FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 februari 2020

Coronavirus: 16.700 besmettingen en 361 doden, mogelijk 36 besmettingen in Frankrijk

Het is weer hard gegaan met het aantal besmettingen, alleen al in het epicentrum Hubei zijn er bijna 2000 nieuwe gevallen gemeld. Het totaal aantal besmettingen staat op ruim 14.500 en het dodental is gestegen tot 305. Ook is het eerste sterfgeval gemeld buiten China, namelijk op de Filipijnen.

Naast de nieuwe besmettingen in Hubei zijn er in de rest van China ook een kleine 600 nieuwe besmettingen gemeld. Ook worden er steeds meer publieke evenementen afgelast, zo zijn het WK indooratletiek in Nanjing en de Formule E in Sanya afgelast. Beide evenementen zouden in maart plaatsvinden. Ook diverse winkels sluiten hun deuren tijdelijk, waaronder woonwarenhuis IKEA en de winkels van Apple in China.

In de Hunan provincie ten zuiden van Hubei is dit weekend ook een uitbraak van het H5N1 vogelgriep virus vastgesteld op een kippenboerderij. Hoewel dit virus bij een besmetting behoorlijk dodelijk is is de kans vrij klein dat het tussen mensen onderling wordt verspreid. Besmettingen hiermee komen doorgaans alleen voor bij direct contact met besmet dood gevogelte.

Ook buiten China zijn er weer de nodige nieuwe gevallen van besmettingen gemeld, in de Verenigde Staten is in de staat Massachusetts de achtste besmetting van het land bekendgemaakt. In Duitsland is het virus vastgesteld bij een 33-jarige man uit München en zijn er vanmorgen nog twee besmettingen bijgekomen waarmee er momenteel tien gevallen bekend zijn in Duitsland. Verder zijn er nog nieuwe besmettingen in onder andere Japan, Zuid-Korea, Vietnam en India.

Vannacht is er een vliegtuig vanuit China vertrokken met Europese burgers die geëvacueerd worden waaronder vijftien Nederlanders. Het vliegtuig zal in de loop van de middag eerst in Frankrijk landen om vervolgens door te vliegen naar België. De passagiers moeten uit voorzorg veertien dagen in quarantaine blijven, in sommige gevallen mag dat onder voorwaarden ook thuis in eigen huis.  

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 20.05 uur
In Hong Kong is er protest tegen een quarantainekamp in het culturele erfgoed de Tsung-I Academy. Het complex is deels ook museum waar veel tentoonstellingen plaatsvinden. Hong Kong kent veertien gevallen van besmetting.

Nieuwe overdrachtsmethoden via ontlasting ontdekt
Het Chinese persbureau Xinhua meldt dat volgens onderzoek van het Renmin ziekenhuis en het virusinstituut van de Chinese Academie van Wetenschappen in Wuhan het nieuwe coronavirus ook via de ontlasting overdraagbaar is. Wetenschappers zeggen het virus te hebben aangetroffen bij patiënten die enkel diaree en geen longontsteking en of koorts hadden.

Update 22.00 uur:
In Frankrijk werden bij 36 mensen die uit China zijn teruggehaald symptomen vastgesteld van besmetting met het coronavirus. Twintig daarvan zijn inwoners van Frankrijk en zullen daar in quarantaine blijven, de andere zestien worden overgebracht naar hun thuisland. De vlucht van deze personen is dezelfde vlucht die uit China kwam en waar ook Nederlanders aan boord zaten. Het vliegtuig is na de tussenstop in Parijs doorgevlogen naar Brussel. Het is niet bekendgemaakt uit welke landen de andere mogelijke besmettingen komen.

Vandaag werd ook bekend dat China in eerste instantie heeft getracht het virus onder tafel te houden en hun burgers niet te informeren over het nieuwe virus. Zo werd er aanvankelijk verteld dat de vismarkt waar het virus mogelijk vandaan komt afgesloten was ter renovatie. Ook het bureaucratische stelsel in China dat er voor zorgt dat voor elk besluit toestemming van bovenaf moet komen heeft gezorgd dat de aanpak in eerste instantie vooral afwachtend was.

Toen eenmaal de ernst van de situatie duidelijk begon te worden zijn direct alle remmen losgegaan. Bijvoorbeeld met de noodhospitalen die uit de grond worden gestampt in Wuhan. Zie hieronder de timelapse van het ziekenhuis dat in tien dagen is gebouwd en morgen open gaat.

Update 23.15 uur:
Er zijn weer nieuwe cijfers uit China bekendgemaakt. In het epicentrum Hubei zijn 2100 nieuwe besmettingen gemeld, daarbij zijn er ook 56 doden gevallen als gevolg van het virus. Het totaal komt daarmee voorlopig op 361 slachtoffers en ruim 16.700 besmettingen.

In de Verenigde Staten is in de staat Californië weer een nieuwe besmetting vastgesteld, het is daarbij de 9e besmetting van het land.

Inspectie geeft toestemming voor Zolgensma bij twee SMA-patiŽntjes

Na een aanvraag daartoe vanuit het UMC Utrecht afgelopen vrijdag, heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op 2 februari 2020 toestemming verleend voor levering op artsenverklaring van het geneesmiddel Zolgensma. Het gaat om de mogelijke behandeling van twee kinderen die lijden aan de zeldzame progressieve spierziekte SMA met het nog niet in Nederland geregistreerde geneesmiddel Zolgensma.

Hoewel onder de tijdsdruk van fabrikant Avexis-Novartis de aanvraag nog niet helemaal volledig kon zijn, heeft de inspectie er vertrouwen in dat het UMC Utrecht het verzoek voldoende kan en zal onderbouwen. Wel benadrukt de inspectie dat zij de tijdsdruk die wordt opgelegd door de firma Avexis-Novartis onwenselijk vindt. Tijdsdruk verhoudt zich immers niet goed met zorgvuldige borging van kwaliteit en veiligheid waar het proces van aanvragen voor leveren op artsenverklaring om draait. In het belang van de patiënten en de ouders heeft de inspectie echter besloten akkoord te gaan met de aanvraag.

De inspectie wijst erop dat de specialisten zich er bewust van zijn dat Zolgensma nog niet is getoetst op werkzaamheid, schadelijkheid en deugdelijkheid. Geneesmiddelen mogen uitsluitend in de handel worden gebracht wanneer daar een handelsvergunning voor is verleend. Het CBG of EMA beoordeelt daarbij de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het geneesmiddel.

Een uitzondering op deze hoofdregel is de zogenaamde artsenverklaringregeling. Deze regeling maakt het mogelijk om – na vooraf verkregen toestemming van de inspectie - in individuele rug tegen de muur situaties alsnog een ongeregistreerd geneesmiddel aan een arts te mogen afleveren, indien de arts dit medisch noodzakelijk acht.

FOK! sportfoto-onderschrift week 5

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is foton met het volgende onderschrift:

"Williams verliest op Australian open

haar contactlens"

De opgave van deze week:

Ineens doken er twee Red Bull-bolides op in de binnenstad van Den Haag, wat is hier gaande? (Pro Shots / Koen Laureij)
Ineens doken er twee Red Bull-bolides op in de binnenstad van Den Haag, wat is hier gaande? (Pro Shots / Koen Laureij)

Meerdere gewonden bij kelderbrand in Rotterdam

Bij een kelderbrand aan de Havikhorst in Rotterdam-Zuid zijn meerdere gewonden gevallen. De gewonde mensen vluchten in paniek via het raam, nadat het portiek onbegaanbaar was geworden door de rookontwikkeling. 

Bij de brand, die inmiddels onder controle is, werden onder meer meerdere ambulances en de Mobiele Medische Teams (MMT) uit Rotterdam en Amsterdam opgeroepen. De gewonde personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. 

Mocro-tweet Baudet is bullshit

De twee "dierbare vriendinnen" waar Thierry Baudet vrijdagavond over twitterde dat deze lastiggevallen zouden worden door Marokkanen is onzin. Het betrof een controle op zwartrijden door controleurs in burger, zegt een NS woordvoerder. Het voorval speelde vrijdagavond in de trein van Weesp naar Amsterdam.

De vrouwen wilden eerst niet aannemen dat het controleurs in burger waren. Nadat er een agent in burger bijkwam en deze zichzelf en tevens alle anderen zich gelegitimeerd hadden kon de controle plaatsvinden. De kritische vrouwen beschikten over geldige vervoersbewijzen en daarmee was voor NS de zaak klaar.

De NOS heeft Baudet nog wel om commentaar gevraagd maar tot heden niet gekregen.

Update
Hier stond eerst een tweet van een Marokkaan. Die bleek nep te zijn dus is nu weg.

Gewonde bij gewapende overval Chinees restaurant Amsterdam

Twee mannen hebben vanavond een Chinees restaurant op de Burgemeester Rendorpstraat in de wijk Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West overvallen met een vuurwapen. Eén van de medewerkers van het restaurant werd met een nog onbekend voorwerp op het hoofd geslagen en is naar het ziekenhuis overgebracht.

De overvallers hebben met het vuurwapen om zich heen geschoten, maar hebben hierbij niet op de aanwezigen gericht. "Waarschijnlijk deden zij dit om indruk te maken", vertelt een politiewoordvoerder.

Na de overval is het duo op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek. Het is nog onbekend of en hoeveel er is buitgemaakt. Ook is onduidelijk hoe het met het gewonde slachtoffer gaat.

Riiber met grote overmacht naar winst in Seefeld Triple

In het Oostenrijkse Seefeld, nabij Innsbruck, is het hoogtepunt van het seizoen in de noordse combinatie afgesloten: de Seefeld Triple, drie dagen achter elkaar. Op vrijdag stond er na het schansspringen vijf kilometer langlaufen op het programma, zaterdag was dat tien kilometer en zondag wachtte de heren vijftien kilometer.

Voor de verandering was Jarl Magnus Riiber op de schans eens niet de beste, maar aangezien ook de eerste twee dagen van de Triple mee worden geteld mocht hij wel met afstand als eerste beginnen aan de afsluitende vijftien kilometer langlaufen. De Duitsers Vinzenz Geiger en de Japanner Akito Watabe konden pas 1:22 minuten later van start, binnen een paar seconden gevolgd door de Noren Jørgen Gråbak, Jens Lurås Oftebro en Espen Bjørnstad. Meervoudig Triple-winnaar Eric Frenzel uit Duitsland vertrok als zevende, maar had al wel twee minuten en acht seconden aan zijn broek.

