FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 februari 2020

Uitslag Sparta Rotterdam - ADO Den Haag

Sparta Rotterdam heeft de eerste overwinning in het nieuwe kalenderjaar geboekt. De ploeg van trainer Henk Fraser boekte dinsdagavond een verdiende zege in de inhaalwedstrijd tegen ADO Den Haag: 4-2.

ADO Den Haag kwam in Rotterdam nog wel op voorsprong. Na iets meer dan een kwartier spelen scoorde Shaquille Pinas uit een standaardsituatie. Lang kon ADO niet van de voorsprong genieten wat vijf minuten na de openingstreffer was het alweer raak. Adil Auassar maakte de gelijkmaker. Nog voor het half uur stond Sparta op een terecht voorsprong via Patrick Joosten.

Sparta leek de wedstrijd vlak voor de rust al te beslissen. Bart Vriends kopte uit een corner de 3-1 binnen en de thuisploeg leek op weg naar een makkelijke zege. Toch kwam ADO Den Haag in de tweede helft toch terug in de wedstrijd. Crysencio Summerville maakte de aansluitingstreffer nadat Sparta-keeper Ariel Harush de fout in ging. Het slotoffensief leverde voor ADO niks meer op en in de laatste minuut van de extra tijd maakte Abdou Harroui de 4-2.

Sparta staat nu elfde in de eredivisie met zes punten voorsprong op nummer zestien VVV-Venlo. ADO blijft op de zeventiende plaats staan met zeventien punten uit 22 wedstrijden.

Sparta Rotterdam

4 - 2

ADO Den Haag

 22' Auassar
 28' Joosten
 45' Vriends
 90+4' Harroui
   17' Pinas
 67' Summerville
 
 Gele kaart: Rigo, Vriends, (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 8.053
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Harush
Fortes
Vriends
Mattheij
Faye
Harroui
Rigo (Abels/79)
Smeets (D.Duarte/82)
Auassar
Ache (Piroe/55)
Joosten
  Koopmans
Malone
Stubbs
Pinas
De Bock
Immers
Baluta (Ould-Chikh/86)
Goossens
Summerville
Necid (Bogle/71)
Meijers (Duffy/62)

Boze Twentesupporters wachten bus op

De supporters van FC Twente zijn klaar met trainer Gonzalo García García. De spelersbus werd bij terugkomst uit Emmen opgewacht door boze supporters.

Het ontvangstcomité, bestaande uit zo'n vijftig man, maakte zich kwaad over de tegenvallende resultaten en het slechte spel van de club uit Enschede. Maar wat de Uruguayaanse oefenmeester misschien nog wel het meest werd verweten is de volgens velen respectloze wijze waarop hij met clubicoon en aanvoerder Wout Brama omgaat.

Die zou naar verluid kritiek hebben geuit waarna hij al weken niet meer bij de selectie zit. Dit tot woede van veel supporters. Zowel in het uitvak in Emmen als bij het opwachten van de bus in Hengelo was dan ook een spandoek met de tekst 'Wout is Twente' te zien.

Per direct ophokplicht om vogelgriep Duitsland

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt per 12 februari 2020 om 00:00 uur voor heel Nederland een ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. De maatregel wordt genomen naar aanleiding van een recente besmetting bij een hobbylocatie in Bretzfeld, Duitsland.

Omdat de recente besmetting in Duitsland westelijker is dan eerdere besmettingen is er een kans dat ook in andere delen van West-Europa het virus in lokale wilde watervogelpopulaties aanwezig is. De kans op introductie van het virus vanuit besmette wilde vogels op een Nederlands pluimveebedrijf wordt daarom groter ingeschat.

Maatregelen
De ophokplicht wordt ingesteld om te voorkomen dat bedrijven in Nederland besmet raken door virus uit wilde vogels. Over vier weken komt de deskundigengroep opnieuw bij elkaar om de situatie van dat moment te beoordelen. Als de situatie dan is genormaliseerd, bijvoorbeeld omdat er geen nieuwe uitbraken zijn geweest, kan de ophokplicht worden ingetrokken.

In Nederland geldt al een verplichting tot een tweede reiniging en ontsmetting voor transportmiddelen voor gevoelige diersoorten uit de landen met uitbraken van vogelgriep. Deze maatregel geldt nu ook voor transporten uit Duitsland. Daar wordt door de NVWA op toegezien.

Uitbraken
Op 31 december 2019 was in Oost Polen een uitbraak met de hoogpathogene vogelgriep (HPAI van het serotype H5N8). Dat was de eerste HPAI uitbraak in de Europese Unie van dit winterseizoen. Inmiddels zijn uitbraken gemeld uit meerdere landen in midden en Oost Europa (Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Duitsland en Oekraïne). De situatie aldaar is nog steeds zorgelijk. Ook zijn er eerder twee dode besmette wilde vogels gevonden, één in Polen en één in Duitsland vlakbij de Poolse grens. In Duitsland is tot nu toe één geval van vogelgriep bij gehouden pluimvee gevonden.

FC Groningen en Buijs gaan door met elkaar

Danny Buijs blijft ook na dit seizoen hoofdtrainer van FC Groningen. Club en trainer zijn het eens geworden over een contractverlenging van twee seizoenen, zo meldt FC Groningen dinsdagavond via de officiele kanalen. Technisch directeur Mark-Jan Fledderus en Buijs zullen woensdag tijdens een persconferentie het nieuws nader toelichten.

Buijs is bezig aan zijn tweede seizoen in Groningen. FC Groningen eindigde in het eerste seizoen onder de 37-jarige oefenmeester op een achtste plek, al ging zijn eerste jaar met vallen en opstaan. FC Groningen stond op een gegeven moment op de laatste plaats en na de bekernederlaag tegen Twente werd zelfs de hoofdingang bestormd. De Trots van het Noorden staat deze voetbaljaargang ook op de achtste plaats.

Buijs was eerder coach van amateurclub Kozakken Boys totdat hij in 2017 de opvolger van Ernest Faber werd in Groningen. Hij werd destijds aangesteld door directeur Hans Nijland en technisch manager Ron Jans, die met de Alblasserdammer de jongste hoofdtrainer van de Eredivisie binnenhaalden.

Buijs gaf halverwege januari al aan dat hij met de club in gesprek was. "De club heeft aangegeven dat ze wilden verlengen en ik heb aangegeven dat ik graag wil blijven", vertelde hij destijds. "De intenties zijn duidelijk, maar tot die tijd moet je een slag om de arm houden." Het is nog niet duidelijke met welke technische staf Buijs de toekomst ingaat, daar de contracten van de assistent-trainers en keeperstrainer Bas Roorda na dit seizoen aflopen.

Dumoulin moet rentree opnieuw uitstellen

Tom Dumoulin komt voorlopig nog niet in actie voor Jumo-Visma. De Nederlander moest vorige week nog afzeggen voor de Ronde van Valencia, maar nu maakt hij bekend ook Tirreno-Adriatico (11-17 maart) en Milaan-San Remo (21 maart) zal missen.

Aankomende donderdag zou Dumoulin op hoogtestage gaan, maar dat gaat vanwege de naweeën van de ziekte niet door, meldt de renner van Jumbo-Visma op Instagram. "Dat stellen we uit tot ik 100 procent fit ben. We passen mijn schema aan door de Tirreno en Milaan-San Remo te laten schieten. Dat geeft me de tijd om weer op volle sterkte te komen."

Dumoulin baalt dat hij zijn rentree opnieuw moet uitstellen. "Want ik voelde me goed en kon niet wachten tot het seizoen zou beginnen. Helaas moet ik iets langer wachten, maar het is zoals het is."

Het is nog niet bekend wanneer Dumoulin nu in koers terugkeert. Het is van vorig jaar juni geweest dat Dumoulin nog eens aan de start stond van een wedstrijd. Toen was dat het Critérium du Dauphiné. In die wedstrijd moest de 29-jarige Nederlander toen opgegeven vanwege een knieblesure, die hij opliep in de Giro d'Italia een maand eerder.

Uitslag FC Emmen - FC Twente

Het inhaalduel tussen FC Emmen en FC Twente is dinsdagavond in een overwinning voor de thuisclub geëindigd. De Trots van Drenthe won met 2-0 en stijgt daardoor naar de elfde plaats in de Eredivisie. FC Twente staat twee posities lager.

FC Emmen

2 - 0

FC Twente

 40' Frei
 90+3' A. Jansen
   
 
 Gele kaart: Heylen, (FC Emmen), Selahi, Espinosa, O. Busquets, Aboerjania, Lang, (FC Twente)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.309
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Araujo
Heylen
Burnet (Veendorp/77)
Kolar (A. Jansen/72)
Ben Moussa
Pena (Arias/76)
Chacón
Frei
De Leeuw
  Drommel
Troupée
Bijen
Pleguezuelo
Schenk (Zekhnini/61)
Selahi (Aboerjania/52)
O. Busquets (Nakamura/82)
Espinosa
Verdonk
Vuckic
Lang

Win een Theme Deck en Booster packs van Pokťmon TCG: Sword & Shield

De release van de eerste uitbreiding in de serie Sword & Shield voor de Pokémon Trading Card Game is een feit. Geïnspireerd op de videospellen Pokémon Sword en Pokémon Shield introduceert deze uitbreiding een nieuw mechanisme in de Pokémon TCG, namelijk Pokémon VMAX. Pokémon VMAX evolueren uit Pokémon V en verschijnen als Dynamax of Gigantamax Pokémon. Hierbij kunnen spelers kaarten verzamelen zoals Stonjourner VMAX en Lapras VMAX, beide in hun Gigantamax-vorm.

De Pokémon TCG-uitbreiding Sword & Shield omvat:

 • Meer dan 50 Pokémon uit de regio Galar
 • 17 Pokémon V en 12 full-art Pokémon V, waaronder Zacian V en Zamazenta V
 • 4 Pokémon VMAX, waaronder Lapras VMAX, Stonjourner VMAX en Morpeko VMAX
 • Meer dan 30 Trainer-kaarten, waaronder 3 full-art Supporter-kaarten
 • Een nieuwe speciale Energy-kaart

We mogen twee pakketten met daarin een Theme deck en 3 boosters weggeven. Wat moet je hiervoor doen? Antwoord geven op de volgende vraag. Lapras, Stonjourner en Morpeko zijn drie van de vier nieuwe VMAX Pokémon in deze uitbreiding. Welke Pokémon is de vierde Pokémon VMAX in Sword & Shield? Stuur je antwoord in vóór 16 februari 2020. Geef je antwoord door via de volgende prijsvraagpagina.

