FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 februari 2020

FOK! sportfoto-onderschrift week 6

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is DainBramage met het volgende onderschrift: "Politiek niet langer het enige gejank in Den Haag."

De opgave van deze week:

Darter Tony O'Shea en voetballer Mike te Wierik bespreken hier iets, maar wat? (Pro Shots / Michael Bulder)
Darter Tony O'Shea en voetballer Mike te Wierik bespreken hier iets, maar wat? (Pro Shots / Michael Bulder)

Hoogtepunt storm voorbij, drukke ochtendspits verwacht

De hele middag werden we in Nederland getrakteerd op het voorprogramma van storm Ciara en nu trekt haar hoogtepunt over ons land. Het zwaartepunt van de storm gaat gepaard met buienlijnen en een koufront die gepaard gaan met stevige rukwinden. Het slechte weer zorgt voor problemen door het hele land.

Update 20.49 uur

De wind heeft gedurende dag al voor veel vallende schade en vallende bomen gezorgd:

Deze auto in Groningen moest ontgelden (Pro Shots / MaRicMedia)
Deze auto in Groningen moest ontgelden (Pro Shots / MaRicMedia)

Update 21.07 uur:

Het weer verslechtert van het ene op het andere moment tijdens het voorbijtrekken van de buienlijn en koufront:

Update 21.30 uur:

Ondanks het slechte weer lijken de problemen op het spoor mee te vallen. "Op verschillende plaatsen heeft de storm voor schade aan het spoor gezorgd. Zo zijn er bomen op het spoor gewaaid en op enkele plaatsen is de bovenleiding beschadigd. De situatie op het spoor is ondanks diverse incidenten tot nu toe goed beheersbaar. Storingsploegen van spooraannemers en incidentenbestrijders van ProRail werken de hele avond en nacht door om zoveel mogelijk schade te herstellen. Omdat de storm nog niet is gaan liggen, is het mogelijk dat niet alle schade voor maandagochtend hersteld kan worden. We kunnen daarom nog niet inschatten wat de impact voor het treinverkeer morgenochtend is. We adviseren reizigers om van te voren de reismogelijkheden te checken en morgenochtend kort voor vertrek de actuele informatie op de Reisplanner te raadplegen", zo laat ProRail weten.

Update 21.55 uur:

Ciara levert op diverse plekken op de snelwegen problemen op, er zijn diverse afsluitingen:

Ook heeft Rijkswaterstaat de verlichting op de snelwegen ingeschakeld waar mogelijk:

Update 22:05 uur:

In het noorden van het land begint de wind af te nemen wat het KNMI er toe heeft gebracht de provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Flevoland en Noord-Holland de waarschuwingen af te schalen tot code geel. Voor de andere provincies geldt nog steeds code oranje.

Update 22.40 uur:

Alleen in Limburg en Noord-Brabant geldt code oranje zo laat het KNMI weten, voor de andere provincies geldt code geel.

Wil je weten hoe die codes tot stand komen? Het KNMI legt het uit:

Update 23.00 uur:

Het hoogtepunt van de storm ligt inmiddels achter ons, toch waarschuwen ANWB en Rijkswaterstaat voor een zware ochtendspits morgen. "Ook morgenochtend houden we rekening met zware windstoten en daarmee een zwaardere spits. Houd rekening met meer files en pas je rijstijl aan. Check voor vertrek de actuele verkeerssituatie", zo laat RWS weten.

Update 23.30 uur:

Het KNMI verwacht dat rond middernacht ook voor Limburg kan worden afgeschaald van code oranje naar code geel. Vanwege het nog aanhoudende slechte weer met regen en flinke windstoten zal code geel nog even gelden.

Coronavirus: ruim 40.000 besmettingen en 900 doden

In de loop van de dag zijn de diverse cijfers van het 2019-nCov coronavirus weer naar buiten gebracht. Het aantal besmettingen staat nu op ruim 37.500, waarvan er circa 3000 mensen weer zijn genezen. Het aantal doden staat momenteel op 815.

Het aantal dodelijke slachtoffers overstijgt hiermee het aantal doden dat het SARS-virus in 2002/2003 heeft veroorzaakt. Daaraan overleden in die periode 779 mensen. Wel was SARS vele malen dodelijker dan het huidige coronavirus, ongeveer 10% van de mensen die besmet raakten overleden er aan. Aan het huidige virus bezwijkt ongeveer 2% als gevolg van de besmetting.

Hoewel het overgrote deel van de besmettingen nog steeds in China worden gemeld zijn ook daarbuiten weer nieuwe gevallen vastgesteld. Op het cruiseschip Diamond Princess dat in Japan in quarantaine ligt zijn weer nieuwe besmettingen gemeld, momenteel zijn er 70 passagiers getroffen door het virus. Ook zijn er in onder andere Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Maleisië, Vietnam en Taiwan weer nieuwe besmettingen gemeld.

Diverse landen zijn bezig met hun inwoners uit China terug te halen, onder andere Brazilië en Duitsland hebben vandaag weer mensen teruggehaald. Ook in Nederland zijn er vandaag door de Koninklijke Luchtmacht zes mensen teruggehaald die niet met de eerdere repatriatievlucht mee konden. 

thewuhanvirus.com
thewuhanvirus.com

Update 23.30 uur:
Uit het epicentrum Hubei zijn weer nieuwe cijfers binnengekomen, hoewel er een lichte daling in het aantal besmettingen is stijgt het totaal toch naar ruim 40.000. Ook zijn er 91 mensen aan het virus overleden wat het totaal op 904 slachtoffers brengt.

Messi en De Jong schitteren in zege van Barcelona

Barcelona heeft zondagavond aan het zelfvertrouwen gewerkt. Het team van Quique Setién hield drie punten over aan het altijd lastige uitduel met Real Betis, mede dankzij drie assists van Lionel Messi én een doelpunt van Frenkie de Jong: 2-3. De Nederlander poetste al vroeg in de wedstrijd de nog vroegere openingsgoal van de thuisploeg weg. Door de overwinning blijft de achterstand van Barcelona op Real Madrid, dat zelf met 1-4 van Osasuna won, drie punten bedragen. Op 1 maart staat de Clásico in Madrid op het programma.

Een ongelukkig moment van Clément Lenglet leidde al na een paar minuten de 1-0 van Real Betis in. De verdediger blokkeerde met zijn hand een schot van Nabil Fekir en scheidsrechter José María Sánchez Martínez wees na overleg met de VAR naar de stip. Sergio Canales faalde niet vanaf elf meter en passeerde Marc-André ter Stegen. Barcelona had maar een paar minuten nodig om de achterstand weg te poetsen. De Jong zette vanaf zijn eigen helft zelf een aanval op en drong het strafschopgebied binnen, een actie die niet onopgemerkt bleef bij Lionel Messi. De heerlijke pass van de Argentijn werd door De Jong met de borst aangenomen, waarna hij de bal in één keer van dichtbij achter Joël Robles schoot: 1-1.

Na ruim twintig minuten voorkwam Robles op knappe wijze dat Messi in een één-tegen-één situatie tot scoren kwam en dat was een belangrijke redding. Drie minuten later nam Betis wederom de leiding: Arturo Vidal verloor de bal op het middenveld, waarna het leer hard en laag door Fekir in de rechterhoek werd geschoten. De Fransman was voortdurend een plaag voor de defensie van Barcelona, dat Ter Stegen dankbaar mocht zijn toen Carles Aleña de 3-1 op het scorebord leek te zetten. In de extra tijd van de eerste helft nivelleerde Barcelona alsnog de tussenstand. Na een verre vrije trap van Messi werkte uiteindelijk Busquets de gelijkmaker binnen. Betis beklaagde zich over een overtreding van Lenglet op Marc Bartra, maar daar zag de scheidsrechter noch de VAR iets in.

Barcelona nam na de onderbreking het initiatief en was enkele malen dicht bij de 2-3. Robles verrichtte vlak na rust een heerlijke redding op een schot van Messi en ook na een uur spelen stond de doelman niet toe dat de Argentijn tot scoren kwam. Enkele minuten eerder had Setién een dubbele wissel toegepast: Arthur en Jordi Alba kwamen in het veld voor Vidal en Firpo Junior. Messi bleef Barcelona op sleeptouw nemen en bijna maakte hij een schitterende goal toen hij Robles te ver voor zijn doel zag staan, maar de inzet miste net zijn doel.

Messi kwam weliswaar maar niet tot scoren, maar het voorbereiden van doelpunten ging de vedette maar wat goed af. Na 72 minuten spelen zette Lenglet zijn hoofd tegen een bal uit een vrije trap van de Argentijn en het leer verdween tegendraads in de linkerhoek: 2-3. De sfeer op het veld werd grimmiger en beide teams moesten het duel met tien man afmaken. Fekir kreeg geel voor een overtreding en ontving nog een prent voor protesteren. Twee minuten later ontving Lenglet zijn tweede gele kaart voor een charge op invaller Joaquin. In de slotfase kreeg Barcelona geen strafschop toen Messi stevig werd vastgehouden door Marc Bartra, maar tot verbazing van de Argentijn wees de arbiter niet naar de stip.

De Vrij van grote waarde in Milanese stadsderby na ongekende comeback

Internazionale heeft de Derby della Madonnina tegen AC Milan zondagavond winnend afgesloten. Na 45 minuten spelen ging Milan rusten met een 2-0 voorsprong en leek Zlatan Ibrahimovic de man van de avond te worden. Echter, na rust kantelde de wedstrijd volledig en won het team van Antonio Conte met 2-4. Stefan de Vrij maakte de belangrijke 2-3, waarna Romelu Lukaku in blessuretijd de eindstand bepaalde.

Internazionale moest het zondagavond doen zonder de geschorste Lautaro Martínez, terwijl de winterse versterkingen Christian Eriksen en Victor Moses op de bank begonnen. Met bondscoach Ronald Koeman op de tribuna had Antonio Conte een basisplaats ingeruimd voor Stefan de Vrij.De Oranje-international kon na veertig minuten spelen het openingsdoelpunt niet voorkomen. Een diepe pass van Samu Castillejo bereikte het hoofd van Ibrahimovic, die in de lucht te sterk was voor Diego Godín. De routinier legde de bal klaar voor Ante Rebic: 1-0.

De voorsprong was niet onverdiend te noemen. Eerder in de wedstrijd had Hakan Calhanoglu al de paal geraakt met een afstandschot. Inter had wat speldenprikjes uitgedeeld in het eerste bedrijf, maar niet meer dan dat. Milan was de meest dreigende partij en kwam op slag van rust zelfs op een 0-2 voorsprong.