Riiber begon dus als eerste aan het langlaufen, waar de vijf achtervolgers uiteraard snel bij elkaar kwamen. In de tweede van zes ronden moest Bjørnstad lossen bij de groep, waar ook Watabe het lastig had. De overige vier kwamen nauwelijks dichter bij Riiber: halverwege was het verschil nog altijd 1:20 minuten. In de vijfde ronde voerde Gråbak een versnelling door, waarbij Watabe geparkeerd stond, om zo te voorkomen dat een door Ilkka Herola aangevoerde groep zich bij de achtervolgers zou mengen.

Een dikke kilometer voor de finish moest ook Oftebro eraf en dus streden Geiger en Gråbak tegen elkaar om de tweede plek. Ver voor dat duo ging de zege met enorme overmacht naar Riiber, waarna Gråbak het in een hele mooie sprint om de tweede plek won van Geiger.

Riiber wint de Triple

Begeleide terugkeer Nederlanders uit China

Vanwege het nieuwe coronavirus is het maatschappelijke leven ontwricht in de Chinese provincie Hubei. 15 gezonde Nederlanders en twee Chinese gezinsleden hebben aan de Nederlandse ambassade in China kenbaar gemaakt uit Hubei te willen vertrekken. Nederland heeft deze week zijn uiterste best gedaan om begeleide terugkeer van hen te realiseren. Er zijn ook Nederlanders die ervoor hebben gekozen in Hubei te blijven.

De 17 passagiers zijn zondagmiddag rond 14:00 uur aangekomen in Frankrijk. De groep reist vandaag via Brussel gezamenlijk door naar Nederland. Naar verwachting komen ze zondagavond aan op vliegbasis Eindhoven. Dit is de gebruikelijke locatie bij begeleide terugkeer uit het buitenland. Ze reizen vervolgens door naar een locatie van Defensie voor de eerste opvang en om tot rust te komen.

Preventieve quarantaine
Voor vertrek zijn alle passagiers zowel in China als in Frankrijk verschillende keren gecheckt op ziekteverschijnselen. Iedereen is ‘fit to fly’ verklaard: er zijn geen symptomen van een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Bij aankomst in Nederland is er opnieuw een medische check.

Voor de Nederlanders en de twee gezinsleden gelden preventieve quarantainemaatregelen. Dit kan een quarantaine zijn in een thuissituatie en er is centrale opvanglocatie aangewezen. De maatregelen rond quarantaine zijn door buitenlandse autoriteiten als terugkeervoorwaarde gesteld. De GGD ziet toe op de uitvoering ervan.

De aankomst in Eindhoven is niet toegankelijk voor pers en familie. Media worden gevraagd de privacy van de groep te respecteren.

Bij de begeleide terugkeer van de Nederlanders zijn veel (overheids)organisaties betrokken. De afgelopen dagen is samengewerkt door medewerkers van verschillende ministeries, RIVM, de gemeente Eindhoven en GGD Brabant zuidoost.

Uitslag Ajax - PSV

Ajax heeft zondag de kraker tegen PSV om weten te zetten in een overwinning.  De Amsterdammers waren in het eerste ruime uur in de eigen Johan Cruijff ArenA heer en meester en kwamen via Quincy Promes op een verdiende 1-0 voorsprong. Blessures bij Joël Veltman, Promes en Ryan Babel gooiden echter roet in het eten, waarna de twee ploegen elkaar in het restant van de wedstrijd in een impasse hielden.

Ten Hag koos er aan de kant van de thuisploeg voor om zijn opstelling op een aantal plekken te wijzigen ten opzichte van de nederlaag tegen FC Groningen van vorige week. De herstelde André Onana keerde terug onder de lat, terwijl Carel Eiting op het middenveld startte in plaats van Siem de Jong.

Dit betekende dat Donny van de Beek doorschoof naar de nummer 10-positie, waar hij in de rug van spits Ryan Babel ging spelen. Bij PSV ontbrak nieuwkomer Ricardo Rodríguez nog in de basiself, waardoor Olivier Boscagli zijn opwachting mocht maken als linksback. Ajax begon in deze nieuwe formatie sterk aan de kraker op eigen veld en zette PSV meteen vol onder druk. Dit leidde na zeven minuten spelen al voor een grote kans voor Promes, die na een bekeken balletje van Eiting echter op Lars Unnerstall stuitte.

De doelman kon twee minuten later opgelucht ademhalen toen een schot van Sergiño Dest in het zijnet eindigde en ook Van de Beek en Babel kwam in het eerste ruime halfuur niet voorbij de Duitse sluitpost. Unnerstall stond met 35 minuten op de klok echter wel op ongelukkige wijze aan de basis van de eerste goal van de wedstrijd.

Een matige uittrap kwam terecht bij Van de Beek, die de ruimte kreeg om op te stomen. Nadat hij in het strafschopgebied nog net tegengehouden kon worden door Nick Viergever, belandde de bal voor de voeten van Promes, die in de verre hoek raak schoot. Een goed schot van Dest werd daarna nog door Unnerstall gekeerd, voordat Ajax in de blessuretijd van de eerste helft met een tweede domper te maken kreeg. Nadat Veltman eerder al was afgehaakt met een hamstringblessure, liep ook Promes een soortgelijke kwetsuur op.

Een paar minuten na de onderbreking moest Unnerstall opnieuw handelend optreden toen Dusan Tadic Van de Beek lanceerde met een steekpass en de bal eindigde via de doelman in het zijnet. Een kwartier na het begin van de tweede helft zat de wedstrijd er vervolgens op voor Sam Lammers en Ernest Faber bracht Kostas Mitroglou in het veld in de hoop nog iets te kunnen forceren. Ajax zag zich vlak daarna ook gedwongen voor een derde keer te wisselen, aangezien Babel wegens blessureleed de wedstrijd niet kon vervolgen.

PSV kwam hierna iets beter voor de dag en bijna leidde een ongelukkig moment achterin na een misverstand tussen Perr Schuurs en Onana tot een penibele situatie. Een paar minuten later schreeuwde de gehele ArenA om een strafshop voor Ajax nadat Dest werd gestuit door Boscagli, maar scheidsrechter Björn Kuipers wilde hier niet in meegaan.

Met debutant Rodríguez als invaller in de gelederen ging PSV in de laatste twintig minuten op zoek naar de gelijkmaker, maar tot echte kansen leidde dit niet. Doordat Ajax er ook nauwelijks meer in slaagde om gevaarlijk te worden, strompelde de topper naar het einde toe.

De aandacht in Amsterdam zal in de komende dagen vooral uitgaan naar de nieuwe blessuregevallen, die zich in de ziekenboeg bij onder meer Hakim Ziyech en David Neres voegen.

Ajax vergroot de voorsprong op nummer twee AZ door de overwinning weer tot drie punten, terwijl PSV nu genoegen moet nemen met een vijfde plek.

AFC Ajax

1 - 0

PSV

 35' Promes    
 
 Gele kaart: Tadic, (AFC Ajax), Schwaab, (PSV)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.055
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Dest
Veltman (Schuurs/31)
Martínez
Tagliafico
Gravenberch
v.d.Beek
Eiting
Tadic
Babel (Mazraoui/ 64)
Promes (Traoré/45 5)
  Unnerstall
Dumfries
Schwaab
Viergever
Boscagli (Rodríguez/70)
Rosario
Ihattaren
Hendrix
Bruma (Madueke/81)
Lammers (Mitroglou/61)
Gakpo


Quincy Promes was één van de spelers die geblesseerd het veld moest verlaten (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Gťťn Nederlandse Australian Open-winnares in rolstoeltennis

Voor het eerst sinds de US Open 2014 is een Grand Slam-toernooi in het rolstoeltennis afgerond zonder Nederlandse eindzege. Op de Australian Open in Melbourne ging zowel de titel in het damesenkelspel als het damesdubbelspel niet naar een Nederlandse.

Diede de Groot won de vorige twee edities van de Australian Open en won zes van de vorige acht Grand Slam-toernooien. Dit keer werd ze in de eerste ronde redelijk sensationeel uitgeschakeld door de Chinese Zhu Zhenzhen, die een heuse thriller won: 7-6 (3), 3-6, 5-7. Zhu ging in de halve eindstrijd dan wel met 1-6, 6-0, 6-4 onderuit tegen Aniek van Koot, die haar Nederlandse landgenote Marjolein Buis met 7-6 (7), 6-4 had geklopt.

Van Koot, de winnares in 2013, nam het in de finale op tegen de enige speelster die het de Nederlandse dames constant lastig kan maken: Yui Kamiji uit Japan, winnares in 2017. Een spannende finale werd het niet en met 6-2, 6-2 schreef Kamiji het toernooi op haar naam, inmiddels haar zevende Grand Slam-titel in het enkelspel.

In het dubbelspel won De Groot samen met Van Koot van Buis en Zhu (6-3, 6-3), maar het Japans-Britse topduo Kamiji/Jordanne Whiley was in de eindstrijd te sterk: 2-6, 4-6, de tiende Grand Slam-titel voor dat duo en hun derde eindzege in Melbourne.

Schansspringster Kramer weer op World Cup-podium

Schansspringster Marita Kramer blijft lekker bezig. De pas 18-jarige geboren Apeldoornse komt uit voor Oostenrijk, mocht dit seizoen debuteren in de World Cup en won onlangs in Sapporo zowaar al.

In het Duitse Oberstdorf kwam Kramer na een korte wedstrijdpauze weer in actie en dat leverde zaterdag een zesde plek op. Na één sprong stond ze nog derde, maar in de finaleronde viel ze iets terug. De winst ging naar haar landgenote Chiara Hölzl, ruim voor de Noorse Maren Lundby. Met veterane Daniela Iraschko-Stolz stond er nog een Oostenrijkse op het podium en de in topvorm verkerende Eva Pinkelnig deed met plek vier ook een duit in het zakje.

