild."

Pepijn Smits werd 21ste op 21,5 seconden van winnaar Olivier. "Ik heb met veel lef geraced. Dat maakte het wel wat zwaarder. Toch ben ik blij dat ik het zo gedaan heb. De finish kan beter, maar ik heb mooie stappen gemaakt ten opzichte van vorig seizoen.” Marcel Schouten, zestigste op ruim twee minuten, was kort en bondig in zijn analyse: "Niet goed is niet goed."

De World Series bestaan dit jaar uit tien wedstrijden. De openingswedstrijd was dus in Doha. Begin mei is de volgende wedstrijd op de Seychellen. Het seizoen wordt eind oktober afgesloten in Hong Kong. De Olympische wedstrijd heeft plaats op vijf en zes augustus. 

IJscrossers strijden tot laatste meter om winst in Yokohama

In het Japanse Yokohama is de eerste zogenaamde ATSX 1000-wedstrijd gehouden: de wedstrijden in het ijscross waar de meeste punten te verdienen zijn voor het WK. Deze winter staan er helaas maar twee op het programma, op 21 maart volgt die in Moskou. Tussendoor worden er wel wedstrijden gehouden waar 500 en 250 punten te verdienen zijn.

Vrouwen
De verrassende Canadese Maxie Plante pakte in de finale bij de start de leiding en kreeg met landgenote Jacqueline Legere en de Amerikaanse Amanda Trunzo twee wereldkampioenen achter zich aan. Legere leek de aanval te kunnen openen, maar Plante hield stand en nadat Trunzo op het laatste heuveltje struikelde was haar eerste grote zege binnen, voor Legere, Trunzo en de grote Letse Justine Zonne.

Mannen
Grootheden Cameron Naasz en Kyle Croxall vochten bij de eerste bocht van de finale om de leiding en Mirko Lahti ging er mee vandoor. De grote Fin struikelde vervolgens echter en deed dat gelijk daarna nog eens. Voorin vochten Naasz en Croxall een hevig duel uit, waarbij ze glijdend over de finish kwamen en een fotofinish nodig was. De Canadees Steven Cox werd derde, geholpen door Lahti's valpartijen, nadat hij eerder al dankzij het nodige geluk de finale haalde.

Na de finish moesten er nog beelden bekeken worden: Lahti diende protest in en de finishfoto had ook enige bestudering nodig. Lahti bleek gevallen te zijn na een duwtje van Naasz, die zijn schaats nét voor die van Croxall over de finish drukte. Lahti's protest werd niet gehonoreerd en dus bleef de zege in de Amerikaanse handen van Naasz.

De gehele uitzending, met uiteraard aan het eind de finales

Loting dag 3 WK afstanden

Na een enerverend tweede dag gisteren, met wereldrecords op de 10.000 meter en de ploegachtervolging voor vrouwen, is het vandaag tijd voor dag drie van het WK afstanden in Salt Lake City.

Rond de klok van half negen vanavond Nederlandse tijd staat de 5.000 meter voor vrouwen op het programma. Irene Schouten moet het in de tweede rit opnemen tegen de Japanse Sakai. In de vierde rit rijdt Esmee Visser, de olympisch kampioene op deze afstand, tegen Martina Sábliková, die donderdag de wereldtitel op de 3.000 meter pakte. In de rit erna een Canadees onderonsje met Ivanie Blondin tegen Isabelle Weidemann.

Even na half tien gaan de mannen het ijs op voor de 1.000 meter. In de vierde rit moet Pavel Kulizjnikov, de winnaar van de 500 meter, het opnemen tegen de Amerikaan Joey Mantia. De Nederlanders komen in de laatste drie ritten in actie. In rit tien rijdt Thomas Krol tegen de Rus Moesjtakov, Kjeld Nuis heeft in de rit erna de Chinees Ning als tegenstander, en de laatste rit gaat tussen Kai Verbij en de Canadees Dubreuil.

Rond tien voor half elf rijden de vrouwen de 1.000 meter. In rit zeven rijdt Letitia de Jong tegen de Chinees Li. Jutta Leerdam heeft in de rit erop ook een Chinese tegenstandster, te weten Zhao. Ireen Wüst treft in de negende rit de Poolse Czerwonka. De twee Russinnen Kachanova en Fatkulina vormen de tiende rit. Miho Takagi rijdt in de eennalaatste rit tegen Vanessa Herzog. De laatste rit gaat tussen Brittany Bowe en Nao Kodaira.

De dag wordt afgesloten met de ploegachtervolging voor mannen. In de tweede van in totaal vier ritten neemt Nederland het op tegen Noorwegen.
 

Polsstokhoogspringer Duplantis verbetert wereldrecord opnieuw

Armand Duplantis heeft zijn eigen wereldrecord verbeterd. De Zweedse polsstokhoogspringer sprong vorige week bij een indoorwedstrijd in het Poolse Torun al 6,17 meter. Vandaag in Glasgow deed hij één centimeter beter, waardoor het wereldrecord nu staat op 6,18 meter.

Duplantis bleef weer als enige in competitie over met een goeie eerste poging over 6 meter. Daarna viel hij opnieuw het wereldrecord aan en met succes. Door het wereldrecord te verbeteren streek de 20-jarige Zweed ook voor de tweede keer in één week de wereldrecordbonus van 30.000 dollar op.

Titelverdedigster Bertens weer finalist in Sint-Petersburg

Kiki Bertens staat voor het tweede jaar op rij in de finale van het WTA-toernooi in Sint-Petersburg. De titelverdedigster was in een wisselvallige wedstrijd in drie sets te sterk voor de Russische Ekarerina Alexandrova: 6-1, 4-6, 6-1.

Bertens begon uitstekend aan haar partij tegen de nummer 28 van de wereld. Al snel stond Bertens, zelf de nummer 8 op de wereldranglijst, met 4-0 voor en pakte de set uiteindelijk met 6-1. In de tweede set leek het een snelle overwinning te worden voor de Nederlandse. Direct in de tweede set had ze een break voorsprong te pakken en leek op weg naar eenvoudige zege.

Alexandrova wist zich terug te knokken in de wedstrijd, mede doordat Bertens slordiger ging spelen, en won de tweede set met 6-4. Er leek een spannende derde set aan te komen, maar niks was minder waar. Want opnieuw brak Bertens Alexandrova direct en ditmaal wist ze die break voorsprong vast te houden en pakte zelfs nog een break voorsprong, waarna Bertens het op eigen service afmaakte.

In de finale neemt Bertens het zondag op tegen Elena Rybakina uit Kazachstan. De nummer acht van de plaatsingslijst won in drie sets van de Griekse Maria Sakkari (6): 3-6, 7-5 en 6-1.

Alvarado wint Noordzeecross en is eindwinnares Superprestige

Ceylin del Carmen Alvarado heeft zaterdag in het Belgische Middelkerke de Noordzeecross gewonnen. Naast de dagwinst is de wereldkampioene veldrijden ook winnares van het Superprestige-klassement.

De strijd voor de overwinning draaide uit op een driekamp. Alvarado en Annemarie Worst kregen gezelschap Denise Betsema. In de eindsprint was de Rotterdamse opnieuw het snelste. Betsema was nipt eerder over de meet dan Worst.

Laurens Sweeck won later op de middag de wedstrijd bij de heren. De regerend Belgisch kampioen ging halverwege de wedstrijd in de aanval en kwam solo over de finish. De tweede plaats was voor Toon Aerts. Eli Iserbyt werd derde. Met een vierde plaats was Lars van der Haar de beste Nederlander.

