FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 februari 2020

Uitslag FC Twente - Sparta Rotterdam

De wedstrijd tussen middenmoters FC Twente en Sparta Rotterdam is geëindigd in het voordeel van de Tukkers. In de Grolsch Veste won de thuisclub met 2-0. In de tachtigste minuut scoorde Peet Bijen de openingstreffer. Tien minuten later verdubbelde Noa Lang de score.

FC Twente

2 - 0

Sparta Rotterdam

80' Bijen
90' Lang
   
 
Gele kaart: Cantalapiedra, Pleguezuelo, Menig, (FC Twente), Abels, (Sparta Rotterdam)
Rode kaart: , Rayhi (87/2xg) (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 26.300
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Troupée
Bijen
Pleguezuelo
Verdonk
Bosch (Aboerjania/62)
O. Busquets
Schenk
Cantalapiedra (Menig/81)
Vuckic
Lang
  Harush
Abels
Mattheij
Vriends
Pinto
Harroui
Rigo (Fortes/85)
Smeets (D. Duarte/59)
Auassar
Joosten (Piroe/66)
Rayhi

Uitslag Feyenoord - FC Emmen

Feyenoord heeft het duel tegen FC Emmen met 3-0 gewonnen. Oguzhan Özyakup kende een droomdebuut. De huurling van Beşiktaş scoorde al na 93 seconden. De andere twee doelpunten kwamen op naam van Nicolai Jörgensen en Luis Sinisterra.

Feyenoord

3 - 0

FC Emmen

2' Özyakup
64' Jörgensen
80' Sinisterra
   
 
Gele kaart: Geertruida, Özyakup, (Feyenoord), Kolar, (FC Emmen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.084
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Geertruida
Botteghin
Senesi
Malacia
Özyakup (Tapia/63)
Fer
Toornstra
Berghuis
Jörgensen (Bozenik/82)
Sinisterra (Larsson/82)
  Telgenkamp
Bijl
Araujo
Heylen
Burnet
Kolar (A. Jansen/81)
Hiariej (Ben Moussa/46)
Chacón
Frei
Pena (Ugrinic/81)
De Leeuw

Uitslag ADO Den Haag - Vitesse

In de strijd tegen degradatie is ADO Den Haag er niet in geslaagd om de thuiswedstrijd tegen Vitesse te winnen. Het bleef 0-0.

Het was de thuisploeg die beter aan de wedstrijd begon. Ze wisten veel kansen te creëren, maar echt grote kansen leverde het niet op. Vitesse was in de zestiende minuut dichtbij de 0-1. Linssen wist een vrije trap van Tannane met zijn rug naar het doel te verlengen, waarna de bal maar net over het doel ging. In de 32e minuut wederom een grote kans voor de Arnhemmers:  Riechedly Bazoer versnelde met de bal aan zijn voet, maar zijn schot met links raakte de paal. Een paar minuten later een kans voor de thuisploeg: Vitesse-goalie Remko Pasveer treuzelde te lang met de bal aan zijn voet waardoor Crysencio Summerville zijn pass half kon blokken. Tomas Necid kreeg hierop een grote kans en schoot, maar Pasveer wist te redden.

ADO kwam beter uit de kleedkamer, en in de 56e minuut kreeg de thuisploeg, na bevestiging van VAR, een strafschop nadat Meijers gehinderd werd in het doelgebied van Vitesse. Thomas Necid miste echter de penalty. Een paar minuten later kreeg de Tsjech wederom een kans toen de bal voor zijn voeten viel na een inzet va Immers. Het schot ontbrak echter aan kracht waardoor Pasveer wist te redden. In de 71e minuut wist ADO dan toch de bal in het doel te schieten, maar het doelpunt van Meijers werd afgekeurd omdat Michiel Kramer zich nét in buitenspelpositie bevond en hij ging op de doellijn het duel aan met Danilho Doekhi. Ook in het restant van de wedstrijd was het ADO dat jaagde op een treffer, terwijl Vitesse zich bij een gelijkspel had neergelegd. Gescoord werd er echter niet.

ADO Den Haag

0 - 0

Vitesse

 
Gele kaart: Goossens, De Bock, (ADO Den Haag), Foor, Doekhi, Tannane, Linssen, (Vitesse)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.387
Arbiter: Kooij
Bijzonderheden: Necid mist in de 59e minuut een strafschop namens ADO.
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
Malone
Stubbs
Pinas
De Bock
Immers (v.Buren/88)
Baluta
Meijers
Summerville
Necid (Kramer/67)
Goossens
  Pasveer
Lelieveld
Doekhi
Obispo
Clark
Bero
Bazoer
Foor (Tronstad/75)
Tannane
Buitink (Dicko/61)
Linssen (Grot/85)

Bobsleeër De Bruin evenaart beste World Cup-resultaat ooit in St Moritz

In het Zwitserse St Moritz ligt de St Moritz-Celerina Olympia Bob Run, de heilige grond van het skeleton en bobsleeën. Dit weekeinde is de World Cup er aanwezig en na de skeletonners op vrijdag was het zaterdag de beurt aan de bobsleeërs, met op zondag de slotwedstrijd van het World Cup-seizoen in de viermansbobs.

Tweemansbobs
Francesco Friedrich leek met remmer Alexander Schüller de snelste tijd te pakken, maar daar dacht een landgenoot anders over: Johannes Lochner werd vorige maand door Richard Ölsner tijdens selectiewedstrijden verslagen in de tweemansbobs, maar doordat Ölsner al zeker is van WK-deelname mocht Lochner nu weer aantreden.

Na goede races in de viermansbobs bleek dat hij het in de kleine slee nog niet is verleerd: met remmer Christopher Weber verpulverde hij Friedrich's tijd met 0,33 seconden. De Letten Oskars Kibermanis en Matiss Miknis waren op 0,37 seconden de enige die binnen een halve tel bleven, Ivo de Bruin en Dennis Veenker konden verrassen met een zevende tijd (+0,95).

De Bruin maakte onderin weliswaar een paar kleine foutjes, met Veenker hield hij zijn plek vast en daarmee was een evenaring van zijn beste World Cup-resultaat ooit (7e) sowieso een feit. Nico Walther (Duitsland) en Justin Kripps (Canada) doken er ruim onder, waarna Alexander Stulnev voor Rusland de leiding overnam met Ilya Malykh.

Kibermanis hield zijn derde plek ruimschoots vast, waarna Friedrich aan de finish 0,07 seconden sneller was met alleen Lochner nog te gaan. Die leek onderin even niet genoeg snelheid te hebben, maar hij wist stand te houden en klopte Friedrich met 0,21 seconden, wat voor een flinke vreugdeuitbarsting zorgde bij met name remmer Weber.

Lochner wint

Vrouwen
Na de eerste run ging de van Canada naar de VS overgestapte Kaillie Humphries aan de leiding, met remster Lauren Gibbs achter zich. Ze hadden 0,19 seconden voorsprong op de Duitse olympisch kampioene Mariama Jamanka en dé sensatie van het seizoen wat remsters betreft, de 19-jarige Kira Lipperheide. Hun landgenoten Stephanie Schneider en Leonie Fiebig volgden op 0,28 seconden van Humphries, voor Christine de Bruin/Kristen Bujnowski (Canada, +0,35) en Martina Fontanive/Nadja Pasternack (Zwitserland, +0,35).

De jonge sensatie Laura Nolte viel met remster Ann-Christin Strack tegen met een negende plek in run één, maar in de tweede run ging het beter en met alleen de top-5 te gaan stonden ze nog steeds op één. Fontanive dook er dan toch een kwart seconde onderdoor en passeerde daarmee De Bruin.

Schneider hield haar derde plek vast en leek Jamanka te pakken, maar de olympisch kampioene maakte onderin genoeg goed om er 0,01 seconde onderdoor te duiken. De winst voor Humphries kwam echter niet meer in gevaar: ze dook 0,16 seconden onder Jamanka's tijd door en won voor het eerst in zes jaar weer in St Moritz.

Liverpool scoort er na rust op los; Van Dijk baalt na briljante inzet

Liverpool heeft zaterdagmiddag een nieuwe stap gezet richting de landstitel in de Premier League. Op eigen veld won het elftal van manager Jürgen Klopp met 4-0 van Southampton, nadat er bij rust nog niet was gescoord. Virgil van Dijk maakte de negentig minuten vol bij de koploper, terwijl Georginio Wijnaldum als basisspeler dik tachtig minuten meedeed. Liverpool komt door de 24ste competitiezege van het seizoen op 73 punten na 25 duels; achtervolger Manchester City heeft 51 punten na 24 duels en speelt zondag nog uit bij Tottenham Hotspur.

Liverpool stapte uiteindelijk opnieuw als winnaar van het veld, maar aanvankelijk hadden the Reds het niet eenvoudig tegen Southampton. Het bezoek won zijn zijn vier laatste competitiewedstrijden op vreemde bodem en verweerde zich ook op Anfield zeer behoorlijk.

Southampton haalde de rust zonder kleerscheuren en dook zelf ook regelmatig gevaarlijk op in de vijandelijke zestien. Danny Ings, Shane Long en Moussa Djenepo beproefden in de eerste helft allen hun geluk namens Southampton, maar Alisson Becker redde telkens uitstekend.

Van Dijk kreeg voor Liverpool de grootste kans in de eerste helft. De Nederlandse verdediger dook na precies een halfuur spelen alleen op voor doelman Alex McCarthy, maar zijn ingenieuze hakbal leverde uiteindelijk net geen doelpunt op. Even later was de doelman ook scherp bij een inzet van Roberto Firmino.

Liverpool moest zodoende halverwege genoegen nemen met eten doelpuntloze ruststand, maar in de tweede helft liep het team van Klopp alsnog uit naar een zeer ruime overwinning.

De ban werd vrijwel onmiddellijk na rust gebroken door Alex Oxlade-Chamberlain. De middenvelder trok vanaf de linkerkant van het veld naar binnen en scoorde uiteindelijk met een laag schot in de korte hoek: 1-0. Na een uur spelen volgde de 2-0 van Jordan Henderson. Hij werd in de zestien bediend door Firmino en rondde vervolgens vanaf een meter of tien beheerst af.

Daarna had Liverpool betrekkelijk weinig meer te duchten van Southampton en kon de wedstrijd eenvoudig uitgespeeld worden door de koploper. De 3-0 van Mohamed Salah viel achttien minuten voor tijd en kwam tot stand na een handig wippertje van de Egyptenaar. Ook de 4-0 werd in blessuretijd uiteindelijk gemaakt door Salah, na de derde assist van de middag van Firmino.

Overige uitslagen Premier League zaterdag
Leicester City - Chelsea 2-2
AFC Bournemouth - Aston Villa 2-1
Crystal Palace - Sheffield United 0-1
Liverpool - Southampton 4-0
Newcastle United - Norwich City 0-0
Watford - Everton 2-3
West Ham United - Brighton & Hove Albion 3-3
Manchester United - Wolverhampton Wanderers 18.30 uur

A'damse broers Erdem (15) en Furkan (18) moeten land uit: 'Gaat ons kapot maken'

Ze zijn hier geboren en getogen, de broers Erdem en Furkan Aslan uit Amsterdam. Toch moeten ze binnenkort met hun hele gezin uitwijken naar Turkije omdat hun vader nooit over de juiste papieren beschikte. 