EF Pro Cycling wint met overmacht ploegentijdrit Ronde van Colombia

EF Pro Cycling heeft net zoals vorig de ploegentijdrit in de Ronde van Colombia gewonnen. De Amerikaanse ploeg was over een afstand van 16,7 kilometer maar liefst 45 seconden sneller dan de nummer twee Deceuninck-Quick Step. Team Ineos moest genoegen nemen met een derde plaats op 46 seconden van EF Pro Cycling.

De Tour Colombia begon vandaag met een ploegentijdrit van 16,7 kilometer rondom Tunja. Rally Cycling had lange tijd de snelste tijd in de ploegentijdrit. De Canadese ploeg klokte een tijd van 19 minuten en één seconde en zou Movistar voor blijven.

Deceuninck-Quick-Step zou wel sneller zijn dan Rally Cucling. De Belgische ploeg met kopman Julian Alaphilippe en tijdrijder Bob Jungels waren zestien seconden sneller. Dat zou uiteindelijk voldoende zijn voor een tweede plaats, want niet snel daarna zou EF Pro Cycling de toptijd noteren. De Amerikaanse ploeg klokte over het 16,7 kilometer lange parcours een tijd van 18.01 en was daarmee duidelijk de snelste.

Ook Team Ineos kwam daar niet in buurt van. De ploeg met Tour de France-winnaar Egan Barnal gaf 46 seconden toe op de ploeg van Sergio Higuita en Daniel Felipe Martinez, de kopmannen bij EF Pro Cycling.

Woensdag staat een vlakke rit over 152,4 km gepland in de Ronde van Colombia.


Top tien ploegentijdrit:

1 EF Pro Cycling 18:01
2 Deceuninck - Quick Step 0:45
3 Team INEOS 0:46
4 UAE-Team Emirates 1:00
5 EPM - Scott ,,
6 Rally Cycling ,,
7 Movistar Team 1:02
8 Israel Start-Up Nation 1:21
9 Team Medellin 1:24
10 Colombia 1:33

Geen bestellingen bij Boeing in januari, schuld loopt op

Boeing heeft in de maand januari geen nieuwe orders voor vliegtuigen kunnen inboeken. Dit is de eerste keer sinds 1962 dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer met lege handen staat. Dit dramatische cijfer volgt nadat hun ooit best verkochte jet, de 737 MAX, na twee fatale ongelukken nog steeds aan de grond staat.

In de eerste maand van 2020 werden slechts dertien vliegtuigen afgeleverd. Een jaar geleden wist Boeing 45 bestellingen te scoren en leverde het 46 vliegtuigen.

De meeste klanten van luchtvaartmaatschappijen vermijden het plaatsen van nieuwe bestellingen voor de 737 MAX totdat het vliegtuig is vrijgegeven door toezichthouders om weer te vliegen. Boeing ziet de Europese concurrent Airbus aan de horizon verdwijnen, terwijl de enorme verliezen blijven oplopen.

Airbus heeft in januari bestellingen voor 274 nieuwe vliegtuigen binnengekregen, terwijl Boeing de terugkeer van de 737 MAX maar blijft uitstellen. De schuldenlast is inmiddel opgelopen tot ruim 27 miljard dollar, een bedrag dat alleen maar op zal blijven lopen, aangezien de Amerikaanse vliegtuigbouwer luchtvaartmaatschappijen moet blijven compenseren voor het aan de grond houden van hun vliegtuigen.

Een voorzichtige schatting voorspelt dat de schuld halverwege 2020 wel eens opgelopen zou kunnen zijn tot 34 miljard dollar.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zegt inmiddels bezig te zijn met het plannen van veiligheidsvluchten voor de geplaagde 737 MAX, maar wil geen uitspraak doen wanneer het vliegtuig weer in gebruik mag worden genomen.

Winnaar Meowth VMAX Special Collection voor Pokťmon TCG

We mochten afgelopen week een Speciale Meowth VMAX-collectie als prijs weggeven. Deze collectie bevat vijf booster packs, één Meowth V, één Meowth VMAX en één oversized Meowth VMAX.

Wat moest je daar voor doen. Antwoord geven op de vraag hoe de evolutie van Meowth uit de Kanto-regio heet. Het antwoord is een Persian. And the winner is: Marshmallow286. Veel plezier met deze kattige prijs!

Meowth V Max Special Collection - Pokemon TCG (Foto: The Pokemon Company International )

Ferrari F1-team onthult nieuwe auto

Ferrari heeft dinsdagavond in de Italiaanse stad Reggio Emilia de auto voor het nieuwe Formule 1-seizoen onthuld. De SF1000 is een doorontwikkeling van de auto van vorig jaar.

Met de SF1000 hoopt Ferrari eindelijk echt te kunnen strijden voor de wereldtitel. Het getal 1000 verwijst naar het feit dat de Italiaanse fabrikant dit jaar aan de start staat van haar duizendste Grand Prix.

Eerste Kamer stemt in met Invoeringswet Omgevingswet

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de Invoeringswet Omgevingswet. Deze wet bundelt en vereenvoudigt de regels voor ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving en versnelt besluiten over projecten. Regelgeving wordt hierdoor eenvoudiger en biedt ruimte voor lokaal maatwerk. Het uitgangspunt van de wet is een goede balans tussen het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving.

Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen): “Ik ben blij met steun in de Eerste Kamer, wij hebben een scherp en constructief debat gevoerd over participatie, rechtsbescherming en een zorgvuldige invoering.”

Maatschappelijke opgaven
De Omgevingswet is nodig om maatschappelijke opgaven als woningbouw, energietransitie, natuur en bereikbaarheid geïntegreerd aan te pakken. De regels van de gemeente over de fysieke leefomgeving worden straks gebundeld in één omgevingsplan. Provincies en waterschappen werken met de regels in de Omgevings- en Waterschapsverordening. Daarnaast stelt elke provincie, gemeente en het Rijk een omgevingsvisie op met de lange termijnambities voor de leefomgeving.

Omgevingsloket
In het Omgevingsloket komt de regelgeving samen en kan iedereen straks zien welke regels er gelden in een gebied. Je kunt er vergunningen aanvragen en de vergunningsprocedure wordt verkort, het uitgangspunt wordt 8 weken in plaats van 26 weken. Het blijft daarnaast ook mogelijk om een vergunning schriftelijk aan te vragen.

Ingangsdatum
Rond de zomer wordt samen met de VNG, UvW, het IPO, het Rijk en de Tweede en Eerste Kamer besloten of de Omgevingswet per 1 januari 2021 ingaat. Eén van de voorwaarden is dat de wetgeving en het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) voldoende is geïmplementeerd bij alle overheden. De komende periode informeert de minister de betrokken partijen maandelijks over de voortgang van deze implementatie.

Koeman gebruikt Italiaanse trip voor bliksembezoek aan Depay

Ronald Koeman volgt het hersteltraject van Memphis Depay op de voet. De bondscoach van het Nederlands elftal bracht afgelopen donderdag een bezoek aan de geblesseerde aanvaller van Olympique Lyon, zo blijkt uit een foto van Simon Zwartkruis, journalist van Voetbal International. Koeman toog niet naar Lyon, maar naar Rome, omdat Depay daar met onder meer chirurg Pier Paolo Mariani aan zijn herstel werkt..

Depay liep in december een zware kruisbandblessure op en is sindsdien aan het revalideren. De herstelperiode lijkt voorspoedig te verlopen, zo blijkt uit updates van de aanvaller in Franse dienst op de sociale media.

Depay doet er alles aan om op tijd fit te zijn voor het EK. Oranje begint op 14 juni aan de groepsfase met een wedstrijd tegen Oekraïne in de Johan Cruijff ArenA.

Koeman gebruikte zijn trip richting Italië om ook andere internationals van Oranje te spreken en aan het werk te zien.

Zaterdag bracht hij een bezoek aan het duel tussen Fiorentina en Atalanta Bergamo, al was Marten de Roon bij laatstgenoemde club niet beschikbaar wegens een schorsing.

Een dag later was Koeman aanwezig in het Giuseppe Meazza bij de derby tussen Internazionale en AC Milan (4-2), met een scorende Stefan de Vrij.

KT Racing laat gameplay van TT Isle of Man – Ride on the Edge 2 zien

Nacon en KT Racing hebben een nieuwe gameplayvideo van TT Isle of Man – Ride on the Edge 2 uitgebracht.

De physics van de motorfietsen zijn compleet herzien voor realistisch rijgedrag, inclusief een betere balans bij het bochtenwerk. TT Isle of Man – Ride on the Edge 2 introduceert ook een verbeterd eerstepersoons view. Dit deel in de TT Isle of Man-series biedt ook toegang tot diverse klassieke motorfietsen, waaronder de MV Agusta 500 Three, Norton NRS 588, Suzuki XR69, Yamaha TZ 750 en Ducati 900.

De TT werd voor het eerst gereden in 1907 en is de beroemdste motorrace ter wereld. Het 61 kilometer lange parkoers met 260 bochten is het meest iconische circuit voor wegracecoureurs. TT Isle of Man – Ride on the Edge 2 biedt spelers toegang tot de officiële coureurs, motorfietsen en tracks, inclusief vernieuwde physics en een nieuwe career-mode waarin spelers hun racevaardigheden steeds verder kunnen verbeteren.

TT Isle of Man - Ride on the Edge 2 verschijnt op 19 maart 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en pc, en later voor de Nintendo Switch.

Blind: "De afgelopen twee maanden waren een rollercoaster"

Daley Blind kan woensdag zijn rentree maken in het shirt van Ajax in de bekerwedstrijd tegen Vitesse. De centrumverdediger stond de afgelopen maanden aan de kant met een ontstoken hartspier. Nu hij volledig hersteld is, kan de linkspoot weer terugkeren in het team van trainer Erik ten Hag. Hij zat al in de wedstrijdselectie voor het duel met FC Utrecht, maar die wedstrijd werd afgelopen zondag afgelast. "De afgelopen twee maanden waren een rollercoaster", vertelt Blind in een interview met het Algemeen Dagblad.

Blind ging in december tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Valencia plots naar de grond. Hij kon de wedstrijd zonder problemen uitspelen, maar een dag later werd hij door de medische staf van Ajax naar het ziekenhuis gestuurd voor onderzoek.

Uiteindelijk bleek hij een ontstoken hartspier te hebben en moest hij rust houden om volledig te herstellen. Inmiddels is Blind weer fit en traint hij sinds een aantal weken weer mee met de selectie van Ten Hag.

