FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 februari 2020

Uitslag FC Twente - sc Heerenveen

Na acht duels zonder zege heeft sc Heerenveen eindelijk weer eens een overwinning geboekt. Tegen FC Twente won het met 2-3.

Het duel begon dramatisch voor Twente. Keeper Drommel liet na een schot van Halilovic de bal uit zijn handen glippen waardoor Faik simpel kon scoren. Vlak na rust leek Heerenveen op weg te gaan naar een simpele overwinning toen het via Ejuke en Veerman uitliep tot 0-3. Een benutte penalty Vuckic en een goal van Selahi zorgden ervoor dat Twente terugkwam tot 2-3 en het toch nog spannend werd. Gescoord werd er in restant van de wedstrijd echter niet meer.

FC Twente

2 - 3

sc Heerenveen

 65' Vuckic(pen)
 72' Selahi
   4' Faik
 48' Ejuke
 55' J.Veerman
 
 Gele kaart: , Bednarek, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.000
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Troupée
Bijen
Pleguezuelo
Verdonk
Aboerdzjania
O.Busquets (Zekhnini/66)
Selahi
Menig
Vuckic
Lang
  Bednarek
v.Rhijn
Dresevic
Botman
Floranus
Kongolo
Faik
J.Veerman (Akujobi/74)
v.Bergen
Ejuke (Höegh/89)
Halilovic (Odgaard/78)

Zinderende strijd om wereldtitel skeleton beslist op honderdsten

In het Duitse Altenberg heeft het wereldkampioenschap skeleton bij de mannen een werkelijk zinderende strijd om goud opgeleverd. Het WK bestaat uit vier runs, verdeeld over twee dagen, en dat werd een historisch spannende strijd.

In de eerste run leek zesvoudig wereldkampioen Martins Dukurs de toon al te zetten, maar daarna kwamen de Duitsers even laten zien hoe het moest. Alexander Gassner dook 0,09 seconden onder de tijd van Dukurs door, Axel Jungk ging zelfs nog 0,06 seconden sneller en Christopher Grotheer nestelde zich met 0,02 seconden achterstand op Jungk tussen zijn twee landgenoten. Dukurs leek de enige die ze nog uit kon dagen: olympisch kampioen Yun Sung-bin uit Zuid-Korea volgde al op 0,32 seconden.

In run twee breidde Dukurs zijn voorsprong op Yun uit naar 0,37 seconden, maar daarna mochten de drie Duitsers nog naar beneden. Gassner haalde geweldig uit met een fantastisch nieuw baanrecord en dook maar liefst 0,43 seconden onder Dukurs door, maar Grotheer ging nog eens sneller en vergrootte zijn voorsprong op Gassner naar 0,09 seconden. Jungk kon dat tempo niet aan en op 0,35 seconden van Grotheer sloot hij de eerste van twee dagen af op de derde plek, nog wel voor Dukurs.

Grotheer vervulde een hoofdrol in een prachtige strijd om goud (Pro Shots/Action Images)
Grotheer vervulde een hoofdrol in een prachtige strijd om goud (Pro Shots/Action Images)

De derde run bracht Gassner tot op 0,07 seconden van leider Grotheer, terwijl Jungk met 0,20 seconden ook weer dichterbij kwam. Dukurs leverde nog eens twee tienden in naar 0,73 seconden, waarna Yun ook nog een tiende verloor en op 0,99 seconden terecht kwam. Dat kostte hem wel een plek: Felix Keisinger kende wél een goede run en maakte wat tijd goed, waardoor de vierde Duitser op 0,88 seconden de vijfde plek in beslag nam.

De top-6 in de beslissende vierde run werd geopend door Yun, die een uitstekende afdaling neerzette, maar wel zag hoe Keisinger er nog 0,30 seconden onderdoor dook. Dukurs breidde zijn voorsprong op Keisinger vervolgens nog wel uit naar 0,23 seconden, maar met drie Duitsers te gaan leek een medaille voor de legende ver weg. Jungk haalde er nog eens 0,55 seconden vanaf en schoof zelfs op naar minstens zilver: Gassner kwam 0,03 seconden tekort.

In een werkelijk zinderende run gaf Grotheer zijn voorsprong op Jungk weg, maar die pakte hij weer terug en met 0,02 seconden pakte hij uiterst verrassend de wereldtitel. Jungk pakte het zilver, Gassner het brons, de eerste keer sinds 1991 dat alle medailles naar één land gingen.

Handbalsters VZV winnen eerste duel in kwartfinale Challenge Cup

De handbalsters van VZV hebben hun eerste duel tegen het Spaanse Granollers in de kwartfinale van de EHF Challenge Cup verrassend gewonnen. Na zestig minuten spelen was de eindstand 26-25. Op zondag 8 maart is de return in Spanje.

VZV begon slordig aan de wedstrijd en kwam op een 2-6 achterstand. Na de openingsfase kwam de ploeg uit het Noord-Hollandse ‘t Veld beter in de wedstrijd. Bij rust was het 12-16.

In de tweede helft verkleinde VZV langzaam de achterstand op Granollers. Via treffers van Trabelsi en Kolken kwam de thuisclub langszij en zelfs op voorsprong: 22-21. In de laatste vijf minuten hield VZV het hoofd koel en wist de voorsprong vast te houden.

Uitslag PEC Zwolle - Vitesse

PEC Zwolle heeft drie zeer belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie. In een onwaarschijnlijke slotfase won Zwolle met 4-3 van Vitesse. Door de zege stijgen de Zwollenaren naar de vijftiende plaats.

Bij het ingaan van de slotminuten stond het 2-2 en leken genoegen te moeten nemen met een gelijkspel. In de 90ste minuut kreeg PEC Zwolle een makkelijk gegeven strafschop die werd benut door Reza Ghoochannejhad. Twee minuten stond het alweer gelijk via Oussama Tannane. Pelle Clement zorgde alsnog voor feest bij de thuisploeg na een fout van Pasveer. De doelman kreeg de winnende treffer van PEC als eigen doelpunt op zijn naam: 4-3

De concurrenten Fortuna Sittard (tegen VVV) en ADO Den Haag (tegen Heracles) bleven steken op een gelijkspel, waardoor drie belangrijke punten pakte in strijd tegen degradatie. Het gat tussen Zwolle en ADO is nu zes punten.

PEC Zwolle

4 - 3

Vitesse

 6' Hamer
 76' Paal
 90' Ghoochannejhad(pen)
 90+4' Pasveer (e.d)
   6' Matavz
 33' Tannane
 90+2' Tannane
 
 Gele kaart: , Bero, Tannane, (Vitesse)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 
Arbiter: 
 
Opstelling:   Opstelling:
     

Uitslag VVV-Venlo - Fortuna Sittard

De Limburgse derby tussen VVV-Venlo en Fortuna Sittard heeft geen winnaar opgeleverd. In de stadion De Koel was 0-0 de eindstand. In een erg matig duel verdiende geen van beide ploegen de volle drie punten.

VVV-Venlo

0 - 0

Fortuna Sittard

 
 Gele kaart: Post, R. Janssen, (VVV-Venlo), Dammers, Damascan, Passlack, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.115
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Kum
R. Janssen
Bruns
Post
Neudecker (Linthorst/82)
Opoku
Darfalou
Yeboah (Sinclair/77)
  Koselev
Rota
Ninaj
Dammers
Cox
Smeets
Tekie (Carbonell/64)
Diemers
Ciss (Frederiksen/88)
Passlack
Damascan (Karjalainen/72) jalainen/72)

Uitslag ADO Den Haag - Heracles Almelo

De wedstrijd tussen ADO Den Haag en Heracles Almelo is zaterdagavond in een doelpuntloos gelijkspel geëindigd.

ADO nam in de openingsfase het initiatief, echter tot grote kansen kwam het niet. Nadien werden de bezoekers gevaarlijker, Dessers en Burgzorg waren dichtbij een doelpunt. Na rust kwam ADO offensiever voor de dag. Heracles-doelman Blaswich voorkwam dat Bogle kon scoren.

ADO Den Haag

0 - 0

Heracles Almelo

 
 Gele kaart: Duffy, (ADO Den Haag), Osman, Rossmann, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Pinas (90+3/2xg) (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.207
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
Spence
Stubbs
Pinas
De Bock
Immers
Bakker
Goossens (Duffy/79)
Falkenburg (Summerville/55)
Bogle (Kramer/65)
Meijers
  Blaswich
Schoofs
Rossmann (v.d. Buijs/46)
Knoester
Hardeveld
Kiomourtzoglou
Osman (v.d. Water/63)
Merkel
Mauro Júnior
Dessers
Burgzorg (Szöke/90)

WK-goud baanrensters Wild en Pieters, Van Schip pakt zilver en sprinters imponeren

De voorlaatste dag van het wereldkampioenschap baanwielrennen in Berlijn heeft voor Nederland weer het nodige succes opgeleverd. Er was goud op de koppelkoers en zilver op het omnium, terwijl de sprinters hard op weg zijn naar de individuele finale.

Omnium mannen
Van Schip begon als nummer drie aan de avondsessie en deed dat wederom sterk. Op de afvalkoers, het derde van vier onderdelen, zat de Nederlander bij de laatste drie op het moment dat hij eraf moest. De Nieuw-Zeelander Campbell Stewart klopte de Duitser Roger Kluge vervolgens en pakte de winst. De Deense nummer twee in het klassement, Lasse Norman Hansen, ging er al bijzonder vroeg af, leider Benjamin Thomas uit Frankrijk werd vierde. Hij vergrootte zijn voorsprong dan ook, Van Schip steeg naar de tweede plek en Kluge naar plaats drie.

Op de afsluitende puntenkoers moest Van Schip leider Thomas aanvallen, maar hij had ongeveer honderd ronden lang de Fransman in zijn wiel zitten en dus zat dat er geen moment echt in. Thomas koerste zo vrij onbedreigd naar de winst, Van Schip ging in de slotfase samen met Thomas nog rond en wipte zo weer over de Brit Matthew Walls heen, die kort daarvoor een ronde voorsprong gepakt had. Walls ging naar huis met brons.

500m tijdrit vrouwen
Kyra Lamberink viel in de finale wat tegen en met 34,004 seconden was ze de langzaamste van de acht finalisten. Het goud ging naar het thuisland, maar spannend was het wel: Lea Sophie Friedrich moest álles uit de kast trekken om de scherpe tijd van de Mexicaanse wereldrecordhoudster Jessica Salazar (33,154) te pakken. Het lukte in de laatste meters net en met 33,121 pakte Friedrich het goud, voor Salazar en de verrassende Italiaanse Miriam Vece, die met haar 33,171 de Duitse Pauline Grabosch acht duizendsten buiten het podium hield.

