FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 februari 2020

Na AZ ook Ajax klaar in Europa

Ajax heeft zich niet kunnen plaatsen voor de volgende ronde van de Europa League. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers weliswaar met 2-1 van Getafe, maar dat was niet voldoende om de 2-0 nederlaag in de eerste wedstrijd weg te werken. Omdat AZ eerder op de avond werd uitgeschakeld door LASK Linz, zijn er dit seizoen geen Nederlandse clubs meer vertegenwoordigd in Europa.

Na vijf minuten spelen kwam Getafe al op 0-1 via Jaime Mata. Voor Ajax leek het een kansloze avond te worden, al kwam de thuisploeg al snel weer op gelijke hoogte via basisdebutant Danilo.

Ondanks de vroege gelijkmaker was Ajax in de eerste helft nooit dicht bij een tweede doelpunt. Getafe was dat wel met een bal op de lat en de paal. In de tweede helft zou Ajax op een gelukkige manier op 2-1 komen uit een vrije trap van Carel Eiting, maar verder dan dat kwam de thuisploeg nooit.

Doordat eerder op de avond ook AZ werd uitgeschakeld, zijn er deze jaargang geen Nederlandse clubs meer actief in Europa. Eerder sneuvelden FC Utrecht, PSV en Feyenoord al.

UAE Tour stopgezet vanwege coronavirus

Na vijf etappes is de UAE Tour gestaakt vanwege het de uitbraak van het coronavirus. Meerdere wielerploegen waaronder Jumbo-Visma hebben dat bekendgemaakt. Normaal gesproken zou de rittenkoers tot en met zaterdag duren.

Renners hebben van de autoriteiten te horen gekregen dat zij het hotel niet mogen verlaten. Volgens La Gazzetta dello Sport zouden twee personeelsleden van UAE Emirates mogelijk besmet zijn. Alle renners en personeelsleden worden nu getest op het coronavirus

Vandaag werd er nog gewoon gereden in de UAE Tour, die werd gewonnen door de Sloveen Tadej Pogacar. De Brit Adam Yates staat ruim aan de leiding in het algemeen klassement. Het is nog niet duidelijk of Yates uiteindelijk uitgeroepen zal worden tot eindwinnaar.

Hazes heeft genoeg van Bridget, is terug bij Mo

Dat blijkt wel uit een instagrampost van Hazes. Ik maak er verder geen woorden aan vuil, maar het doet mij verdacht veel denken aan het nummer zij gelooft in mij van z'n vader denken. 

RIP Brazes; WB Mozes. (Met dank aan de users op het forum voor deze termen) 

.

Eerste coronavirusbesmetting in Nederland

Tijdens de special over het coronavirus van de NOS heeft Minister van Volksgezondheid Bruno Bruins zojuist bekend gemaakt dat de eerste besmetting met het virus in Nederland is vastgesteld. Het zou gaan om een patiënt in het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg.

Volgens het RIVM is de patiënt recentelijk terug gekomen uit regio Lombardije in Italië. De patiënt zit in isolatie. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst brengt contacten van deze patiënt in kaart door middel van contactonderzoek.

Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD  en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt.

Deze personen (die contacten worden genoemd) worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Door deze maatregelen wordt de kans verkleind dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Europees avontuur AZ voorbij na nederlaag tegen LASK Linz

AZ is donderdagavond in de zestiende finales van de Europa League uitgeschakeld. Een week nadat het team van trainer Arne Slot in eigen huis niet voorbij LASK Linz kwam, 1-1, verloor het de return in Oostenrijk met 2-0.

Lang ging het gelijk op in de eerste helft tussen de beide ploegen. Vlak voor rust moest Oussama Idrissi echter aan de noodrem trekken in het strafschopgebied waarna Marko Raguz de penalty wist benutten.

Vlak na rust kwam LASK Linz via opnieuw Raguz op een 2-0 voorsprong na een verre ingooi van James Holland. AZ probeerde het nog wel in de slotfase, maar slaagde er niet in om gevaarlijk te worden. In het slot van de wedstrijd kreeg de thuisploeg nog wel een rode kaart na twee keer geel van Philipp Wiesinger, maar dat mocht niet meer baten voor AZ.

'Gezinsdrama: agent schiet vrouw dood en pleegt zelfmoord'

Bij een schietincident in een woning aan de Prins Bernhardstraat in Everdingen zijn twee dodelijke slachtoffers te betreuren. De identiteit van de overleden personen is inmiddels vastgesteld. Het gaat om een 43-jarige man en een 40-jarige vrouw.

De overleden man is een politieman van de Landelijke Eenheid. Hij is mogelijk de schutter. Hij is onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Er zijn sterke aanwijzingen dat hij eerst de vrouw om het leven heeft gebracht en daarna zichzelf.

De Rijksrecherche stelt een onderzoek in. Het onderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is.

Nieuwe teaser voor The Dark Pictures Anthology: Little Hope

Bandai Namco kondigt met trots aan dat Little Hope, het tweede verhaal uit de The Dark Pictures Anthology, deze zomer zal verschijnen.

"We waren verheugd door de vele reacties van spelers en het succes van Man of Medan als het eerste verhaal uit de The Dark Pictures Anthology", vertelt Pete Samuels, CEO van SUPERMASSIVE GAMES. "We hebben de feedback van de community ter harte genomen en het team blijft er zijn werk van maken de spannende horrorervaringen op te schroeven, beginnende bij het nieuwe hoofdstuk, Little Hope."

Vier studenten en hun professor zitten opgesloten in het kleine stadje Little Hope en worden overmeesterd door verschrikkelijke visioenen die door de dichte mist worden gecreëerd. Wanneer ze een uitweg zoeken, worden ze geconfronteerd met deze gebeurtenissen en moeten ze deze proberen te begrijpen en hoe zij er precies mee in verbinding staan.

Little Hope komt ergens in de zomer van 2020 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Het verhaal achter Final Fantasy XIV: Shadowbringers

Square Enix heeft de eerste aflevering van ‘The Creation of Final Fantasy XIV: Shadowbringers’ uitgebracht, een ontwikkelaarsdagboekreeks die kijkers achter de schermen van de nieuwste uitbreiding van de MMO neemt.

‘Episode One: Telling a Tale’ richt zich op de Lore en het verhaal van de uitbreiding, met de creatieve geesten achter Final Fantasy XIV: Shadowbringers die een blik werpen op de inspiraties en geheimen die de ontwikkeling hebben geholpen, met interviews met:

  • Naoki Yoshida (producent en director)
  • Banri Oda (World Lore Creator en Main Scenario Writer)
  • Natsuko Ishikawa (Main Scenario Writer)

De volledige serie bestaat uit zes afleveringen, elk gericht op een ander element van de titel met verschillende leden van het ontwikkelingsteam waarin het werk wordt beschreven dat is gedaan om de game te maken. Nieuwe afleveringen verschijnen elke donderdag.

