FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 februari 2020

Coronavirus: ruim 34.000 besmettingen en 719 doden

Het aantal besmettingen met het 2019-nCov coronavirus blijft stijgen, momenteel ligt het aantal besmettingen rond de 31.500. Het aantal mensen dat aan het virus is bezweken staat momenteel op 639, met als positieve kanttekening dat het aantal genezingen is gestegen naar 1764.

Naast wederom een dag vol besmettingen in China is misschien wel het belangrijkste nieuws het overlijden als gevolg van het virus van de Chinese arts Li Wenliang. Hij was een van de eersten die aan de bel trok en de wereld waarschuwde voor het virus, al in december waarschuwde hij zijn collega's om beschermende kleding te dragen. Dat werd hem niet in dank afgenomen door de Chinese overheid en hij werd neergezet als verspreider van valse geruchten. Onder Chinezen begint er onrust te heersen nu een gezonde jonge arts aan het virus is overleden waar in eerdere gevallen het voornamelijk de zwakkeren betrof.

In de rest van de wereld zijn er ook weer een hoop nieuwe meldingen van besmettingen. Zo is op het Japanse cruiseschip Diamond Princess waar eerder al besmettingen waren gemeld het aantal gestegen naar 61. Ook in Duitsland zijn er weer nieuwe meldingen en zijn er inmiddels 14 besmettingen bekend. Er zijn ook nieuwe gevallen gemeld in onder andere Italië, Vietnam, Canada, Verenigd Koninkrijk, Taiwan en Australië.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor tekorten op medisch gebied vanwege de uitbraak. Het gaat met name om persoonlijke veiligheidsmiddelen als mondkapjes, handschoenen en test-kits om bepaalde aandoeningen op te sporen. De tekorten zijn voornamelijk toe te schrijven aan het hamsteren van goederen door mensen die ze vervolgens voor een veelvoud weer verhandelen. Eerder was al sprake van naderende tekorten wegens beperkte productie omdat een hoop fabrieken in China stilliggen of op lagere capaciteit draaien vanwege het virus.

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 23.20 uur:
De nieuwe cijfers uit epicentrum van de virusuitbraak ,de Hubei provincie, zijn weer bekendgemaakt. Weer is er een stijging te zien in het aantal besmettingen, er zijn er 2841 bijgekomen wat het totaal op ruim 34.000 brengt. Er zijn ook 80 mensen bezweken als gevolg van het virus waarmee het aantal slachtoffers nu op 719 staat.

Uitslag Heracles Almelo - Fortuna Sittard

Heracles Almelo heeft vrijdagavond de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard met 2-0 gewonnen. Na ruim een half uur spelen maakte Fortuna-verdediger Cox een overtreding op Van der Water. Met hulp van de VAR kreeg de Engelsman een rode kaart en Heracles een strafschop, welke door Dessers benut werd. Door deze beslissing van de scheidsrechter kantelde de wedstrijd in het voordeel van de thuisclub. Twintig minuten voor tijd maakte Dessers ook de 2-0. Voor Heracles was dit de eerste winst in zeven wedstrijden.

Heracles Almelo

2 - 0

Fortuna Sittard

 33' Dessers (pen)
 70' Dessers
   
 
 Gele kaart: Mauro Júnior, Merkel, (Heracles Almelo), Carbonell, (Fortuna Sittard)
 Rode kaart: , Cox (32) (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.235
Arbiter: Kuipers
Bijzonderheden: Diemers mist strafschop (63)
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Pröpper
Knoester
Hardeveld
v.d. Water
Osman
Mauro Júnior (Bijleveld/86)
Merkel (Jakubiak/71)
Burgzorg
Dessers
  Koselev
Essers
Ninaj
Dammers
Cox
Passlack
Tekie
Carbonell (Rota/37)
Ciss (Fernandes/83)
Sambou
Diemers (Damascan/77)

Yuskov blijft Ning nipt voor op 1.500m

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden langebaan in het Canadese Calgary heeft Denis Yuskov de 1.500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. De Rus kwam tot 1.43,23.

Op drie honderdsten werd Ning Zhongyan tweede. De Amerikaan Joey Mantia eindigde in 1.43,74 als derde. Marcel Bosker werd vijfde in 1.44,12, een nieuw persoonlijk record. Wesly Dijs eindigde als zeventiende in 1.45,31, wat voor hem ook een nieuwe toptijd was.

Met het oog op de wereldkampioenschappen afstanden volgende week deden Thomas Krol, Patrick Roest en Kjeld Nuis niet mee. Zij willen zich sparen.

Doelpuntrijke avond in de Keuken Kampioen Divisie

In de Keuken Kampioen Divisie is vrijdagavond flink gescoord. De meeste doelpunten vielen in de wedstrijd tussen Telstar en NEC. De bezoekers uit Nijmegen wonnen met 1-7. Ook bij het duel tussen Roda JC en FC Den Bosch vielen veel doelpunten: 1-5. Koploper SC Cambuur won met 2-1 van MVV Maastricht. Concurrenten Jong Ajax, FC Volendam en De Graafschap komen maandag pas in actie.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
FC Dordrecht - Almere City FC 1-2
Go Ahead Eagles - FC Eindhoven 3-1
Helmond Sport - Excelsior 1-4
NAC Breda - TOP Oss 1-1
Roda JC Kerkrade - FC Den Bosch 1-5
SC Cambuur - MVV Maastricht 2-1
Telstar - N.E.C. 1-7

Kodaira wint 1.000m in Calgary

Nao Kodaira heeft bij de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in Calgary de 1.000 meter voor vrouwen gewonnen. De Japanse zegevierde in 1.12,65.

Olga Fatkulina werd tweede in 1.12,80. Plek drie was voor Yekaterina Shikhova met 1.12,84. Verrassend was dat Brittany Bowe voor het eerst dit seizoen de 1.000 meter niet won bij een wereldbekerwedstrijd. De Amerikaanse kwam niet verder dan plaats zes in 1.13,06.

De Nederlandse vrouwen deden het redelijk. Op Ireen Wüst na reden ze allen een nieuw persoonlijk record. Letitia de Jong reed 1.13,29 en werd achtste. Jutta Leerdam kwam tot 1.13,42, Wüst kam in 1.13,57 over de meet en Sanneke de Neeling schaatste naar 1.13,74.

Kimi Goetz won de kilometer in de B-groep. De Amerikaanse kwam tot 1.14,31.

CU Amsterdam wil af van drugsimago

De ChristenUnie in Amsterdam wil internationaal een beter imago van Amsterdam. Fractievoorzitter Don Ceder wil af van het drugsimago en wil een "stad van hoop, gerechtigheid en misschien wel de liefde".

Volgens Don Ceder moet er meer gedaan worden om geweld in de stad aan te pakken, zegt hij vanavond in het AT5-programma Park Politiek. Ook pleit hij voor een zo drugsvrij mogelijke samenleving.

Ceder wil meer stappen zetten om wapenbezit, zoals het rondlopen met machetes, in de stad aan te pakken. "Veel jongeren kunnen makkelijk aan wapens en messen komen". Om die reden wil hij meer inzetten op fouilleren. "Ik denk echt dat we op het gebied van fouilleren en veiligheid stappen kunnen zetten." Een van die stappen is het samenwerken met burgers om geweld aan te pakken, waarbij aan de hand van tips wordt ingegrepen zodra er een vorm van geweld of onveiligheid wordt gezien.

Van preventief fouilleren is de ChristenUnie geen voorstander: "Ik ben niet zo bang voor de schijn van etnisch profileren, maar ik denk dat je heel specifiek moet fouilleren en samen moet werken met burgers om geweld aan te pakken."

Een van de oorzaken van wapenbezit en geweld ligt volgens Ceder aan de bendevorming. "Zo dagen jongeren in bendes elkaar uit, bijvoorbeeld via sociale media, en dat doen ze met messen die ze heel makkelijk kunnen krijgen." Zodra hij aan jongeren vraagt waarom ze wapens bij zich hebben, is het antwoord dat ze zichzelf willen beschermen. "Je ziet dus een soort wapenwedloop ontstaan, waarbij jongeren zich genoodzaakt voelen om messen bij zich te hebben, omdat ze ervaren en zien dat anderen dat ook hebben."