Bij een hoekschop dook Ibrahimovic op bij de tweede paal en drukte hij de bal met het hoofd tegen de touwen. Net als bij het eerste doelpunt leek doelman Daniele Padelli niet helemaal vrijuit te gaan. Inter was nog wel gewaarschuwd voor de 38-jarige Ibrahimovic, want in zeven voorgaande Serie A-wedstrijden scoorde hij vijf keer tegen zijn oude club. Internazionale leek dood en begraven na de goal van Ibrahimovic, maar kwam als herboren uit de kleedkamer.

Na een donderspeech van Conte werd de aanval meer gezocht dan in de eerste helft en dat leverde al snel succes op. Vijf minuten na rust was het Marcelo Brozovic die met een knappe volle voor de aansluitingstreffer tekende. Milan was nog niet bekomen van de 1-2, toen ook de 2-2 op het scorebord kwam. Na voorbereidend werk van Alexis Sánchez dook Matias Vecino op voor doelman Gianluigi Donnarumma en trok hij de stand gelijk.

AC Milan leek het even kwijt en moest zich beperken tot verdedigen. Inter rook bloed en wilde meer. Dat kreeg het uiteindelijk ook via De Vrij. Met nog twintig minuten op de klok kopte de Nederlandse verdediger binnen vanuit een hoekschop van Antonio Candreva. De Vrij kwam goed voor zijn directe tegenstander en kopte raak in de verre hoek. De comeback was compleet, maar het duel was nog niet gespeeld. Eriksen was inmiddels binnen de lijnen gekomen en hij tekende bijna voor de 2-4. Tien minuten voor tijd schoot hij een vrije trap buiten het bereik van Donnarumma op de lat.

In de slotfase zocht Milan naar de gelijkmaker. Inter ontsnapte toen Milan Skriniar Ibrahimovic naar de grond werkte in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Fabio Maresca zag er geen strafschop in. Vlak voor tijd kreeg Ibrahimovic nog een enorme kans op de 3-3.

Hij sprong hoger dan Skriniar en kopte op de paal. Het bleek een dure misser, want in blessuretijd werd het 2-4 door Lukaku. Hij liet het Giuseppe Meazza ontploffen door met het hoofd te scoren. Door de overwinning komt Inter in punten op gelijke hoogte met Juventus. Milan had bij een zege de zesde plaats ingenomen, maar blijft nu tiende.

Aspinall zegeviert bij tweede Players Championship; Van Duijvenbode naar halve finales

Darter Nathan Aspinall heeft zondag Players Championship 2 op zijn naam geschreven. The Asp won in de finale met 8-3 van Gerwyn Price. Aspinall gooide een uitstekend toernooi en wist onderweg naar de finale onder andere af te rekenen met Gabriel Clemens, Jason Lowe en hij wist op indrukwekkende wijze te winnen van Peter Wright.

In de finale had Aspinall weinig moeite met Price en nam al vroeg afstand met een break om 2-0 voor te komen. Nadat het 3-2 werd in het voordeel voor Aspinall, werd de ontsnapping ingezet. Aspinall liep uit tot 7-2, liet Price nog een legje afsnoepen om vervolgens de titel te pakken met een 8-3 overwinning.

De beste Nederlander in het toernooi was Dirk van Duijvenbode, die tot de halve finale reikte, waarin hij verloor van Gerwyn Price. Het was voor Van Duijvenbode de eerste halve finale op de Pro Tour. Volgend weekeinde wachten Players Championship 3 en 4. 

Players Championship 2 - Laatste zestien
Jamie Hughes 6-5 Michael van Gerwen
Gabriel Clemens 6-4 James Wade
Peter Wright 6-2 Jose De Sousa
Nathan Aspinall 6-3 Jason Lowe
Ross Smith 6-1 Scott Waites
Dirk van Duijvenbode 6-5 Jeff Smith
Gerwyn Price 6-5 Michael Smith
Mickey Mansell 6-2 Kirk Shepherd

Kwartfinales
Gabriel Clemens 6-2 Jamie Hughes
Nathan Aspinall 6-4 Peter Wright
Dirk van Duijvenbode 6-4 Ross Smith
Gerwyn Price 6-0 Mickey Mansell

Halve finales
Nathan Aspinall 7-0 Gabriel Clemens
Gerwyn Price 7-4 Dirk van Duijvenbode

Finale
Nathan Aspinall 8-3 Gerwyn Price

Schermer Verwijlen wint World Cup Vancouver

Schermer Bas Verwijlen heeft laten zien het nog altijd niet verleerd te zijn. De 36-jarige degenschermer was in het Canadese Vancouver de beste tijdens het World Cup-toernooi aldaar.

Verwijlen opende met 15-9 winst op Chak Hin Nicholas Chau uit Hong Kng, waarna hij landgenoot Tristan Tulen in een spannend duel met 15-14 klopte. Niemand minder dan olympisch kampioen Park Sang-young uit Zuid-Korea moest er vervolgens met dezelfde score aan geloven, alvorens hij de Zwitserse topper Max Heinzer met 15-12 klopte.

In de halve finale nam Verwijlen het op tegen Bogdan Nikishin uit Oekraïne, die hij op het juiste moment onder druk wist te zetten. Nikishin kon dat niet aan en capituleerde: 15-11. In de finale maakte Verwijlen gehakt van de Russische vicewereldkampioen Sergey Bida (15-9) en dus was zijn zege een feit, net als de vijfde plek op de wereldranglijst.

Voor de prestaties van de overige Nederlanders, zowel in als buiten Vancouver, verwijzen we u graag naar de handige overzichten op het FOK!forum.

Judoka Grol zegeviert met goud in Parijs; brons Korrel

Judoka Henk Grol heeft zondag op het Grand Slam-toernooi in Parijs het goud veroverd bij de zwaargewichten. De 34-jarige Haarlemmer was in de finale met ippon te sterk voor de Japanner Kokoro Kageura. De Nederlander versloeg in de halve finale de Georgiër Gela Zaalishvili, die eerder op de dag van Roy Meyer won.

De score van Grol werd in eerste instantie met een waza-ari gehonoreerd, maar door ingrijpen van de jury werd het ippon. Grol, die na het EK begin mei te horen krijgt of hij een olympisch ticket krijgt toegewezen, won het toonaangevende toernooi in de Franse hoofdstad voor het laatst in 2011, toen nog in de klasse tot 100 kg. Grol neemt met deze overwinning een flinke voorsprong op Meyer, die zevende werd in de Franse hoofdstad.

Finalist Kageura zorgde in de derde ronde nog voor een sensatie door Teddy Riner te verslaan. Daarmee kwam een einde aan een indrukwekkende reeks. De tweevoudig olympisch kampioen in het zwaargewicht bleef sinds september 2010 liefst 154 wedstrijden ongeslagen.

In de klasse onder 100 kilogram won Michael Korrel brons. Hij rekende in de strijd om brons af met de Serviër Bojan Dosen. Korrel won in de golden score op ippon.

Voor Tessie Savelkouls eindigde het toernooi in mineur. De Nederlandse bleef na haar partij in de tweede ronde in de klasse boven 78 kilogram op de tatami liggen. Ze moest met een brancard worden afgevoerd en wordt in het ziekenhuis onderzocht. Het is niet bekend wat haar mankeert.

In de categorie tot 90 kilogram werd Noël van 't End in de halve finales uitgeschakeld door de Japanner Kenta Nagasawa. De 28-jarige Houtenaar verloor vervolgens ook de strijd om brons.  De wereldkampioen was op de rand van de mat in gevecht met de Fransman Axel Clerget en werd in dat duel met beide voeten buiten de mat geduwd. Dat betekende de derde straf in de partij voor de Nederlander.

 

Henk Grol wint goud in Parijs. (PRO SHOTS/Panoramic)
Henk Grol wint goud in Parijs. (PRO SHOTS/Panoramic)

Meerkamptitels indoor voor Braun en Oosterwegel

Pieter Braun en Emma Oosterwegel hebben in Apeldoorn de Nederlandse indoor titels op de meerkamp veroverd. Beide deden dat in een persoonlijk record.

Bij de mannen won Braun de zevenkamp met een puntentotaal van 6072. Het zilver was voor Rafael Raap met 5907 punten, het brons ging naar Léon Mak met 5597 punten. Voor zesvoudig Nederlands kampioen Eelco Sintnicolaas liep de meerkamp uit een op een drama. Hij won nog wel de 60 meter horden maar liep vervolgens een hamstringblessure op bij het polsstokhoogspringen en moest de strijd staken.

Bij de dames was Oosterwegel oppermachtig. Ze won een vijfkamp met 4306 punten. Melissa de Haan eindigde als tweede met beduidend minder punten: 4157. Anne van de Wiel werd derde met 4154 punten. Wel ontbraken bij de dames Nadine Visser en Anouk Vetter.

Russisch-Noorse langlaufdominantie in Zweden

In het Zweedse Falun hebben de heren en dames langlaufers zondag een massastart afgewerkt in de vrije stijl. De mannen kregen vijftien kilometer voor de kiezen, daarna was het de beurt aan de vrouwen en hun tien kilometer.

Mannen
Aanvankelijk bleef zoals wel vaker een vrij grote groep samen, maar richting de tien kilometer werd die groep onder leiding van de Noor Simen Hegstad Krüger langzaam maar zeker uitgerekt. Het duurde niet lang voor er nog zeven man over waren, waarna ook de Fin Iivo Niskanen definitief moest lossen.

De Rus Alexander Bolshunov gooide het tempo twee kilometer voor het einde omhoog en alleen de Noor Sjur Røthe kon volgen, nadat landgenoten Krüger en Hans Christer Holund moesten passen. In de eindsprint was Bolshunov een maat te groot voor Røthe, terwijl Holund en Krüger nog gepasseerd werden door twee Russen: Ivan Yakimushkin werd derde, voor Andrey Melnichenko.

Bolshunov wint

Vrouwen
De vrouwenwedstrijd was wat overzichtelijker: de Zweedse Ebba Andersson was de enige die met het Noorse duo Therese Johaug en Heidi Weng mee kon. Achter hen streden de Noorse Astrid Uhrenholdt Jacobsen en de eindelijk van gezondheidsproblemen teruggekeerde Zweedse Frida Karlsson om de vierde plek, met wel een grote groep in hun kielzog.

Voorin moest Weng in de beslissende fase afhaken bij Johaug en Andersson, waarna de Zweedse het op het laatste klimmetje toch af moest leggen tegen de Noorse veelvraat, die zo als eerste langlaufster ooit in twee seizoenen minstens elf keer won. Weng hield nog wel stand op de derde plek, voor Jacobsen en hét megatalent in het langlaufen.

