FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 februari 2020

Skiester Gut wint na twee jaar eindelijk weer met prachtrun voor thuispubliek

Alpineskiester Lara Gut-Behrami heeft laten zien het écht nog te kunnen. Voor eigen publiek in Crans-Montana pakte de Zwitserse de winst op de afdaling van vrijdag. Die zou eerder in de maand gehouden worden op de olympische piste van 2014 in Rosa Khutor, maar wegens het slechte weer werd die wedstrijd daar afgelast.

De Slowaakse Petra Vlhova, specialiste op de technische nummers, zorgde voor een grote verrassing door al vroeg een ijzersterke tijd neer te zetten. De Zwitserse specialiste Corinne Suter, leidster in het afdalingsklassement, dook daar 0,28 seconden onder, maar die top-2 bleef nog wel even op de ranglijst staan.

Als elfde mocht Stephanie Venier naar beneden en de Oostenrijkse deed dat uitstekend: ze klopte Vlhova, maar kwam wel 0,12 seconden achter Suter terecht. Startnummer achttien was voor Gut-Behrami, die sinds haar zware knieblessure op haar thuis-WK in 2017 nog maar één keer gewonnen had, tegenover 23 zeges vóór die tijd.

Voor het eerst in tijden stond er echter weer een op het oog onbevreesde Gut-Behrami op de latten en met een fenomenale run maakte ze gehakt van de tijd van Suter: ze was 0,80 seconden sneller en won voor het eerst sinds ze in januari 2018 in Cortina d'Ampezzo de beste was weer eens, voor Suter en Venier.

De Oostenrijkse Elisabeth Reisinger zorgde nog voor minder prettige momenten. Ze verloor de balans, maakte een rare beweging met haar knie en ging al gillend de netten in. Reisinger werd per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd, waar bleek dat ze haar linkerkruisband af heeft gescheurd.

Spectaculair duel tussen Excelsior en FC Den Bosch eindigt in 6-4

De meest opvallende uitslag vrijdagavond in de Keuken Kampioen Divisie was de 6-4 overwinning van Excelsior op FC Den Bosch. Koploper SC Cambuur boekte een 2-0 overwinning op Roda JC.

Na een 2-0 voorsprong voor Excelsior kwamen de Bosschenaren terug tot 2-2, vervolgens ging het tot aan de 4-4 gelijk op. In de tachtigste minuut bezorgde Ahmad Mendes Moreira Excelsior de voorsprong. De Nederlands-Guineese aanvaller nam daarmee sportief wraak voor de racistische bejegening door hooligans van FC Den Bosch in het heenduel afgelopen november. In blessuretijd bepaalde Rai Vloet de eindscore op 6-4.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie
Excelsior - FC Den Bosch 6-4
FC Dordrecht - De Graafschap 1-2
Go Ahead Eagles - N.E.C. 2-1
Helmond Sport - Jong Ajax 0-2
Jong PSV - TOP Oss 1-1
NAC Breda - Almere City FC 1-0
SC Cambuur - Roda JC Kerkrade 2-0
Telstar - MVV Maastricht 2-1

Uitslag RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam

De wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam is vrijdagavond gewonnen door de bezoekende club. In een zeer matig duel scoorde Joosten het enige doelpunt. Voor Sparta was dit de eerste winst in Waalwijk sinds 1997.

RKC Waalwijk

0 - 1

Sparta Rotterdam

     32' Joosten
 
 Gele kaart: Sporkslede, Velkov, (RKC Waalwijk), Fortes, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 5.343
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Sporkslede
Velkov
Delcroix
Quasten
Rienstra (Reijnders/37)
v.d. Venne (Elbers/77)
Leemans
Sow (Tahiri/46)
Bilate
Hansson
  Harush
Fortes
Vriends
Mattheij
Faye
Harroui
L.Duarte (Abels/86)
Auassar
D.Duarte
Joosten (Piroe/82)
Rayhi (Smeets/74)

Hevige crashes op WK bobsleeën, Amerikaanse leidster in Duitsland

In het Duitse Altenberg is het wereldkampioenschap bobsleeën vrijdag van start gegaan met de eerste twee runs voor de vrouwen. De baan was jarenlang een uiterst geheime Oost-Duitse testbaan, een soort samenstelling van de moeilijkste stukken van allerlei andere banen, en inmiddels staat het bekend als één van de moeilijkste banen op aarde. Dat bleek, want er werd flink gecrashed. Zaterdag volgen de beslissende derde en vierde runs.

In de eerste run nam de Amerikaanse Kaillie Humphries de leiding, samen met remster Lauren Gibbs. Ze waren welgeteld 0,03 seconden sneller dan de Duitse Stephanie Schneider met remster Leonie Fiebig, terwijl hun jonge landgenotes Kim Kalicki en Kira Lipperheide op slechts 0,09 tellen volgden. Ook de Canadese dames Christine de Bruin en Kirsten Bujnowski deden op 0,13 seconden nog volop mee. Daarna groeide het gat al flink naar de Russische Nadezhda Sergeeva (+0,33), de Britse Mica McNeill (+0,36) en de Duitse olympisch kampioene Mariama Jamanka (+0,39).

Jamanka maakte in de tweede run met topremster Annika Drazek een ijzersterke indruk en passeerde McNeill en Sergeeva. De Bruin kende een lastige run en eindigde drie honderdsten achter Jamanka, die daarna zag hoe de jonge Kalicki op haar thuisbaan een topprestatie neerzette: 0,43 seconden onder Jamanka's tijd. Schneider viel vervolgens tegen en kwam 0,33 seconden achter Kalicki terecht, met alleen Humphries nog te gaan. De van Canada overgestapte Amerikaanse deed het meer dan goed en verbeterde Kalicki's tijd nog eens met 0,21 seconden, waarmee zij als WK-leidster naar bed kon.

Run één, met de crashes van Vicenzino (9:20 minuten) en Grecu (38:20 minuten)

Zware crashes
De Italiaanse Tania Vicenzino en remster Lucrezia Tavella werden in de eerste run hevig door elkaar geslingerd, waarbij met name Vicenzino een harde klap maakte. Tavella stond nadat de slee eenmaal tot stilstand was gekomen vrij snel op, de pilote bleef minutenlang in het ijskanaal liggen en werd uiteindelijk per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Daar werd gelukkig vastgesteld dat van ernstige verwondingen in elk geval geen sprake was.

Samen met remster Ioana Gheorghe ging ook de Roemeense Andreea Grecu de fout in, een week nadat ze nog stuntten met World Cup-zilver in Sigulda. De Roemeense slee sloeg zelfs over de kop, een zeldzaamheid in het bobsleeën, maar in het ziekenhuis werd ook bij hen gelukkig weinig schade vastgesteld. In run twee ging de tweede Italiaanse slee, met Giada Andreutti en Silvia Taini, over de kop, terwijl de Duitse medaillefavoriete Laura Nolte met remster Ann-Christin Strack ook al crashte.

Run twee, met onder meer de crash van Andreutti (11:45 minuten)

EU-begrotingstop plotseling afgebroken

De leiders van de Europese Unie zijn er niet in geslaagd een deal te sluiten over een nieuw meerjarig begrotingsbudget. Dat meldt een woordvoerder van EU-president Charles Michel. De onderhandelingen zijn vanavond afgebroken. "We hebben meer tijd nodig."