Zondag waren het Hölzl en Lundby die domineerden: na de eerste ronde stond de Oostenrijkse aan de leiding en in de tweede ronde wist ze de aanval van de Noorse nét af te slaan, waarmee haar dubbelslag een feit was. Kramer stond na de eerste sprong op de zevende plek, maar met een uitstekende tweede sprong wist ze zich op te werken naar de derde plek, haar tweede podium ooit. Kinga Rajda werd zeer verrassend zesde: de 19-jarige Poolse verbeterde daarmee de beste prestatie ooit van een Poolse vrouw, die ze zelf met een 21e plek neer had gezet.

Pedo Epstein's huis hing vol met foto's van naakte meisjes

Het gigantische huis van de onlangs overleden pedofiel Jeffrey Epstein hing vol met foto's en schilderijen van naakte, jonge, meisjes en vrouwen. Een video uit 2005, gemaakt tijdens een inval door de politie, laat een huis zien waarvan alle wanden bedekt zijn met erotisch materiaal.

De inval gebeurde in het kader van een eerder onderzoek naar seksueel misbruik van de miljardair en is in handen gekomen van de Engelse boulevardkrant The Mirror. Toch werd niet één van de foto's als bewijsmateriaal gebruikt.

Volgens de krant waren sommige foto's van een niet ouder dan zesjarig meisje, dat naakt en voorovergebukt op de foto stond. Andere foto's laten meisjes en vrouwen zien die naakt op het strand liggen.

De rechtzaak werd in 2008 geschikt, nadat Epstein toegaf eens seks gehad te hebben met een minderjarig meisje. Hij ging toen dertien maanden de gevangenis in. Hij werd echter niet geregistreerd als pedofiel en ging na zijn vrijlating gewoon verder met zijn walgelijke gewoonten.


Video uit het huis van Epstein in Palm Beach, Florida (Bron: The Mirror)

Man in Londen neergeschoten na vermoedelijke terreurdaad

In de Engelse hoofdstad Londen is zondagmiddag een man neergeschoten die met een mes op willekeurige passanten zou hebben ingestoken. Bij zijn daad, die door de politie als 'mogelijke terreurdaad' werd bestempeld, zijn in ieder geval twee mensen gewond geraakt.

Een ooggetuige verklaarde dat de man een winkel binnenging en daar met een groot mes in het rond begon te steken. "De winkelier probeerde het mes van hem af te pakken, maar de man ontsnapte en stak een vrouw op een fiets. Het mes was erg groot", aldus de ooggetuige.

Een andere ooggetuige verklaarde dat de man een aantal zilverkleurige blikken op zijn lichaam had gebonden, een verklaring die werd ondersteund door foto's van de man die, na te zijn neergeschoten door politie, liggend op het trottoir is te zien.

Viermansbobs strijden om World Cup-eindzege, gevaar voor Zwitsers

In het Zwitserse St Moritz is de World Cup voor de bobsleeërs in de grote viermansbobs afgesloten. De laatste race werd gehouden op de magische natuurbaan door het Zwitserse bos en dat leverde flink wat spanning op.

Francesco Friedrich begon de dag als leider in de World Cup, met alleen zijn Duitse landgenoot Johannes Lochner als overgebleven uitdager. Voor Friedrich was de opzet vrij simpel: bij winst van Lochner moest hij in de top-6 eindigen en dan zou hij zeker zijn van de eindzege in het klassement. Dat werd nog wel een uitdaging, zo bleek in de verrassende eerste run: Lochner noteerde de snelste tijd van iedereen, 0,15 seconden voor de Canadees Justin Kripps en 0,20 voor Oskars Kibermanis uit Letland.

De Oostenrijker Benjamin Maier (+0,29) volgde, voor dé sensatie van de run: de Chinees Li Chunjian (+0,42), die nota bene voor de Duitsers Nico Walther (+0,48) en Friedrich terecht kwam. Friedrich stond zo dus zevende en wist dat hij in run twee vol aan de bak moest.

De beslissing
Friedrich moest in run twee om te beginnen de leiding pakken en dat lukte ondanks een wat matige run vrij ruim. Walther bleef voor hem en dus was de hoop van Friedrich min of meer gericht op een matige run van Li, die in een positie stond waar hij nog nooit bij in de buurt was geweest. De Chinees hield zijn hoofd ijzig koel en schoof halverwege voorbij Friedrich...maar maakte onderin een foutje en eindigde tóch achter de Duitser, waarmee de strijd om de eindzege in de World Cup definitief beslist was.

Li was uitermate teleurgesteld, maar kon gewoon dik tevreden zijn: hij was verzekerd van de zevende plek in pas zijn zesde officiële race als piloot ooit, een geweldige prestatie voor iemand uit een land zonder enige bobsleetraditie, maar waar met het oog op de Spelen van 2022 in Beijing flink wat in wordt gepompt.

Maier leverde twee posities in, waarna Kibermanis zich met een heerlijke run verzekerde van minstens de derde plek. Kripps legde een nog betere run op het ijs en nam de leiding over van Kibermanis, met alleen Lochner nog te gaan. De prestatie van Friedrich bleek uiteindelijk niet per se beslissend, want Lochner had het dit keer niet helemaal en viel terug naar de derde plek, achter winnaar Kripps en de Letse slee van Kibermanis.

Ivo de Bruin en zijn mannen eindigden op ruim twee seconden op de negentiende plek, met alleen de Zwitser Michael Kuonen achter zich - het instappen van Kuonen's team in run twee is nog wel het bekijken waard, op 8:50 minuten in onderstaande video.

De tweede heat in St Moritz

Uitslag Fortuna Sittard - sc Heerenveen

Fortuna Sittard heeft zich zondagmiddag uitstekend gerevancheerd voor de midweekse bekernederlaag tegen Feyenoord. De Limburgse formatie kwam in het thuisduel met sc Heerenveen al vroeg op achterstand, maar de manschappen van trainer Sjors Ultee toonden de nodige veerkracht (2-1). Dankzij de winst op eigen veld pakt Fortuna zeer belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. Sven Botman was de schlemiel bij Heerenveen door een kwartier voor tijd een eigen doelpunt aan te tekenen.

Heerenveen begon furieus aan de ontmoeting in Zuid-Limburg, wat al na zes minuten leidde tot de openingstreffer. Joey Veerman stuurde de snelle Mitchell van Bergen weg met een uitgekiende steekbal en laatstgenoemde schoof de bal uiteindelijk op beheerste wijze langs doelman Alexei Koselev.

Aanvalsleider Jens Odgaard schoot kort daarna net naast, terwijl Rodney Kongolo een kopbal net over het doel zag verdwijnen. Er viel al snel weer een doelpunt, al was dat wel aan de andere kant. Kongolo gaf de bal onbedoeld mee aan Felix Passlack, die de bal vervolgens in de verre hoek krulde.

Fortuna kreeg vleugels door de snelle gelijkmaker op eigen veld en ging nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong. Mark Diemers had een groot aandeel in het aanvalsspel van de Limburgers. Zijn strakke voorzet werd nog weggewerkt door de Heerenveense defensie.

Uit de rebound kreeg Tesfaldet Tekie de bal voor de voeten. Zijn inzet ging echter hoog over het doel van Filip Bednarek. Vitalie Damashkan ging luttele minuten alleen op het doel af van de Friezen, maar de Fortuna-aanvaller werd teruggefloten wegens buitenspel.

Flinke tegenslag was er voor Fortuna kort voor het rustsignaal. Rechtsback Martin Angha had last van duizeligheid en ging aangeslagen naar de kant. Clint Essers was in de slotminuut van de eerste helft zijn vervanger.

Diemers nam ook in de tweede helft Fortuna bij de hand. Zijn vrije trap in de 47ste minuut verdween net over het doel van Heerenveen. Er was even schrik bij de thuisclub toen Damashkan na een uur spelen een blessurebehandeling nodig had. De aanvaller hoefde echter niet gewisseld te worden.

Twintig minuten voor tijd gingen Odgaard en Kongolo, die in de eerste helft goede kansen om zeep hielden, naar de kant bij de bezoekende formatie. Slechts twee minuten later sloeg het noodlot toe voor Heerenveen. Botman werkte de bal op ongelukkige wijze achter zijn eigen doelman.

Deze klap kwam de ploeg van trainer Johnny Janssen in het restant van de wedstrijd niet meer te boven. Ver in blessuretijd kopte de geheel vrijstaande invaller Rune Espejord de bal nog tegen de paal, maar verder liet Fortuna het niet meer komen.

Fortuna Sittard

2 - 1

sc Heerenveen

15' Passlack
74' Botman (ed)
  6' v. Bergen
 
Gele kaart: Dammers, Ciss, Karjalainen, (Fortuna Sittard), v. Rhijn, Dresevic, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8.371
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Angha (Essers/45)
Ninaj
Dammers
Cox
Passlack
Tekie
Carbonell (Fernandes/67)
Ciss
Damascan (Karjalainen/81)
Diemers
  Bednarek
v. Rhijn
Dresevic
Botman
Floranus
Kongolo (Bruijn/72)
Faik (Halilovic/81)
J. Veerman
v. Bergen
Odgaard (Espejord/72)
Ejuke

Uitslag VVV-Venlo - FC Utrecht

FC Utrecht is op bezoek bij VVV-Venlo niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. Beide doelpunten vielen uit een penalty.

Na een eerste helft waarin weinig te genieten viel kwam VVV vlak na rust op voorsprong toen het na hands van Klaiber een stafschop kreeg die vervolgens door Darfalou benut werd. Aan de andere kant kreeg later in de wedstrijd Utrecht een penalty maar die door Gustafson werd gemist. De VAR oordeelde echter dat keeper Kirschbaum wat te vroeg had bewogen. In de herkansing was het vervolgens wel raak.

VVV-Venlo

1 - 1

FC Utrecht

 51' Darfalou(pen)    81' Gustafson (pen)
 
 Gele kaart: Sinclair, (VVV-Venlo),
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.265
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Kum
R.Janssen
Bruns (S.Janssen/74)
Post
v.Ooijen (Opoku/81)
Wright
Darfalou
Sinclair
  Zoet
Klaiber
v.d.Maarel (Maher/60)
Hoogma
Guwara
Gustafson
v.d.Streek
Emanuelson
Cerný (Ramselaar/ 60)
Abass (Bahebeck/60)
Peterson

Van der Poel met overmacht naar derde WK-titel

Mathieu van der Poel is zondag voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen veldrijden geworden. In het Zwitserse Dübendorf kwam de 25-jarige veldrijder met grote voorsprong solo over de finish. Het zilver was verrassend voor de Brit Tom Pidcock. De Belg Toon Aerts won het brons.