Uitslag vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
2. Denise Betsema (NED)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Shirin Van Anrooij (NED)
5. Eva Lechner (ITA)
6. Yara Kastelijn (NED)
7. Ellen Van Loy (BEL)
8. Inge Van Der Heijden (NED)
9. Anna Kay (GBR)
10. Sanne Cant (BEL)

Eindklassement vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED) 96 punten
2. Yara Kastelijn (NED) 86
3. Annemarie Worst (NED) 78
4. Alice Maria Arzuffi (ITA) 67
5. Sanne Cant (BEL) 67
6. Eva Lechner (ITA) 61
7. Ellen Van Loy (BEL) 52
8. Inge Van Der Heijden (NED) 50
9. Shirin Van Anrooij (NED) 36
10. Laura Verdonschot (BEL) 31

Uitslag mannen
1. Laurens Sweeck (BEL)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Eli Iserbyt (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Michaël Vanthourenhout (BEL)
6. Thomas Pidcock (GBR)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Tom Meeusen (BEL)
9. Niels Vandeputte (BEL)
10. Joris Nieuwenhuis (NED)

Eindklassement mannen
1. Laurens Sweeck (BEL) 84 punten
2. Eli Iserbyt (BEL) 81
3. Lars van der Haar (NED) 76
4. Toon Aerts (BEL) 74
5. Quinten Hermans (BEL) 72
6. Thomas Pidcock (GBR) 63
7. Corné Van Kessel (NED) 63
8. Michaël Vanthourenhout (BEL) 40
9. Tim Merlier (BEL) 35
10. Jens Adams (BEL) 33

Indrukwekkende Quintana pakt zege op Mont Ventoux in Tour de la Provence

Nairo Quintana heeft indruk gemaakt in de Tour de la Provence. De Colombiaanse klimmer reed op de flanken van de Mont Ventoux iedereen uit het wiel en won met bijna anderhalve minuut voorsprong op de nummer twee Alexey Lutsenko. Quintana neemt door de zege ook de leiderstrui over van Aleksandr Vlasov.

De koninginnenrit in de Tour de La Provence stond vandaag op het programma met aankomst op de Mont Ventoux. De klimmers konden zich op maken voor een mooie strijd, maar voordat de beklimming begon moest er eerst ruim honderd kilometer gereden worden over vlakke wegen.

Op die vlakke wegen reed er een kopgroep weg van vijf: Rémi Cavagna, Timothy Dupont, Johan Jacobs, Bryan Alaphilippe en Jérémy Leveau. Cavagna vond het niet snel genoeg gaan in de kopgroep en besloot er solo vandoor te gaan. Aan de voet van de beklimming had de Fransman nog een voorsprong vier minuten. Door het stevige tempo in het peloton maakte Cavagna echter geen kans op zege en op zeven kilometer van de meet werd hij ingelopen.

Quintana liet zijn ploeg op de Mont Ventoux werken en dat zich ook betalen. Eerst was het Warren Barguil die zich op kop zetten van het peloton en later nam Winner Anacona over van de Frans kampioen. Na het werk van Anacona besloot Quintana zijn aanval in te zetten op ruim zes kilometer van de streep. In eerste instantie kon Sepp Kuss nog volgen, maar niet veel later moest de Amerikaan van Jumbo-Visma passen bij Quintana.

Quintana demonstreerde zijn klasse en reed steeds meer weg bij de anderen. Achter de renner van Arkea-Samsic ontstond er een groepje van drie man, met daarbij leider Vlasov. De drie wisten op geen moment tijd goed te maken op Quintana, die op een overtuigende manier wist winnen. Door de enorme verschillen neemt de Colombiaan, die deze winter de overstap maakte van Movistar naar Arkea-Samsic, de leiding in het klassement over van Russisch kampioen Vlasov.

Schulting pakt WB-eindzege 1500 meter; Knegt wint B-finale bij rentree

Suzanne Schulting heeft in Dordrecht tijdens de wereldbekerfinale de 1500 meter op haar naam geschreven. Met deze zege pakte ze ook de eindzege in het wereldbekerklassement. Sjinkie Knegt maakte zijn individuele rentree gemaakt op het ijs. Hij won uiteindelijk de B-finale. 

Schulting veroverde op onnavolgbare wijze goud op de 1.500 meter. Bij het ingaan van de laatste ronde had de 22-jarige Friezin een ruime achterstand op Kim Ji-Yoo, maar ze wist haar schaats nog net voor de Zuid-Koreaanse over de finish te drukken. De olympisch kampioen op de 1.000 meter wist in Dordrecht drie Zuid-Koreaanse vrouwen voor te blijven. Schulting won net als vorig jaar het eindklassement op de 1.500 meter.

Xandra Velzeboer wist zich net niet te plaatsen voor de finale op dezelfde afstand. De negentienjarige Culemborgse moest in haar heat de Koreaanse Kim Ji-yoo en Noh Ah-rum voorlaten en kwam als derde over de streep.

Knegt eindigde in zijn halve finale op de derde plaats, terwijl de twee besten later op zaterdag naar de finale gaan. De heat werd stilgelegd nadat in korte tijd vier schaatsers, onder wie Knegt, ten val waren gekomen. Er volgde een herstart, waarbij Knegt de Zuid-Koreaan Lee June-seo en de Canadees Steven Dubois voor moest laten gaan. In de B-finale kwam Knegt juichend als nummer één over de streep. De dertigjarige Fries rekende af met landgenoten Sven Roes, Friso Emons en de Japanner Keita Watanabe.

Het publiek in Dordrecht beloonde Knegt met een luid applaus. Het was zijn eerste individuele wedstrijd sinds hij ruim een jaar geleden ernstige brandwonden opliep. Vrijdag maakte de dertigjarige Fries al zijn rentree in de relay.

Update 16.30 uur

Itzhak de Laat heeft een bronzen medaille gepakt op de 1000 meter. De Nederlander reed een sterke finale, maar kwam vlak voor het einde ten val. Eremetaal leek verkeken, maar door de diskwalificatie van de Zuid-Koreaan Park In-wook, schoof De Laat in de eindstand alsnog door naar de derde plaats. De Zuid-Koreaan Kim Dag-yeom won het goud, het zilver ging naar de Canadees Cedrik Blais. 

Lara van Ruijven greep bij de vrouwen naast een medaille op de 1000 meter. Ze eindigde als vijfde in finale. Het goud was voor de Zuid-Koreaanse Lee Yu-bin.

Update 18.00 uur

Op de relay bereikten de Nederlandse vrouwen overtuigend de finale. Schulting, Van Ruijven, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries stelden in de halve eindstrijd de eerste plek veilig, voor Canada en Japan. De finale op zondag gaat tussen Nederland, Canada, Rusland en Zuid-Korea.

Ook de mannen - De Laat, Knegt, Daan Breeuwsma en Sven Roes - mogen zich opmaken voor de strijd om de medailles. In een sterk bezette tweede heat eindigde Nederland als tweede achter de Zuid-Koreanen en voor Rusland. Ook Canada en China plaatsten zich voor de finale.


FreestyleskiŽr Kenworthy wint eindelijk weer in halfpipe

Freestyleskiër Gus Kenworthy heeft na ruim vier jaar eindelijk weer eens een World Cup-zege bij mogen schrijven. De vanaf dit seizoen voor geboorteland Groot-Brittannië uitkomende skiër was de beste in het Canadese Calgary.

In zijn eerste van drie finaleruns scoorde Kenworthy een uitstekende 93,20 punten bij elkaar. Nadat de Canadees Brendan MacKay in diens derde run tot 91,00 punten kwam en de Amerikaan Birk Irving op 90,40 bleef steken was het gedaan en kon Kenworthy het afdoen met een ererun.