De pas 18-jarige Helene Marie Fossesholm, afgelopen zomer goed voor een medaille op het WK mountainbiken bij de junioren, stond na haar debuut in de World Cup in december weer aan de start en kwam zeer indrukwekkend als vijfde over de finish, voor onder meer de Russische topper Natalia Nepryaeva.

Johaug wint

Skiester Suter raast naar winst in Garmisch

Alpineskiester Corinne Suter heeft in het Duitse Garmisch-Partenkirchen de super-G op haar naam geschreven. Voor de Zwitserse is het na de afdaling in Altenmarkt-Zauchensee eerder dit jaar haar tweede World Cup-zege.

De Oostenrijkse Stephanie Venier ging als eerste naar beneden, waarna landgenote Nicole Schmidhofer haar tijd met een halve seconde verbeterde. Suter was halverwege één honderdste sneller, maar liep daarna uit naar een knappe 0,43 seconden voorsprong aan de finish.

Suter's landgenote Wendy Holdener kwam binnen op zeven tienden van een seconde, goed voor de derde plek, voor de Italiaanse Federica Brignone. Zij liep wel in op de wegens het overlijden van haar vader afwezige World Cup-leidster Mikaela Shiffrin met haar vijfde plek - de laat gestartte Tiffany Gauthier kwam er één honderdste achter Holdener nog bij op plek vier.

Tafeltennisster Eerland verliezend finalist Top-16 toernooi Montreux

Tafeltennisster Britt Eerland heeft in de finale van het Europese Top-16 toernooi in het Franse Montreux verloren van Petrissa Solja. De titelhoudster was met 4-2 te sterk: 8-11, 6-11, 11-9, 11-5, 11-8 en 11-7.

Britt Eerland (Pro Shots / Zuma Press)
Britt Eerland (Pro Shots / Zuma Press)

Eerland had in de eerste ronde verrassend de als derde geplaatste Bernadette Szőcs uitgeschakeld. In de halve finales was ze zelfs te sterk geweest voor de nummer één van de plaatsingslijst Sofia Polcanova. Ondanks winst in de eerste twee games moest de 25-jarige Schiedamse in de finale echter het onderspit delven tegen de Duitse.

Eerland is de vijfde Nederlandse die de finale van het prestigieuze tafeltennistoernooi bereikt heeft. Bettine Vriesekoop (2x), Mirjam Hooman, Li Jiao (4x) en Li Jie gingen haar voor.

Dit jaar ook Roemeense en Afrikaanse boot bij Pride Amsterdam

De organisatie van Pride Amsterdam 2020 heeft vanmiddag de deelnemers van de botenparade bekendgemaakt. Zo vaart er een Roemeense boot mee, een Afrikaanse boot en een boot van de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties. Tijdens de kick-off werden ook de samenwerkingen met de organisaties en de zes ambassadeurs gepresenteerd in the Student Hotel Amsterdam City.

De komende editie vaart stichting Love Planet, die zich richt op Afrikaanse LHBT'ers, mee met een Afrikaanse boot. Ook vaart een Roemeense boot mee. De organisatie achter deze boot hoopt dat met een deelname aan de botenparade meer aandacht komt voor LHBT-rechten in Roemenië en de rest van Oost-Europa. Daarnaast vaart UNHCR mee , de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, samen met LGBT Asylum Support. 'In 70 landen is homoseksualiteit nog strafbaar en velen hebben daarom geen andere keuze dan te vluchten.'

Potentiële deelnemers konden zich van 3 januari t/m 2 februari inschrijven. Een toelatingscommissie heeft de 80 mooiste en meest aansprekende concepten die aansluiten bij het thema 'TAKE PRIDE in us' gekozen voor deelname. Het is dit jaar inmiddels de 25e editie van de Canal Parade, die op zaterdag 1 augustus plaatsvindt.

Samenwerkingen
Ook heeft de organisatie vanmiddag een aantal samenwerkingen aangekondigd, zoals met Booking.com. Daarnaast zal ook de Koninklijke Nederlandse Munt gaat samenwerken met Pride Amsterdam. Voor de 25e editie komt de Koninklijke Nederlandse Munt met een speciale jubileumpenning, waarvan er 5000 regulier zullen verschijnen. Verder zal The Student Hotel City aan de Wibautstraat tijdens de Pride officieel worden omgedoopt tot The Student Pride Hotel. Gedurende de hele Pride zullen er meerdere activiteiten plaatsvinden in het hotel en zullen uitzendingen van Pride TV vanuit het hotel komen.

Zes ambassadeurs
Naast het aantal deelnemende boten en de samenwerkingen zijn ook zes ambassadeurs bekendgemaakt. Onder meer oud-politicus Boris Dittrich, activist Tieneke Sumter en schrijver Peter Wu zullen de Pride Amsterdam dit jaar vertegenwoordigen.

De 21-jarige artiest en activist Robin Ramos uit Utrecht is uitgeroepen tot de 'Youth Pride Ambassadeur'. Youth Pride is de jongerenbeweging van Pride Amsterdam. Ook Sherry Jae Ebere van Trans United Nederland en Mr. Leather Netherlands 2019 Axe Leito nemen dit jaar het ambassadeursschap op zich.

Pride Amsterdam vindt plaats van 25 juli tot en met 2 augustus.

Een foto van de Canal Parade in 2019 (Foto: Ronald Huiberse)
Een foto van de Canal Parade in 2019 (Foto: Ronald Huiberse)

Luchtmacht vliegt terugkeerders China naar Nederland

Met een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht zijn zondagmiddag 9 februari zes mensen begeleid teruggekeerd naar Nederland vanwege het coronavirus. Het gaat om vier Nederlanders en twee Chinese familieleden die daarvoor in (de regio van) Wuhan verbleven. Zij konden niet deelnemen aan het eerdere begeleide vertrek van in totaal 17 mensen naar Nederland.
Entree Vliegbasis Eindhoven.

Het zestal maakte deel uit van een groep die vanuit Wuhan naar Londen is gevlogen. Zondagochtend volgde een vlucht naar Berlijn en van daar zijn de passagiers met een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht overgevlogen naar vliegbasis Eindhoven.

In de loop van de middag landden ze op vliegbasis Eindhoven. Net als eerder vond daar een gezondheidscheck plaats en er gelden vanaf nu voor 14 dagen preventieve quarantainemaatregelen. Als de omstandigheden dat toelaten kan dat in een thuissituatie zijn. De GGD monitort de mensen actief. Nederland heeft voor deze begeleide terugkeer nauw opgetrokken met onder andere de Britten, Duitsers en Chinezen en is erkentelijk voor de goede samenwerking.

Coronavirus
Mensen besmet met het coronavirus kunnen koorts en luchtwegklachten hebben. Denk aan hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of longontsteking. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Hoe besmettelijk het virus precies is en hoe snel het zich verspreidt, is niet goed bekend. De World Health Organisation (WHO) en Chinese overheid brengen de situatie van dag tot dag in kaart.

Dubbel World Cup-succes Nederlandse shorttrackers

De Nederlandse shorttrackploeg heeft de slotdag van de World Cup in Dresden succesvol afgesloten. Op het Duitse ijs werden onder meer twee gouden medailles gepakt in de voorlaatste World Cup van het seizoen. Volgende week trekt het circus naar Dordrecht, een kleine maand later volgt het WK in Seoul.

1500m vrouwen
Suzanne Schulting stond weer eens in de A-finale en nam in de voorste regionen plaats. Vier ronden voor het einde nam ze de leiding over en met vooral in de slotfase uiterst agressief verdedigen hield ze die tot aan de finish vast. Sofia Prosvirnova uit Rusland werd tweede, voor de Française Tifany Huot Marchand. In de B-finale kwam Selma Poutsma in de slotfase nog wat opzetten naar uiteindelijk de derde plek, Gioya Lancee sneuvelde in de halve finales.

Finale 1500m vrouwen

1500m mannen
De finale leverde een mooie strijd op tussen de Zuid-Koreaan Park Ji-won en de Rus Semen Elistratov, die pas in de laatste meters werd beslist. Dat gebeurde in het voordeel van Park, die met een schaatsbreedte won van Elistratov. John-Henry Krueger uit Hongarije eindigde ietwat verrassend als derde. De Nederlanders bereikten de finales niet: Friso Emons ging er met een straf uit in de halve finales, Sven Roes kwam na zijn sensationele tweede plek van zaterdag niet door de herkansingen en Daan Breeuwsma ging er in de heats op vrijdag al uit met een straf.

Finale 1500m mannen

500m vrouwen
Lara van Ruijven kende in de A-finale geen geweldige start, maar kon wel de aansluiting houden bij de Canadese Kim Boutin en de Chinese Qu Chunyu. Meer zat er niet in en dus eindigde Van Ruijven als derde, achter winnares Boutin en Qu en voor de Koreaanse Choi Min-jeong. Voor Yara van Kerkhof eindigde het toernooi in de halve finales, Rianne de Vries ging er een ronde eerder uit.

Finale 500m vrouwen

500m mannen
Melle van 't Wout schopte het tussen de wereldtoppers verrassend tot de A-finale, dankzij een geweldige finish in zijn halve finale. Dankzij een valpartij van de Canadees Cedrik Blais eindigde hij zelfs als vierde, maar daar bleef het niet bij: de Koreaan Hwang Dae-heon kreeg een straf en Van 't Wout schoof op naar plek drie. De Canadees Steven Dubois pakte de winst, voor de Hongaar Shaolin Sandor Liu. Itzhak de Laat werd in de kwartfinales onderuit gekegeld en lag eruit, Dylan Hoogerwerf sneuvelde in dezelfde ronde.

Finale 500m mannen

Aflossing vrouwen
Schulting, Van Ruijven, Van Kerkhof en De Vries namen in de finale al snel de leiding, maar vrij snel leek het wel eens fout te kunnen gaan: Van Ruijven duwde een Chinese aanvalster omver en dus hing diskwalificatie boven het hoofd. Vlak voor Van Kerkhof ging vervolgens een Koreaanse onderuit, terwijl China zich wonderbaarlijk terug kon knokken en de aanval zelfs weer opende. Die sloeg Schulting af en wonder boven wonder werd Nederland na afloop niet gediskwalificeerd, waardoor de winst een feit was, voor China, Japan en Zuid-Korea.

