FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 februari 2020

Bobsleester Humphries nu ook wereldkampioene voor de VS

In het Duitse Winterberg zijn de eerste medailles van het wereldkampioenschap bobsleeën en skeleton vergeven. De bobsleesters werkten vrijdag hun eerste twee runs af, zaterdag stonden de derde en beslissende vierde run op het programma. De mannen in de tweemansbobs begonnen hun wedstrijd zaterdag met de eerste twee van vier runs.

Vrouwen
De Amerikaanse Kaillie Humphries stond met Lauren Gibbs aan kop na twee runs, 0,21 seconden voor de jonge Kim Kalicki/Kira Lipperheide uit Duitsland. Hun landgenotes Stephanie Schneider/Leonie Fiebig (+0,54) en Mariama Jamanka/Annika Drazek (+0,64) volgden en verder deed alleen de Canadese Christine de Bruin met Kristin Bujnowski (+0,67) nog serieus mee om de medailles.

In run drie wist Kalicki het gat naar Humphries iets te verkleinen naar 0,19 seconden en dus kon de Amerikaanse zich in run vier in elk geval geen fout veroorloven. Schneider deed het beduidend minder goed en viel terug naar 1,11 seconden achterstand, waardoor Jamanka (+0,85) en De Bruin (+0,87) haar passeerden. Daarmee was de derde run wat betreft de podiumposities wel gedaan, met als grootste verhalen dus het terugvallen van Schneider en het in de buurt blijven van Humphries door Kalicki.

Schneider deed in de beslissende vierde run wat ze kon, maar het was niet genoeg en de snellere De Bruin dook er nog eens 0,37 seconden onderdoor. Voor de Canadese en haar remster was het zelfs genoeg voor een medaille, want uittredend wereldkampioene Jamanka kwam 0,14 achter haar terecht. Kalicki verzekerde zich op haar thuisbaan van in elk geval zilver door 0,69 seconden onder De Bruin's tijd door te gaan, met alleen Humphries nog te gaan. De Amerikaanse maakte geen enkele fout, was 0,37 seconden sneller en pakte overtuigend haar derde wereldtitel en haar eerste voor de VS.

Humphries is weer wereldkampioene

Tweemansbobs
Niet geheel verrassend domineerde Duitsland op de lastige baan en vooral Francesco Friedrich haalde weer uit. De oppermachtige Duitser was met remmer Thorsten Margis in de eerste run al 0,49 seconden sneller dan de Letten Oskars Kibermanis en Matiss Miknis, maar achter hen was het wel spannend. Drie Duitse teams volgden: Richard Ölsner met Malte Schwenzfeier (+0,52), Nico Walther met Eric Franke (+0,54) en Johannes Lochner met Christopher Weber (+0,59), die dan weer op één honderdste werden gevolgd door de Roemeen Mihai Cristian Tentea en de Canadees Justin Kripps.

Kripps leek een goede tweede run te kennen, maar ging onderin flink de fout in en kwam 0,08 seconden achter de sterk sleeënde Oostenrijker Benjamin Maier terecht. De verrassende Tentea bleef 0,06 seconden voor Maier, waarna Lochner daar weer 0,28 onderdoor dook. Walther ging nog eens 0,15 tellen sneller, viervoudig regerend juniorenwereldkampioen Ölsner viel terug tot achter Walther én Lochner.

Kibermanis leek volledig verkeerde ijzers onder zijn slee te hebben, want ondanks een op het oog aardige run viel hij terug tot achter de drie Duitse teams. Friedrich haalde nóg eens uit en vergrootte zijn voorsprong op Walther naar 0,94 seconden met nog twee runs op zondag te gaan. Ivo de Bruin en Dennis Veenker gingen met de 22e plek terug richting hotel.

Uitslag FC Groningen - VVV-Venlo

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Groningen en VVV-Venlo. Door een doelpunt in de slotfase wonnen de bezoekers met 0-1.

In de eerste helft was Groningen de betere ploeg en kreeg het zeker vier grote kansen. Maar onder andere Asoro en Lundqvist waren niet trefzeker. Ook in de tweede helft de thuisclub de bovenliggende partij maar ook nu slaagde het er niet de muur van de Limburgers te breken. In de slotfase zorgde een inschattingsfout van Groningen-keeper Padt ervoor dat Darfolou de bal zomaar in een leeg doel koppen en de punten toch nog mee naar Venlo gingen.

FC Groningen

0 - 1

VVV-Venlo

     87' Darfalou
 
 Gele kaart: El Messaoudi, El Hankouri, (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 16.374
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Itakura
Memisevic
v.Hintum
Matusiwa (Suslov/ 88)
Lundqvist
El Messaoudi
Asoro
Redan (El Hankouri/73)
D.v.Kaam (Postema/73)
  Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Gelmi
Kum
Bruns (v.Dijck/90)
Post
Opoku
Yeboah
Darfalou
Wright

Uitslag sc Heerenveen - ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft aan een 0-2 voorsprong niet voldoende gehad om te winnen bij SC Heerenveen. Twaalf minuten voor tijd maakte Alen Halilovic via een schitterde treffer de 2-2, waardoor beide ploegen genoegen moest nemen met ieder één punt.

Zonder goed te spelen had Heerenveen het betere van het spel, maar het was ADO dat op voorsprong kwam. Beide doelpunten kwam uit een vrije trap van John Goossens. Bij het eerste doelpunt raakte ploeggenoot Omar Bogle de bal als laatste nog even aan en tien minuten later werkte Rodney Kongolo een vrije trap van Goossens achter zijn eigen doelman.

Vlak voor de rust maakte Joey Veerman de aansluitingstreffer voor Heerenveen met een mooi schot van buiten het strafschopgebied: 1-2.

Na de rust kwam ADO niet veel meer op de helft van de Friezen, maar pas in de 78ste minuut wist Heerenveen de gelijkmaker te maken. Het was Alen Halilovic die daar voor zorgde via een prachtig doelpunt.

In het slot van de wedstrijd voerde Heerenveen de druk op, maar ADO Den Haag wist met enige moeite het gelijkspel eruit te trekken.

sc Heerenveen

2 - 2

ADO Den Haag

 45+5' Veerman
 78' Halilovic
   28' Bogle
 38' Kongolo (e.d)
 
 Gele kaart: v. Rhijn, Veerman, (sc Heerenveen), Duffy, Spence, Meijers, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 16.640
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Bednarek
v.Rhijn
Dresevic
Botman
Floranus
Kongolo (Hajal/46)
Faik (Halilovic/69)
J.Veerman
v.Bergen
Odgaard (Espejord/ 70)
Ejuke
  Koopmans
Malone (Spence/ 12)
Stubbs
Pinas
De Bock (Beugelsdijk/ 75)
Duffy (Summerville/57)
Bakker
Goossens
Falkenburg
Bogle
Meijers

Uitslag Feyenoord - Fortuna Sittard

Feyenoord blijft uitstekend presteren in de Eredivisie. Zaterdagavond werd ook Fortuna Sittard verslagen, met opnieuw een glansrol voor Róbert Bozeník. Het werd 2-1. 