Gus Kenworthy

Bij de vrouwen ging de winst voor de tweede keer naar de pas 16-jarige Eileen Gu, die dit seizoen van de VS naar China gewisseld is. Haar 94,00 punten in de derde run bekroonden een finale waarin ze de winst met haar tweede run ook al binnen had, terwijl de Canadese Rachael Karker (89,20) en de Russische Valeriya Demidova (87,20) het podium completeerden. Isabelle Hanssen eindigde als achttiende.

Eileen Gu

Skisensatie Robinson wint na fenomenale run

Alpineskiester Alice Robinson heeft in het Sloveense Kranjska Gora de tweede World Cup-zege uit haar carrière gepakt. De pas 18-jarige Nieuw-Zeelandse was een klasse apart op de lastige Podkoren-piste en zegevierde zo opnieuw, nadat ze ook de openingswedstrijd in Sölden al won in oktober.

Na de eerste run stond Petra Vlhova aan de leiding. De Slowaakse dook 0,24 seconden onder de tijd van de Nieuw-Zeelandse tiener Alice Robinson, die halverwege zelfs nog een joekel van een fout maakte. Toch was de voorsprong op de eveneens uiterst jonge Sloveense Meta Hrovat met 0,77 seconden aanzienlijk, terwijl de Zwitserse Wendy Holdener (+0,86) en het Italiaanse duo Marta Bassino (+0,89) en Federica Brignone (+0,94) ook nog zeker kans hadden. Thuisfavoriete Tina Robnik (+0,95) en de Zwitserse Michelle Gisin (+0,96) bleven nog binnen een seconde.

In de tweede manche verzekerde Gisin zich van positiebehoud door de leiding in handen te nemen, waar Robnik tot grote vreugde van het publiek dan weer 0,13 seconden onderdoor dook. Dat publiek kon nog wat harder juichen, want Brignone viel terug tot achter Robnik. Bassino was vervolgens vijf honderdsten van een seconde sneller, maar kon niet lang genieten: Holdener zette een prima run neer en was welgeteld één honderdste rapper dan de Italiaanse.

De jonge Hrovat leverde wat voorsprong in, maar hield precies stand: ze noteerde exact dezelfde tijd als Holdener en dus waren ze beiden verzekerd van het podium. Veel meer zat er ook niet in: de nog zo jonge Robinson hield het nu bij een vrij klein foutje en vernietigde de leidende tijd met maar liefst 1,59 seconden. Alleen Vlhova stond nog boven, maar ook voor de Slowaakse was de bizarre run van Robinson iets teveel van het goede: ze werd tweede op 0,32 seconden.

COVID-19 coronavirus: Eerste dode in Europa en besmetting in Afrika

Wederom zijn er weer een hoop nieuwe besmettingen gemeld met het COVID-19 coronavirus. Het aantal besmettingen staat inmiddels op ruim 67.000 en is het dodental gestegen tot 1527. In Frankrijk is het eerste dodelijke slachtoffer in Europa gemeld. Het gaat om een Chinese toerist die reeds 16 januari in het land kwam en pas aan het einde van de maand in het ziekenhuis werd opgenomen.

In Egypte is de eerste besmetting met het virus op het Afrikaanse continent vastgesteld. Volgens de woordvoerder van het gezondheidsministerie zou het gaan om een 'buitenlander' die op bezoek was in het land. De besmetting werd opgemerkt nadat Egypte een strengere controle had ingevoerd voor inkomende reizigers uit risicogebieden.

Op het cruisseschip Diamond Princess dat voor anker ligt in Yokohama, Japan, lijkt de quarantaine niet het gewenste resultaat te behalen. Vandaag werden weer 67 nieuwe besmettingen gemeld aan boord waardoor het aantal stijgt naar 285. De Verenigde Staten heeft besloten om de 380 op het schip aanwezige Amerikanen van boord te halen en naar hun eigen land terug te vliegen.

thewuhanvirus.com
thewuhanvirus.com

Imam Blauwe Moskee: 'Doodsbedreigingen te wijten aan commissie Tweede Kamer'

Bij de Blauwe Moskee komen de laatste dagen ernstige bedreigingen binnen. Volgens hoofdimam Yassin Elforkani komt dat mede door de suggestieve vraagstelling van de parlementaire ondervragingscommissie van de Tweede Kamer naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen. 'Ze moeten echt beseffen wat ze de laatste tijd met ons hebben gedaan.'

De bedreigingen, veelal gedaan via social media, gaan ver. Tot de dood aan toe. 'Laten we de tent in brand steken, zulke bedreigingen', zegt Elforkani. Hij legt een directe link met de commissie, die afgelopen week de voorzitter van de Blauwe Moskee, Jacob van der Blom,  zeer stevig bevroeg over het geld dat vanuit het buitenland toevloeit naar de moskee. 

'Misschien is dit wel het moment om een oproep te doen aan een deel van de Nederlandse samenleving: Hou alsjeblieft op met ons bedreigen, want wij zijn niet het gevaar. Wij willen juist hand in hand met u optrekken om elke vorm van extremistisch gedachtegoed tegen te gaan.'

'Grote tassen cash geld'
Elforkani zegt met name moeite te hebben met de manier waarop de vragen gesteld werden door de ondervragingscommissie. Die vragen waren volgens hem te gesloten. 'Als je vraagt: "Krijgen jullie grote tassen cash geld?'' En mijn voorzitter wil daar op een uitgebreide manier op antwoorden en u grijpt in en zegt: "Nee, ik wil dat u ja of nee zegt." En waarin ook gesuggereerd wordt over Moslimbroederschap, een enge groepering, zoals dat gedefinieerd wordt vanuit de commissie, die ongrijpbaar is. Als je dat allemaal suggereert, dan kan ik best wel begrijpen dat sommige mensen zeggen: "Als u er niets aan kan doen, dan gaan wij er wat aan doen.'

Voorstander buitenlandse financiering
Elforkani zegt nooit geld te hebben ontvangen van de beweging Moslimbroederschap. Maar wel vertelde hij eerder deze week een voorstander te zijn van de bouw van nieuwe moskeeën in Nederland, gefinancierd met buitenlands geld. Ook de Blauwe Moskee werd met financiering uit het buitenland gebouwd.

Zo is de Blauwe Moskee gebouwd met geld uit Koeweit, waar de islam een staatsgodsdienst is; heel anders dan in Nederland. Volgens Elforkani is het niet zo dat Koeweit daarmee ook bepaalt wat er in de moskee gebeurt.

'Wat er in Koeweit gebeurt dat is hun pakkie aan. Wij gaan over Nederland en u staat hier voor een Blauwe Moskee: een Nederlandse naam, waar Nederlands gesproken wordt, waar jongere generaties naartoe komen. Nederlandser kan het niet.' Het geld voor de moskee kwam uit Koeweit omdat het er Nederland niet is, zegt de imam. 'Het gaat om dure gebouwen.'

Die grote sommen geld worden niet 'zomaar' overgemaakt vertelt Elforkani. Het gaat via een fonds waar aanvragen ingediend kunnen worden. 'Dat gebeurt in Nederland. Dat gebeurt in Europa. Dat gebeurt in allerlei andere landen.' Als Koeweit het probleem is dan zegt hij het vreemd te vinden dat de Nederlandse overheid zelf goede relaties met het land onderhoudt.

Over de vrees dat er met het geld ook radicale ideeën hun ingang vinden bij de moskeeën zegt Elforkani: 'Ik ga daarover. Ik ben de bestuurder en ik zorg ervoor dat er geen radicale imams komen. Beter bewijs kan ik u niet bieden.'

Skivliegers vechten spannende strijd uit op de Kulm

In het Oostenrijkse Tauplitz/Bad Mitterndorf is de eerste World Cup-wedstrijd in het skivliegen van dit seizoen afgewerkt. Het werd een spannende strijd op de roemruchte Kulm, waar het pas in de laatste sprongen beslist werd.