De conflicten die bij deze jongeren op de achtergrond spelen zijn vaak drugsgerelateerd. Ceder pleit dan ook naar een zo drugsvrij mogelijke samenleving. Het legaliseren van drugs, wat al enige tijd onderwerp van discussie is, zou volgens de ChristenUnie niet de oplossing zijn. "Ik denk dat we te weinig oog hebben voor de gevaren van drugs. Met het legaliseren van drugs zouden we kwetsbare groepen hieraan blootstellen."

Volgens Ceder is het drugsbeleid ook bepalend voor het imago van de stad. "Amsterdam staat heel vaak bekend om drugs en prostitutie, terwijl de stad ook heel veel andere mooie dingen heeft." Ceder wil daarom dat de stad internationaal een ander imago krijgt. "Bijvoorbeeld een stad van hoop, gerechtigheid en misschien toch wel de liefde."

Russen domineren 500m, Murashov wint

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in het Canadese Calgary heeft Ruslan Murashov de 500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. De Rus kwam tot 34,04.

De hele top drie was Russisch en tussen de nummers 1 en 3 zat maar twee honderdste. Pavel Kulizhnikov werd tweede in 34,05, Viktor Mushtakov derde in 34,06.

De Nederlanders deden het slecht. Dai Dai Ntab was de beste van de vier met 34,60. Jan Smeekens reed naar 34,70 en Hein Otterspeer kwam in 35,51 over de finish. Kai Verbij kwam in de laatste bocht van zijn rit ten val nadat hij op een blokje stapte.

De 500 meter in de B-groep werd eerder vandaag gewonnen door de Japanner Daichi Yamanaka. Hij reed naar 34,23.

Aldi roept glas-groente terug

ALDI Nederland voert namens leverancier “CLAMA GmbH & Co. KG” een terugroepactie uit voor Mama Nature Biologische kikkererwten met quinoa en groente met EAN-code: 2003020003332 en houdbaarheidsdatum: 31/12/2023. Dit product is verkocht vanaf 27 januari 2020 in filialen van ALDI Nederland.

Het kan niet uitgesloten worden dat in dit product kleine stukjes glas aanwezig zijn, waardoor verwondingen kunnen worden veroorzaakt. Klanten worden dringend verzocht het product niet te consumeren maar het product, al dan niet aangebroken, terug te brengen naar de winkel. Een aankoopbon is niet nodig. Het aankoopbedrag wordt volledig vergoed.

Ministerraad stemt in met wijziging van de Wet financiering politieke partijen

De ministerraad heeft op voorstel van minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met een wijziging van de Wet financiering politieke partijen (Wfpp). Zo wordt onder meer de transparantie van giften aan politieke partijen en hun neveninstellingen vergroot. Straks moet bijvoorbeeld duidelijk worden gemaakt wie de natuurlijke personen achter rechtspersonen zijn die een gift doen aan een politieke partij. De wijzigingen komen voort uit adviezen van de commissie Veling.

Daarnaast worden giften van buiten de Europese Unie aan Nederlandse politieke partijen verboden. Uitzondering hierop vormen giften van Nederlandse kiesgerechtigden die buiten de EU wonen. Verder worden politieke partijen verplicht om alle, ook de kleinste, giften openbaar te maken die zij krijgen uit andere EU-lidstaten. Aanleiding daarvoor is het toegenomen risico op buitenlandse beïnvloeding van onze democratie. Voor de openbaarmaking van giften uit Nederland blijft de drempel van € 4.500 per donateur per jaar gelden.

Transparantie
Minister Knops onderstreept het belang van transparantie: “Politieke partijen zijn een belangrijke pijler van onze parlementaire democratie. Voor het vertrouwen in onze democratie is transparantie over wat de herkomst is van het geld dat je ontvangt als politieke partij heel belangrijk. Daarbij is buitenlandse inmenging onwenselijk en daar willen we onze democratie en politieke partijen voor behoeden.”

Wet op de Politieke Partijen
De gewijzigde Wet financiering politieke partijen wordt straks ondergebracht in een nieuwe Wet op de politieke partijen, die het kabinet op dit moment in voorbereiding heeft. Het doel hiervan is om de positie van politieke partijen te versterken. In deze wet zullen in elk geval de bestaande organisatorische eisen die nu al in de Kieswet en de Wfpp zijn vastgelegd, worden samengevoegd. Bijvoorbeeld de eis dat een politieke partij een vereniging moet zijn om aan verkiezingen mee te doen. Meerdere landen, zoals Duitsland en Spanje, hebben al zo’n soort wet. Daarnaast gaat het kabinet onder meer kijken naar de mogelijkheden om regels over digitale campagnevoering in deze wet op te nemen, zoals microtargeting (het in beeld brengen van - voorkeuren van - potentiele kiezers). Deze Wet op de politieke partijen volgt later in deze kabinetsperiode.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Politie ontdekt drugslab op enkele meters van politiebureau na tip van Belgische politie

De politie hield vrijdagochtend 7 februari twee mannen (26 en 55) aan op verdenking van de productie van amfetamine. Dankzij een tip van de Belgische politie werd vanochtend een woning aan de Ringbaan-Zuid in Tilburg doorzocht. Daar werd een drugslab aangetroffen met daarbij ruim 25 kilo amfetamine.

Dankzij een tip van Politiezone Turnhout stapten Nederlandse agenten vanochtend rond 09.00 uur een noodwoning aan de Ringbaan-Zuid, op gooiafstand van het politiebureau, binnen. Er waren aanwijzingen dat er mogelijk sprake zou zijn van de productie van amfetamine. Een van de bewoners poogde te vluchten, maar stuitte bij de achterdeur op een agent. In de woning werden een tiental XTC-pillen gevonden.

In de schuur van de woning werd 25 kilo natte gereed zijnde amfetamine aangetroffen. Dit werd geproduceerd in emmers op de vloer. Drugslabmaterialen en grondstoffen werden ter plaatse onderzocht en in beslag genomen. Ter plaatse bleek een kristallisatielab in de schuur aanwezig. Beide verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

Kabinet aan de slag met diversiteit in de top

Het kabinet voelt de noodzaak om het aandeel vrouwen en culturele diversiteit in de top van organisaties te vergroten. Daarom neemt het kabinet de aanbevelingen van het SER advies ‘Diversiteit in de Top. Tijd voor versnelling’ integraal over. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Dekker voor Rechtsbescherming.

In dit land hebben we alle talenten nodig, ongeacht geslacht en culturele achtergrond. Diversiteit in het werknemersbestand, zeker ook in de top, kan bedrijven betere besluiten en bedrijfsresultaten opleveren. Het kabinet vindt het bovendien sociaal rechtvaardig dat iedereen in Nederland de kans krijgt of pakt om zijn of haar talenten te laten zien en te ontwikkelen.

Omdat er jarenlang nauwelijks vooruitgang werd geboekt met diversiteit in de top van het bedrijfsleven, ziet het kabinet zich genoodzaakt om ingrijpende maatregelen te treffen. Hierbij ondersteund door het SER advies waarin werkgevers en werknemers zich unaniem hebben uitgesproken voor een wettelijke regeling met sancties.

In het voorjaar zal het kabinet met een wetsvoorstel komen waarin Nederlandse beursgenoteerde bedrijven verplicht worden tot een vertegenwoordiging van mannen en vrouwen van ten minste 30% in de Raad van Commissarissen. Een nieuwe benoeming die niet bijdraagt aan het halen van de 30% wordt nietig verklaard. Voor de andere grote Nederlandse bedrijven, zo’n 5000 in totaal, geldt dat ze met passende en ambitieuze streefcijfers moeten komen voor de top en subtop van het bedrijf. De bedrijven moeten een plan maken hoe ze de streefcijfers gaan halen en transparant zijn over de resultaten.

Ook voor de (semi-) publieke sector vindt het kabinet het van belang dat de top divers is samengesteld. Daarom komt het kabinet met een vergelijkbare regeling voor de (semi-) publieke sector als voor de bedrijven.