Mathieu van der Poel door de Zwitserse modder (Pro Shots / SIPA USA)
Mathieu van der Poel door de Zwitserse modder (Pro Shots / SIPA USA)

Van der Poel nam vanaf de start direct de leiding in de wedstrijd. De Belg Toon Aerts probeerde te volgen maar moest al snel afhaken. Bij het ingaan van de tweede ronde had de wereldkampioen van 2015 en 2019 een voorsprong van twaalf seconden op de Belg. In die tweede ronde groeide de voorsprong tot bijna vijftig seconden. Aerts had inmiddels gezelschap gekregen van Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en de Brit Tom Pidcock.

Halverwege reed Van der Poel onbedreigd op de eerste plaats. Daarachter was het Pidcock, de Brit was weggereden bij zijn medevluchters en had vijftien seconden voorsprong genomen. Iserbyt had een klap van de hamer gekregen en zakte weg.

Na ruim 68 minuten wedstrijd kwam Van der Poel als nieuwe wereldkampioen over de finish. De pas 20-jarige Pidcock werd verrassend tweede. Aerts had drievoudig wereldkampioen Van Aert afgeschud kwam als derde over de streep.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Tom Pidcock (GBR)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Wout van Aert (BEL)
5. Laurens Sweeck (BEL)
6. Michael Vanthourenhout (BEL)
7. Corné van Kessel (NED)
8. Tim Merlier (BEL)
9. Quinten Hermans (BEL)
10. Eli Iserbyt (BEL)

SkiŽr Pinturault wint reuzenslalom in Garmisch-Partenkirchen

Alpineskiër Alexis Pinturault heeft de World Cup-reuzenslalom in Garmisch-Partenkirchen gewonnen. Op de Kandahar 2-piste - de Kandahar 1 wordt gebruikt voor de afdaling - was de Fransman in de vijfde reuzenslalom van het seizoen net de beste na een mooie wedstrijd.

Het was spannend na de eerste run, waarin Loïc Meillard de snelste was. Op slechts 0,08 seconden van de Zwitser volgde de Noor Henrik Kristoffersen, met vijf honderdsten achter hem zijn landgenoot Leif Kristian Nestvold-Haugen. Ook de Fransman Alexis Pinturault (+0,18) en de Sloveen Zan Kranjec (+0,22) zaten er nog bovenop, terwijl met Victor Muffat-Jeandet (+0,43), Mathieu Faivre (+0,55) en Aleksander Aamodt Kilde (+0,57) de gehele top-8 nog wel een podiumkans had.

Met de top-8 in aantocht was de leiding in handen van de Kroaat Filip Zubcic, die na de eerste run negende stond en zijn positie dus minstens consolideerde. Kilde kwam 0,19 tellen achter Zubcic terecht, Faivre zelfs meer dan een seconde en ook Muffat-Jeandet haalde het niet. Kranjec kwam met 0,17 seconden achterstand vlak voor Kilde in de ranglijst, maar Zubcic stond zo nog altijd op één, tot Pinturault 0,35 seconden onder zijn tijd door wist te duiken.

Nestvold-Haugen kwam 0,24 tekort en nestelde zich op de tweede plek, met nog twee man te gaan. Kristoffersen kende geen beste run en viel vijf plekken terug, waarna het aan Meillard was. De Zwitser zette een prima run neer, maar het was niet genoeg: met 0,16 seconden achterstand eindigde hij achter Pinturault en voor Nestvold-Haugen als tweede, waardoor de Fransman net als in 2013 de winst pakte.

Uitslag Willem II - Heracles Almelo

Willem II heeft zondag met 1-0 gewonnen van Heracles Almelo. De ploeg van Adrie Koster wist drie punten uit het vuur te slepen dankzij een treffer van Sebastian Holmén, die zijn eerste doelpunt voor de Tilburgers maakte. Door de zege verstevigt Willem II de vierde plek en heeft het vier punten voorsprong op PSV, dat zondag nog in actie komt tegen Ajax. Volgende week staat een duel tussen PSV en Willem II op het programma. Heracles blijft op de tiende plek in de Eredivisie steken.

Snel in de eerste helft moest Kevin Blom de wedstrijd even stilleggen. De scheidsrechter moest met een kuitblessure naar de kant en werd vervangen door vierde official Robin Hensgens, die zodoende zijn debuut maakte in de Eredivisie. Halverwege de eerste helft viel het eerste doelpunt te noteren. Nadat Dries Saddiki met zijn prachtige omhaal het aluminium trof, bleef de bal nabij het vijandelijke doel hangen. Holmén kon vervolgens van dichtbij de openingstreffer voor zijn rekening nemen: 1-0.

Heracles liet zich echter niet van de wijs brengen en kon rap op gelijke hoogte komen. Mauro Júnior veroverde in de opbouw bij Willem II de bal en schoot vervolgens hard richting het doel van Michael Woud, een poging die de lat raakte. Willem II bracht het laatste wapenfeit in een vermakelijke eerste helft. Ché Nunnely leek zijn ploeg vlak voor rust de 2-0 te bezorgen, maar doelman Janis Blaswich wist het schot met behulp van de paal te keren.

De Tilburgers kwamen goed uit de kleedkamer en begonnen sterk aan het tweede bedrijf, maar de kansjes werden niet verzilverd. Aan de andere kant van het veld was Cyriel Dessers de gevaarlijkste man, maar de aanvaller kon eveneens niet tot scoren komen. Met het einde van de wedstrijd in zicht zette Heracles nog aan, maar enorme kansen bleven uit. Ook in de vijf minuten extra tijd kon het bezoek weinig klaarspelen, waardoor Willem II de drie punten pakte.

Willem II

1 - 0

Heracles Almelo

 26' Holmén    
 
 Gele kaart: , Merkel, Kiomourtzoglou, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.417
Arbiter: Blom (Hensgens/10)
 
Opstelling:   Opstelling:
Woud
Dankerlui
Holmén
Peters
Heerkens
Saddiki
Ndayishimiye (Vrousai/90 3)
Llonch
Nunnely
Pavlidis (Gladon/88)
Köhlert
  Blaswich
Breukers
Pröpper (Rossmann/73)
Knoester
Hardeveld
v.d.Water (Dos Santos/57)
Merkel
Mauro Júnior (Bijleveld/79)
Kiomourtzoglou
Cijntje
Dessers

Snowboarders Van der Velden en Peperkamp in top-6 op slopestyle

In het Amerikaanse skioord Mammoth Mountain is de World Cup voor de freestyleskiërs en snowboarders aldaar afgesloten. Op zaterdagavond (Nederlandse tijd) gingen de snowboarders de slopestylepiste af, terwijl de freestyleskiërs de halfpipe in doken.

Snowboarden - slopestyle mannen
Niek van der Velden plaatste zich als tweede voor de finale, maar daarin kwam het er net niet helemaal uit: met 70,31 punten in zijn eerste run eindigde hij als vijfde. De winst ging naar de Amerikaan Dusty Henricksen, met onder meer een front double 900 indy, cab double 1260 nosegrab en back triple 1440 mute, goed voor 84,51 punten en de winst. De Japanner Ryoma Kimata werd met 83,83 punten tweede, voor de Amerikaan Justus Henkes (79,56).

Dusty Henricksen

Snowboarden - slopestyle vrouwen
De nog maar 15-jarige Melissa Peperkamp, onlangs goed voor zilver en brons op de Jeugd Olympische Winterspelen, was met afstand de jongste in de finale, maar met de 57,66 punten in haar eerste run hield ze zich met een zesde plek keurig staande. De winst ging naar de ervaren Amerikaanse Jamie Anderson, die tot 83,40 punten kwam met onder meer een back 540 mute, cab 540 indy en front 720 mute. De Canadese Laurie Blouin (76,16) werd tweede, de Britse Katie Ormerod (75,83) completeerde het podium.

Jamie Anderson

Freestyleskiën - halfpipe mannen
Bepaald niet voor het eerst gooide Aaron Blunck weer eens een lekkere run neer in de halfpipe, waar alle drie zijn runs beter waren dan de beste run van nummer twee Noah Bowman uit Canada (88,60). De Amerikaanse wereldkampioen scoorde het best in zijn derde run, waarin hij tot maar liefst 97,20 punten kwam. Zijn landgenoot Lyman Currier maakte het podium compleet met 88,20 punten.

Aaron Blunck

Freestyleskiën - halfpipe vrouwen
De Canadese olympisch kampioene en dubbel X Games-winnares Cassie Sharpe was weer eens de beste en met 90,00 punten in haar eerste run verzekerde ze zich gelijk al van de winst. De jonge Russische Valeriya Demidova kwam nog in de buurt met 89,00 punten in haar tweede run, terwijl Rachael Karker met 88,00 punten zorgde voor een tweede Canadese dame op het podium.

Cassie Sharpe

Veldrijder Nys pakt WK-titel bij junioren, Norbert-Riberolle wint bij beloften

Op de tweede dag van het WK veldrijden moet Nederland het voorlopig zonder medailles stellen. De Belg Thibau Nys, zoon van de voormalig veldrijder Sven, werd wereldkampioen bij de junioren. Bij de beloftevrouwen ging de titel naar de Française Marion Norbert-Riberolle. Om 14.35 uur gaat de wedstrijd bij de elite mannen van start.

Met overwinningen in vijf van de zes wereldbekerwedstrijden was Nys de grote favoriet voor de titel bij de junioren. De 17-jarige Belg maakte die favorietenrol volledig waar. Ook de andere twee podiumplaatsen werden ingenomen door Belgen. Lennert Belmans werd tweede. Op de derde plaats eindigde Emiel Verstrynge. Beste Nederlander was Tibor del Grosso op plaats vijf.