Finale aflossing vrouwen

Aflossing mannen
De Laat, Breeuwsma, Van 't Wout en Roes deden vanaf het begin prima mee in een finale waarin niemand echt leek te domineren. Met dik tien ronden te gaan trokken de Koreanen de gashendel open, wat ze ondanks een voor hen moeilijke slotfase de winst opleverde. De Laat probeerde nog alles om de Rus Semen Elistratov te pakken, maar Nederland moest achter de Russen genoegen nemen met de derde plek.

Finale aflossing mannen

Supermarkt in Den Haag opnieuw beschoten: recherche zoekt getuigen

Op het Lorentzplein in Den Haag is op de vroege ochtend van zondag 9 februari een supermarkt beschoten. Hierbij raakte niemand gewond. De recherche onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden.

Agenten gingen na de melding die rond 03.00 uur binnenkwam naar de supermarkt toe. Hier zou sprake zijn van een inbraak. Omwonenden hadden glasgerinkel gehoord. Toen agenten bij de supermarkt aankwamen, zagen zij glas op de grond liggen. Na kort onderzoek bleek dat er sprake was van een schietincident. Er is toen direct een plaats delict gemaakt. De supermarkt zou rond 02.30 uur beschoten zijn door een nog onbekend persoon. De recherche doet op dit moment onderzoek en hoopt dat er getuigen zijn die mogelijk meer weten over deze beschieting.

De supermarkt werd in november 2019 al eens eerder beschoten. De recherche zoekt uit of deze twee incidenten mogelijk verband houden met elkaar. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Jakobsen klopt Groenewegen in slotrit Valencia, Pogacar eindwinnaar

De slotetappe in de Ronde van Valencia is gewonnen door Nederlands kampioen Fabio Jakobsen. De sprinter was in de korte slotrit net iets sneller dan Dylan Groenewegen, die eerder deze week twee ritten wist te winnen. De eindzege in rittenkoers ging naar Tadej Pogacar.

De slotrit in de Ronde van Valencia was nog geen honderd kilometer en ging alleen maar over vlakke wegen, waardoor een massasprint heel groot was. Toch kozen vier renners voor de aanval, maar met sprintersploegen Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step in de achtervolging wist de kopgroep nooit een grote voorsprong te pakken. In de laatste tien kilometer werden ze dan ook ingelopen en konden de sprinters zich opmaken voor de derde massasprint deze week.

Fabio Jakobsen werd perfect naar voren gebracht door zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step en ditmaal wist de Nederlands kampioen het af te maken, voor Dylan Groenewegen en John Degekolb.

De eindwinst in de Ronde van Valencia ging naar Tadej Pogacar. In de slotrit kwam de eindzege voor het Sloveense toptalent nooit in gevaar.

Skiër Meillard wint parallelreuzenslalom in Chamonix

Alpineskiër Loïc Meillard heeft in het Franse Chamonix zijn eerste World Cup-zege gepakt. De Zwitser was de beste op de parallelreuzenslalom, waar hij in de finale afrekende met landgenoot Thomas Tumler.

Meillard begon met een uiterst nipte zege op de Noor Leif Kristian Nestvold-Haugen, die hij met 0,01 seconde klopte. Vervolgens zag hij de Canadees Erik Read de finish niet halen, waarna hij afrekende met de Noor Aleksander Aamodt Kilde. In de halve finale haalde Alexander Schmid de finale niet en na een wat lastig begin won Meillard dus de finale van Tumler.

Voor Meillard was het zijn eerste zege, voor Tumler zijn derde podiumplek. De kleine finale werd gewonnen door Schmid: de Duitser klopte de Amerikaan Tommy Ford en pakte zo zijn allereerste podium in de World Cup.

Handboogschutter Schloesser wint finale World Series

Handboogschutter Mike Schloesser heeft op het onderdeel compound de finale van de World Series gewonnen. In Las Vegas versloeg de Limburger zijn opponent Stephan Hansen uit Denemarken met 150-147.

In de finale schoot de 26-jarige handboogschutter met vijftien pijlen de maximale score van 150 punten. Naast de eer mag Schloesser, ook al winnaar in 2014 en 2017, 54.000 Amerikaanse dollar mee naar huis nemen.

NK tegenwindfietsen gestaakt wegens wind

Een stevige bries, dat is voor het Nederlands kampioenschap tegenwindfietsen toch wel lekker: tegen de wind in fietsen als er nauwelijks wind staat is ook niet echt een uitdaging. Op de stormvloedkering in de Oosterschelde waaide het zondag echter te hard en dus is de boel gestaakt.

Deelnemers krijgen een fiets van de organisatie en die fietsen worden door vrachtwagens heen en weer gereden tussen finish en start. Door de alsmaar toenemende wind kon dat op een gegeven moment niet meer en dus werd de wedstrijd gestaakt. De deelnemers die wél gestart waren spraken duidelijke taal: de zwaarste editie ooit. Op het zesde NK kreeg men te maken met een flinke windkracht 8 en windstoten boven de honderd kilometer per uur.

Judogrootheid Riner verliest na 9,5 jaar en 154 partijen weer een partij

9 februari 2020 zal de geschiedenis in gaan als de dag dat Terry Riner na bijna tien jaar en 154 gewonnen judopartijen weer eens verloren heeft. Op de Grand Slam van Parijs heeft Teddy Riner een zeldzame nederlaag moeten slikken. De Fransman verloor in de derde ronde.

Riner is een levende judolegende. De 30-jarige Fransman is tweevoudig olympisch en achtvoudig wereldkampioen en mikt komende zomer in Tokio op een derde gouden medaille.

Maar op minder dan zes maanden van de Spelen heeft Riner een wake-upcall gekregen. In de derde ronde in Parijs verloor Riner zowaar. Een zeer uitzonderlijke gebeurtenis, want zijn vorige verliespartij dateerde al van 13 september 2010. De Japanner Kokoro Kageura, nummer twee van de wereld, maakte een einde aan de indrukwekkende reeks van 154 gewonnen gevechten op een rij van Riner bij de zwaargewichten.

Teddy Riner verliest! 

Ruzie met mes beslecht, één arrestatie

De politie heeft op zondag 9 februari een 18-jarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden na een steekincident in een woning aan de Pieter Floriszstraat. Daarbij raakte een eveneens 18-jarige Alphenaar gewond.

Rond 00.20 uur kwam bij de politie de melding binnen van een steekincident in een woning. Toegesnelde agenten troffen in de woning zowel het slachtoffer als de verdachte aan. De twee zouden voorafgaand aan het incident ruzie met elkaar hebben gehad. De verdachte zou het slachtoffer met een mes hebben gestoken.

Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel aan ter plekke zijn verwondingen worden behandeld. De verdachte kon direct worden aangehouden en is voor verhoor meegenomen. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Handbalsters VZV bereiken kwartfinales EHF Challenge Cup

Door winst op het Italiaanse SSV Brixen Südtirol hebben de handbalsters van VZV uit het Noord-Hollandse ‘t Veld de laatste acht in de EHF Challenge Cup bereikt. De Challenge Cup is het derde niveau van de Europese clubcompetities.

Een week geleden had VZV de thuiswedstrijd met 29-24 gewonnen. Door die winst kon de ploeg met goede vooruitzichten afreizen naar Noord-Italië. De ploeg van trainer Rolf Schulte nam een ruime voorsprong maar de nummer één uit de Italiaanse competitie kwam terug tot 6-6. Bij rust was het 7-9.

Na de pauze hetzelfde spelverloop. VZV met de voorsprong maar dat Brixen vervolgens weer op gelijke hoogte liet komen. In de slotfase liep VZV dan toch weg en bij het laatste fluitsignaal was de eindstand 20-26.

Naast de Noord-Hollandse club hebben ook Lokomotiv Zagreb en Bjelovar (beide uit Kroatië), Nis (Servië), Madeira (Portugal), Guardes, Valladolid en Granollers (alle drie uit Spanje) zich geplaatst voor de kwartfinales. Op 11 februari weet VZV wie van deze clubs eind februari en begin maart de tegenstander zal zijn.

Politie lost waarschuwingsschoten om mogelijke vuurwapens

Op zondag 9 februari zijn in de Noorderbeekdwarsstraat in Den Haag twee personen aangehouden, omdat zij mogelijk een vuurwapen bij zich hadden. Bij de aanhoudingen loste de politie twee waarschuwingsschoten.

Rond 02.30 uur kwam bij de politie de melding binnen van een verdachte situatie voor een woning in de Noorderbeekdwarsstraat. Hierbij zouden mogelijk vuurwapens zijn getoond. Toen agenten ter plaatse kwamen en zij de twee mogelijke verdachten in het vizier hadden, gaf één van hen geen gevolg aan de aanwijzingen van de politie. Hierdoor voelde een agent zich genoodzaakt om twee waarschuwingsschoten te lossen. Niemand is hierbij gewond geraakt. De twee mannen konden vervolgens worden aangehouden en zijn meegenomen voor verhoor.

Uiteindelijk zijn er geen vuurwapens aangetroffen. De twee aangehouden mannen zijn vervolgens weer heengezonden.

NBA: Onwaarschijnlijke zege Minnesota Timberwolves

Twee dagen na het aflopen van de transferperiode beginnen de NBA-teams hun nieuwe spelers op te stellen. Tijd om aan elkaar te wennen is er nauwelijks. Door het overvolle schema is er weinig ruimte voor trainingen, op het veld moeten de spelers het maar laten zien. De Minnesota Timberwolves hebben ten opzichte van vorige week een vrijwel nieuwe selectie. Deze ploeg maakte gehakt van de Los Angeles Clippers: 142 – 115.

Drie van de vijf Minnesota-starters vertrokken vorige week. Robert Covington speelt nu in Houston, Andrew Wiggins in Golden State en Shabazz Napier komt uit voor de Washington Wizards. Ook Keita Bates-Diop, Gorgui Dieng, Jordan Bell en Noah Vonleh vertrokken naar een andere ploeg.

Nieuwkomers Juancho Hernangomez en Malik Beasley mochten starten. Ook rookie Jordan McLaughlin mocht voor het eerst starten. D’Angelo Russell, de grootste aanwinst van de Timberwolves, bleef nog een wedstrijd aan de kant.

In de Los Angeles Clippers troffen de Timberwolves een titelkandidaat. Een team ook dat grotendeels intact is gebleven. De Clippers ruilden Moe Harkless voor Marcus Morris en Isiah Thomas. De laatste werd direct door de Clippers op straat gezet en zit nu zonder team. De NBA is een harde wereld.

De Timberwolves begonnen de wedstrijd furieus. Malik Beasley schoot in de eerste paar minuten drie driepunters raak en zette de thuisploeg daarmee op een vroege voorsprong. De hele eerste helft bleven alle schoten vallen van de thuisploeg, tot groot plezier en ongeloof van de fans die weinig verwend zijn dit seizoen.

