FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 februari 2020

Politie roept inwoners Moerdijk op om alert te zijn voor auto-inbraken en -diefstallen

Vanaf 1 september jl. zijn bij de politie in de gemeente Moerdijk zeker 155 inbraken, diefstallen en vernielingen aan auto’s gemeld. De politie heeft de daders nog niet kunnen arresteren.

Vooral in de plaatsen Fijnaart, Klundert en Zevenbergen is het raak. Maar ook in het aanliggende gebied van de Hoeksche Waard hebben inwoners last van diefstallen van auto-onderdelen. Volgens wijkagent Larissa van Helten heeft de politie in de gemeente Moerdijk de laatste twee weken 21 aangiften van diefstallen opgenomen: "De diefstallen zijn gericht op auto-onderdelen, zoals airbags, navigaties, sturen en buitenspiegels. Maar ook volledige auto’s zijn weggenomen. Het gaat hierbij dan vooral om voertuigen van de merken Audi, BMW, Mercedes, Renault, Skoda, Tesla en Volkswagen."

Rondtrekkende criminele groep
De politie vermoedt dat de misdrijven worden gepleegd door een rondtrekkende criminele groep: "Vermoedelijk gebruiken de daders een (elektrische) scooter, die in en uit een bestelauto wordt gereden. De criminelen parkeren de auto op een donkere plek ergens achteraf of in een hofje. Daarna halen ze de scooter eruit en rijden dan door deze plaatsen en stelen onderdelen. Daarna wordt de scooter weer in de bestelauto gereden om daarna te vertrekken. Vaak zijn ze in de nachtelijke uren tussen 00.00 en 05.00 uur op roverspad. We vermoeden dat deze lieden de boel ook voorverkennen, dus ook overdag vragen we extra aandacht van de inwoners voor dit soort verdachte situaties", aldus de wijkagent.

Verstappen over Hamilton: "Eťn van de besten, maar hij is God niet"

In 2019 werd Max Verstappen in de eindstand van het WK derde achter Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Voor het komende seizoen heeft hij veel vertrouwen. “We willen dit jaar echt de uitdaging aangaan met Mercedes en ik denk dat we daartoe in staat zijn”, vertelde Verstappen tijdens een evenement van hoofdsponsor Red Bull.

“Lewis is erg goed, één van de besten. Maar hij is God niet. Misschien heeft hij God aan zijn zijde, maar hij is het zelf niet. Als je de beste auto hebt, kun je altijd op 97 procent racen en maak je bijna geen fouten, maar als we dit jaar vanaf het begin op zijn hielen zitten, dan moet Lewis steeds op 100 procent racen en dat is hij niet gewend. Aan het eind van vorig seizoen waren we al erg competitief.”

Volgens teambaas Christian Horner is Red Bull Racing voor komend seizoen beter voorbereid dan de afgelopen jaren. “Honda heeft het in 2019 geweldig gedaan, elke introductie van een nieuwe motor zorgde voor betere prestaties. Ik heb het gevoel dat we heel erg dicht tegen Mercedes aan zitten”, aldus Horner. “Daarom ligt de nadruk nu nog meer op het chassis van de auto. We voelen ons nu beter voorbereid op de start van het seizoen. We zijn er eerder klaar voor dan de afgelopen vijf jaar het geval was.”

Op 12 februari onthult Red Bull Racing de nieuwe auto. Een week later vindt in Barcelona de eerste van zes testdagen plaats.

Rechter erkent 'psychologisch leed' door wisselrol van Ronaldo

Een rechtbank in Zuid-Korea heeft twee voetballiefhebbers in het gelijk gesteld. Zij kwamen in juli 2019 af op een wedstrijd tussen Juventus en een Zuid-Koreaanse All-Star-ploeg, maar tot hun teleurstelling zagen ze Cristiano Ronaldo niet in actie. De organisator van de vriendschappelijke wedstrijd moet voor de geleden schade een geldbedrag betalen aan de twee supporters, zo heeft de rechter bepaald.

Afgelopen zomer was Juventus op trainingskamp in Azië en op 26 juli trad de ploeg van Maurizio Sarri in Seoul aan tegen een sterrenploeg uit de Zuid-Koreaanse K-League.

De oefenwedstrijd werd georganiseerd door het Zuid-Koreaanse bedrijf Fasta. Directeur Robin Chang van Fasta bevestigde voorafgaand aan de wedstrijd dat contractueel was vastgelegd dat Ronaldo minstens 45 minuten zou spelen.

Ronaldo bleef echter de gehele wedstrijd op de bank zitten. Chang zei zelf dat hij pas tijdens de wedstrijd besefte dat de sterspeler niet in actie zou komen.

Fasta had reclame gemaakt voor de wedstrijd door te benadrukken dat Ronaldo aanwezig zou zijn. In totaal kwamen 66.000 fans af op de wedstrijd, die eindigde in een 3-3 gelijkspel. De tickets waren binnen drie minuten uitverkocht.

Tijdens de wedstrijd raakten supporters geïrriteerd omdat Ronaldo niet binnen de lijnen kwam en begonnen ze zelfs de naam van Lionel Messi te scanderen.

Na het laatste fluitsignaal verklaarde Sarri dat Ronaldo 'heel vermoeid' was en dat hij er daarom voor koos om de aanvaller rust te gunnen. "Hij was niet honderd procent fit en hij had last van zijn spieren", zo verklaarde de trainer van Juventus.

Twee supporters sleepten organisator Fasta voor de rechter. Ze claimden dat Fanta aanhangers van Cristiano Ronaldo hebben misleid en ze hebben gelijk gekregen. Zij hebben ieder recht op een geldbedrag van 371.000 won, omgerekend 283 euro.

Een groot deel daarvan, 223 euro, dient ter compensatie van het 'psychologisch leed' die de absentie van Ronaldo volgens advocaat Kim Min-ki teweegbracht bij de voetballiefhebbers. De advocaat stelt dat hij bovendien nog eens 87 schuldeisers vertegenwoordigt.

Boksbond stuurt acht boksers naar OKT in Londen

De Nederlandse boksbond NBB vaardigt acht boksers af naar het olympisch kwalificatietoernooi in Londen. Het OKT vindt plaats van 14 tot en met 24 maart.

Per gewichtsklasse worden vier tickets verdeeld. Indien boksers zich in Londen niet weten te plaatsen hebben ze een tweede kans tijdens het OKT in Parijs.

Vrouwen
Onder 57 kg – Jemyma Betrian
Onder 60 kg – Chelsey Heijnen
Onder 75 kg – Nouchka Fontijn

Mannen
Onder 63 kg – Enrico Lacruz
Onder 69 kg – Delano James
Onder 75 kg – Max van der Pas
Onder 81 kg – Artjom Kasparian
Onder 91 kg – Peter Müllenberg

Islamitische homohaatvlogger Ouaali veroordeeld voor seksueel misbruik minderjarige

De 35-jarige Youness Ouaali is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor onder meer seksueel misbruik van een meisje van 15 jaar en het maken van een smadelijke vlog. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf van 240 dagen op, waarvan 193 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook is hij veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur.

Seksueel misbruik
De haatvlogger had in 2018 twee keer seksueel contact met het slachtoffer, een 15-jarig meisje. Hij wist niet hoe oud ze was, maar heeft ook niet zijn best gedaan om daar achter te komen. De rechtbank vindt dat de verdachte als volwassen man de verantwoordelijkheid had om naar de leeftijd van het slachtoffer te vragen. Dit heeft hij niet gedaan. Integendeel, hij legt de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer neer door meerdere keren te stellen dat zij loog over haar leeftijd.

Naaktvideo, vlog en aangetroffen drugs
De verdachte heeft ook een seksueel getint filmpje van het slachtoffer, dat zij zelf naar hem had gestuurd, in zijn bezit gehad en dit doorgestuurd naar zijn zus. Door het seksueel misbruik én het verspreiden van de naaktvideo heeft de verdachte het slachtoffer veel leed aangedaan. Daarnaast heeft de verdachte in de periode dat zijn strafzaak liep een vlog op YouTube geplaatst, waarin hij zijn visie geeft op de rol van familieleden van het slachtoffer.

Lees ook: Ajouad El Miloudi doet aangifte tegen vlogger

Ook maakte hij smadelijke opmerkingen over de broer van het slachtoffer. De rechtbank neemt het de verdachte erg kwalijk dat hij het slachtoffer en haar familie hiermee extra heeft gekwetst. Naast bovengenoemde strafbare feiten, zijn in de woning van de verdachte harddrugs aangetroffen. Hij verklaarde dat hij wist dat de drugs daar lagen.

Straf
De rechtbank is van oordeel dat, gelet met name op de ernst van de feiten die het minderjarige slachtoffer betreffen, een taakstraf niet voldoende is. Bij het bepalen van de hoogte van de gevangenisstraf heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat er sprake is geweest van seksueel misbruik van een minderjarige, maar dat dit niet onder dwang is gebeurd.

Wat betreft het seksueel getinte filmpje neemt de rechtbank mee dat het slachtoffer dit filmpje zélf naar verdachte gestuurd heeft. Ten slotte weegt wat betreft de smadelijke vlog mee dat verdachte eerder is veroordeeld voor smaad. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van 240 dagen, waarvan een deel voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook legt de rechtbank hem een taakstraf op van 200 uur.

Code Vein is een miljoen keer verkocht

Bandai Namco laat via Twitter weten dat Code Vein wereldwijd meer dan een miljoen keer is verkocht.

De post-apocalyptische actie-RPG, ontwikkeld door de God Eater-medewerkers van Bandai Namco, werd wereldwijd op 27 september 2019 wereldwijd voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam gelanceerd. Hellfire Knight, de eerste DLC van de in totaal drie aangekondigde uitbreidingen, is 29 januari uitgebracht.

In de Souls-achtige Code Vein speel je een Revenant, een mens dat een soort vampier is geworden. Je krijgt een raar visioen waarin een vrouw je uitlegt dat jij de uitverkorene bent. De wereld is ondertussen een gevaarlijke plek geworden door de Lost, dat zijn Revenants die te veel bloed gedronken hebben en compleet doorgedraaid zijn. Tijd om moed en bloed te verzamelen en achter de waarheid van de wereld en jouw rol daarin te komen.