"Tijdens de wedstrijd tegen Valencia voelde ik me wat duizelig, maar al snel ging het weer goed. De echte schrik kwam dan ook wat later", vertelt Blind in een uitgebreid interview. "Het was een heel onzekere tijd, waarin ik de ene keer positief en dan weer negatief nieuws kreeg.'

"Zelf kon ik er gelukkig al snel een positieve draai aan geven, met dank ook aan mijn omgeving. Van mijn vrouw, familie en vrienden heb ik veel steun gehad. Dat sterkte me ook in de gedachte dat ik zeker terug zou keren op het veld."

Blind zegt dat hij er geen moment aan heeft getwijfeld of hij wel terug zou keren op het veld. Het was voor hem slechts een kwestie van tijd. Het irriteerde Blind dat er in de media volop gespeculeerd werd over zijn situatie. "Zeker heeft me dat gestoord."

"Allerlei mensen die mijn situatie helemaal niet kenden, twijfelden aan mijn veiligheid en mijn terugkeer. Het zijn allemaal meningen. Dat mag hoor, alleen ik vond het wel storend omdat mensen mijn exacte situatie niet kenden, maar wel van alles riepen."

De Ajacied kan goed begrijpen dat de gedachten bij velen teruggingen naar Abdelhak Nouri, toen Blind naar de grond ging tegen Valencia. "Dat kan ik me voorstellen, ik snap de schrik. Ik had wazig zicht en voelde me zwak, dus ging op de grond zitten."

"Dat moment weet ik nog goed", vertelt hij. "Het was het gevoel alsof ik te weinig had gegeten en even geen energie meer had. Maar eigenlijk ging het ook alweer heel snel weer goed. Toen de fysio en de arts bij me waren, voelde ik me weer goed."

Op het veld werden diverse testjes gedaan, zo verklaart Blind. "Ik gaf heldere antwoorden, en mijn hartslag was ook goed. Dat ik nog een kwartier uit kon spelen in een intense Champions League-wedstrijd zegt ook wel voldoende."

"Ik snap dat er vragen zijn daarover, maar er is op het veld gehandeld zoals dat had gemoeten", aldus de Oranje-international, die aangeeft zich goed te voelen en vrij in zijn hoofd te zijn.

"Ik voel geen angst dat er iets kan gebeuren. Als de artsen ook maar enige twijfel zouden hebben, zouden ze mij ook niet vrij geven."

Gebroken harten en levelcap-verhoging in Borderlands 3

Gearbox en 2K deelden eerder vandaag een Community Love Letter waarin ze hun fans bedankten voor de voortdurende steun en een roadmap update onthulden met daarin een nieuw seizoensgebonden evenement, een verhoging van de levelcap en een hoop quality-of-life verbeteringen die binnenkort naar Borderlands 3 komen.

Houd je niet van al die Valentijns-ellende dan is er het nieuwe seizoensgebonden evenement Broken Hearts Day. Bepaalde smoorverliefde vijanden doorheen de Borderlands zullen binnenkort speciale harten rond hen hebben vliegen. Deze harten komen in verschillende vormen en als je erop schiet, krijg je speciale effecten, van het verbeteren van de schade die je groep kan aanrichten tot het tijdelijk veranderen van een vijand in een bondgenoot en zelfs het exploderen van je vijand tot een hoop loot. Hoe meer harten je breekt, hoe meer beloningen je vrijspeelt met een totaal van 5 te verdienen beloningen – waaronder speciale skins en Legendary wapens die uniek zijn aan dit evenement.

Broken Hearts Day kan worden in- en uitgeschakeld in het hoofdmenu van de game, zodat spelers zich op elk gewenst moment kunnen afmelden (of terug aanmelden) voor het evenement. Later deze maand gaat het evenement live op Xbox One, PlayStation 4, Stadia en pc van zodra de februari patch is gelanceerd. Vanaf dan heb je exact één week om wat harten te breken voordat het seizoensgebonden evenement afloopt.

De Community Love Letter bevatte ook extra details over elk van de aankomende verbeteringen in Borderlands 3:

 • Max. levelcap van 50 naar 53
 • True Vault Hunter Mode
 • Cutscenes die kunnen worden overgeslagen
 • Guardian Rank Toggling
 • Event Toggling
 • Fight for Your Life-verbeteringen
 • Mayhem 2.0
 • Twitch ECHOcast Extension-toevoegingen.

Vier Valentijn in Destiny 2

Het in-game event Crimson Days voor Destiny 2 is gestart. Crimson Days is een tijdelijk event dat het kameraadschap van de Guardians op en buiten het slagveld eert en vindt van 11 t/m 18 februari plaats.

Om te vieren hoe deze vriendschappen en liefdes zijn gevormd door de Destiny-community en hoe deze voor het leven kunnen zijn, hebben enkele Destiny-spelers van over de hele wereld hun verhaal gedeeld met Bungie.

EnormeD2, een Belgische speler die naar Texas is verhuisd nadat hij zijn toekomstige vrouw ontmoette in Destiny:

"We brachten lange avonden samen door, voornamelijk quests farmen. We speelden altijd samen, soms heel laat in de nacht vanwege het feit dat ik een jetlag had..."

Line en Yoda (beter bekend als ZombiesFaktory), twee Franse Destiny-fans en YouTubers die eindelijk hun clan in het echt hebben ontmoet en nu elke dag genieten van deze nieuwe vriendschap:

"Het duurde lang voordat we elkaar ontmoette. De eerste keer dat we elkaar zagen was tijdens de Paris Games Week in 2017. […] Het grappige met mensen die je alleen nog maar digitaal hebt ontmoet, is dat er een barrière is zodra je ze in het echt ontmoet. Als je vervolgens met hen begint te praten, zie je dat de persoon exact hetzelfde is zoals je verwacht waardoor die barrière wegvalt."

Frida, een Zweedse Destiny-fan die de liefde heeft gevonden en een gezin heeft gesticht dankzij de game:

"Mijn man Brandon en ik hebben elkaar ontmoet tijdens het spelen van Destiny 2 en inmiddels verwachten we ons eerste kindje. Het is een jongetje en ik ben uitgerekend in mei Brandon komt uit Californië en verhuist in minder dan 14 dagen naar Zweden om bij mij te komen wonen. [...]. Bedankt voor het maken van zo'n geweldig spel en voor het onbewust voorstellen aan mijn soulmate! Jullie hebben mijn leven op zoveel manieren compleet gemaakt en ik kan jullie hier nooit genoeg voor bedanken."

Wij blijven gewoon tegenstanders in PvP neerknallen.

Gameplay van Outriders wordt deze week getoond

Square Enix kondigt vandaag aan dat ze donderdag 13 februari voor het eerst gameplay van Outriders laat zien. De game is een co-op RPG-shooter gemaakt door People Can Fly, de ontwikkelaars van Gears of War: Judgment en Bulletstorm, en Square Enix External Studios, de mensen achter Sleeping Dogs en Just Cause.

In Outriders probeert de mensheid te overleven in de loopgraven van Enoch. Je creëert je eigen Outrider om over een vijandige planeet te trekken. Je trekt vanuit de sloppenwijken van de First City door bossen, bergen en woestijnen, op zoek naar de bron van een mysterieus signaal. Dat doe je niet alleen met guns, maar ook met superkrachten en een snel groeiend arsenaal aan wapentuig en uitrusting.

De Outriders Reveal Stream wordt gepresenteerd door game director Bartek Kmita; hoofdschrijver Joshua Rubin en presentator Malik Forte. De stream begint op donderdag, 13 februari om 21:00 uur. Je kunt de stream hier bekijken: www.twitch.tv/squareenix.

"Het is zeer opwindend om eindelijk te kunnen onthullen waar we de afgelopen vier jaar aan hebben gewerkt", zegt Bartek Kmita, game director van People Can Fly. "Outriders is de eerste game waar we aan werkten nadat we Epic Games verlieten. We begonnen met een idee voor een game die we altijd al wilden maken, en dat is uitgegroeid tot het meest ambitieuze project ooit voor People Can Fly."

Outriders verschijnt in het najaar van 2020 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en Xbox One.

Gamers kunnen bijna aan de slag met Dreams

Uitgever Sony Interactive Entertainment en ontwikkelaar Media Molecule hebben de launchtrailer voor Dreams uitgebracht. De game komt op 14 februari uit voor PlayStation 4. Gebruikers die de Early Access-versie van Dreams hebben gekocht, kunnen vandaag de volledige game-update downloaden.

Dreams is een steeds groter wordend game-universum van Media Molecule, de makers van LittleBigPlanet en Tearaway. Het spel bevat community-gemaakte games, en je kunt leren er zelf een te maken. Breng je ideeën tot leven met gebruiksvriendelijke tools en deel ze vervolgens met een wereldwijde gemeenschap. Of je nu games, muziek, schilderijen, animaties, sculpturen, films of iets daar tussenin wilt maken, jij kunt bijdragen aan iemands game.

DLC Sam's Story beschikbaar voor Metro Exodus

Uitgever Deep Silver en ontwikkelaar 4A Games hebben de launchtrailer vrijgegeven voor de tweede DLC van Metro Exodus. De DLC genaamd 'Sam's Story' is vandaag beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia.

In Sam's Story volgen we de voormalige Amerikaanse marine Sam, een Spartan Ranger die sinds de nucleaire oorlog onder kolonel Miller heeft gewerkt en Artyom volgde op zoek naar een wereld buiten de metro. Sam droomde er al lang van terug te keren naar zijn vaderland en misschien zelfs zijn vader levend te vinden. Het vooruitzicht leek onmogelijk in de tunnels van de Metro, maar toen de Spartans ontdekten dat Moskou niet de enige stad was waar nog leven was, willen ze toch op zoek naar een uitweg.

Sam's Story is los te koop, maar ook te krijgen via de seizoenspas.

Gevangenisstraffen geŽist tegen Amersfoortse inbrekersbende

Het Openbaar Ministerie heeft gevangenisstraffen tot 28 maanden geëist tegen vier leden van een inbrekersbende uit Amersfoort. De vier jonge mannen van tussen de achttien en twintig jaar moesten zich vandaag verantwoorden tegenover de rechtbank in Utrecht. De mannen worden verantwoordelijk gehouden voor elf woningbraken die gepleegd zijn tussen juni 2018 en april 2019 in de gemeenten Ede, Barneveld, Amersfoort, Utrechtse Heuvelrug, Elburg, Nijkerk en Nunspeet. Drie van de vier verdachten zijn ook vervolgd voor drugshandel.

