BobsleeŽr Kibermanis met dubbelslag voor feestend publiek naar EK-goud

In het Letse Sigulda is de World Cup afgesloten voor de bobsleeërs in de tweemansbobs. Francesco Friedrich was al zeker van de eindzege en besloot de wedstrijd over te slaan, om zich optimaal voor te bereiden op zijn thuis-WK in Duitsland.

Na de eerste run stond de Letse held Oskars Kibermanis bovenaan, samen met remmer Matiss Miknis. De Zwitser Simon Friedli zette zijn topweekend met remmer Gregory Jones voort op 0,13 seconden, voor de Duitser Christof Hafer met remmer Christian Hammers (+0,17). De Oostenrijker Benjamin Maier (+0,21) volgde voor Justin Kripps uit Canada (+0,25), met op plek zes op 0,35 seconden niemand minder dan Oskars Melbardis.

Na de Spelen van Pyeongchang kwam hij wegens rugproblemen alleen nog op de lagere niveau's in actie, maar in Sigulda kende hij een mooie comeback. Die begon namelijk al met een heus feestje: hij kreeg het olympisch goud (viermansbob) en brons (tweemansbob) van 2014 eindelijk uitgereikt na diskwalificatie van de Russen, waardoor hij met onder meer toenmalige remmer Daumants Dreiskens de eerste écht Letse olympisch kampioen ooit is.

In de tweede run wist de luid toegejuichde Melbardis zijn positie te verdedigen, waarna Kripps 0,16 seconden onder de tijd van de Let dook. Maier viel vervolgens een flink stuk terug en leverde drie plekken in, waarna ook Hafer achter Kripps terecht kwam (+0,11).

De indrukwekkende Friedli bezweek niet onder de druk, dook onder de tijd van Kripps door en verzekerde zich zo drie weken na zijn World Cup-debuut als piloot al van zijn eerste podiumplek, zeker voor een niet-Duitser een sensationele prestatie. Kibermanis zette de boel net als een dag eerder weer in vuur en vlam en met een dubbele zege én de Europese titel mocht Kibermanis op weg naar het wereldkampioenschap dat er aan zit te komen in het Duitse Altenberg.

Kibermanis juicht