Code Vein tops 1 million sales

Zombies knallen in Zombie Army 4: Dead War

Rebellion heeft de lanceringstrailer voor Zombie Army 4: Dead War uitgebracht. De game is vanaf vandaag beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via de Epic Games Store.

Zombie Army 4: Dead War heeft zombies, uitgebreide progressie en customization, interactieve levels en een nieuwe campagne voor één-tot-vier spelers in een alternatief 1940 in Europa, terwijl je vecht om de mensheid te redden van een zombie-armageddon. Het verzet heeft in het vorige deel Zombie Hitler verslagen en hem in de hel geworpen. Maar de doden herrijzen opnieuw met grotere honger dan voorheen.

Nieuwe vechtersbazen in One Punch Man: A Hero Nobody Knows

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor One Punch Man: A Hero Nobody Knows met de nieuwe speelbare personages Puri-Puri Prisoner, Sneck, Crablante en Boros.

In One Punch Man: A Hero Nobody Knows speel je in drie-tegen-drie gevechten, waar spelers teams kunnen vormen met behulp van hun favoriete personages. Spelers kunnen natuurlijk de rol van Saitama op zich nemen, een salarisman die een held wordt en met één klap de sterkste vijanden kan verslaan. In het spel komt hij alleen wat later opdagen, want ja, een gevecht binnen een seconde winnen is ook wat treurig.

One Punch Man: A Hero Nobody Knows komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam op 28 februari.

Apple laat zijn speelse kant zien met Apple Arcade

Apple Arcade laat zijn speelse kant zien in nieuwe trailers voor games die beschikbaar zijn. Deze video's maken deel uit van een campagne die gisteren is begonnen voor de abonnementsservice van Apple.

Met Apple Arcade kunnen gebruikers en maximaal vijf van hun familie en vrienden toegang kiezen uit meer dan 100 games, die allemaal zonder advertenties of in-app-aankopen te spelen zijn. Bekijk hier de promo's:

Oceanhorn 2

Hot Lava

Sonic Racing

Marco en Leontine Borsato uit elkaar

Marco en Leontine Borsato gaan na 23 jaar huwelijk uit elkaar. "Na een huwelijk van meer dan twintig jaar hebben we met pijn in onze harten besloten om uit elkaar te gaan," schrijft hij op Facebook.

Er gingen al enige tijd geruchten over een break-up. Vorig jaar gaf de populaire zanger toe dat hij een affaire had gehad met pianiste Iris Hond. "Leontine en ik zijn onszelf en elkaar in die tijd weliswaar soms even kwijt geweest, maar gelukkig zijn wij elkaar nooit echt verloren. Het besef hoeveel wij van elkaar houden en het kritisch naar onszelf blijven kijken heeft ons, na een huwelijk van inmiddels 22 jaar, sterker gemaakt dan ooit", schreef hij toen.

En begin januari nam hij al een pauze vanwege een burn-out. Toen werden de geruchten dat hun huwelijk op klappen stond al sterker.

Fallout 76: Wastelanders is 7 april beschikbaar

Wastelanders is de grootste gratis update voor Fallout 76 sinds de launch en komt op 7 april 2020 naar pc, Xbox One en PlayStation 4.

Wanneer Wastelanders op 7 april lanceert, zal Fallout 76 ook op Steam verschijnen. NPC's krijgen nu een stem, terwijl spelers aan een nieuwe hoofdquest beginnen, allianties smeden en hun reputatie in stand houden ten opzichte van concurrerende facties en ontdekken wat de bergen schuilhouden.

Enkele van de grootste veranderingen in Wastelanders zijn:

  • Nieuwe hoofdquest en vernieuwde originele hoofdverhaallijn – Onthul de geheimen van West Virginia door een nieuwe hoofdquest en de vernieuwde originele verhaallijn te spelen vanaf het moment dat je Vault 76 verlaat. Beginners en veteranen kunnen aan de slag met nieuwe missies, nieuwe locaties verkennen en vechten met (of tegen) de nieuwe gezichten die hun terugkeer naar West Virginia hebben gemaakt.
  • Nieuwe wezens en uitrusting – Schakel nieuw gemuteerde wezens uit die hun weg naar de regio vinden en verdien het hoogste level aan wapens en armor.
  • Keuzes en Reputatie – Verander het lot van diegenen die je ontmoet met klassieke dialogen. Beslissingen hebben invloed op je status bij elke factie via een geheel nieuw reputatiesysteem.

Huidige spelers van Fallout 76 hoeven geen bijkomende content aan te kopen om Wastelanders te spelen wanneer het lanceert. Deze update is volledig gratis voor eigenaars van Fallout 76.

Saints Row IV komt naar Switch

Deep Silver maakt vandaag bekend dat Saints Row IV: Re-Elected vanaf 27 maart 2020 verkrijgbaar is voor de Nintendo Switch en vanaf nu beschikbaar is voor pre-orders. In de Nintendo Switch-versie zijn er 25 eerder verschenen DLC-pakketten inbegrepen.

Als president van de Verenigde Staten van Amerika, moet jij alle mensen op aarde redden. Wanneer de baas van de Saints is verkozen tot president van de VS, is dat voor de Saints nog maar het begin. Na een rampzalige buitenaardse invasie op aarde, geleid door de kwaadaardige Overlord Zinyak, zijn de Saints verplaatst naar een bizarro-Steelport-simulatie. Met behulp van zowel oude als nieuwe vrienden, alsmede een flink arsenaal superkrachten en vreemde wapens, gaan ze de strijd aan om de mensheid uit de klauwen van Zinyak te bevrijden.

Als je de fysieke versie pre-ordert bij deelnemende winkels krijg je een Saints Row Presidential Pin Badge Set cadeau.

Turkse nieuwkomers moeten inburgeren

Het kabinet gaat Turkse nieuwkomers verplichten om de Nederlandse taal te leren en kennis op te doen over de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt. Turkse burgers die naar Nederland komen moeten straks met succes het inburgeringsexamen afleggen om een permanente verblijfsvergunning te krijgen. Het kabinet wil daarmee ook Turkse nieuwkomers de kans geven een goede start te maken in ons land.

De inburgeringsplicht gaat in bij de invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

Niet alle mensen met een Turkse achtergrond zijn goed geïntegreerd in Nederland. Veel van hen hebben een baan en zijn actief in de samenleving, maar sommigen hebben moeite met de Nederlandse taal en vinden het lastig om hun weg te vinden in de maatschappij. Inburgering is een belangrijke manier voor nieuwkomers om hun weg te vinden, de taal te leren en via werk, stage of vrijwilligerswerk mee te doen aan de maatschappij.

Tot 2011 bestond er een inburgeringsplicht voor Turkse nieuwkomers. Die is afgeschaft omdat de plicht in strijd was met Europese wet- en regelgeving. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet onderzocht of de inburgeringsplicht voor Turkse nieuwkomers opnieuw kan worden ingevoerd. Inmiddels blijkt de interpretatie van de regelgeving te zijn veranderd. Daardoor kan het kabinet nu opnieuw Turkse nieuwkomers verplichten om een inburgeringscursus te doen. Zij hebben daardoor straks dezelfde verplichtingen als migranten uit bijvoorbeeld Marokko, Zuid-Afrika of India.

De inburgeringsplicht voor Turkse nieuwkomers treedt naar verwachting op 1 januari 2021 in werking. Turkse burgers die nu al in Nederland zijn of voor die tijd naar Nederland komen zijn niet verplicht om in te burgeren.

Voor Turkse nieuwkomers betekent dit dat zij straks in Turkije al een basisexamen moeten afleggen voordat ze naar Nederland mogen komen. In het basisexamen komen de beginselen van de taal en kennis over de Nederlandse maatschappij aan bod. Eenmaal in Nederland aangekomen, starten mensen met een inburgeringstraject op maat.

De inburgeringsplicht heeft ook financiële consequenties voor (gezins-)migranten, aangezien zij de inburgering deels zelf moeten bekostigen. Turkse burgers die asiel aanvragen in Nederland en de asielstatus krijgen, zullen net als andere statushouders niet zelf hun inburgeringstraject hoeven te betalen.

NS zoekt partner voor uitbreiding drone-vluchten

NS zoekt een partner voor het uitbreiden van drone-inspectievluchten. Sinds de zomer van 2019 inspecteert NS regelmatig gebouwen met behulp van dronevluchten. NS beheert honderden gebouwen, van onderhoudsloodsen tot stationslocaties. De eerste ervaringen zijn veelbelovend: het is veiliger, zorgt voor minder overlast en kost minder tijd. NS wil nu het aantal drone-inspectievluchten uitbreiden en start hiervoor een marktconsultatie via Tenderned.

NS heeft twee drone-piloten in dienst. Zij hebben de afgelopen maanden verschillende technologieën getest. Door middel van “3D mapping”, kunnen de gebouwen gedetailleerd in kaart worden gebracht. Zo is veel ervaring op gedaan met verschillende soorten drones en verschillende objecten. NS wil dit nu verder uitbreiden met een partner die samen met NS een drone-strategieplan kan maken.

Stations en andere gebouwen worden jaarlijkse geïnspecteerd op schade en slijtage. Deze inspecties moeten secuur en veilig gebeuren. Door de inzet van drones zijn er geen hoogwerkers en steigers meer nodig. Drones hebben als voordeel dat er niet op hoogte gewerkt hoeft te worden. Daarbij hebben reizigers minder overlast omdat er minder afzettingen nodig zijn op en rond het station.

NS Drone in actie

NBA: "Fuck Iguodala"

Deze week loopt in de NBA de transferperiode af. Ploegen die aanspraak maken op een NBA-titel hebben nog een paar dagen om dat ene ontbrekende puzzelstukje los te weken bij een ander team. Speciale aandacht is er deze dagen voor Andre Iguodala. De veteraan staat onder contract bij de Memphis Grizzlies, maar heeft zich dit seizoen niet hoeven laten zien bij het team. De onvrede hierover bij de jonge kern van de Grizzlies groeit.

Andre Iguodala heeft een imposante basketbal-resumé opgebouwd. In zijn eerste acht seizoenen bij de Philadelphia 76ers werd bij een All Star en won hij met het Amerikaanse nationale team Olympisch en WK-goud. In 2013 stapte hij over naar de Golden State Warriors, waar de forward echt succesvol werd. Iguodala was een essentieel onderdeel van de ploeg die drie NBA-titels won. In 2015 werd Iguodala verkozen tot meest waardevolle speler van de NBA-finale, het persoonlijke hoogtepunt uit de carriere van de veteraan.