In de eerste ronde vloog Karl Geiger naar een indrukwekkende 230 meter en dat leverde de Duitser de leiding op. De Oostenrijker Stefan Kraft volgde op korte afstand, met de Pool Piotr Zyla in zijn kielzog. Ook de Sloveen Timi Zajc, de Japanner Ryoyu Kobayashi en Zyla's landgenoot Dawid Kubacki maakten nog zeker een realistische kans op het podium, de rest stond al wat verder weg.

In de finaleronde was het Antti Aalto die van buiten de top-6 de beste indruk: hij stond achtste na de eerste ronde en het Finse schansspringen lijkt zowaar weer wat leven te hebben. Kubacki nam vervolgens wel de leiding over, Kobayashi viel terug tot achter Aalto, die zo zelfs zeker was van een plekje in de top-6. Zajc hield zijn plek vast, maar Zyla sprong er overheen en zag Kraft achter hem eindigen.

Zo stond alleen Geiger nog boven en de Duitser maakte het spannend: hij kwam net tekort en viel daarmee zelfs ineens terug naar de vierde plek, waardoor Zyla na zijn zege op de Holmenkollen in Oslo bijna zeven jaar geleden eindelijk zijn tweede overwinning pakte.

Eigenwijze kerkklok tot zwijgen gebracht

De kerkklok van Hauwert (west-Friesland) hield er nogal eigen gewoontes op na die voor overlast en onjuiste tijdmeldingen zorgde. In Hauwert lijkt er weinig behoefte te zijn aan het luiden. Een enquête leverde slechts 20 reacties op en die waren ook nog eens verdeeld.

Eén bewoner stelt: "Van mij mag hij wel gerestaureerd worden. Het kerkgebeuren is er al niet meer in. Dat de klok dan evengoed slaat is wel leuk. Bij een kerk zit een klok en ik vind dat die dan hoort te luiden." Een andere vindt het wel lekker rustig zo.

De reparatie vereist een elektrische aansturing, die kost rond de 9.000 euro. De eigenaar van de kerk, Pieter Nes, heeft een aanzienlijk deel van dat bedrag ter beschikking. Als er echter geen behoefte is in het dorp, dan houdt het op.

Zijn biomassacentrales de toekomst van de energievoorziening of ordinaire vervuilers?

Zijn biomassacentrales nou de toekomst van de energievoorziening in Amsterdam óf een nieuwe bron van uitstoot en vervuiling? Volgens tegenstanders is het verbranden van hout, wat ze gaan doen in de centrales in Diemen en naast de Coentunnel, slecht voor de luchtkwaliteit in de stad. Voorstanders zeggen dat houtverbranding niet voor meer CO2 uitstoot zorgt dan fossiele brandstoffen.

Biomassa is niet de heilige graal voor Martin Junginger, hoogleraar bio-economie aan de Universiteit van Utrecht, maar wel een goede manier voor Amsterdam om aan de klimaatdoelen te voldoen. "Biomassa is geen 'silverbullet' maar vergeleken met andere vormen van vervuiling is het nou ook niet een showstopper", zegt de hoogleraar.

Biomassa bestaat in verschillende vormen dierlijk of plantaardig restmateriaal. In de ovens van de Vattenfall centrale in Diemen en het AEB in West gaat snoei- en resthout verbrand worden. "Uiteraard komt er dan ook CO2 vrij, maar we besparen er wel aardgas mee en dat is de hele bedoeling van biomassa. Het levert CO2 besparing op ten opzichte van fossiele brandstoffen zoals aardgas."

Fenna Swart, van het Comité Schone Lucht Amsterdam, is fel tegenstander van de komst van de centrales in en rond de stad. Volgens haar is de CO2 uitstoot zorgwekkend en een bedreiging voor de gezondheid. "We moeten nog even door op gas de aankomende jaren, dat is geen enkel probleem. Er is een enorme pot subsidie, namelijk ruim 14 miljard. Laten we die gaan inzetten om onderzoek te doen naar échte duurzame energie zoals zon, wind en water."

Links of rechtsom is de kans groot - er lopen nog procedures - dat de biomassacentrales gewoon open gaan en hout in hun ovens gaat verbranden. De gemeente is contracten aangegaan met vier leveranciers die het hout binnen een straal van 150 kilometer rond Amsterdam op mogen halen. Maar bij verkoop van het AEB en de centrale kunnen die contracten aangepast worden. "De wethouder heeft dat gezegd, maar er is absoluut niet genoeg hout in Nederland. Dat moet dan uit de Baltische staten gehaald worden of Scandinavie", vreest Swart. "Je kunt je bedenken wat dat betekent voor de biodiversiteit, voor de dieren die daar afhankelijk van zijn."

Stand van zaken omtrent bombrieven

Naar aanleiding van de afpersingsbrieven met snelontvlambare inhoud is de politie een uitgebreid onderzoek gestart. In het rechercheonderzoek, dat wordt geleid door de eenheid Amsterdam, is door het Openbaar Ministerie een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot oplossing van de zaak. 

Vanaf eind 2019 zijn tien bedrijven uit het hele land op verschillende momenten doelwit geworden van afpersingsbrieven en/of hebben brieven met een ontbrandende inhoud ontvangen. Enkele van deze brieven zijn tot ontbranding gekomen. Daarbij is gelukkig niemand gewond geraakt, maar de betrokkenen zijn logischerwijs erg geschrokken.

In de afpersingsbrieven wordt van de geadresseerde bitcoins geëist. Wanneer daar niet aan wordt voldaan, wordt gedreigd met nare gevolgen.

Gelukkig is er tot dusverre niemand daadwerkelijk gewond geraakt door de brieven. De politie heeft onderzoek gedaan naar de inhoud van de enveloppen en stelt dat het mogelijk was geweest dat de opener van de envelop serieuze brandwonden zou hebben opgelopen.

De afpersingsbrieven zijn vooralsnog enkel gericht aan tien bedrijven. De politie heeft nauw contact met de afgeperste bedrijven en heeft hen een duidelijk handelingsperspectief gegeven. Ook met postbezorgende bedrijven is nauw contact en een handelingsperspectief gegeven.

De afpersingsbrieven en brieven met ontbrandende inhoud zijn vooralsnog verstuurd in witte enveloppen. De enveloppen zijn gefrankeerd met twee postzegels. Het adreslabel is geprint en de enveloppen worden uit naam van het CIB of een afzender met een fictieve naam verstuurd. In de enveloppe is een duidelijke verdikking voelbaar. Heeft u twijfels over een enveloppe die u heeft ontvangen? Controleer dan de afzender, neem indien mogelijk contact op met de afzender of er een brief is verstuurd. Indien u de situatie niet vertrouwt, kunt u te allen tijde contact zoeken met de politie.

Blijf bij twijfel van de enveloppe af en creëer afstand. Maak een inschatting of de enveloppe voldoet aan de bovenstaande kenmerken. Kijk naar de afzender en probeer te achterhalen of de afzender een bestaand bedrijf is en probeer contact te zoeken met de afzender of er daadwerkelijk iets naar u is verzonden. Is dat niet het geval en vertoont het poststuk verdachte kenmerken? Alarmeer dan de politie. 

De politie heeft vanaf het eerste afpersingssignaal de zaak zeer serieus opgepakt. Het onderzoek staat onder leiding van de recherche van de eenheid Amsterdam. Daar werkt een Team Grootschalige Opsporing aan de zaak. Zij worden ondersteund door experts van de Forensische Opsporing en politiepsychologen, maar ook door externe experts op het gebied van taal, papier en cryptomunten.