De familie Aslan moet na een definitief besluit van de Raad van State het land verlaten. Vader Recep kwam 30 jaar geleden naar Nederland en werkte jarenlang in een restaurant. Toen dat bedrijf in 2014 in financiële problemen kwam, kwam ook aan het licht dat de vader niet in het bezit was van de juiste papieren.

En dat zorgt er nu voor dat het hele gezin naar Turkije terug moet. 'Ik ben een beetje bang', vertelt de 15-jarige Erdem Aslan zichtbaar aangeslagen in zijn ouderlijke woning. 'Ik kan de Turkse taal niet goed verstaan en heb geen vrienden daar. Ook heb ik echt geen idee wat ik daar ga tegenkomen, het is heel anders dan Nederland.'

Ook oudste zoon Furkan weet niet goed wat hij aan moet met de benarde realiteit. 'Het gaat ons zowel mentaal als fysiek helemaal kapot maken. Nederland is voor mij een van de grootste landen waar democratie is en waar vrijheid is, maar op dit moment', de jongen zucht bedroefd, 'heb ik dat niet.'

Advocaat familie: 'Ik verlies het'
Frank van Haren, advocaat van de familie Aslan, is ten einde raad. 'De toekomst is voor de kinderen doormidden gescheurd. Helaas is er voor hen geen verharde wet waar de familie zich op kan richten. De enige optie is de zaak voorleggen aan het Europese Hof, maar ook daar zie ik de kansen tot succes nihil.'

'Doordat de familie geen gevaar loopt in Turkije, maken de kinderen geen aanspraak op asiel. De eventuele uitspraken zouden Erdem en Furkan in theorie zelfs in Turkije kunnen afwachten.'

Op dit moment heeft de familie Aslan in Nederland geen bescherming en leven ze van giften van de moskee en van vrienden. Van Haren vindt de situatie zorgwekkend.

'Dit gaan ze natuurlijk niet hun hele leven volhouden, dus moeten ze een keuze gaan maken. Er moet gekeken worden naar de situatie van de kinderen en soms moet er een oogje worden dichtgeknepen. Ik zelf kan niks meer betekenen voor de familie.'

Eberhard van der Laan
In 2017 schreef oud-burgemeester Eberhard van der Laan nog een brief naar de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Hiermee hoopte de toenmalige burgemeester dat de geplande uitzetting van het gezin werd herzien.

In 2018 stelde de rechtbank de familie nog in het gelijk, maar de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) ging tegen dat vonnis in hoger beroep bij de Raad van State. Die zegt nu dat de rechtbank geen zeggenschap had in deze zaak en dat betekent dat het advies van de IND leidend is. De familie Aslan moet dus terug.

'Mijn omgeving vraagt me wel eens: ''Jongens van 15 en 18 jaar, die hier geboren zijn, moet je daar voor knokken?' Ja, zeg ik dan. En ik verlies het zelfs', stelt advocaat Van Haren. 'Ik snap dat de IND de rug recht moet houden, maar dit is de andere kant.'

Update 19:05 uur
Video toegevoegd

Real Madrid schakelt Atlético Madrid uit in strijd om de landstitel

Real Madrid lijkt Atlético Madrid in de strijd om de landstitel te hebben uitgeschakeld. Het team van trainer Zinédine Zidane zegevierde zaterdag dankzij een treffer van Karim Benzema met 1-0 en heeft nu een nog riantere voorsprong op de stadsgenoot. De voordelige marge ten opzichte van titelverdediger Barcelona bedraagt nu zes punten, maar de Catalanen spelen zondag nog in eigen huis tegen Levante.

De eerste 45 minuten hadden niet voor de eerste keer veel weg van een strategisch steekspel tussen Zidane en Diego Simeone. Atlético maakte een ietwat betere indruk; de bezoekers waren sterk achterin, waren gevaarlijk op de counter en stonden niet toe dat Real Madrid gevaarlijk kon worden. Zidane zag hoe zijn team naarmate de wedstrijd vorderde, sterker werd in balbezit, maar de onnauwkeurigheid in de passing én de vele verdedigers van Atlético zorgden ervoor dat de thuisploeg voor rust in offensief opzicht weinig kon uitrichten.

In de eerste tien minuten na rust leden beide teams veel balverlies, maar toch slaagde Real erin om aan de leiding te gaan. Na een sublieme pass van Vinicius Junior op Ferland Mendy zette laatstgenoemde voor en drukte Benzema de bal achter Jan Oblak: 1-0. Het team van Zidane had zichtbaar meer zelfvertrouwen na de openingstreffer, terwijl Atlético juist moeite had om de rug te rechten. De hoeveelheid balbezit van Real Madrid, ruim 65 procent, was veelzeggend over de krachtsverhoudingen op het veld.

Simeone liet Yannick Ferreira Carrasco twintig minuten voor tijd zijn rentree bij Atlético maken, maar de bezoekers ontbeerden stootkracht voorin en konden de nederlaag in het Santiago Bernabéu niet vermijden. Atlético, dat nu al drie competitieduels op rij niet heeft gewonnen, heeft nu dertien punten minder dan de stadsgenoot en kan zichzelf dit weekeinde mogelijk naar de zevende plaats in LaLiga zien terugvallen.

Haaland wéér trefzeker voor Dortmund; Bayern München boekt makkelijke zege

Erling Braut Haaland heeft ook in zijn basisdebuut voor Borussia Dortmund absoluut niet teleurgesteld. De winteraankoop was zaterdag goed voor twee treffers en staat na drie duels voor BVB al op zeven doelpunten. Bayern München stapte tegelijkertijd eveneens als winnaar van het veld en gaat voorlopig aan kop in de Bundesliga, in afwachting van het resultaat van de topper tussen RB Leipzig en Borussia Mönchengladbach. De ontmoeting tussen TSG Hoffenheim en Bayer Leverkusen, oftewel de wedstrijd tussen Afred Schreuder en Peter Bosz, eindigde in het voordeel van de thuisploeg.

Borussia Dortmund - 1. FC Union Berlin 5-0 De bezoekers, met Sheraldo Becker aanvankelijk op de bank, begonnen goed aan de wedstrijd, maar de eerste onachtzaamheid werd meteen afgestraft. Na dertien minuten spelen verloor Mainz de bal vlak voor het eigen strafschopgebied en eindigde van een richting veranderde inzet van Jadon Sancho achter Rafal Gikiewicz: 1-0. Vijf minuten later sloeg het team van Favre weer toe en was het Haaland die zijn eerste basisplaats met een goal bekroonde. Hij werkte een lage voorzet van Julian Brandt vanaf rechts van dichtbij af: 2-0. In het restant van de eerste helft sprong Borussia onzorgvuldiger om met de geboden kansen en kwam het team van Urs Fischer beter in de wedstrijd, zonder dat dit in een aansluitingstreffer resulteerde.

In de tweede helft liep Borussia Dortmund nog verder uit, al moesten de toeschouwers tot de 68e minuut wachten. Enkele minuten na de invalbeurt van Becker schoot Marco Reus vanaf elf meter, na een overtreding van Gikiewicz op Haaland, de 3-0 tegen de touwen. Twee minuten later rondde Axel Witsel voorbereidend werk van Sancho af en een kwartier voor tijd verzilverde Haaland een heerlijke hakbal van Brandt: 5-0. De Noorse tiener is zodoende in elk duel van zijn nieuwe werkgever minstens twee keer trefzekert geweest.

FSV Mainz 05 - Bayern München 1-3
De ontmoeting in de Opel Arena was na de eerste helft eindelijk al gelopen. Robert Lewandowski bracht Bayern met zijn 22ste seizoenstreffer al na acht minuten aan de leiding en zes minuten later rondde Thomas Müller een voorzet van Leon Goretzka af. Op het moment dat Mainz, met Jeremiah St. Juste en Jean-Paul Boëtius in de basis én Jeffrey Bruma op de bank, beter in de wedstrijd kwam, tekende Thiago Alcántara op fraaie wijze voor de 0-3. Pierre Kunde, St. Juste en Leandro Barreiro konden de smaakmaker niet afstoppen.

Uit het niets viel op slag van rust de 1-3. Na een corner van Daniel Bronsinski kopte St. Juste de bal via het hoofd van Goretzka achter de kansloze Manuel Neuer: 1-3. In de tweede helft kwam het scorebord niet meer in beweging, al waren er zeker nog kansen over en weer. Met name Lewandowski, invaller Philippe Coutinho en Ivan Perisic lieten na om de score verder op te laten lopen. Over een week wacht Bayern een thuisduel met RB Leipzig.

TSG Hoffenheim - Bayer Leverkusen 2-1
De formaties van Alfred Schreuder en Peter Bosz schotelden de toeschouwers als verwacht een aantrekkelijke wedstrijd voor. Het Leverkusen van Bosz schoot het sterkst uit de startblokken en kwam na elf minuten voetballen op voorsprong. Moussa Diaby speelde op de rand van het strafschopgebied verdediger Stefan Posch door de benen, waarna de vleugelaanvaller van Leverkusen oog in oog met doelman Philipp Pentke koelbloedig afrondde: 0-1. Hoffenheim herpakte zich echter verdienstelijk en wist halverwege de eerste helft alweer langszij te komen. Andrej Kramaric gleed van dichtbij de 1-1 tegen de touwen na een voorzet vanaf de rechterflank van Pavel Kaderabek

Leverkusen dacht in de slotfase van de eerste helft nog de 1-2 op het scorebord te brengen, maar Kevin Volland werd uiteindelijk teruggefloten vanwege buitenspel. Aan het begin van de tweede helft liet Leverkusen twee goede kansen liggen via Kai Havertz, alvorens Hoffenheim op een 2-1 voorsprong kwam. Robert Skov kwam in de zestien in scoringspositie en schoot uiteindelijk hard via de lat raak. In de slotfase van de wedstrijd liet Kramaric Leverkusen in leven met een poging op de lat, maar het team van Bosz wist uiteindelijk geen gelijkmaker meer aan te tekenen. Leverkusen eindigde het duel uiteindelijk met tien man: Kerem Demirbay werd in de blessuretijd met tweemaal geel van het veld gestuurd.

FC Augsburg - Werder Bremen 2-1
Jeffrey Gouweleeuw begon in de basis bij Augsburg, terwijl Davy Klaassen bij Werder Bremen zoals gewoonlijk aan de aftrap verscheen. Gouweleeuw begon zeer ongelukkig aan de wedstrijd, want hij was halverwege de eerste helft op knullige wijze betrokken bij de 0-1 van Werder Bremen. De verdediger dacht de bal in de doelmond eenvoudig op te kunnen ruimen, maar schoot vervolgens van dichtbij hard op ploeggenootTin Jedvaj. Laatstgenoemde kreeg de treffer uiteindelijk onbedoeld op zijn naam. Gouweleeuw beleefde zo aanvankelijk een teleurstellende middag, maar uiteindelijk stapte hij wel zeer content van het veld. Met een assist op Florian Niederlechner was hij in de tweede helft namelijk betrokken bij de 1-1 en in de slotfase bezorgde Ronald Vargas Augsburg uiteindelijk de drie punten.