Afgelopen zomer werd een rampzomer voor de Warriors. Kevin Durant en Klay Thompson raakten langdurig geblesseerd en de eerstgenoemde besloot ook de Warriors te verlaten. Golden State besloot dat de ploeg wat salarisruimte moest vrijmaken om een nieuwe ster aan te trekken. Iguodala mocht hierom vertrekken naar een andere ploeg.

Het is niet ongewoon dat ploegen die niet goed presteren een duur contract van een andere ploeg overnemen en hiervoor een extraatje krijgen. In het geval van de overgang van Iguodala naar de Grizzlies kreeg de ploeg uit Memphis er een toekomstige draft pick bij. In plaats van Golden State zou Memphis dus mogen kiezen uit jonge spelers in een toekomstige draft.

Memphis en Iguodala bereikten een overeenkomst dat de forward zich niet bij de selectie hoefde te melden. De verwachting was dat halverwege het seizoen een topploeg zich bij Memphis zou melden om Iguodala over te nemen en Memphis hiervoor weer spelers en/of toekomstige draft picks zou krijgen. Een dubbele winst zo voor Memphis, dat vooraf geen hoge verwachtingen had van het komende seizoen. De 36-jarige Iguodala, die de afgelopen vijf jaar heel veel wedstrijden heeft gespeeld, krijgt dit seizoen 17 miljoen dollar betaald om aan zijn conditie te blijven werken. Dat is het positieve verhaal. Kritischere mensen zeggen dat hij 17 miljoen krijgt om te niksen.

We hebben nu de helft van het seizoen bereikt en twee zaken lopen niet zoals Memphis vooraf had verwacht. Allereerst draait de ploeg veel beter dan vooraf ingeschat. De jonge kern van de Grizzlies staat op een keurige achtste plaats in het westen en lijkt volop mee te doen om een play-off plaats. Ten tweede staat de telefoon niet roodgloeiend met verzoeken van andere teams om Iguodala en zijn contract van 17 miljoen over te nemen. Het leidt er allemaal toe dat er de nodige frictie ontstaan tussen de jonge spelers van de Grizzlies en de veteraan die zich nooit bij de club heeft hoeven melden. Gisteren deelde Ja Morant een tweet met de simpele boodschap “Fuck Iguadola” [sic]. Dillon Brooks riep eerder al dat hij Iggy liefst snel zag vertrekken, zodat hij tegen hem kon spelen en kon laten zien waar Memphis voor staat.

Steph Curry, oud-ploegenoot van Iguodala bij de Warriors, mengde zich in de discussie door simpelweg een foto te delen van Iguodala met de kampioenbokaal en drie opgestoken vingers.

De Grizzlies wonnen gisteravond met 96 – 82 van de Detroit Pistons. Het was ditmaal center Jonas Valanciunas die het gros van de productie op zich nam. De Litouwer was goed voor 26 punten en 17 rebounds.

De ploeg uit Memphis zag de achtervolgers uit San Antonio en Phoenix verliezen en nestelde zich iets steviger op de achtste plaats.

Uitslagen:

Charlotte Hornets – Orlando Magic 100 – 112
Cleveland Cavaliers – New York Knicks 134 – 139 (OT)
Indiana Pacers – Dallas Mavericks 103 – 112
Washington Wizards – Golden State Warriors 117 – 125
Atlanta Hawks  - Boston Celtics 115 – 123
Brooklyn Nets – Phoenix Suns 119 – 97
Miami Heat – Philadelphia 76ers 137 – 106
Memphis Grizzlies – Detroit Pistons 96 – 82
Sacramento Kings – Minnesota Timberwolves 113 – 109
Los Angeles Clippers – San Antonio Spurs 108 - 105

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 42 – 7
Toronto Raptors 36 – 14
Miami Heat 34 – 15
Boston Celtics 34 – 15
Indiana Pacers 31 – 19
Philadelphia 76ers 31 – 20
Brooklyn Nets 22 – 27
Orlando Magic 22 – 28
Chicago Bulls 19 – 33
Washington Wizards 17 – 32
Detroit Pistons 18 – 34
Charlotte Hornets 16 – 34
New York Knicks 15 - 36
Cleveland Cavaliers 13 – 38
Atlanta Hawks 13 - 38

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 37 – 11
Los Angeles Clippers 35 – 15
Denver Nuggets 34 - 16
Utah Jazz 32 – 17
Houston Rockets 31 – 18
Dallas Mavericks 31 - 19
Oklahoma City Thunder 30 – 20
Memphis Grizzlies 25 – 25
Portland Trail Blazers 23 - 27
San Antonio Spurs 22 - 27
Phoenix Suns 20 – 30
New Orleans Pelicans 20 - 30
Sacramento Kings  19 - 31
Minnesota Timberwolves 15 – 34
Golden State Warriors 12 - 39

'Modric en Cavani kunnen salaris verdubbelen bij overgang naar Inter Miami'

Inter Miami wil toeslaan met de komst van een topspeler. De Amerikaanse club van aandeelhouder David Beckham hoopt te stunten met een grote naam, waarbij Edinson Cavani al veel wordt gelinkt aan de club uit de Major League Soccer. Naast de spits van Paris Saint-Germain en Antoine Griezmann van Barcelona staat ook Luka Modric van Real Madrid nadrukkelijk op de radar, meent Marca.

De Spaanse sportkrant pakt dinsdag uit met het bericht dat Inter Miami flink in de buidel wil tasten voor Modric, die nog tot medio 2021 vastligt bij de Koninklijke. Naar verluidt zou Inter Miami bereid zijn het salaris van de 34-jarige middenvelder bij Real te verdubbelen, net als het geval is bij Cavani als de Uruguayaan besluit zich aan te sluiten bij de Amerikaanse club.

Diego Alonso, de nieuwe trainer van de MLS-club, erkent in gesprek met Marca dat de club hoopt op de komst van een grote naam. "Het idee is ook om vanaf nu ieder jaar de MLS te winnen. Het eerste jaar zal nog moeilijk worden, maar in het tweede jaar is het haast een verplichting", aldus de oud-aanvaller van onder meer Valencia, Atlético Madrid en Real Murcia.

Tot dusver werd vooral Cavani in verband gebracht met een transfer naar Inter Miami. De ervaren spits zou net als Griezmann en Modric openstaan voor een dienstverband in de VS. Cavani ligt nog tot komende zomer vast bij PSG, waardoor een transfer realistisch is.

Griezmann zal de komende jaren waarschijnlijk niet naar de VS trekken, aangezien de spits nog tot medio 2024 onder contract staat bij Barcelona.

Bakker krijgt meer goed nieuws van Tuchel na PSG-debuut

Mitchel Bakker mag hopen op zijn competitiedebuut namens Paris Saint-Germain. De talentvolle linksback is door trainer Thomas Tuchel opgenomen in de wedstrijdselectie voor het uitduel met Nantes van dinsdagavond. De ex-Ajacied maakte vorige week woensdag zijn officiële debuut namens de Franse grootmacht.

Bakker heeft de stijgende lijn te pakken bij PSG. Afgelopen woensdag kwam hij al als invaller binnen de lijnen in het bekerduel met FC Pau (0-2 winst). Bij een 0-2 voorsprong debuteerde hij als vervanger van Colin Dagba.

Laatstgenoemde raakte afgelopen zaterdag geblesseerd in de wedstrijd tegen Montpellier (5-0), waardoor een plek is vrijgekomen in de selectie. Bakker zat nog niet eerder in de wedstrijdselectie van PSG voor een competitiewedstrijd.

Ook Neymar moet het duel met Nantes aan zich voorbij laten gaan. De Braziliaan heeft tegen Montpellier een ribblessure opgelopen.

Tuchel moet het verder doen zonder linksback Juan Bernat, terwijl achterin ook Marquinhos en Thiago Silva door blessures ontbreken.

Locadia laat Engeland achter zich voor avontuur in MLS

Jürgen Locadia is speler van FC Cincinnati. De Amerikaanse club meldt dat de aanvaller op huurbasis overkomt van Brighton & Hove Albion. De 26-jarige Nederlander, die het afgelopen halfjaar was verhuurd aan TSG Hoffenheim, kwam in Engeland niet in aanmerking voor speelminuten, waardoor Brighton akkoord ging. FC Cincinnati huurt Locadia tot begin juli en de club heeft de optie om de spits aan het einde van de verhuurperiode definitief over te nemen.

Locadia komt bij de club uit de Major League Soccer enkele landgenoten tegen. De aanvaller krijgt Ron Jans als trainer, terwijl Gerard Nijkamp de technisch directeur is. Afgelopen seizoen eindigde FC Cincinnati op de laatste plaats in de Eastern Conference van de MLS.

In de VS is er echter geen sprake van een degradatieregeling, waardoor men ook komend seizoen op het hoogste niveau zal acteren.

De aanvaller maakte in januari 2018 de overstap van PSV naar Brighton. Bij de Engelse club begon Locadia voortvarend, maar moest hij later genoegen nemen met een bijrol. Het afgelopen halfjaar werd hij verhuurd aan het TSG Hoffenheim van Alfred Schreuder. Ook in Duitsland kwam Locadia weinig aan spelen toe, waardoor werd besloten de huurdeal te beëindigen.

"We zijn enorm verheugd om een aanvaller als Jürgen aan onze selectie toe te voegen. Hij is een getalenteerde doelpuntenmaker en we zijn ervan overtuigd dat hij met zijn kaliber een geweldige toevoeging is voor onze club", reageert Nijkamp op de clubwebsite.

Locadia kijkt zelf ook uit naar zijn tijd in de Verenigde Staten. "Ik wil het team helpen. Ik hoop een belangrijke speler voor het team te zijn."

Halsema bezorgd over veiligheid meisjes en vrouwen en komt met actieplan

Burgemeester Femke Halsema wil dat Amsterdam een stuk veiliger wordt voor meisjes en vrouwen. Volgens haar zijn er signalen dat meisjes en jonge vrouwen steeds vaker te maken hebben met seksuele intimidatie of geweld. 'Dit is niet alleen verdrietig, het is ook onacceptabel.' Ze komt met een reeks maatregelen.

