Onzinnige discussie eindigde in dodelijke schietpartij

Een onzinnige discussie, meer ging er niet aan vooraf. Op 8 januari 2019 werd Cahit Kilic op straat in koelen bloede doodgeschoten door zijn overbuurman Abdulaziz U. Die dacht dat het slachtoffer zijn gezin lastig viel. Daarvan is niets gebleken. Maar Cahit overleed wel ter plekke.

Het is kort na 13.00 uur als bij de politie de melding binnenkomt dat er is geschoten op de Netscherstraat in de Schilderswijk in Den Haag. Bewoners hebben een ruzie gezien en daarna drie schoten gehoord. Op straat ligt nu hun buurman Cahit. Reanimatie door de politie en ambulancepersoneel kan niet voorkomen dat hij minuten later overlijdt.

Een van de bewoners heeft na het eerste schot gezien hoe de overbuurman, een 53-jarige man, nog twee schoten afvuurde op het slachtoffer. Die lag op dat moment al kermend op straat. Nog geen 25 minuten later meldt de overbuurman zichzelf bij de politie en meldt inderdaad dat hij heeft geschoten.

Motief
De verdachte heeft verschillende verklaringen afgelegd. In grote lijn komt het erop neer dat hij denkt dat Cahit hem en zijn gezin in de gaten hield. Hij zou vanaf de overkant van de straat naar binnen hebben gekeken en met een lampje hebben geschenen. Toen verdachte hem daar twee dagen eerder op aansprak, zou het slachtoffer "fuck you" hebben geroepen en hebben gezegd dat hij in zijn eigen huis mag doen wat hij wil.

Naar eigen zeggen zou de verdachte doodsbang zijn geweest voor het slachtoffer. Daarom droeg hij een revolver bij zich. Opmerkelijk is wel dat in zijn omgeving niemand wist van een conflict met de overbuurman, of van het lastigvallen waarover de verdachte spreekt. 'Het motief dat overblijft,' zei de officier van justitie dinsdag op zitting, 'is dat Cahit misschien nét te bijdehand is geweest tegen de verkeerde persoon. Verdachte heeft niet gehandeld uit angst, hij heeft gehandeld uit boosheid.'

Enorme kilheid
Dat verdachte zijn buurman die middag op straat treft, lijkt puur toeval. Volgens het Openbaar Ministerie is daarom geen sprake van voorbedachte rade. Maar verdachte toont naderhand ook geen berouw. Sterker, hij laat een compleet gebrek aan respect voor het slachtoffer zien. Hij noemt hem een man zonder eer, niet meer dan een vlieg, een gevaarlijke man en crimineel. 'Onvoorstelbaar,' vindt de officier van justitie. 'Dat je verantwoordelijk bent voor de dood van een ander mens, een mens van vlees en bloed. Een mens die jou helemaal niets heeft gedaan. En dat je dan zó over hem praat.'

Het getuigt volgens het Openbaar Ministerie van een enorme kilheid. Een kilheid die ook al blijkt uit de manier waarop het slachtoffer om het leven is gebracht. 'Hij is geëxecuteerd op straat, daar lijkt het op. Zo voelt het.' Na een schot in de buik, volgden nog twee schoten van dichtbij in de rug. 'En waarom? Voor niets. Om niets.'

Strafeis
Het Openbaar Ministerie heeft de rechter gevraagd een straf op te leggen van 14 jaar gevangenisstraf. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.