Van Schip gaat eruit op de afvalrace, maar is wel op weg naar zilver (Pro Shots/Action Images)
Van Schip gaat eruit op de afvalrace, maar is wel op weg naar zilver (Pro Shots/Action Images)

Koppelkoers vrouwen
Kirsten Wild en Amy Pieters reden voor Nederland en domineerden vanaf de allereerste tussensprint. Die wonnen ze net als de derde sprint en in elf van de twaalf sprints scoorde het duo prima punten. De winst kwam dan ook niet in gevaar in de uiterst chaotische race, waar onder meer de Britse Neah Evans met een bombardement op de Amerikaanse wissel een valpartij veroorzaakte. Clara Copponi en Marie le Net uit Frankrijk pakten dankzij een sterke slotfase zilver, voor de agressief rijdende Letizia Paternoster en haar Italiaanse teamgenote Elisa Balsamo.

Individuele achtervolging vrouwen
In de kwalificaties had Chloe Dygert haar eigen wereldrecord verpulverd en in de finale tegen de Duitse Lisa Brennauer, die zelf ook onder het oude wereldrecord dook, deed ze dat nog eens dunnetjes over. De Amerikaanse raffelde de drie kilometer af in 3:16,937 minuten, nog drie tienden sneller dan haar eerdere record, terwijl Brennauer in de tweede helft gebroken was en finishte in 3:23,229 minuten. In een Duits onderonsje om het brons was Franziska Brausse te sterk voor Lisa Klein, met wie ze kort daarvoor nog de finale van de koppelkoers gereden had.

Sprint mannen - kwartfinales
Harrie Lavreysen reed tegen Yudai Nitta, maar de Japanner kon bepaald geen vuist maken en ging er met 2-0 af. Dat deed Jeffrey Hoogland ook tegen thuissprinter Stefan Bötticher, maar Matthijs Büchli - toch vooral een keirinrijder - kon het niet aan: de explosieve Pool Mateusz Rudyk legde hem er met 2-0 op.

Kirsten Wild en Amy Pieters pakten goud (Pro Shots/Zuma Press)
Kirsten Wild en Amy Pieters pakten goud (Pro Shots/Zuma Press)

Wederom verlaat een FVD-Statenlid de partij

De afgelopen maanden had de ledenadministratie van Forum voor Democratie het druk met het record aantal leden, deze week zijn ze vooral druk bezig met het uitschrijven van Statenleden. Vandaag liet het Zuid-Hollandse Statenlid Ewald Kegel weten FVD te verlaten en zich aan te sluiten bij GO, de partij rond Henk Otten. Eerder deze week stapte al het Zeeuwse Statenlid Robert Koevoets uit de partij en Utrechtenaar Patrick Bauduin leverde zijn zetel in omdat hij het te druk heeft, hij blijft in tegenstelling tot de andere twee wel lid van de partij.

Het rommelt al sinds de ruzie in het Forum-bestuur tussen Otten en Thierry Baudet in de provinciale fracties. In de door Otten samengestelde FVD-fracties bevinden zich diverse leden die steeds minder voeling krijgen met de uitschieters van partijleider Baudet. Een aantal van de opgestapte leden heeft zich bij de uit de partij gegooide Otten aangesloten, maar er zijn er ook die voor zichzelf verder gegaan zijn.

In veel provincies is de spoeling van mogelijke opvolgers voor vertrekkende Statenleden dun aan het worden. Dankzij het succes van Forum bij de provinciale verkiezingen kreeg in een aantal provincies een heel groot deel van de FVD'ers op de kieslijst een plekje in de Provinciale Staten. Dit kan mogelijk ook een probleem voor de partij worden bij het samenstellen van de kieslijst voor de Tweede Kamer, Baudet kan daarbij nauwelijks putten uit de provincies waar zijn partijleden al de nodige politieke ervaring hebben opgedaan. Ook bij het doorschuiven van Eerste Kamerleden komt Baudet in de problemen aangezien er dan mogelijk oud Forum-leden, die zich inmiddels bij Otten hebben aangesloten, een zetel krijgen.

Wederom verlaat een FVD-Statenlid de partij (Pro Shots / Koen Laureij)
Wederom verlaat een FVD-Statenlid de partij (Pro Shots / Koen Laureij)

Kramer niet meer op dag 2 WK allround

Sven Kramer zal morgen niet meer van start gaan op het WK allround in Hamar. "Ik baal ervan dat ik mij moet afmelden, maar het is allemaal even teveel. De sportman in mij denkt: het kan wel, maar dat was vandaag helaas niet het geval."

Kramer zei in aanloop naar het WK dat hij een slechte week had vanwege gezondheidsproblemen in de familie. "Het WK is nu niet belangrijk, maar ik ben er nu toch, dus doe ik maar mee”, zei hij woensdag nog.

Na de 500 en 5.000 meter vandaag stond Kramer slechts twaalfde.

Duel tussen TSG Hoffenheim en Bayern München kent bizar slot

Bayern München heeft zaterdag het uitduel tegen TSG Hoffenheim met 0-6 gewonnen. De grote zege van de Rekordmeister was echter niet het onderwerp van gesprek tijdens en na de wedstrijd.

Supporters van Bayern hadden het via spandoeken en spreekkoren gemunt op Dietmar Hopp, de eigenaar van TSG Hoffenheim. Een deel van de aanhang van de Zuid-Duitse club is ontevreden met ‘nepclubs’ als Hoffenheim die dankzij steenrijke eigenaars op het hoogste niveau actief kunnen zijn.

Vanwege leuzen als ‘hoerenzoon’ werd de wedstrijd met nog dertien minuten te gaan tijdelijk stilgelegd. Uit onvrede met de leuzen aan het adres van Hopp weigerden beide clubs na de hervatting vervolgens te voetballen, in plaats daarvan speelden de spelers de bal naar elkaar toe.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag
Borussia Dortmund - SC Freiburg 1-0
FC Augsburg - Borussia Mönchengladbach 2-3
FSV Mainz 05 - Paderborn 2-0
1899 Hoffenheim - Bayern München 0-6
1. FC Köln - Schalke 04 nog bezig

Alle FOK!schrikkelbazen zijn compleet!

Nee, waarschijnlijk niet. Het is vandaag 29 februari, schrikkeldag dus! Het is de zesde schrikkeldag sinds FOK! bestaat en dan zijn er natuurlijk statistieken te bedenken.

De voornaamste komt neer op de vraag: wie heeft op de meeste schrikkeldagen gepost? FOK!statistiekenkoning Arcee heeft daar een handig tooltje voor, hier te vinden, waar je alleen even je user-ID in hoeft te vullen.

Er zijn nog welgeteld zes échte FOK!schrikkelbazen over: deze zes hebben op álle schrikkeldagen op FOK! gepost. Dat waren er vier jaar geleden zeven, zes daarvan hebben vandaag al gepost, op naar 2024 dus, en ondertussen feliciteren we Arcee, Djeez, Doc, Swetsenegger, Tokus en TARAraboemdijee! yvonne moet nog even aan de bak, dan is het veld compleet.

Update 18.12 uur
yvonne heeft ook gepost, de club is compleet! Hoera, nu echt op naar 2024

Roest aan de leiding na eerste dag WK allround

Patrick Roest gaat na de eerste dag van het WK afstanden bij de mannen aan de leiding. Roest won zojuist de 5.000 meter in een tijd van 6.14,35. Sverre Lunde Pedersen werd tweede in 6.19,40, de Canadees Jordan Belchios reed de derde tijd in 6.20,76.

Roest heeft op de 1.500 meter morgen een seconde voorsprong op de nummer twee Pedersen. De Japanner Seitaro Ichinohe staat derde, Jan Blokhuijsen vierde. Sven Kramer, die zelf al zei dat hij futloos rijdt, staat twaalfde na de eerste dag. De 5.000 meter reed hij in 6.25,54.

Jan Blokhuijsen moest het in de zesde rit opnemen tegen Vitaliy Schigolev uit Kazachstan. De Nederlander nam al gauw afstand van zijn tegenstander. Hij reed een solide race en liep langzaam weg van de tot dan snelste tijd. Blokhuijsen had het wel wat moeilijk in het slot, maar met 6.22,93 was hij bijna vier tellen sneller dan de totdan beste tijd.

In de rit erop reed Seitaro Ichinohe tegen Andrea Giovannini. De Japanner nam de regie in handen en reed al snel weg bij Giovannini. Ichinohe bouwde in de eerste ronden een kleine voorsprong op op de tijd van Blokhuijsen. Vijf ronden voor het einde reed hij pas zijn eerste 30er. Hij begon echter moeilijker te bewegen en verloor steeds meer tijd. Met nog twee ronden te gaan was hij voor het eerst langzamer dan Blokhuijsen. Uiteindelijk kwam hij in 6.24,63 over de meet.

Sven Kramer en Sverre Lunde Pedersen vormden het negende paar. De Noor pakte een kleine voorsprong op Kramer op de 1.400 meter, de Nederlander zat er echter niet ver achter. Beiden reden wel boven de tijd van Blokhuijsen. Pedersen was twee ronden voor het ronde iets sneller dan Blokhuijsen, terwijl de ronden van Kramer omhoog gingen. Pedersen kwam in 6.19.40 over de meet, Kramer reed 6.25,54.

Patrick Roest reed in de rit erop tegen Sergey Trofimov. Roest nam de regie in handen. Hij reed een vlakke race met rondjes 29 hoog en pakte elke ronde een paar tienden op Pedersen. In de tweede helft van de race ging hij zelf rondjes van 29,4 rijden. Uiteindelijk kwam Roest, die een matig WK afstanden reed, in 6.14,32 over de finish.

Ruslan Zakharov reed in de rit erop tegen wereldkampioen Ted-Jan Bloemen. Bloemen ging hard van start met rondjes in de 29 hoog net als Roest in de rit ervoor. Met nog zes ronden te gaan reed de Canadees echter zijn eerste 30er en hij begon steeds meer te verliezen. Achter Bloemen wist Zakharov de achterstand op de Canadees te verkleinen, en uiteindelijk won Bloemen de race nipt: 6.22,82 om 6.22,92.