Met nog twee minuten te spelen in het tweede kwart stond Minnesota met 66 – 52 voor. Ruim, maar nog zeker geen garantie voor een zege. Beasley maakte in die periode nog elf punten op rij, waardoor de Timberwolves met 81 – 59 de kleedkamer konden opzoeken.

In de tweede helft ging de wedstrijd iets gelijker op, maar spannend werd het nooit meer. Hier maalde in Minneapolis niemand om. De Wolves eindigden met 26 driepunters, een record voor de ploeg. Hier hadden ze maar 42 pogingen voor nodig. Een onwaarschijnlijk percentage van 59 procent.

Rookie McLaughlin eindigde met 24 punten en 11 assists. Hij leed niet eenmaal balverlies. De rest van het seizoen zal hij de back-up zijn van D’Angelo Russell. Beasley eindigde met 23 punten, Karl-Anthony-Towns kwam tot 22 punten, 13 rebounds en 9 assists.

De zege was fantastisch, maar de ploeg kan niet verwachten dat ze ooit nog deze percentages zullen schieten. Wat Minnesota wel kan hopen is dat ze met evenveel plezier blijven spelen. Spelplezier was dit jaar ver te zoeken.

Andrew Wiggins mocht in zijn eerste wedstrijd voor de Golden State Warriors direct starten. Zijn positie was niet te benijden. De Warriors speelden een uitwedstrijd tegen de Los Angeles Lakers en de selectie van de Warriors is buiten Wiggins om bedroevend. Jeremy Pargo, die in 2013 voor het laatst in de NBA speelde en sindsdien door Europese competities zwerfde, stond voor Golden State op het veld. De Mexicaanse international Juan Toscano-Andeson maakte zijn debuut en rookie Zach Norvell jr kreeg voor het eerst serieuze speeltijd in een wedstrijd.

Wiggins speelde een verdienstelijke wedstrijd. Hij miste nauwelijks en eindigde met 24 punten en 5 steals. De Warriors wonnen niet, maar de 125 – 120 nederlaag was meer dan acceptabel. Anthony Davis werd met 27 punten topscorer bij de Lakers.

De Toronto Raptors wonnen de veertiende wedstrijd op rij. Ditmaal waren de Brooklyn Nets het slachtoffer: 119 – 118.

Toronto leek op weg naar een eenvoudige overwinning, maar in het slotkwart kwam Brooklyn nog sterk terug. Caris Levert, goed voor 37 punten, miste een kans om de wedstrijd in de slotseconde te winnen. Onder druk van Pascal Siakam kwam hij tot een airball. Joe Harris pakte de rebound, maar kwam ook niet tot een score.

Fred van Vleet werd met 29 punten topscorer bij Toronto. De guard staat voor 9 miljoen dollar in de boeken bij de Raptors. Niet een bedrag waar jij of ik medelijden mee hoeven te hebben, maar voor NBA-begrippen is hij ernstig onderbetaald. Van Vleet is een publiekslieveling en één van de cruciale spelers die de ploeg afgelopen seizoen het kampioenschap bracht. Deze zomer loopt zijn contract af en zal hij ergens een topcontract gaan tekenen van ruim 25 miljoen dollar. De Raptors hopen dat hij bijtekent, maar die keus zal helemaal aan Van Vleet zelf zijn.

Uitslagen:

Orlando Magic – Milwaukee Bucks 95 – 111
Charlotte Hornets – Dallas Mavericks 100 – 116
Detroit Pistons – New York Knicks 92 – 95
Indiana Pacers – New Orleans Pelicans 117 – 124
Toronto Raptors – Brooklyn Nets 119 – 118
Minnesota Timberwolves – Los Angeles Clippers 142 – 115
Golden State Warriors – Los Angeles Lakers 120 – 125
Phoenix Suns – Denver Nuggets 108 – 117
Sacramento Kings – San Antonio Spurs 122 – 102

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 45 – 7
Toronto Raptors 39 – 14
Boston Celtics 36 – 15
Miami Heat 34 – 17
Philadelphia 76ers 32 – 21
Indiana Pacers 31 – 22
Brooklyn Nets 23 – 28
Orlando Magic 22 – 31
Washington Wizards 18 – 32
Chicago Bulls 19 – 34
Detroit Pistons 19 – 36
New York Knicks 17 – 36
Charlotte Hornets 16 – 36
Atlanta Hawks 14 - 39
Cleveland Cavaliers 13 – 39

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 39 – 12
Denver Nuggets 37 – 16
Los Angeles Clippers 36 – 16
Utah Jazz 33 – 18
Houston Rockets 33 – 19
Oklahoma City Thunder 32 – 20
Dallas Mavericks 32 - 21
Memphis Grizzlies 26 – 26
Portland Trail Blazers 24 - 29
San Antonio Spurs 22 - 30
New Orleans Pelicans 22 – 31
Sacramento Kings  21 - 31
Phoenix Suns 21 – 32
Minnesota Timberwolves 16 – 35
Golden State Warriors 12 - 41

Politie houdt Belgen en Ossenaar aan bij PSV - Willem II

De politie heeft gisteravond rondom de voetbalwedstrijd PSV - Willem II vier mannen aangehouden. Het gaat om drie Belgen en een 33-jarige man uit Oss. De vier mannen zijn na verhoor met een proces-verbaal heengezonden.

De drie Belgen (twee Antwerpenaren van 33 en 34 jaar en een 40-jarige inwoner van Westerlo) mishandelden een beveiliger in het vak waar Willem II-supporters zaten. Deze Belgische voetbalfans hebben een vriendschapsband met Willem II-supporters en kwamen hen kennelijk moreel ondersteunen. Na het incident verlieten ze het vak, maar agenten pakten het drietal rond 19.00 uur op de PSV-laan alsnog op. De beveiliger heeft aangifte gedaan. De Ossenaar werd na de wedstrijd op de PSV-laan aangehouden wegens belediging van agenten. Dat gebeurde kort voor 22.00 uur.

Rond die tijd werd het nog even onrustig toen PSV-supporters de confrontatie zochten met Willem-supporters die met bussen terug naar Tilburg gingen. De Mobiele Eenheid heeft met enkele charges tussenbeide moeten komen. Daarbij zijn geen aanhoudingen verricht.


Een 'sfeerimpressie' 

3 arrestaties na rellen FC Utrecht - ADO Den Haag

Vrijdag 24 januari 2020 raakten agenten gewond, toen bezoekers van voetbalwedstrijd FC Utrecht - ADO Den Haag geweld tegen hen gebruikten. Zondag 9 februari zijn drie mannen hiervoor aangehouden. Na de wedstrijd braken er rond 22.15 uur rellen uit. Vier agenten raakten gewond toen er onder andere stenen naar hen gegooid werden en zij geschopt en geslagen werden.

De politie moest charges uitvoeren. De rust keerde weer en er werd een onderzoek ingesteld naar de plegers van het geweld. Dat onderzoek leidde naar drie verdachten, die op zondag 9 februari werden aangehouden. Het gaat om twee jongens van 18 jaar uit Amersfoort en Utrecht en een 19 jarige jongen uit Utrecht.

Het onderzoek loopt door en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Ook volgen er mogelijk stadionverboden.


Actie vanaf circa minuut 10:30 

Live woeiwaai beeld en kijk flightradar voor Schiphol

Geen zin om de grote boze waaiwereld te betreden maar liever veilig op je schermpje in 1080p naar wegwaaiende mensen op het strand te kijken?

Meer stormstranden des doods alhier. Nederlandse eb en vloedtijden hier.

Oh, kijk, in de UK waait het ook. (Met dank aan hoekigrondje voor de tip)

Update 10.50 uur

Het Algemeen Dagblad meldt verder stormleed:

Geen voetbal en hockey.

Dierentuinen gaan eerder dicht en of doen dieren binnen houden.

Het gebouw van Buitenlandse Zaken nabij Den Haag Centraal schijnt niet stormbestendig te zijn. De ruiten van het gebouw zouden in scherven kunnen gaan, dus zijn er uit voorzorg hekken geplaatst opdat er niet per ongeluk onderdoor gelopen kan worden.

Goed nieuws van de stoere boeren van Farmers Defence Force (FDF). Met een trekker kan je niet alleen wegen blokkeren maar ook weer dikkeomgewaaideboom-vrij maken. Ze hebben een noodnummer geopend voor als er een trekker nodig is om omgewaaide bomen van de weg te trekkeren. Vriendelijk verzoek niet te bellen met 06-27595999 voor omgewaaide tuinhekjes en tuinmeubilair.

Update 11.35 uur

Goed en slecht nieuws omtrent vliegverkeer. Slechte nieuws is dat Schiphol al 120 vluchten, zowel in als uit gaand, heeft geannuleerd. Goede nieuws is dat vliegtuigen met wind in de rug véél eerder op bestemming zijn. Wat dan wel weer niet zo zal zijn als ie ook weer terug moet.

Verder alvast twee omgewaaide bomen in Den Haag bij het Schenkviaduct.

Nagenoeg alle veerdiensten over de wadden en noordzee zijn stilgelegd.

Update 12.14 uur

Kijk Schiphol, zo doen ze dat op Heathrow...

Update 12.52 uur

Geen Schiphol live webcam maar Flightradar24.com laat veel vliegactiviteit op Schiphol zien.

Waaize...

'Onder invloed van drugs behoeft geen reanimatie'

Op zaterdagmiddag kregen de politie en de ambulancedienst een melding van een reanimatie in een woning in Hoorn. Ter plaatse bleek het slachtoffer niet gereanimeerd te hoeven worden, maar was er sprake van een man die onder invloed van (mogelijk) drugs verkeerde.

In de woning vond de politie diverse zakken met fijngesneden hennep, hennepbladeren en toppen. Alles bij elkaar ging het om ongeveer 9 kilo. Volgens de melder (samen met het slachtoffer bewoner van het pand) wilden zij van het hennepafval hennepolie maken.

De politie nam de hennep in beslag. Beide bewoners, mannen van 57 en 36 jaar oud, werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Wereldrecord polsstokhoogspringer Duplantis

De 20-jarige polsstokhoogspringer Armand Duplantis heeft het wereldrecord scherper gesteld. Op de indoorwedstrijden in het Poolse Torun ging de vicewereldkampioen uit Zweden over 6,17 meter. Daarmee verbeterde hij het oude wereldrecord van Renaud Lavillenie met één centimeter.

Duplantis had van het wereldrecord zijn doel gemaakt dit voorjaar en begin van deze week was de Zweed al dichtbij het wereldrecord, maar toen ging het nog net mis in Düsseldorf.