Een en ander is uitgebreider te lezen op de site van het AD.

Bizot: "Cillessen staat er ook als hij drie jaar niet speelt"

AZ-doelman Marco Bizot droomt ervan om met het Nederlands elftal naar het EK te gaan. De keeper is bezig aan een sterk seizoen in Alkmaar en behoort tot de drie kanshebbers die komende zomer voor een plek tussen de palen mogen gaan strijden op het Europese eindtoernooi. Vier maanden voor aanvang van het toernooi zegt Bizot er nog niet veel mee bezig te zijn. Jasper Cillessen, eerste keeper van Oranje, verliet Barcelona afgelopen zomer voor Valencia zodat hij met oog op het EK veel aan spelen toe zou komen.

De sluitpost is echter niet zeker van een basisplaats en is pas sinds kort hersteld van een blessure. Oranje-concurrent Jeroen Zoet raakte zijn basisplaats bij PSV kwijt en speelt tegenwoordig op huurbasis voor FC Utrecht, terwijl Kenneth Vermeer Feyenoord heeft verlaten voor een Amerikaans avontuur bij Los Angeles FC.

Bizot lijkt derhalve een goede kans te maken op een plek bij de Oranje-selectie, al heeft hij nog concurrentie van Norwich City-doelman Tim Krul. Ook andere keepers worden genoemd, onder wie Justin Bijlow.

"Iedereen heeft het erover", reageert Bizot in gesprek met Voetbal International na afloop van het 1-1 gelijkspel tegen LASK Linz in de zestiende finales van de Europa League. "Hoe meer mensen van buitenaf erover praten, hoe minder druk ik me erom hoef te maken."

"Ik kan toch niks anders doen dan het laten zien op het veld. Iedereen wil naar het EK en het is fantastisch om dat mee te maken. Het is een jongensdroom om daar te staan."

"In plaats van dat je op een plein naar het voetbal staat te kijken, kijken de mensen naar jou. Dat zijn de mooiste dingen die je kan meemaken in het voetbal en het leven. Hard werken en je wedstrijden spelen. Als het zo is, dan is het zo."

Dat Cillessen geen vaste basisplaats heeft bij Valencia, wil volgens Bizot niets zeggen met oog op het EK. "Ik ken Jasper heel goed en hij is een fantastische keeper. Cillessen staat er ook als hij drie jaar niet speelt. Dat weten we van hem. Er zijn heel veel andere goede keepers."

"Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en stijl. Het is maar net hoe de bal rolt. Je moet er gewoon alles aan doen, hard werken. Het zou uberhaupt al fantastisch zijn als je onderdeel bent van de selectie. Ik denk dat dat het realistische beeld is. Wat er extra bijkomt, dat zien we te zijner tijd wel."

Bol de snelste in derde etappe Ronde van de Algarve

Cees Bol heeft zijn eerste seizoenszege van het jaar te pakken. De 24-jarige renner van Sunweb was in de derde etappe van de Volta ao Algarve de snelste in de massasprint, voor Sacha Modolo en Fabio Jakobsen, die de openingsrit had gewonnen. Remco Evenepoel blijft leider in het algemeen klassement.

De derde etappe was op papier een sprintersrit en de etappe voor de sprintersploegen verliep ideaal. Een kleine kopgroep kreeg in de beginfase van de etappe een mooie voorsprong, waarna de sprintersploegen zich organiseerde en met twintig kilometer was de vroege vlucht ten einde.

De sprintersploegen konden zich opmaken voor de tweede massasprint deze ronde. Sunweb liet zich van voren zien voor hun sprinter Cees Bol. De sprint werd op de licht oplopende finishstrook op gang gebracht waarna Bol zijn sprint inzette. Fabio Jakobsen leek even langszij te komen bij zijn landgenoot, maar Bol hield knap stand en boekte zijn eerste seizoenszege van het jaar.

Fuglsang profiteert van fout van Teuns en Haig en boekt tweede ritzege

Jakob Fuglsang heeft na de eerste rit ook de derde etappe in de Vuelta a Andalucia. In de derde rit leken Dylan Teuns en Jack Haig te gaan strijden om de dagzege, maar de twee gingen de mist in de laatste bocht en daar profiteerde Fuglsang van. Door de zege verstevigt de 34-jarige renner van Astana de leiding in het algemeen klassement.

Een sterke kopgroep van negen renners met onder meer Enric Mas, Damiano Caruso en de Nederlander Lennard Hofstede reden lange tijd voorop. Op een korte, steile klim op drie kilometer van de meet liet Mas zien dat hij de sterkste was van de kopgroep, maar de favorieten in het peloton wisten de kopgroep bij te halen.

Op die steile slotklim was het daarna aan Marc Soler. De Catalaan van Movistar kon echter het verschil niet maken, waarna Jack Haig het overnam. De Australiër oogde sterk maar had met Dylan Teuns een sterke renner met zich mee. Teuns nam in de slotkilometer over van Haig, maar beide renners gingen in de laatste bocht in de fout. Daar profiteerde Jakob Fuglsang en pakte zijn tweede ritzege deze ronde.

StukTV App stuk - Talpa meldt datalek

Door een bug in de app ‘Het Jachtseizoen’ van StukTV zijn persoonsgegevens van de spelers van de app mogelijk beschikbaar geworden voor derden. Na de constatering hiervan is de app offline gehaald. Er is direct een onderzoek gestart om na te gaan welke gegevens er mogelijk toegankelijk zijn geweest en of die gegevens daadwerkelijk zijn ingezien. Talpa Network heeft dit incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Gegevens die mogelijk toegankelijk zijn geweest betreffen onder meer de door de speler ingevulde voor- en achternaam, links naar de externe publieke profielfoto, gebruikersnaam van het social media profiel en de laatste GPS locatie van de spelers in het spel.

De spelers van de app ‘Het Jachtseizoen’ worden zo snel mogelijk individueel geïnformeerd over het incident. Omdat het om technische redenen enkele dagen kan duren voordat alle spelers individueel bericht hebben ontvangen, heeft Talpa Network ook besloten een persbericht uit te sturen.

Spelers van de app hoeven op dit moment geen actie te ondernemen om hun gegevens te beschermen, omdat de app offline is. Talpa Network werkt er hard aan om een update van de app te publiceren, zodat de gebruikers verder kunnen spelen in de nieuwe versie van de app.

Schadeloosstelling voor misbruikslachtoffers jeugdzorg

Er komt een financiële tegemoetkomingsregeling voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. De regeling maakt onderdeel uit van een breder pakket aan maatregelen dat het kabinet vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekendmaakt. Hiermee reageren ministers Hugo de Jonge (VWS) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) op de aanbevelingen van de Commissie De Winter, die in juni vorig jaar haar onderzoekresultaten presenteerde over geweld in de jeugdzorg.

Commissie De Winter tekende verhalen op over psychisch, fysiek en seksueel geweld waaraan kinderen in de jeugdzorg in de periode 1945-2019 zijn blootgesteld. In het rapport deed de commissie aanbevelingen om de slachtoffers uit het verleden te ondersteunen en kwetsbare kinderen nu en in de toekomst te beschermen tegen geweld.