Final Fantasy XIV: Shadowbringers is uit op PlayStation 4 en pc.

Gezocht - Wie herkent deze autospiegeldief

In de nacht van dinsdag 28 januari op woensdag 29 januari werden in Hoek van Holland autospiegels verwijderd van twee verschillende voertuigen, vermoedelijk door de bekabeling door te knippen. Van beide diefstallen zijn er beelden beschikbaar, waarop de verdachte te zien is.

Omschrijving
Ook in andere dorpen in het Westland vonden vanaf eind 2019 meerdere diefstallen van autospiegels plaats. Inmiddels zijn tientallen aangiften binnen. Sommige mensen zijn zelfs meerdere keren gedupeerd.

De dader of daders halen de spiegels uit de behuizing en maken daarbij veel schade, onder andere doordat de elektrische bedrading wordt doorgeknipt. Met name dure auto's zijn het doelwit, onder andere van de merken Mercedes, BMW, Audi, Range Rover en Tesla. In de spiegels zit ledverlichting of geavanceerde elektrische apparatuur, zoals dodehoeksensoren.

Vragen
Herken je deze persoon of ben je dit wellicht zelf? Bel 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Dief 1
Dief 1 (Foto: Politie)

Dief 2 (Foto: Politie)
Dief 2 (Foto: Politie)

Pogacar klopt Lutsenko in sprint bergop, Yates blijft aan de leiding in UAE Tour

Tadaj Pogacar heeft de tweede en laatste bergrit in de UAE Tour gewonnen. Het 21-jarige Sloveense toptalent van UAE-Team Emirates won in een sprintje voor Alexey Lutsenko en Adam Yates, die met nog twee vlakke ritten ruim aan de leiding staat.

Net zoals dinsdag was ook etappe van vandaag met aankomst op de Jebel Hafeet. Dinsdag was Adam Yates duidelijk de beste bergop en was dan ook vandaag de topfavoriet voor de zege.

Voordat ze aan de beklimming waren kozen vijf renners voor de aanval. De kopgroep wist meer dan zes minuten voorsprong, maar mede door waaiers in het peloton ging de voorsprong hard naar beneden. Alexey Lutsenko, de nummer drie in het klassement, had de slag gemist in het peloton maar gelukkig voor de renner van Astana viel het in het peloton weer stil en zou de Kazach geen schade oplopen voor de slotklim van Jebel Hafeet.

De kopgroep van vijf was nog altijd vooruit en begonnen met twee minuten voorsprong aan de slotklim van 10,8 kilometer. In het peloton bepaalde UAE-Team Emirates het tempo voor hun kopman Pogacar. De 21-jarige Sloveen zocht op 4,5 kilometer van de streep de aanval, maar zag klassementsleider Yates makkelijk volgen. Pogacar probeerde het nog meerdere malen, maar het werd duidelijk dat Yates te sterk was voor de jonge Sloveen.

Op 2,5 kilometer van de streep ging Yates zelf voor de aanval. Toch wist hij Pogacar niet af te schudden, waarna het een beetje stilviel, waardoor Lutsenko, David Gaudu en Ilnur Zakarin aan konden sluiten en deze renners zouden beslissen wie de etappe ging winnen.

In de sprint leek Lutsenko de dagzege te pakken, maar het was Pogacar die hem nog voorbij ging. Voor de ploeg van Pogacar betekende dat een belangrijke zege vanwege dat de UAE Tour de thuisronde is voor UAE-Team Emirates.

In de top vijf van het klassement veranderde er niks. De top vijf blijft hetzelfde met Yates aan de leiding voor Pogacar en Lutsenko. Gaudu en Rafal Majka maken de top vijf vol. Wilco Kelderman kwam in de etappe als achtste over de streep en steeg naar de zesde plaats in het algemeen klassement.

Er volgen nog twee etappes in de UAE Tour. Allebei de ritten zijn volledig vlak waardoor er weinig zal veranderen in de top van het klassement.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 9

Deze week geen grote releases, maar er is meer dan genoeg nieuws te zien. Zo houden wij ons sterk aanbevolen voor een bezoek aan The Lighthouse. Voor een leuke vriendinnenavond lijkt ons Like a Boss een perfect uitje. Zin om te bibberen? Ga vooral even naar The Boy: Brahms' Curse. Voor ieder wat wils dus! Om het je lekker makkelijk te maken vind je hieronder alle trailers van de films die deze week zijn uitgekomen.

The Lighthouse

The Lighthouse is de nieuwe film van Robert Eggers – regisseur van de moderne horror cultfilm The Witch. The Lighthouse is een duister en beklemmend verhaal over twee vuurtorenwachters op een afgelegen en mysterieus eiland in New England in de jaren 1890. De film bescikt vooral over indrukwekkend acteerwerk Robert Patinson en Willem Dafoe.

Like a Boss

In de nieuwe komedie Like a Boss lijkt het de beste vriendinnen Mia en Mel (Tiffany Haddish en Rose Byrne) voor de wind te gaan met hun eigen cosmeticabedrijf. Helaas zitten ze flink in de schulden en een aanbod van de keiharde cosmeticagigant Claire Luna (Salma Hayek) om de zaak over te kopen is dan ook te aanlokkelijk om af te slaan. De levenslange vriendschap tussen Mel en Mia komt hierna flink onder druk te staan.

System Crasher


Benni (Helena Zengel) is een negenjarige wildebras die door een jeugdtrauma worstelt met paniekaanvallen en agressief gedrag. Haar alleenstaande moeder kan de zorg niet aan, waardoor de sociale diensten zich over het meisje ontfermen. Ze houdt het alleen in geen enkel pleeggezin lang vol, ondanks de vele inspanningen van de wanhopige maatschappelijk werkster mevrouw Bafané (Gabriela Maria Schmeide). Haar laatste hoop is Micha (Albrecht Schuch), een jonge anti-agressiecoach wiens taak het is om Benni naar school te begeleiden. Hun relatie wordt intenser en na een paar weken samen in het bos te hebben doorgebracht, beginnen de grenzen tussen werk en privé voor de jonge vader Micha al snel te vervagen. System Crasher is de Duitse Oscarinzending en won meerdere prijzen waaronder een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn.

Citizen K

Michail Chodorkovski profiteerde van de chaos die volgde na de val van de Sovjet-Unie en wist een fortuin te vergaren waardoor hij een van de rijkste mannen in Rusland werd. Samen met de andere rijke oligarchen bezat hij niet alleen kapitaal maar ook macht en invloed binnen de Russische politiek. Toen Poetin aan de macht kwam veranderde dit echter in korte tijd en werd Chodorkovski van corruptie beschuldigd en gearresteerd. Al zijn bezittingen werden in beslag genomen en na talloze processen moest hij een gevangenisstraf van tien jaar in Siberië uitzitten. Vandaag leeft de Rus in ballingschap in Londen en spreekt zich ferm uit tegen het Poetin-regime dat intussen al meer dan twee decennia de volledige macht in handen heeft. Met Chodorkovski’s verhaal biedt de documentaire Citizen K een onthullende blik op de recente geschiedenis van Rusland en de wurggreep van het Kremlin. Oscar® winnende regisseur Alex Gibney (Taxi to the Dark Side, 2007) bouwt zijn documentaire rijk en diepgaand op aan de hand van indrukwekkend archiefmateriaal, afgewisseld door interviews met onder andere BBC-correspondent Martin Sixsmith en de Nederlandse oprichter van de krant The Moscow Times Derk Sauer.