In Torun was het wel raak voor Duplantis. Na zijn geslaagde sprong op 6,01 liet de in de Verenigde Staten geboren Zweed de lat meteen op wereldrecordhoogte leggen. En in zijn tweede poging was het raak voor Duplantis.

"Hier droom ik al sinds mijn 3 jaar van", reageerde Duplantis na afloop van de wedstrijd. "Het is alvast prachtig om zo het jaar te beginnen."

Joris van Gool zorgde in Torun op de 60 meter voor een nieuw Nederlands record van 6.59. Het oude record werd gedeeld door Churandy Martina en Brian Mariano (6.60). Met die tijd werd de Nederlander tweede in de finale. De Slowaak Jan Volko (6.58) was net wat sneller dan de 21-jarige Nederlandse atleet.

Winkeldieven op strooptocht door Middelburg opgepakt

Zaterdagmiddag rond 15.00 uur meldden medewerkers van een schoenenwinkel in het centrum van Middelburg bij de politie dat er een verdachte situatie in de winkel had plaatsgevonden. In de winkel ging het alarm af toen twee mannen de poortjes passeerden. De medewerkers controleerden de tassen die de mannen bij zich hadden. Zij zagen in de tassen geen goederen zitten die bij hen uit de winkel afkomstig waren. Wel zaten er vermoedelijk goederen in de tassen die van diefstallen bij andere winkels afkomstig waren. De medewerkers gaven het signalement van de mannen door en verschillende politiemensen keken uit naar de twee mannen.

Surveillerende agenten troffen even later twee mannen aan ter hoogte van de Langevielebuitenbrug/Groene Woud. Zij voldeden volledig aan het signalement. De agenten keken in de tassen die de mannen bij zich hadden en zagen er goederen in zitten die hoogstwaarschijnlijk van diefstal afkomstig waren. De twee mannen, 29 en 33 jaar oud en beide woonachtig in Middelburg, zijn aangehouden en de goederen die zij bij zich hadden zijn in beslag genomen. In een politiecellencomplex zijn beide mannen in verzekering gesteld.

Het tweetal wordt ervan verdacht bij zeker vijf winkels in het centrum van Middelburg goederen te hebben weggenomen. Het gaat onder andere om kleding, parfum en tabakswaren. Met alle betreffende winkels is door de politie contact opgenomen. Camerabeelden zullen worden bekeken en het onderzoek wordt voortgezet. De verdachten worden vandaag verder gehoord.

Moguls- en aerialskiërs schitteren in Deer Valley

In het Amerikaanse Deer Valley is de World Cup freestyleskiën aldaar zaterdagavond afgesloten. Er stonden drie wedstrijddagen op het programma, met eerst de moguls, vervolgens de kunsten op de aerials en daarna de dual moguls.

Moguls mannen
Mikael Kingsbury uit Canada ging er op de buckelpiste weer eens met de winst vandoor...tenminste, dat zou je verwachten. Het gebeurde deze keer echter eens níet, de legende werd slechts tweede met 87,37 punten. De winst ging naar de enige man die hem af en toe lijkt te kunnen stoppen: de Japanner Ikuma Horishima, die in de finale 89,17 punten bij elkaar hobbelde en sprong. Felix Elofsson uit Zweden pakte met 81,18 seconden de derde plek, na bijna vijftig World Cups zijn eerste podium.

Horishima wint

Moguls vrouwen
Hier ging het wel zoals het al het hele seizoen gaat: Perrine Laffont uit Frankrijk hield haar ongeslagen status van deze winter vast en pakte met 79,33 punten de winst. De Australische Jakara Anthony kwam met 78,49 punten nog wel aardig in de buurt, Justine Dufour-Lapointe uit Canada ging er met 78,14 punten met plek drie vandoor.

Laffont wint

Aerials mannen
De Russische wereldkampioen Maxim Burov pakte de vijfde zege uit zijn carrière. Voor de back-double full-full-double full in de finale kreeg hij 139,00 punten en dat was goed voor de winst. De jonge Zwitser Noe Roth sprong met zijn back-double full-double full-full naar 126,91 punten, terwijl Maxim's oudere - maar toch wat minder succesvolle - broer Ilia Burov met een back-full-full-double full 123,98 punten kreeg, goed voor plek drie.

Burov wint

Aerials vrouwen
De Wit-Russische Aliaksandra Ramanouskaya toverde in de finale een back-lay-full-full uit de hoge hoed, die werd beloond met 106,74 punten. Dat was ruimschoots genoeg voor de winst: de Amerikaanse Megan Nick bleef met een back-double full-full op 83,89 punten staan, terwijl de Australische Abbey Willcox met haar back-lay-full en 81,78 punten plek drie pakte. Voor zowel Nick als Willcox was het het eerste World Cup-podium, wereldkampioene Ramanouskaya won voor de derde keer in haar loopbaan.

Ramanouskaya wint

Dual moguls mannen
Kingsbury stond niet geheel verrassend weer eens in de finale, waarin hij het opnam tegen Benjamin Cavet. Kingsbury kwam tot 89,62 punten, maar finishen was genoeg: dat deed Cavet namelijk niet en dus ging de winst naar de Canadees. Walter Wallberg uit Zweden won met 86,87 punten de kleine finale, waarin tegenstander Horishima de finish niet haalde.

De mannenfinale

Dual moguls vrouwen
Voormalig olympisch kampioene Justine Dufour-Lapointe had al meer dan twee jaar niet gewonnen, maar de Canadese kreeg het eindelijk weer eens voor elkaar. In de finale scoorde ze 83,98 punten en daarmee klopte de thuisfavoriete Hannah Soar's 76,08 punten. De derde plek ging ook naar de VS: Jaelin Kauf won met haar 81,75 punten in de kleine finale van landgenote Tess Johnson (78,62).

De vrouwenfinale

Kramer schaatst wereldtijd op 3 kilometer tijdens 5 kilometer en stopt

Sven Kramer heeft tijdens de World Cup schaatsen in Calgary een bijzondere indruk gemaakt. De veelvoudig wereldkampioen moest wegens zijn weinige optredens dit seizoen in actie komen in de B-groep en dat deed hij op geheel eigen wijze.

Met een rondje 27,8 en vijf achtereenvolgende rondjes laag in de 28 denderde Kramer hij er vandoor, waarna hij op drie kilometer doorkwam in 3:36,16 minuten - alleen Denis Yuskov en Sverre Lunde Pedersen waren ooit sneller. Daarna was het echter gedaan met de Fries, die nog twee rondjes relatief rustig completeerde en daarna van het ijs stapte.

Na afloop liet Kramer weten dat het een bewuste keuze was om het bij drie kilometer te houden, met het oog op het WK afstanden in Salt Lake City komende week en zijn door fysiek ongemak geplaagde aanloop naar het seizoen. Douwe de Vries pakte de winst in een zeer knappe 6:08,46 minuten, een verbetering van zijn persoonlijk record met zo'n vier seconden. Met 6:14,93 werd Marcel Bosker vierde.

Op de 1500 meter bij de vrouwen werd Sanneke de Neeling met 1:55,35 - net geen persoonlijk record - tweede in de B-groep.

Langlaufster Svahn sprint voor thuispubliek naar winst, Golberg wint eindelijk weer

Langlaufster Linn Svahn heeft in het Zweedse Falun voor eigen publiek al haar derde World Cup-zege gepakt. De onervaren Zweedse maakt dit seizoen voor het eerst deel uit van het World Cup-team en doet het geweldig: ze won al de individuele sprints in Davos en Dresden en pakte ook de teamsprints in Planica en Dresden.

In Falun stond een sprint in klassieke stijl op het programma en vooral de Russische Natalia Nepryaeva leek een sterke indruk te maken. In de finale trok zij in de slotfase het tempo omhoog, waarbij alleen Svahn en landgenote Jonna Sundling konden volgen. Tussen het Zweedse geweld hield Nepryaeva nog even stand, maar Svahn schoot er toch voorbij en pakte de winst, voor de Russische en Sundling en met de andere sprintsensatie van dit seizoen - de Sloveense Anamarija Lampic - op de vierde plek.

De vrouwenfinale

Bij de mannen was de finale niet al te ingewikkeld: in de slotfase trokken Pål Golberg en Erik Valnes het gas flink open en de Rus Alexander Bolshunov moest passen tegen het Noorse geweld. Goldberg won voor het eerst in ruim drie jaar weer eens, zijn vijfde World Cup-zege, Valnes en Bolshunov completeerden het podium.

Zondag komen de heren en dames in actie op de massastart in vrije stijl. De mannen werken vanaf 10.00 uur vijftien kilometer af, de vrouwen krijgen om 14.30 uur tien kilometer voor de kiezen.

De mannenfinale

Vier aanhoudingen na melding vechtpartij

Vannacht, om ongeveer 00.50 uur, kwam bij de meldkamer van de politie het bericht binnen dat er door een groep van zeven personen werd gevochten op de Roelantweg in de Rotterdamse wijk Oud IJsselmonde. Er zouden messen zijn gebruikt en er zou geschoten zijn.

Toen de agenten daar aankwamen renden een paar jongens weg, maar al snel konden er vier, op verschillende plekken, worden aangehouden. Het bleek om drie jongeren uit Tilburg en één uit Rotterdam te gaan. Het gaat om jongeren in de leeftijd van 18-23 jaar.

Wie  slachtoffer is en wie dader, is nog niet helemaal duidelijk. Dat zal uit de verhoren moeten blijken. Wel werden er op de Roelantweg drie hulzen en een bloedspoor gevonden. Een vuurwapen is nog niet gevonden. De politie heeft de zaak in onderzoek. 

Anderson opent Players Championship-seizoen met klinkende zege

Darter Gary Anderson heeft het eerste Players Championship van 2020 gewonnen. De Schot heeft de komende maanden heel veel prijzengeld te verdedigen en begon alvast goed door 10.000 pond bij te schrijven. In de finale was hij te sterk voor Jeff Smith. Er werden ook twee negendarters gegooid.

Anderson had een goede dag en boekte lekkere overwinningen. Christian Bunse (6-3), Simon Whitlock (6-1), Gerwyn Price (6-3), Rob Cross (6-2), Joe Cullen (6-2), Adrian Lewis (7-3) en Jeff Smith (8-4) werden verslagen. Smith wist na jaren van mislukte pogingen eindelijk zijn tourkaart te veroveren en de Canadees zette gelijk door met een finaleplaats.