In een afpersingsonderzoek zoals momenteel gaande is, wordt uiteraard alles uit de kast gehaald om de afperser zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden. Daarbij wordt uiteraard sporenonderzoek gedaan op vingerafdrukken en aanwezigheid van dna-materiaal. Alle delen van de enveloppen en inhoud worden daarbij minutieus onderzocht met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daarnaast wordt de expertise ingeschakeld van de meest uiteenlopende (externe) specialisten die meer duiding kunnen geven over de achtergrond van de afperser. 

Het Openbaar Ministerie heeft een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de verdachte(n).

Het onderzoek is in volle gang, waarbij alle registers worden opengetrokken. Er hebben nog geen aanhoudingen plaatsgevonden.

Update 11.49 uur
Een papieren zakje met daarop een schets van Delft: het is een van de eerste concrete aanwijzingen in de bombrief-zaak die de politie deelt met het publiek. In de zakjes die gebruikt worden om souvenirs mee te verpakken, zat de explosieve stof die gebruikt werd in de recent verstuurde bombrieven.

bombrief souvenirzakje 1
Bombrief souvenirzakje 1 Afbeelding: Politie

Bombriefzakje 2
Bombriefzakje 2 Afbeelding: Politie

'Wanneer iemand zonder duidelijke reden om meer van dit soort zakjes heeft gevraagd in een winkel of deze om onduidelijke reden in behoorlijke hoeveelheid bezit of heeft besteld, is dat voor ons interessant.'

Het souvenirzakje dat de afperser gebruikt is een belangrijk aanknopingspunt voor de politie, zegt Dutihl. 'Het is ongeveer net zo groot als een post-it note of een dubbelgevouwen portemonnee. We hebben goed in kaart gebracht waar ze te koop zijn en hopen dat er mensen zijn die iets opvallends hebben gezien bij iemand met betrekking tot deze zakjes.'

De recherche komt graag in contact met mensen die meer informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek. Er kan contact opgenomen worden via  0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of met het Team Criminele Inlichtingen 079-3458 999.

Afbeelding : Politie
Afbeelding : Politie

Titelverdediger Monfils in halve finales Rotterdam

Tennisser Gaël Monfils heeft zich na 2009, 2016 en 2019 voor de vierde keer geplaatst voor de halve finales van het ATP-toernooi van Rotterdam. De mondiale nummer negen en titelverdediger was in Ahoy met 7-6 (5), 6-2 te sterk voor de Brit Daniel Evans (ATP-33).

In de halve finales neemt Monfils het op tegen de Servische nummer 39 van de wereld, Filip Krajinovic, die ondanks drie finales nog nooit een ATP-toernooi won. Krajinovic haalde eerder dit jaar in Montpellier ook al de halve finales en verloor daarin van Monfils, dit keer was de Serviër in de kwartfinales met 7-6 (2), 6-4 verrassend te sterk voor de Rus Andrey Rublev (7), die in januari al twee titels pakte.

In de andere halve finale staat de nog altijd maar 19-jarige Canadees Felix Auger-Aliassime (ATP-21), die vorig jaar drie finales speelde en dit jaar in Adelaide ook al bij de laatste vier stond. In Rotterdam won hij met 6-4, 7-6 (6) van de Sloveen Aljaz Bedene (ATP-52), dus zit zijn eerste ATP-toernooizege er nog altijd in.

Auger-Aliassime moet dan wel winnen van Pablo Carreño Busta (ATP-30). De Spanjaard, debuterend in Rotterdam, was in de kwartfinales na een heuse thriller te sterk voor het Italiaanse wildcardtalent Jannik Sinner: 7-5, 3-6, 7-6 (6).

Jans zet stap terug als coach Cincinnati na beschuldiging van racisme

Vrijdagavond werd bekend dat Ron Jans voorlopig terug is getreden van zijn spelersgroep bij FC Cincinnati. De oefenmeester heeft volgens The Cincinnati Inquirer het 'N-woord' meegezongen toen er in de kleedkamer een liedje werd gedraaid en zijn club is inmiddels een onderzoek begonnen naar het voorval.

In een eerste reactie aan het Algemeen Dagblad laat Jans weten 'kapot' te zitten. "Ik denk alleen maar: 'Is dit echt wat er momenteel allemaal gebeurt?' Ja, het is echt. De zomer is opeens een winter voor mij geworden", beantwoordt hij zijn eigen vraag tegenover de ochtendkrant.

Jans geeft toe dat hij beter niet op een dergelijke manier mee had kunnen zingen: "Ik ben inderdaad wat onhandig geweest door een stukje tekst mee te zingen. Maar nu wordt van iets onhandigs iets heel groots gemaakt."

Vanwege het lopende onderzoek kan hij verder niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Jans benadrukt wel alles wat te maken heeft met slavernij, discriminatie en racisme te 'haten'.

"Als ik kan helpen dat te bestrijden in de samenleving, dan doe ik heel graag mee. Ik heb onder meer het Apartheid Museum bezocht, heb veel films en boeken over dit onderwerp gekeken en gelezen."

Jans, die zelf veel naar hiphop-nummers luistert, kende het liedje in kwestie niet. "Ik voel me niet schuldig. Want ik bén geen racist. Wat ik heb gedaan is in Amerika toch enigszins onhandig."

"Maar tussen een onhandige actie en wat er nu allemaal gebeurt, dat is niet te bevatten." De oefenmeester betreurt de gang van zaken dan ook, aangezien hij het goed naar zijn zin heeft in de Verenigde Staten: "Deze hele situatie voelt gewoon zó vreemd aan."

'Antony komende zomer voor recordbedrag naar Ajax'

Ajax maakte afgelopen week het vertrek van Hakim Ziyech naar Chelsea bekend en dus moeten de Amsterdammers een opvolger voor de spelmaker zien te vinden. In de nacht van donderdag op vrijdag komt vanuit Brazilië het bericht dat de koploper van de Eredivisie een akkoord met São Paulo nadert over de komst van Antony. Met de deal zou een totaalbedrag van dertig miljoen euro gemoeid zijn.

Antony werd in de winterse transferperiode al gelinkt aan een overstap naar Ajax en directeur voetbalzaken Marc Overmars deed toen nog een vergeefse poging om de negentienjarige vleugelspeler al in januari naar Nederland te halen. Een bod van 25 miljoen euro, waarvan 15 miljoen aan een vaste transfersom, 5 miljoen aan eventuele bonussen en 5 miljoen voor de 20 procent van de transferrechten van David Neres die São Paulo nog in handen heeft, kon de Brazilianen echter niet bekoren.

UOL Esporte weet nu te melden dat Ajax er een schepje bovenop heeft gedaan en rond is met São Paulo. De Amsterdammers bieden een vaste transfersom van twintig miljoen, inclusief vijf miljoen aan bonussen en vijf miljoen voor de rechten op Neres. Het totaalbedrag zou daarmee uit kunnen komen op 30 miljoen, met een transfersom van maximaal 25 miljoen voor Antony. Hij zou daarmee de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis worden. Dat record is nu nog in handen van Daley Blind, wiens komst van Manchester United maximaal 21 miljoen kostte.

Globo Esporte rept zaterdagochtend eveneens van een akkoord tussen beide clubs, al is de verdeling van de bedragen volgens deze sportkrant iets anders. Ajax betaalt volgens de berichtgeving een vaste transfersom van zestien miljoen, wat door middel van bonussen met nog zes miljoen op kan lopen. De transferrechten voor Neres worden door Ajax voor naar verluidt zeven miljoen afgekocht. Ook kan São Paulo een doorverkooppercentage van twintig procent tegemoetzien als Ajax Antony voor meer dan zestien miljoen weet te verkopen. De Telegraaf weet toe te voegen dat de jongeling zelf op hoofdlijnen akkoord is met Ajax over een vijfjarig contract. Zodra hij de medische keuring heeft doorstaan, kan de overstap wereldkundig worden gemaakt.