Om culturele diversiteit te vergroten neemt het kabinet ook de aanbevelingen van de SER over. Het gaat hierbij om het instellen van een Barometer Culturele Diversiteit om op die manier de culturele diversiteit van personeelsbestanden in beeld te kunnen brengen. Verder voert het kabinet een verkenning uit naar de mogelijkheden om individuele doorstroom van talenten met een migratieachtergrond en culturele diversiteit op sectorniveau te monitoren.

Fed Cup-team op 1-1 tegen Wit-Rusland na eerste dag

Na twee partijen op de eerste dag van de Fed Cup staan Nederland en Wit-Rusland op gelijke hoogte. Kiki Bertens won de openingspartij, waarna Aryna Sabalenka in de tweede wedstrijd van Arantxa Rus wist te winnen.

Bertens versloeg Aliaksandra Sasnovich in de openingspartij met 6-7 (5), 6-2 en 6-1. Vooral in de eerste set had de Nederlandse het moeilijk tegen de Wit-Russische. Ze verloor de eerste set en ook in het begin van de tweede set was het wisselvallig van Bertens, maar nadat ze halverwege de tweede set het gaatje wist te slaan liep de nummer acht van de wereld snel weg bij Sasnovich, de nummer 113 van de wereld.

In de tweede partij was Rus kansloos tegen Sabalenka. De Wit-Russische, nummer dertien van de wereld, had vanaf het begin het betere van het spel en liet Rus kansloos. Binnen 75 minuten was het 6-2, 6-3 voor Sabalenka.

Zaterdag treft Bertens in de derde enkelpartij Sabalenka, speelt Rus tegen Sasnovich en wordt de ontmoeting afgesloten met het dubbelspel. Wie deze ontmoeting tussen beide landen plaatst zich voor de Fed Cup Finals.

PSV-directeur Gerbrands krijgt politiebeveiliging vanwege bedreigingen

Toon Gerbrands is de afgelopen periode net als John de Jong bedreigd, zo geeft de algemeen directeur van PSV aan tegenover het tv-kanaal van de club. Gerbrands heeft politiebeveiliging gekregen, maar blijft ondanks de bedreigingen aan als directeur van PSV. Technisch manager De Jong nam vrijdag overigens hetzelfde besluit. "Mijn persoonlijke veiligheid was een bepaalde periode gewoon in het geding", zegt Gerbrands.

"Ik heb dingen beleefd die ik nog nooit beleefd heb. Er is recherche bij me geweest, mijn huis moest met camera's worden beveiligd, dat heb ik nog nooit meegemaakt in deze wereld. Dat was wel heftig kan ik je vertellen", zegt Gerbrands, die zegt dat ook zijn naasten betrokken raakte bij de dreigementen.

Voor de directeur was dat bijna aanleiding om zijn functie bij PSV neer te leggen, maar hij heeft besloten om toch aan te blijven. "Los van dat je zelf een behoorlijke prijs betaalt in deze rol, is het ook zo dat je nog een omgeving hebt, en dat er echt wel grenzen zijn. Laten we het erop houden dat die grenzen net niet zijn overschreden."

"Maar het is niet eenvoudig om af te wegen van: tot hoever ga ik? Blijkbaar hoort dit er tegenwoordig bij, maar ik vind het niet normaal. Ik betaal de prijs voor deze functie, ik ben ook bereid die te betalen."

Gerbrands krijgt van PSV TV-presentator Jeroen Toet de vraag of hij bang is geweest. "Nou, als de recherche bij je komt om dingen te onderzoeken en er liggen dingen in je brievenbus wat niet helemaal klopt, dan denk je wel: tot hoever gaat dat? Bang is niet het woord, maar leuk is anders."

Vervolgens wordt Gerbrands voorgelegd of er fouten zijn gemaakt, maar daar geeft hij geen direct antwoord op. "Ik leg altijd uit: we hebben een heel zorgvuldig proces gehad. Daarover is echt goed nagedacht. Het is niet eenvoudig om grote beslissingen te nemen."

"We hebben ook een transferperiode gehad waarin we gekeken hebben wat we nog konden betekenen om te helpen. Alles hebben we zorgvuldig afgewogen, als je dan drie keer wint roept iedereen: 'Goed gedaan!' Zorgvuldigheid staat voorop, maar wij hadden natuurlijk ook liever gehad dat dingen beter uitgepakt waren. Daar zijn wij voor verantwoordelijk."

PSV is nu bezig met de komende periode, waarin een vervanger voor interim-trainer Ernest Faber moet worden gevonden. "Er komt een nieuwe hoofdcoach, dat is de belangrijkste functie binnen PSV. En we gaan een evaluatie maken van de selectie, dat doen we elk jaar."

"Daar gaat de scouting en John de Jong zijn werk in verrichten, om te zorgen dat we weer een organisatie krijgen die voor de prijzen gaat spelen, waar wij voor horen te spelen. Dan wordt er een elftal neergezet. Er zijn gewoon financiële mogelijkheden. Ik bedoel: Steven Bergwijn is ook verkocht (aan Tottenham Hotspur, red.)."

Groenewegen sprint naar nieuwe zege in Valencia

Dylan Groenewegen heeft na de openingsetappe ook de derde rit in de Ronde van Valencia gewonnen. De Nederlandse topsprinter van Jumbo-Visma was net zoals in rit één te snel voor Nederlands kampioen Fabio Jakobsen. In het algemeen klassement neemt Jack Haig de leiderstrui over van Tadej Pogacar.

Vroeg in de etappe wisten zes renners zich los te maken van het peloton en kregen ze een maximale voorsprong van drie minuten, waarna Jumbo-Visma samen met Deceuninck-Quick Step de achtervolging leidde. Het zorgde ervoor dat het verschil langzaam werd teruggebracht en met nog negen kilometer werden de vluchters ingerekend.

Even daarvoor was Groenewegen nog ten val gekomen, maar met behulp van zijn ploegmaten kwam de sprinter van Jumbo-Visma op tijd terug. In de slotkilometers probeerden Michal Kwiatkowski en Lawrence Naesen de massasprint te ontlopen, maar de ploegen van de sprinters lieten zich niet verrassen.

Iván García Cortina en Luka Mezgec gingen de sprint van ver aan. Groenewegen liet zich niet verrassen en sprintte naar de winst, al kwam Nederlands kampioen Jakobsen nog sterk opzetten. In het algemeen klassement neemt Jack Haig de leiderstrui over van Tadej Pogacar.

Depay is terug op trainingsveld: "Bloed, zweet en tranen in deze sh*t"

Memphis Depay geeft zijn volgers op social media regelmatig een inkijkje in zijn herstelproces. De Oranje-international is op de weg terug van een afgescheurde voorste kruisband en laat op Twitter zien dat hij alweer aan het werk is op het trainingsveld. "Je moet bloed, zweet en tranen in deze sh*t stoppen", zo geeft de aanvaller van Olympique Lyon als onderschrift.

Depay liep op 15 december tegen Stade Rennes (0-1 verlies) een zware knieblessure op, waarvoor hij zich in de rust liet vervangen. Geschat wordt dat de dribbelaar ongeveer zes maanden aan de kant staat.

Het is daardoor sterk de vraag of Depay op tijd hersteld is om aankomende zomer met Oranje deel te nemen aan het Europees kampioenschap.

'Kopstuk' mocromaffia Razzouki opgepakt in Colombia

Saïd Razzouki, vemeend kopstuk van de mocromaffia, is opgepakt in Colombia. Dit maakte de politie zojuist bekend.

Razzouki wordt beschouwd als de 'adjudant' van Ridouan Taghi, die in december werd opgepakt in Dubai. Na de arrestatie van Taghi plaatste de politie een landelijk opsporingsbericht voor Razzouki.

In dat bericht stond dat hij verdacht wordt van betrokkenheid, als opdrachtgever, van verschillende moorden. Er werd een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die zou zorgen voor zijn aanhouding. Of hij is aangehouden na zo'n tip is nog onduidelijk.