In de wedstrijd voor vrouwen onder 23-jaar reed Norbert-Riberolle al vroeg weg bij haar concurrenten. De 21-jarige Française was duidelijk de beste en reed onbedreigd naar de wereldtitel. Op grote afstand werd de jonge Blanka Vas uit Hongarije tweede, voor de Britse Anna Kay op plaats drie. Nederland kon op het door regen zwaar geworden parcours geen aanspraak maken op het podium. Manon Bakker was beste Nederlandse en finishte als vijfde. Inge van der Heijden, wereldkampioen van 2019, eindigde één plaats achter haar landgenote.

Uitslag junoren
1. Thibau Nys (BEL)
2. Lennert Belmans (BEL)
3. Emiel Verstrynge (BEL)
4. Dario Lillo (ZWI)
5. Tibor del Grosso (NED)
6. Marco Brenner (DUI)
7. Jente Michels (BEL)
8. Florian Richard Andrade (FRA)
9. Rory McGuire (GBR)
10. Andrew Strohmeyer (USA)

Uitslag beloften
1. Marion Norbert-Riberolle (FRA)
2. Blanka Kata Vas (HON)
3. Anna Kay (GBR)
4. Katie Clouse (USA)
5. Manon Bakker (NED)
6. Inge van der Heijden (NED)
7. Francesca Baroni (ITA)
8. Sara Casasola (ITA)
9. Ruby West (CAN)
10. Noemi Rüegg (ZWI)

Djokovic wint voor achtste maal Australian Open

Novak Djokovic heeft voor de achtste maal in zijn loopbaan de Australian Open gewonnen. In de finale versloeg hij de Oostenrijker Dominic Thiem met  6-4,4-6, 2-6,6-3 en 6-4.

In de eerste set stond Thiem in al zijn eerste servicegames onder druk. Hij wist nog wel van 1-4 terug te komen tot 4-4, maar op het eerste setpunt van Djokovic sloeg hij een dubbele fout.

Thiem ging beter spelen en kreeg een vroege break 'cadeau' na een dubbele fout van zijn tegenstander in het tweede bedrijf. De Serviër kwam nog terug tot 4-4,maar incasseerde direct daarna de beslissende break. In het derde bedrijf was Thiem ook de betere speler en hij trok de setwinst naar zich toe.

In de vierde set was Djokovic echter weer bij de les. Hij brak Thiem op 4-3 en pakte de setwinst binnen via een lovegame. Mede door onnodige fouten verloor Thiem zijn service in de vijfde set op 1-1. Djokovic overleefde vervolgens twee breakpoints en hield daarna stand en op zijn eerste matchpunt trok hij de partij naar zich toe.

Door zijn overwinning is Djokovic vanaf morgen weer eerste op de wereldranglijst. Die plek neemt hij over van Rafael Nadal die in de kwartfinales van Thiem verloor.

Soros: 'Zuckerberg moet weg als baas van Facebook'

Miljardair George Soros heeft opgeroepen om Facebookbaas Mark Zuckerberg en zijn rechterhand Sheryl Sandberg af te zetten. Soros beschuldigt hen ironisch van 'winstmaximalisatie zonder rekening te houden met eventuele gevolgen.'


George Soros, al jaren politiek actief (Foto: Matthew Cavanaugh/Getty Images)

"Zuckerberg en Sandberg volgen slechts één filosofie: winst maximaliseren, ongeacht de gevolgen", aldus een ontketende Soros in Amerikaans dagblad New York Times. Hoewel de critici van Soros die exacte woorden misschien zouden gebruiken om de Hongaarse 'filantroop' te beschrijven, bedoelde Soros het deze keer als een vernietigende veroordeling.

Soros wil niet alleen dat Zuckerberg en Sandberg uit hun positie worden ontzet, hij wil dat "zij die valse informatie verspreiden zwaarder worden gestraft". "Facebook moet worden behandeld als een uitgever, niet als een online platform en moet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud die op zijn site verschijnt."

Een nobel streven, ware het niet dat Soros zijn ware aard niet kon verstoppen en de echte reden van zijn tirade tegen Facebook naar het oppervlak kwam.

Lees ook: Soros pompt één miljard in wereldwijd educatienetwerk

"Facebook zal Trump helpen herkozen te worden en als tegenprestatie zal Trump Facebook beschermen tegen aanvallen van toezichthouders en de media", aldus de miljardair die zelf verdacht wordt van het steunen van vele online activistische media in zijn persoonlijke strijd tegen alles wat niet in zijn Hongaarse straatje valt.

Soros, die inmiddels miljoenen in campagnefondsen van Democratische kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 heeft gestort, vindt dat Facebook tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen selectief Donald Trump tijdens zijn campagne heeft geholpen. Dat Facebook eenzelfde aanbod door de Democratische kandidaat Hillary Clinton afgewezen zag worden, lijkt de hoogbejaarde 'filantroop' gemakshalve te vergeten.


Eenzijdige berichtgeving door Facebook? (Foto:  Chip Somodevilla/Getty Images)

'Zwarte Woensdag'
Soros heeft Facebook sinds 2018 in het vizier, toen hij het platform samen met Google beschuldigde als een "bedreiging voor de samenleving." Hij beweerde dat Facebook opzettelijk gebruikers verslaafd maakte en dat de timing van zijn aan- en verkoop van aandelen in het bedrijf puur bedoeld was om geld te verdienen. Iets waar de Hongaarse beursspeculant toch weinig kritiek op zou moeten hebben.

Toen Facebook wraak nam door een PR-bedrijf in te huren om de miljardair in diskrediet te brengen, bracht hij het grote geschut naar voren en eiste dat het Amerikaanse Congres de sociale media-kolos moest reguleren.

Tijdens zijn leven als speculant zou Soros bekendstaan als de 'man die de 'Bank of England' op zijn knieën bracht' door zwaar te gokken op een neergang van de Britse pond, een dag die bekend staat als 'Zwarte Woensdag.' Soros wist miljarden te verdienen met het gokken op de neergang van valuta, vooral die van armere landen zoals Thailand. Critici, zoals de president van Maleisië, zeggen dat zijn manier van werken deze neergang juist in gang zet en kwetsbare valuta zo laat crashen.

Met de dreiging van Trump's herverkiezing is Soros zijn laatste veldslag tegen Facebook ingegaan.

÷zyakup komt in andere wereld terecht

Oguzhan Özyakup luisterde zaterdag zijn vuurdoop voor Feyenoord tegen FC Emmen (3-0) op met een doelpunt na 93 seconden. Nog nooit eerder scoorde een Feyenoord-debutant zo snel in de Eredivisie. Özyakup wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van het Turkse Besiktas en dat was voor de middenvelder in sportief opzicht al een opluchting. Na zijn opvallende debuut was de Turks international helemaal in de wolken.

"Het was vandaag de verjaardag van mijn moeder. Ik ben na jaren voor het eerst met haar op haar verjaardag. Wás, moet ik zeggen: ik heb vanochtend met haar ontbeten. Het is een leuk begin, de wedstrijd ging op zich wel goed", vertelde Özyakup in gesprek met FOX Sports.

"Ik voel me opgelucht sinds ik hier ben, bij mijn ouders en vrienden die ik echt heb gemist. Ik ga weer met plezier naar de trainingen en heb weer de wil om te voetballen. Ik heb rust in mijn hoofd en dat betaalt zich uit vandaag. Ik ben serieus blij dat ik zo goed ben begonnen."

Het is voor Özyakup een vreemde gewaarwording om weer in Nederland te zijn. "Ik ben sinds mijn vijftiende niet meer in Nederland en woon sindsdien alleen. Dan voelt het toch wel goed dat ik weer met mijn ouders kan ontbijten en door mijn vrienden naar het stadion kan worden gebracht."

"In Turkije moet je ook bij thuiswedstrijden een avond voor de wedstrijd op de club slapen." Özyakup, die in Zaandam geboren is, kon dit seizoen niet op veel speeltijd rekenen bij Besiktas, waarvoor hij sinds de zomer van 2012 tot 268 officiële wedstrijden kwam.

De rechtspoot doorliep een deel van de jeugdopleiding van AZ en Arsenal en maakte zijn debuut als prof bij de Engelse club Hij vertrok na twee duels in de hoofdmacht van Arsenal 7,5 jaar geleden naar Besiktas.

Wildcardhelden verliezen finale op Australian Open

Tennissers Rajeev Ram (USA) en Joe Salisbury (GBR) hebben op de Australian Open de titel gepakt in het herendubbel. In de finale was het duo te sterk voor de Australische wildcardhelden Max Purcell en Luke Saville: 6-4, 6-2.

Purcell en Saville kenden een droomtoernooi, waarin ze onder meer wonnen van de Nederlander Jean-Julien Rojer en zijn Roemeense kompaan Horia Tecau. In de halve finales klopten ze de als vierde geplaatste Kroaat Ivan Dodig en de Slowaak Filip Polasek, maar tegen Ram en Salisbury was het sprookje voorbij. Ram won vorig jaar in Melbourne het gemengd dubbelspel met de Tsjechische Barbora Krejcikova, voor Salisbury is het zijn eerste Grand Slam-titel.

Bij de dames ging de titel naar de Hongaarse Timea Babos en de Française Kristina Mladenovic, die het toernooi in 2018 ook al wonnen en vorig jaar de finale verloren. De regerend Roland Garros-kampioenen, als tweede geplaatst, waren in een eenzijdige finale veel te sterk voor de nummers één van de plaatsingslijst: de Taiwanese Hsieh Su-wei en de Tsjechische Barbora Strycova, die met 6-2, 6-1 duidelijk geklopt werden. Hsieh neemt wel de eerste plek op de wereldranglijst bij de dubbels over van haar partner.

Net als vorig jaar stond Krejcikova in de finale van het gemengd dubbelspel en ook nu leverde dat succes op. Dit keer speelde de Tsjechische met de Kroaat Nikola Mektic, waarmee ze het tegen Bethanie Mattek-Sands (USA) en Jamie Murray (GBR) tot een supertiebreak lieten komen. Daarin waren Krejcikova en Mektic véél te sterk en dus Mektic' eerste Grand Slam-titel - en de vijfde voor Krejcikova - een feit: 5-7, 6-4 [10-1].

'Juventus gaat bod uitbrengen van 178,5 miljoen euro op Van Dijk'

Juventus is achter de schermen bezig om een fiks bod op Virgil van Dijk voor te bereiden, zo verzekert The Sun zondag. Hoewel het boulevardblad wereldwijd een bedenkelijke reputatie heeft, wordt de publicatie gretig door andere media in Engeland gedeeld. De topclub uit Italië zou namelijk het dubbele van het aankoopbedrag van de 28-jarige Nederlander in januari 2018 willen bieden.