Feyenoord blijft ongeslagen in de Eredivisie onder trainer Dick Advocaat, al twaalf wedstrijden op rij verloren de Rotterdammers niet. Het zorgt ervoor dat Feyenoord op dit moment nog maar een punt achterstaat op AZ, dat wel een wedstrijd minder speelde. Zondag komen de Alkmaarders in actie tegen PEC.

Feyenoord

2 - 1

Fortuna Sittard

 52' Berghuis(pen)
 71' Bozenik
   63' Diemers (pen)
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 46016
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Karsdorp

Senesi
Malacia
Toornstra
Fer
Kökcü
Berghuis
Bozenik (v.Beek/89)
Larsson (Haps/79)
  Koselev
Rota
Amiot (Sambou/83)
Dammers
Cox
Carbonell (Fernandes/88)
Smeets
Tekie (Damascan/ 76)
Passlack
Ciss
Diemers

Manchester City verslaat concurrent Leicester City

Het duel tussen Leicester City en Manchester City is zaterdag met 0-1 gewonnen door de bezoekers. De winnende treffer werd vlak voor tijd gescoord door invaller Gabriel Jesus. De club van coach Pep Guardiola staat tweede en heeft nu zeven punten voorsprong op Leicester.

Overige uitslagen Premier League zaterdag
Chelsea - Tottenham Hotspur 2-1
Burnley - AFC Bournemouth 3-0
Crystal Palace - Newcastle United 1-0
Sheffield United - Brighton & Hove Albion 1-1
Southampton - Aston Villa 2-0
Leicester City - Manchester City 0-1

Uitslag FC Emmen - Willem II

FC Emmen heeft zaterdagavond de achtste zege in twaalf thuisduels geboekt. De ploeg van trainer Dick Lukkien won met 4-2 van Willem II. Met drie assists en een doelpunt was de Peruviaan Sergio Peña man of the match.

Peña’s landgenoot Miguel Araujo bracht Emmen na twintig minuten op voorsprong. Een kwartier na rust maakte Pol Llonch de gelijkmaker. Binnen twee minuten kwam Emmen weer op voorsprong door een doelpunt van Michael de Leeuw, een minuut later gevolgd door de 3-1 via Luka Adzić.

Mike Trésor Ndayishimiye deed namens Willem II nog iets terug maar tien minuten voor tijd viel de wedstrijd definitief in het slot door een goal van Peña.

FC Emmen

4 - 2

Willem II

 20' Araujo
 60' De Leeuw
 61' Adzic
 79' Pena
   58' Llonch
 72' Ndayishimiye (pen)
 
 Gele kaart: Heylen, (FC Emmen), Saddiki, (Willem II)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.190
Arbiter: Pérez
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Araujo
Heylen
Burnet
Kolar (A. Jansen/88)
Ben Moussa
Peña
Chacón
Frei (Adzic/45+1)
De Leeuw
  Wellenreuther
Nieuwkoop (Dankerlui/66)
Holmén
Peters
Nelom
Saddiki
Ndayishimiye (Gladon/80)
Llonch
Nunnely
Pavlidis
Köhlert

Rodelrel en crashes in Winterberg, straf om bikini- en wijnfoto

In het Duitse Winterberg is zaterdag de voorlaatste World Cup van het rodelseizoen begonnen, maar echt lekker ging het allemaal niet. Al de hele week klagen atleten steen en been over de uiterst slechte toestand van de baan, die volgens hen na de World Cup bobsleeën en skeleton bijzonder slecht onder handen is genomen voor het meer gevaarlijke rodelen.

Tijdens de trainingen waren de crashes niet op twee handen te tellen en de baan maakte geen onderscheid in de kunsten van de rodelaars: van olympisch kampioenen tot de mindere goden en godinnen, iedereen had het bijzonder zwaar. De internationale rodelfederatie FIL liet weten dat men hele nachten door zou werken om de boel op orde te krijgen, maar om acht uur 's avonds ging het licht uit en was de dag elke keer voorbij.

De coaches van zo goed als alle landen sloegen de handen ineen om de baan dan maar zelf op orde te krijgen, maar ondertussen werden boycots aangekondigd: het hele Oostenrijkse team, onder leiding van olympisch kampioen David Gleirscher, zag af van deelname. Ook alle Duitse dubbels, zoals wereldkampioenen Toni Eggert/Sascha Benecken en olympisch kampioenen Tobias Wendl/Tobias Arlt, gingen er vandoor.

De Amerikaanse Summer Britcher was het duidelijkst van allemaal en postte een bikinifoto met een glas wijn op Instagram: "Het gevoel dat je hebt als het WK voorbij is, je nog twee races te gaan hebt en de FIL niks geeft om de veiligheid van de sporters. Laat die wijn maar vloeien", schreef Britcher, een dag later gevolgd door een post met een uitgebreide aankondiging van ook haar boycot.

Daarop ondernam de FIL dan toch maar actie, maar niet echt op de juiste manier: men kondigde in de persoon van niemand minder dan FIL-president Josef Fendt op hoge poten aan dat Britcher gestraft zou worden wegens een niet helemaal nette foto op social media - wellicht dat men niet bekend was met een bikini. De straf moet nog bekend worden gemaakt. Uiteindelijk ging de wedstrijd zaterdag wel van start, met dus een aanzienlijk kleiner deelnemersveld.

Vrouwen
De meeste topvrouwen waren wel aanwezig, op drie uit de top-10 na: de Amerikaanse Summer Britcher besloot niet te starten, landgenote Emily Sweeney was geblesseerd en de Duitse Cheyenne Rosenthal was aanwezig bij het WK junioren.

De Russische Tatyana Ivanova was in de eerste run de snelste, maar Eliza Cauce uit Letland bleef met 0,020 seconden flink in de buurt. Ivanova's landgenote Viktoriia Demchenko volgde op 0,094 seconden en ook de Duitse Julia Taubitz deed met 0,098 seconden achterstand nog volop mee.

In de tweede run bleef de volgorde bovenin aanvankelijk hetzelfde: Anna Berreiter nam de snelste tijd in handen, waarna landgenote Taubitz er 0,160 seconden onderdoor dook.

Demchenko verloor echter tijd en kwam 0,102 seconden achter Taubitz terecht, waarna de ervaren Cauce met 0,192 seconden een flinke voorsprong pakte op de Duitse leidster. Alleen Ivanova stond nog boven, maar zij kon Cauce's tijd niet pakken en finishte op 0,080 seconden als tweede, waardoor Cauce eindelijk haar eerste World Cup-zege mocht vieren - tevens de allereerste singleszege ooit voor Letland.