São Paulo kan het geld dat Antony binnenbrengt goed gebruiken, aangezien de club het afgelopen jaar afsloot met een tekort van om en nabij de veertig miljoen euro. De gesprekken tussen de twee clubs raakten in een stroomversnelling nadat directeur Alexandre Pássaro in Nederland, waar hij was voor een UEFA-cursus, langsging bij Ajax om de gesprekken vlot te trekken.

Man met bijl in rugzak opgepakt voor poging tot doodslag

De politie arresteerde vrijdag rond 17:30 uur op de Glacisstraat in Vlissingen een 27-jarige man voor poging tot doodslag.  Het vrouwelijke slachtoffer uit Vlissingen werd vrijdagochtend rond 08:30 uur buiten op de Kasteelstraat mishandeld. Zij wist te ontkomen en de dader vluchtte. De aanleiding ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

De politie stelde een onderzoek in, maar kon de verdachte in eerste instantie niet traceren. Agenten doorzochten de woning van de verdachte. Er lagen enkele legale steekwapens en een illegaal mes in de kamer. De politie nam deze in beslag en nam de andere wapens uit voorzorg ook mee. Rond 17:30 uur werd de man op de Glacisstraat aangetroffen door de politie en kon hij worden  aangehouden.  In zijn rugzak vonden agenten een bijl. Ook deze werd in beslag genomen.

KNVB en ING gaan voor verdere groei in het vrouwenvoetbal

De KNVB en ING zetten zich de komende jaren samen in om het meiden- en vrouwenvoetbal verder te ontwikkelen en te professionaliseren. Het moet ‘normaal’ worden om bij voetbal ook meteen te denken en te praten over meiden- en vrouwenvoetbal. De gezamenlijke ambitie is dan ook om het meiden- en vrouwenvoetbal nóg meer te integreren in de voetbalwereld. De komende vijf jaar werken de KNVB en ING gezamenlijk aan een groei van 25% naar 200.000 vrouwelijke KNVB-leden en 25% meer vrouwelijk kader bij amateurclubs. Aan amateurclubs waar ING hoofdsponsor is, stelt ING bovendien de vernieuwde voorwaarde dat minimaal 25% van het sponsorbedrag wordt besteed aan meiden- en vrouwenvoetbal.

Voetbal is anno 2020 nog niet 100% inclusief
Uit recent onderzoek van de KNVB en ING blijkt dat Nederland klaar is voor een groei van vrouwenvoetbal en dat er tegelijkertijd ook nog winst te behalen is. 67% van de Nederlanders vanaf 16 jaar is het oneens met de stelling dat voetbal een typische mannensport is. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt bovendien dat de verdeling van mannen en vrouwen in verschillende rollen, zoals trainers en bestuurders, binnen amateurvoetbalverenigingen meer gelijk moet zijn. Dit sluit aan bij de doelstellingen van de KNVB en ING.

Bondscoach Sarina Wiegman ambassadeur meiden- en vrouwenvoetbal
Sarina Wiegman, bondscoach van de OranjeLeeuwinnen, is vanaf 14 februari 2020 de ambassadeur meiden- en vrouwenvoetbal. Ze is met de OranjeLeeuwinnen Europees kampioen en vicewereldkampioen. Ze is een inspiratiebron voor veel voetballiefhebbers en juist daarom past zij zo goed bij de ambities en de plannen die de KNVB en ING hebben. Sarina Wiegman: “Het meiden- en vrouwenvoetbal heeft de afgelopen paar jaar al enorme stappen gemaakt. Dat is geweldig om van dichtbij te zien en te ervaren. Maar, en dat kan ik niet vaak genoeg zeggen, we zijn er nog niet. De volgende stap die we willen zetten, is dat er voor ieder meisje, voor iedere vrouw een plek is in het voetbal. Binnen of buiten het veld. En het is supermooi dat ING en de KNVB hier vol op willen inzetten.”

Minimaal 25% sponsorbedrag amateurvoetbal aan meiden- en vrouwenvoetbal
In augustus 2020 verlengt ING alle sponsorcontracten met meer dan 500 amateurvoetbalverenigingen. Aan amateurclubs waar ING hoofdsponsor is, stelt ING de vernieuwde voorwaarde dat minimaal 25%, van het sponsorbedrag wordt besteed aan meiden- en vrouwenvoetbal. Steven Sedee, Manager Sportsponsoring ING: “Amateurverenigingen zijn de basis van het Nederlandse voetbal. Het is belangrijk voor het blijvende succes van het meiden- en vrouwenvoetbal dat de amateurclubs hun rol hier in pakken. Zij hebben de kennis, kunde en faciliteiten in huis om meiden- en vrouwenvoetbal aan te bieden en een plek te geven die het verdient. ING wil daarbij als hoofdsponsor van de KNVB en het Nederlandse voetbal voetballiefhebbers (jong en oud, man en vrouw, speler of fan) zo goed mogelijk faciliteren zodat ze dat kunnen doen wat ze het liefste doen: met voetbal bezig zijn."

Visie vrouwenvoetbal 2018-2020
ING sluit aan bij de visie vrouwenvoetbal 2018-2022 die de KNVB voor deze periode heeft geïntroduceerd. Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal KNVB: “Het is fantastisch dat ING het meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland zo’n warm hart toedraagt en het belang inziet van doorontwikkeling op alle gebieden. We willen de komende jaren nog meer en beter passende plekken voor spelers creëren en alles op alles zetten om ook vrouwen aan ons te binden in andere voetbalrollen, bijvoorbeeld als bestuurder, trainer en scheidsrechter. Samen zijn we van plan om mooie stappen te zetten, zodat nog meer meiden en vrouwen, in welke rol dan ook, van ons voetbal gaan genieten. Ideaal om dit met een enthousiaste partner als ING te doen, die dicht bij de clubs staat en al jaren het voetbal ondersteunt."

Buschauffeur beledigd, bedreigd en bespuugd

Op dinsdag 1 oktober wordt bij de halte Majellapark aan de Vleutenseweg in Utrecht een man door een buschauffeur erop gewezen dat hij moet inchecken of een kaartje moet kopen. De man gedraagt zich vervolgens zo vervelend dat een discussie met de chauffeur erin uitmondt dat hij de chauffeur uitscheldt, met de dood bedreigt en bespuugt.

De man windt zich zo op dat hij vervolgens de chauffeur verbaal met de dood bedreigt. Dan grist hij zijn kaartje uit de hand van de chauffeur, stapt via de voordeur uit, draait zich om en spuugt vol in de richting van het gezicht van de chauffeur. Het grootste gedeelte van de spuug vliegt gelukkig voor het gezicht van hem langs, maar wat kleinere spetters belanden wel in zijn gezicht. De rest loopt langs de ruit naast de chauffeur naar beneden. De voordeur is inmiddels gesloten en de chauffeur plaatst een noodoproep.

De politie heeft beelden van de agressieve man vrijgegeven. Aangezien hij bij de halte Majellapark in de bus wilde stappen, is het goed mogelijk dat hij in de omgeving van het Majellapark woont of werkt. Mensen die meer informatie hebben kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via het tipformulier op de website. 

Pieren bij storm verboden toegang

Na de storm Ciara die afgelopen week over ons land raasde is het dit weekend weer raak met storm Dennis. De storm, die vanaf Canada over de oceaan onze richting opkomt, zal vermoedelijk op zaterdag en zondag voor storm en zware windstoten zorgen. De storm zorgt vooral aan de kust voor een mooi, spectaculair maar ook gevaarlijk schouwspel. Toeschouwers zijn zich niet altijd bewust van de gevaren, of nemen het gevaar voor lief.