Van Dijk maakte voor 84,5 miljoen euro de overstap van Southampton naar Liverpool en groeide destijds uit tot de duurste verdediger ter wereld. Dat record werd een half jaar geleden gebroken door Harry Maguire, die voor bijna 88 miljoen euro van Leicester City naar Manchester United ging. Juventus is naar verluidt van zins om Liverpool een formeel voorstel van 178,5 miljoen euro voor Van Dijk te doen.

Van Dijk is sinds zijn transfer naar Anfield tot dé, of een van de, beste centrumverdedigers ter wereld uitgegroeid. The Sun stelt dat Juventus de kans aanwezig acht dat de Oranje-international na dit seizoen een nieuwe uitdaging wil aangaan. Liverpool won in het voorbije kalenderjaar immers de Champions League, de Europese Super Cup en het WK voor clubteams.

De eerste landstitel sinds 1990 kan Liverpool dit seizoen niet meer ontgaan. Liverpool won zaterdag met 4-0 van Southampton en heeft nu een voorsprong van liefst 22 punten op Manchester City, dat nog bij Tottenham Hotspur moet spelen.

De kans is bijzonder klein dat Liverpool afscheid wil nemen van de Nederlander, die vorig jaar als tweede eindigde in de verkiezing om de Ballon d'Or en in 106 duels in alle competities voor the Reds goed was voor 11 doelpunten.

Engelse media verzekerden enkele maanden geleden dat Van Dijk en Liverpool een nieuw én sterk verbeterd contract tot de zomer van 2025 waren overeengekomen, à 225.000 euro per week, maar dit werd al snel door de verdediger ontkracht.

De ex-speler van Willem II, FC Groningen, Celtic en Southampton staat momenteel, tot medio 2023, voor circa 140.000 euro per week op de loonlijst van Liverpool.

Inbrekers 'volgens het boekje' opgepakt in Raamsdonksveer

De politie in Raamsdonksveer heeft zondagmorgen drie inbrekers aangehouden. De aanhouding verliep volgens de politie 'volgens het boekje.'

Zaterdag om 23.55 uur kregen meerdere politie-eenheden, waaronder een hondengeleider, de opdracht te gaan naar de Benraatshoef. Een getuige meldde dat hij had gezien dat drie mannen een raam van een woning open braken en naar binnen gingen. De agenten omsingelden de woning en de hond werd uit zijn kooi gehaald. Op de eerste verdieping zagen de agenten de inbrekers lopen.

Toen iedereen klaar stond riep de hondengeleider op niet mis te verstane wijze dat de woning omsingeld was en dat de inbrekers zich moesten vertonen. Direct daarop blafte de diensthond luid. Nadat het bevel nog een keer gegeven was vergezeld van geblaf van de hond verschenen de inbrekers met hun handen omhoog voor de ramen. Ze werden gesommeerd naar beneden te komen en werden ze aangehouden.

De inbrekers kwam alle drie uit de Randstad, een 21-jarige man uit Rijswijk en twee mannen uit ’s-Gravenhage van 25 en 27 jaar. Het drietal is ingesloten in het politiebureau. 

MogulskiŽrs Kingsbury en Laffont winnen weer

De World Cup voor de mogulskiërs is niet echt spannend. In het Canadese Calgary gingen de heren en dames zaterdagavond van de buckelpiste en voor de zoveelste keer ging de winst naar legende en thuisheld Mikael Kingsbury en de Française Perrine Laffont.

Kingsbury buckelde en sprong 89,09 punten bij elkaar in de finale, waardoor zijn erelijst weer wat groeit: in de laatste 33 World Cup-wedstrijden eindigde hij zes keer als tweede, één keer per ongeluk als vijfde en de rest won hij, waarbij hij in zijn carrière in 104 wedstrijden nu 60 zeges en 86 podiumplekken heeft. De jonge Zweed Walter Wallberg werd met 85,10 punten tweede, voor de 84,19 van de Kazachse veteraan Dmitriy Reikherd.

Mikael Kingsbury

Laffont won de eerste vier World Cup-wedstrijden van het seizoen en aan die reeks kwam ook in Calgary nog geen einde. De Française sprokkelde 81,22 punten bij elkaar en klopte de ervaren Yuliya Galysheva uit Kazachstan nipt (80,69), terwijl de Canadese Justine Dufour-Lapointe met 79,94 punten welgeteld 0,05 punten meer kreeg dan de Australische Jakara Anthony.

Perrine Laffont

Skiester Brignone wint super-G na dagen slecht weer

In het Russische skioord Rosa Khutor, waar in 2014 het alpineskiën tijdens de Olympische Spelen werd gehouden, is zondag dan eindelijk actie te zien geweest tijdens het World Cup-weekeinde aldaar. De drie afdalingstrainingen eerder in de week werden wegens hevige sneeuwval allemaal afgelast en daardoor ook de afdaling van zaterdag, maar zondag ging de super-G gelukkig wél door.

Bij afwezigheid van World Cup-leidster Mikaela Shiffrin hoopte de Italiaanse nummer twee Federica Brignone flink in te kunnen lopen, dus het afgelasten van de afdaling was een domper voor haar. Op de super-G kan ze echter ook prima uit de voeten, beter zelfs, en dus was er nog wel een prima kans om alsnog de nodige punten terug te pakken op de afwezige Shiffrin.

De Oostenrijkse Stephanie Venier opende het bal met een prima run, waar de Zwitserse Corinne Suter wel 0,13 seconden onderdoor dook. Daar bleef het vrij lang bij, tot Brignone als dertiende de piste betrad. De Italiaanse was in het eerste stuk erg snel, leverde halverwege even wat in, maar was aan de finish toch 0,42 seconden sneller dan Suter.

Brignone's altijd aanvallende landgenote Sofia Goggia vormde bijna gelijk daarna een forse bedreiging, maar zij bleef op 0,20 seconden steken. Joana Hählen uit Zwitserland ging ondanks een paar fouten erg rap en eindigde op 0,34 tellen op de derde plek, voor Suter en Venier. Brignone pakt dus de maximale score en loopt zo in op Shiffrin, hoewel het verschil nog altijd erg groot is.

NBA: Damian Lillard blijft voortrazen

De afgelopen week was de NBA volledig in de ban van het overlijden van Kobe Bryant. Deze schaduw zal de rest van het seizoen over de sport blijven hangen. Er is hierdoor weinig aandacht geweest voor de wedstrijden die gewoon doorgespeeld werden. Damian Lillard is namens de Portland Trail Blazers bezig aan een uitzonderlijke reeks wedstrijden. Tegen de Utah Jazz was Lillard goed voor 51 punten in een 124 – 107 overwinning.

De Portland Trail Blazers zijn de afgelopen jaren één van de topploegen in de Western Conference. Achter de ongenaakbare Golden State Warriors waren de Trail Blazers altijd een gevaarlijke outsider. Zes jaar op rij haalde de ploeg uit Oregon de play-offs en afgelopen seizoen stonden de Trail Blazers in de finale van de play-offs in het westen.

Dit seizoen kende Portland, vooral door blessureleed, een bijzonder stroeve start. Halverwege het seizoen stond de ploeg buiten de play-off plaatsen, met alleen nog een realistische kans op de achtste plaats. Ook de Memphis Grizzlies en de San Antonio Spurs maken nadrukkelijk aanspraak op deze positie. De New Orleans Pelicans, met een eindelijk fitte Zion Williamson en in mindere mate de Phoenix Suns azen ook op deze positie.

Op 20 januari speelden de Trail Blazers tegen de Golden State Warriors. Ook CJ McCollum zat in de ziekenboeg van Portland en Lillard besloot dat hij de wedstrijd praktisch in zijn eentje moest winnen. Lillard maakte 61 punten en het werd het begin van een historische reeks wedstrijden. In de wedstrijden die volgden maakte Lillard 47, 50, 36 en 48 punten. Daar komt nu dus een 51-punts wedstrijd tegen Utah bij. Vijf van deze zes wedstrijden werden gewonnen. Naast bijna vijftig punten gemiddeld per wedstrijd deelt Lillard in deze reeks ook tien assists per wedstrijd uit en is hij goed voor acht driepunters per wedstrijd.

Tegen de Jazz trof Portland een sterke tegenstander. Lang ging de wedstrijd gelijk op, maar met een reeks driepunters en drives naar de basket wist Lillard het verzet van Utah te breken. In het vierde kwart mocht de guard nog even het veld op, hij werd begeleid door het publiek dat “MVP” scandeerde.

Door de overwinning komt de achtste plaats in het westen nadrukkelijk in zicht voor Portland. Memphis heeft nog maar één zege minder, met één wedstrijd minder gespeeld.

Highlights Blazers - Jazz. Bron: Portland Trail Blazers

San Antonio blijft ook in de race voor de achtste plaats. De Spurs wonnen met 114 – 90 van de Charlotte Hornets. Als San Antonio er niet in slaagt zich voor de play-offs te plaatsen, zou dit voor het eerst sinds 1997 zijn. DeMar DeRozan werd met 24 punten topscorer bij San Antonio, gevolgd door de Oostenrijkse center Jakob Poeltl die 17 punten maakte.

Boston won een topwedstrijd in het oosten tegen de Philadelphia 76ers. De Celtics speelden zonder Kemba Walker, maar de ploeg heeft een brede selectie met veel spelers die op meerdere posities uit de voeten kunnen. Marcus Smart startte als point guard.

De Celtics wonnen de wedstrijd tamelijk probleemloos met 116 – 95. Jaylen Brown maakte 32 punten voor Boston.

Philadelphia wist niet te profiteren van de enige zwakte in de selectie van Boston, de center-positie. Joel Embiid speelde een bijzonder zwakke partij. De Kameroenees miste tien van zijn elf schoten en eindigde met elf punten.