Emma

Emma is een frisse nieuwe verfilming van het beroemde boek van Jane Austen over het vinden van een geschikte partner en geluk in de liefde. De 21-jarige Emma Woodhouse (Anya Taylor-Joy, Split) is knap, intelligent en rijk en er is niemand zoals zij in het rustige dorpje waar ze woont. Ze is er dol op om mensen aan elkaar te koppelen, maar haar interventie in de liefdeslevens van anderen blijkt niet altijd succesvol te zijn. Terwijl ze zich blijft bemoeien met het geluk van anderen loopt ze bijna haar eigen liefde mis. Emma van regisseur Autumn de Wilde is een komische satire over klassenverschil en de uitdagingen van het volwassen worden.

The Courier

Een vrouwelijke koerier (Olga Kurylenko) ontdekt op een dag een bom in het pakje dat ze moet bezorgen. Het pakje is bestemd voor de enige getuige van een moord, uitgevoerd door een gewetenloze gangsterbaas (Gary Oldman). De koerier neemt zich voor om de getuige te redden en krijgt corrupte CIA-agenten en Russische huurmoordenaars achter zich aan.

The Boy: Brahms' Curse

Na een gewelddadige overval besluit Liza (Katie Holmes) om met haar man Sean en getraumatiseerde zoontje Jude te verhuizen naar het prachtige Heelshire Mansion. Zich niet bewust van de angstaanjagende geschiedenis die het landgoed met zich mee draagt, betrekken ze het grote huis. Wanneer de kleine Jude de levensechte pop Brahms ontdekt lijkt het plots beter met hem te gaan. Wat het gezin echter niet weet, is dat de pop duivelse krachten bezit en deze op het gezin zal ontketenen. In The Boy 2 keert regisseur William Brent Bell (The Devil Inside) met Katie Holmes in de hoofdrol terug naar het angstaanjagende landgoed Heelshire!


Nieuw hoogtepunt lonkt voor wonderkind Moukoko (15)

Youssoufa Moukoko maakt enorm veel indruk in de jeugdopleiding van Borussia Dortmund. De pas vijftienjarige aanvaller van de Duitse topclub kan dit seizoen zomaar onderdeel gaan uitmaken van de hoofdmacht, zo stelt Lucien Favre. De trainer laat donderdag in aanloop naar het duel met SC Freiburg weten te genieten van de ontwikkeling van het wonderkind.

Moukoko scoort al jarenlang aan de lopende band en breekt veel records. Dit seizoen is de jongeling actief voor de Onder-19 van BVB en ook in deze leeftijdscategorie imponeert hij met reeds 31 goals in 18 duels.

Nu lonkt ook een debuut voor Duitsland, want Moukoko kan in maart een uitnodiging verwachten voor de Onder-19 van dat land.

Favre is blij met de stormachtige ontwikkeling van Moukoko, zo laat de coach van Dortmund weten aan de Duitse pers.

"We hebben een plan met hem, maar ik kan niet exact zeggen wanneer hij bij de selectie wordt gehaald", wordt Favre geciteerd door onder meer BILD.

"Misschien in maart, maar we moeten nog wel een paar dingen afwachten." De boulevardkrant weet met zekerheid te melden dat de top van Dortmund al weken erover nadenkt om Moukoko naar het eerste over te hevelen.

Vlak voor de kerstdagen heeft de club groen licht gekregen van de verzekeringsmaatschappij, zo klinkt het. Dortmund staat momenteel derde in de Bundesliga, met vier en drie punten achterstand op respectievelijk Bayern München en RB Leipzig.

ADO-fans leggen training stil en gaan in gesprek met Pardew en selectie

Een groep van ongeveer vijftien supporters heeft woensdag de training van ADO Den Haag stilgelegd. Tijdens de oefensessie kwamen de fans het veld op in het stadion, zo heeft een woordvoerder van de degradatiekandidaat bevestigd tegenover Omroep West. De aanhang uitte tijdens de actie hun ongenoegen over de prestaties van het eerste elftal. De supporters liepen aan het begin van de training met een bord het veld op.

Zij zouden zich tegenover hoofdtrainer Alan Pardew, zijn technische staf en de voltallige selectie hebben uitgelaten over de tactiek.

Volgens de woordvoerder verliep het gesprek op een rustige manier en zijn er geen incidenten voorgevallen. ADO is terug te vinden op de teleurstellende zeventiende plaats.

Alfons Groenendijk verliet de club eerder dit seizoen en onder zijn opvolger Pardew zijn de resultaten niet veel beter.

In het restant van de competitie heeft de club nog tien wedstrijden voor de boeg om afstand te nemen van directe degradatie. Aanstaande zaterdag komt Heracles Almelo op bezoek.

Vier Pokemon Day met nieuwe Pokemon Zarude

Het is vandaag blijkbaar Pokemon Day. Nintendo en The Pokemon Company hebben besloten om dat te vieren met een update voor Pokemon Sword & Shield. Vanaf vandaag kun je een nieuwe mythische Pokemon vangen: 'Rogue Monkey' Zarude.

Daar blijft het niet bij. Je kunt tot en met 1 maart Dynamax Mewtwo tegenkomen in Max Raid Battles. Helaas kun je alleen tegen deze sterke Pokemon vechten, je mag hem niet vangen. Door met hem te knokken krijgen spelers de ietwat zeldzame Ability Capsules. Pokemon Sword & Shield kwam eind vorig jaar uit voor de Switch en krijgt dit jaar twee DLC-uitbreidingen.

Nioh 2 nog een laatste keer proberen

Nioh 2, de sequel op de goede Dark Souls-kloon van Team Ninja, krijgt een laatste tijdelijke demo. De 'Last Chance Trial' demo is vanaf 28 februari beschikbaar en verdwijnt alweer op 1 maart. In deze demo kun je je eigen personage maken en drie missies spelen.

Je kunt alleen de save data van je eigen gemaakte personage straks meenemen naar de volledige game. Nioh 2 komt op 13 maart uit en is voorlopig exclusief voor PS4.