Fortuna Düsseldorf - Eintracht Frankfurt 1-1
De thuisploeg startte moedig aan het duel en zette Eintracht, dat zonder de zieke Bas Dost aantrad, onder druk, maar het ontbrak aan daadkracht en precisie om ook afstand te nemen. Het team van Adi Hütter kwam meer in balbezit naarmate de eerste helft vorderde en controleerde ook meer het duel, zonder echter gevaarlijk te worden. Het duel eindigde onbeslist dankzij twee goals in de laatste twaalf minuten. Een van richting veranderde vrije trap van Kaan Ayhan betekende de 1-0 en diep in de extra tijd tekende Timothy Chandler van dichtbij voor de eindstand.

Soler soleert naar winst in Trofeo Pollença-Port d'Andratx

De derde wedstrijd van de e Challenge Mallorca is gewonnen door Marc Soler. De Catalaan van Movistar reed op de laatste helling zijn medevluchter Gregor Mühlberger eraf en kwam solo aan in Andratx. Het is voor 26-jarige Soler de eerste in bijna twee jaar tijd.

De derde wedstrijd in de Challenge Mallorca is de Trofeo Pollença-Port d’Andratx en gemaakt voor renners die goed bergop kunnen. Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe) en Alejandro Valverde (Movistar) waren de topfavorieten aan de start. De twee topfavorieten zouden nooit een bepalende rol spelen in het wedstrijd verloop, maar de beide ploegen wel.

Halverwege de wedstrijd trok Marc Soler ten aanval en de renner van Movistar kreeg onder meer het gezelschap van Bora-hansgrohe renners Lennard Kämna en Gregor Mühlberger. De achtervolgers reden vrij snel naar de kopgroep toe, die al vroeg in de wedstrijd waren ontsnapt uit het peloton.

De achtervolgende groep zou al snel de aansluiting maken met de kopgroep en op 28 kilometer van de streep trok Kämna in een afdaling ten aanval. Soler en Mülhberger, ploeggenoot van Kämna, gingen in de tegenaanval en zouden snel aansluiten bij de jonge Duitser, die deze winter de overstap maakte naar Bora-hansgrohe.

Bora-hansgrohe hoopte het overtal uit te spelen tegenover Soler, maar nadat Kämna wegviel in de kopgroep was het een man tegen man geworden tussen Soler en Mülhberger. Op de laatste klim liet Soler de Oostenrijker achter zich en kwam solo aan in Andratx. Het was zijn eerste overwinning in bijna twee jaar. Toen won de 26-jarige Catalaan het eindklassement van Parijs-Nice.

Nederlandse hockeyers overtuigen met soevereine 2-4 zege op Spanje

Nederland heeft zaterdagmiddag ook het tweede duel in de Hockey Pro League tegen Spanje gewonnen. Na de spectaculaire 3-4 overwinning van vrijdag voor een met kinderen volgepakt Estadio Beteró, overtuigden de Oranje Heren zaterdag in een veel leger stadion met een soevereine 2-4 zege.

Met zes punten uit twee wedstrijden kon de trip naar Valencia qua resultaat niet beter. Ook kreeg het gemoed in het Oranje-kamp een flinke oppepper van de dubbele zege. De ploeg van bondscoach Max Caldas kwam toch een beetje in mineur terug uit Azië, waar het goede trainingskamp in Maleisië werd gevolgd door een slechte beurt tegen India (5-2 verlies). Weliswaar speelde Oranje in het tweede duel een stuk beter (3-3), maar met minder dan zes maanden voor de start van de Spelen snakken de Oranje Heren naar een serie goede wedstrijden en zeges.

Intensiteit, een hoog energielevel en levelen, zijn daarin de sleutelbegrippen. Caldas en zijn staf bereiden de spelers vooraf tot in de puntjes voor op de tegenstander. Op tactisch vlak zijn er geen verrassingen voor de spelers. Maar de bondscoach wil niet dat de spelers daardoor in de denkmodus komen, ze in hun ijver om het strijdplan zo goed mogelijk uit te voeren meer denken dan doen.

Dit overkwam Oranje in de eerste olympische kwalificatiewedstrijd tegen Pakistan, waardoor ternauwernood met 4-4 gelijk werd gespeeld, en ook in het eerste duel met India. In beide gevallen herstelde Oranje zich een dag later, maar op de Olympisch Spelen kan de denkmodus Oranje fataal zijn. Caldas drukt zijn spelers daarom op het hart vanaf het eerste fluitsignaal ‘aan’ te staan. Niet denken maar doen, spelen met het hart.

Geconcentreerd
Caldas peperde dat zaterdag vooraf dezelfde achttien spelers in als in de eerste wedstrijd. Dat betekende dat middenvelder Robbert Kemperman, nog niet helemaal wedstrijdfit na een peesblessure, en reserve Teun Beins vanaf de tribune toekeken. Doelman Sam van der Ven bleef zestig minuten op de bank.

Ook de Spaanse coach Frederic Soyez stuurde nagenoeg dezelfde equipe het veld in. Opnieuw ontbrak de zieke Xavi Lleonart, dé sterspeler van de Spanjaarden, en de ervaren vedette Pau Quemada (270 caps), die kampt met knie- en schouderproblemen. In het doel kon Soyez nu wel beschikken over Quico Cortes, die zijn driehonderdste interland speelde.

Oranje was zaterdag niet naar Estadio Beteró gekomen om de 36-jarige goalie een rustige jubileumwedstrijd te bezorgen, dat werd vanaf de eerste minuut al duidelijk. Oranje speelde geconcentreerd en begon goed. Na twee plaagstoten van de Spanjaarden, waarbij Pirmin Blaak goed redding bracht, was de eerste echte kans voor Oranje. Een hoge bal van Sander de Wijn werd goed verwerkt door Hertzberger, die de bal bij Seve van Ass kreeg. De flats van de middenvelder was een prooi voor de jubilerende Cortes.

Diezelfde goalie zag twee minuten later de bal voorbij scheren na een briljante actie van Jeroen Hertzberger. De aanvaller soleerde door de Spaanse defensie, speelde zich vrij op de backhand, maar sloeg net over in plaats van in het doel. Het was de beste kans in het eerste kwart dat eindigde in 0-0.

Weer Jip Janssen
In het tweede kwart kwam Oranje lange tijd niet verder dan een gevaarlijke steal van Bjorn Kellerman, die op Cortes stuitte. Tot Oranje na 25 minuten de eerste strafcorner van de wedstrijd kreeg na een handige actie van Thijs van Dam. Met Jip Janssen op de kop van de cirkel betekende dat alarmfase 1 voor de Spanjaarden. Die hoopten ongetwijfeld op hun held Cortes, maar ook de ervaren goalie was volstrekt kansloos op de pegel van Janssen: 0-1. Zijn vierde treffer in twee duels met Spanje, zijn 16de in 32 interlands.

Thijs van Dam kreeg drie minuten na rust al een kans om de wedstrijd voortijdig te beslissen, maar na een rebound van Cortes miste hij volledige vrij voor het doel. Het was uitstel van executie, want een paar minuten later was het toch 0-2. Na een goede loopactie van Van Dam reageerde de scherpe Thierry Brinkman attent en tikte van dichtbij de 0-2 binnen.

Oranje was in die fase echt veel beter van de Spanjaarden, maar de ploeg van Caldas liet zich toch weer verrassen. En net als vrijdag, toen de Spanjaarden drie keer scoorden uit een strafcorner, was het weer raak vanaf de kop van de cirkel. Bij de eerste corner bracht Blaak nog redding, maar bij de tweede was het uit de rebound alsnog raak via een droge backhand van Marc Miralles: 1-2.

Oplossing verdedigende corner?
Op weg naar Tokio hebben Caldas en zijn manschappen daar nog wel een wereld te winnen. Oranje kon jarenlang bouwen op het uitlopen van Sander de Wijn, die menig treffer voortijdig verijdelde. De verdediger is echter duidelijk: hij gaat dat niet meer doen. Caldas werkt achter de schermen al hard aan andere oplossingen. Er zijn in de wereld namelijk ploegen met een veel betere corner dan de Spanjaarden.

De tegentreffer van Spanje had nu geen consequenties voor het resultaat. Oranje raakte er niet door van slag en herstelde als snel de orde. Mink van der Weerden maakte eerst de 1-3, waarna Bjorn Kellerman tien minuten voor tijd de wedstrijd besliste: 1-4. Het slotakkoord was voor Ricardo Sanchez (2-4), die profiteerde van een slordige slotfase waarin Oranje tot frustratie van Caldas de teugels te veel liet vieren.

Met de zes punten en het nodige huiswerk op zak vertrekt Oranje komende week richting Argentinië waar half februari de volgende dubbel in de Pro League tegen de Zuid-Amerikanen op het programma staat.

Clean sweep voor Oranje op WK veldrijden: Alvarado, Worst en Brand

Ceylin del Carmen Alvarado is in het Zwitserse Dübendorf wereldkampioen veldrijden geworden. In een door Nederland gedomineerde wedstrijd vocht de Rotterdamse een felle strijd uit met Annemarie Worst en Lucinda Brand.

Alvarado, Worst, Brand en Yara Kastelijn namen direct de leiding in de wedstrijd. Regerend Europees kampioene Kastelijn moest een ronde later afhaken.

In de vierde ronde brak de zadelpen van Brand. Ze moest van fiets wisselen en liep een tiental seconden achterstand op. Door een flinke inspanning kon ze weer aansluiten bij Alvarado en Worst. In de laatste anderhalve ronde was het vooraan stuivertje wisselen.

In de laatste honderden meters moest Brand haar eerdere inspanning bekopen. De sprint tussen Alvarado en Worst ging de beslissing brengen, waarbij laatstgenoemde de favoriet was. Toch was het de Rotterdamse met Dominicaanse roots de sterkste. Worst moest genoegen nemen met het zilver. Het brons was voor Brand.

Uitslag
1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Lucinda Brand (NED)
4. Katherina Compton (USA)
5. Yara Kastelijn (NED)
6. Evie Richards (GBR)
7. Eva Lechner (ITA)
8. Ellen Van Loy (BEL)
9. Laura Verdonschot (BEL)
10. Marlene Petit (FRA)

Clean sweep voor Oranje op WK veldrijden: Alvarado, Worst en Brand (Pro Shots / SIPA USA)
Clean sweep voor Oranje op WK veldrijden: Alvarado, Worst en Brand (Pro Shots / SIPA USA)

Jongen in Middelburg op straat beroofd

Een 17-jarige jongen uit Den Haag is 1 februari rond 04:00 uur aan de Loskade in Middelburg bedreigd, beroofd en mishandeld. Hij moest aan twee mannen zijn kostbaarheden afgeven.

Het slachtoffer liep in de richting van de stad toen hij op de Lange Delft door twee mannen werd benaderd. Een van hen bedreigde de man met een vuurwapen. Ze liepen met het slachtoffer mee en onderweg werd hij beroofd en mishandeld. Vervolgens rende het slachtoffer op de Kanaalweg weg. Hij waarschuwde bij een nabijgelegen hotel de politie. De twee straatrovers werden ondanks de inzet van meerdere politie-eenheden niet meer aangetroffen. De recherche is een onderzoek gestart naar de zaak.