Tijdens verschillende bijeenkomsten met slachtoffers en lotgenotenorganisaties hebben ministers De Jonge en Dekker de afgelopen maanden gesproken over de ervaringen van de slachtoffers en welke vormen van erkenning slachtoffers belangrijk vinden.

“De gesprekken met slachtoffers uit alle lagen van de samenleving, van alle leeftijden, hebben enorme indruk op ons gemaakt. Wat zij hebben meegemaakt verdient aandacht en erkenning. Het is belangrijk om recht te doen aan de slachtoffers van gisteren. En voorkomen dat de kinderen in de jeugdzorg vandaag, de slachtoffers van morgen worden”, aldus De Jonge en Dekker.

Vandaag werd het pakket aan erkenningsmaatregelen tijdens een besloten bijeenkomst met slachtoffers gedeeld. Om slachtoffers van geweld in de jeugdzorg erkenning te geven voor het leed dat hen is aangedaan, bracht minister Dekker allereerst nogmaals excuses van het kabinet over. Daarnaast komt er een financiële tegemoetkomingsregeling waar de slachtoffers aanspraak op kunnen maken. Er is per slachtoffer een bedrag van 5.000 euro beschikbaar als tegemoetkoming voor het leed dat hen is aangedaan. De verwachting is dat de regeling dit najaar van start gaat.

Verder worden in nauw overleg met de betrokken brancheverenigingen en lotgenotenorganisaties verschillende initiatieven opgezet zodat slachtoffers hun ervaringen kunnen delen. Het gaat onder meer om lotgenotencontact te organiseren via het initiatief ‘Het Koershuis’. Ook krijgen slachtoffers de mogelijkheid hun verhaal met een breder publiek te delen, via een te ontwikkelen website, een documentaire en een congres. Zo groeit het publiek bewustzijn en kan er kennis worden uitgewisseld om nieuw geweld in de toekomst te voorkomen.

Met het eerder gepresenteerde programma Zorg voor de Jeugd en het plan “De best passende zorg voor kwetsbare jongeren” wil het kabinet samen met brancheorganisaties en gemeenten verder gehoor geven aan de aanbevelingen van commissie De Winter. Door onder andere te stoppen met separeren, minder kinderen te plaatsen in gesloten instellingen en kinderen zo veel mogelijk in een huislijke omgeving (zoals pleeggezinnen en gezinshuizen) op te vangen moeten kinderen beter worden beschermd en ondersteund.

Vrachtwagenchauffeurs in linie voorkomen ongeval

Een automobilist reed vrijdagmiddag rond 12.00 uur met zijn bestelbus over de autosnelweg A2 in Noordelijke richting ter hoogte van Beek. De bus slingerende over de autosnelweg, waardoor er een gevaarlijke situatie ontstond voor andere weggebruikers. Alerte vrachtautochauffeurs die achter de bus reden besloten naast elkaar te gaan rijden om zo te voorkomen dat de auto met andere weggebruikers zou botsen.

De bestuurder stopte enige tijd later op de vluchtstrook, hij bleek onwel te zijn geworden in zijn voertuig. De man is per ambulance voor medische behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft de vrachtautobestuurders die melding deden en alert handelden bedankt dat zij zo een mogelijke aanrijding hebben voorkomen.

Vrachtwagenchauffeurs in linie voorkomen ongeval
Vrachtwagenchauffeurs in linie voorkomen ongeval

Ski Tour: Fenomenale Bolshunov grijpt macht, Johaug wint in prachtig landschap

In het Noorse Meråker is de vierde etappe van de nieuwe, Zweeds-Noorse Ski Tour afgewerkt, de nieuwste etappewedstrijd in het langlaufen. De wedstrijd zou over 38 kilometer in de vrije stijl gaan, van Storlien (Zweden) naar Meråker (Noorwegen), waarbij de grens onderweg dus overgestoken zou worden.

Dat kon wegens harde wind in Storlien helaas niet doorgaan, maar vanuit Meråker werd alsnog een werkelijk schitterend parcours van 34 kilometer uitgezet. Men trok dwars door de uitgebreide sneeuwvelden en moest zelf proviand meenemen, want drinken en voedsel mocht slechts op zeer beperkte plekken door coaches afgegeven worden.

Vrouwen
Uiteraard draaide Therese Johaug als eerste het gas open en niet geheel verrassend werd de groep daardoor al totaal uit elkaar getrokken. Binnen no-time konden alleen de Zweedse Ebba Andersson en de Noorse Heidi Weng nog volgen, maar ook dat duurde bepaald niet lang en in de prachtige, uitgestrekte sneeuwlandschappen ging Johaug er vandoor.

Ondertussen was de Noorse Ingvild Flugstad Østberg op gang gekomen en vrij snel sloot ze aan bij Andersson en Weng. Bij het fraaie meer Fjergen lag na een lange tocht over de vlaktes dan weer eens een tussenpunt en het verschil tussen Johaug en de eerste drie achtervolgers was niet eens zo groot: amper een halve minuut, met wat anderen binnen een minuut van hen.

Met de slotfase in zicht kwam Østberg toch wel steeds beter op dreef en zo'n vijf kilometer voor het einde had ze bijna de aansluiting te pakken bij Johaug, kilometers nadat ze Weng en Andersson achter zich had gelaten. Østberg kwam er net niet meer bij in de laatste kilometer en een paar seconden achter de wederom winnende Johaug finishte ze als tweede.

Op een minuut en dik twintig seconden kwam Weng als derde over de streep, Andersson finishte op twee minuten van Johaug. Het Noorse duo Astrid Jacobsen en Tiril Udnes Weng eindigde met de Amerikaanse Jessica Diggins op een dikke drie minuten. In het klassement van de Ski Tour kon Johaug haar leiding uitbreiden naar 2:06 minuten op Østberg, die de tweede plek overnam van Weng (+2:36). Andersson staat al op 4:15 minuten, Jacobsen op 5:29 en Diggins op 6:02.

Johaug wint

Mannen
Zoals bij de mannen wel vaker het geval is, bleef een grote groep lange tijd bij elkaar. Na iets minder dan vijftien kilometer was dat nog altijd zo op het moment dat klassementsleider Alexander Bolshunov met een stokbreuk te maken kreeg. De heren waren nog lang niet op het punt waar coaches mochten staan, maar een neutrale sneeuwscooter voorzag de Rus gelukkig vrij rap van een nieuwe stok - weliswaar niet ideaal, maar hij kon weer door.

Terwijl men ruimschoots op de weg terug naar Meråker was opende Bolshunov bij een tussensprint de aanval, waarbij aanvankelijk alleen de Noren Sjur Røthe en Simen Hegstad Krüger konden volgen. Hun landgenoot Emil Iversen probeerde daarachter de schade te beperken, maar Bolshunov bleef het gaspedaal maar dieper intrappen.

Krüger riep om zijn moeder en moest er beetje bij beetje af, Røthe beet de tanden op elkaar om er nog bij te blijven. Røthe moest na vrij korte tijd toch lossen bij Bolshunov, die opvallend genoeg ook nog eens flink in het kielzog van de sneeuwscooter kon hangen, waardoor het gat in korte tijd enorm werd.