Uitslagen:

Los Angeles Clippers – Minnesota Timberwolves 118 – 106
Indiana Pacers – New York Knicks 85 – 92
Orlando Magic – Miami Heat 89 – 102
Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors 112 – 131
Washington Wizards – Brooklyn Nets 113 – 107
Boston Celtics – Philadelphia 76ers 116 – 95
Dallas Mavericks – Atlanta Hawks 123 – 100
San Antonio Spurs – Charlotte Hornets 114 – 90
Sacramento Kings – Los Angeles Lakers 113 – 129
Portland Trail Blazers – Utah Jazz 124 - 107

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 41 – 7
Toronto Raptors 35 – 14
Miami Heat 33 – 15
Boston Celtics 33 – 15
Indiana Pacers 31 – 18
Philadelphia 76ers 31 – 19
Brooklyn Nets 21 – 27
Orlando Magic 21 – 28
Chicago Bulls 19 – 32
Washington Wizards 17 – 31
Detroit Pistons 17 – 33
Charlotte Hornets 16 – 33
New York Knicks 14 - 36
Cleveland Cavaliers 13 – 37
Atlanta Hawks 13 - 37

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 37 – 11
Denver Nuggets 34 - 15
Los Angeles Clippers 34 – 15
Utah Jazz 32 – 17
Houston Rockets 30 – 18
Dallas Mavericks 30 - 19
Oklahoma City Thunder 30 – 20
Memphis Grizzlies 24 – 25
Portland Trail Blazers 23 - 27
San Antonio Spurs 22 - 26
Phoenix Suns 20 – 28
New Orleans Pelicans 20 - 29
Sacramento Kings  18 - 31
Minnesota Timberwolves 15 – 33
Golden State Warriors 11 - 39

Fun met Funda #183 - Voor het echte campinglevengevoel

In het populaire Fun met Funda topic op het Forum werden we gewezen op deze nogal opmerkelijke woning in Noordseschut. Om de makelaar te citeren: "hal/entree, woonkamer met vaste kasten en houtkachel, dichte keuken met vaste kastruimte, kelder en achterom, badkamer met toilet, wastafel en ligbad welke buitenom bereikbaar zijn. Vanuit de woonkamer de trapopgang naar de verdieping met overloop 4 slaapkamers, meerdere vaste kasten en een wastafel. De fraai aangelegde tuin, welke u via achterom kunt bereiken, is voorzien van een vijver met waterval en meerdere zitjes."

Voor het echte campinglevengevoel moet je dus in Noordseschut zijn. Voor nog geen 140.000 euro is dit 'pareltje' voor jou!

Voor het echte campinglevengevoel  (Foto: Funda)
Voor het echte campinglevengevoel (Foto: Funda)

Op wintersport? ZonnebrandcrŤme mee!

Het zit niet mee voor de wintersporters dit jaar. Al maanden is het in de Alpen zachter dan normaal en valt de hoeveelheid sneeuw tegen. Ook in februari houdt het zachte weer aan en blijft het vaak droog. Slecht nieuws dus voor wie in de voorjaarsvakantie op wintersport gaat.

In de eerste week van februari zit de wind vaak in de west- of noordwesthoek. Hierdoor weten sneeuwzones de Alpen te bereiken. Vooral in Oostenrijk kan een mooie laag verse sneeuw vallen. In het westen en zeker het zuiden van de Alpen valt weinig sneeuw. Al gauw breekt een rustige periode aan en die kan wekenlang duren. Daarbij is de kans op sneeuw klein en is het meestal zonnig en zacht.

Naarmate de maand vordert zoekt de wind steeds vaker het zuiden of zuidwesten op. Voor de voorjaarsvakantie betekent dat mogelijk zeer hoge temperaturen. Het is dan zelfs niet uit te sluiten dat het in de dalen een keer 20 graden wordt!

Kwaliteit van de sneeuw in voorjaarsvakantie
Over het algemeen ligt de vorstgrens hoog. Dat betekent dat de sneeuwkwaliteit in de lage wintersportgebieden slecht kan worden. De felle februarizon helpt daarbij een handje en laat de toplaag smelten. In de lage delen ligt al weinig sneeuw. Deze gebieden zullen het moeten hebben van sneeuwkanonnen.

Ook in hoger gelegen wintersportgebieden kan de kwaliteit van de sneeuw minder worden, maar is de sneeuwgarantie duidelijk groter dan in de dalen. Het zachte weer heeft één voordeel: op het terras is het heerlijk aangenaam en ook op de pistes is het in je ski-jas warm zat. Vergeet alleen niet zonnebrandcrème mee te nemen, de zon is in februari al erg krachtig.

Een plaatje, omdat het kan, ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)
Een plaatje, omdat het kan, ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)

Schansspringer Kraft haalt uit als nieuwe World Cup-leider

De beste schansspringers ter wereld hebben de meest afgelegen World Cup-wedstrijden van het seizoen weer achter de rug. Na een etmaal reizen kwamen ze aan in het Japanse Sapporo, waar zaterdag en zondag gesprongen werd. Na Yukiya Sato's zege van zaterdag was het een dag later de beurt aan de wat meer bekende toppers, alvorens het hele circus op maandag weer terugkeert naar Europa.

Stefan Kraft nam zaterdag de World Cup-leiding over van Karl Geiger en de Oostenrijker wilde dat meteen even kracht bij gaan zetten: in de eerste ronde haalde hij hard uit en sprong hij naar een ruime voorsprong op de drie andere grote mannen van dit seizoen, de Poolse Vierschansenwinnaar Dawid Kubacki, Geiger en regerend World Cup-kampioen Ryoyu Kobayashi.

Met een geweldige sprong nam Stephan Leyhe, achtste na ronde één, de leiding in handen en die hield hij vast tot de top-4 weer op de schans verscheen. Kobayashi en Geiger kwamen er toch wat verrassend niet aan, net als Kubacki. Kraft's voorsprong was echter enorm en met een dijk van een tweede sprong verzekerde hij zich met overmacht van de overwinning, voor Leyhe en Kobayashi, die de flink naar voren springende Peter Prevc nog net achter zich kon houden.

2 gewonden bij schietincident Apeldoorn, politie zoekt getuigen

De politie is een onderzoek gestart na een melding op 1 februari rond 17.40 uur dat er geschoten zou zijn op de Zilverschoon in Apeldoorn. Hierbij raakte twee mannen gewond. De gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis en de politie is direct een groot onderzoek gestart. Zo werd gestart met een sporenonderzoek en is er reeds met enkele getuigen gesproken. 

Daarnaaast werd er gezocht naar de dader of daders; daarvoor werd ook een politiehelicopter ingezet. Dit heeft nog niet geleid tot een aanhouding. De slachtoffers zijn mannen van 18 jaar (Deventer) en 28 jaar (zonder vaste woon- of verblijfplaats). De politie vraagt getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Restaurantbezoeker opgepakt na mishandelen beveiliger

Agenten hebben in een restaurant aan de Markiezaatsweg in Bergen op Zoom een 47-jarige man uit Kortgene aangehouden. Hij zou een beveiliger van het restaurant hebben mishandeld.

De politie kwam  zaterdag rond 20.45 uur ter plaatse in het restaurant. Een grote groep van rond de 30 personen zou voor onrust hebben gezorgd. Er zou met  glas gegooid zijn en toen een beveiliger de groep aansprak werd hij mishandeld.

Op aanwijzen van de beveiliger kon de verdachte worden aangehouden. De man is overgebracht naar het politiebureau. De beveiliger heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Drietal opgepakt na veroorzaken aanrijding met gejatte BMW

De politie heeft zaterdagmiddag drie mannen aangehouden. Ze scheurden met een gestolen auto door Oosterhout en veroorzaakten daar een ernstige aanrijding. Ze renden er vandoor maar konden met hulp van getuigen aangehouden worden.

Het begon met een melding van de eigenaar van een BMW. Die was zaterdag 1 februari 2020 om 15.00 uur in Breda en had daar zijn auto geparkeerd. Op dat tijdstip miste hij zijn autosleutels. Kort daarna bleek dat ook zijn auto weg was. Nadat hij dat gemeld had aan het bureau kwam er bij het operationeel centrum een melding binnen van een ernstige aanrijding op een kruising van de Burgemeester Materlaan in Oosterhout. Een auto zou daar over de kop geslagen zijn.

Hulpdiensten spoedden zich naar die kruising. Voordat ze ter plaatse waren meldden getuigen dat uit een van de auto’s drie mannen waren weggerend de nabij gelegen woonwijk in. Meerdere politie-eenheden startten een zoekactie naar deze drie. Ook bleek toen dat de gestolen BMW bij de aanrijding betrokken was. In het andere voertuig, wat was aangereden, zat een gewonde man. Ambulancepersoneel ontfermde zich over dit slachtoffer. Hij is met spoed naar een ziekenhuis gebracht. In de woonwijk werden achter elkaar drie verdachten aangehouden, een 49-jarige man uit Dordrecht, een 41-jarige man zonder bekende woon- of verblijfplaats in Nederland en een 32-jarige man uit Breda. De verdachten zouden mogelijk tijdens hun vlucht kleding uitgetrokken hebben en die ergens in de wijk hebben achtergelaten. De politiehond heeft niets gevonden. De drie verdachten zijn aan het bureau ingesloten.

Uit de eerste conclusie blijkt dat de gestolen BMW vermoedelijk aan de verkeerde zijde van een vluchtheuvel heeft gereden vlak voordat de aanrijding ontstond. De politie onderzoekt de aanrijding en probeert ook in beeld te krijgen hoe het rijgedrag was van de bestuurder vanaf Breda richting Teteringen en in Oosterhout. Ook is het van belang om te weten wie er achter het stuur zat. 

De politie heeft daarom de volgende vragen: 

  • Wie heeft een blauwe BMW zien rijden tussen Breda en Oosterhout na zaterdag 15.00 uur?
  • Wie heeft gezien dat deze auto vanaf de Keizerstraat in Breda gestolen werd? 
  • Wie is getuige geweest van de aanrijding en heeft de mannen zien vluchten? De politie heeft al enkele getuigen gesproken. Deze hoeven niet meer te bellen.
  • Wie heeft in de woonwijk (omgeving Paterserf en Snelliusstraat) gezien dat de mannen kleding uitgetrokken hebben of wie heeft kleding zien liggen? 

Mensen die antwoorden hebben op bovengestelde vragen kunnen contact opnemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, het meldformulier op de website of via WhatsApp.