Dat actieplan is volgens de burgemeester hard nodig. In Amsterdam heeft 51 procent van de vrouwen te maken gehad met straatintimidatie. Voor de leeftijd 15 tot 34 jaar is dit percentage zelfs 81 In het openbaar vervoer, op pleinen, in parken, ’s avonds laat, maar ook in het volle daglicht middenin een druk winkelgebied lopen vrouwen het risico lastiggevallen te worden.

Halsema schetst een beeld dat tientallen vrouwen 's nachts met sleutels in de knokkels geklemd zich over straat begeven. 'Een leger dat bang en alert de weg naar huis zo snel mogelijk probeert te vinden.'

Vrije stad?
'Amsterdam is een vrije stad, zo houden we onszelf graag voor', schrijft Halsema. 'Een plek waar een ieder een individu is: los van kleur, gender of seksuele voorkeur. Een enclave waar ruimte is om te leven zoals een ieder wil en acceptatie van de ander hand in hand gaan. Maar de werkelijkheid ziet er voor meer dan de helft van haar inwoners geregeld anders uit.'

Om de stad veiliger voor vrouwen te maken start de gemeente de campagne 'Jij staat niet alleen', waarvoor sterke Amsterdamse vrouwen voor een half jaar als buddy meisjes kunnen bijstaan die in de problemen zijn geraakt. Te denken valt aan influencers, journalisten en kunstenaars. Zij kunnen als positief rolmodel fungeren en als vriendin in steun, denkt Halsema.

Meldplicht ondernemingen
Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om ondernemingen zoals hotels een meldplicht op te leggen als er misstanden plaatsvinden. Als een misstand wordt bewezen en een onderneming heeft er niks aan gedaan, dan kan dat gevolgen hebben voor de exploitatie. Eenzelfde regel geldt al voor exploitanten in de prostitutiebranche.

De gemeente benoemt de aanpak van intimidatie en geweld tegen vrouwen nu tot prioriteit en neemt een scala aan maatregelen. Naast de campagne en het onderzoek naar meldplicht voor ondernemingen, wil de gemeente zich ook inspannen voor voldoende woonruimte en opvang voor kwetsbare meisjes.

Signalen scholen
Bovendien komt extra onderzoek naar waar het probleem vooral speelt en welke signalen scholen hebben. Ook wil de gemeente meer te weten komen over hoe online seksueel geweld bestreden kan worden. Ook wil Halsema dat gebiedsverboden worden ingezet voor personen die op straat aantoonbaar seksueel opdringerig zijn.

Het is voor het eerst dat de gemeente met een uitgebreid actieplan komt om vrouwen te beschermen. Eerder werd wel een verbod op straatintimidatie opgenomen in de Algemeen Plaatselijke Verordening. Maar het Gerechtshof heeft geoordeeld dat die in strijd is met de wet. Mogelijk wordt de wet daarom aangepast.

Groen licht voor opvang ongedocumenteerde vreemdelingen in Amsterdam

De gemeente Amsterdam mag doorgaan met de plannen voor een 24-uurs opvang voor ongedocumenteerde vreemdelingen in Buitenveldert. De bestuursrechter heeft een verzoek van omwonenden om de vergunning van tafel te halen, afgewezen.

Zorgen over veiligheid en leefbaarheid
De gemeente verleende eind vorig jaar een vergunning voor de komst van een 24-uurs opvang voor 70 ongedocumenteerde vreemdelingen in de oude brandweerkazerne aan de Van Leijenberghlaan in Buitenveldert. Diverse bewoners kwamen tegen de vergunning in opstand. Volgens hen vormen de plannen een bedreiging voor de veiligheid en leefbaarheid van de buurt. Ze zijn onder meer bang dat de dagelijkse wandeling naar de winkels op het Gelderlandplein niet meer veilig zal zijn voor de vele, vaak alleenstaande ouderen uit de buurt. Ook verwijten ze de gemeente een gebrek aan inspraak bij het opstellen van de plannen. Ze spanden daarom een spoedprocedure aan en eisten dat de plannen zouden worden stilgelegd.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
De voorzieningenrechter gaat niet mee in de eis van de bewoners. De rechter stelt voorop dat het duidelijk is dat de bewoners zich grote zorgen maken over de veiligheid in hun wijk. Dat bleek onder andere uit het grote aantal buurtbewoners dat bij de behandeling van de zaak aanwezig was. De bewoners verwezen ook uitdrukkelijk naar het dodelijke voorval met hun 68-jarige buurtgenote vorig jaar. De voorzieningenrechter begrijpt dat de noodzaak van veiligheid sterker wordt gevoeld door ouderen die veel alleen over straat moeten. Echter geldt ook dat dit vreselijke voorval heeft plaatsgevonden voordat sprake was van de 24-uurs opvang. Het is dus niet één op één aan elkaar te koppelen. De gemeente, maar ook andere overheidsinstanties zoals de politie, hebben een rol in het bieden van veiligheid. Ook bewoners zelf hebben een verantwoordelijkheid. Die gezamenlijke verantwoordelijkheid overstijgt echter dit plan.

Voldoende inspraak
De gemeente heeft bovendien wel degelijk diverse inspraakmomenten georganiseerd; van een informatieavond tot het verspreiden van brieven en diverse gesprekken met kleinere groepen betrokkenen. De gemeente is niet verplicht om met iedere omwonende een gesprek aan te gaan voordat tot vergunningverlening wordt overgegaan. Een 24-uursopvang in de oude kazerne past binnen de kaders van de wet en uit de ingebrachte stukken blijkt bovendien dat sprake is van een planologisch goede beslissing.

Niet over één nacht ijs
Uit het dossier blijkt daarnaast dat de gemeente bij de plannen voor de opvang niet over één nacht ijs is gegaan. Er zijn diverse voorzorgsmaatregelen en procedures ingebouwd die de veiligheid en leefbaarheid moeten waarborgen. Zo wordt een daarin gespecialiseerde organisatie ingeschakeld voor het beheer van de locatie en de begeleiding van de vreemdelingen. Ook zullen er huisregels en een sanctieprotocol voor de bewoners worden ontwikkeld en worden er activiteiten georganiseerd zodat de bewoners van de opvang een zinvolle dagbesteding hebben. Alles bij elkaar leidt dit tot de conclusie van de rechter dat de gemeente voldoende zorgvuldig heeft gehandeld.

Nieuw 'draaiboek' bij Feyenoord moet vele miljoenen opleveren

Feyenoord presteert onder trainer Dick Advocaat uitstekend, mede door de inbreng van enkele Zuid-Amerikanen. Waar de samenwerking van de Rotterdamse club met spelers uit het genoemde continent in het verleden vaak uitliep op een mislukking, voelen Eric Botteghin, Marcos Senesi, Renato Tapia en Luis Sinisterra zich momenteel goed bij Feyenoord.

De Volkskrant legt dinsdag uit dat het nieuwe beleid bij Feyenoord mede hieraan ten grondslag ligt. Volgens de krant is de lijst met miskopen uit Zuid-Amerika indrukwekkend bij Feyenoord.

"Van de twintig spelers (Senesi en Sinisterra niet meegerekend) die rechtstreeks uit Zuid-Amerika naar Feyenoord kwamen, staat alleen Julio Ricardo Cruz in het collectieve geheugen gegrift als een succes door een aantal belangrijke treffers, maar per saldo maakte Feyenoord slechts drie miljoen euro winst op de Argentijnse spits", zo klinkt het.

De Volkskrant stelt dat er bij Feyenoord sinds afgelopen zomer een nieuw beleid inzake Zuid-Amerikanen is. Volgens het dagblad is er meer structuur in de organisatie aangebracht om spelers van dat continent op te vangen. "Er is een draaiboek opgesteld om zaken als huisvesting, verzekeringen, visa, bankpassen en vervoer zo snel mogelijk te regelen."

"Spelers krijgen een interne cursus Engels, telefoonnummers van vier Feyenoord-medewerkers om ze dag en nacht bij van alles te helpen en weldra wordt een (Spaanstalige) sociaal-maatschappelijk werker aangesteld."

Daarnaast worden gezinsleden van de spelers zeker in de eerste jaren zoveel mogelijk naar Nederland gehaald om de thuissituatie na te bootsen. Sjaak Troost is naar verluidt de persoon achter het intensiveren van de begeleiding. "Zijn opvolger Frank Arnesen, die Spaans spreekt en op goede voet staat met meesterscout Piet de Visser (kenner bij uitstek van het Zuid-Amerikaanse voetbal), kan een extra dimensie toevoegen", aldus de krant.

"Feyenoord hoopt op Senesi en Sinisterra straks veel meer te winnen dan drie miljoen (van Cruz, red.). De Colombiaan scoorde de laatste drie duels op rij, maar Feyenoord-medewerkers vinden hem toch wat vermoeider overkomen, nu zijn moeder weer in Colombia zit. Ma Sinisterra permanent naar Rotterdam halen zou zomaar de meest waardevolle 'transfer' kunnen zijn", concludeert De Volkskrant.

Ajax baalt stevig van situatie bij satellietclub : "Ze deden uitstekend werk"

Ajax is niet blij met de gang van zaken bij satellietclub Ajax Cape Town. Trainer Andries Ulderink besloot op te stappen bij de Zuid-Afrikaanse club nadat hoofd jeugdopleiding Hans Vonk werd geschorst vanwege 'serieuze beschuldigingen van wangedrag'. Ajax laat aan Het Parool weten te balen van de ontwikkelingen.

"Wij zijn als grootaandeelhouder ontevreden over de recente ontwikkelingen en hetgeen gecommuniceerd is door Ajax Cape Town. In onze optiek deden Andries Ulderink en Hans Vonk uitstekend werk."

"Wij gaan in gesprek met de directeur van Ajax Cape Town en vinden het niet constructief om er via media dieper op in te gaan. Promotie naar de hoogste divisie heeft prioriteit", zo luidt het statement van de club.

Algemeen directeur Ari Efstathiou zei verbijsterd te zijn door het vertrek van Ulderink. "Het is enorm teleurstellend dat de trainer heeft besloten om op te stappen vanwege Vonks schorsing. Deze schorsing heeft niets te maken met de functie van hoofdcoach."

"Wat nog teleurstellender is, is de timing van dit besluit. Dit is een cruciale periode voor de club, aangezien we ervoor vechten om naar de PSL te promoveren. Wij laten ons niet chanteren. Ik had geen andere keuze dan dit ontslag te accepteren."