Eliza Cauce boekte haar eerste overwinning (Pro Shots/Zuma Press)
Eliza Cauce boekte haar eerste overwinning (Pro Shots/Zuma Press)

Mannen
Veelvoudig kampioen Felix Loch ging niet van start, net als alle Oostenrijkers - waaronder olympisch kampioen David Gleirscher - en kersvers dubbel wereldkampioen Roman Repilov uit Rusland. Johannes Ludwig stond wél aan de start en de Duitser maakte in run één grote indruk: hij was maar liefst 0,243 seconden sneller dan de verrassende Italiaan Kevin Fischnaller, die de Duitser Sebastian Bley (+0,247) vlak achter zich had.

De uitermate wisselvallige oud-wereldkampioen Semen Pavlichenko (+0,300) deed ook nog volop mee om het podium, net als Kevin's neef Dominik Fischnaller (+0,319) en thuisrodelaar Max Langenhan (+0,344).

Met de Let Kristers Aparjods op plek één kwam Langenhan in actie in run twee, maar ook hij eindigde achter Aparjods, net als Dominik Fischnaller na hem. Pavlichenko viel vervolgens terug naar plek negen, nadat hij op vrij bizarre wijze aan een zware crash wist te ontsnappen. Bley kwam 0,043 seconden tekort en daarmee was Aparjods zeker van zijn allereerste podiumplek ooit in de World Cup, nadat hij al vrij regelmatig vierde werd.

Ook Kevin Fischnaller viel buiten het podium, waarna alleen Ludwig met zijn ruime voorsprong nog bovenaan stond. De Duitser leverde een groot deel in, maar won met 0,179 seconden voorsprong wel en pakte zijn derde zege op rij.

Ajax heeft Antony definitief binnen

Ajax heeft zich voor volgend seizoen definitief versterkt met Antony. De negentienjarige Braziliaanse aanvaller komt na de zomer voor 15,75 miljoen euro over van São Paulo. Met de nodige bonussen kan het bedrag maximaal oplopen tot 21,75 miljoen euro.

"We moeten nog een aantal maanden geduld hebben voordat Antony hier kan beginnen, maar we hebben met hem een creatieve speler in huis gehaald die voorin op alle posities uit de voeten kan", aldus Directeur voetbalzaken Marc Overmars op de website van Ajax.

"Het staat vast dat ook komende zomer spelers van ons gaan vertrekken. Daar moeten we op vooruit lopen, dus is het mooi dat het gelukt is deze transfer af te ronden."

Antony tekent een contract dat per 1 juli 2020 ingaat en een looptijd heeft van 5 seizoenen, tot en met 30 juni 2025.

Brons voor judoka De Wit in Dusseldorf

Judoka Frank de Wit heeft zijn eerste medaille van het jaar binnen. In de wedstrijd om het brons op de Grand Slam in Dusseldorf wint hij van de Kirgiziër Zoloev door hem in de golden score door te sturen naar zijn rug. Een waza-ari score blijkt genoeg voor de overwinning.

Frank de Wit begon zijn dag met een winstpartij in de tweede ronde op de Est Toniste en vond vervolgens een vrije doorgang naar de kwartfinale. In de kwartfinale liet De Wit zich verrassen door de ervaren Zweed Robin Pacek. Heel veel tijd om hier bij stil te staan had De Wit niet. Niet veel later was voormalig wereldkampioen Saeid Molleai zijn volgende tegenstander. Een knappe come-back en een mooie ippon zorgde ervoor dat de Nederlander zijn opwachting mocht gaan maken voor de wedstrijd om het brons. Die partij won hij, waarna hij in het finaleblok een medaille opeiste. 

Vrijdag was er ook al Nederlands succes. Tornike Tsjakadoea pakte brons in de klasse tot 60 kilogram. Na een spannende wedstrijd om plaats drie, trok de judoka na 5:30 min in de golden score aan het langste eind. Zijn tegenstander Nozadze blokte een goede aanval van Tsjakadoea onreglementair met het hoofd waarna de jury niet anders kon besluiten dan de Georgiër te diskwalificeren.

Jesper Smink (-90 kg), Simeon Catharina (-100 kg), Roy Meyer (+100 kg) en Henk Grol (+100 kg) maken zondag hun opwachting. 

Wereldkampioen Wright met toernooirecord naar dagzege Players Championship

Peter Wright heeft op grootze wijze de titel gepakt op het vijfde Players Championship van het jaar. De wereldkampioen verbrak het hoogste toernooirecord door maar liefst 106,1 per beurt te noteren. In de finale maakte hij het in stijl af met een 170-finish tegen Gerwyn Price.

Met uitzondering van de kwartfinale tegen Glen Durrant (95,2) gooide Wrigt de gehele dag ruim boven de honderd per beurt. Dat begon tegen Darren Webster (105,9) om zelfs met 6-0 te winnen van Adrian Gray dankzij een 120,2 gemiddelde. Daarna moesten Scott Mitchell (106,6), Ryan Joyce (103,5), Durrant en Devon Petersen (104,9) eraan geloven. Price ging in de finale mee met het waanzinnige hoge niveau, want ook hij gooide 109,2 per beurt. Uiteindelijk was de 170-finish beslissend voor 8-6 en overlegde Wright 109,6 per beurt.

Sinds de PDC DartsConnect gebruikt, waardoor de statistieken van alle partijen te volgen zijn, was dit ook gelijk het beste toernooi ooit. De 128 spelers gooiden samen een gemiddelde van 93,54 per beurt. Dit laat zien dat het niveau op de vloer heel hoog is. Opvallende prestaties werden geleverd door Devon Petersen en Steve Lennon. De twee haalden de halve finale met continu hoge gemiddeldes, Lennon gooide ook nog eens een negendarter. Het is al weer de tiende negendarter bij de PDC dit seizoen. In de kwartfinale boog Petersen een 1-5-achterstand om tegen Rob Cross.

Er deden ook nog Nederlanders mee. Vincent van der Voort haalde de achtste finales, waarin hij verloor van Durrant. Dat Durrant zover kwam was overigens een klein wonder. Dirk van Duijvenbode miste namelijk twee volle beurten op 32 om Duzza al in de eerste ronde te verslaan. Benito van de Pas haalde ook de laatste zestien. Hij versloeg Jan Dekker (6-0), Ian White (6-5) en Jason Lowe (6-3). In het duel met Lowe gooide hij zelfs 108 gemiddeld. Michael van Gerwen, Niels Zonneveld, Geert Nentjes en debutant Jitse van der Wal bereikten de derde ronde.