Bolshunov kon onbedreigd naar de zege, Røthe en Krüger werden in de slotfase toch nog weer bijgehaald door de door Iversen aangevoerde groep. Een hele Noorse enclave kon sprinten om de tweede plek en die ging zowaar naar topsprinter Johannes Høsflot Klæbo, voor Iversen en landgenoten Martin Løwstrøm Nyenget en Finn Hågen Krogh.

Bolshunov wint

‘We Gaan Ze Halen’ geeft het op

Met 250 auto’s naar Den Haag en met een bus naar Athene, maar vandaag maakt de stichting bekend dat ze zich opheft. "Er is geen enkele politieke wil meer voor een constructieve oplossing voor de opvangcrisis. We schamen ons kapot over Europa", aldus het bestuur. 

De leus ‘We Gaan Ze Halen’ ontstaat wanneer de Europese grenzen in 2015 één voor één zich sluiten. Hagelnieuw prikkeldraad wordt aangebracht op de grens van Hongarije en al snel volgen andere landen op de Balkan. "Pasen 2016 besloten we door te brengen met een tentje in het kamp op de grens van Macedonië en Griekenland. Daar zagen we wat voor onmenselijke effecten de nieuwe grens maatregelen hadden. Ik vergeet nooit meer die vrouw met haar baby van vier dagen oud in een kapot festivaltentje en dat was dan ons Europa? We moesten die mensen gewoon gaan halen, zo kon dat toch niet", aldus initiatiefnemer Rikko Voorberg.

Europa besluit in september 2015 om 160.000 mensen eerlijk te verdelen. Nederland zegt toe bijna 8.712 mensen te reloceren binnen twee jaar. Anderhalf jaar na dato is hier nog slechts 7 procent van gerealiseerd. We Gaan Ze Halen verschijnt in Den Haag met 250 auto’s en bieden zich symbolisch aan als ‘hofchauffeurs van het Koninkrijk der Nederlanden’ en herhalen deze actie bij het Europees Parlement in Brussel. Toenmalig staatssecretaris Dijkhoff beweert dat Nederland nooit een absoluut aantal heeft toegezegd. Een landelijke discussie ontspint zich in de media en in de rechtszaal. We Gaan Ze Halen wordt op een aantal punten in het gelijk gesteld, maar er volgt geen harde juridische veroordeling. Evenmin in het hoger beroep.

Zomer 2018 verschijnen er nieuwsberichten uit het beruchte kamp Moria dat zelfs kinderen nu al zelfmoord proberen te plegen. Dat brengt We Gaan Ze Halen nog één keer in beweging. Dit keer met een karavaan van auto’s en een oude stadsbus richting Athene. Het konvooi wordt wereldnieuws, maar politieke verandering brengt het niet. De Nederlandse regering blijft beweren dat zij niets hoeft te doen omdat het de verantwoordelijkheid is van de Griekse regering. De huidige staatssecretaris wil slechts dekens sturen.

Stichting We Gaan Ze Halen betreurt de onwelwillendheid van de Nederlandse regering om verantwoordelijkheid te nemen voor de dehumaniserende effecten van het Europese vluchtelingenbeleid. "Er is grote betrokkenheid en enorme aandacht rondom We Gaan Ze Halen, maar eerlijke verdeling? De regeringen willen niet en wij als burgers mogen het niet", aldus mede-initiatiefnemer Johannes van den Akker, "dus we heffen onszelf op en schamen ons kapot over Europa."

18 en 22 jaar cel voor koelbloedige moord

De rechtbank in Breda heeft vandaag 3 mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 en 22 jaar voor de zeer gewelddadige moord op Peter van der Linde. De moord werd gepleegd op 6 januari 2017. Volgens de rechtbank maakten de drie verdachten samen een plan om hem te vermoorden.

14 kogels
Zij lokten Peter van der Linde de bewuste avond naar café ’t Hoekske in Breda. Op het moment dat het slachtoffer buiten het café stond te wachten, zijn er 14 kogels op hem afgevuurd. Peter van der Linde overleefde dit niet. De verdachten zijn gevlucht in een gestolen auto. Die auto werd later uitgebrand aangetroffen in Essen.

Undercover
Tijdens het opsporingsonderzoek was sprake van een undercovertraject. Opsporingsambtenaren zochten contact met een van de verdachten zonder dat hij wist dat het opsporingsambtenaren waren. Tijdens die contacten heeft deze verdachte bekend betrokken te zijn bij de moord en heeft hij uit de doeken gedaan hoe het plan in elkaar zat. De rechtbank heeft uitgebreid gekeken of deze verklaringen wel bruikbaar waren voor het bewijs. De rechtbank kwam daarbij tot de conclusie dat dit het geval is. De verklaringen zijn niet onder druk afgelegd en de rechtbank vindt de verklaringen betrouwbaar.

De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 22 jaar voor de schutter omdat de manier waarop het slachtoffer is vermoord zeer gewelddadig was en de schutter een omvangrijk strafblad heeft. De andere twee verdachten worden veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.

Demonstratie Sinterklaasintocht Dokkum 2017 had niet verboden mogen worden

De meervoudige kamer bestuursrecht van de Rechtbank Noord-Nederland heeft vandaag twee uitspraken gedaan over beroep dat de stichting Nederland Wordt Beter instelde tegen het demonstratieverbod en het noodbevel van de burgemeester van Dokkum in 2017.

Op 18 november 2017 vond in Dokkum de Landelijke Intocht van Sinterklaas (LIS) plaats.

In de voorbereiding op de LIS heeft overleg tussen de gemeente Dongeradeel, de politie en het Openbaar Ministerie plaatsgevonden. Op basis van beschikbare informatie heeft de burgemeester van Dongeradeel (thans: Noardeast-Fryslân) besloten om de geplande demonstratie van Stichting Nederland Wordt Beter (NLWB) en Kick Out Zwarte Piet niet toe te staan. De burgemeester vreesde voor een verstoring van de openbare orde en wanordelijkheden door de mogelijke komst van andere (pro en anti) Zwarte-Piet-demonstranten en hooligans. Ook heeft de burgemeester besloten een noodbevel uit te vaardigen in verband met de handhaving van de openbare orde.

Tegen het demonstratieverbod en het noodbevel heeft de Stichting NLWB samen met anderen beroep ingesteld bij de rechtbank. In twee uitspraken van 21 februari 2020 heeft de rechtbank een oordeel gegeven over beide zaken.

Hoewel de burgemeester het besluit aangeduid heeft als 'noodbevel' moet het volgens de rechtbank worden gezien als een noodverordening, een meer algemeen geldend besluit waartegen geen bezwaar kon worden gemaakt. Dat betekent dat er geen ruimte is om te beoordelen of het besluit juist is of niet.

Aanvankelijk was de demonstratie van de Stichting onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Op de dag waarop de LIS plaatsvond heeft de burgemeester besloten de demonstratie te verbieden in verband met de verwachting dat de openbare orde in Dokkum niet meer te handhaven zou zijn. De Stichting heeft aangevoerd dat het demonstratieverbod een niet-gerechtvaardigde en disproportionele inbreuk is op de vrijheden van meningsuiting en betoging.