Het Algemeen Dagblad wist te melden dat Ulderink zich vorige week al ziek had gemeld vanwege de situatie. Na overleg met Ajax-directeur Edwin van der Sar is de coach vervolgens teruggevlogen naar Nederland.

De Amsterdamse club heeft officieel zeggenschap over Ajax Cape Town, maar leeft al langere tijd in onmin met Efstathiou. De voorzitter heeft zelf ook een deel van de aandelen in handen.

Kwart werkenden wil meer vakantiedagen voor collega's met kinderen

27 procent van de werkende Nederlanders vindt dat werknemers met kinderen meer vakantiedagen moeten krijgen dan hun kinderloze collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van Brunel onder 1.650 sollicitanten van achttien jaar of ouder. Meer dan een derde van de ondervraagden zou graag een gedeelte van zijn of haar loon afstaan om meer vakantiedagen te kopen.

Waar een derde van de werkende mannen voorstander is van meer vakantiedagen voor werknemers met kinderen, bedraagt dit percentage onder hun vrouwelijke collega’s slechts 23 procent. “Sinds het begin van 2019 is het geboorteverlof voor partners flink uitgebreid: van twee dagen naar een hele werkweek (bij een fulltime dienstverband)”, zegt Patricia Koten, Corporate HR Consultant bij Brunel. “Vanaf juli 2020 kunnen partners daarnaast tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Maar een kind opvoeden begint daarna natuurlijk pas. Deze resultaten laten zien dat er onder een aanzienlijk gedeelte van de werkende ouders behoefte is aan (extra) vrije tijd.”

Werkdruk
Meer dan een derde van de ondervraagden zou graag een gedeelte van zijn of haar loon afstaan om meer vakantiedagen te kopen. Koten: “Een mogelijke verklaring kan zijn dat werknemers de werkdruk als te hoog ervaren en door middel van meer vrije dagen tot een betere werk- privé balans proberen te komen. Het kan echter ook betekenen dat iemand gewoon graag vrij is.”

Voor maar liefst 28 procent van de ondervraagden is een te hoge werkdruk zelfs een reden om van baan te veranderen, zo blijkt uit het onderzoek. “Hoewel Nederland kampioen deeltijdwerken is, hoeft dit niet te betekenen dat de werkdruk voor parttimers minder is. Internet, apps en moderne technologie hebben de grens tussen werk en privé steeds meer vervaagd.”

Buiten kantooruren bezig met werk
Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 38 procent van de ondervraagden geregeld buiten werktijd en in het weekend werk gerelateerde werkzaamheden uitvoert. Koten: “Medewerkers kunnen tegenwoordig altijd en overal online zijn. Dat is een mooi gegeven, maar kan tegelijkertijd voor veel onrust zorgen, omdat het werk op deze manier nooit stopt. Het helpt als werkgevers duidelijke afspraken maken over werken buiten kantooruren en werknemers beter hun grenzen aangeven.”

Dat het maken van duidelijke afspraken een goed idee is, blijkt ook uit de bereidheid van respondenten om werk gerelateerde activiteiten in hun vrije tijd uit te voeren. Op de vraag in hoeverre ze bereid zijn om buiten werktijd een telefoontje van hun baas of leidinggevende op te nemen, geeft maar liefst 32 procent aan altijd bereid te zijn om zo’n telefoontje te beantwoorden en is 31 procent bereid om mail die buiten werktijd binnen komt te reageren.

Klimaatrisico's funest voor veel branches en bedrijven

De gevolgen van de klimaatrisico’s pakken dramatisch uit voor de economie. Meer en meer krijgen bedrijven te maken met klimaat-obstakels. De bouw die stilvalt, de halvering van de veestapel, het laagterecord van de Duitse auto-industrie; het zijn pas eerste voortekenen. Het klimaat is in toenemende mate een stok tussen spaken van vele branches en sectoren. Een a-typische crisis die een ongekende omvang kan bereiken. Dat stelt Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting bij kredietverzekeraar Euler Hermes Nederland.

In toenemende mate gaan klimaatontwikkelingen de groei, het marktaandeel en de winstgevendheid van bedrijven beïnvloeden. Bedrijven die nu nog goed draaien, kunnen door klimaatregels opeens in de gevarenzone terecht komen. Euler Hermes waarschuwt daarom bedrijven om de ontwikkelingen bij hun afnemers goed in de gaten te houden. Geeroms: “Door de klimaatontwikkelingen wordt de kans groter dat facturen die vroeger keurig op tijd betaald werden straks opeens onbetaald blijven. Daarmee vergroot ook de kans op faillissementen.” In de beoordeling van landen (en bedrijven aldaar) neemt Euler Hermes vanaf nu ook klimaatindicatoren op. “Onze researchafdeling houdt voortaan rekening met de effecten van klimaatoverlast zoals extreme droogte of wateroverlast. En dat geldt ook voor de effecten van klimaatregels.”

Ingrijpende disruptie
Euler Hermes ziet het klimaat als een ingrijpende disruptie. Geeroms wijst naar noodsignalen uit allerlei hoeken, van bouw tot banken, van accountants tot industrie. “Lange tijd is klimaat bekeken vanuit de hoek van duurzaamheid. Maar het is ook een puur financieel-economisch probleem. De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in Bazel waarschuwt deze week dat de klimaatproblematiek in de financiële wereld een nieuwe mondiale systeemcrisis kan veroorzaken. Een financiële crisis die nog verwoestender zal zijn dan de vorige. Het klimaat raakt de corebusiness van banken en verzekeraars, de afdekking van risico’s. De sector is niet bestand tegen de zware economische schokken en financiële verliezen die klimaatmaatregelen veroorzaken. Het gros van de financiële wereld is onvoorbereid en niet verzekerd.”

“Klimaat is financieel”
Geeroms noemt ook de NBA, de beroepsorganisatie van accountants. “In een managementletter waarschuwt de NBA deze week dat bedrijven en organisaties voor grote financiële risico’s: van boetes tot verlies van marktaandeel, bijvoorbeeld als gevolg van reputatieschade. De NBA roept op om de klimaatproblematiek vooral ook ‘financieel’ te bekijken. Bij het beoordelen van de financiële gezondheid van bedrijven zal het klimaatbeleid een steeds grotere rol gaan spelen.”

Ook in het Global Risk Report 2020 van het World Economic Forum (WEF) staat klimaatverandering bovenaan. “Bijna 800 experts en beslissers in het zakenleven en de politiek noemen het klimaat als de grootste bedreiging voor de wereldeconomie. Overal staat het opeens bovenaan op de agenda. Het lijkt wel of iedereen nu wakker schrikt.”

Directe bedreiging
Al eerder stelde de researchafdeling van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld, dat het bedrijfsleven onvoldoende is voorbereid op de gevolgen van de klimaatmaatregelen. Geeroms: “Margedruk door hogere (emissie)kosten en een stortvloed aan regels zijn voor veel bedrijven een directe bedreiging. Complete ondernemingen (of onderdelen ervan) kunnen hun volledige waarde verliezen. Tot 2030 moet het bedrijfsleven wereldwijd 2,5 biljoen dollar neertellen om te voldoen aan de intensievere klimaatregulering. Sectoren die het hardst worden getroffen zijn energie, staal en lucht- en zeevervoer.”

Waterreus gaat in op keiharde clash met Van Bommel: "Dat beet Mark mij toe"

De afgelopen week werd er veel geschreven over de crisis bij PSV. Diverse media meldden dat Mark van Bommel nog altijd invloed uitoefent in Eindhoven. Ook Ronald Waterreus was in zijn column van De Limburger spijkerhard over de handelswijze van de ex-trainer van PSV. De oud-doelman legt bij de NOS uit waarom hij flink uithaalde naar Van Bommel.

Volgens Waterreus zou Van Bommel achter de schermen bezig zijn om de clubleiding in een kwaad daglicht te stellen. "Het 'kamp Van Bommel' zal niet rusten voordat Toon Gerbrands en John de Jong gesneuveld zijn", stelde de oud-sluitpost in zijn column.

"Om dat te bereiken worden de lijntjes richting bevriende journalisten ongegeneerd uitgezet. En worden spelers opgezet tegen de leiding, aangespoord om te vertrekken, of toch tenminste een andere zaakwaarnemer in de arm te nemen. (Lees: Mino Raiola)."

Waterreus legt maandagavond bij het Sportforum uit dat het tijd was om de waarheid op te schrijven. "Ik voelde een verplichting om dat te doen. Je moet hier geen grote tactische plannen achter zoeken. De Limburger wil elke zondagavond voor kwart over tien een stukje hebben, anders betalen ze niet", aldus Waterreus, die zich betrokken voelt bij PSV.

"Waarom dit publiceren? Om de doodeenvoudige reden: mij houdt dit bezig. Ik heb heel lang bij die club gespeeld en ken daar zo'n beetje iedereen die daar rondloopt. Er is van alles aan de hand. Het voelde als een morele verplichting om daar mijn zegje over te doen."

"Ik sta er nog steeds 100 procent achter en ik trek er ook werkelijk geen woord van terug. Ik heb geen oorlog in privésfeer met hem (Van Bommel, red.). Ik heb het altijd heel goed met hem kunnen vinden", aldus Waterreus, die de confrontatie met Van Bommel op De Herdgang bevestigt.

"Ik ben op een gegeven moment weggelopen, omdat ik dacht: voordat het misschien heel vervelend wordt, laat één iemand de verstandigste zijn", aldus Waterreus, die ook al kritisch was toen Van Bommel nog trainer was van PSV.

"Dat beet Mark mij in dat gesprek ook toe. Dat ik hem al een paar keer in columns pittig had aangepakt. Ik heb zelfs een open brief aan hem geschreven. Toen woonden we zelfs nog in hetzelfde complex. Toen zei ik: in plaats van me eventueel te appen morgen kan je morgenvroeg ook een kopje koffie komen drinken. Die boodschap is zeker nu voor iedereen heel goed te begrijpen."

Veroordeling en vrijspraak in zaak bezit kinderpornografisch materiaal

Een mannelijke verdachte is vandaag in hoger beroep veroordeeld voor het bezit van kinderpornografische afbeeldingen. Het gerechtshof Den Haag heeft hem hiervoor een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 169 dagen voorwaardelijk en met een proeftijd van 3 jaren, en een taakstraf van 80 uur opgelegd. Het Haagse gerechtshof heeft een mannelijke medeverdachte vrijgesproken van het bezit van kinderpornografisch materiaal wegens onvoldoende bewijs.