Stuyven klopt Lampaert in Omloop Het Nieuwsblad

Jasper Stuyven heeft de 75ste editie van de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De renner van Trek-Segafredo versloeg zijn landgenoot Yves Lampaert in een sprint. Mike Teunissen maakte ook deel uit van de kopgroep, maar op de Muur van Geraardsbergen moest hij de beteren van de kopgroep laten gaan. Teunissen werd uiteindelijk zesde.

Vijf renners kozen snel voor de aanval in de openingskoers in België. Senne Leysen (Alpecin - Fenix), Manuele Boaro (Astana Pro Team), Matteo Jorgenson (Movistar Team), Mathijs Paasschens (Bingoal - WB) en Lluís Mas (Movistar Team). Zeven minuten was de voorsprong, maar daar was niet veel van over halverwege de koers.

Het peloton was door waaiersvorming al dicht gekomen op de kopgroep en het was een kwestie van tijd tot de vroege kopgroep werd ingerekend. Nadat het eerste deel van het peloton de aansluiting had gemaakt sloot ook het andere deel van het peloton aan. Daarna zou het al snel weer in waaiers getrokken en dit keer lieten de favorieten (Greg van Avermaet en Wout van Aert) zich goed van voren zien. Het zorgde weer voor afscheiding in het peloton en de kopmannen zouden snel zonder veel knechten zitten.

Na de Rekelberg ontstond er snel een kopgroep van zeven: Declercq en Lampaert (Deceuninck-Quick Step), Stuyven (Trek-Segafredo), Frison (Lotto-Soudal), Trentin (CCC), Teunissen (Jumbo-Visma) en Kragh Andersen (Sunweb). Snel hadden ze één minuut te pakken en omdat er geen vaart zat in het peloton liep de voorsprong naar de drie minuten.

In het kleine peloton probeerde nog wel enkele renners op de beklimmingen te versnellen, maar ze zouden nooit meer van voren geraken. De zeven zouden het gaan uitmaken in de eerste klassieker van het jaar. Op de Muur van Geraardsbergen werd duidelijk dat Stuyven, Lampaert en Kragh Andersen de beste waren in de kopgroep.

Met z’n drieën trokken ze naar de slotkilometers, waar Lampaert op een goede twee kilometer van de streep demarreerde. Kragh Andersen moest passen, maar Stuyven had wel de benen om te reageren en maakte het vervolgens in de sprint makkelijk af, voor zijn landgenoot.

Stuyven maakt het in de sprint makkelijk af voor Lampaert (Pro Shots / George Deswijzen)
Stuyven maakt het in de sprint makkelijk af voor Lampaert (Pro Shots / George Deswijzen)

Van Vleuten de beste in Omloop het Nieuwsblad in regenboogtrui

Annemiek van Vleuten heeft de Omloop Het Nieuwsblad bij de vrouwen gewonnen. Het was voor de 37-jarige Nederlandse haar eerste race in de regenboogtrui en won direct. De renster Mitchelton-Scott ging er op de Muur van Geraardsbergen vandoor en won met meer dan veertig seconden voorsprong.

In het begin van de wedstrijd, die niet tot de WorldTour behoort, probeerden enkele rensters voor de aanval te kiezen, maar veel vrijheid kregen die rensters niet. Op de beklimming van de Molenberg viel de eerste beslissing in de koers. Een groep van 22 rensters wist zich los te maken van het peloton met onder meer Annemiek van Vleuten, uitredend winnares Chantal Van den Broek - Blaak, Ellen van Dijk.

Op de Muur van Geraardsbergen viel de definitieve beslissing in de wedstrijd. Wereldkampioene Van Vleuten reed iedereen los uit het wiel en had al snel twintig seconden te pakken en ze zou alleen maar verder uitlopen in haar eerste koers in de wereldkampioenentrui. Ze won voor Marta Bastianelli, die de sprint won voor de tweede. De Italiaanse was in de sprint te snel voor Floortje Mackaij, Van den Broek-Blaak en Van Dijk.Van Vleuten wint eerste koers in regenboogtrui (Pro Shots / George Deswijzen)
Van Vleuten wint eerste koers in regenboogtrui (Pro Shots / George Deswijzen)

Bob Fosko op 64-jarige leeftijd overleden

Zanger Bob Fosko is gisteren overleden. Hij is 64 jaar oud geworden.

Dat heeft zijn familie vanmiddag laten weten. In 2019 werd er bij Fosko, die eigenlijk Geert Timmers heet en leadzanger was van de band Raggende Manne, slokdarmkanker geconstateerd.

Positief
'Deze creatieve duizendpoot is op eigen kracht gegaan en was tot de laatste noot positief', schrijft zijn familie. 'Op zijn sterfdag bracht hij nog zijn laatste singel “Fluiten” uit. Zo heeft Geert van zich laten horen zolang het kon. De geplande album release “Van iets maken word je blij” van Groep Fosko, op 11 maart in de Paradiso heeft hij niet gehaald, en is daarmee gecanceld.'

'Ik heb een te positief leven gehad om te eindigen in een tranendal', vertelde de zanger vorig jaar tegen AT5. 'Familie en vrienden maken me ook sterk. Het kan niet eeuwig doorgaan. Niemand geeft je van tevoren een garantie voor een lang leven.'

Jazz-punk
Raggende Manne maakte begin jaren '90 furore met hun zelfbenoemde eclectische jazz-punk. De band werd onder meer bekend met hun nummers 'Poep in je hoofd' en 'Ik vind je leuk'.

Fosko wordt in eigen kring herdacht.

 

COVID-19 in Nederland: vier nieuwe besmettingen

Nederland heeft ook een derde en vierde geval van het coronavirus SARS-CoV-2 te pakken. Het virus, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, is bij de partner en het jongste kind van de tweede Nederlandse patiënt geconstateerd.

De tweede patiënt is een vrouw uit Amsterdam, die in Diemen in thuisisolatie zit. Net als haar partner was ze onlangs in de Noord-Italiaanse regio Lombardije geweest, waar al honderden gevallen geconstateerd zijn. De partner én de drie kinderen van het stel kampten net als de vrouw zelf met milde klachten en werden dus getest, met twee positieve gevallen als gevolg.

Update 16.35 uur
Het eerste geval in Nederland was een man uit Loon op Zand, dat zo tenminste nog eens in het nieuws komt. Dat was al bekend, maar nu zijn er nog twee gevallen bij gekomen: de vrouw en dochter van de man zijn ook besmet en zitten in thuisisolatie, terwijl het RIVM onderzoek doet naar wie er met hen in contact is geweest.

Wüst leidt na eerste dag WK allround

Na de eerste dag van het WK allround in Hamar gaat Ireen Wüst aan de leiding. Haar derde plek op de 3.000 meter was genoeg om de leiding te pakken in het klassement na twee afstanden. Ivanie Blondin staat tweede, Melissa Wijfje bezet plek drie net voor Antoinette de Jong.

Martina Sáblíková won de 3.000 meter. De Tsjechische reed naar 4.01,89. Blondin werd tweede in 4.02,54 nipt voor Wüst die 4.02,60 op de klokken zette.

Melissa Wijfje moest het in de zesde rit opnemen tegen de inmiddels 48-jarige Claudia Pechstein. Het was Wijfje die de regie in handen nam en rapper was dan de tot dan snelste tijd. Wijfje bleef vlak rijden en kwam uiteindelijk in 4.02,81 over de streep, waarmee ze de snelste was.

In de rit erop reed Ireen Wüst tegen Nana Takagi. De Nederlandse ging snel van start en had weinig aan haar opponente. Ze reed net onder de tijd van Wijfje, maar met het ingaan van de laatste ronde was ze langzamer dan haar landgenote. Dankzij een prima slotronde was ze met 4.02,60 toch sneller dan Wijfje.

Francesca Lollobrigida en Natalia Voronina vormden het negende paar. Ze waren prima aan elkaar gewaagd en reden rond de tijd van Wüst. Met nog vier ronden te gaan sloeg de Russin een gaatje met de Italiaanse, maar verloor meer tijd. Dankzij de twee snelle laatste ronden van Lollorigida was het nog spannend wie de rit ging winnen. Uiteindelijk won Voronina nipt: 4.04,13 om 4.04,14.

Titelverdedigster Martina Sáblíková trof de Russin Evgeniia Lalenkova. Lalenkova kon lang mee met de Tsjechische,maar moest drie ronden voor het einde passen. Sáblíková kon de tijd van Wüst dankzij een sterke laatste ronde toch verbeteren. Ze reed 4.01,89.

De eennalaatste rit ging tussen Antoinette de Jong en Ivanie Blondin. Blondin sloeg een ronde voor de finish het beslissende gat met De Jong, die het moeilijk had. De Canadese won de rit in 4.02,54, De Jong reed naar 4.03,40.

ePrix Marrakesh: straf kost De Vries podiumkans, Da Costa oppermachtig

In het Marokkaanse Marrakesh is de vijfde ePrix van het seizoen in de Formule E gereden. Wat de winst betreft was het ongeveer de halve race spannend, maar om plek twee werd wél tot het einde volle bak gevochten.

Poleposition was voor Antonio Felix da Costa, voor Maximilian Günther, André Lotterer en Nyck de Vries. Robin Frijns en Neel Jani werden wegens overtreding van een regel wat betreft het gaspedaal naar achteren gezet, kampioenschapsleider Mitch Evans - die in de kwalificatie te laat over start/finish kwam - schoof zo twee plekken op vanaf achteren.

De eerste plekken bleven bij de start gelijk, maar na een foutje van Lotterer kon De Vries de derde plek snel pakken. Tien minuten later ging het voor de Mercedes-coureur fout: hij kreeg een drivethroughpenalty, omdat zijn auto met het motorremmen teveel energie opwekte, en viel daarmee terug naar een plekje in het achterveld van de race, nog achter Frijns.

Halverwege opende Günther met succes de aanval op leider Da Costa, maar de Portugese DS Techeetah-coureur pakte zijn plek niet veel later weer terug. Da Costa's teamgenoot Jean-Eric Vergne, die zich bepaald niet fit voelde, schoof ondertussen via Edoardo Mortara en de terugvallende Lotterer op naar de derde plek, terwijl Frijns met dik tien minuten te gaan op plek veertien reed.

Vergne bleef lekker bezig en met het einde in zicht ging de Fransman ook voorbij aan Günther, die wel volle bak de tegenaanval koos. Dat lukte aanvankelijk niet, maar in de laatste meters ging de Duitser tóch nog voorbij Vergne, wiens batterij toch echt leeg was. Dat gebeurde wel ver achter de ongenaakbare Da Costa, die de ePrix op zijn naam schreef.