Razzouki is in Medellin aangehouden door de Colombiaanse politie, in samenwerking met de Landelijke Eenheid, de DEA en de FBI.

De politie houdt nog een kleine slag om de arm omdat Razzouki officieel nog niet is geïdentificeerd, maar als dat is gebeurd is de verwachting dat ze kunnen bevestigen dat het inderdaad om Razzouki gaat.

Vrouw opgepakt voor het bekrassen van auto's in Amstelveen

Autobezitters in de Patrimoniumwijk in Amstelveen worden er al een jaar of tien helemaal gek van: iemand die met grote regelmaat hun auto's bekrast. Mogelijk is daar een eind aan gekomen want de politie heeft deze week een 54-jarige vrouw aangehouden. 

Afgelopen woensdag was er een bewonersbijeenkomst georganiseerd door de wijkagent. Daar kregen de bewoners te horen dat er een verdachte is aangehouden. De laatste jaren is er in ieder geval 35 keer aangifte gedaan van bekrassingen. Waarschijnlijk heeft niet iedereen aangifte gedaan en zijn er meer auto's bekrast. De aangehouden vrouw wordt verdacht van ongeveer tien bekrassingen. 

De bewoners maakten eerder al hun zorgen en frustraties kenbaar via een brief aan de burgemeester. Woensdag kregen de gedupeerden informatie over de juridische procedure om de schade te verhalen op de verdachte. 

Afgelopen zomer werd er ook al een verdachte aangehouden, een 76-jarige man, maar hij werd  heengezonden wegens gebrek aan bewijs.

Bitcoinhandelaar aangehouden in witwasonderzoek

Afgelopen dinsdag werd een 28-jarige Amsterdammer aangehouden door de FIOD in een witwasonderzoek. Ook werd een woning doorzocht in Amsterdam. Hierbij werd beslag gelegd op ruim 11.000 euro contant geld, ongeveer 27.000 euro aan cryptovaluta en administratie. Vandaag werd de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor veertien dagen in voorlopige hechtenis genomen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De verdachte heeft vermoedelijk veelal criminele klanten gefaciliteerd bij de aan- en verkoop van bitcoins. Klanten konden tegen een relatief hoge provisie hun bitcoins bij hem inruilen voor contanten. Verdachte stelde hierbij vermoedelijk geen vragen over de herkomst van de bitcoins en de identiteit van zowel de verdachte als zijn klanten bleven anoniem. Hij heeft hiermee het witwassen van criminele inkomsten gefaciliteerd. Dat is strafbaar.

De FIOD is het onderzoek gestart nadat banken grote verdachte contante stortingen hadden gemeld bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). In vijf jaar tijd zou de verdachte voor ruim 600.000 euro aan bitcoins hebben verhandeld.

In het onderzoek is nauw samengewerkt met de Spaanse politie omdat verdachte in Spanje woonachtig zou zijn.

Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Melden van ongebruikelijke transacties
De FIU is de instantie waar onder meer accountants, belastingadviseurs, trustkantoren en financiële dienstverleners ongebruikelijke transacties moeten melden. Deze zogenoemde poortwachters moeten melden op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Met haar analyse van de gemelde ongebruikelijke transacties legt de FIU transacties en geldstromen bloot die te relateren zijn aan witwassen, financiering van terrorisme of onderliggende misdrijven. Nadat een transactie als verdacht is aangemerkt, kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.

F-16's onderscheppen Cessna boven Flevoland

2 F-16’s van Vliegbasis Leeuwarden zijn vandaag rond 12.30 uur opgestegen om boven Flevoland een Cessna Citation te onderscheppen. Het toestel dat onderweg was naar Schotland maakte even geen radiocontact met de luchtverkeersleiding.

Na een paar minuten werd de communicatie van de Cessna met de verkeersleiding hersteld, waarna de F-16’s overgingen tot een trainingsvlucht.

Er staan dag en nacht 2 F-16’s paraat voor noodinzet, de zogeheten Quick Reaction Alert. Ze gaan zo snel mogelijk de lucht in en bekijken van een afstand of er iets vreemds aan de hand is met het toestel. Vervolgens vliegen ze naast de cockpit en kijken nogmaals. Met handgebaren geven ze signalen aan de bemanning dat ze het radiocontact moeten herstellen. In Nederland leidt het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen de toestellen tijdens de operatie.

Luchtruim Benelux
Sinds 2017 zorgen Nederland en België samen voor de QRA van de Benelux. Afwisselend staat de QRA in Nederland op de vliegbases Volkel en Leeuwarden of de Belgische vliegbases Florennes en Kleine-Brogel.

F-16’s onderscheppen Cessna boven Flevoland
F-16’s onderscheppen Cessna boven Flevoland

Spaanse media geven 'verstrooide' Frenkie de Jong beschamende cijfers

Barcelona vond donderdagavond zijn Waterloo in de Copa del Rey. Een doelpunt van Iñaki Williams in de 92e minuut was de genadeklap voor Frenkie de Jong en consorten en schonk Athletic Club het toegangsbewijs voor de halve finales van het Spaanse bekertoernooi: 1-0.

Trainer Quique Setién koos in Bilbao voor een middenveld met Sergio Busquets, Ivan Rakitic en De Jong, waarbij eigenlijk alleen de Spaans international enigszins zijn niveau benaderde. De Oranje-international speelde mogelijk zijn slechtste wedstrijd in het tenue van de Catalanen, zo merken de kranten op.

Sport deelt De Jong een vier uit en dat is de laagste beoordeling van alle basisspelers van Barcelona. Op Ansu Fati en Ivan Rakitic na, beiden een vijf, kreeg de rest een voldoende. De Catalaanse krant zag 'een verstrooide De Jong'. "Hij kwam maar niet in het spel van Barcelona."

"Hij verloor vaak de bal en voelde zich nimmer op zijn gemak", zo schrijft men over de Oranje-international. "Hij verborg zich weliswaar niet, maar hij was ver verwijderd van zijn beste niveau."

Marca merkt op dat De Jong alles voetballend wilde oplossen en dat hij dicht bij een doelpunt met het hoofd was. "In de tweede helft speelde hij zelfs als aanvaller vanwege de afwezigen in de voorhoede. De nummer 21 viel op door bij vele kansen als een '9' op te treden, alsof hij de vervanger van Luis Suárez was."

ElDesmarque strooit met onvoldoendes; alleen Clément Lenglet en Lionel Messi (beiden een zes) krijgen van het populaire medium een voldoende. Rakitic en De Jong krijgen een drie en daarmee de laagste beoordeling. "Nog altijd is De Jong ver verwijderd van zijn beste niveau. Hij maakte de nodige fouten in balbezit."

El Periódico is een opvallende dissonant, daar De Jong van de Catalaanse krant juist een zeven krijgt. De dikke onvoldoendes zijn voor Rakitic en Ter Stegen, die beiden een vier ontvangen. "Barcelona had de wedstrijd kunnen beslissen, met twee grote kansen, maar het ontbrak aan finesse in de afronding", zo valt te lezen.

"Door de Copa del Rey kan nu een streep, net als door de Supercopa drie weken geleden. De crisis bij dit verwarde elftal wordt hierdoor alleen maar groter. Als dingen slecht gaan, kan het altijd nóg slechter."

Zo ligt circuit Zandvoort er nu bij, met geasfalteerde kombochten

Een paar weken geleden gaven we jullie wederom een update van de verbouwingen op en rond het circuit van Zandvoort. Er is de afgelopen weken hard doorgewerkt dus het is weer tijd om te laten zien hoe het ervoor staat.

Net als de vorige weken maakte Jorg de Bruijn een mooi filmpje van hoe de situatie nu is. De afgelopen dagen is het eerste asfalt in de veelbesproken kombochten neergelegd. Het gaat om een testlaag en er zal dus verder gewerkt worden aan die bochten. Maar het is inmiddels goed te zien hoe het circuit vorm krijgt.