In de woning van beide mannen was een computer aangetroffen, waarop een programma was geïnstalleerd dat kan worden gebruikt voor de versleuteling van bestanden. Daarbij wordt een zogenaamde container aangemaakt die alleen kan worden geopend met behulp van een wachtwoord. Bij het openen van het programma zag een opsporingsambtenaar dat een container reeds was geopend. Daarin werden kinderpornografische afbeeldingen aangetroffen.

De verdachte heeft erkend de gebruiker van de computer te zijn. Dat wordt bevestigd door de naam van het gebruikersaccount op de computer. Bovendien zijn bij digitaal forensisch onderzoek onder meer chatberichten via Skype aangetroffen in een bestand waarvan de chatnaam overeenkomt met de voornaam van de verdachte. Door de verdachte is aangevoerd dat hij van de aanwezigheid van de kinderpornografische afbeeldingen niet op de hoogte was en daarmee dat hij geen opzet had op het bezit daarvan.

De ontkennende verklaring van deze verdachte is volgens het hof ongeloofwaardig. De verdachte beweerde dat iemand anders de computer had overgenomen met behulp van het programma Teamviewer. De betreffende man is als getuige gehoord en heeft ontkend de versleutelde container te hebben geplaatst of de computer op afstand te hebben bestuurd. Uit digitaal forensisch onderzoek is niet gebleken dat de computer ten tijde van de installatie van het versleutelingsprogramma en de aanmaak van de container met behulp van Teamviewer was overgenomen.

De straf die het gerechtshof heeft opgelegd aan deze verdachte is lager dan de rechtbank eerder had opgelegd. Dat heeft het gerechtshof gemotiveerd met de ouderdom van de zaak en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

De vrijspraak van de andere verdachte heeft het gerechtshof gemotiveerd met de uitkomst van digitaal forensisch onderzoek. Dat heeft geen aanwijzingen opgeleverd die deze verdachte koppelen aan het kinderpornografisch materiaal. Weliswaar was deze verdachte de eigenaar van de computer en stond de computer, zoals de advocaat-generaal betoogde, ‘pontificaal’ in de woonkamer van de gezamenlijke woning. Die omstandigheden zijn volgens het hof echter onvoldoende om te kunnen vaststellen dat deze verdachte opzet had op het bezit van het kinderpornografisch materiaal. Deze medeverdachte was eerder door de rechtbank wel veroordeeld.

'Nederlanders laks met slimme apparaten'

Het aantal slimme apparaten in Nederland groeit. Acht op de tien mensen die thuis slimme apparaten hebben, zijn zich ervan bewust dat deze apparaten gehackt kunnen worden. Toch handelen de meeste mensen daar niet naar. Zo stelt meer dan de helft van de Nederlanders updates uit of vergeet zij updates uit te voeren, blijkt uit nieuw onderzoek. “Deze houding geeft criminelen de gelegenheid digitaal bij je in te breken en gegevens te stelen,” stelt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). Daarom voert het ministerie de campagne ‘Doe je updates’.

Bijna driekwart van de Nederlanders heeft een of meerdere slimme apparaten in huis, zoals een smart tv, slimme thermostaat of slimme speaker. “Hoewel mensen weten dat slimme apparaten gehackt kunnen worden, gaan zij te vrijblijvend om met updates”, zegt staatssecretaris Mona Keijzer. Uit het onderzoek blijkt dat mensen hun slimme apparaten niet updaten, omdat zij daar geen tijd voor of zin in hebben of omdat zij het gedoe vinden. “Ik wil dat mensen zichzelf beter beschermen tegen internetcriminelen. Daarom roept de campagne op slimme apparaten in huis direct te updaten en geven we daarover tips. Tegelijkertijd werk ik aan een wetsvoorstel om updates te verplichten.”

Het kan iedereen overkomen
Eén op de zes Nederlanders verwacht niet dat internetcriminelen via hun slimme apparaten digitaal zullen inbreken, zo komt uit het onderzoek naar voren. Zij denken dat hun data niet interessant is. “Dat is een misvatting. Naar jouw privégegevens zijn internetcriminelen wel degelijk op zoek,” bevestigt onderzoeker en cyberveiligheidsexpert Chris van ’t Hof. “Met een scan van je id-bewijs kunnen zij bijvoorbeeld een auto op jouw naam huren.”

Chris van ‘t Hof drukt mensen op het hart hun slimme apparaten altijd direct te updaten. “Naast nieuwe functies bevatten updates vaak belangrijke beveiligingsoplossingen. Installeer je die niet, dan raakt de software verouderd en kunnen criminelen via fouten in verouderde software digitaal bij je inbreken. En zo je gezin begluren, privégegevens stelen of je apparaat kapotmaken. Door software-updates direct te installeren, verklein je de kans daarop.”

Wetsvoorstel
De Rijksoverheid consulteert op dit moment over een wetsvoorstel in navolging van Europese regelgeving. Het voorstel is om verkopers te verplichten om software- en beveiligingsupdates aan te blijven bieden voor slimme apparaten, zoals smart tv’s, printers, camera’s, babyfoons en slimme horloges. Consumenten kunnen slimme apparaten daardoor langer en veiliger gebruiken.

Twee derde van de mensen die slimme apparaten gebruikt vindt het een goed idee dat het kabinet het aanbieden van software- en beveiligingsupdates op slimme apparaten wil verplichten, blijkt uit onderzoek.  

Anonieme dode na 20 jaar geÔdentificeerd dankzij DNA-match

Het lichaam dat op 27 april 1999 is aangetroffen in de Ringvaart bij de Zwanenburgerdijk in de gemeente Haarlemmermeer is geïdentificeerd. Dankzij een DNA-onderzoek uitgevoerd door de politie Amsterdam is duidelijk geworden dat het de (toen 55-jarige) Sefer Yildirim betreft. In april 2018 is aandacht gevraagd voor dit coldcase-onderzoek.

De familie van Sefer woont in Turkije en is op de hoogte van de DNA-match. De familie heeft meegewerkt aan het DNA-onderzoek zodat de identificering plaats heeft kunnen vinden. Een deel van de familie wilde onlangs zien waar de overledene begraven ligt. Woensdag 8 januari zijn enkele Nederlandse familieleden naar de begraafplaats gekomen waar Sefer in 1999 is begraven. Tijdens een herdenkingsbijeenkomst werd uit de Koran voorgelezen en was een imam aanwezig die in gebed voorging. De familie is verdrietig maar blij dat er duidelijkheid is over het lot van Sefer. Verdrietig, omdat ze bijna 21 jaar lang de hoop hebben gehad dat hij toch nog ergens leefde. De familie wil nu ook weten wie hem en de familie dit heeft aangedaan.

Destijds bleek dat Sefer door een misdrijf om het leven is gekomen; zijn lichaam werd vastgebonden met een ketting aangetroffen. Uit het onderzoek is vast komen te staan dat de man enkele maanden in het water moet hebben gelegen voordat hij gevonden werd. Ook had hij een oude kogel in de knie, zodat hij voor zijn overlijden waarschijnlijk mank moet hebben gelopen. 

De politie doet er alles aan om oude zaken alsnog op te lossen. Daarbij kunnen zij ieders hulp goed gebruiken! De politie vraagt eenieder met informatie contact op te nemen. Dat is mogelijk via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via de mail.

Incassobureaus worden vergunningsplichtig

Om de kwaliteit van de incassodienstverlening te verbeteren, moeten incassobureaus voortaan een vergunning hebben om incassodiensten te mogen uitvoeren. Die bedrijven worden vervolgens opgenomen in een incassoregister. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Dekker (Rechtsbescherming) waarop iedereen vanaf vandaag een reactie mag geven via Internetconsultatie. Het maken van regels voor de incassomarkt is onderdeel van het regeerakkoord en van de Brede Schuldenaanpak van het kabinet.

Minister Dekker: “Het innen van schulden hoort op een verantwoorde en fatsoenlijke manier te gebeuren. Wie geld van een ander te goed heeft en in zijn recht staat, moet mogelijkheden hebben om dat uiteindelijk te kunnen incasseren. Tegelijkertijd moeten mensen met schulden niet onnodig dieper in de problemen worden gebracht. Daarom hebben incassobureaus voortaan een vergunning nodig om hun werk te mogen doen. Daarmee kunnen we de goede van de kwade scheiden.”

Bescherming
Om mensen met schulden, die soms heel kwetsbaar zijn, te beschermen tegen onjuiste incassopraktijken, komen er eisen voor het uitvoeren van incassowerkzaamheden en toezicht op de naleving daarvan. De schuldeisers hebben hier eveneens baat bij, omdat zij geconfronteerd kunnen worden met niet goed functionerende incassobureaus. Ook schuldeisers hebben behoefte aan goed contact met de incassodienstverlener. Zij krijgen zo een duidelijk overzicht in de werkzaamheden die in opdracht van hen worden verricht.

Verplichte vergunning
Een vergunning wordt een verplichting om actief te zijn in de incassomarkt. Alleen als bureaus aan eisen voldoen zoals vakmanschap, het hebben van een klachtenregeling en het geven van heldere informatie aan schuldeisers én mensen met schulden, worden ze ingeschreven in het incassoregister. Dit geldt zowel voor incassobureaus die uit naam van een schuldeiser geld innen als voor professionele opkopers van onbetaalde rekeningen als zij die gaan innen. Het register is openbaar en gratis raadpleegbaar. Zo kan iedereen in één oogopslag zien of een incassobureau aan de juiste eisen voldoet.

Kabinet voorkomt stapelen boetes bij mensen met schulden

Mensen die hun boetes wel willen betalen maar dat door problematische schulden niet kunnen, krijgen voortaan meer ademruimte. Minister Dekker (Rechtsbescherming) komt namelijk per 1 april 2020 met een zogenoemde noodstopprocedure bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Deze moet voorkomen dat deze mensen verder in de problemen komen.

Minister Dekker: “Het innen van boetes hoort op een verantwoorde en fatsoenlijke manier te gebeuren. Wie de verkeersregels overtreedt en een boete krijgt, moet uiteraard op de blaren zitten. En wie niet betaalt, riskeert een verhoging. Maar mensen die wel willen betalen, maar vanwege problematische schulden niet kunnen, moeten we niet onnodig dieper in de problemen brengen. Met deze nieuwe procedure snijdt het mes aan twee kanten. Het punitieve karakter van boetes blijft overeind staan. Maar we bieden mensen ook een kans om met schuldhulpverlening hun leven weer op de rails te krijgen.”