Devenyns de beste in Cadel Evans Great Ocean Road Race

Dries Devenyns heeft de Cadel Evans Great Ocean Road Race gewonnen. De 36-jarige Belg van Deceuninck-Quick-Step was in de sprint sneller dan zijn medevluchter Pavel Sivakov. Daryl Impey won in de achtervolgende groep op vier seconden van de winnaar de sprint voor de derde plaats.

De wind was behoorlijk aanwezig in de Cadel Evans Great Ocean Road Race en daar wilde sommige ploegen van profiteren. Vooral team Ineos trok de boel op de kant en dat zorgde ervoor dat er een eerste schifting kwam. Maar uiteindelijk zou alles weer samen komen in de tweede WorldTour-wedstrijd van het jaar.

Gedurende de wedstrijd waren er enkele vluchtpogingen, maar niemand geraakte weg. Toen Mitchelton-Scott op een van de klimmetjes doortrok ontstond er wel een verschil. Er zou uiteindelijk een kopgroep ontstaan van zeventien renners met behoorlijk wat renners van Mitchelton-Scott, onder meer Daryl Impey en Simon Yates. Ook de sprinters Elia Viviani en Caleb Ewan waren aanwezig in de kopgroep.

Op de laatste beklimming van de dag versnelde Yates. De sprinters moesten er af, vijf renners sloten nog aan: Keukeleire, McCarthy, Impey, Sivakov, Van Baarle en Devenyns. Er waren verschillende aanvallen in de kopgroep. Uiteindelijk wist Sivakov weg te geraken uit de kopgroep op een oplopende strook.

Devenyns kon als enige nog de sprong naar Sivakov maken, terwijl de rest bleef hangen. In de sprint legde de 36-jarige Belg Sivakov er eenvoudig op en boekte zo zijn eerste zege in een WorldTour-wedstrijd en zijn eerste zege sinds 2016, toen hij een rit won in de Ronde van Wallonië. 

In de achtergrond sprintte Impey nog naar de derde plaats, voor Keukeleire. Van Baarle was met een vijfde plaats de beste Nederlander.

Politie zoekt slachtoffer poging beroving

De politie doet onderzoek naar een mogelijke poging tot straatroof. Een jongen op een fiets in de Rijffelstraat in Goes zou hier het beoogde slachtoffer van geweest zijn. De politie is naar hem op zoek.

Surveillerende agenten reden op zaterdag rond 18.40 uur op de Vlasmarkt in Goes  toen ze zagen dat een groep jongens het slachtoffer probeerde te beroven. Ze gingen er naartoe en de groep ging er vandoor. De agenten spraken kort met de geschrokken jongen en gingen vervolgens op zoek naar leden van de groep.

Ze wisten twee van de jongens uit de groep staande te houden. Hun gegevens zijn genoteerd. Het slachtoffer was vervolgens spoorloos. De politie is naar hem op zoek. Hij kan contact opnemen met de politie via 0900-8844.

'Geloof maakt meer kapot dan je lief is'

Bij een kerkdienst in Moshi, het noorden van Tanzania, zijn zeker twintig doden, waaronder vijf kinderen, gevallen toen er een massale run ontstond toen 'welvaartsprediker' Boniface Mwamposa zijn aanhangers wilde zalvigen met 'gezegende' olie.

In de haast om als eerste te zijn overliepen de gelovigen elkaar. Naast de twintig doden vielen er ook zestien gewonden. Regeringsfunctionarissen zijn bang dat het dodental nog kan oplopen. 

Fijne palindroomdag!

Het is vandaag 02-02-2020, oftewel een palindroomdag. Palindroomdagen komen al weinig voor, maar deze is extra uniek omdat het wereldwijd een 8-cijferige palindroomdag is. In de VS schrijven ze eerst de maand en daarna pas de dagen en dan het jaartal, en wij beginnen met de dag, en de maand en dan het jaartal.

Wat is ook alweer een palindroom? Woorden, getallen of zinnen die je van achter naar voren en van voor naar achter kunt lezen en waarbij ze dan hetzelfde blijven noemen we een palindroom. En palindroomdagen met 8 cijfers komen maar weinig voor. 909 jaar geleden, op 11-11-1111 (een datum die voor zover ik weet alleen Sinterklaas heeft meegemaakt) was de vorige keer dat we een wereldwijde palindroomdag hadden. En als je het nog een keer mee wilt maken moet je wachten tot 12-12-2121 (dat duurt nog 101 jaar) en over 1010 jaar krijgen we 03-03-3030.

Wat deze palindroomdag nog extra mooi maakt, het is vandaag de 33e dag van het jaar, en omdat dit jaar een schrikkeldag is hebben we dit jaar nog 333 dagen.

Alcomobilist rijdt vier kinderen dood in Sydney

Een dronken bestuurder van een pick-up heeft in de Australische stad Sydney zeven kinderen aangereden. Vier kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar waren op slag dood, drie moesten zwaar gewond in het ziekenhuis worden opgenomen, zo meldt de politie in Sydney.

De kinderen liepen langs de kant van de weg toen ze geschept werden. Op beelden is de ravage goed te zien. De dader en zijn bijrijder bleven ongedeerd. Op dit moment heeft de 29-jarige man twintig aanklachten aan zijn broek hangen, waaronder vier maal doodslag. Een verzoek om op borgtocht vrijgelaten te worden is afgewezen. 

Getuigen gezocht van gewapende overval Sittard

Twee mannen hebben zaterdagavond een overval gepleegd op een supermarkt aan de Bremstraat in Sittard. De twee mannen bedreigden het personeel en gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor.

De getinte mannen droegen zwarte kleding met witte zakken, hadden een capuchon op, een sjaal voor de mond. Via Burgernet is een oproep gedaan aan mensen in de buurt die mogelijk iets hebben gezien. Eventuele getuigen worden verzocht zelf geen actie te ondernemen, maar contact met de politie op te nemen.

FOK! Wat een weer: zacht, lokaal een bui en harde wind

De ochtend begint op de meeste plaatsen droog met enkele opklaringen. In het zuidwesten is het overwegend bewolkt en in Zeeland valt er al wat lichte (mot)regen. De wolken en regen breiden zich snel over het hele land uit. In de middag wordt het van het zuidwesten uit op steeds meer plaatsen weer droog en in de avond is er vooral in het noorden kans op een bui. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noorden tot 12°C in het zuiden van het land. In de ochtend staat er een matige wind uit zuidelijke richtingen. Vanaf het begin van de middag draait de wind van het zuidwesten uit naar west tot zuidwest en neemt flink toe; boven land naar vrij krachtig, langs de kust naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en met name in het midden en noorden trekken enkele buien over. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 8°C en de zuidwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer af en toe krachtig.

Maandag is het half tot zwaar bewolkt. In de ochtend is er nog een bui mogelijk, later in de middag en avond regent het in het zuiden van het land. De middagtemperatuur ligt rond de 10°C en de west- tot zuidwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Een boot in Amsterdam (Foto: Interpretatie)
Greenpeace-boot in Amsterdam. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Uitslag PEC Zwolle - FC Groningen

PEC Zwolle heeft een zwaarbevochten 1-0 thuiszege geboekt tegen FC Groningen. In eigen huis maakte de Japanner Yuta Nakayama de enige goal van de wedstrijd.

Het zag er in de eerste helft lang niet naar uit dat de thuisploeg op voorsprong zou komen. FC Groningen kreeg de beste kansen. Romano Postema en Joel Asoro waren dichtbij een doelpunt maar beide zagen hun inzetten gekeerd door PEC-doelman Michael Zetterer.

Vlak voor rust kwam PEC Zwolle op voorsprong dankzij een kopbal van Yuta Nakayama uit een corner. In de tweede helft was Groningen nog dichtbij de gelijkmaker. In de blessuretijd trof debutant Kian Slor de paal voor Groningen de paal, waardoor Zwolle de drie punten in eigen huis hield.

PEC begon de dag als de nummer zestien van de Eredivisie. Een plek die aan het einde van het seizoen nacompetitie betekent. Na de driepunter tegen Groningen klimt PEC over Fortuna Sittard en VVV-Venlo heen op de ranglijst.

Riiber vergroot voorsprong in Seefeld Triple

Jarl Magnus Riiber heeft zijn voorsprong maar weer eens vergroot op de tweede dag van de Seefeld Triple, het hoogtepunt van de kalender in de noordse combinatie. De dominante Noor zegevierde nabij Innsbruck ook in de tweede van drie wedstrijden op het parcours waar vorig jaar het WK gehouden werd.

Voor de honderdmiljoenste keer was Jarl Magnus Riiber de beste tijdens het schansspringen en hij mocht dit keer zelfs met een hele minuut voorsprong op landgenoot Jens Lurås Oftebro beginnen aan de tien kilometer langlaufen. De rappe Duitser Eric Frenzel volgde pas op 1:20 minuten, binnen vier seconden gevolgd door de Japanner Akito Watabe en de Noor Espen Bjørnstad, met de snelle Duitser Vinzenz Geiger (+1:36) en Noor Jørgen Gråbak (+1:42) daar weer achter, terwijl ook de Oostenrijker Lukas Greiderer (+1:53) nog kans had op een podiumplek.

Op de langlauflatten kwamen Frenzel, Bjørnstad, Geiger, Gråbak en Watabe al snel samen, maar wel op anderhalve minuut van Riiber, terwijl Oftebro er nog tussen hing. Halverwege zat de groep nog een dikke twintig seconden achter Oftebro, maar wel op meer dan anderhalve minuut van Riiber. In de laatste kilometer sloten Geiger en Gråbak aan bij Oftebro, die er ook gelijk hard af moest. Riiber won ondertussen uiteraard onbedreigd, op een dikke minuut wist Gråbak het in de sprint zowaar te winnen van Geiger, terwijl Frenzel de finish als vierde passeerde.

Zondag staat de slotwedstrijd van de Seefeld Triple op het programma. Dan volgt nog één ronde schansspringen om 12.00 uur, om 14.40 uur gevolgd door 15 kilometer langlaufen.

Laatste reviews en specials
review
Patapon 2 Remastered
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Star Wars Battlefront II
review
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
review
Zombie Army 4: Dead War
review
Warcraft 3: Reforged
©FOK.nl e.a.