Zo ligt circuit Zandvoort er nu bij, met asfalt in de kombochten (Bron: YouTube/Jorg de Bruijn)

Rode Kruis: duizenden mensen in gevaar door geweld bij Idlib en Aleppo

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de toenemende gevechten in de Syrische provincies Idlib en Aleppo. Hulpverleners van het Rode Kruis zien dat het geweld een grote impact heeft op de bevolking. Mensen vluchten massaal of zitten vast tussen het geweld en kunnen geen veilige plek vinden om te schuilen. Bestaande opvangcentra in de regio Idlib zitten vol en hulpverleners kunnen de vraag naar hulp steeds minder goed aan.

Sinds januari hebben al 250.000 mensen moeten vluchten. De omstandigheden waarin deze mensen leven zijn erbarmelijk. Als hoeder van het humanitair oorlogsrecht roept het Rode Kruis de strijdende partijen op om burgers te sparen en te zorgen dat medische faciliteiten niet worden geraakt.

“Sinds begin dit jaar leeft de bevolking van Noordoost-Syrië tussen gevechten. Veel mensen moeten vluchten, sommigen zijn gedwongen om voor de vierde of vijfde keer te vluchten om in veiligheid te komen. Mensen kunnen geen veilige plek meer vinden en slapen in de buitenlucht in de kou, hebben geen voedsel voor hun kinderen en kunnen geen medische hulp vinden”, zegt Lorenzo Redalie, hoofd van het Rode Kruis in Aleppo.

Hulp
Het Rode Kruis helpt in Idlib en Aleppo met eerste hulp en ondersteunt ziekenhuizen in de regio. Ook zijn er in de westelijke regio van Aleppo drie mobiele klinieken ingezet om mensen die gevlucht zijn uit Idlib medische hulp te geven. Het Rode Kruis deelt daar ook toiletspullen uit aan mensen die gevlucht zijn. Daarnaast werkt het Rode Kruis aan de water- en sanitaire voorzieningen.

In de stad Idlib heeft het Rode Kruis de afgelopen maanden zo’n 10.000 maaltijden per dag verzorgd voor ontheemden. Ook geeft het Rode Kruis voorlichting bij opvangcentra aan mensen over de gevaren van explosieven en mijnen.

Slapen in vrieskou
Het Rode Kruis ziet in Idlib dat mensen moeten slapen in overvolle opvangplekken. Voor sommigen is geen plaats, zij moeten dagen slapen in de buitenlucht. In de nacht daalt de temperatuur regelmatig onder het vriespunt. In sommige delen van Idlib is elektriciteit een probleem, ook is er een tekort aan brandstof. Door deze situatie is het nauwelijks mogelijk om plekken te verwarmen.

Het publieke leven ligt stil, sinds april kunnen ziekenhuizen niet meer alle zorg bieden en zijn scholen aan beide zijden van de frontlinie niet meer open. De 250.000 scholieren hebben hun onderwijs moeten staken.

Lek over Chelsea - Ajax 'zit UEFA in de maag': "Hij stond te stampvoeten"

Gianluca Rocchi heeft Ajax in het Champions League-duel met Chelsea (4-4) ernstig benadeeld. Dat concludeerde de meerderheid van de aanwezige arbiters op de 'scheidsrechter wintercursus' van de UEFA op Mallorca.

Valentijn Driessen schrijft vrijdagochtend in zijn column in De Telegraaf dat de Europese voetbalbond 'lelijk in de maag zit' met de onthullingen van zijn krant. De journalist stelt dat het 'gesloten bastion' opengereten is.

"De Europese scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti stelde aan de UEFA-toparbiters de blunders van zijn landgenoot Gianluca Rocchi en de VAR uit Italië bij Chelsea-Ajax als voorbeeld voor hoe het niet moet."

"Met de publicatie werd het gesloten bastion - zelfs Ajax kreeg geen antwoord op legitieme vragen - opengereten. Normaal komt er nooit iets naar buiten over arbitrale besluiten", schrijft Driessen.

"Uit de officiële reactie met obligate algemeenheden viel de woede niet op, maar op het UEFA-hoofdkwartier in Nyon stond de ijdele Rosetti te stampvoeten."

"Het lekken van zijn kritische stellingname was erger dan de blunders, die Ajax minimaal tien miljoen euro kostten. Tekenend voor de organisatie dat de UEFA zulke informatie het liefst onder het tapijt veegt."

"Door een schrikbewind te voeren met represailles durft bijna niemand naar buiten te treden", stelt de journalist van De Telegraaf. Hij wijst op het feit dat Rocchi na de wedstrijd op Stamford Bridge het treffen tussen F91 Dudelange en APOEL Nicosia in de Europa League kreeg.

"Positief is dat je zelfs bij de UEFA, met een landgenoot als baas, dus niet wegkomt met zulke missers. Inmiddels is de Italiaan met scheidsrechterspensioen."

Driessen merkt op dat de transparantie van de KNVB 'productiever' werkt voor de 'voetbalsupporter annex voetbalconsument'. "Die wil niet in de maling worden genomen terwijl verantwoordelijken zich achter de voordeur verstoppen."

"Björn Kuipers en Bas Nijhuis verdienen een pluim dat zij kwamen opdraven na het 'missen' van een strafschop bij Ajax-PSV. Tegelijk was hun gestotter en gemaar tenenkrommend", zo plaatst Driessen een kanttekening.

Hij zag dat Kuipers en Nijhuis elkaar in bescherming namen, in plaats van met de 'billen bloot te gaan'.

NBA: Andrew Wiggins naar Golden State

Op de laatste dag van de transferperiode in de NBA werden veel spelers verhandeld. Echt impact heeft het allemaal niet. Vrijwel alle titelkandidaten hielden hun selectie intact en de spelers die werden verruild waren overwegend bankspelers. Toch waren er twee opmerkelijke transfers. De Golden State Warriors sturen D'Angelo Russell naar de Minnesota Timberwolves voor Andrew Wiggins. De Cleveland Cavaliers nemen Andre Drummond over van de Detroit Pistons en hoefden er bijna niets voor op te geven.

De ruil van Wiggins naar Golden State kan voor volgend seizoen grote gevolgen hebben. Dit jaar is volledig verloren, maar komend seizoen zijn Steph Curry en Klay Thompson in principe weer fit en moeten de Warriors weer mee kunnen doen om de titel. Niemand heeft ooit getwijfeld aan het basketbaltalent van Wiggins, maar in de zes seizoenen die hij bij Minnesota heeft gespeeld heeft Wiggins nooit kunnen aantonen het team beter te maken. Voor de Warriors is het te hopen dat Wiggins binnen hun systeem past en opbloeit als derde optie binnen een team waar hij waarschijnlijk meer ruimte krijgt en meer zal winnen dan bij zijn vorige team. Andrew Wiggins is nog altijd maar 24, dus ruimte voor groei moet er zeker zijn.

Minnesota namde afgelopen dagen afstand van negen spelers. Met een vrijwel compleet nieuwe selectie zullen de Timberwolves aan de restant van het seizoen beginnen. Het duo D'Angelo Russell en Karl-Anthony Towns klinkt veelbelovend.

Voor Andre Drummond zijn de druiven zuur. De center werd in 2013 door de Detroit Pistons gedraft en heeft er zijn hele carriere gespeeld. Detroit nam destijds een risico met Drummond. Hij was nog piepjong en had nog weinig bewezen, behalve dat hij erg lang was. Drummond heeft zich altijd volledig ingezet voor de Pistons en heeft ze vanaf zijn rookie-jaar vrijwel elke wedstrijd een double double (minstens tien punten en tien rebounds) kunnen bieden. 

In 2016 liep het rookie-contract van Drummond af en besloot Detroit om Drummond een vet contract te bieden. Van drie miljoen dollar per jaar schoot zijn salaris omhoog naar ruim twintig miljoen. Al snel kwamen de vragen of Drummond dit geld wel waard was in de NBA waarin de rol van de traditionele center steeds minder belangrijk werd. Detroit heeft geprobeerd een team neer te zetten met Drummond, Blake Griffin, Reggie Jackson en Derrick Rose, maar succesvol werd de ploeg niet. Een paar jaar te laat zien de Pistons nu in dat die twintig miljoen aan salaris beter aan andere spelers kan worden besteed.