Noodstopprocedure
De noodstop gaat gelden voor verkeersboetes en strafrechtelijke geldelijke sancties, zoals door de rechter of het OM opgelegde boetes en ziet er als volgt uit:

- Mensen die door schulden hun boete niet kunnen betalen, en waarbij geen uitzicht bestaat op betaling, kunnen een noodstop van maximaal 4 maanden krijgen.

- Het CJIB schort de inning dan op en er worden geen nieuwe verhogingen opgelegd.

- De persoon die de noodstop krijgt moet zich bij de gemeente melden voor schuldhulpverlening. Wordt deze hulp gestart, dan kan de noodstop met 8 maanden worden verlengd.

- De boete wordt na de noodstop (in termijnen) afbetaald.

- De noodstop kan worden beëindigd als afspraken niet worden nagekomen.

Invoering per 1 april 2020
Het afgelopen jaar is de noodstopprocedure ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het CJIB, de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), Divosa, de NVVK (branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) en de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Tilburg en Deventer ontwikkeld. De procedure zal per 1 april 2020 landelijk worden ingevoerd. Hiermee geeft minister Dekker invulling aan de ambitie in het regeerakkoord om de stapeling van boetes bij te laat betalen te maximeren, en daarmee ook aan de Brede schuldenaanpak van het kabinet.

Valentijn in Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville

Er hangt liefde in de lucht en alles is liefdevol versierd in Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville voor het festival-evenement van februari: met de pakkende naam 'Valenbreinsdag'. Er is ook een geheel nieuwe personage aangekondigd: de Tovenaarzombie.

De update van deze maand geeft spelers de mogelijkheid om Valenbreinsdag in stijl te vieren in een (met liefde) gedecoreerde versie van Prettig Park. Probeer ook het nieuwe gebied voor Gebiedjes Graaien, genaamd Weelderige Weide, en verdien wat gloednieuwe cosmetische voorwerpen. De prijzenkaart bevat deze maand het legendarische Feodale Maïsheer-kostuum en de Shogun-Schild-upgrade. Spelers kunnen ze los van elkaar gebruiken om zowel hun uiterlijk als hun speelwijze aan te passen En ze kunnen ze zelfs combineren voor de eerste legendarische upgrade: een persoonlijk schild voor het slagveld.

Spelers kunnen de Tovenaar verdienen door het einde van de prijzenkaart te halen tijdens het St. Zombie Dag-festival in maart. Daarna kan het personage in-game worden verdiend met 500.000 munten. Maart brengt ook allerlei nieuwe beloningen met zich mee die spelers kunnen verzamelen, en er komt ook een rangmodus voor de Gevechtsarena.

Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville is beschibaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Seizoen 4 start voor Apex Legends

Vandaag begint Respawn Entertainment met een nieuw seizoen van Apex Legends. In Season 4: Assimilation gaat de Revenant, het spookskelet, de arena in als de volgende officiële Legend.

Met Apex Legends Season 4 - Assimilation introduceert Respawn verschillende nieuwe onderdelen en wijzigingen voor Apex Legends, zoals:

  • Mapupdate - World’s Edge trilt onder de komst van een reusachtige Hammond Robotics-oogstmachine, waardoor Capital City scheurt en er in de hele arena lava uit de grond komt. Je kunt hier een overzicht vinden van alle wijzigingen die naar World’s Edge komen.
  • Nieuw wapen - Krijg de beschikking over het Sentinel sluipschuttersgeweer met een speciaal oplaadsysteem, waarmee spelers de vrijheid krijgen om te schieten zoals ze zelf willen, van traag, tot snel, tot oplaadschoten.
  • Battle Pass - Spelers kunnen meer dan 100 exclusieve items in handen krijgen, waaronder legendarische skins, Apex Packs, laadschermen, Music Packs en meer.
  • Ranked Series 3 - Verbeter je skills en bouw aan je reputatie in Ranked Series 3, met een drie maanden durende serie in twee delen, met na elk deel een zachte reset. Voor spelers die de competitieladder beklimmen bevat Ranked Series 3 het Master-niveau, een nieuw niveau tussen Diamond en Apex Predator. Meer informatie over Ranked League Series 3 vind je hier.
  • Om het legendarische eerste jaar van Apex Legends te vieren, kunnen spelers een verjaardagscadeau claimen door zich tussen morgen en 14 februari aan te melden bij Season 4 - Assimilation. Het gratis cadeau bevat een Year 1 Origami Flyer Charm, een Year 1 Loyalty Badge en 10k XP voor het eerste gevecht van de dag.

Apex Legends is beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Platinum Games kickstart The Wonderful 101 Remastered

Platinum Games is een Kickstarter-campagne gestart om een geremasterde versie van de in augustus 2013 uitgebrachte Wii U-titel The Wonderful 101 naar meerdere platforms te brengen. Ze willen de game zelf gaan uitgeven.

Als het eerste doel van $50.000 wordt gehaald zal The Wonderful 101: Remastered voor Switch uitkomen. Voor $250.000 komt de game naar pc via Steam en bij $500.000 zal het voor PlayStation 4 worden uitgebracht. Een Xbox One-versie wordt niet als doel genoemd.

Ondertussen staat de teller al op een ruime $850.000, maar er zijn meer doelen toegevoegd. Weer geen Xbox-versie, maar wel een time-attack modus en een nieuw 2D side-scrolling avontuur genaamd "Luka’s First Mission". Voor die laatste is er $1.500.000 nodig. We hebben nog even, want de Kickstarter loopt tot 3 maart.

PlayStation 4 wereldwijd 108,9 miljoen verscheept

Wereldwijd zijn er 108,9 miljoen PlayStation 4-consoles verscheept. Dat heeft Sony laten weten in de financiële resultaten voor het laatste kwartaal van 2019.

In totaal werden 6,1 miljoen PlayStation 4's verscheept tijdens het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2019, lopend tot 31 maart. Dat is twee miljoen minder dan de 8,1 miljoen die in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar werden verscheept. Sony verwacht nog steeds 13,5 miljoen PlayStation 4's te verkopen in het fiscale jaar 2019, daar hebben ze nog tot 31 maart 2020 voor.

Nog wat andere cijfers:

  • Per 31 december 2019 zijn er 38,8 miljoen PlayStation Plus-abonnees, een stijging van 2,5 miljoen vergeleken met de 36,3 miljoen abonnees in dezelfde periode van het voorgaande fiscale jaar.
  • Er zijn 81,1 miljoen exemplaren van PlayStation 4-software verkocht in het derde kwartaal van het fiscale jaar 2019, een daling van 6,1 miljoen van de 87,2 miljoen software die in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar is verkocht. 49 procent van die verkopen waren digitale downloads van volledige games, vergeleken met 37 procent vorig jaar.

PlayStation 4 Pro

Steeds meer gemeenten schaffen hondenbelasting af

Gemeenten verwachten in 2020 bijna 51 miljoen euro aan hondenbelasting op te halen. Dat is 2,9 procent minder dan in 2019. In 2020 heffen 193 gemeenten hondenbelasting, 8 minder dan in 2019. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2020. Vanaf 2016 dalen de opbrengsten uit hondenbelasting. In 2015 begrootten gemeenten nog 65 miljoen euro, in 2020 is dit gedaald naar 51 miljoen euro.

Van alle gemeenten begroot Den Haag dit jaar de hoogste opbrengst, ruim 2 miljoen euro. Het veel kleinere Vlieland haalt met 15 duizend euro naar verwachting het laagste bedrag op van de gemeenten die hondenbelasting innen. In Den Haag betaalt een hondeneigenaar in 2020 voor één hond 124,08 euro per jaar, op Vlieland 78,26 euro. Hondenbelasting is voor de gemeenten een bescheiden inkomstenbron. Slechts een half procent van alle heffingsopbrengsten komt uit de hondenbelasting.

Steeds meer gemeenten schaffen hondenbelasting af
Steeds meer gemeenten schrappen de hondenbelasting. In 2010 werd nog in 308 van de 431 gemeenten hondenbelasting geheven, in 2020 in 193 van de 355 gemeenten. Het percentage gemeenten die hondenbelasting heffen, is hiermee gedaald van 71 naar 54.

Vaker hondenbelasting in stedelijke gebieden
Hoewel de twee grootste steden, Amsterdam en Rotterdam, geen hondenbelasting meer heffen, komt hondenbelasting het meest voor in stedelijke gebieden. Zeven van de tien gemeenten met een zeer sterk stedelijk karakter heffen hondenbelasting. In niet-stedelijke gebieden daarentegen heft een op de drie gemeenten belasting op honden.

Geen hondenbelasting in Drenthe
Gemeenten in de noordelijke provincies heffen naar verhouding minder hondenbelasting dan elders. In Drenthe wordt in geen enkele gemeente (meer) hondenbelasting geïnd. In Groningen en Friesland gebeurt dit in respectievelijk 4 en 3 gemeenten.

In Zeeland daarentegen heffen 11 van de 13 gemeenten nog hondenbelasting. Sinds 2019 is in Goes en Reimerswaal de hondenbelasting afgeschaft. Ook in Limburg innen relatief veel gemeenten hondenbelasting. In 25 van de 31 gemeenten betalen hondenbezitters geld voor hun viervoeter.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Onderzoek naar spookbewoning leidt tot mega-strafzaak

Tweeëntwintig doorzochte appartementen en achttien aanhoudingen. Miljoenen euro’s aan contanten en vijfentwintig (merendeels luxe) auto’s in beslag genomen. Plus vijf vuurwapens en verdovende middelen. De politie-actie tegen spookbewoning die dinsdagochtend 5 maart 2019 plaatsvond in de Haagse wijk Ypenburg, was er een van overtreffende trappen. Deze en volgende week staan de zeven hoofdverdachten voor de rechter.

De zaak startte als een witwasonderzoek rond een 44-jarige Nootdorper. Hij zou zijn twee bedrijven gebruiken om woningen en auto’s aan criminelen te verhuren. Bovendien zou hij aan mensen salaris hebben uitbetaald zonder dat ze werkzaamheden hadden verricht.