Evans eindigde nog uiterst knap als zesde, De Vries pakte een elfde plek en Frijns eindigde achter zijn landgenoot op plek twaalf.

Baanrenners op WK-medaillekoers, Dygert verplettert wereldrecord

Op de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap baanwielrennen in Berlijn zijn de Nederlanders weer lekker bezig. De sprinters doen nog volop mee om de prijzen en dat geldt ook voor Jan Willem van Schip op het omnium. Daarnaast kreeg het publiek weer een indrukwekkend wereldrecord te zien.

500m tijdrit vrouwen - kwalificatie
Kyra Lamberink snelde met 33,521 seconden naar de zesde tijd en dat was genoeg voor een plek in de finale. Dat gold niet voor de 34,064 van Steffie van der Peet, die de twaalfde tijd reed. Het Duitse duo Lea Friedrich en Pauline Grabosch zette de twee snelste tijden neer.

Sprint mannen
In de kwalificatie reed Harrie Lavreysen een fenomenale tijd van 9,253 seconden, slechts anderhalve tiende boven het op 2,5 kilometer hoogte gereden wereldrecord. Jeffrey Hoogland was met 9,322 seconden eveneens bizar snel, de Pool Mateusz Rudyk volgde met 9,434 seconden en de rest zat al boven de 9,500 tellen. Matthijs Büchli moest met de elfde plek de eerste ronde in, net als Sam Ligtlee (25e), terwijl Lavreysen en Hoogland in konden stromen in de achtste finales.

Ligtlee ging er in de eerste ronde uit tegen de Japanner Yudai Nitta, Büchli rekende af met Yu Zhou uit China. In de achtste finales liet Lavreysen de Australiër Nathan Hart volstrekt kansloos, waarna Hoogland met iets meer moeite afrekende met de Nieuw-Zeelander Sam Webster. Büchli reed vervolgens tegen wereldrecordhouder Nicholas Paul uit Trinidad & Tobago en won die rit, waardoor drie Nederlanders in de kwartfinales in actie mogen komen.

Scratch mannen
Jan Willem van Schip opende zijn jacht op de wereldtitel met een degelijke zevende plek op de scratch, voor onder meer favorieten Elia Viviani en Cameron Meyer uit Italië en Australië. De Fransman Benjamin Thomas, ook zeker een grote kanshebber op goud, won de scratch door met Matthew Walls een ronde voorsprong te pakken en de Brit in de sprint te kloppen.

Op het tweede onderdeel, de tempokoers, deed Van Schip het meer dan uitstekend. Hij trok halverwege ten strijde en pakte een ronde voorsprong, waarbij hij ook nog eens elf opeenvolgende tussensprints won. Dat leverde hem uiteindelijk de winst in de race op, voor de in het begin dominerende Thomas en de later aangesloten Duitser Roger Kluge.

In het klassement staat Van Schip zo op de derde plek, met de afvalkoers en puntenkoers nog te gaan. Thomas staat aan de leiding, de Deen Lasse Norman Hansen volgt op plek twee.

Individuele achtervolging vrouwen
Chloe Dygert reed op het WK in Apeldoorn twee jaar geleden een wereldrecord van 3:20,060 minuten, maar zaterdag legde ze de drie kilometer nog veel sneller af: de Amerikaanse knalde naar een ongekende tijd van 3:17,283 minuten. Daarmee was ze niet eens heel ruim de snelste, want de Duitse Lisa Brennauer reed met 3:18,320 ook dik onder het oude wereldrecord.

Die twee rijden zaterdagavond tegen elkaar om goud, terwijl het brons sowieso naar Duitsland gaat: Franziska Brausse benaderde het oude wereldrecord met 3:20,222 en rijdt tegen Lisa Klein (3:21,828).

Nederland en Duitsland organiseren WK handbal in 2025

De internationale handbalbond IHF heeft de organisatie van het WK handbal voor vrouwen in 2025 toegewezen aan Nederland en Duitsland. De organisatie is een mooie beloning voor het veroveren van de wereldtitel in december 2019.

De groepsfase en hoofdronde vinden plaats in Duitsland, vervolgens verplaatst het toernooi zich naar Nederland voor de halve finales en finale. Het toernooi met 32 deelnemende landen vindt plaats in december 2025. De speelsteden en exacte datums zijn nog niet bekend. Als gastlanden zijn Nederland en Duitsland zeker van deelname.

Shinhama pakt wereldtitel sprint, Nuis wint 1.000m

Tatsuya Shinhama heeft de wereldtitel sprint veroverd in het Noorse Hamar. Zijn derde plek op de 1.000 meter was genoeg voor de titel.

De Canadees Laurent Dubreuil werd tweede, brons is er voor de Koreaan Min Kyu Cha. Kai Verbij kwam met plek vier net naast het podium terecht. Het is overigens voor het eerst sinds 2011 dat er geen Nederlander op het eindpodium staat bij het WK sprint.

De afsluitende 1.000 meter werd gewonnen door Kjeld Nuis. Hij bleef met 1.08,38 Dubreuil nipt voor. Shinhama werd met 1.08,71 derde.

Kjeld sprint naar de winst op de 1.000m (Foto: Pro Shots / Erik Pasman)

Takagi wereldkampioene sprint, Leerdam vijfde

Miho Takagi is zoals verwacht de nieuwe wereldkampioene sprint. Ze gaf de titel kleur door de laatste afstand, de 1.000 meter, te winnen in 1.13,93, een nieuw baanrecord.

Een unieke prestatie voor de Japanse die ook al eens wereldkampioene allround werd. Nao Kodaira werd tweede, Olga Fatkulina mag het brons ophalen. Jutta Leerdam was de beste Nederlandse in het eindklassement. De wereldkampioene op de kilometer werd vijfde.

Leerdam werd op de kilometer, net als gisteren, tweede in 1.14,47. Brittany Bowe wist zich te herpakken en eindigde als derde in 1.14,56. Jorien ter Mors (1.14,70) en Letitia de Jong (1.14,94) werden respectievelijk vierde en zevende.

Takagi wereldkampioene sprint, Leerdam vijfde (Pro Shots / Erik Pasman)
Takagi wereldkampioene sprint, Leerdam vijfde (Pro Shots / Erik Pasman)

Advocaat wacht 'in spanning' af en wil zekerheid over toekomst van tweetal

Dick Advocaat wil in maart de knoop doorhakken over een langer verblijf bij Feyenoord, zo stelt Johan Derksen vrijdagavond bij Veronica Inside. De trainer heeft sinds zijn komst al twaalf competitieduels niet verloren en overweegt na zijn droomstart om nog een seizoen door te gaan in De Kuip. Zijn toekomst is echter afhankelijk van de kracht van zijn selectie, aldus Derksen. De oefenmeester wacht af wat er met Marcos Senesi en Steven Berghuis gaat gebeuren.

Vrijdagmiddag nam Feyenoord afscheid van Sam Larsson, die voor circa vijf miljoen euro verkaste naar Dalian Yifang FC. Van dat bedrag houdt Feyenoord ongeveer vier miljoen euro over; het restant gaat naar zijn oude club sc Heerenveen.

Volgens Derksen zal de transfersom niet worden aangewend om in de zomer de markt op te gaan. "Die vier miljoen euro komt wel binnen, maar kan niet geïnvesteerd worden."

"Feyenoord heeft een bedrag geleend om die nieuwe spits (Róbert Bozeník, red.) te betalen en dat is nu weer in evenwicht", geeft Derksen aan. "Het is dus niet zo dat die vier miljoen kan worden besteed aan nieuwe spelers."

Advocaat verklapte vrijdag op de persconferentie dat Ridgeciano Haps de linksbuitenpositie overneemt van Larsson in de topper tegen PSV van zondag. Het is de vraag hoe zijn selectie er volgend seizoen uitziet.

"Advocaat wacht in spanning af wat er met Steven Berghuis en Marcos Senesi gaat gebeuren", blikt Derksen vooruit. Berghuis is de grote smaakmaker van Feyenoord, terwijl Derksen maandag nog claimde dat Feyenoord onlangs een bod van achttien miljoen euro heeft ontvangen op Senesi.

"Als hij de zekerheid heeft dat ze blijven, of de zekerheid heeft over goede opvolgers als ze vertrekken, dan wil hij pas bijtekenen. Hij wil aan het eind van de maand (maart, red.) een besluit nemen", vervolgt de analist, die eraan toevoegt dat de assistenten van Advocaat eveneens kunnen aanblijven.

"Hij heeft de garantie dat Cor Pot ook mag blijven en John de Wolf tekent volgende week een nieuw contract. Hij houdt zijn hele technische staf bij zich. Maar Feyenoord heeft ook recht om het te weten."

"Als hij niet verder gaat, gaat Feyenoord wel verder en moet de club tijd hebben om een geschikte opvolger te vinden. Maar onder deze omstandigheden kan Dick niet vertrekken. Het is nog nooit zo goed gegaan met Feyenoord."

Klimaatmars Utrecht: 'In het oog van de storm'

De Utrechtse Klimaat Coalitie, bestaande uit: Fridays for Future; Amelisweerd Niet Geasfalteerd; Code Rood; Utrecht KlimaatNeutraal 2030; Internationale Socialisten; Anarchistisch Kollectief en Extinction Rebellion organiseert vandaag een klimaatmars vanaf Utrecht Centraal Station naar het stadhuis aan de Stadhuisbrug om te protesteren en hun vijf eisen te presenteren. 

De coalitie: "Een half jaar geleden riep de Gemeente Utrecht de klimaatcrisis uit. Daar is in de praktijk nog weinig van te merken. Burgers worden niet geïnformeerd over de crisis, er wordt volop geïnvesteerd in biomassa, waar Shell zonder problemen door heel de binnenstad adverteert, en Amelisweerd wordt nog altijd bedreigd. Hoe prachtig de woorden in juli 2019 ook klonken, zonder daden verliezen ze snel aan kracht. Daarom eist de Utrechtse Klimaat Coalitie dat de gemeente de volgende stap neemt. Na mooie woorden, is het nu tijd voor daden!"