Andre Drummond reageerde verbolgen op het nieuws. Drummond gaf aan dat hij altijd alles voor de Pistons heeft gegeven en dat loyaliteit in de NBA blijkbaar niets voorstelt. Het contract van Drummond loopt tot de zomer van 2021. Tot die tijd zal hij waarschijnlijk bij de Cavaliers blijven. Daarna zal het de vraag zijn of er nog een team is dat hem tientallen miljoenen wil bieden, of dat hij voor minder wil tekenen bij een topteam.

Gebasketbald werd er ook. Topaffiche was de wedstrijd tussen de Houston Rockets en de Los Angeles Lakers. De Rockets namen eerder deze week afscheid van Clint Capela, hun enige center. En zo stond James Harden, 1 meter 96, aan de tip-off tegenover JaVale McGee, 2 meter 13.McGee won de tip-off gemakkelijk en de verwachting was dat de Lakers het verschil in lengte met Anthony Davis, McGee en Dwight Howard zonder problemen konden omzetten in een overwinning.

Russell Westbrook had andere plannen. De guard speelde misschien wel zijn beste wedstrijd van dit seizoen en maakte 41 punten. Als team schoten de Rockets 50 procent van het veld, 45 procent van hun driepunters en 89 procent van de vrije worpen raak. Met zulke cijfers kan zelfs een off-night van James Harden, die maar drie keer raak schoot, worden opgevangen. De Rockets wonnen met 111 - 121. Westbrook passeerde grens van 20.000 punten in deze wedstrijd. In de geschiedenis van de NBA gingen 45 spelers hem daarin voor.

Houston is de laatste paar jaar een voorloper in een revolutie over hoe basketbal gespeeld moet worden. De Rockets zetten erg in op statisctische analyse van het spel en komen daardoor soms tot conclusies die haaks staan over hoe er traditioneel over de sport wordt gedacht. Andere teams zullen met bovengemiddelde interesse volgen hoe Houston het dit seizoen zal doen zonder tradionele center. Als de Rockets succesvol zijn, zal de marktwaarde van spelers als Andre Drummond verder kelderen en zal de NBA nog meer dan nu om de driepunter gaan draaien.

Giannis Antetokounmpo maakte met de Milwaukee Bucks gehakt van de Philadelphia 76ers. De Griek kwam tot 36 punten en 20 rebounds. Dat was genoeg voor een 112 - 101 overwinning.

De Portland Trail Blazers boekten een belangrijke zege op de San Antonio Spurs, 125 - 117. Het was de zesde nederlaag in acht wedstrijden voor San Antonio en de play-offs beginnen nadrukkelijk uit zicht te raken voor de Spurs. Portland houdt kans, zeker omdat Memphis nog een zwaar speelschema voor de boeg heeft.

Zion Williamson blijft mooie dingen laten zien voor de New Orleans Pelicans. Voor de vierde wedstrijd op rij maakte hij minstens twintig punten, de enige rookie die dit dit seizoen is gelukt. De Pelicans versloegen de Chicago Bulls met 119 - 125.

Uitslagen:

New York Knicks - Orlando Magic 105 - 103
Chicago Bulls - New Orleans Pelicans 119 - 125
Milwaukee Bucks - Philadelphia 76ers 112 - 101
Portland Trail Blazers - San Antonio Spurs 125 - 117
Los Angeles Lakers - Houston Rockets 111 - 121

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 44 – 7
Toronto Raptors 37 – 14
Boston Celtics 35 – 15
Miami Heat 34 – 16
Indiana Pacers 31 – 20
Philadelphia 76ers 31 – 21
Brooklyn Nets 23 – 27
Orlando Magic 22 – 29
Chicago Bulls 19 – 34
Detroit Pistons 19 – 34
Washington Wizards 17 – 32
Charlotte Hornets 16 – 35
New York Knicks 16 – 36
Atlanta Hawks 14 - 38
Cleveland Cavaliers 13 – 39

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 38 – 12
Los Angeles Clippers 36 – 15
Denver Nuggets 36 - 16
Houston Rockets 33 – 18
Utah Jazz 32 – 18
Dallas Mavericks 31 - 20
Oklahoma City Thunder 31 – 20
Memphis Grizzlies 26 – 25
Portland Trail Blazers 24 - 28
San Antonio Spurs 22 - 29
New Orleans Pelicans 21 - 31
Phoenix Suns 20 – 31
Sacramento Kings  19 - 31
Minnesota Timberwolves 15 – 35
Golden State Warriors 12 - 40

Buurvrouw start petitie tegen gedwongen vertrek van broertjes Erdem en Furkan

Ze zijn geboren in Amsterdam en wonen hier al hun hele leven. Toch moeten Erdem (15) en Furkan (18) Aslan met hun ouders het land verlaten. Hun vader beschikt namelijk niet over de juiste papieren. Maar een buurvrouw van het gezin laat het daar niet bij, zij is een petitie gestart.

Ondanks een uitspraak van de Raad van State hoopt het gezin nog steeds niet terug te hoeven naar Turkije. 'Ik ben een beetje bang', vertelde Erdem eerder voor de camera van AT5. 'Ik kan de Turkse taal niet goed verstaan en heb geen vrienden daar. Ook heb ik echt geen idee wat ik daar ga tegenkomen, het is heel anders dan Nederland.'

Hoewel beide jongens in Nederland geboren werden, hebben zij niet de Nederlandse nationaliteit en dat komt omdat hun beide ouders die ook nooit gekregen hebben. Vader Recep die dertig jaar geleden naar Nederland kwam, werkte jaren in een restaurant. Toen dat bedrijf in de problemen kwam, bleken ook de papieren van Recep niet in orde. Het gevolg is dat het hele gezin terug moet naar Turkije.

'Erdem en Furkan zijn in Nederland geboren en getogen, worden de rug toe gekeerd en het land uit gezet', staat er in de petitie tegen het gedwongen vertrek van de familie. 'Deze jongens hebben uw stem hard nodig!' De petitie is inmiddels ruim 2.200 keer ondertekend.

Ciara gooit klimaatfeestje XR overhoop

Extinction Rebellion had voor komende zondag in Amsterdam een 'discobedience' gepland, een evenement waarbij gedanst wordt voor het leven. Echter, nu er een flinke storm, genaamd Ciara, op komst is, zien ze zich genoodzaakt om het evenement naar 15 maart te verplaatsen. XR: "Er is een extreme storm op komst, een orkaan met een naam: Ciara. Het lijkt ons onverantwoordelijk om met jullie buiten op pad te gaan. Het extreme weer laat ons zien waarom het tijd is om in opstand te komen tegen onze overheid."

Hoewel de Discobedience dus verplaatst is, zijn ze wel aan het kijken of er ergens binnen een mogelijkheid is tot een regendag en een flashmob ergens binnen. XR: "Dit zal een mogelijkheid zijn om onze volgende datum aan te kondigen - om wat video’s te maken zodat we alsnog onze pasjes en outfits kunnen laten zien en mensen enthousiast kunnen maken om de volgende discobedience op 15 maart. Ook om alvast flyers uit te delen met de datum van de volgende discobedience."

Atomic Heart gameplay-teaser

Mudfish, de ontwikkelaar van Atomic Heart, heeft een nieuwe gameplay-teaser online gezet. De first-person shooter staat vooral te boek als een BioShock die in de Sovjet-Unie afspeelt.

In Atomic Heart kruip je in de huid van een special agent me de naam P3. Jij moet onderzoek doen in fabriek waarbij robots zich gekeerd hebben tegen de mensheid. Atmoic Heart staat gepland voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Een precieze datum is niet bekend.


Het is warme truiendag!

Met inmiddels ruim 2,5 miljoen deelnemers is Warmetruiendag al veertien jaar lang de grootste Nederlandse actie om het klimaat te sparen. Op 7 februari trekken honderdduizenden Nederlanders weer een extra warme trui aan om de verwarming een paar graden lager te zetten. Elke graad omlaag bespaart daarbij 6 % energie en 6% CO2 uitstoot.