Luiten na eerste dag Oman Open op dertiende plaats

Een hoop sport is afgelast vanwege het Corona-virus. Golf in de woestijn gaat gewoon door. Joost Luiten staat bij Oman Open na de eerste dag op een gedeelde dertiende plaats in het klassement. Hij had 69 slagen nodig, drie onder het baangemiddelde. Luiten staat drie slagen achter op de Italiaan Guido Migliozzi, die na de eerste van vier dagen aan de leiding gaat.

Er doen naast Luiten, winnaar van dit toernooi in 2018, nog drie Nederlanders mee aan dit toernooi van de Europese Tour. Darius van Driel speelde zijn ronde in een slag onder par en staat gedeeld 38e. Lars van Meijel en Wil Besseling gingen beiden rond in level par (72 slagen) en staan genoteerd op de gedeelde 55e plaats.

Met 1,6 miljoen euro aan prijzengeld behoort Oman Open tot de kleinere toernooien van de Tour. De winnaar op de baan van Al Mouj Golf gaat zondag met een 250.000 euro naar huis.

Roda JC wint beroepszaak en voorkomt puntaftrek

Roda JC hoeft niet meer te vrezen dat er een punt in mindering wordt gebracht. De club uit de Eerste Divisie is met succes in beroep gegaan tegen de straf van de licentiecommissie van de KNVB.

Roda JC diende eind 2019 een garantstelling in bij de KNVB om te bewijzen dat het gat in de begroting gedicht kan worden. De documenten waren echter niet voorzien van een handtekening toenmalig algemeen directeur Hessel Meijer. De licentiecommissie wilde wel een krabbel zien en strafte de Limburgers met een punt aftrek. Roda JC vindt dat de commissie bewust "met een juridische bril" zocht naar onvolkomenheden in de bankgarantie, terwijl de toekomst verzekerd was.

De beroepscommissie van de KNVB gaf Roca JC gelijk, waardoor de straf van de licentiecommissie ongeldig is verklaard. De uitspraak is een flinke opsteker de club uit Kerkrade. De nummer achttien van de Eerste Divisie kreeg moest in oktober al drie punten inleveren, omdat de inmiddels vertrokken Mauricio Garcia de la Vega zonder toestemming van de licentiecommissie meer dan 25 procent van de aandelen in handen had gekregen.

Ook sportief gaat het Roda niet voor de wind. De club presteert dit seizoen teleurstellend en besloot begin deze maand trainer Jean-Paul de Jong te ontslaan. Met negentien punten verkeert Roda nog altijd in de onderste regionen. 

Van der Poel is ziek en mist het openingsweekend

Iedereen pooltjes aanpassen! Mathieu van der Poel gaat niet van start in Omloop het Nieuwsblad. Hij heeft griep en hoge koorts, zo meldt zijn ploeg Alpecin–Fenix. Ook ploeggenoten Sacha Modolo en Oscar Riesebeek die een dag later Kuurne-Brussel-Kuurne zouden rijden, gaan niet van start. 

Mathieu van der poel werd vorige maand in Zwitserland voor de derde keer wereldkampioen veldrijden. Van 19 tot 23 februari reed hij in de Ronde van de Algarve als voorbereiding op de start van het klassieke voorjaar. Van der Poel, vorig jaar winnaar van Dwars door Vlaanderen, Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race, gold als een van de favorieten voor de Vlaamse openingsklassieker.

Naast De Omloop zou Van der Poel volgende week Strade Bianche in Italië rijden, daarna Milaan-San Remo en de Ronde van Catalonië. Verder heeft hij ook Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in zijn programma opgenomen. Door de afmelding van Van der Poel is de Vlaamse openingswedstrijd haar topfavoriet kwijt. Het zou voor de Nederlander zijn eerste deelname worden. 

Toezichthouders mishandeld in Brielle; verdachte aangehouden

Tijdens je werk geslagen en bespuugd worden. Twee toezichthouders werden woensdagavond rond 19.30 uur op de Lijnbaan in Brielle het slachtoffer van een boze man. De verdachte (29) is aangehouden.

Tijdens hun surveillance troffen de toezichthouders een fout geparkeerde auto aan op de Vischstraat. De bestuurder van diezelfde auto was de avond ervoor al gewaarschuwd omdat hij toen ook in deze straat stond, waar dat verboden is. Nu werd een bekeuring uitgedeeld.

Korte tijd later troffen de toezichthouders de man. Hij was woedend. Door het open raam van de auto, waarin beide toezichthouders zaten, deelde hij een vuistslag uit in het gezicht van de 18-jarige man. De bestuurder, een 54-jarige man, kreeg een dikke fluim over zich heen. Ook kregen beiden de ergste ziektes naar hun hoofd.

Gewaarschuwde agenten hielden de 29-jarige Rotterdammer aan. Door beide slachtoffers is aangifte gedaan.

Project voor groene waterstofproductie start in Groningen

Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland willen in 2027 een groot nieuw windpark op de Noordzee aanleggen. De windmolens moeten 3 tot 4 gigawatt aan energie opleveren. De stroom die hier wordt opgewekt wordt gebruikt voor de productie van waterstof in de Eemshaven. Deze groene waterstof is voornamelijk bedoeld voor industrie in Nederland en Noordwest-Europa. Dit helpt mee aan de verduurzaming van de industrie en daarmee aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord.

Kans voor Groningen
De provincie Groningen steunt het initiatief met de naam 'NortH2'. Het project moet een samenwerking worden met meerdere partners die betrokken zijn bij de productie en verwerking van waterstof. Het past in de Investeringsagenda Waterstof Noord-Nederland, die uitgaat van een steeds grotere waterstofproductie in de toekomst. Groene waterstof wordt opgewekt door duurzame bronnen, zoals windenergie, en draagt daarmee bij aan de energietransitie. Verder levert het project veel investeringen en banen voor Noord-Nederland op. Een deel van de waterstof die wordt opgewekt wordt in de toekomst gebruikt door het chemiecluster in Delfzijl.

Grote ambities
De drie bedrijven willen samen met andere partijen in 2027 windmolens bouwen op de Noordzee die 3 tot 4 gigawatt leveren. Deze hoeveelheid kan uitgroeien tot een uiteindelijke capaciteit van zo'n 10 gigawatt rond 2040. Ook komt er een plan voor een locatie in de Eemshaven waar via een electrolyser windenergie omgezet wordt in groene waterstof. Voordat het project van start gaat, wordt eerst een haalbaarheidsstudie gedaan.

GOG introduceert nieuwe refund policy

Het online platform GOG.com heeft besloten om het over een andere boeg te gooien. Het komt namelijk met een nieuwe refund policy en deze is vrij soepel. Spelers krijgen namelijk 30 dagen de tijd om een refund terug te vragen ongeacht wat de reden is. GOG is vrij uniek omdat het games verkoopt zonder DRM. Hierdoor is de kans dat er misbruik gemaakt gaat worden gemaakt ook heel erg groot.