Zo wil de coalitie dat de burgers actief over de klimaatcrisis geïnformeerd worden, dat de binnenstad autovrij wordt gemaakt en het openbaar vervoer gratis wordt, zouden er 10.000 bomen geplant moeten worden en de biodiversiteit moet gestimuleerd worden. Tot slot moet écht duurzame energie gegarandeerd worden. De coalitie: "Velen wereldwijd lijden al onder de impact van klimaatverandering. In Utrecht bevinden we ons in relatieve rust. Die rust is slechts schijn. We bevinden ons in het Oog van de Storm! Maar ook de storm van mensen die deze gang van zaken niet langer pikt zwelt aan. Onze storm neemt toe in kracht en zal tijdens de klimaatmars door Utrecht razen."

Utrecht Centraal  (Foto: FOK!)
Utrecht Centraal (Foto: FOK!)

Update 13:15 uur:
En de mega-demonstratie is van start gegaan! De demonstranten zijn in grote getale naar Utrecht gekomen om te laten zien dat het serieus is. Terloops maken ze Baudet ook nog uit voor racist.

In het oog van de storm (Foto: FOK!)
In het oog van de storm (Foto: FOK!)

In het oog van de storm (Foto: FOK!)
In het oog van de storm (Foto: FOK!)

In het oog van de storm (Foto: FOK!)
In het oog van de storm (Foto: FOK!)

In het oog van de storm (Foto: FOK!)
In het oog van de storm (Foto: FOK!)

In het oog van de storm (Foto: FOK!)
In het oog van de storm (Foto: FOK!)

In het oog van de storm (Foto: FOK!)
In het oog van de storm (Foto: FOK!)

In het oog van de storm (Foto: FOK!)
In het oog van de storm (Foto: FOK!)



Van Wonderen volgt De Gier op als trainer Go Ahead Eagles

Kees van Wonderen gaat na dit seizoen aan de slag als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles. De oud-international zet zijn handtekening onder een tweejarig contract bij de club uit de Keuken Kampioen Divisie. De voormalig assistent-bondscoach van het Nederlands elftal was onlangs nog in beeld bij NAC Breda, maar moest daar voorrang verlenen aan Peter Hyballa.

Van Wonderen stapte onlangs uit de staf van het Nederlands elftal omdat hij op eigen benen wilde staan. "Ik zie ernaar uit om komend seizoen aan de slag te gaan bij Go Ahead Eagles en deel uit te maken van de ontwikkeling van deze club."

"Go Ahead Eagles is een ambitieuze volksclub, waar volop uitdaging ligt om verder te groeien", aldus Van Wonderen op de clubwebsite. "Dat zegt iets over zijn ambities, die ook sterk terugkwamen in onze gesprekken", reageert technisch manager Paul Bosvelt over het feit dat Van Wonderen vertrok bij Oranje.

"Kees van Wonderen heeft met name vanuit de Nederlandse jeugdteams veel ervaring met het werken met jonge spelers. Daarnaast heeft hij als assistent-trainer een uitstekende indruk gemaakt op topniveau."

Van Wonderen wordt in Deventer de opvolger van Jack de Gier, die een aflopend contract heeft in De Adelaarshorst. "We zijn afgelopen zomer bewust een verbintenis voor één jaar aangegaan met elkaar", legt Bosvelt uit.

"Jack kon zich revancheren na een moeilijk seizoen bij NEC; wij hielden richting volgend jaar de opties open. Voor beide partijen heeft dat zo uitgepakt, waardoor we zonder hard feelings en met volle focus het seizoen gaan afmaken."

"Want we hebben nog veel om voor te spelen. Daarom is het belangrijk dat iedereen nu duidelijkheid heeft", besluit de technisch directeur.

De Gier zegt de keuze van Go Ahead Eagles te respecteren. "Ik heb het hier goed naar mijn zin en had ook zeker door gewild. Maar de clubleiding heeft uitgelegd dat ze op bepaalde vlakken andere ideeën hebben, en dat heb ik te respecteren", zo geeft de huidig Go Ahaed-trainer aan.

"Zo gaat het in het voetbal. Nu gaat ook weer de focus op de belangrijkste fase van het seizoen. Ik ben een teamplayer en hoe beter we het seizoen afsluiten, hoe beter dat ook is voor mijn eigen toekomst. Zo simpel is het ook weer."

Zege Ichinohe op 500m, Pedersen wint tijd op Roest

Het WK allround voor mannen is met de 500 meter in Hamar ook van start gegaan. De Japanner Seitaro Ichinohe won die afstand in een nieuw persoonlijk record van 36,17.

De Canadees Tyson Langelaar werd tweede in 36,29. Shane Williams uit Japan werd derde in 36,31. Sverre Lunde Pedersen lijkt helemaal terug te zijn. Met 36,37 werd hij vijfde, net voor Håvard Bøkko die na dit seizoen stopt.

Patrick Roest hield de schade enigszins beperkt door met 36,52 zevende te worden. Jan Blokhuijsen eindigde als achtste in 36,64. Sven Kramer, die met persoonlijke omstandigheden te kampen heeft, kwam met  37,49 ver buiten de top tien terecht.

Later vanmiddag rijden de mannen de 5.000 meter.

Overvallers plannen 'monsterkraak' bij... Leen Bakker

Wat doe je als je geld nodig hebt om je gokverslaving te onderhouden en je niet vies bent van een overvalletje hier en daar? Dan bel je je mattie die bij de Leen Bakker in Den Haag werkt om samen een meesterlijk plan te bedenken om die toko door middel van een 'inside job' helemaal leeg te trekken. 

Dat het even helemaal anders liep dan gedacht blijkt wel uit het rechtbankverslag van het AD.nl waarin we lezen dat het OM 32 maanden cel eist voor de 27-jarige meester-kraker uit Den Haag. De overval vond overigens plaats op 15 november van het vorige jaar. 

Volgens Mustafa zou Khalid makkelijk twee ton buit kunnen maken als hij op vrijdagochtend de kleine en grote kluis zou kraken. Die zouden 'helemaal vol liggen'. Om de poet te kunnen bemachtingen zou Mustafa de achterdeur op een kier zetten zodat zijn mattie eenvoudig zonder te worden ontdekt het pand binnen kon glippen. Wat de twee echter niet hadden voorzien was het feit dat een andere medewerkster, die niet in het complot zat, Khalid in het pand zag lopen waardoor het hele plan, waar maanden over was gesproken, gelijk mislukte. 

Ondanks wat fysieke bedreiding was de dappere medewerkster niet van plan om Khadlid mee te nemen naar de kluis. Dus besloot hij het maar op een lopen te zetten en verliet het pand zonder ook maar 1 euro buit te maken. Ook zijn vluchtplan liet te wensen over, hij kon later na een zoekactie aangehouden worden. Ondanks dat zijn mattie nog geprobeerd had om de politie op een dwaalspoor te zetten door middel van wat 'whitewashing'. Hij probeerde ze te doen geloven dat de dader blank was met groene ogen. Terwijl Mustafa wist dat Khalid helemaal niet blank was, sterker nog hij had zelfs geen groene maar donkere ogen.

In de rechtbank geven de matties elkaar de schuld en credits 'niet ik maar Khalid was de mastermind achter deze kraak'. De schuldvraag in deze zaak is niet heel lastig. Waar de rechters waarschijnlijk nog wel mee zitten is de vraag waarom de twee in godsnaam een winkel van Leen Bakker wilden beroven. Iedereen weet dat je daar niet meer dan goedkoop logeerbed of aftandse inrichting voor een kinderkamer kunt, of zou moeten, kopen. Twee ton aan contanten in een kluis bij Leen Bakker? Mustafa en Khalid, jullie weten toch beter dan dat. 

Goed begin Wüst, Wijfje aan WK allround

De eerste afstand bij het WK allround voor vrouwen in Hamar, de 500 meter, is gewonnen door Karolina Bosiek. De Poolse zegevierde in 38,76.

Nana Takagi werd tweede in 38,86. De Russin Elizaveta Kazelina eindigde net daarachter als derde. Ireen Wüst werd vierde in 38,96, terwijl Melissa Wijfje met 39,15 op de zesde plek eindigde. Antoninette de Jong viel wat tegen. Met 39,39 werd ze twaalfde.

Later vandaag wordt de 3.000 meter verreden.

De Graafschap pakt derde periodetitel in Keuken Kampioen Divisie

De Graafschap heeft zich vrijdagavond verzekerd van de derde periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van trainer Mike Snoei won in eigen stadion met 5-1 van Jong AZ, waardoor de 4-2 zege van concurrent en koploper SC Cambuur op Jong PSV er niet toe deed.

FC Volendam verspeelde andermaal punten door met 2-2 gelijk te spelen tegen nummer vijf Go Ahead Eagles, maar zag nummer drie Jong Ajax met dezelfde cijfers remiseren tegen Telstar mede dankzij twee treffers van Reda Kharchouch.

De Graafschap - Jong AZ 5-1
De Graafschap was niet voornemens om de strijd om de derde periodetitel lang spannend te houden. Al na negen minuten greep de thuisploeg de voorsprong, toen Ralf Seuntjens op aangeven van Daryl van Mieghem raak kopte. Het was vervolgens Van Mieghem zelf die met een schuiver de marge na een klein halfuur spelen verdubbelde. Toen Branco van den Boomen vijf minuten later raak schoot vanuit een vrije trap, leek de wedstrijd definitief gespeeld.

Voor rust kwam De Graafschap zelfs nog op 4-0, dankzij een rake kopbal van Javier Vet. In de tweede helft hield Jong AZ het doel slechts zeven minuten schoon. De bal ging op de stip na een overtreding van Joey Jacobs op Van den Boomen, waarna Seuntjens vanaf elf meter zijn tweede treffer van de avond aantekende.

Thijs Oosting deed vervolgens nog iets terug namens Jong AZ, waarna Van den Boomen en Van Mieghem nalieten om de score verder op te voeren en er zodoende geen verandering meer kwam in de 5-1 stand.

SC Cambuur - Jong PSV 4-2
Al na vier minuten spelen trof Robert Mühren doel, maar zijn treffer werd geannuleerd wegens buitenspel. Lang hoefde de topschutter van de Keuken Kampioen Divisie niet te wachten op zijn eerste echte doelpunt van de avond, want 120 seconden na zijn afgekeurde treffer was het opnieuw raak.

Mühren verschalkte Jong PSV-doelman Yanick van Osch met een uiterst fraaie stift. Nadat Giovanni Korte had nagelaten om de marge te verdubbelen, kwam Jong PSV voor rust nog op gelijke hoogte. Yorbe Vertessen bood Noni Madueke een niet te missen kans en de Engelsman faalde niet: 1-1.