Signalement
Van de twee daders zijn signalementen bekend. De man met het vuurwapen had een donker getint uiterlijk, mager postuur, was lang en had een baardje. Hij wordt geschat op 20-25 jaar oud, hij droeg een zwarte jas met capuchon en onder zijn jas droeg hij een klein tasje. De andere dader was licht getint, breed postuur, was kleiner dan de andere dader. Eveneens 20-25 jaar oud. Hij droeg een grijze jas, spijkerbroek en een opvallende gouden Cartier bril met een dun montuur.

Onderzoek en getuigen
De politie doet onderzoek naar de zaak. Heeft u in de omgeving van de Loskade/ Lange Delft rond 4:00 uur ´s nachts iets verdachts gezien of was u getuige van de beroving? Neem dan contact op met de politie. Dat kan via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan 0800-7000. U kunt ook een tipformulier invullen.

Duitsers kunnen na 28 jaar weer juichen op Kandahar-piste

In het Duitse Garmisch-Partenkirchen is het feest: alpineskiër Thomas Dressen schreef de World Cup-afdaling op de befaamde Kandahar-piste op zijn naam, als eerste Duitser sinds Markus Wasmeier in 1992.

Dressen mocht als eerste naar beneden en bleek dat uitstekend te doen. Dat de Zwitser Beat Feuz op 0,35 seconden strandde was al een teken aan de wand, Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk benaderde hem tot op 0,26 seconden.

De Noor Aleksander Aamodt Kilde opende volle bak de aanval, maar hij kwam 0,16 tekort en daarna was het de 39-jarige Fransman Johan Clarey die ondanks snellere tussentijden op 0,17 seconden strandde - en zo nog altijd geen World Cup-zege heeft.

Meerdere mannen waren vooral halverwege sneller dan Dressen, maar hij was op het onderste stuk niet te verslaan en het podium met Kilde en Clarey bleef intact.

De 37-jarige Italiaan Peter Fill nam na bijna twintig jaar, 355 World Cup-starts en drie zeges afscheid met een ererun, waarna hij bij de finish begroet werd met een champagnedouche.

Politie doet onderzoek naar schietincident in Nijmegen

Zaterdagochtend rond 04.30 uur meldden getuigen dat er een vechtpartij en mogelijk schietincident had plaatsvonden op de Klimopstraat/Duindoornstraat in Nijmegen. Een persoon was daarbij gewond geraakt. Korte tijd later heeft de politie bij het ziekenhuis 2 mannen gearresteerd om hun rol te onderzoeken. Het slachtoffer was op dat moment voor behandeling in het ziekenhuis.

Op dit moment is het onderzoek nog volop gaande in de buurt; de forensische recherche en het lokale team doen sporen- en buurtonderzoek. Het gewonde slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht door de later aangehouden mannen. Wat hun relatie met het slachtoffer is én hun rol in de gebeurtenissen vannacht wordt nu onderzocht. Zo ook wat de aanleiding is geweest, plus wie de andere personen zijn die vannacht bij het incident aanwezig waren. De aangehouden verdachten zijn 27- en 29-jaar oud en afkomstig uit Nijmegen.

Getuigenoproep
Het rechercheteam verhoort de verdachten en het slachtoffer. Daarnaast spreekt zij graag met getuigen om een zo compleet mogelijk beeld van de gebeurtenissen vannacht te krijgen. Hebt u nog niet met een politieagent gesproken, neem dan contact op met via het algemene nummer 09008844. Hebt u camerabeelden, dan kunt u die met de politie delen door ze te uploaden via het tipformulier op Politie.nl

Poging beroving in Haarlem; getuigen gezocht

Op vrijdagavond heeft er een poging beroving plaatsgevonden op de Tempeliersstraat in Haarlem. De politie is op zoek naar getuigen.

Rond 20:55 uur fietste het 71-jarige slachtoffer in de Tempeliersstraat in de richting van het Houtplein. Hier werd het slachtoffer uit het niets door twee mannen van zijn fiets geduwd. Eén van de mannen vroeg om zijn persoonlijke goederen. Toen het slachtoffer deze niet wilde geven kreeg hij een vuistslag in zijn gezicht en kwam ten val. De twee mannen zijn toen weggelopen in de richting van het Houtplein. Het slachtoffer is door de klap lichtgewond geraakt.

Er is een signalement bekend van de dader die het slachtoffer heeft geslagen:

Blanke huidskleur
Rond 23 jaar oud
Normaal postuur
Droeg een groenkleurige jas

Van de tweede dader is er geen signalement bekend. De politie is op zoek naar getuigen. Heeft u iets gezien of informatie over deze poging beroving? Bel dan de politie op 0900-8844. Anoniem kan ook via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Coentunnel gevaarlijkste stuk snelweg van het land

Dat er veel ongelukken gebeuren in de Coentunnel mag geen nieuws meer heten. Hij is dan ook met enige regelmaat afgesloten. Maar de tunnel is nu uitgeroepen tot het 'gevaarlijkste stukje snelweg van het land'.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van de cijfers van de Stichting Incident Management Nederland, verantwoordelijk voor de berging van personenvoertuigen na ongevallen.

63 ongelukken
De noordelijke ingang van de Coentunnel (A10) staat bovenaan in de ranglijst met ongelukken en is daarmee bestempeld als gevaarlijkste stuk snelweg. Bij de ingang van de Coentunnel gebeurden het afgelopen jaar 63 ongelukken. Maar zowel bij de ingang, als de uitgang is het vaak raak. Ook het stuk A10 net voorbij de tunnel scoort hoog in de lijst met 48 ongelukken.

Bocht
Stichting Incident Management vertelt aan RTL Nieuws dat het voornamelijk eenzijdige ongelukken zijn, maar wat daar de reden van is durft de woordvoerder niet te zeggen. Maar een oorzaak zou kunnen zijn dat mensen de bocht niet kunnen houden, met name als het regent.

Vrouw in woning om het leven gebracht

De politie is een onderzoek gestart naar aanleiding van een melding vrijdagmiddag rond 16.40 uur dat een vrouw in een woning aan de Pletsstraat in Bunde om het leven zou zijn gebracht.

Door de hulpdiensten is nog geprobeerd om het slachtoffer te reanimeren. Een verdachte is korte tijd later door agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De omgeving is afgezet.

In en rondom de woning zal er technisch onderzoek worden verricht door medewerkers van de Forensische Opsporing. Het is nog onduidelijk wat de aanleiding is.

Update 16:00 uur
Bij het onderzoek naar de dode vrouw die vrijdag in een woning aan de Pletstraat werd aangetroffen, is vastgesteld dat het om de 89-jarige bewoonster van het pand gaat.

Een 48-jarige man die vrijdag in de woning werd aangehouden, wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van de vrouw. In het belang van het onderzoek alsmede vanuit privacy-overwegingen kan er geen nadere informatie worden verstrekt. 


Freek Vonk wordt bijzonder hoogleraar aan de VU

Freek Vonk (36) is sinds vandaag bijzonder hoogleraar 'Evolutionary Biochemistry' aan de Vrije Universiteit (VU). Naast wetenschappelijk onderzoek naar slangengif gaat hij ook onderwijs geven en studenten bij hun afstuderen begeleiden, in verschillende bachelor- en masteropleidingen.

Naast zijn werk als tv-maker is Vonk een internationaal erkende expert in de evolutionaire moleculaire biologie, in het bijzonder op het gebied van slangengif.

Hij gaat aan de slag op de afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen (S&F) van de Faculteit der Bètawetenschappen. Daar gaat hij onderzoek doen naar natuurlijke gifstoffen voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Ook gaat hij zich richten op nieuwe behandelingen voor slangenbeten.

'Schitterende stap'
Vonk is blij met zijn aanstelling. "Ik ben een wetenschapper in hart en nieren. Als je kijkt naar mijn carrière, met wetenschappelijke publicaties, subsidies en prijzen, dan is dat een academische loopbaan die een bijzondere wending heeft gekregen in de media. Dit hoogleraarschap is een schitterende stap in mijn wetenschappelijke carrière, en de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken neem ik met volle overtuiging."

Vonk behaalde in 2008 zijn masterdiploma Biologie aan de Universiteit in Leiden. Hij promoveerde in 2012 in Leiden op het proefschrift 'Snake Evolution and the Application of Snake Venom'. Tussen 2012 en 2014 deed Vonk onderzoek in de Molecular Ecology and Evolution Group van de Bangor University in Wales (UK). Hij publiceerde in de loop der jaren wetenschappelijke artikelen in onder andere Nature, Cell en PNAS.

Kamp verovert wereldtitel veldrijden, Hendrikx pakt brons

Ryan Kamp is in de categorie onder 23 jaar wereldkampioen veldrijden geworden. De Nederlander reed in het tweede deel van de wedstrijd weg bij zijn medevluchters. Het zilver was voor de Zwitser Kevin Kuhn. Mees Hendrikx behaalde na een inhaalrace een knappe derde plaats.

Op het vlakke parcours van het vliegveld van het Zwitserse Dübendorf ontstond een kopgroep van vijf renners: de Nederlanders Kamp en Pim Ronhaar, Kuhn, de Fransman Antoine Benoist en de Belg Niels Vandeputte.

Halverwege de wedstrijd had Hendrikx zich bij het vijftal gevoegd. Vanwege een startplek in het achterveld had de Nederlander een inhaalrace moeten rijden. In de vierde ronde verhoogde Kamp het tempo. Eén voor één moesten zijn medevluchters lossen.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Kamp veertien seconden voorsprong op eerste achtervolger Kuhn. Henkdrikx volgde op de derde plaats op meer dan een halve minuut. In die laatste ronde kwam de zege voor Kamp niet meer in gevaar.

Uitslag
1. Ryan Kamp (NED)
2. Kevin Kuhn (ZWI)
3. Mees Hendrikx (NED)
4. Antoine Benoist (FRA)
5. Pim Ronhaar (NED)
6. Ivan Feijoo Alberte (SPA)
7. Niels Vandeputte (BEL)
8. Cameron Mason (GBR)
9. Jelle Camps (BEL)
10. Yentl Bekaert (BEL)

Kamp verovert wereldtitel veldrijden (ro Shots / SIPA USA)
Kamp verovert wereldtitel veldrijden (Pro Shots / SIPA USA)

Zo ligt circuit Zandvoort er nu bij, het asfalteren is begonnen

Een paar weken geleden gaven we jullie wederom een update van de verbouwingen op en rond het circuit van Zandvoort. Er is de afgelopen weken hard doorgewerkt dus het is weer tijd om te laten zien hoe het ervoor staat.

Net als de vorige keer maakte Jorg de Bruijn een mooi filmpje van hoe de situatie nu is. Goed is te zien dat de volgende fase van de verbouwing is ingegaan, het asfalteren. Niet alleen krijgen delen van de baan een nieuwe toplaag ook op de vernieuwde delen van het circuit en de pitstraat zijn nu aan de beurt voor de asfaltleggers.