Een van die gevaarlijke plaatsen zijn de pieren (Noordelijke en Zuidelijke Havendam) in IJmuiden die met storm worden afgesloten middels slagbomen. In het verleden hebben hier met storm ongevallen plaatsgevonden. Twee slachtoffers zijn vermoedelijk verdronken nadat zij door overslaande golven vanaf de pier in zee terechtkwamen. Voor het publiek bestaat dus een reëel gevaar, dat ook geldt voor hulpverleners. Leden van bijvoorbeeld de Reddingsbrigade Nederland en Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij lopen ernstige risico’s als zij in actie moeten komen.

Al in 2005 spraken de Burgemeester van Velsen, de IJmuider Reddingsbrigade en Rijkswaterstaat af dat bij een windkrachtverwachting van windkracht 6 of meer de pieren met slagbomen worden afgesloten. Op deze slagbomen zijn borden ‘Verboden Toegang’ aangebracht. Bovendien wordt een rode vlag gehesen. Mensen die onder het hek door gaan bevinden zich op dat moment op verboden terrein en zijn strafbaar. Een verbodsbepaling die dit regelt werd opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Gezien de gevaarzetting is de boete in dit geval hoger dan bij andere gevallen van een toegangsverbod. De hoogte van de boete wordt door het Openbaar Ministerie bepaald.

Evenals afgelopen weekend, zal ook dit weekend extra toezicht worden gehouden door politie, Rijkswaterstaat en de Reddingsbrigade.

7 jaar cel voor wurgen echtgenote

De rechtbank heeft een 61-jarige man uit Ermelo voor het doden van zijn echtgenote (doodslag) veroordeeld. Hij kreeg een gevangenisstraf van 7 jaar opgelegd. De man bracht op 11 september 2019 zijn echtgenote om het leven door haar te wurgen. Dit vond plaats in hun woning.

De rechtbank sprak de man wel vrij van moord. Uit niets bleek er dat de man planmatig, of na (een moment van) kalm overleg, heeft gehandeld. Wel vond de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat er sprake was van doodslag.

Kostbaarste bezit 
De man bracht zijn echtgenote om het leven in de echtelijke woning, een plek waar zij zich veilig mocht voelen. Hiermee ontnam hij aan het slachtoffer het kostbaarste bezit, het leven dat nog voor haar lag. De man zorgde ervoor dat de moeder van hun volwassen zoons niet meer in leven is en dat de tweelingzus van zijn zwager niet meer leeft. De man bracht de nabestaanden en andere dierbaren van het slachtoffer, in het bijzonder de 3 volwassen zoons en de tweelingbroer van het slachtoffer, onherstelbaar en groot leed toe waarmee zij de rest van hun leven geconfronteerd zullen blijven. De man beging met het plegen van deze doodslag één van de zwaarste misdrijven die de Nederlandse strafwet kent.

De rechtbank overweegt dat uit het oogpunt van normhandhaving en uit het oogpunt van vergelding volgt dat niet kan worden volstaan met een andere of lichtere sanctie dan een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Schuldbewust
De officier van justitie eiste een straf van 11 jaar. De rechtbank legde een lagere straf op. Zij kwam als volgt tot die straf. Bij de strafbepaling houdt de rechtbank er rekening mee dat de man zich tijdens het politieonderzoek meewerkend heeft opgesteld. De man is een schuldbewuste dader. Hij neemt verantwoordelijkheid voor zijn daad en toont berouw. De rechtbank vindt ook van belang dat niet is gebleken dat de man eerder geweld gebruikte. De kans op herhaling van gewelddadig gedrag is volgens deskundigen laag. Er is sprake geweest van een eenmalige, zij het zeer ernstige, geweldsuitbarsting. Ook de man zal moeten leven met de gedachte dat hij hiermee zijn echtgenote, de moeder van zijn zoons, en de tweelingzus van zijn zwager, om het leven heeft gebracht.

Tot slot neemt de rechtbank in haar afweging mee dat de zoons van de man - tijdens het op zitting door hen uitgeoefende spreekrecht - naar voren hebben gebracht dat zij hun moeder erg missen en niets de daad van hun vader rechtvaardigt. Zij voegen daaraan toe dat zij vinden dat zij niet zijn gebaat bij het aan hem opleggen van een lange gevangenisstraf.

FOK! Wat een weer: code geel

Vanaf zaterdagavond is er in het noordwestelijk kustgebied kans op windstoten van 75 km/u, mogelijk tot 90 km/u. In de loop van zondagochtend breiden de windstoten van ca. 75 km/u zich over de rest van het land uit. Langs de noordwestkust kunnen de windstoten zondagochtend tijdelijk toenemen tot zeer zware windstoten van 100 km/u. In de loop van zondagmiddag neemt de wind van het noordwesten uit weer af. In het zuidoosten houdt de kans op zware windstoten aan tot in de avond. De windstoten komen vanuit een zuidwestelijke richting.

Vandaag is het overwegend bewolkt. In de ochtend valt er in het noordwesten af en toe regen of motregen, in de loop van de ochtend wordt het overal droog en kan vooral in het zuidoosten de zon even doorbreken. In de avond kan er in het westen en noorden af en toe lichte regen gaan vallen. Het wordt een zachte dag. Vanmiddag wordt het 11 tot 13°C, met de hoogste temperatuur in het zuiden. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. Gedurende de dag neemt de wind toe en wordt in de avond boven land vrij krachtig tot krachtig, aan zee en op het IJsselmeer hard, 7 Bft. In de loop van de avond neemt de wind in het noordwestelijk kustgebied verder toe naar hard tot stormachtig, 7-8 Bft, rond middernacht mogelijk tot storm, 9 Bft. Langs de noordwestkust is er dan kans op zware windstoten van ca. 80 km/uur.

Komende nacht wordt de bewolking steeds dikker en in de loop van de nacht gaat het overal van tijd tot tijd regenen. De minimumtemperatuur ligt tussen 9°C in het noordwesten en 11°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is boven land vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft, aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig 7-8 Bft. In het noordwestelijk kustgebied haalt de wind mogelijk stormkracht, 9 Bft. In het noordwestelijk kustgebied is er kans op zware windstoten tot rond 90 km/u. In de loop van de nacht neemt de kans op zware windstoten tot ca. 75 km/u in de westelijke kustprovincies tevens toe.

Zondag overdag is het bewolkt en zijn er perioden met regen. In de middag trekt een gebied met buien van het noordwesten naar het zuidoosten, waarbij het enige tijd stevig kan regenen. Later in de avond bereiken enkele opklaringen het westen. Het is erg zacht met maximumtemperaturen tussen 12°C in het noordwesten tot mogelijk 16°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is boven land overwegend krachtig, 6 Bft, aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig 7-8 Bft. In het noordwestelijk kustgebied kan de wind nog steeds stormkracht bereiken, 9 Bft. In het noordwestelijk kustgebied is er kans op zware windstoten tot rond 90 km/u, in de ochtend tijdelijk kans op zeer zware windstoten tot rond 100 km/u. Landinwaarts komen zware windstoten voor tot rond 75 km/u. In de loop van de middag en avond neemt de wind van het noordwesten uit af naar matig, in de kustgebieden naar vrij krachtig, aan zee mogelijk nog krachtig, 6 Bft. In het zuidoosten kan het tot in de avond onstuimig blijven. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Storm op zee bij De kop van Schouwen (Foto: Scherpschutter)
Storm op zee bij De kop van Schouwen (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Geurkaarswinkel moet maatregelen treffen tegen geurhinder

De Arnhemse winkel La Colombe, die onder meer geurkaarsen en wierook verkoopt, moet maatregelen treffen om onrechtmatige geurhinder te stoppen. Dat heeft de kortgedingrechter vrijdag bepaald. Een inwoner die boven de winkel woont, spande het kort geding tegen La Colombe aan. De Arnhemmer bewoont het appartement al sinds 2013. In juni 2019 vestigde La Colombe zich in het winkelpand. Niet lang daarna begon de bovenbuurman zich tegenover La Colombe te beklagen over een hinderlijke geur. Volgens de bovenbuurman werd deze geur veroorzaakt door de geurkaarsen, etherische oliën en wierook die La Colombe in haar winkel verkoopt.