Players Championship 5 - Laatste 16
Rob Cross (92.2) 6 | 4 (88.9) Christian Bunse
Devon Petersen (105.2) 6 | 2 (97.8) Dimitri Van den Bergh
Peter Wright (103.5) 6 | 3 (96.5) Ryan Joyce
Glen Durrant (91.8) 6 | 3 (95.1) Vincent van der Voort
Steve Lennon (106.6) 6 | 1 (89.7) Benito van de Pas
Gabriel Clemens (90.1) 6 | 5 (92.2) Nathan Aspinall
Gerwyn Price (90.1) 6 | 3 (86.1) Jamie Lewis
William O’Connor (98.6) 6 | 5 (94.2) Brendan Dolan

Kwartfinale
Devon Petersen (99.4) 6-5 (98.3) Rob Cross
Peter Wright (95.2) 6 | 1 (90.7) Glen Durrant
Steve Lennon (91.9) 6 | 2 (83.3) Gabriel Clemens
Gerwyn Price (106.7) 6 | 2 (99.7) William O’Connor

Halve finale
Peter Wright (104.9) 7 | 5 (98.9) Devon Petersen
Gerwyn Price (94.8) 7 | 6 (97.2) Steve Lennon

Finale
Peter Wright (109.6) 8 | 6 (109.2) Gerwyn Price

Messi helpt met 54ste hattrick Barcelona aan ruime zege

Lionel Messi had vier duels op rij niet gescoord voor Barcelona, maar in de thuiswedstrijd tegen SB Eibar maakte de Argentijnse sterspeler de eerste vier goals van de wedstrijd. Het zou uiteindelijk 5-0 worden voor Barcelona na een doelpunt van Arthur.

Eibar startte aardig en zag al vroeg een doelpunt afgekeurd worden, maar daarna was het de beurt aan Messi. Messi opende na veertien minuten de score en zou in de eerste helft nog twee keer scoren, waardoor hij zijn 54ste hattrick maakte in zijn carrière.

Na rust zag Eibar opnieuw een doelpunt afgekeurd worden en Barça zelfs twee.Het bleef daardoor lang 3-0 maar in de slotfase liep Barcelona nog uit naar 5-0. Messi maakte op aangeven van Martin Braithwaite de 4-0. De nieuwe aankoop van Barcelona kon bij zijn debuut de 5-0 maken. Zijn inzet werd echter gekeerd, maar uit de rebound scoorde Arthur.

Frenkie de Jong begon op de bank bij Barcelona en kwam na een uur spelen het veld in voor Sergio Busquets.

Volgende week zondagavond staat El Clásico op het programma. Dan gaat Barcelona op bezoek bij Real Madrid.

Lopez de beste bergop in Ronde van de Algarve; Evenepoel blijft leider

Miguel Angel Lopez heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van de Algarve gewonnen. De Colombiaan van Astana was de sterkste bergop de Alto de Malhão. Lopez won voor Dan Martin en Remco Evenepoel, die wel aan de leiding in het algemeen klassement.

De vroege kopgroep bestond uit negen renners, maar met de nodige beklimmingen in de laatste dertig kilometer was de rit gemaakt voor de klimmers. De vroege vluchters zouden het dan ook niet halen.

In de laatste dertig kilometer waren er verschillende aanvallen. Ondanks de verschillende pogingen werd alles beslist op de slotklim van de Alto de Malhão. Op die beklimming van 2,6 kilometer aan bijna 10% was Miguel Angel Lopez de beste. In de laatste kilometer reed de Colombiaan iedereen uit het wiel en won met twee seconden voorsprong op Dan Martin.

Remco Evenepoel moest een gaatje laten en kwam als derde over de meet op vier seconden van de winnaar. Hij blijft wel gewoon aan de leiding en is met de tijdrit van zondag over twintig kilometer de grote favoriet om het eindklassement te winnen in de Ronde van de Algarve. Voor het Belgische wonderkind zou het dan zijn tweede eindzege worden in een meerdaagse ronde. Eerder dit jaar was het 20-jarige talent ook al de beste in San Juan.

Quintana laat ook concurrentie kansloos in Tour du Haut Var

Nairo Quintana heeft voor de tweede week op rij indruk gemaakt bergop. De Colombiaanse klimmer van Arkéa-Samsic was ditmaal de beste in de tweede etappe van de Tour du Haut Var op beklimming van de Col d’Èze. Hij won met veertig seconden voorsprong en neemt daarbij de leiderstrui in de Franse rittenkoers.

De Tour du Haut Var is gemaakt voor de klimmers dit jaar. Alle drie de etappes ligt op een beklimming. Vrijdag won Anthony Perez vanuit een vlucht en de Fransman mocht vandaag starten als leider.

Ditmaal vergiste het peloton zich niet en met nog twintig kilometer te gaan was de kopgroep alweer ingerekend. Op het moment dat de vlucht was ingelopen kreeg klassementsleider Perez het moeilijk en zou het voorste deel van het peloton moeten laten gaan.

Arkéa-Samsic, het team van Quintana, had daar geen boodschap en versnelde nog eens. Nadat de Franse ploeg het werk voor Quintana had gedaan ging hij zelf aan. Na twee versnellingen kon niemand de kleine Colombiaan meer volgen en zou met veertig seconden winnen voor Simon Clarke.

Quintana bezorgde zijn team alweer de vijfde zege van het seizoen. Vorig jaar had Arkéa-Samsic het hele jaar nodig om vijf overwinningen te boeken.

Quintana neemt door de ruime winst ook de leiding over in het klassement. Met nog een etappe lijkt hij op weg naar de eindzege in de Tour du Haut Var. Zondag krijgt de 30-jarige Colombiaan een nieuwe kans want dan is de finish op de Mont Faron. Vorige week won hij al op de Mont Ventoux en schreef de renner van Arkéa-Samsic het eindklassement van de Tour de La Provence op zijn naam.

Haig wint voor Fuglsang en Landa in Vuelta a Andalucia

De voorlaatste etappe in de Vuelta a Andalucia is gewonnen door Jack Haig. De 26-jarige Australiër van Mitchelton-Scott versloeg was in de sprint te snel voor leider Jakob Fuglsang en Mikel Landa. De drie waren weggereden op de Alto del Purche.

In de Ruta del Sol moest er in de vierde etappe opnieuw geklommen worden, met als de hoogtepunt de Alto del Purche, een beklimming van 1e categorie, op een kleine 20 kilometer van de streep.

Bahrein-McLaren, dat met Mikel Landa, Pello Bilbao en Dylan Teuns de nummer twee, drie en vier in het klassement had, zorgde in aanloop naar de klim voor een strak tempo. Het zorgde ervoor dat de kopgroep, die vroeg in de koers was weggereden geen kans, snel werd bijgehaald. Ook op de beklimming van de Alto del Purche zorgde Bahrein-McLaren voor het tempo, maar na een versnelling van klassementsleider Jakob Fuglsang kon alleen Landa volgen van Bahrein-McLaren, net zoals Jack Haig. In eerste instantie konden ook Brandon McNulty, Ion Izagirre en Marc Soler volgen, maar vlak voor de top moest het drietal afhaken bij Haig, Fuglsang en Landa.