Kort na rust had Madueke ook een grote kans op de voorsprong, maar zijn inzet kon gekeerd worden door Cambuur-doelman Sonny Stevens. Waar Jong PSV naliet om de 1-2 aan te tekenen, kwam SC Cambuur via Michael Breij in de eerste fase van de tweede helft op voorsprong.

De bezoekers gaven zich niet gewonnen en kwamen via Vertessen terug tot 2-2. Uiteindelijk ging de zege echter toch naar Cambuur: nadat Mühren en Ragnar Oratmangoen nog de lat raakten, tekende Jamie Jacobs twintig minuten voor tijd voor de 3-2. Mühren bepaalde in de slotfase vanaf de strafschopstip de eindstand op 4-2.

Jong Ajax - Telstar 2-2
Na twee nederlagen op rij wist Jong Ajax vorige week weer te winnen van Helmond Sport en die lijn werd in de eerste helft tegen Telstar doorgetrokken. Victor Jensen was de eerste die dicht bij een treffer was, maar diens inzet ging via de paal naast.

Dat Sontje Hansen na twintig minuten de score kon openen, was grotendeels te danken aan Shayne Pattynama. Hij schoot de bal tegen Hansen aan, waarna het leer buiten het bereik van Telstar-doelman Anthony Swolfs belandde. Zes minuten na de openingstreffer wist Jensen de marge te verdubbelen.

In de eerste helft had Jong Ajax al mogelijkheden op de derde treffer, maar Telstar bracht via zijn topschutter Reda Kharchouch kort na rust de spanning terug in de wedstrijd. In de slotfase kwamen de Witte Leeuwen ook nog terug tot 2-2, dankzij een benutte strafschop van Kharchouch.

FC Volendam - Go Ahead Eagles 2-2
De eerste kans én treffer van het duel tussen FC Volendam en Go Ahead Eagles kwamen van Franco Antonucci, die na tien minuten de score opende met een schot van afstand. De bezoekers gaven zich niet gewonnen en kwamen gaandeweg de eerste helft beter in de wedstrijd.

Nadat Martijn Berden een grote kans onbenut had gelaten, keerde Go Ahead Eagles voor rust nog het duel om. Met 26 minuten op de klok schoot Antoine Rabillard raak in de korte hoek en de Fransman tekende kort daarna ook voor de 1-2, nadat hij de bal voor de voeten had gekregen via FC Volendam-doelman Nordin Bakker.

De ingevallen Ibrahim El Kadiri bracht de stand na een kwartier in de tweede helft weer in evenwicht. Rabillard en Maarten Pouwels kregen nog de beste kansen om Go Ahead Eagles de overwinning te bezorgen, maar uiteindelijk moesten beide ploegen genoegen nemen met een punt.

NEC Nijmegen - NAC Breda 1-1
De beginfase leverde twee grote kansen aan beide kanten op: Jellert Van Landschoot faalde namens NEC in kansrijke positie, terwijl Finn Stokkers namens de bezoekers een goede mogelijkheid onbenut liet. De grootste kans van de eerste helft was echter voor Pele van Anholt, die voor een ogenschijnlijk open doel naast schoot.

Het was Arno Verschueren die de wedstrijd open wist te breken, door van buiten het strafschopgebied raak te schieten. Dat NAC uiteindelijk niet met een overwinning vertrok uit Nijmegen, was te danken aan Zian Flemming.

De huurling van PEC Zwolle tekende tien minuten voor het einde op aangeven van Randy Wolters voor de gelijkmaker. Dat het daarbij bleef, was te danken aan een redding van NEC-doelman Mattijs Branderhorst op een inzet van Stokkers.

FC Eindhoven - Excelsior 3-1
De eerste helft in het Jan Louwers Stadion leek zonder doelpunten voorbij te gaan, tot Luigi Bruins op slag van rust op avontuur ging in het eigen strafschopgebied. Samy Bourard ontfutselde hem de bal, waarna de routinier een overtreding moest begaan.

Rigino Cicilia schoot overtuigend raak vanaf elf meter. Kort na rust bracht FC Eindhoven Excelsior verder in de problemen. Kaj de Rooij speelde zich vrij binnen het strafschopgebied en schoot kiezelhard raak: 2-0. FC Eindhoven gooide het duel twintig minuten voor het einde definitief op slot.

Marcelo Lopes werd gevloerd binnen het strafschopgebied, waarna Bourard andermaal mocht aanleggen vanaf de stip en met een panenka geen fout maakte. Een eveneens rake strafschop van Bruins bepaalde de eindstand op 3-1.

Almere City - Helmond Sport 2-0
Almere City verloor voorafgaand aan de ontmoeting met Helmond Sport twee van de laatste drie thuiswedstrijden, maar het leek al snel duidelijk dat er voor de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie weinig te halen viel in Flevoland.

Thomas Verheydt waarschuwde Helmond Sport nog met een schot op de paal, alvorens Almere City na ruim een halfuur spelen op voorsprong kwam. Na een handsbal floot scheidsrechter Erwin Blank voor een strafschop, die door Verheydt werd benut.

De spits zorgde met 52 minuten op de klok ook voor de 2-0, die tot stand kwam vanuit de rebound van een schot van James Efmorfidis. Dankzij doelman Stijn van Gassel bleef de schade voor Helmond Sport beperkt in het restant van de tweede helft, want hij had een antwoord op pogingen van onder meer Efmorfidis en Niek Vossebelt.

MVV Maastricht - FC Den Bosch 2-3
De toeschouwers in De Geusselt moesten tot na de rust geduld hebben tot het eerste doelpunt te noteren viel. Een kopbal van MVV-topschutter Anthony van den Hurk brak de wedstrijd na ruim een uur spelen open.

Het bleek het startschot van een spectaculair halfuur, aangezien FC Den Bosch tien minuten later via Alexander Laukart op gelijke hoogte kwam. MVV had slechts twee minuten nodig om via een treffer van Van den Hurk weer op gelijke hoogte te komen.

Dat de drie punten niet in Maastricht bleven, was te danken aan Pedro Marques. De Portugese aanvaller tekende tien minuten voor tijd voor de 2-2 en bezorgde FC Den Bosch in de absolute slotfase zelfs de overwinning.

TOP Oss - Jong FC Utrecht 2-1
TOP Oss wist de laatste vijf duels in de Keuken Kampioen Divisie niet te winnen, maar kwam tegen Jong FC Utrecht wel op voorsprong. Na een halfuur kopte Cas Peters de 1-0 tegen de touwen op aangeven van Grad Damen, nadat de thuisploeg al enkele dreigende aanvallen had gelanceerd.

In het tweede bedrijf had FC Utrecht maar kort nodig om langszij te komen. Met een poeier van ruim twintig meter zorgde Odysseus Velanas voor de 1-1. Na een klein uur plaatste Damen een vrije trap mooi richting de hoek, maar keeper Thijmen Nijhuis pareerde zijn inzet.

Vier minuten voor tijd haalde TOP Oss een inzet van Utrecht ternauwernood van de lijn en daardoor leek een remise aanstaande. Diep in de blessuretijd kwam daar echter verandering in: Nijhuis sloeg een bal tegen Samet Bulut aan en de invaller zorgde vervolgens, vermoedelijk onbedoeld, voor de 2-1.

Roda JC Kerkrade - FC Dordrecht 5-0
Met twee doelpunten in een kort tijdsbestek trok Roda JC de wedstrijd naar zich toe. Tussen minuut 34 en minuut 36 liep de ploeg van trainer Maurice Verberne uit naar een 2-0 voorsprong.

Het eerste doelpunt kwam van Roland Alberg, die profiteerde toen doelman Mike Havekotte de bal uit zijn handen liet glippen na een hoge voorzet. Havekotte werd gehinderd, maar het doelpunt van Alberg in het lege doel was geldig.

De 2-0 kwam op naam van Richard Jensen: na een corner schoot hij van dichtbij binnen. In de tweede helft breidde Roda JC de marge verder uit.

Na een voorzet van Jordy Croux kon Chelsea-huurling Iké Ugbo de 3-0 binnenknikken en Mart Remans zorgde voor de 4-0. Een strafschop van Alberg, na een overtreding op Croux, betekende de eindstand.

Schadefonds voor slachtoffers Tristan van der Vlist

De politie richt een fonds op voor de afwikkeling van schadeclaims als gevolg van het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Het fonds moet zorgen voor een eenduidige, voortvarende en zorgvuldige behandeling van de claims.

Het fonds staat onder voorzitterschap van Ruud Vreeman, voormalig Kamerlid en ex-burgemeester van Zaanstad, Groningen en Tilburg. Verder bestaat het bestuur uit twee letselschadeadvocaten. Om de onafhankelijkheid van het fonds te waarborgen, heeft geen van de bestuursleden momenteel een professionele relatie met de politie. Ook zijn zij op geen enkele manier betrokken bij het schietincident in Alphen aan den Rijn.

Beoordelen
Het fonds gaat zelfstandig claims bestuderen en beoordelen van ruim honderd mensen of ondernemingen die bij het schietincident betrokken raakten. Zij verloren een naaste, liepen zelf letsel op of ondervonden materiële of financiële schade. Omdat de politie niet alle beschikbare informatie meewoog bij de beslissing om schutter Tristan van der V. in 2008 een vuurwapenvergunning te verlenen, stelden de slachtoffers de politie aansprakelijk voor de geleden schade.

De Hoge Raad bepaalde op 20 september 2019 dat de politie aansprakelijk en schadeplichtig is voor de schade die Van der V. met het vuurwapengebruik heeft veroorzaakt. Deze uitspraak betekende het einde van een lang juridisch traject. Tijdens dit traject heeft de politie altijd oog gehad voor het leed van de slachtoffers. Maar de omvang en verstrekkende gevolgen van de gevraagde schadevergoeding maakten een eindoordeel van de hoogste rechterlijke instantie in ons land voor het korps noodzakelijk.

Geduld
Na de uitspraak van de Hoge Raad besloot korpschef Erik Akerboom tot oprichting van een fonds om de schadeclaims af te handelen. Onder meer het uitwerken van het plan, besluitvormingsprocedures en de zoektocht naar geschikte bestuursleden namen enkele maanden tijd in beslag. Zodra de minister van Justitie en Veiligheid hiervoor goedkeuring geeft, wordt het fonds formeel opgericht. De politie begrijpt dat dit proces voor betrokkenen lang duurt en dat het korps opnieuw een beroep doet op hun geduld.