Ook is goed te zien dat er langs de baan diverse run-offs zijn aangelegd. Het zijn smalle vluchtroutes, die vanaf het begin van de bocht achter de grindbakken langslopen zodat een coureur na een foutje weer veilig de baan op kan zonder er voordeel van te hebben. Ook is goed te zien dat het afmaken van de kombochten binnenkort kan beginnen.

Het grondverzet rond de baan lijkt ook vrijwel afgerond en de plekken waar extra tribunes zullen komen kunnen voorbereid worden voor die werkzaamheden.

Zo ligt circuit Zandvoort er nu bij, het asfalteren is begonnen (Bron: YouTube/Jorg de Bruijn)

Schansspringer Sato verrast met thuiszege

Schansspringer Yukiya Sato heeft voor eigen publiek in Sapporo zijn tweede World Cup-zege geboekt. De 24-jarige Japanner was eerder dit seizoen al verrassend de beste in het Russische Nizhny Tagil en liet gedurende de winter zo nu en dan al eens flinke uithalen zien.

Sato's landgenoot en regerend World Cup-kampioen Ryoyu Kobayashi was in de eerste ronde de beste en had een prima voorsprong op de Oostenrijker Stefan Kraft en de Poolse Vierschansenwinnaar Dawid Kubacki. World Cup-leider Karl Geiger volgde op de vierde plek, voor de Pool Piotr Zyla en de kleine Sato.

De Japanner sprong in de finaleronde bijzonder sterk en zag Zyla flink terugvallen. Geiger had pure pech met de wind en viel terug naar de elfde plek, waarna Kubacki nog aardig stand kon houden - wel ruim achter Sato. Kraft kwam ruim achter Sato, maar voor Kubacki terecht, waarna Kobayashi het ook met erg slechte windomstandigheden moest doen.

Dat ging niet lekker en tot teleurstelling van bijna iedereen, ogenschijnlijk zelfs van Sato, viel de kopman van het Japanse team terug naar de vijftiende plek. Sato pakte zo de winst, voor Kraft en Kubacki.

Zondagochtend mogen we er vroeg uit, want om 02.00 uur Nederlandse tijd begint dan de tweede wedstrijd van het weekeinde.

Kenin wint eerste grandslamtitel na spannende Australian Open-finale

Sofia Kenin heeft in Melbourne voor het eerst een grandslamtoernooi gewonnen. De 21-jarige Amerikaanse won in een spannende finale met 4-6, 6-2, 6-2 van de Spaanse Garbiñe Muguruza.

Garbiñe Muguruza ging het beste van de start in de finale, dat met het dak dicht werd gespeeld vanwege de regen. De Spaanse had de eerste break te pakken. Kenin wist die break ongedaan te maken, maar alsnog wist Muguruza de winst te pakken in de eerste set.

Ondanks het verlies in set één was het Kenin die het van start ging in set twee. De Amerikaanse had snel een break te pakken en liep uit naar 4-1 en won vervolgens de set met 6-2.

Muguruza, die in het verleden al Wimbledon en Roland Garros won, had aan het begin van de derde set een aantal breakkansen. Die breakkansen wist Kenin weg te werken, waarna de 21-jarige Amerikaanse doorging op haar goede spel van de tweede set. Ze liep vervolgens snel uit en op het tweede wedstrijdpunt sloeg Muguruza een dubbele fout, waarmee Kenin haar eerste grandslam wist te winnen.

"Dit waren de beste twee weken van mijn leven", vertelde Kenin na de finale. "Als je een droom hebt, ga er dan voor, want dromen komen uit. Mijn droom is in ieder geval uitgekomen, ik kan dit gevoel niet beschrijven. Het is echt geweldig."

Kenin wint eerste grandslamtitel na spannende Australian Open-finale (Pro Shots / Zuma Press)
Kenin wint eerste grandslamtitel na spannende Australian Open-finale (Pro Shots / Zuma Press)

Snowboarder Totsuka haalt uit in halfpipe, Ragettli schittert op slopestyle

In het Amerikaanse skioord Mammoth Mountain is de World Cup voor de freestyleskiërs en snowboarders volop aan de gang. Op de ski's was het vrijdagavond (Nederlandse tijd) raak op de slopestyle, de snowboarders doken de halfpipe in. Zaterdag wordt dag omgedraaid en met Niek van der Velden heeft Nederland op de slopestyle dan een uitstekende kans op een topresultaat. Vanaf 18.30 uur is die wedstrijd hier live te zien.

Freestyleskiën - slopestyle vrouwen
Met onder meer een switch lipslide on pretzel 270, switch left rodeo 720 safety en switch right rodeo 720 mute werkte de Zwitserse Sarah Höfflin zich in de eerste run naar 87,18 punten en de winst. Dat was genoeg om te winnen: de Britse Isabel Atkin kwam tot 83,53 punten, Maggie Voisin pakte voor eigen publiek met 81,38 punten de derde plek.

 

Sarah Höfflin

Freestyleskiën - slopestyle mannen
Ook bij de mannen ging de winst naar Zwitserland en wel naar Andri Ragettli. Na een prima rail section maakte hij vooral indruk met een right double cork 1260 double japan, switch left double bio double mute en een left double cork 1620 tail grab als fraaie afsluiter. Het leverde hem in zijn tweede run 90,28 punten op en daarmee ging hij voorbij aan de Amerikaan Colby Stevenson (88,86), die zijn jonge landgenoot Deven Fagan (87,05) naar de derde plek verwees.

Andri Ragettli

Snowboarden - halfpipe vrouwen
Het was alweer een klein jaartje geleden dat ze won, ook in Mammoth, maar Cai Xuetong heeft haar elfde World Cup-zege te pakken. In haar derde run zette de Chinese 94,80 punten op de borden en daarmee ging ze nét voorbij aan de jonge Amerikaanse leidster Maddie Mastro's 84,00 punten. Met Liu Juayu (91,20) stond er ook een Chinese dame op de derde plek.

Cai Xuetong

Snowboarden - halfpipe mannen
Hier was er maar één de beste: de nog altijd maar 18-jarige Japanner Yuto Totsuka was voorafgaand aan zijn derde run al zeker van de winst, maar draaide nog eens rond als een malle en zette zijn zege kracht bij met 97,20 punten. Op grote afstand ging plek twee naar de Amerikaan Taylor Gold (89,20), terwijl Totsuka's nog een jaar jongere landgenoot Ruka Hirano met 87,80 derde werd.

Yuto Totsuka

'Verhitte confrontatie Van Bommel en Waterreus op De Herdgang'

Mark van Bommel werd halverwege december ontslagen als trainer van PSV, maar is anderhalve maand later nog altijd onderwerp van gesprek. Volgens Ronald Waterreus voert de vertrokken coach een 'loopgravenoorlog' tegen de huidige clubleiding en zal hij niet rusten voordat algemeen directeur Toon Gerbrands en technisch manager John de Jong 'gesneuveld zijn'.

Het Algemeen Dagblad schrijft zaterdag een reconstructie over de afgelopen periode en meldt dat het afgelopen maandag tot een confrontatie is gekomen tussen Van Bommel en Waterreus.

Volgens de krant heerst er binnen het vermoeden dat Van Bommel achter 'het spel rond Steven Bergwijn en Tottenham Hotspur zit'. Speler en (ex-)trainer zouden nog regelmatig app-contact hebben.

Sinds het ontslag van Van Bommel heeft de Oranje-international weinig meer laten zien bij PSV en meldde hij zich geblesseerd af voor het trainingskamp naar Qatar. 'In de bekerwedstrijd tegen NAC is hij totaal onzichtbaar'.

'En kort voor de wedstrijd tegen FC Twente meldt hij zich doodleuk af bij interim-trainer Ernest Faber, tot woede van de directie', zo klinkt het. Het dagblad schrijft over vermoedens van een opzetje waarbij ook Mino Raiola een vinger in de pap zou hebben.

Hij leek even de nieuwe zaakwaarnemer van Bergwijn te worden, maar uiteindelijk maakt hij onder Fulco van Kooperen de overstap naar Tottenham Hotspur.

Na het gelijkspel van PSV tegen FC Twente (1-1) bestormden circa vijftig supporters de hoofdingang van het Philips Stadion. Bij de club zou sterk het gevoel leveren dat Van Bommel nog altijd nauwe contacten onderhoudt met leden van de harde kern.

De trainer laat aan het Algemeen Dagblad weten dat dit onzin is en hij niets te maken heeft met de ongeregeldheden. 'De trainer ervaart de berichtgeving over hem als een regelrechte afleidingsmanoeuvre, bedoeld om de beroerde resultaten te verdoezelen.'

Van Bommel komt zelf nog regelmatig op De Herdgang, daar zijn zoon Ruben speelt bij PSV Onder-16. Maandagavond heeft dat geleid tot een rechtstreekse confrontatie tussen Van Bommel en Waterreus.

Laatstgenoemde was toevallig op het sportcomplex. Rond het duel tussen Jong PSV en Excelsior 'voerden de twee Limburgers een verhitte onderlinge discussie, voor menigeen zichtbaar. Verwijten vliegen over en weer.'

"Ik heb de afgelopen weken juist de pers gemeden, omdat ik zowel de club als mezelf rust wilde geven", reageert Van Bommel in de krant na het lezen van het artikel. "Ik ben inmiddels zes weken weg uit Eindhoven, het moet duidelijk zijn voor iedereen dat PSV en Mark van Bommel een afgesloten hoofdstuk is."

"Helaas maken allerlei onzin-verhalen dat onmogelijk. Ik heb ervoor gekozen niet te reageren op allerlei onwaarheden en verdenkingen van anonieme bronnen, om de simpele reden dat dit de rust bij PSV niet ten goede komt. Dat doe ik dus ook nu niet. Ik wens PSV het beste."

Trump heeft weinig meer te vrezen in afzettingsprocedure

De afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump komt tot een einde. De Republikeinen in de Senaat hebben met een meerderheid tegen het oproepen van nieuwe getuigen gestemd, dus de bewijzen zoals die nu op tafel liggen bepalen het lot van de president. De verwachting is dat de Amerikaanse Senaat de afzettingsprocedure zal stopzetten en Trump zal vrijpleiten van de beschuldigingen.


Trump zal tevreden zijn (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)

De Democraten willen Trump al een tijdje afzetten, omdat The Donald zijn politieke tegenstander Joe Biden zou hebben willen onderzoeken en daarbij zijn presidentiële macht heeft laten gelden. Dit proces, door velen al in een vroeg stadium als 'kansloos' betiteld vanwege het eenzijdige politieke tintje, krijgt hoogstwaarschijnlijk een voor de president prima en voorspelbaar einde. Woensdag zal de Senaat in een ultieme stemronde een onafhankelijk oordeel vellen over alle moeite die de Democraten in de afgelopen jaren gedaan hebben om de president af te zetten.

Mocht Trump worden vrijgesproken van alle beschuldigingen, dan komt dat voor hem op een prima tijdstip. De 'State of the Union', de Amerikaanse troonrede, zit er aan te komen en de president kan dinsdag, verschoond van alle blaam, zijn rede houden. Verder start dinsdag de voorverkiezingen voor het presidentschap in de staat Iowa.