De politie kwam de verdachten op het spoor binnen een onderzoek naar woningbraken in en rondom Amersfoort. Aanleiding voor dit onderzoek was de recente sterke stijging van het aantal woningbraken in dit gebied.

Onderzoek naar telefoongesprekken en andere vormen van communicatie leidde naar de vier verdachten. Ook bleek dat zij zich niet alleen bezig hielden met inbraken, maar ook met het handelen in harddrugs. Drie van hen zijn hier in deze zaak voor vervolgd. De vierde zal hier voor in april voor de rechter moeten verschijnen.

De verdachten werden in april vorig jaar aangehouden, drie van hen zitten nog steeds vast. Na de aanhouding werden de woningen van de verdachten doorzocht. Er werden goederen aangetroffen die in verband gebracht werden met de inbraken. Ook werden verschillende soorten drugs aangetroffen.

De inbraken waren in de privésfeer van de slachtoffers en hadden daardoor een grote impact. Er werden veel waardevolle goederen gestolen. Bovendien zijn slachtoffers dierbare herinneringen verloren, zoals sieraden en gegevensdragers met foto’s, enkel voor financieel gewin van de verdachten. Een van de slachtoffers was dusdanig aangedaan dat zij moest worden opgenomen in het ziekenhuis en nu niet meer thuis kan wonen.

Het feit dat drie van de verdachten wat de inbraken betreft georganiseerd te werk gingen en daarmee in de visie van het Openbaar Ministerie een criminele organisatie vormden, is als strafverzwarend meegewogen bij het bepalen van de eisen. Dit resulteerde behalve de eis tot 28 maanden gevangenisstraf (waarvan 8 voorwaardelijk) tegen de hoofdverdachte, in eisen van 15, 18 en 18 maanden jeugddetentie voor de andere drie (waarvan respectievelijk 5, 6 en 12 voorwaardelijk). Zij pleegden de strafbare feiten deels toen ze nog minderjarig waren. Ook zijn er diverse bijzondere voorwaarden geëist, zoals contactverboden en intensieve begeleiding.

De rechtbank doet op 10 maart uitspraak.

Taakstraf voor mishandeling, bedreiging en poging tot afpersing ex-vriendin

De rechtbank veroordeelt een 21-jarige man uit Arnhem voor het mishandelen, bedreigen en het proberen af te persen van zijn ex-vriendin. De man krijgt een taakstraf van 100 uur. Ook moet de man een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Na een relatiebreuk tussen de destijds 19-jarige man en zijn toenmalige vriendin deden zich meerdere en zeer vervelende incidenten voor. De man dwong het slachtoffer ruim een maand lang hem geld te geven. Ook dreigde hij foto’s van haar in haar ondergoed te verspreiden als ze niet betaalde. Het slachtoffer gaf hem het geld uiteindelijk niet. Verder bedreigde de man zijn ex-vriendin door via WhatsApp te zeggen dat hij haar tanden uit haar mond zou slaan. Vervolgens mishandelde de Arnhemmer haar ook daadwerkelijk, terwijl zij aan het werk was bij de Albert Heijn. Nadat hij een winkelmandje richting haar hoofd gooide, schopte hij haar 2 keer. Volgens de rechtbank deed de man dit niet uit zelfverdediging.

OM mocht man aanklagen voor poging afpersing
De man gaf toe dat hij probeerde om het slachtoffer te dwingen hem geld te geven. Maar volgens zijn advocaat mocht het Openbaar Ministerie (OM) de man niet vervolgen omdat het slachtoffer niet op tijd een klacht zou hebben ingediend. Voor sommige vergrijpen moet het OM binnen 3 maanden overgaan tot strafvervolging. De rechtbank constateert dat het klopt dat het slachtoffer pas na 3 maanden - door het doen van een klacht - heeft laten weten dat zij de man wilde vervolgen voor de afpersing. Maar uit andere stukken blijkt dat zij ook binnen 3 maanden kenbaar maakte dat zij vervolging wenste. Omdat voldoende duidelijk is dat zij vervolging wenste en omdat het klachtvereiste is gesteld ter bescherming van het slachtoffer en niet ter bescherming van een verdachte, oordeelt de rechtbank dat het OM de man wel mag vervolgen voor dit feit. Volgens de rechtbank maakt de man zich schuldig aan een poging tot afpersing.

Vrijspraak voor heimelijk maken van foto’s
Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat de man de foto’s die hij dreigde te verspreiden, heeft gemaakt zonder toestemming van zijn ex-vriendin. De rechtbank spreekt de man daarom vrij van het stiekem maken van foto’s.

Tijdsverloop
De rechtbank houdt rekening met de jeugdige leeftijd van de man tijdens het plegen van de misdrijven. Ook heeft het lang geduurd voordat de zaak op zitting is gekomen. De rechtbank legt wel een forse taakstraf op, omdat zij deze misdrijven heel erg vindt.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Dit bedrag bestaat uit de eigen bijdrage van de ziektekostenverzekering en smartengeld.

Bruins: 75 miljoen voor ziekenhuizen om medische gegevens digitaal aan patiŽnt beschikbaar te stellen

Online in een persoonlijke gezondheidsomgeving je eigen medische gegevens inzien en delen met wie je wilt, of ze koppelen aan apps. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil dat dit voor alle ziekenhuispatiënten mogelijk wordt. Daarnaast verplicht hij ziekenhuizen en klinieken om onderling digitaal gegevens uit te wisselen, zodat tijd wordt gewonnen, medische fouten worden voorkomen en patiënten niet steeds opnieuw hun verhaal hoeven te vertellen.

Om dit te regelen komt Bruins dit jaar nog met een wetsvoorstel. Ziekenhuizen en klinieken krijgen 75 miljoen euro om snel aan de wettelijke verplichting te kunnen voldoen, zodat zij medische gegevens voor patiënten beschikbaar kunnen stellen.

Minister Bruno Bruins: “Met deze 75 miljoen subsidie wil ik mogelijk maken dat de patiënt de regie krijgt over zijn of haar eigen medische gegevens. Met digitale gegevensuitwisseling kunnen bovendien vermijdbare fouten worden voorkomen en houden artsen meer tijd over omdat ze geen gegevens hoeven over te typen. Ik vind het onbestaanbaar dat we, in een tijd dat we met elkaar kunnen facetimen over de hele wereld, in de zorg nog faxen versturen. Digitaal moet het nieuwe normaal worden. En zo snel mogelijk!”

Bruins wil dat de gegevensuitwisseling veilig gebeurt. De persoonlijke gezondheidsomgeving waar de ziekenhuizen en andere medisch specialistische zorgorganisaties gegevens mee gaan delen moeten daarom voldoen aan de veiligheidseisen van het MedMij-afsprakenstelsel. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat door ICT-specialisten controleren of de gegevensuitwisseling tussen instellingen daadwerkelijk digitaal gebeurt.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ): “Wij zijn trots dat we met deze regeling gezamenlijk voortbouwen op de versnelling van uitwisseling met de patiënt en tussen medisch specialistische zorginstellingen onderling”.

De landelijke Versnellingsprogramma’s Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) helpen om de zorg klaar te maken voor digitale gegevensuitwisseling van medische gegevens. In totaal heeft het kabinet 400 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan er 75 miljoen subsidie nu gaat naar instellingen voor medisch specialistische zorg. De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra (NFU) en de Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) voeren het programma uit.

7 jaar cel geŽist voor 'walgelijke woningoverval'

Als op 10 december 2018 een destijds 82-jarige inwoonster van De Krim haar kat naar buiten wil laten, en de deur opent, staat zij oog in oog met een man met een bivakmuts. Dan ziet ze een tweede man die een apparaat in haar gezicht duwt dat een knetterend geluid maakt en waar vonken uitkomen. Ze wordt opgesloten in de meterkast. De vrouw zit daar vijftien uur vast.

Dat beeld schetste de officier van justitie dinsdag 11 februari voor de rechtbank in Zwolle. Daar stonden drie mannen (een 46-jarige man uit Hoogeveen, een 20-jarige man uit Leeuwarden en een 44-jarige man uit Coevorden) terecht voor medeplegen wederrechtelijke vrijheidsberoving en medeplegen diefstal.

Het slachtoffer bracht de nacht door in de meterkast, waar zij zich amper kon bewegen, beschreef de officier. De volgende ochtend is de vrouw bevrijd door twee leden van een volksdansgroep, die poolshoogte kwamen nemen toen de vrouw niet verscheen bij de volksdansgroep. Met de overval is een grove inbreuk gemaakt op het gevoel van veiligheid van het slachtoffer, stelde de officier. Hij sprak over een laffe en walgelijke overval.

Volgens de officier zijn twee van de drie verdachten al voor de overval aan de deur geweest om oud ijzer te venten. De overvallers hebben toen vermoedelijk buit gezien. Ze namen bij de overval onder meer een grasmaaier, een elektrische fiets, een laptop en gouden sieraden mee. Een deel van de goederen is teruggevonden en blijkt via een of meerdere van de betrokkenen te zijn verhandeld.

“Alle verdachten hebben een rol gehad bij het verplaatsen en verkopen van de buit”, concludeerde de officier. Op de trui van de vrouw is DNA aangetroffen van de 20-jarige verdachte. Hij acht voldoende wettig en overtuigend bewezen - ook mede door verklaringen die verdachten zelf hebben afgelegd - dat de drie mannen verantwoordelijk zijn voor de overval op de vrouw. 

De officier van justitie eiste voor alle drie een celstraf van 7 jaar.

Veroordeling leidsman geloofsgemeenschap in CuraÁao wegens seksueel misbruik blijft in stand

De veroordeling van een oud-leider van een geloofsgemeenschap in Curaçao tot onder meer 14 jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik van zeven jonge vrouwelijke leden, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

De zaak
De verdachte was de oprichter en de organisatorisch en geestelijk leidsman van de geloofsgemeenschap Rains of the Blessings for All Nations Messianic Community Curaçao. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie vond bewezen dat de man drie tienermeisjes en vier jongvolwassenen seksueel heeft misbruikt in de periode 2006 tot en met 2016. Het jongste slachtoffer was nog maar twaalf jaar oud toen het misbruik begon. De meisjes en jonge vrouwen waren allen lid van de geloofsgemeenschap. Het misbruik varieerde van een enkele ongeoorloofde lichamelijke aanraking tot en met verkrachting. Het Hof veroordeelde de verdachte tot 14 jaar gevangenisstraf. Daarnaast kreeg hij een beroepsverbod opgelegd voor de maximale duur van 19 jaar. De verdachte stelde beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

Cassatieklachten
De advocaat van de verdachte vraagt de Hoge Raad de beslissing van het Hof te vernietigen. Hij is onder meer van mening dat er voor een aantal feiten onvoldoende bewijs is omdat het door het Hof gebruikte bewijs niet voldoet aan het wettelijk bewijsminimum. Ook zou bij een deel van de strafbare feiten geen sprake zijn geweest van ontucht. Daarnaast wordt geklaagd over de hoogte van de opgelegde straf die onvoldoende zou zijn gemotiveerd.

Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad heeft het cassatieberoep verworpen. De Hoge Raad heeft de cassatieklachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat het cassatieberoep ongegrond is en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproept.

Met de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling definitief.

8.369.480 geconstateerde verkeersovertredingen in 2019

Er zijn 8.369.480 verkeersovertredingen geconstateerd in 2019 op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat is minder dan een jaar eerder, toen werden 9.182.573 verkeersboetes opgelegd onder meer voor te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht Wahv 2019.

De daling van het aantal verkeersboetes is toe te schrijven aan minder op kenteken geconstateerde verkeersovertredingen op grond van de Wahv: 7.838.782, tegen 8.778.938 een jaar eerder. Het aantal verkeersboetes na een staandehouding is vorig jaar daarentegen gestegen van 403.635 in 2018 naar 530.698 in 2019.

Handheld bellen
De stijging van het aantal staandehoudingen is deels te verklaren door de versterkte inzet van de politie op verkeersovertredingen, zoals te hard rijden, negeren van een rood verkeerslicht en afleiding door bijvoorbeeld telefoongebruik. Vooral bij handheld bellen is een behoorlijke stijging van het aantal opgelegde boetes te zien: van 80.425 in 2018 naar 121.364 vorig jaar. Hierbij ging het in de maanden juli tot en met december vorig jaar om 21.327 boetes voor appen op de fiets; dit als gevolg van de aangescherpte wetgeving per 1 juli 2019 ten aanzien van handheld bellen.

Verder is het hogere aantal staandehoudingen in 2019 deels te verklaren door de acties van de politiebonden in verband met de cao-onderhandelingen in de zomermaanden van 2018. Deze acties hadden in dat jaar een dempend effect op het aantal staandehoudingen.

Snelheidsovertredingen
De meeste verkeersboetes worden opgelegd voor te hard rijden: 6.833.365 in 2019, tegen 7.757.803 een jaar eerder. Het merendeel van deze verkeersovertredingen wordt geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken. De algehele daling is dan ook hier vooral terug te zien. Vorig jaar zijn 3.478.825 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal, tegen 4.013.705 in 2018. Er zijn 1.832.599 snelheidsboetes opgelegd na controle met een trajectcontrole in 2019, tegen 2.083.068 in 2018. En vorig jaar zijn 1.443.782 snelheidsovertredingen middels mobiele radarsets geconstateerd, tegen 1.599.576 een jaar eerder.

De daling van het aantal snelheidsovertredingen kan verschillende redenen hebben. Het is drukker op de wegen, waardoor (te) hard rijden minder mogelijk is. Bovendien worden bestuurders gewaarschuwd en weten zij waar de flitspalen en trajectcontroles staan. Hierdoor houden ze zich op die plekken beter aan de maximumsnelheid. Ook kan de daling van het aantal op kenteken geconstateerde overtredingen worden veroorzaakt doordat een aantal trajectcontroles en flitspalen (tijdelijk) uitstond wegens werkzaamheden.

Buitenlandse verkeersovertreders
Van de opgelegde verkeersboetes in 2019 zijn 1.000.460 naar een buitenlandse verkeersovertreder verstuurd, tegen 1.063.014 een jaar eerder. Vanaf december 2018 zijn ook het Verenigd Koninkrijk en Ierland aangesloten op de geautomatiseerde uitwisseling van kentekengegevens op basis van de Europese richtlijn Cross Border Enforcement (CBE) en per december 2019 Denemarken, Cyprus en Griekenland

Barney inspireerde Rico Verhoeven

We mogen Raymond van Barneveld niet alleen danken voor zijn prachtige loopbaan maar ook voor het inspireren van Rico Verhoeven. De kickbokser vertelde dat de darter een grote inspiratiebron voor hem was.

Afgelopen weekend nam Van Barneveld afscheid van de dartssport en op het feestje waren vele andere darters, BN'ers en topsporters aanwezig, zo ook Verhoeven. De wereldkampioen kickboksen vertelde daar dat Barney veel voor hem betekend heeft. "Raymond is een baas, een icoon. Hij heeft het darten op de kaart gezet", aldus de vechtsporter, zo lezen we op Dartfreakz.nl.

"De prestaties van Raymond in het darten hebben ervoor gezorgd dat ik hetzelfde wilde presteren in het kickboksen", vertelde Verhoeven vol trots.

Barney inspireerde Rico Verhoeven (Pro Shots / Michael Bulder)
Barney inspireerde Rico Verhoeven (Pro Shots / Michael Bulder)

Kim Jong-un vermist

Dikke paniek onder de liefhebbers van dikke dictators: niemand minder dan Kim Jong-un is vermist. De Geliefde Gerespecteerde Leider is al sinds 25 januari niet meer in het openbaar gezien en Noord-Koreaanse media heeft hem slechts één keer genoemd.

Op 25 januari was de gezellig dikke Kim aanwezig bij een concert in Pyongyang, waar het Chinese Nieuwjaar gevierd werd. Sindsdien is hij spoorloos verdwenen en pas afgelopen zaterdag werd hij in elk geval weer eens genoemd door de lokale TV: het was 'de dag van de Opbouw van het Leger', sinds 1948 een belangrijke nationale feestdag en een dag vol militaire evenementen waar Kim tot dit jaar altijd bij aanwezig was.

Hoge officieren bezochten monumenten ter ere van Kim's vader en opa, Kim Jong-il en Kim Il-sung, 's werelds molligste dictator zelf stuurde slechts wat bloemen, zo vertelde staatskrant Rodong Sinmum.

Mogelijk verstopt Kim zich voor 2019-nCoV, het coronavirus dat vooral door China waart. Noord-Korea heeft nagenoeg al het verkeer met buurland China stilgelegd en doet er alles aan om het buiten de deur te houden. Een vreemde keuze, men mag er immers vanuit gaan dat één miezerig virusje opperbaas Kim niet klein kan krijgen.

Vogelgriep in Duitsland, 2e R&O vervoersmiddelen verplicht

In verband met de uitbraak van de besmettelijke (hoog pathogene) variant van vogelgriep (oftewel HPAI) in Duitsland moeten vervoermiddelen voor gevogelte (onder andere pluimvee) of broedeieren, die leeg terugkeren of komen uit Duitsland, onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een 2e reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan. 

Dat moet gebeuren op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats voor veetransportmiddelen óf geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaats voor pluimveetransportmiddelen. Deze verplichting geldt eveneens voor EU-landen Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen.

Na afloop van de 2e R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende of geregistreerde R&O-plaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de 2e R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA.

NS rijdt tijdens Dutch Grand Prix elke vijf minuten naar Zandvoort

Tijdens het weekend van de Dutch Grand Prix-race in Zandvoort schroeft NS de dienstregeling richting het circuit flink op. Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 mei rijdt er tussen station Amsterdam Centraal en station Zandvoort aan Zee in beide richtingen maximaal elke vijf minuten een trein.

NS rijdt deze frequentie al die dagen vanaf 07:00 uur zo lang als nodig is. Het is voor het eerst dat NS zo vaak rijdt op één lijn. Normaliter gaan er twee treinen per uur naar Zandvoort en rijden er in de zomer bij lekker weer extra treinen.

Tjalling Smit, Lid van de Raad van Bestuur: "De Dutch Grand Prix is een evenement van wereldklasse op Nederlandse bodem en dat pakken we groot aan. Voor ons is dit dan ook een buitengewone operatie. We zien het als onze maatschappelijke taak zo veel mogelijk racefans op een duurzame manier naar Zandvoort te brengen en op die manier dit mega-evenement tot een succes te maken."

Inzet tientallen sprinters en honderden personeelsleden
NS houdt tijdens iedere dag van de Grand Prix rekening met 50.000 reizigers van en naar station Zandvoort. Om al die mensen te vervoeren, worden tientallen sprinters van het type Sprinter Light Train (SLT) ingezet. Dit type trein heeft de meest gunstige mix van aantal stoelen, stroomverbruik en een soepele in- en uitstap. Daarnaast zullen honderden conducteurs en machinisten worden ingezet.

Op en rond stations en perrons zijn die dagen ook veel medewerkers om reizigers ter plekke van informatie en advies te voorzien en de mensenstromen in goede banen te leiden. Desondanks zullen reizigers op de piekmomenten rekening moeten houden met grote drukte in de treinen en rond het station. Mocht zich onverhoopt een storing voordoen, dan zal dit het uiterste vragen van NS en ProRail.

Zo dicht mogelijk op de actie
Geen vervoerder zet bezoekers dichter bij de race af dan NS: vanaf het station is het nog ongeveer een kwartier lopen naar het circuit. NS raadt bezoekers van de Dutch Grand Prix aan nu al online hun kaartje te kopen. De komende twee weken kan dat met 20 procent korting. Omdat NS van deze vroege beslissers weet op welk station ze opstappen, kan de dienstregeling zo veel mogelijk op maat gemaakt worden.

Mensen met een abonnement kunnen uiteraard ook met alle treinen mee, evenals mensen die op de dag zelf een kaartje kopen. De verwachting is echter dat het dan op stations en bij de kaartautomaten (een stuk) drukker zal zijn dan normaal. De treinen stoppen - behalve op Overveen - op alle stations tussen Zandvoort en Amsterdam Centraal.

Aanpassingen ProRail aan station en stroomvoorziening
Momenteel rijdt NS twee treinen per uur naar Zandvoort en heeft het station gemiddeld zo’n 5700 in- en uitstappers per dag. Om meer treinen en reizigers aan te kunnen, werkt ProRail op dit moment op het station aan twee extra perrons, extra (brede) trappen en een betere elektriciteitsvoorziening voor de treinen. Daarvoor worden nieuwe stroomkabels gelegd van de onderstations naar de bovenleiding. De laatste werkzaamheden zijn eind april gereed.