Na de top moest er nog twintig kilometer worden afgelegd, maar wel voornamelijk in dalende lijn. In de laatste kilometers werd het weer vlak en op anderhalve kilometer voor het einde probeerde Haig een verrassingsaanval. Dat werd echter snel doorzien door Fuglsang, waarna de Deen al vroeg de sprint aanging. Hij kon echter Haig niet afhouden die zijn eerste overwinning boekte sinds augustus 2017.

In het klassement blijft Fuglsang aan de leiding met nog een tijdrit van dertien kilometer te gaan. De 34-jarige Deen heeft daarin een voorsprong van veertien seconden op Landa. Haig volgt al op meer dan een halve minuut van Fuglsang.

Veldrijdster Betsema wint eerste wedstrijd na schorsing

Denise Betsema heeft de veldrit GP Leuven gewonnen. Voor de Texelse is dit haar eerste zege na het einde van haar dopingschorsing. Toon Aerts was de winnaar bij mannen.

Bij afwezigheid van wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado maakten Betsema en Annemarie op het heuvelachtige parcours in Vlaams-Brabant de wedstrijd. Twee ronden voor het einde reed Betsema weg bij haar medevluchtster. Op de derde plaats eindigde de Belgische Sanne Cant.

Halverwege de wedstrijd namen Aerts en Michael Vanthourenhout de leiding in de wedstrijd. Lars van der Haar voegde zich in de zesde ronde bij het tweetal. In de sprint versloeg Aerts Vanthourenhout en Van der Haar. Voor de voormalig Belgisch kampioen was dit zijn vierde zege van het seizoen.

Uitslag vrouwen
1. Denise Betsema (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Sanne Cant (BEL)
4. Laura Verdonschot (BEL)
5. Manon Bakker (NED)
6. Ellen Van Loy (BEL)
7. Loes Sels (BEL)
8. Alice Arzuffi (ITA)
9. Alicia Franck (BEL)
10. Joyce Vanderbeken (BEL)

Uitslag mannen
1. Toon Aerts (BEL)
2. Michael Vanthourenhout (BEL)
3. Lars van der Haar (NED)
4. Niels Vandeputte (BEL)
5. Thijs Aerts (BEL)
6. David van der Poel (NED)
7. Jim Aernouts (BEL)
8. Vincent Baestaens (BEL)
9. Daan Soete (BEL)
10. Corné van Kessel (NED)

Politie zoekt gemaskerde overvallers

In het onderzoek naar de overval op een woning aan de Julianalaan in Ermelo op 8 februari, onderzoekt de politie of er een verband is met eerdere overvallen in Hierden op 23 januari en Vierhouten in maart vorig jaar. In verband met nieuwe informatie doet de politie nogmaals een getuigenoproep in deze zaken.

In het onderzoek zijn nog geen aanhoudingen verricht, maar op basis van het onderzoek tot dusver vermoedt de recherche dat het om jonge mannen gaat. Een van hen zou opvallend, halflang rasta-haar hebben.

Maskers
Al eerder werd bekend gemaakt dat de daders bij de overval in Vierhouten maskers droegen. In het programma Opsporing Verzocht werden de maskers getoond, maar inmiddels blijkt dat het waarschijnlijk om andere maskers gaat dan destijds zijn laten zien. De recherche vermoedt dat de daders soortgelijke maskers droegen als op onderstaande afbeelding.

Maskers als deze zijn – zeker in deze periode rondom carnaval - veel in omloop en daarom benadrukt het team dat niet zomaar iedereen die over zo´n masker beschikt, kan worden aangehouden. Uiteraard wordt er eerst goed onderzoek gedaan om te bekijken of er verdenkingen tegen iemand bestaan.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Gezocht: Masker (foto: Politie)
Gezocht: Masker (Foto: Politie)

Franse biatleten maken status waar met wereldtitel op estafette

Het wereldkampioenschap biatlon in Antholz nadert het einde alweer, maar op de voorlaatste dag stond nog een van de hoogtepunten op het programma: de estafette bij de mannen, nadat de vrouwen eerder al een mooie wedstrijd verzorgden. Frankrijk ging er gezien de dominantie dit seizoen als topfavoriet in en die rol werd uiteindelijk waar gemaakt.

Erik Lesser kende bepaald geen best seizoen en werd zelfs gedegradeerd naar de IBU Cup, maar toch kreeg hij het nodige vertrouwen voor het WK en met Franziska Preuss pakte hij al zilver op de single mixed-estafette. Dat was voldoende om hem als startloper in te zetten voor de mannenestafette en Lesser stelde niet teleur: na indrukwekkend schieten wisselde hij als eerste, vlak voor de Fransman Emilien Jacquelin. Op twintig seconden volgden de Italiaan Lukas Hofer en Oekraïner Artem Pryma, de rest volgde op minstens twintig seconden van die twee. De Noorse startloper Vetle Sjåstad Christiansen schoot slecht en wisselde op forse achterstand na een strafronde.

Philipp Horn en grootheid Martin Fourcade namen het stokje over voor het tweede deel van de wedstrijd. Dat leek een groot voordeel voor de Fransman, maar Horn liet een geweldig optreden zien en wisselde 'gewoon' gelijktijdig met de veelvoudig World Cup-kampioen. Een groep van zes andere landen volgde op een dikke minuut, inclusief de Noren: Johannes Dale schoot weliswaar niet geweldig, hij was wel erg snel op de ski's en bracht zijn ploeg na Christiansen's matige optreden weer helemaal terug in de strijd om in elk geval het brons. Arnd Peiffer en Simon Desthieux namen het over voor Duitsland en Frankrijk, Tarjei Bø kwam erin voor Noorwegen.

Martin Fourcade op weg naar éindelijk zijn eerste wereldtitel met de Franse estafetteploeg (Pro Shots/Action Images)
Martin Fourcade op weg naar éindelijk zijn eerste wereldtitel met de Franse estafetteploeg (Pro Shots/Action Images)

Peiffer en Desthieux gingen ook al gelijk op, maar in de slotronde gaf de Duitser flink gas en sloeg hij een gat van twaalf seconden. Tarjei Bø wist zich los te werken van de rest van de achtervolgers en wisselde op een dikke minuut als derde, vijftien seconden voor Klemen Bauer en de verrassende Slovenen. Bij zijn eerste schietbeurt schoot de Duitser Benedikt Doll er drie keer naast, maar met drie extra patronen wist hij de schijven in elk geval nog net op tijd te raken om bijna samen met Quentin Fillon Maillet de volgende ronde weer in te duiken. De allerlaatste schietbeurt volgde, met Fillon Maillet die kort voor Doll arriveerde.