Kernvraag is of de burgemeester het belang van voorkoming van de wanordelijkheden zwaarder heeft mogen laten wegen dan het recht om te mogen demonstreren. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de burgemeester kunnen beslissen dat vanwege de vrees voor wanordelijkheden en de zorg voor openbare veiligheid de demonstratie op de geplande locatie en wijze niet kon doorgaan. Maar de burgemeester heeft onvoldoende onderzoek gedaan naar minder ingrijpende maatregelen dan een verbod en dus ook niet voldoende onderzocht of op een andere wijze de demonstratie toch kon doorgaan. Om die reden heeft de rechtbank geoordeeld dat de demonstratie niet had mogen worden verboden.

Nederland wordt na Ajax-debacle serieus bedreigd door Oekraïne en Oostenrijk

Ondanks de nederlaag van Ajax en het gelijkspel van AZ Alkmaar donderdagavond in de Europa League, hoeft Nederland als voetballand niet te wanhopen. De behaalde punten van de Nederlandse clubs van vóór de winterstop zijn zeer waarschijnlijk genoeg om dit seizoen in de cruciale top-10 op de coëfficiëntenranking te blijven. Toch vormen Oekraïne en Oostenrijk een serieuze bedreiging.

Voor dit seizoen is nummer tien Oekraïne vrijwel zeker de enige die nummer negen Nederland nog kan bedreigen. De Oekraïners zagen Shakhtar Donetsk met 2-1 winnen van Benfica, mogen daardoor 0,4 punt bijschrijven, en hebben bovendien een uitstekend perspectief op meer punten in het verdere verloop van de Europa League.

Oekraïne staat nu nog 1,65 punt achter op Nederland, een gat dat voor Shakhtar in theorie te overbruggen is als AZ en Ajax uitgeschakeld zouden worden.

Mocht Nederland door Oekraïne worden gepasseerd, dan hoeft dat geen ramp te zijn. Plek negen en tien op de ranking geven namelijk recht op dezelfde Europese tickets voor het seizoen 2021/22.

Door dit seizoen in de top-10 te eindigen mag de landskampioen van de Eredivisie van 2021 direct instromen in de Champions League. Zelfs de top-11 kan daarvoor genoeg zijn, maar dan moet de Champions League-winnaar van 2021 zich via de competitie óók kwalificeren voor het elitetoernooi.

Door het 1-1 gelijkspel van LASK Linz maakt de Oostenrijkse ploeg een aardige kans om verder te gaan in het Europa League-toernooi. De andere deelnemer, Red Bull Salzburg, ging wel onderuit bij Eintracht Frankfurt (4-1).

Oostenrijk staat nu nog twaalfde op de ranking en vormt voor dit seizoen geen bedreiging, maar kan vanaf volgend seizoen enorme stappen gaan zetten. Volgend seizoen vallen namelijk voor alle landen de punten van het seizoen 2015/16 weg (het gaat namelijk steeds om de laatste vijf seizoenen).

Oostenrijk scoorde dat jaar slechts 3,8 punt, terwijl België (7,4) Nederland (5,75), Oekraïne (9,8) en Turkije (6,6) beduidend betere scores gaan kwijtraken. Het Alpenland compenseert volgend seizoen dus in één klap veel punten op de concurrentie, zonder daarvoor een wedstrijd te hoeven spelen.

Politie zoekt informatie over explosie jaarwisseling Westerbroek

Tijdens de afgelopen jaarwisseling is zware schade ontstaan aan een woning aan de Oudeweg in Westerbroek, gemeente Midden-Groningen. Ramen en kozijnen werden vernield door, vermoedelijk, zwaar vuurwerk. Als gevolg van de explosie is ook in de woning veel schade ontstaan.

De schade is ontstaan tussen 13.30 uur op oudjaarsdag en 09.30 uur op nieuwjaarsdag. De bewoners waren in die periode niet thuis. De politie is sinds 1 januari bezig met een opsporingsonderzoek. Er is met een aantal getuigen gesproken en er is een uitgebreid sporenonderzoek gedaan. In verband met de ontwikkelingen in het onderzoek vraagt teamchef Bart Kruizinga aan mensen die nog niet met de politie hebben gesproken, om contact op te nemen.

Dat kan via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of de gratis opsporingslijn 0800-6070.

'ADO Den Haag wil alweer af van 'grove inschattingsfout' Alan Pardew'

Het vertrouwen in Alan Pardew is bij ADO Den Haag helemaal verdwenen, zo schrijft het Algemeen Dagblad. De 58-jarige Engelse trainer werd in huis gehaald na het vertrek van Alfons Groenendijk en inmiddels verlangt men in Den Haag terug naar de opgestapte coach, zo klinkt het.

Volgens de krant is het aanstellen van Pardew een 'grove inschattingsfout' geweest en stevent de club hard af op degradatie. ADO is terug te vinden op de zeventiende plaats en het gat met de veilige vijftiende positie bedraagt met nog elf wedstrijden voor de boeg vijf punten.

Binnen ADO zou er een stroming zijn die alweer van Pardew af wil. Het ontslaan van de trainer zou tot een immens financieel verlies leiden, maar intern ziet men bij de club dat op deze manier degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie dichtbij komt.

Onder leiding van algemeen directeur Mohammed Hamdi haalde Pardew liefst acht huurspelers naar Den Haag. Vooralsnog voegen zij weinig toe aan de het spel van de degradatiekandidaat.

Volgens het Algemeen Dagblad heeft Pardew weinig kennis van het Nederlands voetbal. "Wie er in de Eredivisie spelen? Pardew lijkt er geen flauw benul van te hebben. Vorige week, melden ingewijden, wist hij nog niet of en waar competitieduels op tv te zien zijn", zo klinkt het.

In de kleedkamer begint het te rommelen en ontstaat er een tweespalt tussen Nederlanders en Engelsen. Pardew heeft het voor het zeggen bij ADO en zijn assistenten Chris Powell en Paul Butler spreekt de trainer amper tegen.

Mocht ADO degraderen, dan ziet het de acht huurlingen direct vertrekken. Daarna blijft de club achter met een Eredivisie-houshouding die in de Keuken Kampioen Divisie geen stand kan houden.

Het resterende Eredivisie-programma geeft ADO nog een beetje houvast, want de komende weken komen Fortuna Sittard, FC Emmen en PEC Zwolle nog op bezoek in Den Haag. Zaterdag staat de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen op het programma.

'Nieuw contract Dick Advocaat tot 2021 bij Feyenoord kwestie van tijd'

Dick Advocaat gaat zijn contract bij Feyenoord met een jaar verlengen. Althans, dat schrijft Valentijn Driessen in zijn column voor De Telegraaf.

Volgens de chef voetbal van de krant zitten de clubleiding en Advocaat regelmatig samen over de invulling van het nieuwe Eredivisie-seizoen en is het slechts een kwestie van tijd voordat de club naar buiten brengt dat het contract van de trainer met een jaar verlengd wordt tot medio 2021.