De beste Nederlander was Maik Kuivenhoven. Hij haalde voor het eerst een kwartfinale, waarin hij verloor van Brendan Dolan. De Noord-Ier wist in de derde ronde ook Michael van Gerwen uit te schakelen. In de eerste ronde versloeg hij Lisa Ashton. Mike van Duivenbode, Martijn Kleermaker, Dirk van Duijvenbode en Derk Telnekes haalden ook derde ronde. Voor Kleermaker en Telnekes was dit het debuut bij de PDC.

Vorig jaar werden er al een recordaantal negendarters gegooid bij de PDC en op de eerste dag was het binnen het uur alweer raak. Michael Mansell was de eerste met een perfecte leg. Niet veel later volgde Van Duivenbode, het was voor de jonge Nederlander zijn eerste op de tour. Zondag mogen de darters weer aan de slag. 

Players Championship 1 - Laatste 16
Brendan Dolan 6-5 Ross Smith
Maik Kuivenhoven 6-3 Steve Brown
Peter Wright 6-3 Conan Whitehead
Jeff Smith 6-5 Nathan Aspinall
Adrian Lewis 6-1 Darren Webster
Steve Beaton 6-1 Mickey Mansell
Gary Anderson 6-2 Rob Cross
Joe Cullen 6-1 Nick Kenny

Kwartfinales
Brendan Dolan 6-3 Maik Kuivenhoven
Jeff Smith 6-5 Peter Wright
Adrian Lewis 6-3 Steve Beaton
Gary Anderson 6-2 Joe Cullen

Halve finales
Jeff Smith 7-2 Brendan Dolan
Gary Anderson 7-3 Adrian Lewis

Finale
Gary Anderson 8-4 Jeff Smith

60.000 euro boete geëist tegen reinigingsdienst vanwege dood door schuld

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag in de rechtbank in Breda een boete van 60.000 euro geëist tegen een reinigingsdienst uit Goirle. Zij heeft volgens het OM als werkgever niet voldoende maatregelen genomen om te voorkomen dat een werknemer om het leven kwam tijdens reinigingswerkzaamheden in een rioolbuis in Oisterwijk. “Eigenlijk kan gesteld worden dat de werkgever niemand in het bijzonder schade wilde toebrengen, maar dat ze door de manier waarop ze werknemers liet werken, had kunnen weten dat iemand schade kon oplopen. Door dit risico te laten bestaan hebben ze de eventuele gevolgen op de koop toegenomen.”

De werknemer kwam in de avond van 9 december 2014 om het leven bij werkzaamheden aan het riool. Uit onderzoek van de Inspectie SZW bleek dat in de middag een stuk riool van ongeveer 400 meter lengte was gereinigd. Om de reiniging mogelijk te maken, waren afsluiters geplaatst om het rioolwater tijdelijk tegen te houden. Achter die afsluiters had zich in de loop van de dag afvalwater verzameld met vermoedelijk ook rioolgas (waterstofsulfide). Rioolgas is een gasmengsel dat ontstaat door de vergisting van organisch afval in het water. Rioolgas kan dodelijk zijn. De werknemer was een ervaren kracht. Zijn collega die de wacht hield bij de rioolput, had deze werkzaamheden echter niet eerder uitgevoerd en was nog in opleiding. Ze hadden geen veiligheidsvoorzieningen bij zich zoals een gasmeter of een valbeveiliging. Er waren vooraf geen metingen verricht naar de aanwezigheid van rioolgas.

'Rioolgas kan dodelijk zijn'
Het slachtoffer daalde af via een ladder. Hij demonteerde de afsluiters, waardoor er afvalwater en vermoedelijk ook rioolgas in de ruimte kon komen waarin hij zich bevond. Normaal wordt eerst de afsluiter naar boven getakeld voordat de werknemer naar boven gaat. In dit geval gaf het slachtoffer aan bij zijn collega boven aan de put, dat hij eerder naar boven wilde klimmen. Tijdens het beklimmen van de ladder is hij vermoedelijk naar achteren gevallen. Hij verdween in het water. Zijn collega probeerde hem nog te helpen, maar het slachtoffer was niet aangelijnd, waardoor hij hem niet uit het water kon halen. Toen de brandweer arriveerde is het slachtoffer uit de rioolput gehaald. Hoewel nog getracht is hem te reanimeren heeft dit niet mogen baten. Het OM stelt zich op het standpunt dat het slachtoffer naar alle waarschijnlijkheid is overleden aan blootstelling en inademing van een te hoge concentratie rioolgas.

‘Niet voldoende maatregelen genomen’
Als werkgever heb je de verplichting om zorg te dragen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving. Dat heeft de werkgever in dit geval vermoedelijk onvoldoende gedaan stelt het OM. Voor gevaarlijke werkzaamheden zoals het reinigen van rioolputten gelden richtlijnen en regelgeving om dit werk veilig uit te voeren. In strijd met de richtlijnen is het slachtoffer zonder beschermingsmiddelen zoals een veiligheidsharnas, een reddingslijn en adembescherming, afgedaald in de rioolput. Voorafgaand aan het betreden van de rioolput zijn geen metingen verricht naar de aanwezigheid van rioolgas. Het slachtoffer had ook geen meter bij zich die hem had kunnen waarschuwen tegen de aanwezigheid van rioolgas. Doordat het slachtoffer zonder gebruikmaking van de juiste beschermingsmiddelen in de rioolput was afgedaald, kon zijn collega hem na de val niet helpen.

Sterker nog, ook de collega is zonder gebruik van de voorgeschreven beschermingsmiddelen in de rioolput afgedaald in een poging zijn collega te redden. Hij had daar zelf bij om het leven kunnen komen. Beide mannen waren onvoldoende bekend met de richtlijnen en procedures. Wanneer de procedures zoals voorgeschreven in het boekje op 9 december 2014 waren gevolgd, was de kans op een ongeval niet alleen kleiner geweest, maar dan waren ook de mogelijkheden om doeltreffend op te treden na het onder water verdwijnen van het slachtoffer, aanzienlijk groter geweest. Wat het OM betreft is dit de werkgever aan te rekenen. Die moet zorgen dat de veiligheidscultuur voldoende is en werknemers werken volgens de geldende richtlijnen en procedures.

Ernst van de feiten
“Kijkend naar de gebeurtenissen had een dergelijk ongeval zich ook al eerder kunnen voordoen. Immers, er werd niet altijd gewerkt overeenkomstig de op papier uitgeschreven procedures en werkvoorschriften,” zei de officier van justitie op zitting. De werkgever heeft naar de mening van het OM onvoldoende beseft wat de risico’s waren van het betreden van de rioolput. En dat had wel gemoeten, aldus het OM: “De werknemer bevindt zich in een afhankelijk positie en heeft behalve het nemen van ontslag, niet zo heel veel opties om uit te kiezen. Als werknemer ben je betrekkelijk weerloos en overgeleverd aan je bazen. Een incident als dit welke zich in de onderhavige zaak heeft voorgedaan kan en mag niet worden beschouwd als een ongeval, als iets wat je overkomt en waar niemand iets aan kan doen. Incidenten als deze dienen te worden gekwalificeerd als veiligheidsmisdrijven.” Mede daarom vindt het OM een boete van 60.000 euro voor de werkgever van het slachtoffer passend.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Politie onderzoekt steekincident Kerkrade

De politie doet onderzoek naar een steekincident. Zaterdagochtend kwam een melding van een man die gewond in een woning aan de Sportlaan in Kerkrade lag. Er is een verdachte aangehouden.

Na de melding van het incident rond 5:10 uur gingen de politie en de hulpdiensten ter plaatse. Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Zowel een Nederlandse als een Duitse ambulance kwamen ter plaatse.

De politie doet verder onderzoek naar het steekincident.

7 jaar en tbs voor kerstverkrachting

De rechtbank heeft vrijdag een 27-jarige man uit Sint-Maarten 7 jaar gevangenisstraf en de maatregel van terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging opgelegd. De rechtbank vindt de man schuldig aan een poging doodslag, verkrachting, poging afpersing en een poging diefstal met geweld.

Lees ook: Negen jaar en tbs geëist voor kerstverkrachting

De man probeerde op Eerste Kerstdag 2018 in Arnhem een 69-jarige vrouw op straat af te persen. Toen dat niet lukte probeerde hij haar met geweld te beroven van geld. Daarna trok hij haar de struiken in en duwde hij haar op de grond. Hij ging boven op haar liggen en wurgde haar. De man drukte de keel van de vrouw met zo veel kracht en zo langdurig dicht dat zij tijdelijk buiten bewustzijn is geraakt. Ook verkrachtte hij haar. De vrouw liep door het incident -onder meer- potentieel levensbedreigende verwondingen op.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De rechtbank vindt de man verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens het Pieter Baan Centrum lijdt hij aan een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens, dat samen hangt met tenminste matige verstandelijke beperking. De man heeft verder een ernstige cocaïneverslaving en een matige alcoholverslaving. De man handelde onder invloed van die gebrekkige ontwikkeling én die stoornissen toen hij de feiten pleegde.

Tbs met dwangverpleging
Als de man niet wordt behandeld, dan is volgens de rechtbank de kans groot dat hij opnieuw ernstige strafbare feiten pleegt die een gevaar opleveren voor de veiligheid van anderen. De rechtbank vindt het daarom nodig dat hij gedwongen behandeling en begeleiding krijgt om de kans op herhaling te beperken. De rechtbank oordeelt dat de maatschappij tegen de man moet worden beschermd en legt daarom de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

Kijkend naar de ernst van de gepleegde feiten legt de rechtbank bovendien een gevangenisstraf op van 7 jaar. Tot slot moet de man ruim 30 duizend euro aan schadevergoedingen aan het slachtoffer betalen.

Hond Tinus mag voorlopig niet herplaatst worden, ook in laten slapen mag nog niet

De voorzieningenrechter heeft vrijdag besloten dat de burgemeester van Arnhem hond Tinus niet mag herplaatsen of laten inslapen. Volgens de rechter mag de burgemeester dat op basis van de door hem gebruikte lichte bevelsbevoegdheid niet doen. Daarmee wordt namelijk inbreuk gemaakt op het eigendomsrecht.

De burgemeester nam Tinus na meerdere bijtincidenten in beslag om hem te laten onderzoeken door het risk-assessment team van de Universiteit Utrecht. De burgemeester gaf ook het bevel om de hond te laten inslapen als het niet lukt om de hond bij een nieuwe eigenaar te herplaatsen.