De Fransman had twee extra patronen nodig, maar Doll ging behoorlijk de fout in en had na acht schoten nog altijd één schijf overeind staan, hij moest dus de strafronde in. Johannes Thingnes Bø kon zo namens de Noren aansluiten en dus ontstond een strijd om zilver. Fillon Maillet kwam niet meer in gevaar en dus pakte Frankrijk goud, Bø liet Doll in de slotronde staan en pakte voor de Noren het zilver, voor Duitsland, waar Doll na de finish toch even getroost moest worden door zijn teamgenoten.

Wind en gesloopte piste helpen skiër Zubcic naar eerste World Cup-zege

De beste technische alpineskiërs ter wereld zijn dit weekeinde aanwezig in het Japanse Niigata Yuzawa Naeba, waar in de World Cup een reuzenslalom en slalom op het schema staat. De reuzenslalom was zaterdag als eerste aan de beurt op de weinig inspirerend genaamde '2016 World Cup Course', die er in de harde wind bepaald niet makkelijk bij lag.

De Noor Henrik Kristoffersen liet in de eerste run zien duidelijk het beste overweg te kunnen met de Japanse sneeuw: hij wist een voorsprong van 0,67 seconden op landgenoot Leif Kristian Nestvold-Haugen bij elkaar te skiën. De Zwitser Marco Odermatt (+0,74) en de Fransman Mathieu Faivre (+0,78) waren verder de enige twee die binnen een seconde bleven. De Zwitser Gino Caviezel (+1,11), de Fransman Alexis Pinturault (+1,19) en de Noren Lucas Braathen (+1,22) en Aleksander Aamodt Kilde (+1,28) hadden het vizier ook nog op het podium gericht, net als wellicht de Fransman Victor Muffat-Jeandet (+1,41).

In run twee maakte aanvankelijk vooral de Kroaat Filip Zubcic grote indruk: vanaf zijn twaalfde plek in de eerste run ging hij in elk geval voorbij Muffat-Jeandet en Kilde. Ook Braathen kwam niet aan de tijd van Zubcic en Pinturault liet eveneens zien dat de piste vooral onderaan behoorlijk kapot was: ook de Franse topper kwam totaal niet in de buurt, net als Caviezel en Faivre. Odermatt hield zich een stuk beter staande dan de rest, maar gaf wel 0,72 seconden toe op Zubcic, met nog twee Noren bovenaan de piste. Nestvold-Haugen viel terug tot buiten het podium en dus moest het van zijn landgenoot komen.

Kristoffersen begon met maar liefst 1,58 seconden voorsprong op Zubcic, maar leverde zienderogen tijd in. Ook hij kon het onmogelijk volhouden op de afgetrapte piste: hij viel terug naar plek vijf en Zubcic pakte na zijn eerste podiumplek ooit - tweede in Adelboden - ook zijn eerste overwinning ooit in de World Cup. Na de overwinningen van broer en zus Ivica (26) en Janica (30) Kostelic was het tevens de eerste Kroatische World Cup-zege voor iemand buiten die familie. Odermatt eindigde keurig als tweede, voor de Amerikaan Tommy Ford, die na één run nog tiende stond.

De Nederlander Maarten Meiners sloot de eerste run als 43e af, niet genoeg om van start te mogen gaan in de tweede manche.

Zubcic pakte als eerste niet-Kostelic-Kroaat een World Cup-zege (Pro Shots/Zuma Press)
Zubcic pakte als eerste niet-Kostelic-Kroaat een World Cup-zege (Pro Shots/Zuma Press)

Atlete Hassan in zee met voormalig assistent-trainer van geschorste Salazar

Sifan Hassan gaat trainen onder leiding van Tim Rowberry. De Amerikaan was assistent van Hassan’s voormalige trainer Alberto Salazar. De succesvolle Cubaans-Amerikaanse trainer is voor vier jaar geschorst vanwege het overtreden van dopingreglementen.

Sifan Hassan (Pro Shots / Zuma Press)
Sifan Hassan (Pro Shots / Zuma Press)

Na de opgelegde schorsing van Salazar zat de regerend wereldkampioene op de 1.500 en 10.000 meter sinds oktober zonder trainer. Met Rowberry zal Hassan zich in het Amerikaanse Beaverton voorbereiden op het seizoen.

“Ik heb hier inmiddels een vertrouwde situatie waar ik mij enorm thuis voel”, vertelt Hassan. “Ik heb verschillende opties overwogen en nieuwe mensen ontmoet om te zoeken naar de juiste klik, maar ik geloof erin dat mijn huidige trainingssituatie de beste is om mij succesvol voor te bereiden op de Olympische Spelen in Tokio.”

Hassan begint haar seizoen op 29 maart tijdens het WK halve marathon in het Poolse Gdynia, hoofddoel is de Olympische Spelen in Tokio.

'Pittig prijskaartje' zorgt voor twijfels over toekomst imponerende Angeliño

Manchester City gebruikte afgelopen zomer zijn terugkoopoptie van twaalf miljoen euro om Angeliño terug te halen van PSV. De Spaanse linksback kwam in Engeland echter nauwelijks aan spelen toe en eind januari volgde alweer een nieuwe transfer naar RB Leipzig, dat hem tot het einde van het seizoen huurt. Trainer Julian Nagelsmann is zeer te spreken over Angeliño. "Hij is de enige nieuwkomer die enorm snel doorheeft hoe ik over voetbal denk", vertelt de oefenmeester in gesprek met Kicker.

"Hij moet hier andere dingen doen dan onder Josep Guardiola en hij past zich enorm snel aan. Hij denkt niet te veel na, maar intuïtief doet hij al veel dingen goed."

"Hij denkt natuurlijk goed na over wedstrijden en wat hij moet doen om de trainer tevreden te stellen", gaat Nagelsmann verder.

RB Leipzig heeft de optie om Angeliño na dit seizoen definitief in te lijven en volgens Kicker moeten die Roten Bullen in dat geval twintig miljoen euro overmaken aan Manchester City. Het is echter nog niet zeker dat dit ook zal gebeuren.

"Hij heeft een pittig prijskaartje. We zullen eerst moeten kijken hoeveel er precies in onze portemonnee zit en wat de rol wordt van de speler zelf en de club die hem verkoopt", sluit Nagelsmann af.

Angeliño speelde vooralsnog vier wedstrijden namens RB Leipzig, waaronder het met 0-1 gewonnen Champions League-duel met Tottenham Hotspur van afgelopen woensdag.

Ajax komt in actie met contractverlenging voor Botman door interesse uit Premier League

Ajax en Sven Botman hebben in hoofdlijnen een akkoord bereikt over een nieuw tot 2023 lopend contract. De twintigjarige verdediger wordt dit seizoen door de Amsterdammers verhuurd aan sc Heerenveen en maakt in Friesland een uitstekende indruk. "Ik wilde graag bijtekenen als Ajax een plan met me had en dat bleek er te zijn", vertelt Botman zaterdag in gesprek met De Telegraaf.