Omdat het partijen niet lukte om samen tot een oplossing te komen, spande de bovenbuurman het kort geding aan. De bovenbuurman eiste van La Colombe dat zij alle geurkaarsen, etherische oliën en wierook uit de winkel verwijderde totdat er bouwkundige maatregelen waren getroffen om de geurhinder voortaan te voorkomen. Volgens La Colombe hangt er in en rondom de winkel juist een aangename geur. Van onrechtmatige hinder was volgens La Colombe geen enkele sprake. 

De kortgedingrechter oordeelt dat de bovenbuurman voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat sprake is van ernstige geurhinder. De buurman had namelijk 2 deskundigenrapporten overgelegd. La Colombe stelde daar alleen een korte verklaring van een aannemer tegenover waaruit volgens haar bleek dat geen sprake was van onrechtmatige geurhinder. Ook speelt volgens de kortgedingrechter mee dat de bovenbuurman er al woonde voordat La Colombe zich in het winkelpand heeft gevestigd.

De kortgedingrechter veroordeelt La Colombe om binnen 2 maanden bouwkundige maatregelen te treffen die een einde moeten maken aan de geurhinder. Als La Colombe dat niet doet, dan moeten alle geurkaarsen, etherische oliën en wierook uit de winkel totdat de maatregelen alsnog zijn getroffen. De kortgedingrechter gaat niet mee in het standpunt van de bovenbuurman dat La Colombe meteen alle geurkaarsen, etherische oliën en wierook uit de winkel moet verwijderen. Volgens de kortgedingrechter kon dat namelijk tot het faillissement van La Colombe leiden.

Bobsleester Schneider World Cup-kampioene, sport kent nieuwe winnares

In het Letse Sigulda is het World Cup-seizoen voor de bobsleesters afgesloten. De achtste en laatste wedstrijd werd vrijdag gehouden, verder worden in het weekeinde ook de seizoenen voor de tweemansbobs en skeletonners afgesloten, waarna de ogen op het WK gericht worden.

World Cup-leidster Kaillie Humphries was helaas afwezig - ze besloot zich met de rest van de Amerikaanse ploeg alvast op het WK te richten - en dus streden Stephanie Schneider en Mariama Jamanka uit Duitsland om de eindwinst, hoewel de Canadese Christine de Bruin ook nog een kans had.

In de eerste run was het echter geen van die toppers, maar Nadezhda Sergeeva die samen met remster Elena Mamedova de snelste tijd noteerde. Jamanka volgde met remster Erline Nolte op slechts 0,03 seconden, dezelfde tijd als de verrassende Roemeense Andreea Grecu en remster Ioana Gheorghe.

Schneider stond vierde op 0,07 seconden, wat precies genoeg zou zijn voor de World Cup-titel, terwijl De Bruin op 0,24 seconden vijfde stond. Dat had beduidend minder kunnen zijn, maar remster Kristen Bujnowski gooide bij het ingaan van de laatste bocht de ankers al uit, omdat ze dacht dat ze al bij de finish waren.

In de tweede run wist De Bruin in elk geval haar positie te houden, maar Schneider dook er 0,27 seconden onder en behield dus in elk geval plek vier. Daarmee was ook duidelijk dat Jamanka móest winnen om de World Cup-titel te pakken, anders ging die eindwinst naar Schneider.

Jamanka viel in de tweede run vanaf de gedeeld tweede plek tegen, kwam achter Schneider terecht en daarmee was de World Cup-strijd beslist. Grecu zette daarna in de race van haar leven een baanrecord neer en verzekerde zich van haar eerste World Cup-medaille ooit, een gigantische prestatie voor Roemenië als bobsleeland.

Alleen Sergeeva en Mamedova stonden nog boven en net als Grecu had de Russische pilote nog nooit een World Cup-wedstrijd gewonnen. Ze leek het even te verspelen, maar met een geweldig onderste stuk doken de dames 0,02 seconden onder de tijd van Grecu en kon de champagne ontkurkt worden voor Sergeeva.

Schaatsster Kodaira herovert wereldtitel 500m

Schaatsster Nao Kodaira heeft haar wereldtitel op de 500 meter terug. De Japanse werd vorig jaar onttroond, maar in het Amerikaanse Salt Lake City liet ze weer zien wie de beste was.

Met een verbetering van haar eigen wereldjuniorenrecord naar 37,45 seconden begon Femke Kok uitstekend, maar landgenote Letitia de Jong dook er met een persoonlijk record van 37,20 seconden onderdoor, net als de Amerikaanse Erin Jackson (37,28).

Jutta Leerdam reed daarna een uitstekende binnenbocht en noteerde een ruim persoonlijk record van 37,31 seconden, waarna de Amerikaanse Kimi Goetz voor de vierde race op rij een persoonlijk record reed: 37,18 seconden.

Olympisch kampioene Nao Kodaira wilde dolgraag haar wereldtitel terugpakken en reed tegen Brittany Bowe naar een tijd van 36,69 seconden, relatief ruim boven het wereldrecord en nog lang niet genoeg om al zeker te kunnen zijn van de wereldtitel. Vanessa Herzog verdedigde haar wereldtitel, maar die raakte de Oostenrijkse kwijt: met 36,96 kwam ze niet bij Kodaira in de buurt.

De Russische dames mochten als laatsten een aanval op touw zetten, maar het ging net niet hard genoeg: Angelina Golikova (36,74) en Olga Fatkulina (36,79) moesten genoegen nemen met zilver en brons.

Kulizhnikov pakt wereldtitel 500m, Nederlanders spelen bijrol

Pavel Kulizjnikov heeft bij het WK afstanden in Salt Lake City de wereldtitel veroverd op de 500 meter. Met 33,72 bleef de Rus, die gisteren  nog zwaar ten val kwam op de teamsprint, een tiende boven zijn eigen wereldrecord.

Het zilver was voor de Rus Ruslan Murashov die 33,99 reed. Het brons ging naar Tatsuya Shinhama uit Japan met 34,03.

De Nederlanders speelden geen rol van betekenis in de strijd om de medailles. Kai Verbij reed 34,32, Jan Smeekens kwam tot 34,45 en Dai Dai Ntab kwam in 34,48 over de meet.

Japanse vrouwen winnen titel ploegachtervolging, Oranje zilver

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap afstanden in het Amerikaanse Salt Lake City hebben de Japanse vrouwen de wereldtitel veroverd op de ploegachtervolging. Met 2:50.760 reden de zusjes Takagi en Sato een nieuw wereldrecord.

Nederland, met Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje, pakte het zilver in 2.52,64, een nieuw Nederlands record. De Canadese vrouwen, Blondin, Weidemann en Maltais, veroverden de bronzen plak.

Laatste reviews en specials
review
Patapon 2 Remastered
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Star Wars Battlefront II
review
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
review
Zombie Army 4: Dead War
review
Warcraft 3: Reforged
©FOK.nl e.a.