De 72-jarige Advocaat nam eind oktober het stokje over van de opgestapte Jaap Stam. De Rotterdammers zijn sindsdien aan een ongekende inhaalslag bezig, met de huidige derde plaats als gevolg.

"In de Eredivisie is hij met negen overwinningen en twee gelijke spelen nog altijd ongeslagen en in de KNVB Beker is Feyenoord inmiddels doorgedrongen tot de halve finale."

"De rust aan het bestuurs- en directie-front is teruggekeerd en geen enkele bestuurder waagt het met modder te gooien naar 'collega's'. Want zou dit ten koste gaan van de prestaties, dan vlieg je als bestuurder met pek en veren De Kuip uit", schrijft Driessen.

Volgens Driessen is er veel verbeterd sinds de aanstelling van Advocaat. "De Feyenoorders zijn intussen conditioneel op niveau, bijna allemaal fit, beter geworden en ook veel meer waard."

"Zoals Steven Berghuis en Marcos Senesi, voor wie Feyenoord al het dubbele kon ontvangen (zo'n vijftien miljoen euro) en voor wie wekelijks Italiaanse topclubs op de tribune zitten", zo klinkt het.

"Wel gedwongen door blessures bracht Advocaat tegen zijn reputatie in veel jeugdspelers. Hij gaf Justin Bijlow, Lutsharel Geertruida, Tyrell Malacia, Orkun Kökcü en Luis Sinisterra zoveel vertrouwen dat ze zijn uitgegroeid tot vaste basisspelers."

Driessen stelt dat er alle reden is om Advocaat ook volgend seizoen binnenboord te houden. "Zijn houdbaarheidsdatum is lang niet verstreken en dat weten Sjaak Troost en technisch directeur Frank Arnesen ook."

"Volgens Advocaat mag hij nog even nadenken over een nieuw dienstverband, maar weten Feyenoord en hij naar eigen zeggen hoe de gezamenlijke toekomst eruit komt te zien en zitten partijen regelmatig aan tafel over de personele invulling van de selectie voor volgend seizoen."

"Vandaar dat het slechts dagen tellen is alvorens Feyenoord en Advocaat bekendmaken het contract van de Hagenaar te verlengen tot medio 2021."

Spaanse kranten maken gehakt van gefrustreerd Ajax

Ajax ging gisteravond pijnlijk onderuit tegen het Spaanse Getafe. In een slordige en kansloze wedstrijd werd met 2-0 verloren. Uiteraard is dit ook de Spaanse pers opgevallen, de 'gefrustreerde' ploeg van Ten Hag kreeg 'voetballes'.

De koppen zijn niet mis, en terecht natuurlijk, het was niet best wat Ajax liet zien. Zo schrijft de Madrileense krant Marca na de wedstrijd 'Ajax maakt kennis met de 'Bordalás school'. Hiermee verwijzen ze naar Getafe-coach José Bordalás. 'Hij is nooit bij Ajax geweest, stond nooit op hun grond, maar vanaf vandaag maakt hij deel uit van de geschiedenis van het Nederlandse team, omdat hij de club en zijn spelers heeft laten lijden.'

Ook El País fileert de ploeg van Ten Hag: 'Ajax wordt geconsumeerd in het vagevuur van Getafe', kopt de krant. 'Het briljante Nederlandse team van vorig jaar is geen partij voor de ploeg van Bordalás.' En daar eindigt niet bij. 'Ze gaven geen drie opeenvolgende passes zonder te falen of te worden gestopt. Het voetbal glimlacht naar Getafe en keert Ajax de rug toe.'

AS vult aan: 'Ajax is, historisch gezien, een van de beste voetbalscholen ter wereld', schrijft de krant. 'Maar gisteravond gaf Getafe voetballes aan Ajax.' Daar blijft het niet bij: 'Bordalás leerde Ten Hag voetbal. In het spel van strategieën waarbij beide coaches betrokken waren alsof het een schaakbord was, gaf de blauwe coach de Nederlander schaakmat.'

Bordalás laat tegen Marca nog weten dat Ajax de favoriet blijft. 'Daar bestaat geen enkele twijfel over. Ze zijn aanvallend erg goed, en dat hebben ze tegen heel grote teams laten zien, maar nog niet tegen de kleintjes'.

Caliber krijgt binnenkort closed bèta in Europa

Caliber, de tactische shooter van 1C Game Studios en Wargaming, heeft al diverse testfases in de GOS gehad. Het ontwikkelteam wil binnenkort ook beginnen met hun testfases in Europa.

De gesloten en open bèta’s van Caliber heeft meer dan één miljoen spelers gekregen die bij elkaar 53 miljoen potjes hebben gespeeld. De focus ligt vooral op communicatie, coördinatie en tactiek. In teams van vier personen kun je missies tegen AI volbrengen in PVE Spec Ops mode en uiteraard kun je ook lekker online losgaan tegen andere groepen van vier in de PVP-modus.

Elk person in het team heeft zijn eigen unieke rol. Spelers kunnen kiezen uit perfect nagebootste speciale eenheden waaronder GROM uit Polen, US Navy SEALs uit de Verenigde Staten en de Kommando Spezialkräfte uit Duitsland.

Er zijn verschillende operators met elk zijn eigen rol:

  • Assault: Effectief bij korte en middellange afstanden. Perfect voor wie een agressieve speelstijl heeft.
  • Support: Biedt vuurdekking aan de rest. Perfect als je van zware wapens houdt.
  • Medic: Helpt het team in het heetst van de strijd. Ideaal voor wie graag een helpende hand biedt.
  • Sniper: Vecht op een afstandje, wat perfect is voor wie één schot al vaak genoeg is.
  • Om te kunnen winnen moet iedereen zijn steentje bijdragen door in zijn/haar rol te blijven en zo goed mogelijk samen te werken.

Inschrijven kan via de officiële website. Meer over onze eerste indrukken kun je in de preview lezen.

Patent toont PlayStation VR2 controller mogelijkheid

Er is een patent van Sony opgedoken die mogelijk de controller toont voor de PlayStation VR2. De controller lijkt meer op de andere VR controllers zoals die van Valve en lijkt finger tracking te hebben. 

Of dit ook daadwerkelijk de nieuwe controller wordt is afwachten. Wel is bekend dat Sony met de PlayStation VR2 headset gaat komen. Of die ook bij de release meteen beschikbaar zal zijn is niet bekend. 

PS4 vr2

Session verschijnt in de lente voor Xbox One

De skateboard game Session is al enige tijd beschikbaar voor pc als early access game, maar nu komt er ook een consoleversie. Een extern bedrijf zal verantwoordelijk zijn voor de console versie en men wist dus ook te melden dat er deze lente een release voor Xbox One gepland staat.

Session is gemaakt door crea-ture Studios. Deze studio is opgericht door ontwikkelaars die ook aan Skate hebben gewerkt. Via kickstarter is er geld ingezameld om de game te realiseren. Waneer de release op andere systemen komt is niet bekend.