De Democraten proberen natuurlijk een mogelijk positieve uitslag voor Teflon Don te nuanceren en te bekritiseren. "Zonder getuigenissen is deze uitspraak onzinnig", aldus Democratische fractieleider Chuck Schumer. Schumer vergeet daarbij welwillig dat de Democraten inmiddels al zeventien getuigen hebben gehoord tijdens de verhoren voor het Huis van Afgevaardigden. Genoeg is blijkbaar voor hen niet genoeg.

Zwarte steun voor Trump
Volgens de laatste Rasmussen opiniepeiling krijgt Trump nóg een cadeautje in de vorm van de enorme steun van de zwarte kiezer. Voor Republikeinse presidenten een ongekende prestatie, steunt meer dan 42 procent van de ondervraagde Afro-Amerikanen het beleid van de huidige president. Aan het begin van zijn ambtsperiode was dat slechts 21 procent en volgens sommige opiniepeilers zelfs zes procent.

Zwarten stemmen normaalgesproken massaal voor de Democratische partij, dus deze extra steun kan Trump in november de herverkiezing verzekeren.


Democratische fractieleider Chuck Schumer (Foto: Andrew Burton/Getty Images)

Van Anrooij en Pieterse zorgen voor eerste Nederlandse medailles op WK veldrijden

Shirin van Anrooij is in het Zwitserse Dübendorf wereldkampioen veldrijden geworden bij de junioren. Het 17-jarige toptalent won met grote overmacht. Puck Pieterse finishte op de tweede plaats.

Van Anrooij reed al in de eerste ronde weg bij haar tegenstanders. De voorsprong voor de veldrijdster uit Goes werd ronde na ronde groter. Na bijna veertig minuten wedstrijd kwam ze winnend over de streep. Pieterse kwam op ruim vijftig seconden als tweede over de finish. Het brons was voor de Amerikaanse Madigan Munro.

Uitslag
1. Shirin van Anrooij (NED)
2. Puck Pieterse (NED)
3. Madigan Munro (USA)
4. Millie Couzens (GBR)
5. Fem van Empel (NED)
6. Line Burquier (FRA)
7. Josie Nelson (GBR)
8. Lizzy Gunsalus (USA)
9. Marie Schreiber (LUX)
10. Julie De Wilde (BEL)
 
Van Anrooij en Pieterse zorgen voor eerste Nederlandse medailles op WK veldrijden (Pro Shots / SIPA USA)
Van Anrooij en Pieterse zorgen voor eerste Nederlandse medailles op WK veldrijden (Pro Shots / SIPA USA)

Inbreker lazert van dak af en overlijdt

Vrijdagavond rond 19.00 uur kwam er bij de politie een melding binnen van een mogelijk inbraak op het dak van een flat aan de Mondriaanstraat in Leeuwarden. 

Toen de agenten daar kwamen gaven getuigen aan dat er op de bovenverdieping mogelijk iemand was. Op het moment dat de agenten poolshoogte wilden nemen, kwam er ook een melding binnen dat er een levenloos lichaam was aangetroffen in de Mondriaanstraat. Hierop is het gebied rondom de flat direct afgezet voor uitgebreid onderzoek.

De agenten zijn hierna alsnog naar de bovenverdieping van de flat gegaan, maar hebben daar niemand meer aangetroffen. Uit het onderzoek naar de dode man op straat is gebleken dat de man had ingebroken op de bovenste verdieping van de flat. De man heeft een poging gedaan om van het dak af te komen en is daarbij vermoedelijk gevallen. Het onderzoek naar de dood van de man is afgerond. Het lichaam van de man is overgedragen aan de familie.

De politie onderzoekt nog of er meerdere verdachten bij de inbraak betrokken waren.

NBA: Emotioneel eerbetoon Lakers aan Bryant

Vijf dagen nadat Kobe Bryant, zijn dochtertje en zeven anderen verongelukten bij een helikoptercrash speelden de Los Angeles Lakers weer een thuiswedstrijd. De sfeer in Staples Center had het meest weg van een uitvaartdienst, met bloemen, speeches, videobeelden en veel tranen. Maar gespeeld werd er ook, de bezoekende Portland Trail Blazers wonnen met 119 – 127.

Dat de Los Angeles Lakers groot zouden uitpakken met een eerbetoon stond vast. In de stad van de sterren kunnen ze hun helden eren als nergens anders. Als de muziek- en filmsterren zelf vermaakt wilden worden, bezochten ze een wedstrijd van de Los Angeles Lakers.

In het Staples Center lag op elke stoel een shirtje met Bryants nummer 24 erop. Twee stoeltjes waren leeg gelaten. Kobe Bryant had aangegeven de wedstrijd tegen de Trail Blazers te willen bezoeken met zijn dochtertje Gianna. De plaatsen waar zij zouden zitten waren leeg, op een bos bloemen na. Op de eerste rij zaten onder andere de teamgenootjes van Gianna Bryant.

Usher opende de avond door Amazing Grace te zingen. Tijdens het lied werden beelden getoond van reacties op het overlijden van Bryant vanuit de hele wereld. Huilende basketballers die net het nieuws hadden gehoord, de bloemenzee bij Staples Center, een plein gesierd met de beeltenis van Kobe en Gianna in de Filipijnen. Tennissers, ijshockeyers, football- en voetbalspelers die Kobe eren.

Hierna kwam Ben Hong op, cellist van het Los Angeles Philharmonisch Orkest. Hij speelde een versie van Hallelujah, terwijl beelden van interviews met Kobe Bryant werden getoond. Kobe vertelde over zijn dromen en ambities die hij als jonge jongen heeft gehad. Hij vertelde wat hij allemaal heeft moeten doen om die ambities waar te maken. Hij gaf iedereen een opdracht: vind je eigen canvas. Vind iets dat past bij jou en zet alles in het werk om daar de beste in te worden, dat is de Mamba Mentality. Het muziekstuk eindigde na de afscheidsspeech van Bryant na zijn laatste wedstrijd: "This has been absolutely beautiful, you guys. I can't believe it's come to an end. You guys will always be in my heart and I sincerely, sincerely appreciate it. No words can describe how I feel about you guys. Thank you, thank you from the bottom of my heart. God, I love you guys. Mamba out."

Boyz 2 Men kwam op om het volkslied te zingen. De Lakers-spelers, armen over elkaar staand op het veld, hielden het niet droog.

LeBron James kwam naar voren om de fans toe te spreken. Hij had een speech opgeschreven, maar hield het briefje gesloten: “Deze speech moet uit het hart komen, anders zou ik de Laker Nation te kort doen”. James vertelde wat Kobe voor hem betekende en dankte de Lakers-fans voor de steun die het team heeft ontvangen. James zei dat hij Bryant nog nooit zo gelukkig had gezien als in zijn laatste jaren, nadat hij met pensioen was en zich vol op het vaderschap kon richten. Hij beloofde dat hij de legacy van Bryant zou laten voortleven. “In the words of Kobe: Mamba out. In our words, not forgotten. Live on, brother”.

Het is moeilijk te bevatten hoe bijzonder het is dat juist LeBron James op dit moment een speler van de Los Angeles Lakers is. Er is geen andere basketballer op de planeet die legitiem de fakkel van Bryant zou kunnen overnemen. De dag voordat Kobe stierf, passeerde James hem op de topscorerlijst aller tijden. De laatste berichten van Kobe waren felicitaties aan het adres van James voor dit feit. Zo’n scenario is niet te verzinnen. Er is ook geen speler die zo vanuit het hart de Lakers, de fans en de hele basketbalwereld kan toespreken en voor kan gaan op weg naar herstel.

De Lakers-announcer, Lawrence Tanter riep hierna de spelers het veld op. Tanter is al bijna veertig jaar de stadionomroeper bij Lakers-wedstrijden en stamt nog uit de tijd dat Magic Johnson een jonge speler was. Zo’n duizend keer heeft hij mogen omroepen “6 foot 6, from Lower Merion High School, your two guard, Kobeee Bryant.” Voor de wedstrijd kondigde hij alle Lakers-starters aan als Kobe Bryant, onder luid gejuich van Laker Nation.

Het eerbetoon van de Lakers voor Kobe. Bron: NBA

En dan de wedstrijd. Carmelo Anthony ontbrak bij de bezoekers. Het laatste bericht dat Anthony van Bryant kreeg was dat Kobe van plan was om deze wedstrijd bij te wonen en er naar uitkeek om Anthony weer te zien. De twee hebben veel tegen elkaar gespeeld en met elkaar een paar maal Olympisch goud gewonnen. Carmelo achtte zich niet in staat om deze wedstrijd op het veld te staan.

De wedstrijd begon met twee keer balverlies wegens overtreding van de 24- en 8-secondenregel. Dit is het de facto eerbetoon geworden in de NBA de afgelopen week. Daarna volgde een wedstrijd die uiteindelijk pas in de slotminuut werd beslist. Hassan Whiteside, een voor NBA-begrippen beperkte speler, kreeg voor Portland een rebound op redelijke afstand van de basket. Hij maakte een schijnbeweging, draaide zich om en schoot een fade-away over zijn tegenstander. Iedereen in de arena herkende het als een move van Kobe Bryant. De bal ging feilloos raak, waarmee hij de stand op 117 – 125 zette en de wedstrijd beslist werd.

Witheside verklaarde na de wedstrijd dat hij “Kobe” riep tijdens het schot. Kobe is de term die door miljoenen jongens en meisjes op basketbalveldjes wereldwijd wordt geroepen als je een onmogelijke schotpoging neemt.  Whiteside eindigde met een fantastische 30 punten, 12 rebounds en 5 blocks. De center miste maar één schot in de hele wedstrijd.

Damian Lillard werd met 48 punten topscorer van de wedstrijd. De Blazers-guard is bezig aan een bijzonder indrukwekkende serie. In zijn laatste vijf wedstrijd was Dame goed voor 61, 47, 50, 36 en 48 punten.

Uiteindelijk is het  resultaat van één wedstrijd voor de Lakers niet belangrijk. Het seizoen is nog lang en het enige doel voor de ploeg is om er in de play-offs te staan en daar alles te geven voor die langverwachte titel.

Er werd nog meer gespeeld in de NBA. De Milwaukee Bucks verloren voor slechts de zevende keer dit seizoen. De Denver Nuggets verrasten de koploper in de NBA met 115 – 127. Lange tijd leek er weinig aan de hand voor Milwaukee, dat in de eerste helft ruim voor stond. In de tweede helft bleek het collectief van de Nuggets toch te sterk. Negen spelers betraden namens Denver het veld en allemaal haalden ze dubbele cijfers in punten, aangevoerd door Will Barton die 24 punten maakte.

Kyrie Irving speelde voor de Brooklyn Nets één van de beste wedstrijden uit zijn carrière. De guard, die ook bijzonder van slag is door het overlijden van zijn mentor, leidde de Nets naar een 133 – 118 overwinning over de Chicago Bulls. Irving miste maar vier schoten en eindigde met 54 punten. Na zijn laatste score wees hij naar boven en klopte zich op zijn hart, deze wedstrijd was voor Bryant.