In aanloop naar de oprichting van het fonds is de schaderegeling opgestart en zijn buitengerechtelijke kosten aan de belangenbehartigers en voorschotten aan slachtoffers betaald. Het fonds zal zorg dragen voor de verdere afwikkeling van de schadeclaims. Slachtoffers die zich bij de politie hebben gemeld, worden over dit proces door het bestuur van het fonds geïnformeerd.

Telefoonnummer
Mensen die zich nog niet bij de politie hebben gemeld, maar vanwege hun betrokkenheid bij het incident wel aanspraak willen maken op een schadevergoeding, kunnen zich alsnog melden. Dat kan via expertisebureau Andriessen Expertise via mailadres: schade@slachtoffersalphen.nl of telefoonnummer 088-8885666.

Verwerking
De politie realiseert zich terdege dat geen enkele financiële vergoeding opweegt tegen het leed dat de slachtoffers hebben ervaren. Maar het korps hoopt dat een eenduidige, voortvarende en zorgvuldige afwikkeling van de schade bijdraagt aan de verdere verwerking ervan.

Shinhama wint 500m en lijkt op weg naar wereldtitel

Op dag twee van het WK sprint in Hamar lijkt Tatsuya Shinhama op weg te zijn naar de wereldtitel bij de mannen. De Japanner won de 500 meter in 34,93.

Laurent Dubreuil, die gisteren de eerste 500 meter won, werd tweede in 34,56. Plek drie was er voor de Koreaan Min Kyu Cha in 34,72. Kai Verbij werd vijfde in 35,04 net voor Dai Dai Ntab. Kjeld Nuis werd twaalfde in 35,45.

De Russen Pavel Kulishnikov en Ruslan Murashov gingen vandaag niet meer van start omdat ze te moe zijn.

Straks rijden de mannen de afsluitende 1.000 meter.

Kodaira wint 500m, Takagi zo goed als zeker van WK-titel

De tweede 500 meter voor vrouwen bij het WK sprint in het Noorse Hamar is gewonnen door Noa Kodaira. De Japanse zegevierde in 37,46.

Miho Takagi, die zo goed als zeker is van de wereldtitel sprint, werd tweede in 37,52. De Russin Angelina Golikova eindigde op plek drie in 37,57.

De Nederlandse vrouwen waren alledrie sneller dan gisteren. Jutta Leerdam was van de drie het snelste in 38,03, Letita de Jong reed naar 38,18 en Jorien ter Mors kwam in 38,25 over de meet.

Straks is de afsluitende 1.000 meter.

Ruziezoekende jongen steekt buschauffeur

Bij de bushalte aan de Zandstraat in Hulst werd vrijdagavond 28 februari een Belgische buschauffeur neergestoken door een ruziezoekende jongen. De jongen was in het gezelschap van een andere jongen en een meisje. De politie heeft een verdachte op het oog en verwacht op korte termijn een aanhouding.

De chauffeur stond die avond iets na 18.00 uur met zijn bus op de Zandstraat om zijn route richting België te hervatten. Er stapten op dat moment een aantal personen de bus in. Nadat zij waren ingestapt, stapte het drietal de bus in. De chauffeur merkte dat het drietal ruzie zocht met de andere passagiers en hoorde dat ze tegen de ramen van de bus sloegen. De buschauffeur liep naar het drietal toe om hen aan te spreken. Hij verzocht hen zich te gedragen en anders de bus te verlaten. Twee van de drie verlieten de bus, maar een jongen bleef achter. Deze jongen werd vervolgens ook verzocht de bus te verlaten. Hij pakte een mes en dreigde richting de chauffeur. Vervolgens liep hij de bus uit.

Eenmaal buiten de bus sloeg de jongen meerdere malen hard tegen de bus. De chauffeur besloot daarop de jongen te filmen. De jongen liep vervolgens op de chauffeur af en haalde uit met het mes. Daarna liep de jongen weg. Niet veel later merkte het slachtoffer dat hij bloedde. Hij bleek een flinke snee ter hoogte van zijn borst te hebben. Een collega die ook op het busstation stond, heeft het slachtoffer verzorgd en de hulpdiensten gebeld. Het slachtoffer werd hierop overgebracht naar het ziekenhuis. Hij deed later die avond aangifte.

Het signalement en het beschikbare beeldmateriaal zorgde ervoor dat de politie een verdachte op het spoor is. Zij hoopt hem op korte termijn aan te houden.

Duitse graffiti 'artiesten' aangehouden in Haarlem

De politie in Haarlem heeft vannacht 4 mannen aangehouden voor het spuiten van graffiti. Zij hebben op het onderhoudsterrein van Nedtrain nabij de Jan van Krimpenweg diverse tags aangebracht op daar gestalde treinstellen.

Een van de mannen is aangehouden nadat gezien werd dat hij over een hek klom. Zijn drie kompanen zijn na enige tijd aangehouden. Zij bleken door een sloot te zijn gezwommen om tevergeefs aan de aanhouding te ontkomen. De vier mannen in de leeftijd van 17 tot 25 jaar, allen afkomstig uit Duitsland, zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Afbeelding :stockfoto Politie
Afbeelding :stockfoto Politie

Coronavirusuitbraak doet wonderen voor stikstofuitstoot

De uitbraak van het coronavirus valt volgens NASA samen met aanzienlijke dalingen van stikstofdioxide boven China, nu de autoriteiten daar steeds meer mensen onder quarantaine plaatsen en bedrijven sluiten.

Volgens satellieten, gecontroleerd door NASA en het Europese Ruimteagentschap (ESA), zet de daling nu al gedurende een periode van twee maanden door. De daling is te danken aan de uitbraak en het tamme Chinese nieuwjaarsfeest, aangezien velen besloten binnen te blijven in plaats van het risico te lopen besmet te raken. Het Chinese nieuwjaar is doorgaans overigens een periode waarin de uitstoot daalt, aangezien vele industrie dan gesloten zijn.

Daling stikstofdioxideuitstoot in China  (Bron: NASA, Earth Observatory)
Daling stikstofdioxideuitstoot in China (Bron: NASA, Earth Observatory)

"Dit is de eerste keer dat ik over een groot gebied zo'n enorme daling heb meegemaakt", aldus Fei Liu, onderzoeker bij NASA’s Goddard Space Flight Center. Tijdens de Olympische Spelen in 2008 daalde de stikstofdioxideconcentratie ook dramatisch, vanwege ingrepen van de Chinese overheid, maar direct na het sluiten van de Spelen steeg de concentratie weer tot het oude niveau. Deze daling was ook slechts beperkt rond gaststad Beijing.

In januari sloten de Chinese autoriteiten verschillende steden af en sloten ze alle transporten naar en van de stad Wuhan, het epicentrum van de uitbraak. 

Lees ook: het FOK!-archief over het coronavirus

De daling van de vervuiling wordt weergegeven in de bovenstaande kaarten uitgegeven door NASA. De eerste toont grote concentraties stikstofdioxidegehalte boven Beijing en in de buurt van Wuhan in de periode van 1 tot 20 januari, de periode voordat verplichte quarantaines werden ingesteld. De tweede is van 10 tot 25 februari in hetzelfde gebied. Er wordt bijna geen stikstofdioxide gedetecteerd.

Onderstaande kaarten van Wuhan vergelijken de periode van januari en februari in 2019 met dezelfde maanden dit jaar, met begin februari de periode rond het Chinese nieuwjaar. Hoge concentraties stikstofdioxide werden in 2019 in de stad gemeten. Vrijwel geen uitstoot is zichtbaar in de meest recente opname.

Stikstofuitstoot regio Wuhan (Bron: NASA, Earth Observatory)
Stikstofuitstoot regio Wuhan (Bron: NASA, Earth Observatory)

Verdachte aangehouden na overval Bovenkarspel

De politie heeft vrijdagmiddag een 42-jarige man uit Grootebroek aangehouden. De man wordt verdacht van het plegen van een overval bij een tankstation aan de Florasingel in Bovenkarspel.

Rond 12:40 uur kreeg de politie een melding van een gewapende overval bij het tankstation. Kort daarvoor kwam een man het tankstation binnen met een steekwapen. Hij eiste geld van de medewerker achter de kassa. De dader maakte een klein geldbedrag buit, waarna hij vertrok in de richting van een nabijgelegen park.

De politie startte een zoekactie en zag de verdachte op de Uitlaat in Grootebroek. Agenten hebben hem aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau. De politie doet verder onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de overval.

Exploding hammer festival in Mexico: 43 gewonden

In Nederland zullen we het binnenkort met oud en nieuw zonder vuurwerk moeten stellen, maar Mexico doet niet aan dergelijke verbieddrang. Daar werd onlangs het jaarlijkse Exploding Hammer festival gehouden, waarbij 43 gewonden vielen.

In het kleine Mexicaanse stadje San Juan de la Vega werd afgelopen dinsdag het bizarre festival gevierd, waarbij deelnemers een mix van zwavel en chloor aan het einde van mokers bevestigen, die ze vervolgens op stalen spoorwegbielzen slaan. Hierbij explodeert het goedje met een enorme knal en grote giftige rookwolk.

Elk jaar vallen er tientallen gewonden, maar dat mag de pret niet drukken.

Belgen stoppen gemalen insecten in Belgische wafels

Belgische onderzoekers zijn erin geslaagd een boter te maken van gemalen larven. Hiermee willen onderzoekers onder meer belgische wafels, maar ook cakes en koekjes, duurzamer gaan produceren.

Voor het proces worden de larven van de zwarte soldaatvlieg eerst in water gedompeld en vervolgens in een blender tot een gladde, grijze brij verwerkt. Daarna wordt in een keukencentrifuge de boter gescheiden. Dit vet zou beter zijn voor het milieu, omdat insecten minder land nodig hebben, minder voedsel nodig hebben en er minder water nodig is om de boter uiteindelijk te produceren.

Volgens de onderzoekers merken consumenten geen verschil als tot een kwart van de melkboter wordt vervangen met larvenvet. Als de verhouding hoger wordt, wordt het verschil in smaak ook sterker. Bij een 50/50 verhouding stellen de meeste consumenten dat ze het product niet meer zouden kopen vanwege de smaak.

Insecten bevatten veel proteine, vitamine, vezels en mineralen en wereldwijd wordt gekeken naar mogelijkheden om dierlijke producten te vervangen door insecten.

Een begeleidend filmpje vind je hier

Zwarte Soldaatvlieglarve
Zwarte Soldaatvlieglarve

Wereldtitels voor De Geus en Bouwmeester bij WK Zeilen

Zeilster Lilian de Geus is voor de kust van Sorrento voor de tweede keer wereldkampioene geworden in de RS:X-klasse. De 28-jarige Nederlandse won voor Charline Picon en Noy Drihan.