Actie tegen georganiseerde criminaliteit in Cuijk

Achter de schermen wordt, door verschillende overheidsinstanties, hard gewerkt aan het tegengaan van ondermijnde criminaliteit. Zo kwam de politie vorige week zichtbaar in actie in Cuijk. Er bestond al een tijdje het vermoeden van de handel in drugs vanuit een woning in Cuijk. Naar aanleiding hiervan heeft de politie doorzoekingen gedaan en zijn 6 verdachten aangehouden.

Bij de doorzoekingen werd in de woning ook 4 zakjes wiet, 3 zakjes met vermoedelijk cocaïne, 350 gram hennep, 141 XTC pillen, 6 kamagrapillen (erectiepillen), een vuurwapen en een imitatievuurwapen en ongeveer 30.000 euro aan contant geld aangetroffen. 

De verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld, van alle 6 wordt dossier opgemaakt en het OM neemt later een vervolgbeslissing. Verder zijn de aangetroffen spullen in beslag genomen voor verder onderzoek. In het kader van de integrale aanpak tegen georganiseerde criminaliteit werken naast de politie ook andere overheden mee aan deze zaak, zoals de gemeente, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie.

Fortnite season 2 is live

Season één heeft even geduurd, maar season twee van Fortnite is nu live. Dit keer draait het om geheim agenten. Dit seizoen moet iedere speler als geheim agent bepaalde opdrachten doen. Deze geven uiteraard weer bonus items voor je Battle Pass.

Hieronder is een cinematic trailer te zien van het nieuwe seizoen. Fortnite is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, pc en mobiel.


Ethiopische 18e eeuwse kroon na decennia weer thuis

De Nederlandse regering heeft donderdag een belangrijke religieuze kroon, eigendom van de Ethiopische Orthodoxe Kerk, teruggebracht naar Ethiopië. Premier Abiy en de Nederlandse minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) waren bij de feestelijke overdracht in Addis Abeba.

De 18e eeuwse kroon bleek jarenlang in de Nederlandse havenstad Rotterdam te zijn. Sirak Asfaw, een Nederlander van Ethiopische afkomst, beheerde de kroon. Vorig jaar nam hij via kunstkenner Arthur Brand contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij bespraken op welke manier dit belangrijke culturele erfgoed terug kon naar Ethiopië. Vanaf dat moment is er in goed overleg gewerkt aan de beste manier om de kroon terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaar.

Aansluitend aan een ontmoeting tussen minister Kaag en premier Abiy werd de kroon feestelijk overgedragen. Daarbij was Asfaw zelf aanwezig. Minister Kaag: 'We zijn vereerd en verheugd dat we de kroon hebben kunnen terugbrengen naar de plek waar die thuishoort.’

Reizigers tevredener over treinstations, Delft grootste stijger

Van Breda tot Boskoop en van Winschoten tot Wijchen, Nederland is steeds tevredener over de treinstations. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2019, een onafhankelijk onderzoek door I&O research in opdracht van ProRail en NS. 150.000 reizigers werd gevraagd wat zij van hun station vinden. 77% van de reizigers was positief en gaf een 7 of hoger, tegenover 76% in 2018. In 2014 was dit nog 65%. Grootste stijger over de afgelopen jaren was het volledig nieuwe station Delft, waar het percentage tevreden reizigers steeg van 40% in 2014 naar 92% in 2019.

Het populairste station van Nederland is het Limburgse Klimmen-Ransdaal. 97% van de reizigers is tevreden over dit authentieke station, een rijksmonument uit 1913. Het Brabantse station Lage Zwaluwe is met 27% het minst populair, mede door de afstand van het station tot het dorp en de ligging naast de snelweg. Het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer krijgt in het eerste jaar van zijn bestaan van 89% van de reizigers een 7 of hoger.

Stationshuiskamers, toiletten en watertappunten
Stations zijn enorm belangrijk voor de reiservaring. Daarom willen ProRail en NS ervoor zorgen dat de stations comfortabel en veilig zijn. Vorig jaar kondigde NS aan dat 200 regionale stations binnen 5 jaar een upgrade krijgen. Inmiddels zijn er landelijk 8 nieuwe Stationshuiskamers geopend en samen met ProRail 50 vernieuwde toiletten geplaatst. 108 toiletten kregen een vernieuwde toegangsdeur, waar contactloos betalen mogelijk is. Ook zijn er 189 watertappunten geopend, waarmee het totaal op 241 komt. 88% van de reizigers heeft onderweg de mogelijkheid om een warme drank te kopen.

Fietsparkeren en toegankelijkheid
ProRail werkte op veel plaatsen in het land aan het creëren van meer fietsparkeerplekken. Hoogtepunt daarbij was de oplevering van de grootste fietsenstalling van de wereld, bij Utrecht Centraal. Sinds de opening van deze fietsenstalling, samen met NS en gemeente Utrecht, telt Nederland nu meer dan 500.000 fietsparkeerplekken. Ook herstelde ProRail de monumentale perronkappen van Haarlem, leverde de spoorbeheerder het vernieuwde station Heerlen op, en maakte het 21 stations extra toegankelijk. Daarmee is nu 66% van de Nederlandse stations toegankelijk voor reizigers met een beperking.

Vrijwilligers voelen zich gelukkiger

Van de mensen die vrijwilligerswerk doen zegt 91 procent gelukkig te zijn, tegen 85 procent van de mensen die geen vrijwilligerswerk doen. In 2018 zei 48 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder in de afgelopen 12 maanden vrijwilligerswerk te hebben gedaan. Drie op de tien gaven aan in de afgelopen vier weken actief te zijn geweest als vrijwilliger. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses.

Voor het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn zijn van 2013 tot en met 2018 gegevens verzameld van ruim 45.000 personen van 15 jaar of ouder. Zij gaven op een schaal van 1 tot en met 10 aan in welke mate ze zichzelf een gelukkig mens vinden. Hierbij staat een 1 voor volledig ongelukkig en 10 voor volledig gelukkig.

Vrijwilligers geven vaker aan gelukkig te zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Van de vrijwilligers gaf 91 procent aan zichzelf gelukkig te vinden met een 7 of hoger, tegen 85 procent van de niet-vrijwilligers. Het aandeel dat zich ongelukkig voelt (en zichzelf minder dan een 5 geven op de schaal van 10) is bij mensen die geen vrijwilligerswerk doen bijna twee keer zo groot als bij vrijwilligers.

Of mensen vaker gelukkig en tevreden zijn doordat ze vrijwilligerswerk doen, of dat mensen die zich gelukkig en tevreden voelen zich vaker als vrijwilliger inzetten is niet onderzocht.

65 procent vrijwilligers heeft hoog persoonlijk welzijn
Van de vrijwilligers had 65 procent in 2013/2018 een hoog persoonlijk welzijn. Het persoonlijk welzijn is bepaald aan de hand van scores op twaalf indicatoren waaronder tevredenheid over de financiële situatie, tevredenheid met de lichamelijke gezondheid en gevoel van (on)veiligheid. Van de niet-vrijwilligers had 54 procent een hoog persoonlijk welzijn. Verder was de groep met een lage score op de persoonlijke welzijnsindex twee keer zo groot bij de niet-vrijwilligers (4 procent) als bij de vrijwilligers (2 procent).