Uitslagen:

Detroit Pistons – Toronto Raptors 92 – 105
Brooklyn Nets – Chicago Bulls 133 – 118
Houston Rockets – Dallas Mavericks 128 – 121
New Orleans Pelicans – Memphis Grizzlies 139 – 111
Milwaukee Bucks – Denver Nuggets 155 – 127
Phoenix Suns – Oklahoma City Thunder 107 – 111
Los Angeles Lakers – Portland Trail Blazers 119 - 127

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 41 – 7
Toronto Raptors 35 – 14
Miami Heat 32 – 15
Boston Celtics 32 – 15
Indiana Pacers 31 – 17
Philadelphia 76ers 31 – 18
Brooklyn Nets 21 – 26
Orlando Magic 21 – 27
Chicago Bulls 19 – 32
Washington Wizards 16 – 31
Detroit Pistons 17 – 33
Charlotte Hornets 16 – 32
Cleveland Cavaliers 13 – 36
New York Knicks 13 - 36
Atlanta Hawks 13 - 36

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 36 – 11
Denver Nuggets 34 - 15
Los Angeles Clippers 33 – 15
Utah Jazz 32 – 16
Houston Rockets 30 – 18
Dallas Mavericks 29 - 19
Oklahoma City Thunder 30 – 20
Memphis Grizzlies 24 – 25
Portland Trail Blazers 22 - 27
San Antonio Spurs 21 - 26
Phoenix Suns 20 – 28
New Orleans Pelicans 20 - 29
Sacramento Kings  18 - 30
Minnesota Timberwolves 15 – 32
Golden State Warriors 10 - 39

Seefeld Triple van start in noordse combinatie

Voor de heren op de noordse combinatie is het hoogtepunt van het seizoen begonnen: de Seefeld Triple. In het Oostenrijkse Seefeld, nabij Innsbruck, worden drie wedstijddagen achter elkaar georganiseerd, waarbij het langlaufen elke dag iets langer is: van vijf, naar tien, naar vijftien kilometer, met op de slotdag twee sprongen van de schans.

Na het schansspringen was het een heuse broederstrijd: de zo dominante Jarl Magnus Riiber stond bovenaan de ranglijst en sprong 32 seconden voorsprong bij elkaar op zijn ruim twee jaar oudere broer Harald Johnas Riiber. De Japanner Akito Watabe mocht nog eens drie seconden later beginnen aan de vijf kilometer langlaufen, de Noor Bjørnstad vertrok op 43 seconden en ook de Duitser Vinzenz Geiger (+0:47), de jonge Noor Jens Lurås Oftebro (+0:56) en de vaak vrij matig langlaufende Pool Szczepan Kupczak (+0:59) vertrokken binnen een minuut van Riiber.

Het gevaar wat het podium betreft kwam onder meer van de snelle Noor Jørgen Gråbak (+1:05), de Oostenrijkse Lukas Greiderer (+1:15), de Duitser Eric Frenzel (+1:16) en de Fin Ilkka Herola (+1:24), de snelste langlaufer in het veld. Halverwege was duidelijk dat Jarl Magnus Riiber weer onaantastbaar was, die strijd was gestreden. Achter hem voegden Watabe, de andere Riiber, Bjørnstad, Geiger, Oftebro en Gråbak zich samen op ruim 50 seconden, met vijftien tellen daarachter nog een door Frenzel en Greiderer aangevoerde groep.

Riiber liep geen enkel gevaar en won - opvallend genoeg - als eerste Noor ooit een wedstrijd in de Seefeld Triple, hoewel die wedstrijd nog maar voor de zesde keer gehouden wordt. Achter hem viel de groep uit elkaar door toedoen van vooral Geiger, die Gråbak wist te kloppen in een fraaie sprint om de tweede plek.

Zaterdag wordt er om 13.00 uur gesprongen, waarna de tien kilometer langlaufen om 15.00 uur begint.

BMX'er Kimmann wint eerste wereldbeker van het seizoen

BMX'er Niek Kimmann heeft de eerste wereldbeker van het seizoen gewonnen. In het Australische Shepparton was de Europees kampioen de snelste voor de Australiërs Anthony Dean en Izaac.

Kimmann had zich als enige Nederlander geplaatst voor de finale nadat Niels Bensink in de halve finales werd uitgeschakeld. In de finale had Kimmann de beste start en niemand kwam de Europees kampioen meer voorbij. De 23-jarige BMX'er won vrij gemakkelijk voor de Australiërs Anthony Dean en Izaac.

Bij de vrouwen ging de winst naar de wereldkampioene Alise Willoughby. De Amerikaanse was de beste weg en reed onbedreigd naar de winst voor de Australische Sakakibara. Laura Smulders reed lange tijd op de derde plaats, maar bij een inhaalactie op Sakakibara maakte de Nederlandse een foutje en verloor zo haar derde plaats aan de Colombiaanse Mariana Pajon. Judy Baauw kwam in de finale niet verder dan een zesde plaats.

Zondag staat de tweede wereldbeker van het seizoen op het programma op het zelfde parcours als vandaag.

Beelden van eerste wereldbeker van het seizoen (Bron: Youtube.com)

'Held' op sokken met hakbijl opgepakt in Tilburg

Een man die op zijn sokken met een hakbijl had rondgelopen, en zijn vriendin die omstanders en politieagenten bedreigde en beledigde, zijn vrijdagmiddag aangehouden.

Om 13.20 uur kwam er bij het operationeel centrum een melding binnen dat er in de Mahlerstraat in Tilburg iets aan de hand zou zijn. Er zou daar een man op zijn sokken rondlopen terwijl hij een hakbijl in zijn hand heeft. Meerdere politie-eenheden werden daarop naar die straat gestuurd. Na aanwijzingen van getuigen kon de man getraceerd worden in een flatwoning. Op dat moment had hij de hakbijl niet meer bij zich. Bij de veiligheidsfouillering van zijn kleding werd een geldbedrag en een handelsvoorraad hennep gevonden. De verdachte, die daar woonde, is aangehouden voor het bezitten en mogelijk verhandelen van drugs en daarnaast van het mogelijk witwassen van geld. De hakbijl stond nog bij zijn voordeur. Net voordat de verdachte in een surveillanceauto werd geplaatst probeerde hij, met handboeien om, weg te rennen. Vluchten lukte echter niet; hij werd direct tegen de grond gedrukt door de agenten en later alsnog in de auto gezet.

Tijdens de aanhouding van de verdachte kwam zijn partner aangereden. Toen ze uitstapte begon ze direct de agenten te beledigen. Een omstander gaf aan dat hij door haar bedreigd was. De vrouw, die ook in de flatwoning woonde, is aangehouden. Later is de woning van het tweetal doorzocht waarbij nog meer hennep is aangetroffen.

Niet de bijl uit het verhaal... (afbeelding: Pixabay)
Niet de bijl uit het verhaal... (afbeelding: Pixabay)

Kamervoorzitter stuurt Russische collega brief over weigeren Kamerlid

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft in een brief aan de voorzitter van het Russische parlement haar ongenoegen geuit over het feit dat het D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma eerder deze week de toegang tot Rusland is geweigerd. Zij noemt deze beslissing 'volledig arbitrair en ongerechtvaardigd' en vraagt Vyacheslav Volodin om het ongenoegen over te brengen aan de autoriteiten van de Russische Federatie.

Het bezoek van de commissie Buitenlandse Zaken zou plaatsvinden op uitnodiging van Russische parlementariërs. Toen bleek dat Sjoerdsma de toegang zou worden geweigerd, is het bezoek afgelast. "Ik vind het belangrijk dat parlementsleden met elkaar in gesprek blijven en dat zij zich kunnen laten informeren, ook als je met elkaar van mening verschilt of als je kritisch op elkaar bent. Het werkbezoek van de parlementaire delegatie was juist bedoeld om de dialoog aan te gaan met hun Russische collega's", aldus de Kamervoorzitter in de brief.  

Lachgaszaak na vier jaar voor rechter: is gebruik te bewijzen?

Vier jaar duurde het voordat de 28-jarige Mohamed A. voor de rechter verscheen. In februari 2016 schepte hij rond vijf uur 's middags een man op de fiets in Amsterdam. De fietser raakte zwaargewond. De politie zag meteen dat er lachgas in het spel was, maar is het gebruik daarvan te bewijzen?

In de auto vond de politie namelijk meer dan tweeduizend gebruikte en ongebruikte lachgaspatronen. De verdachte zei vrijdagochtend tijdens de zitting niet onder invloed te zijn tijdens het ongeluk, maar een paar uur eerder wel lachgas te hebben gebruikt.

'Het is een spacemiddel, ik deed het vroeger heel veel. Het werd geïntroduceerd door slechte vrienden. Ik deed soms wel twee doosjes per dag. Een doosje van vijftig deed ik in 15 minuten en dan space ik zo'n zes uur.'

Bewijs lachgasgebruik moeilijk
Het heeft even geduurd voordat de zitting kon plaatsvinden, omdat het Nederlands Forensisch Instituut onderzoek deed naar het bewijzen van rijden onder invloed van lachgas. Je kan namelijk niet aan iemands bloed zien of er lachgas gebruikt is en ook door middel van een blaastest kom je daar niet achter.

Ook op de dag van het ongeluk had de automobilist gebruikt. De verdachte verklaarde rond twee uur 's middags nog ballonnen te hebben gebruikt en daarna een dutje in zijn auto te hebben gedaan. 'Als ik lachgas gebruik dan krijg ik zware ogen en je wordt er slaperig van, maar na een minuutje ebt dat weer weg en dan neem ik nog een ampul. Ik sliep vaker in mijn auto, ik leefde een soort junkenbestaan.'

'Verwarde indruk'
Het ongeluk gebeurde op de G.J. Ketjenweg in Noord, een straat die over het algemeen niet druk bezocht wordt. De rechter vond het dan ook raar dat hij juist in deze straat iemand had aangereden.

'Ik had al heel lang niets van mijn moeder gehoord en ik dacht dat er wat aan de hand was. Dus ik reed met paniek. Ook had ik het gevoel dat ik achtervolgd werd want ik zag telkens twee lichten in mijn zijspiegel', verklaarde de verdachte.

A. keerde zijn auto en raakte daarbij de fietser en twee geparkeerde auto's. Naast het slachtoffer, dat zwaargewond naar het ziekenhuis werd vervoerd, werd ook A. gewond naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij, volgens ambulancepersoneel, een verwarde indruk maakte.

Maar behalve die verwarde indruk is het verder moeilijk te bewijzen dat hij op het moment van het ongeluk onder invloed van lachgas reed.

Het slachtoffer is er ondertussen ernstig aan toe. Met een gebroken oogkas en een bekkenfractuur, moet hij langere tijd in het ziekenhuis liggen.

Gisterochtend tijdens de zitting, nadat A. uitgebreid aan het woord was geweest, mocht ook het slachtoffer het woord doen.

'Ik was net vijf maanden verhuisd naar Amsterdam-Noord, was werkzoekende als vrachtwagenchauffeur en deed in de buurt vrijwilligerswerk. Na twee dagen werd ik wakker in het ziekenhuis, met ontzettend veel pijn, omdat ik was aangereden door een lachgasverslaafde malloot.'