Bij het ingaan van de medal race stond De Geus in het algemeen klassement aan de leiding samen met de Israëlische Drihan op 34 punten. In de beslissende medalrace profiteerde De Geus van het feit dat Drihan vooral oog had voor haar landgenote Katy Spychakov, die samen streden voor een olympische ticket voor Israël.

De Geus werd vierde in de medalrace, maar doordat Drihan en Spychakov vooral naar elkaar keken kwamen de Israëlische zeilsters niet verder dan de voorlaatste en laatste plaats in de medalrace en ging de wereldtitel voor het tweede jaar op rij naar de Nederlandse De Geus, die al zeker was van een olympisch ticket voor Rio.

Bouwmeester
Naast de wereldtitel voor De Geus in de RS:X-klasse won Nederland vrijdag ook goud in de Laser Radial-klasse. Marit Bouwmeester won met twee punten verschil voor een andere Nederlandse Maxime Jonker.

Bouwmeester eindigde in de laatste race slechts als 29ste, maar kon deze uitslag wegstrepen, omdat dit haar slechtste resultaat van het toernooi was. Voor de olympisch kampioene van Rio was het haar vierde WK-titel. In 2011, 2014 en 2017 was ze ook al de beste in de Laser Radial-klasse.

Jonker eindige in de laatste race als vijfde en klom daardoor op naar de tweede plaats. Naast het goud en zilver eindigde Daphne van der Vaart en Mirthe Akkerman in de top tien.

WK-goud en olympisch ticket voor Badloe; Van Rijsselberghe mist Spelen

Windsurfer Kiran Badloe heeft in de RS:X-klasse zijn wereldtitel geprolongeerd. Omdat Badloe Dorian van Rijsselberghe in het WK-klassement net voorbleef, gaat hij naar de Olympische Spelen.

Van Rijsselberghe kan zijn titel dus niet verdedigen in Tokio. De tweevoudig olympisch kampioen en Badloe zijn trainingsmaatjes en vooraf aan het WK was duidelijk wie het best presteert naar de Olympische Spelen zou gaan.

Badloe had op dit WK de beste start en stond direct aan kop van het klassement, terwijl Van Rijsslberghe in zijn eerste race pech had met zeewier. De tweevoudig olympisch kampioen ging steeds beter zeilen en na de voorlaatste dag stond Van Rijsslberghe op de tweede plaats achter Badloe.

Met alleen nog de medalrace te gaan was duidelijk dat Badloe niet meer dan vier plaatsen op Van Rijsselberghe mocht toegeven om zeker te zijn van kwalificatie voor de Spelen en het goud. Van Rijsselberghe won, Badloe werd vijfde en dat net voldoende voor prolongatie van de wereldtitel en een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio.

Greta Thunberg naar klimaatdebat Europees Parlement

Klimaatactiviste Greta Thunberg zal woensdag het Parlement bezoeken om de klimaatwet en de doelstellingen van de EP-leden te bespreken. Voorzitter van het Parlement David Sassoli zal die woensdag een ceremonie met de burgemeesters van Europa in Parlement openen. Ze zullen de stap naar klimaatneutrale steden bespreken - steden die minder gas uitstoten dan ze absorberen, zuiveren of compenseren.

Internationale Vrouwendag
Voordat Internationale Vrouwendag van start gaat op 8 maart zal de commissie vrouwenrechten en gendergelijkheid (FEMM) op donderdag de gelegenheid vieren met een conferentie. Tijdens panelgesprekken over economie en de rol vrouwen in de strijd tegen klimaatverandering, zullen de deelnemers de vooruitgang bespreken op het vlak van gendergelijkheid sinds de Verklaring van Peking van 25 jaar geleden.

Coronavirus
De commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) zal donderdag de reactie van de EU en de lidstaten op het coronavirus bespreken. 

Donderdag stemt de ENVI-commissie ook over de financiering van het civiele beschermingsmechanisme van de EU, wat EU-landen helpt om crisissen aan te pakken, zoals bijvoorbeeld gezondheidscrisissen.

Veteranen met korting naar Invictus Games

Een F-16, F-35 flightsimulator, een Viking-rupsvoertuig, een klimmuur en een snelle onderscheppingsboot. Het is een greep uit het militair materieel dat straks in het Haagse Zuiderpark staat. Dat is van 9 tot 16 mei een soort van militair terrein vanwege de Invictus Games. Veteranen kunnen voor slechts € 5 naar een wedstrijd. Kaarten zijn tot en met 5 maart verkrijgbaar.

De Invictus Games bieden echter meer dan alleen een sportevenement. Er is ook ruimte voor muziek, entertainment, demonstraties en de Military Lifeline Experience. Zo valt kennis te maken met verschillende aspecten van het militaire bestaan. Er is bovendien aandacht voor militaire opleidingen, aspecten van leiderschap, samenwerking, fitheid en moed. Ook wordt stilgestaan bij onder meer innovaties, medische zorg én historie.

Het is de bedoeling de Invictus Games voor deelnemers, hun familie en vrienden én publiek een onvergetelijk evenement te maken. Toegang tot de wedstrijden is niet gratis, toegang tot de evenementen wel.

Het Haagse Zuiderpark tijdens de Invictus Games (Afbeelding: Defensie)
Het Haagse Zuiderpark tijdens de Invictus Games (Afbeelding: Defensie)

FOK! Wat een weer: woehahaha, regen en nog eens regen

Mogguh!  

Het zal u vast niet zijn ontgaan. Er valt veel regen.  

De regenliefhebbers beleven echt gouden tijden. Er zijn plaatsen die langzaamaan richting de 200 mm gaan deze maand en dat is echt zelden vertoond. De dag begon gisteren heel aardig met wat zon, maar de volgende storing stond alweer te trappelen. En voor dat we er erg in hadden regende het alweer. Opnieuw best wel weer grote hoeveelheden. Ook viel er af en toe natte sneeuw

Vandaag zitten we dan in de warme sector. Het is erg zacht met maxima van 10 tot 12 graden.

Ik heb nog een leuke verrassing: Het gaat ook weer regenen. Een koufront passeert en dan kan het weer even flink plenzen. Na de regen volgen er dan nog een aantal buien en daarbij is hagel en onweer mogelijk. En zo gaan we maar door. De wind wakkert ook weer flink aan naar hard tot stormachtig aan de kust en (vrij) krachtig in het binnenland.

Zondag: buien.

Kijken we even wat verder, dan zien we mogelijk een weersverbetering aan het einde van de week. Toch zijn zeker niet alle modellen het daarover eens. Het is nog ver weg, en ondanks mijn vrolijkheid bij dit weer denk ik dat veel mensen wel naar wat stabieler weer verlangen.

Daar komen we vast nog wel op terug. Eerst nog veel regen en wind.

Fijn weekend!  

Meer weer op FOK!

Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.
Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's..

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Overval op juwelier in Terheijden

Bij een juwelier aan de Raadhuisstraat in Terheijden vond vrijdagmiddag een gewapende overval plaats. Twee mannen kwamen de winkel binnen, waarvan er een met een vuurwapen dreigde. Niemand raakte gewond. De daders vertrokken met een nog onbekende buit.

De twee overvallers, waarvan er één een wit masker droeg en de ander een zwarte bivakmuts, kwamen rond 16.00 uur de winkel binnen. De medewerkers werden direct bedreigd met een vuurwapen. Nadat de overvallers buit maakten, vertrokken zij te voet. Hierop werd het alarm ingeschakeld en werd de zaak afgesloten door middel van rolluiken. Naast drie medewerkers, waren er geen anderen in de winkel. De slachtoffers bleven geschrokken, maar ongedeerd achter.

Onderzoek
Beide mannen zijn ongeveer 25 jaar oud, 1.75m lang en droegen donkere jassen. Heb je informatie dan kun je contact opnemen via 0900 – 8844, anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000) of via het Politie WhatsApp-nummer 06 – 1220 7006.

World Superbikes-seizoen trapt af met prachtige strijd, Van der Mark vecht om podium

Op het altijd fraaie Australische Phillip Island is het seizoen in het World Superbikes-kampioenschap eindelijk afgetrapt. De eerste van in totaal drie races - zondag volgen een superpolerace en de tweede reguliere race - leverde gelijk behoorlijk wat mooie strijd op.

Alsof er nooit een winter geweest is pakte Jonathan Rea vanaf de derde plek op zijn Kawasaki de leiding, voor BMW-polesitter Tom Sykes en de Turk Toprak Razgatlioglu, sinds dit seizoen de nieuwe Yamaha-teamgenoot van Michael van der Mark. Nog voor de eerste ronde voorbij was kon er echter een streep door Rea: de Noord-Ier ging in de fout en ging op reis door het grind. Sykes nam de leiding over, debutant Scott Redding schoof aan op zijn Ducati en Van der Mark reed voorbij Razgatlioglu naar plek drie.

Rea begon wel aan een inhaalrace, maar na een paar ronden was het toch echt helemaal klaar: hij schoof onderuit en zijn Kawasaki stuiterde flink kapot. Voorin zaten Sykes, Redding, Van der Mark en Razgatlioglu nog lekker dicht bij elkaar, Kawasaki-coureurs Alex Lowes en Leon Haslam zaten daar ook bijna bij en Yamaha-debutant Garrett Gerloff reed op een keurige zevende plek. Halverwege kreeg Sykes het lastig: Redding nam de leiding over, Van der Mark ging er ook voorbij en ook Razgatlioglu passeerde de polesitter.

Op zijn zachte achterband kon Sykes toch niet meer mee met de mannen die een harde achterband hadden, maar de eerste vijf bleven nog wel bij elkaar - nu zonder Sykes. Vorig jaar duelleerde Van der Mark nog regelmatig met teamgenoot Lowes, nu deed hij dat met diens vervanger Razgatlioglu en wel om de eerste plek. Haslam haakte ondertussen af, maar met twee ronden te gaan hadden de eerste vier allemaal nog een meer dan serieuze kans op de winst.

Razgatlioglu dook als eerste de laatste ronde in en de Turk was voor niemand meer te pakken, ondanks herhaalde pogingen. In de allerlaatste bocht zag Van der Mark Lowes binnendoor komen en ook Redding kwam er voor de finish nog voorbij, waardoor de Nederlander alsnog naast het podium greep. Razgatlioglu won, voor Lowes en Redding.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.