Kantoren en huizen stoten ruim 36% van de Nederlandse CO2 uit, dus daar is flinke klimaatwinst te behalen. Als we allemaal samen op dezelfde dag 1 graad lager stoken, besparen we het jaarverbruik van 3 Waddeneilanden bij elkaar. Doen we dat gedurende een heel stookseizoen, besparen we 1 megaton CO2. “Al die warme truien zijn duurzame iconen met een reële bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem”, aldus Petra Lettink, directeur van Klimaatverbond Nederland, “want alle thermostaatacties bij elkaar hebben samen een grote impact op ons energieverbruik”.

Guus Meeuwis en Roxeanne Hazes op Appelpop 2020

Appelpop heeft de eerste vijf namen voor de 29e editie bekendgemaakt. Guus Meeuwis, Chef’Special, DI-RECT, Roxeanne Hazes en The Dirty Daddies zullen in het weekend van 11 en 12 september naar het gratis festival op de Waalkade in Tiel afreizen.

Guus Meeuwis is zonder twijfel een van de grootste Nederlandse acts van dit moment. De organisatie is dan ook in haar nopjes met de komst van de Brabander, die al 25 jaar in het vak zit en momenteel werkt aan een nieuwe Groots met een zachte G-concertreeks. Dat hij in 2020 op een festival staat, is uniek. De entertainer trad al enkele malen op in Tiel – de laatste keer in 2016 – en wist de grote tent van voor naar achter in vervoering te brengen.

Ook Chef’Special staat weer op het menu van Appelpop. De band werkt aan een nieuw album dat dit voorjaar uitkomt en bracht begin januari als voorgerecht de single Trouble uit. De heren uit Haarlem richten hun pijlen komend jaar ook op het buitenland, maar niet zonder fans van eigen bodem uit het oog te verliezen in een van de uitverkochte zalen tijdens de clubtour.

DI-RECT, die dit jaar haar twintigste verjaardag viert, is niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene. Met twaalf optredens is de band een graag geziene muzikale gast op Appelpop. De formatie blijft zich ontwikkelen en vernieuwen, en de fans wordt komend jaar nieuwe muziek beloofd. De geplande shows in Ahoy in oktober beloven hun grootste tot nu toe te worden. Wat is er dan een beter podium om warm te draaien dan Appelpop?

Roxeanne Hazes is, net als haar broer André Hazes jr., intensief met haar muziekcarrière bezig. Wie bij Hazes alleen denkt aan smartlappen, komt van een koude kermis thuis. De veelzijdige maar natuurlijke stem van Roxeanne zorgt voor een geheel eigen, poppy sound in het Nederlandse muzieklandschap.

The Dirty Daddies maakt haar opwachting in Tiel, maar sloot eerder al grote festivals als Zwarte Cross, Paaspop en Concert At Sea af. De coverband heeft al meer dan vijfhonderd optredens in de benen en geeft overal een feestgarantie af. In duizelingwekkend tempo, vergezeld van een ontelbare hoeveelheid special effects, vliegen de covers je om de oren.

Appelpop is het grootste, gratis meerdaagse festival van Nederland en vindt dit jaar voor de 29e keer plaats, op vrijdag 11 en zaterdag 12 september aan de Waalkade in Tiel. Kijk voor meer informatie op www.appelpop.nl.

Gratis Wargroove: Double Trouble DLC nu beschikbaar

Strategie-game Wargroove, geïnspireerd door games als Advance Wars, heeft gratis DLC gekregen. De DLC voegt drie nieuwe commanders toe, een co-op campaign, nieuwe units en nog meer.

Publieke lobbies zijn toegevoegd aan online gameplay en er is een nieuw gebied toegevoegd: volkaan. Je kunt alle nieuwe, nogmaals: gratis, content zien in onderstaande trailer. De content is beschikbaar op Nintendo Switch, pc en Xbox One.

25 arrestaties bij oprollen internationaal crimineel netwerk

Donderdagochtend zijn er drie aanhoudingen verricht in verband met een internationaal onderzoek geleid door Europol. Ook de vermoedelijke leider achter het criminele netwerk zou gearresteerd zijn in België.

De politie in Breda heeft op verzoek van de Belgische politie drie doorzoekingen verricht in Breda en Etten-Leur en daarbij een 31-jarige man en een 29-jarige man uit Breda en een 28-jarige man uit Etten-Leur aangehouden. Op het moment van de doorzoekingen vonden er tegelijkertijd ook in België, Spanje, Frankrijk en Duitsland doorzoekingen plaats.

Volgens Europol zijn deze aanhoudingen verricht in verband met een groot crimineel netwerk uit Albanië. De mannen worden verdacht van drugssmokkel tussen Zuid-Amerika en Europa door het gebruik van zeecontainers. De drugs werden gesmokkeld in de containers en verder verspreid in Europa door voertuigen met geavanceerde verborgen compartimenten.

Het vermoeden bestaat dat dezelfde criminele groep ook verantwoordelijk is voor het beheer van hennepkwekerijen in Spanje en Duitsland waar zij marihuana bewerken en verwerken, voordat het overgebracht werd naar Europese landen voor handel en distributie.

In totaal zijn er 25 aanhoudingen verricht: 9 in België, 6 in Spanje,3 in Nederland, 6 in Duitsland en 1 in Frankrijk. Bij 30 doorzoekingen zijn er 6 hennepkwekerijen ontmanteld en zijn er 60.000 euro aan contant geld, mobiele telefoons, wapens en munitie in beslag genomen. De vermoedelijke leider achter dit netwerk zou gearresteerd zijn in België door de Politie Antwerpen.

Politie zoekt dansende messentrekker

Op de kruising van de Dordtselaan met de Marentakstraat in Rotterdam zit een eethuis. Voor de deur chillen de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 augustus 2019 een aantal mannen. Twee mannen krijgen onenigheid waarbij de ene man de andere in zijn arm steekt. De dader staat op beeld. Op beelden voor het steken, zien we de man een bijzonder dansje doen. Misschien dat iemand hem herkent aan de hand van zijn moves?

Het is die avond een komen en gaan van klanten. Buiten staat een auto geparkeerd. Om de auto 'hangt' een aantal mannen. Eén man, de latere dader, maakt een bijzonder dansje. Maar even later richting zijn 'moves' zich richting de andere mannen. Hij maakt armbewegingen tegen meerdere mannen. Dan komt vanaf de Dordtselaan het latere slachtoffer aanlopen. De verdachte krijgt een woordenwisseling met het slachtoffer. Even later steekt de verdacht het slachtoffer in zijn arm.

De politie is op zoek naar de dader en hoopt dat mensen hem herkennen. Hij draagt een opvallende jas en doet, zoals eerder gezegd, een opvallend dansje. Wie de man denkt te herkennen of meer informatie heeft over het incident wordt verzocht contact op te nemen via de gratis opsporingslijn 0800-6070 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Below krijgt grote update en PS4-port

Below, de indie avontuurgame van Capybara, krijgt een grote update en ook een port voor PS4. De update introduceert een nieuwe modus genaamd 'Explore'. In deze modus worden een aantal survival-mechanieken weggehaald en de game wordt verder ook minder moeilijk gemaakt. In de aparte 'Survive'-modus kun je de game spelen zoals het origineel uitkwam.

De update en de PS4-port moeten nog deze lente uitkomen.

Explore-modus:

  • Reduced Survival Mechanics: No Hunger or Thirst.
  • Traps, Damage, and Death: No instant kills, plus all damage depletes player Health slowly through bleeding, giving players a chance to recover.
  • Permanent Bonfire Checkpoints: Checkpoints can always be returned to after death, allowing players to continue progressing deeper into the underworld.

The Outer Worlds voor Switch uitgesteld door coronavirus

The Outer Worlds voor Switch is uitgesteld. De ontwikkelaar van de port, Virtuous uit Singapore, kan niet aan de game werken omdat ze kantoor moesten sluiten door het coronavirus. Volgens uitgever Private Division is het team niet besmet, maar de productie heeft desondanks vertraging opgelopen.