Bij GOG zijn ze zich daarvan bewust en vragen ze klanten dan ook er geen misbruik van te maken. Enige verschil is wel dat je rechtstreeks contact moet opnemen met de klantenservice. Hier zullen zij de aanvraag dus per keer bekijken en is het geen automatisch proces.

gog


Plants vs. Zombies 3 gelanceerd

Plants vs Zombies 3 is vandaag gelanceerd in Ierland, Roemenië en de Filipijnen. Met de soft launch willen ze de game even een goede test geven voor er een wereldwijde release komt. Waneer dat moment zal zijn is op dit moment nog niet bekend. 

Plants vs. Zombies 3 lijkt nog steeds heel veel op zijn voorgangers, maar heeft uiteraard ook een paar nieuwe elementen. Zo speel je niet langer in landscape modus meer, maar in portrait. Ook zijn de zonnenbloemen niet langer een must omdat er nu andere manieren zijn om Zonne-energie te verkrijgen.

The Division 2 is gratis te spelen tot en met maandag

Ubisofts The Division 2 is vanaf vandaag tot en met aanstaande maandag gratis te spelen op alle platforms. Opmerkelijk genoeg hoeven PS4-spelers geen PlayStation Plus-abonnement te hebben om te spelen, maar moeten Xbox One-gamers wél beschikken over een Gold-abonnement. 

Het gratis weekend is enigszins opvallend aangezien de game momenteel al spotgoedkoop is op te pikken: zo kun je'm voor een tientje uit zowel de Epic Store als de PlayStation store trekken. De Xbox One-versie is met €10,49 niet veel duurder. Maandagochtend zit het gratis weekend er weer op en eventuele voortgang wordt overgedragen als je besluit om de game aan te schaffen.

Volgende week dinsdag verschijnt eveneens een nieuwe uitbreiding voor de game, Warlords of New York. Lees daarover meer in ons nieuwsbericht van vanmorgen, inclusief een korte animatiefilm.

Nintendo Direct koorts stijgt naar een hoogtepunt

Het is al even geleden dat er algemene Nintendo Direct is geweest. 176 dagen maar liefst! De laatste algemene Direct was alweer op 4 september 2019. Dit wordt waarschijnlijk de langste periode ooit tussen Directs. Dit alles is enigszins verrassend, omdat Nintendo al jaren steevast in januari een Direct klaar had staan. Vorig jaar werd die Direct al naar begin februari verschoven en dit jaar moeten fans nog langer wachten.

COVID-19: alle scholen dicht in Japan, Macron spreekt van crisis

Een nieuwe dag, een nieuwe reeks updates over het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Het grijpt weer flink om zich heen en de cijfers blijven maar stijgen.

Japan - scholen dicht
We beginnen in het verre Oosten en wel in Japan. Daar heeft premier Shinzo Abe donderdag laten weten dat vanaf komende maandag álle lagere en middelbare scholen voor onbepaalde tijd worden gesloten. Ook werd bekend dat een Japanse vrouw, bij wie het virus op 3 februari was verdwenen, woensdag opnieuw positief getest heeft, een situatie die ook in China al meerdere malen is voorgekomen.

Saoedi-Arabië - pelgrims geweerd
Moslims die voor de umrah, een bedevaartstocht naar Mekka, het land binnen willen komen kunnen hun tripje vermoedelijk beter even uitstellen. Saoedi-Arabië heeft besloten pelgrims voorlopig te weren, net als alle toeristen die uit landen komen waar het virus de kop heeft opgestoken. Vooralsnog zijn er nog geen gevallen in Saoedi-Arabië - in elk geval niet officieel - en dat wil men graag zo houden.

Zuid-Korea - China voorbij
In Zuid-Korea gaat het ook alsmaar sneller: donderdag zijn al 505 nieuwe gevallen bekendgemaakt en voor het eerst zijn dat er meer dan China, dat donderdag onder de 500 bleef. De Zuid-Koreanen hebben nu te maken met in totaal 1766 positieve gevallen, waarbij inmiddels dertien mensen om het leven zijn gekomen.

Frankrijk - Macron spreekt van crisis
In Frankrijk staat de teller voorlopig op achttien gevallen en twee doden. President Emmanuel Macron heeft donderdag stevige woorden gesproken: "We staan voor een crisis, een epidemie, en die komt eraan." Hij sprak onder meer met medewerkers van een ziekenhuis waar een patiënt aan COVID-19 overleed en kwam in gesprek met enkele hoogleraren op het gebied van virologie.

Duitsland - 300 carnavalsvierders gezocht
In het Duitse Gangelt, net over de grens met Nederland, worden driehonderd mensen gezocht die onlangs carnaval gevierd hebben met twee besmette Duitsers. In Gangelt zijn inmiddels ook weer drie nieuwe gevallen geconstateerd, verder is niet bekend of onder de gezochte mensen ook Nederlanders zijn.

Nieuwe landen
Tot slot is het lijstje met landen waar een besmetting is geconstateerd weer gegroeid. Woensdag voegden Brazilië, Griekenland, Pakistan, Noord-Macedonië, Georgië, Noorwegen en Roemenië zich er al bij, donderdag gingen ook Denemarken en Estland al voor de bijl.

Geanimeerde korte film The Division 2: Warlords of New York

Ubisoft onthult de eerste korte animatiefilm voor Warlords of New York, de nieuwe uitbreiding voor Tom Clancy’s The Division 2 die vanaf 3 maart verkrijgbaar is. The Division 2 zelf is gratis te spelen tijdens een 'Free Weekend' van 27 februari tot 2 maart.

De geanimeerde korte film speelt zich af voor Warlords of New York en laat zien hoe Aaron Keener, een voormalige Division Agent die rogue is gegaan, zijn vier luitenants manipuleerde om de controle over Lower Manhattan over te nemen en zo zijn plannen in gang zette. In deze korte film ontdekken spelers meer over de Rogue Agents die ze moeten uitschakelen om bij Keener te komen. Chemisch ingenieur Vivian Conley, hacker Theo Parnell, voormalig Black-Op Javier Kajika en James Dragov, meester van zwaar geschut en leider van de iconische Rikers-factie, zijn genadeloze tegenstanders voor de Division Agents die Lower Manhatten proberen veilig te stellen.

Om de lancering van Warlords of New York te vieren, is Tom Clancy’s The Division 2 gratis speelbaar tijdens het Free Weekend van 27 februari tot 2 maart. Spelers ontdekken Washington D.C. en de gebeurtenissen die hebben geleid tot Warlords of New York zonder level cap of tijdslimiet. Alle progressie die tijdens het Free Weekend is geboekt, nemen spelers die tot aanschaf overgaan uiteraard mee.

Tom Clancy’s The Division 2 is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

All-terrain racegame Overpass is uit

Nacon en Zordix Racing maken bekend dat Overpass nu verkrijgbaar is. In deze technische off-road-simulatie moet je de natuurlijke en kunstmatige obstakels op extreme parkoersen overwinnen met all-terrain-voertuigen.