De groep vrijwilligers verschilt qua samenstelling van de groep die geen vrijwilligerswerk doet. Zo zijn vrijwilligers bijvoorbeeld relatief vaak hoogopgeleid en doen 35- tot 45-jarigen het vaakst vrijwilligerswerk. Maar ook wanneer rekening wordt gehouden met verschillen in leeftijd, geslacht opleidingsniveau, inkomen, burgerlijke staat en migratieachtergrond scoren vrijwilligers hoger op de persoonlijke welzijnsindex.

Meer uren vrijwilligerswerk maakt niet gelukkiger
In 2018 besteedden vrijwilligers gemiddeld 4,4 uur per week aan hun vrijwilligerswerk. Meer uren vrijwilligerswerk gaat niet samen met meer welzijn. Naarmate vrijwilligers meer uren actief zijn, neemt het aandeel met een hoge score (7 of hoger) op de persoonlijke welzijnsindex niet toe. Dit geldt ook voor het ervaren geluk en de andere welzijnsaspecten.

Kleinere grondstofvoetafdruk, meer recycling dan gemiddeld in de EU

Nederland consumeerde in 2018 ruim 20 procent minder materialen dan in 2000. De Nederlandse materiaalconsumptie per inwoner is lager dan gemiddeld in de EU en de grondstofvoetafdruk per inwoner kleiner. Vergeleken met andere landen recyclet Nederland ook veel: 1.700 kilo per jaar per inwoner. Dit meldt het CBS in de publicatie “Circulaire economie in Nederland”.

De circulaire economie draait om het efficiënt en hoogwaardig inzetten van grondstoffen en het verminderen van materiaalgebruik om zo milieudruk en afhankelijkheid van het buitenland te verlagen. De overheid heeft een volledig circulaire economie in 2050 tot doel gesteld (Rijksbrede Programma Circulaire Economie, IenM 2016). De gehele circulaire economie kan niet in één indicator worden gevat. Materiaalgebruik, grondstofvoetafdruk, afvalstromen en recycling zijn slechts enkele indicatoren die een beeld schetsen van de circulaire economie in Nederland.

Materiaalconsumptie ruim 20 procent gedaald
De Nederlandse materiaalconsumptie per inwoner was tijdens de hele periode 2000-2018 aanzienlijk lager dan die in België, Duitsland en de EU-28. Slechts drie landen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië hadden een lagere materiaalconsumptie.

Gemeten in kilo’s per inwoner consumeerde Nederland in 2018 ruim 20 procent minder materialen dan in 2000; het gaat dan zowel om grondstoffen als materialen die verwerkt zijn in producten. België consumeerde per inwoner ruim 6 procent minder dan in 2000, Duitsland bijna 10 procent.

De materiaalinzet per inwoner bestemd voor uitvoer was in Nederland wel hoger dan elders in de Europese Unie. Dit komt doordat Nederland een relatief kleine en open economie is, waar veel goederen worden ingevoerd om na een kleine bewerking direct weer te worden uitgevoerd.

Halffabricaten en eindproducten bevatten slechts een deel van de grondstoffen die nodig zijn om ze te maken. Een land dat relatief veel eindproducten importeert, zal dus meestal een lagere materiaalconsumptie hebben dan een land dat veel ruwe grondstoffen verwerkt tot producten. Om het ruwe grondstofgebruik goed te kunnen vergelijken worden halffabricaten en eindproducten daarom omgerekend naar de hoeveelheid grondstoffen die nodig waren om ze te produceren, de zogeheten grondstofvoetafdruk.

Grondstofvoetafdruk per inwoner kleiner dan gemiddelde EU
De Nederlandse grondstofvoetafdruk is fors kleiner dan gemiddeld in de EU-28. Dit komt vooral door minder gebruik van mineralen. Een van de oorzaken hiervoor is dat Nederland een relatief klein en dichtbevolkt land is, waardoor er per hoofd van de bevolking relatief weinig materiaal nodig is voor de bouw van de benodigde infrastructuur, zoals wegen.

Gebruik abiotische materialen gedaald
In 2018 was het gebruik van abiotische materialen (alle typen materialen, exclusief biomassa) ruim 20 procent lager dan in 2010. Nederland beweegt wat betreft de consumptie van materialen langzaam richting een meer circulaire economie.

Nog steeds hoge afvalproductie, wel veel recycling
De Nederlandse afvalproductie per inwoner, exclusief sloopafval, is de afgelopen jaren gedaald, maar internationaal gezien hoog met 2.500 kilo in 2016. Gemiddeld in de EU-28 is dit bijna 1.800 kilo per inwoner. De relatief hoge afvalproductie heeft ermee te maken dat Nederland veel goederen vervaardigt voor de export waarbij afval vrijkomt in Nederland.

Nederland behoort echter ook tot de landen in Europa waar het meest wordt gerecycled. Met 1.700 kilo gerecycled afval per persoon in 2016 staat Nederland op de derde plaats in de EU, achter Luxemburg en België. Vooral de inzet van mineraal afval in de bouwsector draagt bij aan deze hoge score. Nederlands afval werd in 2016 bijna 40 procent minder vaak gestort dan in 2008. Verbranding met energieopwekking nam in diezelfde periode toe.

Nederlandse passagiers Westerdam aangekomen op Schiphol

39 Nederlandse passagiers die op het cruiseschip de Westerdam zaten, zijn vanochtend op Schiphol aangekomen. Ze zijn samen met tientallen andere passagiers van het cruiseschip donderdag vertrokken uit Cambodja.

De rederij van het schip, de Holland America Line, heeft de terugvlucht georganiseerd. Dat gebeurde in nauw overleg met de Nederlandse overheid. Alle passagiers waren eerder al negatief getest op het coronavirus.

De buitenlandse passagiers zullen, na een briefing door de GGD, doorvliegen naar huis. Bij aankomst in Nederland zullen de Nederlandse passagiers door de GGD nog 2 weken worden gemonitord op eventuele ziekteverschijnselen.

FOK! Wat een weer: droog?

Vandaag is het wisselend bewolkt en blijft het tot de avond droog. In de loop van de middag neemt de bewolking van het westen uit toe en in de avond gaat het met name in het noord(west)en regenen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De wind, zuidwest tot west, is boven land matig tot vrij krachtig en aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig, in het Waddengebied soms hard.

In de nacht naar zaterdag blijft het op de meeste plaatsen bewolkt en valt er vooral in het noordwesten af en toe wat lichte regen of motregen. In het zuidoosten komen er ook opklaringen voor. De minima lopen uiteen van 8°C in het noordwesten tot 4°C in het zuidoosten, bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. In de kustgebieden is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft, in het Waddengebied later stormachtig, 8 Bft. In de kustgebieden is er kans op zware windstoten van 75-90 km/uur.

Zaterdag overdag is het overwegend bewolkt en valt er van tijd tot tijd lichte regen of motregen. In de middag gaat het van het noorden uit harder regenen. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 10°C. De zuidwestenwind is (vrij)krachtig aan de kust hard tot stormachtig, 8 Bft met aanhoudende kans op zware windstoten. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Charged was bij de bouw van een nieuwe fietsbrug tussen Mook en Cuijk
Charged was bij de bouw van een nieuwe fietsbrug tussen Mook en Cuijk

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.