De port zou op 6 maart uitkomen. Een nieuw releasedatum is nog niet vastgesteld. De Fallout-achtige RPG kwam al vorig jaar uit voor PS4, Xbox One en pc.

Eis: gevangenisstraf voor veelpleger faillissementsfraude: "Deze man is niet te stoppen?"

Het zal u gebeuren: U bestelt spullen, en die betaalt u vooruit. De spullen worden nooit geleverd. De BV gaat failliet en u staat met lege handen. Het gebeurt vaak genoeg. Een curator probeert vervolgens dat wat nog aan tegoeden in het bedrijf zit, zo eerlijk mogelijk onder de schuldeisers te verdelen. Daarvoor heeft hij de administratie nodig. Het komt ook voor dat de bestuurder geen administratie heeft bijgehouden, of dat hij die weigert te overhandigen aan de curator. Hierdoor kan de curator de belangen van de schuldeisers niet goed behartigen. We hebben het hier over faillissementsfraude.

Gisteren eiste het Openbaar Ministerie (OM) in de rechtbank Amsterdam een gevangenisstraf van 18 maanden tegen een 46-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland, vanwege drie faillissementsfraudes. Het is niet de eerste keer dat de man terecht stond vanwege faillissementsfraude, zei de officier: “In 2013 en 2016 is verdachte ook betrokken geweest bij faillissementsfraudes. Op 24 mei 2017 is hij door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 26 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.” Die straf is nog niet onherroepelijk, want de verdachte heeft beroep aangetekend.

'Geen administratie'
Het onderzoek door de FIOD startte naar aanleiding van een aangifte van de curator. Uit het onderzoek blijkt dat twee bedrijven van de man failliet zijn gegaan en naar de mening van het OM heeft hij fraude gepleegd. Hij pleegde daarnaast volgens het OM ook faillissementsfraude bij zijn faillissement in prive. Verdachte bood via zijn ondernemingen payroll-diensten aan zijn klanten aan, maar droeg onder andere de loonheffing en de omzetbelasting niet af aan de Belastingdienst. Het gaat om tonnen. Het ene bedrijf ging failliet in 2017 en de ander in 2018. De verdachte hield volgens het OM geen verplichte administratie bij of overhandigde die niet aan de curator. Daarnaast weigerde verdachte om verdere inlichtingen te verstrekken.
Gevangenisstraf

De officier sprak op zitting over ernstige feiten: “Verdachte heeft niet voldaan aan de op hem rustende verplichting een inzichtelijke administratie te voeren, bij te houden en te bewaren en of te verstrekken. Daardoor zijn schuldeisers, waaronder de belastingdienst, benadeeld in hun verhaalsmogelijkheden. Dit handelen is buitengewoon kwalijk te noemen,” zei hij: “Niet alleen omdat de gedupeerde schuldeisers financiële schade lijden, maar ook omdat dergelijke vormen van fraude het vertrouwen tussen ondernemers onderling, dat van essentieel belang is voor een goed functionerend handelsverkeer, aantasten.”

Civiel bestuursverbod
“In deze zaak hebben we te maken met drie faillissementen waarin deze plichten zijn geschonden door verdachte,” zei de officier: “Daarnaast hebben we zoals ik al aangaf te maken met iemand die niet weet te stoppen en al eerder – weliswaar niet onherroepelijk – een onvoorwaardelijke gevangenis opgelegd had gekregen.” De man heeft op verzoek van het OM in juni al een civiel bestuursverbod opgelegd gekregen door de rechtbank. “Dit om hem te stoppen” zei de officier. Gezien de ernst van de feiten eiste de officier een gevangenisstraf van 18 maanden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

FOK! Wat een weer: stilte voor de storm

In het noorden en oosten van het land zijn er wolkenvelden. Elders is er weinig bewolking, komt er nevel voor en plaatselijk ook een enkele mistbank. In gebieden waar geen bewolking aanwezig is ligt de minimumtemperatuur rond het vriespunt. Onder de bewolking is het niet kouder dan een graad of 4 a 5. Er staat een zwakke, langs de kust matige wind uit oost tot zuidoost.

Vanochtend trekt de bewolking in het noorden geleidelijk noordwaarts weg en wordt het overal zonnig. De maxima lopen uiteen van 7°C in het uiterste noorden tot lokaal 10°C in het zuiden. Er staat een matige, langs de kust en op het IJsselmeer later mogelijk vrij krachtige zuidoostenwind. In de avond draait de wind naar zuid en neemt in het Waddengebied toe naar krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar zaterdag raakt het van het zuidwesten uit overal bewolkt, maar blijft het op de meeste plaatsen nog droog. De minima liggen tussen 1°C in het oosten en noordoosten en 5°C in het uiterste zuidwesten. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige zuidenwind. In het Waddengebied is de wind krachtig, 6 Bft.

Zaterdagochtend wordt de bewolking in het westen dikker en tegen het einde van de ochtend valt daar regen. Dit gebied met regen beweegt oostwaarts en verlaat halverwege de avond het oosten. Opklaringen breiden zich in de avond oostwaarts over het land uit. De maxima lopen uiteen van 8°C in het westen tot 12°C lokaal in het zuidoosten. De wind draait in de ochtend naar zuidwest en is matig, aan zee en op het IJsselmeer eerst nog vrij krachtig. In de avond neemt de wind langs de noordwestkust toe naar krachtig.

Zondag onstuimig en nat met vooral in de middag en avond zware tot zeer zware windstoten. Ook na het weekeinde wisselvallig met geregeld buien en kans op zware windstoten. Op zondag is het met een maximumtemperatuur van ca. 12°C nog erg zacht, na het weekeinde is het met maxima van ca. 7°C weer wat frisser.(Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Een vriend van me in Berlijn zag dit mooie luchtje..
Een vriend van me in Berlijn zag dit mooie luchtje..

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Pelosi onder druk na verscheuren speech, stemmers haken af

Na afloop van de 'State of the Union' (SOTU), de Amerikaanse versie van de troonrede, door president Donald Trump, verscheurde voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi demonstratief de tekst. Zelfs Democraten spraken schande van deze respectloze actie en nu is er een kans dat ze nog grotere problemen gaat krijgen.

Volgens afgevaardigde Matt Gaetz kan Pelosi met het verscheuren van de tekst wel eens een wet overtreden hebben en dan wel de wet met de welluidende bureaucratische naam 18 USC 2071.

Gaetz schreef dat "de actie van Pelosi diep aanstootgevend was en de bepalingen 1 en 2 van Huisregel XXIII lijkt te overtreden", deze bepalingen beschrijven de officiële gedragscode van het Huis van Afgevaardigen. Gaetz vroeg de ethische commissie dan ook om de klacht over te brengen naar het ministerie van Justitie om verder onderzocht te worden.

"Het lijdt geen twijfel dat Pelosi de kopie van de toespraak van de president die haar aan het begin van de avond werd gegeven 'verminkte, vernietigde of probeerde uit te wissen'", schreef Gaetz, inclusief een citaat uit de wet. Andere afgevaardigden en senatoren dienden ook klachten in over het gefrustreerde gedrag van de leider van de Democraten in het Huis.

Afstraffen tijdens komende verkiezingen
Anderen riepen Pelosi op om af te treden na deze beschamende actie en bekritiseerden haar, omdat ze tijdens de SOTU als Spreker van het Huis een onpartijdige houding zou moeten aannemen en zowel de Republikeinen als Democraten vertegenwoordigt. Haar afkeurende en verveelde blikken tijdens de speech waren 'één van de laagste acties in lange tijd in het Huis', aldus rechtenprofessor en Democraat Jonathan Turley.

De grootste klap voor Pelosi komt waarschijnlijk van haar achterban. Tijdens een inbelronde bij tv-station C-Span, die onder andere de SOTU uitzond,  regende het klachten van verstokte Democratische stemmers. Bijna unaniem gaven de bellers aan om tijdens de komende verkiezingen niet meer op de Democratische partij te stemmen.

Mocht dat vertrouwen niet snel herstel worden, dan zou de ingestudeerde scheuractie wel eens de doodsteek kunnen worden voor Nervous Nancy.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
©FOK.nl e.a.