"Van de zomer keer ik terug, waarna ik in de voorbereiding en gedurende het seizoen als volwaardig lid van de A-selectie een eerlijke kans krijg om me te bewijzen", geeft de jonge verdediger te kennen.

Volgens De Telegraaf zijn beide partijen door de belangstelling van Norwich City al in een vroeg stadium tot een akkoord gekomen. "Een jaar geleden speelde ik in Jong Ajax en opeens werd ik begeerd door een club uit de Premier League. Dat verbaasde me wel, maar is eens te meer het bewijs hoe snel het in de voetballerij kan gaan."

Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax, belde afgelopen maand met Botman, die nog tot medio 2022 vastlag.

"Daar bleek dat hij tevreden was over mijn ontwikkeling, veel vertrouwen in me heeft en een potentiële Ajax 1-speler in me ziet", zegt Botman, die er naar uitkijkt om van Daley Blind te kunnen leren.

"Als je ziet hoe hij al anderhalf seizoen bezig is bij Ajax, dan vind ik dat heel bijzonder. De rust aan de bal, zijn inzicht, de crosspass. Alles wat hij doet lijkt zo simpel: prachtig."

Botman raadt het andere jonge spelers aan om op huurbasis te vertrekken bij Ajax, indien er sprake is van een 'dood spoor'. "Die mogelijkheid moet zich natuurlijk wel voordoen. Bij de keuze tussen een Keuken Kampioen Divisie-club en bij Jong Ajax blijven, zou ik voor dat laatste kiezen."

"Maar de Eredivisie is echt een geweldige leerschool", vertelt de verdediger. Hij is blij dat iedereen nu weet hoe zijn toekomst er uitziet. "Best veel mensen vroegen me al wat ik komend seizoen ga doen. Nu weten ze het: naar Ajax."

Luuk de Jong gaat in op rol bij Nederlands elftal: "Dat was zo belangrijk"

De eerste acht maanden van Luuk de Jong in dienst van Sevilla bestaan uit scherpe contrasten. De aanvaller scoorde pas vier keer in de competitie, maar vond al wel het net tegen Real Madrid en tegen stadsgenoot Real Betis, terwijl Barcelona-uit één van zijn beste wedstrijden was. De Nederlander blijft het vertrouwen van trainer Julen Lopetegui houden en dat is goed nieuws voor bondscoach Ronald Koeman.

De waarschijnlijke afwezigheid van Donyell Malen en Memphis Depay, al lijkt het erop dat laatstgenoemde toch het toernooi gaat halen, op het EK van komende zomer vormt een flinke streep door de rekening voor Koeman.

In principe is De Jong de pinchhitter van Oranje, maar in de interland tegen Estland stond hij ineens in de basis. Koeman wilde experimenteren met een tactiek tegen heel verdedigende teams.

"Het is simpel: soms heb je de bevestiging nodig dat wat je voor ogen hebt ook werkt in de praktijk. Als ik het 'breekijzer' ben in 'plan B', dan moet dat zich eens uitbetalen op een cruciaal moment", vertelt De Jong zaterdag in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Hij bewees zijn waarde als supersub tegen Noord-Ierland door de 2-1 te maken. Nederland won het moeizame duel uiteindelijk met 3-1.

"Noord-Ierland was de wedstrijd waarin het nog fout kon gaan in de kwalificatie. Bij 0-1 achter was dat ook zo", blikt De Jong terug op de interland in oktober.

"Daarom waren die invalbeurt en die goal zo belangrijk. Voor mij als spits, voor Koeman als bondscoach. En eigenlijk, denk ik, voor heel Nederland."

Skiester Gut slaat dubbelslag, Suter wint eindklassement

Alpineskiester Lara Gut-Behrami won vrijdag voor het eerst in twee jaar eindelijk weer eens in de World Cup en in het Zwitserse Crans-Montana herhaalde de thuisfavoriete dat kunstje een dag later nog eens. Ook op zaterdag was Gut-Behrami de beste op de afdaling, maar na haar grote voorsprong van een dag eerder was het dit keer spannender.

Corinne Suter mocht als derde naar beneden en de Zwitserse leidster van het afdalingsklassement bleek erg snel te zijn geweest. De Italiaanse Federica Brignone kwam met 0,33 seconden nog het dichtst in de buurt, tot Gut-Behrami als zeventiende in het starthokje stond. Het werd een spel van honderdsten, maar na een knappe run kwam ze 0,02 seconden sneller dan Suter over de finish.

De Oostenrijkse Nina Ortlieb, dochter van oud-olympisch kampioen Patrick Ortlieb, leek daarna nog even te stunten en mogelijk zelfs haar eerste zege te pakken, maar kwam nét tekort: 0,05 seconden, wat haar wel plek drie opleverde - haar eerste World Cup-podium. Met haar tweede plek verzekerde Suter zich ondertussen al van de eindwinst in het afdalingsklassement, met de World Cup-finale nog te gaan.

Noorse biatletes wereldkampioen na chaotische estafette

Op de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap biatlon in het Italiaanse Antholz heeft Noorwegen het goud gepakt op de estafette bij de vrouwen. Het werd een vrij chaotische race, waarin ploegen heen en weer geslingerd werden op de tijdenlijsten en het pas in de slotfase werd beslist.

Namens het thuisland begon Lisa Vittozzi uitstekend en met slechts één extra benodigd patroon wisselde ze als eerste op Dorothea Wierer. Op 25 seconden volgden Rusland en de VS, waar Ekaterina Yurlova-Percht en Susan Dunklee met ook één extra patroon wisselden op Irina Starykh en Clare Egan. Binnen een halve minuut van die twee landen volgden nog dertien andere teams, dus de strijd lag nog behoorlijk open.

De beste Italiaanse, Wierer, begon met één extra patroon bij de liggende schietbeurt, maar staand schoot ze als een dolle: alsof ze een machinegeweer hanteerde ging alles er in luttele seconden in en Italië pakte zo een voorsprong van bijna een minuut op het Polen van Monika Hojnisz. Starykh volgde daar weer tien seconden achter, met de Tsjechische Marketa Davidova naast zich, kort daarop gevolgd door Ingrid Landmark Tandrevold (Noorwegen) en Yuliia Dzhima (Oekraïne).

Federica Sanfilippo kende een joekel van een inzinking op de schietbaan en viel terug van de ruime leiding naar plek vijf op 48 seconden van de nieuwe leiders: Polen. Jawel, na Kinga Zbylut en Hojnisz bracht Kamila Zuk Polen met ijzersterk schieten en langlaufen naar de eerste plek, ietwat geholpen door matig schieten van de rest. Tsjechië (Lucie Charvatova) wisselde als tweede op 42 seconden, vrijwel gelijk met Noorwegen (Tiril Eckhoff) en Duitsland (Franziska Preuss).