Strafeis
De Officier van Justitie maakte tijdens de zitting bekend rekening te houden met de tijd die voorbij is gegaan na het ongeluk. Daarom wordt er geen gevangenisstraf geëist. Wel eist justitie een taakstraf van 180 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand, en een rijontzegging van de duur van een jaar.

De advocaat van de verdachte ging tegen deze eis in, onder andere omdat de bestuurder een baan heeft waarbij hij zijn auto veel moet gebruiken, maar ook omdat het rijden onder invloed niet bewezen kan worden.

Op 14 februari hoort de automobilist welke straf hij krijgt.

FOK! Wat een weer: misschien even droog

Vanochtend is het bewolkt en in de zuidoostelijke helft regent of motregent het. In de loop van de ochtend wordt het van het noordwesten uit op de meeste plaatsen droog maar lokaal kan er nog steeds wat lichte regen vallen of een lichte bui voorkomen. Van het westen uit breiden opklaringen zich uit over het land. In de avond neemt de bewolking in het noorden weer toe en gaat er weer af en toe regen vallen. Met een maximumtemperatuur van 11 à 12°C is het zeer zacht. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Komende nacht is er aanvankelijk veel bewolking en valt er vooral in het noorden van het land af en toe regen. In de loop van de nacht wordt het droog en komen er steeds meer opklaringen. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. Aanvankelijk staat er nog een stevige westenwind, vrij krachtig boven land, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. In de loop van de nacht neemt de wind af naar matig en draait geleidelijk naar zuidwest.

Zondagochtend begint nog droog maar als snel raakt het van het zuidwesten uit bewolkt en gaat het overal regenen. In de loop van de middag wordt het van het zuidwesten uit op steeds meer plaatsen weer droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noorden tot lokaal 12°C in het zuiden van het land. In de ochtend staat er een matige wind uit zuidelijke richtingen. Vanaf het begin van de middag draait de wind van het zuidwesten uit naar west tot zuidwest en neemt opnieuw toe naar vrij krachtig, langs de kust naar krachtig tot hard, 6-7 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Een boot in Amsterdam (Foto: Interpretatie)
Greenpeace-boot in Amsterdam. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Hockeyers verslaan Spanje in Pro League-thriller

De Nederlandse hockeyers hebben in de Pro League een spannende wedstrijd tegen Spanje gewonnen. In Valencia leverde het eerste van twee duels een 3-4 zege op voor Oranje.

Jip Janssen was dé man van de wedstrijd: de strafcornerspecialist vond het doel vanuit die positie maar liefst drie keer. Ook Jonas de Geus wist zichzelf op het scorebord te schieten, waardoor de winst een feit was - de eerste in het seizoen voor de Nederlanders.

Zaterdag om 13.00 uur spelen de ploegen nog eens tegen elkaar, ook die wedstrijd zal live te zien zijn op Ziggo Sport.

Spanje - Nederland

Skeletonners strijden op heilig ijs van St Moritz

De World Cup skeleton is vrijdag neergestreken op heilig ijs: het Zwitserse skioord St Moritz, het mekka van de glijsporten, waar het wat bobsleeën en skeletonnen allemaal ooit begon. De historische St Moritz-Celerina Olympia Bob Run, de enige nog bestaande natuurbaan ter wereld, wordt elk jaar weer opnieuw opgebouwd en na de Jeugd Olympische Winterspelen was het nu tijd voor de World Cup.

Mannen
Olympisch kampioen Yun Sung-bin pakte in St Moritz ooit zijn eerste World Cup-zege en de Zuid-Koreaan is het bepaald nog niet verleerd: na de eerste run stond hij bovenaan de ranglijst, twee honderdsten voor de Letse legende Martins Dukurs. De Duitser Axel Jungk volgde op slechts 0,08 seconden en ook de Russische veteraan Alexander Tretiakov (+0,13) zat er ondanks de lengte van de baan nog bovenop, met de rest - aangevoerd door de Duitser Alexander Gassner (+0,25) - op minstens een kwart seconde.

In run twee viel Gassner net terug tot achter zijn landgenoot Felix Keisinger, waarna de top-4 aan de slag mocht. Keisinger's tweede run was een lekkere, want ook Tretiakov viel terug tot achter de Duitser én diens landgenoot. Jungk kwam ook niet aan de tijd van landgenoot Keisinger, die zo zeker was van een podiumplek.

Dukurs dook er dan toch 0,31 seconden onderdoor, waarna het aan Yun was. De Koreaan en zijn team leken de slee echter niet lekker op orde te hebben voor de toch wat tragere baan dan bij run één: hij viel terug tot áchter Jungk en eindigde als vierde, de eerste keer sinds 2013/14 dat hij in St Moritz het podium niet haalde. De winst was dus toch voor de 53e keer voor Dukurs, zijn zevende op het heilige Zwitserse ijs, voor Keisinger en Jungk.

Dukurs wint

Vrouwen
Bepaald niet voor het eerst was de leiding na de eerste run in handen van de Duitse Tina Hermann. Dit keer had ze een voorsprong van 0,15 seconden op St Moritz-specialiste Mirela Rahneva uit Canada, die vier honderdsten sneller was dan Hermann's landgenote Jacqueline Lölling. Met 0,20 seconden was ook de Oostenrijkse Janine Flock nog volop in de running, de Russische startraket Elena Nikitina volgde op plek vijf al op 0,53 seconden.

In de tweede run nam Nikitina de leiding, waarna Flock haar langzamere start onderin met succes weer goed kon maken. Lölling dook daar dan weer 0,32 seconden onder, waarna Rahneva met een wat minder onderste stuk één honderdste áchter Flock terecht kwam, met alleen Hermann nog te gaan. Op de Duitse stond geen maat: ze was 0,41 seconden sneller dan landgenote Lölling en won als eerste Duitse in twee decennia in St Moritz.

Hermann wint

Coronavirus: ruim 11.000 besmettingen, eerste besmetting Spanje

Langzaamaan komen de nieuwe cijfers weer binnen vandaag. Het aantal besmettingen bereikt bijna de 10.000 gevallen waarvan er inmiddels 213 mensen zijn overleden als gevolg van het virus. Nadat gisterenavond bekend werd gemaakt dat er besmettingen in Italië waren vastgesteld zijn er vandaag 2 bevestigd in het Verenigd Koninkrijk (VK).

Het overgrote deel van de besmettingen is nog steeds in China, in het epicentrum van de Hubei regio zijn er al een kleine 6000 gevallen gemeld. Ook het overgrote deel van de dodelijke slachtoffers is hier gevallen. Inmiddels zijn er door de eerste besmetting in Tibet in alle regio's van China besmettingen gemeld.

De besmettingen in het VK maken het het 4e land in Europa waar de besmetting is vastgesteld nadat er eerder al gevallen zijn gemeld in Frankrijk, Duitsland en Italië. Naast de nieuwe besmettingen in het VK zijn er ook weer nieuwe besmettingen vastgesteld in Thailand. Daar zijn 5 nieuwe gevallen bijgekomen waaronder een taxichauffeur die nog nooit in China is geweest waarmee het totaal op 19 komt te staan. Thailand heeft hiermee de meeste besmettingen buiten China om. Ook in Zuid-Korea zijn er 5 nieuwe besmettingen gemeld.

Het RIVM heeft het reisadvies voor China wederom aangepast na het uitroepen van een internationale noodsituatie (PHEIC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Hubei regio heeft het advies 'niet reizen' gekregen en de rest van het land is oranje gekleurd om 'alleen noodzakelijke reizen' aan te geven.

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 15.45 uur:
In Rusland zijn de eerste 2 besmettingen gemeld, het zou gaan om Chinezen die in Rusland in quarantaine zijn opgenomen. Duitsland meldt de zesde besmetting, het zou gaan om een kind van een man waar eerder deze week het virus was vastgesteld. Singapore meldt 3 nieuwe besmettingen en komt daarbij op 16 besmettingen.

Update 17.30 uur:
Zweden meldt de eerste besmetting in hun land, het gaat om een vrouw die in China het epicentrum Wuhan had bezocht. Een woordvoerder meldt dat de kans op verdere besmetting vrij laag is op basis van gegevens uit andere landen.

Update 22.30 uur:
De Verenigde Staten meldt een nieuwe besmetting in Santa Clara County in de staat Californië wat het totaal aantal besmettingen in de VS op 7 brengt. Net daarvoor heeft de VS naar buiten gebracht de situatie rondom het 2019-nCov coronavirus uit te roepen tot noodsituatie voor de publieke gezondheid. Amerikaanse staatsburgers mogen nog wel vanuit China naar de VS vliegen maar worden daar mogelijk wel 14 dagen in quarantaine gehouden. Niet Amerikaanse staatsburgers die recentelijk in China zijn geweest mogen het land niet meer in.

Update 23.30 uur:
Langzaamaan komen de eerste nieuwe cijfers weer binnen vanuit het epicentrum in de Hubei regio in China. Er zijn weer ruim 1300 besmettingen bijgekomen wat het totaal op ruim 11.000 brengt. Ook zijn er 45 mensen aan de gevolgen van het virus overleden waarmee het dodental stijgt naar 258.

Update 23.40 uur:
Spanje meldt haar eerste besmetting, het betreft een besmetting op het Canarische eiland La Gomera en is mogelijk gelinkt aan de eerdere besmettingen in Duitsland.

Update 00.15 uur:
De Chinese regio Chongqing ten westen van Hubei meldt 27 nieuwe besmettingen en de eerste dode  in deze provincie. Dat brengt het totaal nu op 259 slachtoffers waarvan nog steeds het overgrote deel (249) in de Hubei regio zijn vastgesteld.

Britten uit de EU

Na 47 jaar lidmaatschap heeft het Verenigd Koninkrijk om 23.00 uur plaatselijke tijd de Europese Unie verlaten. Dit naar aanleiding van een referendum medio 2016 waarmee toenmalig premier David Cameron probeerde de eurosceptische vleugel in zijn Conservatieve Partij stil te krijgen.

Het land had de unie eigenlijk al op 29 maart vorig jaar hebben moeten verlaten maar het lukte Camerons opvolger Theresa May lange tijd niet om het exitakkoord met de EU door het Britse parlement te krijgen.

Pas met de huidige premier Boris Johnson, die vorige maand een ruime verkiezingsoverwinning boekte, lukte dat wel. Johnson heeft de nog altijd verdeelde Britten tot eenheid gemaand en zei dat het land aan de vooravond van een nieuw tijdperk staat.

Britten uit de EUDaarin staan allereerst nogal pittige handelsbesprekingen met de EU op het programma. Die wil de Britse premier uiterlijk eind dit jaar afgerond en goedgekeurd hebben, op het moment dat de transitieperiode eindigt. Europese regeringsleiders hebben er echter een hard hoofd in dat dit gaat lukken, gezien het sluiten van handelsakkoorden doorgaans meerdere jaren in beslag neemt.

Veel Britten vieren feest, onder meer op Parliament Square in Londen. Ook worden op verschillende plaatsen 'Independence Day'-feestjes gehouden. Maar er zijn ook protestbijeenkomsten. En daarnaast heerst er uiteraard de typisch Britse houding van 'keep calm and carry on'.

Britten uit de EU

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.