De burgemeester heeft voor de definitieve inbeslagname gebruik gemaakt van de lichte bevelsbevoegdheid van artikel 172, derde lid, in de Gemeentewet. Daarin staat dat als de openbare orde wordt verstoord of bij ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde de burgemeester de bevelen kan geven die hij noodzakelijk vindt.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester deze bevoegdheid niet mag gebruiken om de hond te herplaatsen of laten inslapen. Daarmee wordt namelijk een inbreuk gemaakt op het eigendomsrecht en dat mag de burgemeester niet doen met de lichte bevelsbevoegdheid uit de Gemeentewet. De rechter volgt de uitspraak van de bestuursrechter van de rechtbank Gelderland van 20 februari 2018.

De voorzieningenrechter geeft een voorlopig oordeel over de kans van slagen van een bezwaar of beroep in het bestuursrecht. De vraag of de burgemeester wel een andere wettelijke bevoegdheid heeft om een hond te herplaatsen of te laten inslapen kan in deze procedure niet worden beantwoord. Daarover moet de burgemeester nog een beslissing nemen. De rechter bepaalt daarom niet dat Tinus moet worden teruggegeven aan de eigenaren. Wel mag de burgemeester Tinus nog niet herplaatsen of laten inslapen.

Meerdere overvallen op een dag: recherche zoekt getuigen

Op zaterdag 8 februari zijn op klaarlichte dag twee winkels en een pizzabezorger overvallen. Dit gebeurde in en rondom het centrum van Den Haag. De recherche Den Haag Centrum is druk bezig met het onderzoek en roept getuigen op zich te melden.

Overval Kruidvat Vlamingstraat
Rond 10.30 uur werd een filiaal van de Kruidvat op de Vlamingstraat overvallen. Hier bedreigde een vooralsnog onbekende man met een vuurwapen het personeel en ging er met onbekende buit vandoor. Op het moment van de overval droeg hij zwart gewatteerde jas met capuchon, zwarte broek en zwarte gympen. Hij heeft een licht getinte huidskleur, is rond de 1.75 m lang en zijn geschatte leeftijd is rond de 20 jaar.

Overval pizzabezorger Binnendoor
Later op de middag rond 14.40 uur werd een pizzabezorger aan op de Binnendoor in Den Haag overvallen door een nog onbekende mannelijke verdachte. Het is onbekend of hij wat heeft buitgemaakt. Op dit moment is de man nog niet aangehouden. De politie is op zoek naar een donkergetinte man rond de 30 jaar oud. Hij droeg een zwarte trui met capuchon en een zwarte joggingsbroek. Hij had een gezet postuur.

Overval winkel Paul Krugerlaan
Omstreeks 16.20 uur kwam de melding binnen dat een winkel aan de Paul Krugerlaan was overvallen door een nog onbekende man. Na bedreiging van de medewerkers, maakte hij zich met een nog onbekende buit uit de voeten. Deze persoon voldoet aan het volgende signalement: het gaat om een donkergetinte man. Hij droeg een donkerkleurige muts, had vermoedelijk dreadlocks, een blauwe jas, zwarte trui met capuchon en had een donkere broek aan.

Of er een mogelijk verband bestaat tussen deze drie overvallen is op dit moment niet bekend, de recherche houdt alle scenario’s nog open en is druk bezig met het onderzoek. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

10 tegen 2; zes straatrovers opgepakt in Rotterdam

Zaterdagavond zijn in het centrum van Rotterdam een meisje en vijf jongens aangehouden als verdachten van een straatroof op de Diergaardesingel. Zij maakten deel uit van een grotere groep. Om ongeveer 18:45 uur werden twee meisjes op de Diergaardesingel aangevallen door een grote groep jongelui bestaande uit acht jongens en twee meisjes.

De slachtoffers werden allebei van hun telefoon beroofd. De groep ging er daarna vandoor, maar door snel verschijnen van de politie werden zes van hen aangehouden. De arrestanten variëren in leeftijd van 11-15 jaar. Bij de verdachten zijn verschillende wapens, zoals messen en een boksbeugel gevonden, maar ook meerdere bivakmutsen. 

Vrijwel tegelijk met de beroving op de Diergaardesingel werd ook een meisje op de Weena van haar telefoon beroofd door een groep jongelui. De politie onderzoekt of deze straatroven door dezelfde groep gepleegd kunnen zijn.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Alcomobilist schuldig aan overlijden ongeboren kind

Een 28-jarige man uit Polen die in maart 2018 een verkeersongeval veroorzaakte is afgelopen vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De man knalde met zijn auto op een tegemoetkomende auto. De bestuurster van die auto, zij was op dat moment bijna 28 weken zwanger, raakte zwaargewond. Als gevolg van het ongeluk is haar ongeboren kind overleden.

Alcohol
Op 24 maart 2018 vond er rond kwart over negen ’s avonds een aanrijding plaats op de Gooilandseweg in Weesp. De man reed met zijn auto op de verkeerde weghelft waardoor hij frontaal op de tegenligger klapte. De man heeft later verklaard dat hij die avond in nerveuze toestand is gaan rijden en dat hij tijdens het rijden merkte dat hij in slaap viel. Ook heeft hij eerder die avond een aanzienlijke hoeveelheid alcohol gedronken. Bovendien had de man geen rijbewijs.

Ongeboren kind overleden
Door de aanrijding heeft de vrouw zwaar lichamelijk letsel opgelopen met als gevolg dat het ongeboren kind een ernstige hersenschade heeft opgelopen. Hierdoor is de zwangerschap van de vrouw vroegtijdig afgebroken. De medische verklaring en onderzoek geven geen andere mogelijke oorzaak voor het overlijden dan de aanrijding, veroorzaakt door het rijgedrag van de man. Het overlijden van het ongeboren kind kan de man dus worden aangerekend.

Man was duidelijk een gewaarschuwd mens
Het ongeval laat diepe sporen na bij de ouders van het ongeboren kind, zoals ook blijkt uit de slachtofferverklaring. De veroordeling door de rechtbank zal vanzelfsprekend dit verlies niet kunnen verzachten. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de man in Polen al eens eerder is veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol.

Ondanks dat hij geen rijbewijs heeft, heeft de rechtbank toen bepaald dat de man 3 jaar geen motorrijtuig mag besturen. Deze ontzegging gold ook nog tijdens het ongeval in Weesp. De man was dus duidelijk een gewaarschuwd mens. Naast de gevangenisstraf voor het veroorzaken van het ongeval legt de rechtbank de man ook een gevangenisstraf van 1 week op voor het rijden zonder rijbewijs.

Man met vuurwapen doet tukje in de metro

Reizigers die zaterdagavond om ongeveer 23.30 uur met de randstadrail onderweg waren van Rotterdam naar Den Haag zagen dat één van de medepassagiers een vuurwapen bij zich had. Nadat dit bekend werd bij het personeel werd de metro stilgezet op station Westpolde, bij Berkel en Rodenrijs. 

Gewaarschuwde agenten gingen de metro in waar zij de man overmeesterden en in de boeien sloegen. Erg lastig was dit niet, want de man lag te slapen. De verdachte, een 21 jarige Rotterdammer is aangehouden. Bij hem werd een echt vuurwapen gevonden, dat uiteraard in beslag is genomen.

Roest na prachtige rit 0,02 sneller dan Bloemen

Tijdens de World Cup schaatsen in het Canadese Calgary heeft Nederland op de valreep toch nog een afstand gewonnen. Op de 5000 meter bij de mannen ging de zege naar Patrick Roest, maar die moest er stevig voor knokken.

Wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen was eerder aan de beurt en reed een bijzonder scherpe race. Vooral in het middenstuk maakte de Canadees grote indruk met vier 28'ers, waaronder een rondje in 28,3 seconden, maar in de laatste drie ronden ging het een stuk moeilijker, waarmee hij uitkwam op 6:07,42 minuten.

Roest gooide zo'n versnelling er niet in, maar reed juist ongelooflijk vlak. Ronde twee tot en met twaalf gingen allemaal in 28,9 tot 29,1 seconden, waaronder vijf keer op rij 29,0 als rondetijd. Het was precies genoeg om in de laatste meters onder Bloemen's tijd door te duiken: 6:07,40 minuten, twee honderdsten sneller dus.

Achter Roest ging Bloemen's landgenoot Graeme Fish mee naar een knappe 6:10,58 minuten en plek drie, vlak voor de 6:10,92 van de Italiaan Davide Ghiotto. Jorrit Bergsma werd met 6:13,94 zesde.

Duizenden juichen voor Leyhe na 1e World Cup-zege op thuisschans

Schansspringer Stephan Leyhe heeft zijn allereerste overwinning te pakken in de World Cup. Dat deed de Duitser niet zomaar ergens: hij won in Willingen, op een steenworp afstand van de plek waar hij is geboren en opgegroeid.

Na de eerste ronde ging Kamil Stoch aan de leiding, maar de Pool had wel thuisheld Stephan Leyhe - de enige deelnemer namens de lokale SC Willingen - in zijn nek hijgen. De Noor Marius Lindvik zat er ook niet ver vanaf, terwijl de Oostenrijkse World Cup-leider Stefan Kraft de vierde plek deelde met de Noor Johann André Forfang. De tweede Duitse hoop, Karl Geiger, volgde op de zesde plek, voor de Sloveen Peter Prevc en de ooit zo fenomenale Gregor Schlierenzauer.

Vanaf de veertiende plek maakte Ryoyu Kobayashi in de tweede ronde een mooie sprong, waarna Schlierenzauer de leiding over nam en Prevc met één tiende punt passeerde. Geiger ging daar dan weer overheen en zag dat Forfang het niet haalde, maar Kraft wel. Met een heerlijke sprong ging Lindvik overtuigend naar de eerste plek, met nog twee man te gaan. Leyhe zette het stadion op z'n kop door naar de leiding te springen en nadat Stoch het duidelijk niet haalde ontplofte de boel pas echt.

Uitgerekend in zijn eigen Willingen pakte Leyhe zo de eerste overwinning uit zijn carrière, voor Lindvik en Stoch. Zondag zou er 's middags gesprongen moeten worden, wat vanwege de verwachte storm naar de ochtend werd gehaald. Dat gaat echter ook niet door: de burgemeester heeft laten weten dat het stadion niet geopend mag worden, na overleg met alle betrokkenen, waardoor de wedstrijd van zondag afgelast is.

Vrouwen
Het is hét seizoen van de doorbraak van Chiara Hölzl en de Oostenrijkse deed het voor eigen publiek in Hinzenbach opnieuw. Ze boekte met twee overtuigende sprongen haar vijfde zege van het seizoen en klopte de Noorse Maren Lundy en landgenote Eva Pinkelnig. De geboren Nederlandse Sara Marita Kramer eindigde als negentiende voor Oostenrijk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.