In deze simulatie moeten spelers verschillende soorten terrein bedwingen, in met name heuvelachtige omgevingen. In Overpass kunnen spelers niet gewoon gas geven om een race te halen, maar moeten ze de juiste snelheid vinden om zich een weg door het parkoers te banen, obstakels te overwinnen en te voorkomen dat hun voertuigen schade oplopen.

Op elke track moeten spelers ook rekening houden met de specifieke technische aspecten van elk voertuig: kies het juiste voertuig uit 25 buggy’s en quads van grote merken (Arctic Cat, Yamaha, Polaris en Suzuki), en vergeet niet het blokkeerdifferentieel te gebruiken en op het juiste moment van tweewiel- naar vierwielaandrijving te schakelen.

Overpass biedt toegang tot verschillende game-modes: in de Career-mode kun je een seizoen beginnen, deelnemen aan races om je reputatie op te bouwen, sponsors aantrekken en proberen competities te winnen. In de online multiplayer-mode voor maximaal acht spelers, moet je laten zien over controle te beschikken en de race eerder dan de rest zien te eindigen. Andere game-modes zijn ondet andere Quick Race en Local play (splitscreen of hotseat).

Overpass is nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via de Epic Games Store, en vanaf 12 maart voor Nintendo Switch.

Harrowstorm-DLC voor Elder Scrolls Online uitgebracht

Vandaag is voor pc en Mac het ‘Dark Heart of Skyrim’-avontuur officieel van start gegaan met de release van The Elder Scrolls Online: Harrowstorm. De DLC zal de gebeurtenissen voor het komende Greymoor-hoofdstuk inleiden en bevat twee nieuwe dungeons, Unhallowed Grave en Icereach en Update 25 van het basisspel. Harrowstorm is vanaf 10 maart beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Harrowstorm bevat twee dungeons:

  • In Unhallowed Grave zijn plunderaars en grafrovers binnengedrongen in een eeuwenoude begraafplaats in Bangkorai, opzoek naar een kracht die eeuwenlang gevangengehouden werd. Spelers moeten een graftombe betreden, de redenen voor de invasie van de crypt achterhalen en de plannen van de invallers stoppen voordat het te laat is.
  • De noordkust van Skyrim wordt geteisterd door een bovennatuurlijke storm waarvan de oorsprong het eiland lijkt te zijn waar een krachtige heksenkring is gevestigd. Spelers moeten afreizen naar Icereach om de heksen te confronteren en hun ritueel te stoppen voor ze Skyrim van de kaart vegen.

Update 25 is een gratis update van het basisspel, waarin prestatieverbeteringen voor alle spelers zit. De laadtijden, framerates en meer worden verbeterd. Deze update implementeert ook een enorme patchrevisie voor de gameclient, die de manier verandert waarop de game wordt gedownload, gepatcht en opgeslagen. Deze aanpassing zorgt voor een flinke verlaging van de hoeveelheid geheugen die Elder Scrolls Online inneemt op de harde schijf van een speler. Alle spelers zullen de gameclient opnieuw moeten downloaden bij de lancering van Update 25. Spelers ontvangen dan ook een gratis Crimson Torchbug-pet.

Nazi's en gaskamer in Spaanse carnavalsoptocht zorgen voor commotie

Carnaval. Bij uitstek een periode om eens lekker uit je dak te gaan. Wikipedia leert ons het volgende: "Antropologisch gezien is het carnaval voor alles een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. Het dragen van maskers zou oorspronkelijk verband hebben gehouden met verering van overleden voorouders; door zich als een representant van een overleden voorouder voor te doen, hoopte men de geest van die voorouder gunstig te stemmen."

Of een carnavalsgroep in het Spaanse Campo de Criptana dit in het achterhoofd had toen ze hun carnavalsact aan het voorbereiden waren weet ik niet, maar dat de groep voor heel wat commotie zorgde is wel duidelijk. Verkleed als nazi-officieren met machinegeweren en als concentratiekampgevangenen met gestreepte kostuums trokken ze door de straten met hun wagen die als gaskamer was ingericht. Anderen zwaaiden met Israëlische vlaggen.

Volgens het Algemeen Dagblad heeft de groep inmiddels excusus aangeboden en stelt de organisatie dat het de bedoeling was om slachtoffers te herdenken ‘met maximaal respect’. 

Trials of Osiris keert terug in Destiny 2 op 13 maart

Bungie heeft aangekondigd dat de PvP-modus Trials of Osiris terugkeert in Destiny 2. Dat gebeurt op op 13 maart als onderdeel van het nieuwe seizoen Season of the Worthy.

De 3-tegen-3 PvP-modus keert terug en brengt armor, wapens en maps uit Destiny 1 met zich mee, zoals Cauldron, Exodus Blue en Anomaly.

"We hoorden de spelers er steeds over praten en we voelden het ook onder elkaar. Ik kan niet wachten om een versie van Trials terug te brengen die ik me kan herinneren van Destiny 1", zegt Justin Truman, Production Director bij Bungie.

Destiny 2 is uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Google Stadia.

'Rookmelders straks ook verplicht voor bestaande bouw'

Voor nieuwbouw geldt dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Raymond Knops wil dat deze verplichting ook gaat gelden voor bestaande bouw. Het voorstel om dit vast te leggen in bouwregelgeving is inmiddels in internetconsultatie gegaan. Hiermee geeft de minister invulling aan het advies van brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en de bouwende partijen om rookmelders voor alle woningen verplicht te stellen.

Minister Knops: “De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders redden dus mensenlevens. Uit TNO-onderzoek van afgelopen jaar blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert. Daarom wil ik het Bouwbesluit op dit punt aanpassen en rookmelders niet alleen verplicht stellen voor nieuwbouw maar ook voor bestaande bouw.”

Inwerkingtreding
Om gebouweigenaren voldoende tijd te geven deze maatregelen in alle bestaande woningen door te voeren, zal deze verplichting pas per 1 juli 2022 ingaan. Ook worden hiermee problemen voorkomen bij de levering en beschikbaarheid van rookmelders bij leveranciers.

Daarnaast ligt het voorstel ook voor bij de VNG en voor advies bij het Adviescollege toetsing regeldruk. De planning is om het voorstel in april aan te bieden aan de Tweede Kamer.

Historisch Bewijs: Is de schaal afkomstig uit Piet Hein's veroverde zilvervloot?

Is de schaal die in het Rijksmuseum staat echt vervaardigd uit zilver afkomstig uit de door Piet Hein op de Spanjaarden veroverde zilvervloot? Deze vraag stond centraal in de vierde aflevering van het AVROTROS-programma Historisch Bewijs dat woensdag op NPO 2 werd uitgezonden. Gebaseerd op het herkomstonderzoek gecombineerd met het technisch onderzoek kan geconcludeerd worden dat het zilver van deze schaal inderdaad afkomstig is van de zilvervloot van Piet Hein.