RCC: 'Albert Heijn misleidt consument'

De Reclame Code Commissie (RCC) stelt Wakker Dier in het gelijk: Albert Heijn prijst zijn AH kip ten onrechte aan met de misleidende claims “een vitaler ras” met “meer ruimte”. “Albert Heijn bedondert zijn klanten én de kippen,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Albert Heijn claimt op de verpakking zelf dat zijn AH kip een “vitaler ras” is dat “meer ruimte” krijgt. Er is echter geen supermarkt die zijn kip minder ruimte geeft; wel zijn er zes supermarkten die hun kip meer ruimte geven, zoals Aldi, Lidl en Jumbo. “Marktleider Albert Heijn is juist de hekkensluiter. De Zaanse multinational blokkeert zo diervriendelijker producten,” zegt Hilhorst.

Liegebeest
In september vorig jaar viel Albert Heijn de twijfelachtige eer ten deel te worden gekozen tot Liegebeest, met name vanwege de claim “meer ruimte” op de AH kip. De Liegebeest-prijs is bedoeld voor bedrijven die consumenten om de tuin leiden met leugenachtige claims over dierenwelzijn. Duizenden mensen stemden voor Albert Heijn, waar de kippen met z’n zestienen op een vierkante meter leven – zonder daglicht.

Wetenschap
Kippen leven normaal gesproken in kleine groepen met een strikte hiërarchie (pikorde). De groeisnelheid en de bezettingsdichtheid in de stal zijn – samen met afleidingsmateriaal – door de Wageningen Universiteit bestempeld als belangrijke factoren die het welzijn van kip bepalen. “Daarover jokken is dus extra kwalijk,” zegt Hilhorst.

Lokkip
De afgelopen jaren verruilden alle grote supermarkten de plofkip voor de lokkip. Zij introduceerden verschillende ‘kip-concepten’. Zo heeft Albert Heijn de ‘AH kip’, Jumbo de ‘Nieuwe Standaard kip’ en geeft Coop ‘Pluimgarantie’ op zijn lokkip. Wakker Dier spreekt van ‘lokkippen’, omdat deze keurmerkloze kip dient om klanten naar de winkel te trekken. Het welzijn van al deze kippen is nog altijd te laag om in aanmerking te komen voor één ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Sprinkhanenplaag verwoest oogst in Oost-Afrikaanse landen

Een enorme sprinkhanenplaag teistert Djibouti, Ethiopië, Kenia, Somalië en Soedan. De insecten kunnen iedere dag hun eigen lichaamsgewicht aan voedsel eten en leggen zo’n 150 kilometer per dag af. De beestjes tasten daardoor het land en de oogst aan. De gebieden waar de insecten nu huishouden hebben al te maken met voedselonzekerheid. Het Rode Kruis houdt de situatie nauwlettend in de gaten, omdat de hulporganisatie vreest dat de insectenplaag invloed kan hebben op de voedselvoorziening.

De dieren tasten nu al meer dan 70.000 hectare aan akkerland aan in Somalië. Ook in Ethiopië is al 65.000 hectare land aangevreten. In Kenia heeft de zwerm in 13 provincies huisgehouden. Naar verwachting planten de sprinkhanen zich verder voort, onder andere door gunstige weersverwachtingen voor de diertjes. In de komende tijd zullen zij meer land aantasten. Ook Oeganda en Zuid-Soedan krijgen mogelijk te maken met de plaag.

Ramp op ramp
Het is nu een cruciaal moment voor de voedselvoorziening in de getroffen landen. In veel van de landen in de Hoorn van Afrika loopt het oogstseizoen van maart tot april. Juist daar hebben ze het afgelopen jaar te maken gehad met verschillende rampen. In 2019 kampte de regio met enorme droogte èn verwoestende overstromingen.

"De sprinkhanen komen na een jaar waarin het of veel te warm of veel te nat was. Mensen moesten vluchten voor geweld, zagen hun dieren doodgaan door droogte en hun oogst werd weggespoeld door overstromingen. De gewassen die het wel hebben overleefd, worden nu opgegeten door sprinkhanen. Op een gegeven moment is de limiet bereikt voor de getroffen families”, zegt Juerg Eglin, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Somalië. In Somalië is de noodtoestand al uitgeroepen, omdat men verwacht dat de beestjes ervoor zorgen dat de voedselonzekerheid in het land verder zal toenemen.

Hulp
Het Rode Kruis houdt de situatie samen met betrokken organisaties in de gaten, om zo te kijken hoe de noodhulporganisatie het beste kan helpen. Overheden zijn veelal bezig met de bestrijding van de dieren. In Kenia ondersteunt het Rode Kruis deze bestrijdingsoperatie. In Somalië houdt het Rode Kruis de voedselzekerheid nauwlettend in de gaten via de gezondheidscentra die het al ondersteunt in verband met de voedselonderzekerheid. Tegelijkertijd is de hulporganisatie in de meeste getroffen landen al actief met hulpverlening rondom de voedselvoorziening.

Een sprinkhaan (Afbeelding: Pixabay)
Een sprinkhaan (Afbeelding: Pixabay)

'De oorlog die bleef'

Donderdag 20 februari opent Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de tentoonstelling De oorlog die bleef – de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in het Nationaal Archief. In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het Nationaal Archief bewaart met zo’n 9 kilometer documenten de grootste collectie oorlogsarchieven van Nederland.

Tijdens de opening geeft performer Leon Giesen een impressie van zijn voorstelling Het lot van Loterijman. Dit is een ontroerend verhaal dat zich afspeelt in de laatste twee weken van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van documenten uit het Nationaal Archief probeert Giesen een onopgeloste zaak te ontrafelen.

De oorlog die bleef
In de tentoonstelling De oorlog die bleef laat het Nationaal Archief de uitdagingen zien waar Nederland voor komt te staan na de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van documenten, foto’s en andere objecten worden persoonlijke geschiedenissen verteld over de berechting van mensen die verdacht werden van collaboratie of oorlogsmisdadigers, over degenen die terugkeerden uit de vernietigings- en concentratiekampen, de identificatie van omgebrachte personen. En over de situatie in Nederlands-Indië, waar na de capitulatie een nieuwe periode van hevig geweld en grote onzekerheid aanbreekt.

Bij binnenkomst stapt de bezoeker af op een gordijn vol beelden van de bevrijding, kleurig en vrolijk. Met een stap door het gordijn heen bevindt men zich in een andere wereld, de nasleep van de Tweede Wereldoorlog die voor velen alles behalve feestelijk was. De tentoonstelling is verdeeld in vier thema’s die een dwarsdoorsnede geven van de belangrijkste oorlogsarchieven die het Nationaal Archief bewaart.

Bij elk thema staat een aantal personen centraal. Zo komt de bezoeker bij het thema Berecht meer te weten over het proces tegen de journalist Max Blokzijl, en bij het thema Vermoord en vermist over de geschiedenis van de Arubaans-Nederlandse verzetsstrijder Boy Ecury. De kille ontvangst van David Simons en zijn gezin in Den Haag na terugkeer uit concentratiekampen staat centraal bij het thema Beroofd.

De berechting van Japanse oorlogsmisdadigers en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië komt aan bod bij het thema Ontheemd, aan de hand van de geschiedenis van bestuursambtenaar Henry d’Ancona. Veel van deze levensverhalen kunnen vanuit meerdere perspectieven worden bekeken. Want wat na de oorlog zwart-wit leek, blijkt vandaag de dag soms toch grijs gebied te zijn.

Een collaborateur wordt opgebracht, Hengelo, 3 april 1945 (Foto: Fotograaf onbekend, Collectie Nationaal Archief)
Een collaborateur wordt opgebracht, Hengelo, 3 april 1945 (Foto: Fotograaf onbekend, Collectie Nationaal Archief)

'Zeer aannemelijk dat Ajax spoedig een miljoenenakkoord bereikt'

Sergiño Dest staat volop in de belangstelling van Bayern München. Hoewel de vleugelverdediger van Ajax slechts een van de zomerse opties lijkt voor de Duitse grootmacht, stelt het Algemeen Dagblad dat het 'zeer aannemelijk' is dat Bayern gaat doorpakken en dat beide clubs elkaar 'spoedig' zullen vinden in een transferbedrag van ongeveer 25 miljoen euro.

"De interesse van de Duitse grootmacht in Dest gaat nog verder terug dan dit seizoen", zo claimt de krant. "Afgelopen zomer bij het WK Onder-20 jaar in Polen trok hij met zijn spel al de aandacht."

"Met de Verenigde Staten reikte Dest tot de kwartfinale, waarin Ecuador te sterk was." Dest heeft inmiddels 27 wedstrijden gespeeld voor Ajax 1 en staat door zijn goede optredens op het lijstje van Bayern.

De Duitse topclub maakte volgens het Algemeen Dagblad eind januari de interesse in Dest voor het eerst officieel kenbaar bij Ajax.

"Over een overstap in de winter viel echter niet te praten, aangezien de Amsterdammers tussentijds geen basisspelers wilden laten vertrekken. Bayern gaf echter niet op, en heeft zich nu vastgebeten in een transfer voor komende zomer."

Het openingsbod van 20 miljoen euro is niet geaccepteerd, maar een transfer van 25 miljoen lijkt er wel van te komen. "Dest zelf ziet een overstap naar de Bundesliga zeker zitten en bracht vorige week op zijn vrije dag nog een bliksembezoek aan Zuid-Duitsland."

Ajax houdt overigens voor komende zomer rekening met een uittocht, aldus de krant. "Het ligt voor de hand dat spelers als André Onana, Nicolás Tagliafico, Hakim Ziyech en Donny van de Beek de club zullen verlaten."

Perez linkt buitenlandse trainer aan PSV: "Ik hoop dat hij komt"

PSV heeft al twee gesprekken gevoerd met de beoogde nieuwe trainer voor volgend seizoen. Met wie de Eindhovenaren om de tafel hebben gezeten is vooralsnog niet bekend.

In de wandelgangen wordt de naam van Roger Schmidt genoemd en Kenneth Perez hoopt dat de Duitser de trainer is met wie PSV in gesprek is. De Deen heeft de ex-trainer van onder meer Red Bull Salzburg hoog zitten.

Schmidt maakte naam bij Salzburg en werd daarna aangesteld bij Bayer Leverkusen, waar hij tussen 2014 en 2017 werkzaam was. De 52-jarige coach stond vervolgens aan het roer bij het Chinese Beijing Sinobo Guoan, maar vertrok daar vorig jaar en zit sindsdien zonder club.

Met name in zijn tijd bij Salzburg heeft hij indruk gemaakt op Perez. "Ik hoop dat hij het is", aldus Perez bij Napraten van FOX Sports. "Ik vind dat Red Bull-concern zo ongelofelijk interessant."

"Ik vind het heel interessant hoe dat concern die elftallen laat voetballen", aldus Perez, doelend op onder meer Red Bull Salzburg en RB Leipzig.