Bij veel van zijn woningen stond volgens de gemeente niemand ingeschreven. In de gevallen waarin dat wel bekend was, ging het vaak om mensen met een strafblad of connecties in het criminele milieu. Verder hadden de appartementen een relatief hoge huurprijs (zo’n 1.100 euro of meer per maand), terwijl geen van de veronderstelde bewoners op papier de inkomsten had om die huur te kunnen betalen.

Het onderzoek leidde al snel naar twee andere verdachten, een 59-jarige Zoetermeerder en een 37-jarige Rijswijker. Beiden waren mede-bestuurders in het bedrijf van de Nootdorper. De Rijswijker was daarnaast politieman.

Omdat niet precies bekend was wie er in de Ypenburgse appartementen woonden en wat er aangetroffen zou worden, zette de politie op 5 maart 2019 groot in. En met resultaat. Er werden achttien aanhoudingen verricht. De zeven hoofdverdachten staan deze en volgende week op zitting.

Maandag 3 februari is er geëist tegen een 59-jarige Hagenaar en een 56-jarige Rotterdamse. Dinsdag 4 februari volgen een 41-jarige Hagenaar en een 60-jarige Leidschendamse. De strafeisen tegen de Nootdorper, Zoetermeerder en Rijswijker worden vrijdag 7 februari uitgesproken.

Eisen maandag 3 februari
In het Ypenburgse appartement waar de 56-jarige Rotterdamse verbleef, vond de politie ruim zes miljoen euro aan contanten. Het was verpakt in pakketten en verstopt in het hoofdeinde van het bed waarin zij op het moment van de inval lag te slapen.

De vrouw stond niet ingeschreven op het adres, maar betaalde al bijna een jaar gas, water en licht. Zij stelt niets te weten van het geld in haar bed. Maar de officier van justitie gelooft daar niets van. Ook als het geld niet van haar is, dan nog leg je een dergelijk bedrag niet in bewaring bij iemand die je niet kent en die daar niets vanaf weet, aldus de officier.

De huur van het appartement werd aan de eigenaar – een vastgoedonderneming - betaald door een van de bedrijven van de Nootdorper. Maar er is door de gebruikers van het appartement geen huur overgemaakt naar het bedrijf van de Nootdorper. De conclusie van het OM is dat de huur contant betaald werd.

Op een van de geldpakketten is een vingerafdruk gevonden van de 59-jarige Hagenaar. Hij kwam regelmatig op bezoek in het appartement. En zijn verjaardag staat in de agenda van de bewoonster met de vermelding ‘lief’.

Beiden hebben ook nauwelijks legale inkomsten en toch een fors uitgavepatroon. Zo reed de Hagenaar rond in een van de in beslag genomen auto’s, een Porsche. Die was met contant geld gekocht door de Nootdorper en vervolgens door hem verhuurd aan de Hagenaar, zo blijkt uit een contract. De Hagenaar had via het bedrijf van de Nootdorper nog twee andere woningen geregeld. Daarin werd onder meer een geldtelmachine gevonden en een PGP-telefoon.

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de 59-Hagenaar en de 56-jarige Rotterdamse zich schuldig hebben gemaakt aan (gewoonte)witwassen. Hij voegde daaraan toe dat witwassen bij uitstek een strafbaar feit is dat in verband wordt gebracht met ondermijning en georganiseerde misdaad. Hij eiste tegen de Hagenaar vijf jaar en zes maanden cel en tegen de Rotterdamse vier jaar cel.

Celstraffen geŽist voor 'walgelijke en wrede' overval op bejaarde vrouw

“Oude dametjes overvallen is natuurlijk al bijzonder laag en verwerpelijk, maar dan ook nog onder dreiging van zo veel, buitensporig geweld. Het kan niet anders worden omschreven dan als gruwelijk wreed.” De officier van justitie eiste maandag lange celstraffen tegen twee verdachten, die vandaag terecht stonden voor hun aandeel in de overval op een 89-jarige vrouw uit Eindhoven. Ze viel in oktober 2018 ten prooi aan twee mannen, die haar met geweld overvielen.

Al direct na de overval vermoedde de recherche een link met twee slotenmakers, die daags voor de overval een nieuw slot kwamen plaatsen bij haar woning aan de Reinaertlaan in Woensel. De vrouw had zich per ongeluk met haar hondje buitengesloten. Door een buitenproportioneel hoge rekening moest de vrouw een beroep doen op haar spaargeld, dat in een grote envelop zat: “Alsof daarmee nog niet genoeg misbruik is gemaakt is van deze dame van 89 jaar oud, staan er de volgende dag twee overvallers voor de deur die op zoek zijn naar diezelfde witte envelop met geld”, zo vertelt de officier van justitie tijdens haar requisitoir.

Vingers afsnijden
Ondanks haar hoge leeftijd bleef de vrouw zich kranig verzetten, zelfs toen gedreigd werd om haar in brand te steken. Ook werd gedreigd haar vingers af te snijden. Uiteindelijk vertrokken de twee overvallers met het spaargeld van de hevig geschrokken bewoonster. Uitvoering (sporen)onderzoek van de Eindhovense recherche leidt uiteindelijk tot de aanhouding van vier verdachten tussen de 21 en 24 jaar oud. Twee van de vier stonden vandaag voor de rechter.

Bewijslast
De bewijslast tegen één van de overvallers is glashelder volgens de officier: “Op het tijdstip van de overval begeeft het telefoonnummer van de verdachte zich rondom de plaats delict. Ook is er DNA aangetroffen op het stuk tape waarmee de mond van de vrouw werd afgeplakt. Die tape was van het slachtoffer zelf en was dus al in de woning vóór de overval.” In de loop van het onderzoek leidt de bewijslast tot een bekentenis: “De verdachte heeft verklaard betrokken te zijn geweest bij de overval, maar echt openheid van zaken geeft hij niet. Zo wil hij niet zeggen wie de tweede overvaller in de woning was.”

Uitkijk
Van de tweede verdachte valt niet te bewijzen dat hij in de woning is geweest: “Wij denken dat hij wist dat de overval werd gepleegd en dat hij tijdens de overval op de uitkijk heeft gestaan. Dat is onder meer gebaseerd op telefoongegevens van de verdachte. Toeval of niet, de slotenmakers blijken een neef en voetbalgenoot van deze verdachte.”

Walgelijk
Dit soort overvallen, doelbewust op een hoogbejaarde dame, is zo ontzettend wreed. Het is dan ook niet vreemd dat alles in het werk is gesteld om de daders van dit walgelijke feit op te pakken en voor de rechter te brengen. Verdachte heeft met het plegen van dit feit een weerloos en zeer kwetsbaar slachtoffer uitgekozen en bijzonder wreed behandeld. Op dit soort feiten kan niet anders worden gereageerd dan met een langdurige gevangenisstraf.

"Alles afwegende doet u naar mijn oordeel de zaak recht door verdachte die in de woning was te veroordelen tot een gevangenisstraf van vijf jaar." De andere verdachte krijgt volgens het OM een gevangenisstraf van 30 maanden.

Rechtstreekse Eurostar komt eraan!

Treinreizigers reizen vanaf 30 april 2020 rechtstreeks van Amsterdam naar Londen, dat maken NS en Eurostar vandaag bekend. De rechtstreekse verbinding Rotterdam-Londen volgt enkele weken later op 18 mei. Tickets voor de directe reis van Nederland naar Londen zijn vanaf 11 februari te koop.

Sinds 2018 rijdt de hogesnelheidstrein al rechtstreeks van Londen naar Rotterdam en Amsterdam. In omgekeerde richting moeten reizigers nu nog overstappen in Brussel. De nieuwe verbinding, rechtstreeks in beide richtingen, biedt reizigers een moeiteloze reis tussen de twee Europese hoofdsteden en een overtuigende reden om voor de trein in plaats van het vliegtuig te kiezen. De reistijd van centrum Amsterdam naar hartje Londen bedraagt ongeveer vier uur. Vanuit Rotterdam naar Londen is dat ongeveer drieënhalf uur.

Ticketverkoop
De ticketverkoop voor reizen vanuit Amsterdam en vanuit Rotterdam start op 11 februari met tickets vanaf 40 euro. Er zijn momenteel al drie rechtstreekse treinen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. De directe heenreis van Nederland naar Londen start met twee rechtstreekse treinen per dag, om te groeien naar een derde en vervolgens een vierde trein. In 2021 wil de NS vijf hogesnelheidstreinen naar Londen.

Eerste trein
De eerste rechtstreekse trein vertrekt deze ochtend om 07:48 uur vanaf Amsterdam Centraal. Naast CEO's Roger van Boxtel (NS) en Mike Cooper (Eurostar) zijn Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen en Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol aanwezig bij het vertrek van deze eerste trein. Vier uur en negen minuten later komt de trein aan op station St. Pancras International in hartje Londen, waar deze wordt verwelkomd door Grant Shapps, Staatssecretaris van Transport van het Verenigd Koninkrijk.

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt; buien mogelijk

Het is vanochtend wisselend bewolkt en komen er geregeld buien voor. Bij de buien is ook kans op onweer en korrelhagel. In de middag gaat het vooral in de zuidwestelijke helft regenen, terwijl het van het noorden uit geleidelijk op steeds meer plaatsen droog wordt. De laatste neerslag verlaat het zuiden van het land aan het begin van de avond. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 6 a 7°C. De westenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, 6 à 7 Bft. In de loop van de middag neemt de wind van het noorden uit af en draait geleidelijk naar noordwest. In het zuidwesten neemt de wind pas vanaf het begin van de avond af.

In de nacht naar woensdag zijn er brede opklaringen. Het is vrijwel overal droog en in de zuidelijke helft kunnen er enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur ligt op veel plaatsen rond het vriespunt en lokaal zou het glad kunnen worden. Alleen vlak aan zee blijft de temperatuur enkele graden boven nul. De wind wordt boven land zwak en draait naar west tot noordwest, aan de kust staat een matige noordwestelijke wind.

Woensdag overdag zijn er wolkenvelden, maar hier en daar is de zon ook geregeld te zien. Het blijft droog. De middagtemperatuur ligt rond 8°C. Er staat een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De molen bij Mill
De molen bij Mill

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Hunters: de jacht op nazi's in de jaren 70
review
Bayonetta and Vanquish 10th Anniversary Bundle
review
Patapon 2 Remastered
review
Star Wars Battlefront II
review
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
©FOK.nl e.a.