In het programma Historisch Bewijs van AVROTROS wordt de zoektocht van een team experts gevolgd die er alles aan doet om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van kunsthistorische voorwerpen. Voor het eerst wordt natuurwetenschappelijk en materiaaltechnisch onderzoek gecombineerd met historisch archief- en bronnenonderzoek.

Zeevaarder Piet Hein wist tijdens de oorlog met de Spanjaarden een gevoelige klap uit te delen door in 1628 hun zilvervloot te veroveren. In totaal haalde Piet Hein 15 schepen met zilver en andere kostbaarheden afkomstig uit de Spaanse koloniën in Midden-Amerika leeg en scoorde daarmee een enorme buit ter waarde van miljoenen guldens.

Martine Gosselink, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum. Robert van Langh; hoofd onderzoeksinstituut en Stephanie Archangel gingen op zoek naar aanknopingspunten die de schaal met de zilvervloot kunnen verbinden. Want waarop is die aanname gebaseerd?

Historisch onderzoek
Stephanie Archangel ontdekte al snel in een catalogus uit 1809 dat de schaal samen met een kan in de collectie van het Rijksmuseum terecht is gekomen. De kan wordt opgespoord en is direct van de zilvervloot afkomstig. Samen met zilverexpert Dirk Jan Biemond spoort Stephanie inventarislijsten van de zilvervloot af. Het servies, waar de kan onderdeel van uitmaakte, wordt op deze lijsten gevonden, maar van de schaal specifiek blijft de herkomst onduidelijk. En het servies is ook nooit teruggevonden. Dat brengt hen op een interessante theorie: kan de rest van het servies omgesmolten zijn tot deze schaal? Op basis van de weegtheorie blijkt dat de schaal ongeveer even zwaar is als het gewicht van het resterende servies min de nog bestaande kan.

Materiaaltechnisch onderzoek
Deze theorie houdt alleen stand als blijkt dat er in het zilver sporen van lood uit zowel Zuid-Amerika als Europa zit. Voor het materiaal-technisch onderzoek reist Robert af naar Mexico, naar een eeuwenoude zilvermijn die toentertijd in het bezit was van de Spanjaarden. Hij neemt een ertsmonster uit de mijn mee die in het lab vergeleken wordt met het zilver van de schaal. Uit dit onderzoek blijkt dat het zilver van de schaal 50% van Mexicaanse afkomst en 50% van Europese afkomst is. Dit strookt volledig met het scenario dat het gaat om Spaans servies van Mexicaans zilver gaat dat is hergebruikt door een Nederlandse zilversmid.

Schaal van zilver uit Piet Hein's zilvervloot
Robert van Langh, zelf ook opgeleid tot zilversmid: “Het onderzoek kreeg een boeiende wending met de theorie over het omsmelten van het servies. We hadden eerst sterk onze twijfels over de link tussen de zilvervloot en deze specifieke schaal, maar het was geweldig om de oorsprong op deze manier te kunnen achterhalen.”

Komende aflevering
Volgende week onderwerpt het team de boekenkist van Hugo de Groot aan een uitgebreid onderzoek. In drie Nederlandse musea staat een boekenkist waarin Hugo de Groot in 1621 uit Slot Loevestein zou zijn gevlucht. Maar er kan er maar één de echte zijn…

FOK! Wat een weer: code geel in het noordoosten van het land

Code geel voor het noordoosten van het land: In Friesland, Groningen en Drenthe kan het plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de ochtend lopen de temperaturen op en verdwijnt de gladheid.

In de zuidwestelijke helft is het inmiddels al grotendeels bewolkt, in het noordoosten zijn er eerst nog opklaringen en is er kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Een neerslaggebied breidt zich in de loop van de ochtend vanuit het zuidwesten over het land uit. Naast regen kan er vooral in het zuiden ook enige tijd natte sneeuw vallen. In de Limburgse heuvels kan de neerslag in de loop van de dag mogelijk overgaan in sneeuw en voor gladheid zorgen.

In het noordoosten blijft het nog tot de middag overwegend droog. In de avond trekt het neerslaggebied naar Duitsland weg en klaart het op. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 4°C, tijdens (natte) sneeuw daalt de temperatuur naar ca. +1°C. De wind draait in het zuiden naar oostelijke richtingen en is zwak tot matig, in de rest van het land is de wind veranderlijk. Later in de middag en avond wordt de wind overal noordwestelijk. Boven land wordt de wind matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.

Komende nacht klaart het op en blijft het op de meeste plaatsen droog. De temperatuur daalt tot dichtbij het vriespunt en door bevriezing van natte weggedeelten kan het plaatselijk glad worden. De wind komt uit west tot zuidwest en is zwak tot matig, aan de kust en op het IJsselmeer eerst nog krachtig.

Vrijdagochtend is er eerst zon. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en later in de middag gaat het in het zuidwesten regenen. In de avond breidt de regen zich verder over het land uit. Landinwaarts is dan ook korte tijd natte sneeuw mogelijk. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De wind wordt zuidelijk en neemt toe tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer tot krachtig of hard.

Meer weer op FOK!

Haps vanmorgen met blauwe lucht en witte wolkjes...  (Foto: Charged)
Haps dinsdagmorgen met blauwe lucht en witte wolkjes... (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Politie ontdekt meer drugslabs, aantal dumpingen gehalveerd

De politie heeft vorig jaar meer productie- en opslaglocaties van synthetische drugs ontdekt dan in 2018. Het aantal dumpingen nam sterk af. Dat blijkt uit het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2019 van de European Reporting on Illicit Synthetic Substance Production (ERISSP).

Het aantal ontdekte drugslaboratoria steeg licht: van 82 in 2018 tot 90 vorig jaar. Het aantal opslaglocaties nam toe van 79 tot 85. De meeste opslag- en productielocaties werden ontdekt in de zuidelijke provincies en het oosten van het land.

Crystal meth
Opvallend was de (verdere) toename van het aantal productielocaties voor crystal meth. In 2019 waren dat er negen, tegen zeven een jaar eerder. 'Tot enkele jaren terug werden methlabs niet of nauwelijks aangetroffen in ons land', zegt Max Daniel, portefeuillehouder drugs binnen het korps. 'Omdat de verkoopprijs van crystal meth aanzienlijk hoger ligt dan die van xtc of amfetamine, zijn de te behalen winsten groot. Mogelijk is dat voor Nederlandse drugsproducenten om over te stappen op crystal meth.'

Dumpingen
Het aantal drugsdumpingen vertoonde vorig jaar een opvallende daling. Werden in 2018 292 dumpingen aangetroffen, vorig jaar waren dat er honderd minder: 191. 'Mede door de toename van het aantal labs en opslaglocaties hebben we niet de indruk dat er minder drugs worden geproduceerd,” aldus Daniel. 'Mogelijk wordt vaker drugsafval wordt geloosd in het bodem- en oppervlaktewater.'