"Daar zit een bepaalde filosofie achter. Daar ga je in mee als je daar een aantal jaren gewerkt hebt. Dan krijg je tachtisch mee wat voor spelers je moet hebben. Ik ben daar heel erg voorstander van. Dus ik hoop dat hij komt."

Wanneer PSV in zee gaat met Schmidt, zal de club volgens Perez een drukke transferzomer tegemoet gaan. "Het hele gekke is dat PSV dit jaar onwijs veel heeft geïnvesteerd en voor mijn gevoel moeten ze weer helemaal opnieuw beginnen", aldus de Deen, die denkt dat PSV veel spelers moet verkopen.

"Of je moet een trainer krijgen die het wél voor elkaar krijgt dat spelers gaan renderen. Maar het is niet aannemelijk dat ze met deze selectie het komende seizoen ingaan."

Voetbal en tv wacht enorme revolutie: "OTT is de toekomst"

Nederland volgt de ontwikkelingen in Engeland rond de tv-rechten op de voet, meldt De Telegraaf dinsdag. De Premier League heeft vanaf 2022, als het huidige tv-contract voor de rechten van Engels voetbal afloopt, een eigen Netflix-achtige streamingservice voor ogen. De Eredivisie CV focust net als de Premier League en andere grote partijen in de wereld op de ontwikkeling van streamingdiensten.

Er wordt met de ontwikkelingen in Engeland rekening gehouden met een revolutie in de voetbalwereld aangaande live-duels. Deze enorme verandering kan traditionele tv-zenders enorm pijn doen, moet voor grotere opbrengsten voor clubs zorgen én zal waarschijnlijk goedkoper zijn voor de kijker.

Volgens de krant dringt de vraag nu op of de Eredivisie de tv-rechten te snel voor twaalf jaar heeft verkocht aan FOX Sports, dat een miljard euro heeft betaald voor de rechten van de Eredivisie voor twaalf seizoenen. Het contract van de tv-zender loopt tot en met het seizoen 2024/2025.

'De Premier League denkt dus aan de oprichting van een soort Premflix, waarbij dan wel veel meer werk om de hoek komt kijken. Maar de verdiensten zullen het veelvoudige zijn', schrijft De Telegraaf. ' Netflix heeft al meer dan 160 miljoen abonnees in de hele wereld.'

'Als de Premier League 100 miljoen abonnees heeft via Premflix en elke abonnee betaalt tien euro per maand, zou dat twaalf miljard euro per jaar opleveren tegenover de huidige drie miljard per jaar. Een kijker in Engeland is nu tussen de 70 en 90 euro per maand kwijt voor live-duels in de Premier League en in Amerika en Azië betaalt men tussen de 25 en 40 euro.'

De Eredivisie CV focust net als de Premier League op de ontwikkeling van OTT (Over-The-Top, de officiële naam voor een eigen mediakanaal) en streamingdiensten. Verwacht wordt dat er na het huidige contract met FOX Sports 'grote mogelijkheden' ontstaan.

"Op dit moment hebben wij een fijne partner met FOX", zegt ECV-directeur Mattijs Manders tegenover het dagblad. "Je hoeft geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te begrijpen dat er met goed functionerende streamingdiensten en mooie live-wedstrijden geld verdiend kan worden."

"Daarbij zeg ik ook dat we ons niet rijker moeten rekenen dan goed is. Onze buitenlandrechten worden nu verkocht aan IMG. Ook daar zijn ontwikkelingen gaande."

Voormalig commercieel directeur Chris Woerts van de Eredivisie, die ook verantwoordelijk was voor Eredivisie Live, het huidige FOX Sports, en in de Premier League werkzaam was, voorspelt dat OTT een nieuwe dimensie gaat geven aan live sport en zegt dat OTT 'de toekomst' is.

"Vroeger had de kijker in Nederland één keuze en dat was de tv via de kabel. Iedereen heeft tegenwoordig internet en dus denken grote aanbieders aan een eigen platform. Barcelona heeft het al, de Premier League is er mee bezig en de KNVB denkt ook aan OTT."

Volgens Woerts zijn de onderhandelingen die er met Ziggo worden gevoerd cruciaal. Als Ziggo, dat als distributeur circa vier miljoen klanten heeft, aan FOX voor elke abonnee een paar euro gaat betalen, zoals KPN dat al doet (circa zeventig miljoen euro per jaar), komt er voldoende geld binnen om FOX in stand te houden, aldus de krant.

'Houdt Ziggo de poot stijf, dan eist KPN ook een nieuwe onderhandelingsronde', zo klinkt het. "Het worden spannende maanden voor het Nederlandse voetbal", zegt Woerts. "Want de Eredivisie CV is nog steeds meerderheidsaandeelhouder (51 procent) van FOX Sports Nederland."

4 jaar cel en tbs voor Instagrampooier

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 21-jarige man uit Zwolle tot een gevangenisstraf van 4 jaar en tbs met dwangverpleging omdat hij via Instagram minderjarige meisjes ronselde en aanbood voor seks en hen dwong tot het filmen van seksuele handelingen. Hij is onder andere schuldig aan mensenhandel, ontucht en het hebben, maken en verspreiden van kinderporno. De slachtoffers moet hij in totaal een schadevergoeding betalen van ruim 16.000 euro.

Seksafspraken via sociale media
De man nam via onder andere Instagram contact op met de minderjarige meisjes. De gesprekken begonnen vriendelijk en zo won hij het vertrouwen van de kwetsbare en jonge meisjes. Vervolgens probeerde hij twee meisjes - van toen 12 en 15 jaar - aan te zetten om zich te prostitueren. Hierbij werd hij steeds dwingender. 

De man manipuleerde meisjes en zette ze aan om naaktfoto’s en naaktvideo’s naar klanten te sturen. De meisjes moesten in de bio van hun Instagramaccount een prijslijst zetten voor het verrichten van bepaalde handelingen. Ze moesten vervolgens seksafspraken met klanten maken zodat hij deze klanten kon chanteren. Dit deed hij om er zelf financieel beter van te worden.

Dreigen om meer naaktbeelden
Na verloop van tijd begon de man ook drie minderjarige meisjes te bedreigen. Hij wilde meer naaktbeelden van ze krijgen en als ze dat niet deden dan zou hij het beeldmateriaal wat hij al in zijn bezit had, online zetten. Ook dwong hij de meisjes tot het filmen van seksuele handelingen bij zichzelf.

Weer dreiging met verspreiden naaktfilmpje
Daarnaast probeerde hij een 13-jarig meisje weer af te persen met een naaktfilmpje van haar. Hij had haar in begin 2017 al gedreigd om het filmpje te verspreiden als ze niet wilde betalen. Zij betaalde toen niet en hij verspreidde het filmpje op haar school. Kort na zijn detentie herhaalde hij begin 2018 deze bedreiging opnieuw. Toen zij de geëiste bedragen van 2500 en 5000 euro niet betaalde, verspreidde hij weer het naaktfilmpje.

Bescherming maatschappij
Anders dan de deskundigen adviseerden, legt de rechtbank tbs met dwangverpleging op. Het gaat in deze zaak om ernstige delicten met jonge kwetsbare slachtoffers die in onze samenleving extra bescherming nodig hebben. Er is een grote kans dat de man weer dit soort feiten gaat plegen als hij niet verplicht wordt behandeld. De man heeft zich namelijk van zijn vorige veroordeling niets aangetrokken.

Hij ging heel kort na zijn vrijlating opnieuw in de fout, hoewel hij toen een voorwaardelijke straf boven zijn hoofd had hangen. Verder heeft hij geen enkel probleembesef, ziet hij het strafbare van zijn handelen helemaal niet in en is hij niet gemotiveerd om behandeld te worden.

Call of Duty: Modern Warfare seizoen 2 van start

Vanavond rond 19:00 uur gaat Seizoen 2 van Call of Duty: Modern Warfare van start. Dit brengt een grote update met zich mee (en hopelijk niet nog meer bugs…). Zo kun je straks onder andere schieten in twee nieuwe multiplayer, nieuwe Ground War en Gunfight mappen. Ook zal Ghost een opwachting maken als Operator.

Een van de nieuwe mappen is Rust. Rust is een map die zich afspeelt in de woestijn op een soort verlaten raffinaderij. Het is een kleine map, waarbij de chaos heerlijk aanvoelt. De andere is Atlas Superstore, eentje die ik niet ken.

Vanaf morgen kun je ook de nieuwe Battle Pass kopen om cosmetics vrij te spelen. Deze al rond de 1000 CP gaan kosten, wat ongeveer €10 is aan echt geld.  

Vernieuwde website laat luchtkwaliteit in eigen omgeving zien

De website www.luchtmeetnet.nl is vernieuwd. Gebruikers kunnen nu in één oogopslag zien hoe de luchtkwaliteit in hun eigen omgeving is. En wat de verwachting is voor de volgende dag. De website geeft daar ook handelingsadviezen bij. Dat is belangrijke informatie voor mensen die gevoelig zijn voor luchtverontreiniging. De website is geschikt voor gebruik op computer, telefoon of tablet. Hij vervangt de App Mijn Luchtkwaliteit.

De website toont de verwachting van de luchtkwaliteit in de regio voor de komende 24 uur. Die is gebaseerd op de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2 Stikstofdioxide ), fijn stof (PM10 fijnstof ) en ozon (O3 Ozon ) in de lucht.

De website laat ook kaarten zien voor heel Nederland of per provincie met de verwachting voor de komende 3 dagen voor stikstofdioxide (NO2), fijn stof (PM10) en ozon (O3). Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)levert deze kaarten en maakt gebruik van modelberekeningen die het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) uitvoert.

De website www.luchtmeetnet.nl bestaat sinds 2014 en geeft de luchtkwaliteit weer die de Nederlandse overheden meten. Verschillende organisaties voeren die metingen uit. Dat zijn het RIVM, de Milieudienst Rijnmond, GGD Amsterdam, Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg, de Omgevingsdienst Regio Arnhem en de Omgevingsdienst Midden en West Brabant.

De EU stelt eisen aan het informeren van het publiek over de luchtkwaliteit en de verwachte ontwikkeling daarvan. Dat staat in de Europese Luchtkwaliteitsrichtlijn: Richtlijn 2008/50/EC European Commission . Met de website www.luchtmeetnet.nl voldoet Nederland aan deze eisen.

Geen cocaine, maar fentanyl in beslag genomen

Aanvankelijk leek de substantie die maandag 3 februari in een plastic zak in het schuurtje van een 42-jarige man uit Eindhoven werd aangetroffen op cocaïne. Onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut heeft echter nu uitgewezen dat het ruim een kilo fentanyl betreft. Voor zover bekend, is niet eerder in Nederland beslag gelegd op zo’n grote hoeveelheid van de uiterst gevaarlijke stof.

De 42-jarige verdachte die op 3 februari in het onderzoek van het Landelijk Parket naar verdovende middelen en witwassen is aangehouden, is afgelopen donderdag voor 14 dagen de bewaring ingegaan. Hij zit inmiddels niet meer in beperkingen.

Kleine hoeveelheid kan dodelijk zijn
Fentanyl staat op lijst I bij de Opiumwet. Het is een stof met een werking vergelijkbaar aan morfine maar dan 80-100 keer sterker. De stof, ook wel morfinomimeticum genoemd, is zeer verslavend en kan bij inname van een zeer kleine hoeveelheid al dodelijk zijn. In de medische wereld wordt het op recept gebruikt als verdovingsmiddel en pijnstiller. Fentanyl werkt bij inademing, opname door mond en aanraking met huid.

Onderzoek
Politiemensen troffen 3 februari bij doorzoeking van het schuurtje in de tuin van het huis van de man in Eindhoven de plastic zak aan met onbekende inhoud en namen hem in beslag. Een expert van het NFI heeft de inhoud vervolgens onderzocht en vastgesteld dat het om ruim een kilo fentanyl gaat. Er zijn geen aanwijzingen dat de gezondheid van politiemensen die de zoeking deden gevaar heeft gelopen.

Fentanyl
Er is tevens beslag gelegd op dure horloges, duizenden euro’s in contanten in diverse coupures, waaronder een biljet van 500 euro, diverse gegevensdragers, verboden wapens en munitie.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Onaanvaardbaar risico
Het bezit of vervoeren van grondstoffen voor de productie van synthetische drugs en andere stoffen die op lijst I bij de Opiumwet staan, is verboden. Op lijst I staan drugs met een onaanvaardbaar risico die enorm schadelijk zijn voor de gezondheid.

Afbeelding: Openbaar Ministerie
Afbeelding: Openbaar Ministerie

Beelden opgedoken van arrestatie Said Razzouki

Saïd Razzouki, vermeend kopstuk van de mocromaffia en handlanger van Ridouan Taghi, is 7 februari opgepakt in Colombia. Hij had zich vermomd als een 20 jaar oudere man met een baard maar zijn voorliefde voor Halal-voedsel werd hem noodlottig. 

De Colombiaanse politie ging, na aanwijzingen dat Razzouki in de stad Sabaneta-Antioquia dichtbij Medellin zou zitten, op zoek met een drone. Hierbij kregen ze hulp van de FBI en de DEA. Bij zijn arrestatie zou hij, in een poging om te vluchten, van drie verdiepingen hoog naar beneden gesprongen zijn, waarbij hij lichtgewond raakte.

De Colombiaanse politie heeft beelden vrijgegeven van zijn arrestatie. Je ziet hoe zwaarbewapende politiemensen het appartement binnendringen en even later zie je Razzouki over straat hinken tussen twee politiemensen.

Razzouki zit momenteel in de Los Martires-gevangenis in Bogotá. Waarschijnlijk wordt hij snel overgeplaatst naar het beter bewaakte Picota-cellencomplex. Nederland heeft gevraagd om zijn uitlevering.

Westenwind: Schiphol annuleert 90 vluchten

Vanwege de harde wind zijn er op Schiphol alweer negentig vluchten geannuleerd. Vooral KLM heeft uit voorzorg veel vluchten geschrapt.

De storm die nu over Amsterdam en Schiphol raast, is minder zwaar dan storm Ciara. Toch waait het weer behoorlijk. Reden voor het KNMI om voor meerdere provincies code geel af te geven, waaronder voor Noord-Holland.

Stevige westenwind bij Schiphol
Op Schiphol staat er momenteel dan ook een stevige westenwind, meldt NH Nieuws. De vliegtuigen landen deze ochtend op de Buitenveldertbaan, waar rekening gehouden moet worden met windvlagen van zo'n 80 kilometer per uur.

KLM heeft er daarom voor gekozen om 74 vluchten te cancelen. Met de geannuleerde vluchten van andere maatschappijen staat de teller vanochtend op 90.

Doorstart
Toch gaat het vooralsnog om een kleiner aantal vluchten in vergelijking met de afgelopen dagen. Het KNMI gaf toen code oranje af, waardoor er honderden vluchten werden geannuleerd.

Als er wél werd gevlogen, moest er regelmatig een doorstart gemaakt worden. Een piloot koos er dan voor om de landing af te breken en het na een rondje vliegen nog een keer te proberen. In sommige gevallen werd er voor een uitwijkluchthaven gekozen.

FOK! Wat een weer: winderig

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt met vooral in het noorden en oosten enkele buien, lokaal mogelijk met korrelhagel, onweer of natte sneeuw. Vooral in het zuidwesten zijn er ook zonnige perioden. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. De westenwind is boven land (vrij) krachtig, aan zee hard tot stormachtig, 7-8 Bft, in het noordelijk kustgebied eerst mogelijk af en toe storm, 9 Bft. In de kustprovincies en in het noordoosten van het land komen zware windstoten voor van 75-90 km/uur, aan zee mogelijk 90-100 km/uur.De zware windstoten zullen zich in de avond gaan beperken tot een smalle kuststrook.

Vannacht en woensdag overdag is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Overdag zijn er in het westen en zuidwesten perioden met zon en daar blijft het droog. Hoofdzakelijk in het noorden en oosten komen er enkele buien voor, met kans op korrelhagel, natte sneeuw en onweer. De westelijke wind is boven land vrij krachtig tot krachtig, aan zee hard tot stormachtig. In de loop van woensdag neemt de wind langzaam af, boven land naar matig tot vrij krachtig, aan zee naar krachtig. In het noordelijk kustgebied komen er nog lange tijd zware windstoten voor van 75-90 km/uur. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C, overdag wordt het maximaal een graad of 7. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Zo af en toe fotografeert een vriend van me uit Berlijn een fraaie zonsondergang. Zoals vandaag
Zo af en toe fotografeert een vriend van me uit Berlijn een fraaie zonsondergang. Zoals vandaag

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Jeugddetentie geŽist tegen man die inreed op publiek bij de Kempen Cross

“Voor veel bezoekers van de autocross in Leende is het een traumatische ervaring geweest. Meerdere personen zijn ernstig gewond geraakt, maar mogen van geluk spreken dat ze het er levend van af hebben gebracht.” Maandag stond een 22-jarige man uit Reuver voor de rechter. Hij reed op zondag 15 september 2019 met zijn crosswagen het publiek in tijdens de prijsuitreiking van De Kempen Cross in Leende.

De aanleiding voor deze vreselijke gebeurtenis blijkt een ruzie te zijn. De verdachte nam deel aan De Kempen Cross en had betaald voor drie manches. De laatste ronde ging echter niet door vanwege stofoverlast. De verdachte wilde daarop een deel van zijn geld terug en haalde samen met zijn vriendin verhaal bij de jury-bus. Vlak daarna reed de man met zijn auto in op het publiek.

Ernstig gewond
Als gevolg van de aanrijding raken drie mannen en een vrouw gewond. Een man en een vrouw raakten bewusteloos door de klap. Een man scheurde zijn kruisband, terwijl de vrouw haar scheenbeen brak. Een andere man brak zijn knie en scheurde zijn achillespees: “Het is maar de vraag of dit laatste slachtoffer ooit volledig herstelt”, zo vertelt de officier. Kort na het incident raakte ook een medewerker van de cross gewond. Hij probeerde de sleutels uit het contactslot van de auto te halen en raakte gewond aan zijn hoofd tijdens een treffen met de verdachte.

Verstandelijke beperking
Uit het psychologisch rapport komt naar voren dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van het geestesvermogen van de verdachte. De officier: “De man heeft een lichte verstandelijke beperking. Die beperking speelde ook tijdens het crossincident een rol, zo denken psychologen.” Volgens specialisten is de kans op recidive op korte termijn niet groot, maar voor de langere termijn is het van belang dat er een begeleidings- en behandeltraject wordt ingezet.

Effectieve straf
Het uitgangspunt is dat jongeren van 16 en 17 jaar worden berecht volgens het jeugdstrafrecht en jongeren van 18 tot 23 jaar volgens het volwassenenstrafrecht, maar de rechter kan op grond van de ernst van het delict en de persoonlijkheid van de verdachte van dit uitgangspunt afwijken. Onder meer op basis van adviezen van specialisten, vraagt de officier om het adolescentenstrafrecht toe te passen: “Het is belangrijk om aan jongeren en jongvolwassenen een straf op te leggen en begeleiding te bieden die effectief is. Voor de jongere zelf, maar ook voor de samenleving omdat daarmee de kans op herhaling wordt beperkt.”

Slachtoffers
De officier van justitie heeft op zitting ook uitgebreid stilgestaan bij de impact die de aanrijding had op de slachtoffers en hun omgeving: “Wat er die zondag is gebeurd, is op geen enkele wijze goed te praten. Naast de fysieke gevolgen voor een vijftal slachtoffers, zijn er ook nog de mentale gevolgen voor een groot aantal slachtoffers. Mensen die het hebben zien gebeuren en het beeld niet meer van hun netvlies krijgen. Deze dag is een zwarte bladzijde voor velen. De verdachte zal gestraft moeten worden voor zijn daden."

Eis
Een jeugddetentie van langere duur is de enige passende straf wat betreft de officier. Het OM heeft in zijn strafeis rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte en zijn blanco strafblad. Er is ook gekeken naar de maatschappelijke impact en de impact op de direct betrokken slachtoffers: “Alles afwegend kom ik tot een strafeis van 24 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk onder de voorwaarde dat de man intensief wordt behandeld.”

Medewerker snackbar gewond bij overval

Maandagavond even voor middernacht deden twee verdachten een poging een snackbar op de Peterstraat in Munstergeleen te overvallen. De aanwezige medewerker raakte in worsteling met de verdachten en raakte daarbij gewond. Hij is voor medische zorg met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De verdachten gingen er vandoor richting de Haagstraat. Beide droegen donkere en gezichtsbedekkende kleding. De politie heeft ter plaatse onderzoek gedaan en uitgekeken naar de verdachten, vooralsnog zonder resultaat. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Laatste reviews en specials
review
Patapon 2 Remastered
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Star Wars Battlefront II
review
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
review
Zombie Army 4: Dead War
review
Warcraft 3: Reforged
©FOK.nl e.a.