Ook wordt er meer opslag van afval gezien op productielocaties en worden er per dumping grotere hoeveelheden gedumpt, waardoor de aantallen afnemen.

Machtspositie
Criminelen die synthetische drugs produceren of verhandelen verdienen daarmee veel geld. Met dit geld, maar ook met geweld en intimidatie proberen zij hun machtspositie te verstevigen. Ze kopen zich in de bovenwereld in en investeren drugswinsten in hun omgeving. Maar ze deinzen er ook niet voor terug om burgemeesters en officieren van justitie te bedreigen en te infiltreren in het lokale bestuur. Mede daarom geeft de politie in toenemende mate prioriteit aan de aanpak van (synthetische) drugscriminaliteit.

Gezamenlijke aanpak
Behalve op productie- en opslaglocaties richt de politie zich op opdrachtgevers, cruciale facilitators en geldstromen. Ook investeert de politie in expertise en haar informatiepositie op het gebied van synthetische drugs. Bij de politie werken meerdere teams aan het bestrijden van de productie en handel in synthetische drugs. Daniel: 'Het zogenoemde multidisciplinaire interventieteam (MIT) moet in de nabije toekomst met een andere, vernieuwende aanpak het totale effect van onze inspanningen vergroten.'

Om de effectiviteit van de aanpak te vergroten, trekt de politie nauw op met andere overheidspartners. 'Op lange termijn werkt alleen zo’n gezamenlijke aanpak', zegt Daniel.'Om criminele organisaties duurzaam te ontwrichten, moeten we als één overheid optrekken en criminelen van alle kanten aanpakken, via strafrecht, bestuursrecht en fiscaal recht.'

Internationale samenwerking
Ook internationale samenwerking is van groot belang, zeker met het oog op de grote rol die Nederland speelt in de mondiale productie van en handel in synthetische drugs. In november vorig jaar leidde een samenwerkingsverband met de Australische politie tot het beëindigen van een intercontinentale drugsroute. De politie hield acht verdachten aan en trof meer dan 43.000 liter aan chemicaliën aan, evenals 150 kilo MDMA, een kilo methamfetamine, drie kilo cocaïne en twee vuurwapens. In het onderzoek werd eerder al 700 kilo MDMA in beslag genomen.

Weerbaarheid
Omdat alleen repressie onvoldoende effect sorteert, pleit de politie ook voor het vergroten van de maatschappelijke weerbaarheid. Daniel: 'Dat is zeker niet alleen een taak van de politie, maar preventie is wel essentieel. We moeten voorkomen dat bijvoorbeeld boeren ingaan op het aanbod van criminelen om een loods of schuur te verhuren. Of denk aan het voorkomen van nieuwe aanwas van criminele groeperingen.'

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

NS: treinreizen fors goedkoper voor jongeren 12 - 18 jaar

NS maakt treinreizen beter betaalbaar voor jongeren van 12 t/m 18 jaar. Die maatregel komt voort uit de vernieuwde strategie van NS. NS komt daarvoor met twee nieuwe jongerenkaarten, waarmee zij vaak 50% tot 60% goedkoper uit zijn. De maatregel start in de zomer van dit jaar. Een gezin met twee kinderen in deze leeftijdscategorie kan zo honderden euro’s per jaar besparen.

Tjalling Smit, lid Raad van bestuur NS: “We willen de trein een logische keuze maken voor een nieuwe generatie reizigers. Jongeren reizen graag zelfstandig. Daarbij gaan ze het liefst een dagje naar de stad of naar familie. De kosten voor een treinkaartje zijn voor hen al snel aan de hoge kant. Voor kinderen tot 12 jaar is de trein gratis en voor studenten ook. Jongeren tot en met 18 vallen daar tussenin. Dat gaan we nu oplossen door treinreizen fors goedkoper te maken voor jongeren.”

Vervoer is voor veel gezinnen een grote kostenpost. Bovenop de vaste lasten van een auto, zijn de extra kosten voor een treinkaartje al snel te hoog. Smit: “Jongeren die naar familie, een concert of sportwedstrijd gaan, worden dan vaak met de auto gebracht. Zonde natuurlijk. Jongeren kunnen straks betaalbaar en zelfstandig op pad, de ouders niet meer hun auto te pakken en het is nog duurzaam ook.”

Reizen en jongeren
Jongeren tussen de 12 en de 18 reizen voornamelijk voor een dagje naar de stad, zo blijkt uit onderzoek onder 1087 jongeren en ouders van jongeren, uitgevoerd door NS. Op de tweede plaats staat familie- of vriendenbezoek. Jongeren reizen vooral in het weekend. Daarbij hebben ze de voorkeur voor een vaste prijs voor een kaartje, zonder bijkomende kosten achteraf. 71% van de jongeren zegt vaker met de trein te reizen als er een specifieke jongerenkaart komt voor een aantrekkelijke prijs. 57% van de ouders geeft aan dan vaker als gezin de trein te zullen nemen.

Dagkaart en weekendabonnement voor jongeren
NS komt met 2 nieuwe ticketmogelijkheden. Met de nieuwe Jongerendagkaart kun je de hele dag – maar buiten de spits – onbeperkt treinreizen voor €7,50. Het ticket is eenvoudig te koop via de NS-app en je zit niet vast aan een abonnement. Ook heb je geen OV Chipkaart nodig en kun je met een barcode op je mobiel de poortjes openen. Daarnaast komt er een nieuw Jongeren Weekend-abonnement. Hiermee kun je voor €15 per maand het hele weekend onbeperkt vrij reizen.

Na een halfjaar bekijkt NS hoe populair de nieuwe jongerenkaarten zijn. Mocht deze onverwachts tegenvallen, dan gaat NS andere maatregelen onderzoeken om meer jongeren voor de trein te laten kiezen.

Illustratie met 3 rekenvoorbeelden: Een dagje naar de stad
Een jongere uit het Drentse Beilen die een dagje naar de stad Groningen gaat, is met de trein – afhankelijk van een kortingskaart – nu nog tussen de € 10,68 en de € 17,80 kwijt voor een dagretour. Met de nieuwe Jongerendagkaart betaalt hij €7,50 en is hij 30% tot 58% goedkoper uit. Een jongere uit Woerden die een dagje Rotterdam doet, bespaart zo 25% tot 55%. Een jongere die vanuit Roermond reist naar Maastricht bespaart 34% tot 60%.

Een gezin uit Roermond heeft 2 kinderen tussen de 12 en 18 die allebei 2 keer per maand naar Maastricht gaan. Met een kortingsabonnement zijn zij nu nog ongeveer € 540,- per jaar kwijt. Zonder korting zou dat zelfs € 900,- zijn. Met het nieuwe Jongeren Weekendabonnement betaalt dit gezin straks € 360,- per jaar. Daarvoor kunnen zij dan elk weekend van het jaar onbeperkt reizen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.