De maar liefst 40-jarige Magdalena Gwizdon, al sinds 1995 actief in de World Cup, mocht het voor Polen afmaken, maar leverde de leiding bij de liggende schietbeurt in bij de Noorse Marte Olsbu Røiseland en de Zweedse Hanna Öberg. Die twee kwamen samen aan bij de laatste schietbeurt, met Gwizdon er een handvol seconden achter. De Noorse schoot perfect en vertrok, Öberg ging zwaar de fout in, moest een strafronde lopen en was kansloos voor het goud.

Op 25 seconden van Røiseland kwam ineens Olena Pidhrushna uit Oekraïne als tweede de slotronde in, kort gevolgd door de Tsjechische Eva Puskarcikova, de Duitse Denise Herrmann en daarachter Gwizdon met Öberg. Røiseland kwam niet meer in gevaar en bracht Noorwegen - met een omweg - toch het verwachte goud, Herrmann was duidelijk te snel voor de rest en hielp Duitsland aan alweer een zilveren medaille, voor de bronzen Oekraïnse ploeg.

'Russen proberen Democraat Sanders te helpen met verkiezingscampagne'

Volgens berichten van de Amerikaanse inlichtingendienst probeert Rusland zich te mengen in de strijd rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020. Deze keer is het niet Donald Trump die geholpen wordt, maar de socialistische Democraat Bernie Sanders.

Naast Sanders is ook de president op de hoogte gesteld van de pogingen van Rusland om, op een nog niet nader gespecificeerde manier, de verkiezingen te beïnvloeden. Sanders is niet onder de indruk en noemt de Russische president Vladimir Poetin een 'autocratische gangster' wiens regering 'internetpropaganda heeft gebruikt om verdeling te zaaien in ons land.'

Saillant detail is dat het team rond Sanders al ruim een maand geleden op de hoogte is gebracht door de inlichtingendienst. Op vragen van verslaggevers waarom het dan nu pas naar buiten komt, antwoordde Sanders geïrriteerd: "Die conclusie laat ik, een dag voor de voorverkiezingen in Nevada, jullie zelf trekken. De bron was de Washington Post? Goede vrienden..." De Washington Post is eigendom van miljardair Jeff Bezos, iemand waarop miljonair Sanders, vanwege Bezos' rijkdom, enorm veel kritiek heeft.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei vrijdag dat de nieuwste aantijgingen: "paranoïde berichten zijn waar er helaas, meer en meer van zullen zijn naarmate we dichter bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen komen. Ze hebben natuurlijk niets met de waarheid te maken."

Taakstraf voor met lucifers spelende verdachte die basisschool in as legde

Een 23-jarige man uit Son en Breugel is veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. De rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat hij schuldig is aan een brand die in juni 2017 een basisschool in Eindhoven vrijwel volledig verwoestte.

De brand ontstond toen een houten paneel aan de schoolgevel vlam vatte door smeulende afvalresten die eronder lagen. Het vuur kroop vervolgens omhoog, sloeg naar binnen en verspreidde zich verder in de school. Bij de smeulresten werd een lucifer met daarop een DNA-profiel van de verdachte gevonden. De verdachte verklaarde dat hij die avond spelenderwijs een brandende lucifer in een openstaande kliko heeft geschoten. Toen de verdacht zag dat er rook uit de bak kwam, kiepte hij die om zodat het afval eruit viel. Volgens de verdachte heeft hij het rokende afval proberen uit te stampen en zodra hij geen rook meer zag, is hij vertrokken.

De rechtbank stelt vast dat de brand in de school ontstond door de lucifer die de verdachte in de kliko schoot. De verdachte heeft er niet alles aan gedaan om de brand te voorkomen. Hij gooide de bak zonder nadenken leeg bij een houten paneel, terwijl hij dit evengoed elders op het schoolplein had kunnen doen. Vervolgens verliet hij het schoolplein zonder zich er voldoende van te hebben verzekerd dat het vuurtje in het afval daadwerkelijk helemaal uit was. De rechtbank oordeelt dat het daarom aan hem te wijten is dat de school vrijwel volledig afbrandde.

Door de aanmerkelijke onvoorzichtigheid van de verdachte ontstond er grote materiële schade. De brandweer was met groot materieel ter plekke, maar kon niet voorkomen dat de basisschool vrijwel geheel werd verwoest door de brand. Daarnaast had de brand ook grote gevolgen voor de leerlingen en de docenten. Het was voor die betrokkenen zeer schokkend en verdrietig om te moeten constateren dat hun zo vertrouwde school er niet meer was.

Volgens deskundigen kampt de verdachte met psychische klachten, is hij kort opgenomen geweest op een crisisafdeling en staat hij nu onder behandeling van de GGzE. Hij accepteert de aangeboden hulpverlening en werkt hieraan mee. De rechtbank houdt hier rekening mee bij het bepalen van de straf.

Ook weegt mee dat het incident dateert van ruim 2,5 jaar geleden en dat hij een positieve proceshouding had. Hoewel de verdachte tegenover de politie aanvankelijk alles ontkende, heeft hij later uitgebreid verklaard over wat er die nacht is gebeurd. Ook realiseert hij zich de grote ernst van het delict en de impact die de brand destijds heeft gehad op de omgeving. De rechtbank legt de verdachte daarom geen celstraf op, maar vindt in dit geval een taakstraf van 120 uur op z’n plaats.

Politie is op zoek naar klant van overvallen winkel

Vrijdag 21 februari is een winkel aan de Ossenmarkt in Zwolle overvallen, dat gebeurde rond 18.15 uur. De gewapende overvaller is er met een onbekend geldbedrag vandoor gegaan. De politie zoekt getuigen die de dader hebben gezien of iets kunnen vertellen over zijn vluchtroute. Ook wil de politie graag in contact komen met een specifieke getuige: een klant die gelijktijdig met de overvaller de winkel uitliep.

De overvaller liep rond 18.15 uur de winkel binnen en bedreigde de medewerker van de winkel met een wapen. De politie is direct een onderzoek gestart, maar heeft nog geen verdachte kunnen aanhouden. Het team is op zoek naar de man die gister op hetzelfde tijdstip in de winkel was en die vlak voor de overvaller de winkel uitliep en hem mogelijk buiten heeft gezien.

De overvaller was een man met een donkere huidskleur. Hij was 20 tot 25 jaar oud en ongeveer 1.65 tot 1.70 meter lang. Hij was geheel in het donker gekleed en sprak accentloos Nederlands. Voor de overval kwam de man aanlopen vanuit de richting van de Halve Maansteeg en hij vertrok na de overval ook weer in de richting van de Halve Maansteeg.

Het team houdt er rekening mee dat de overvaller uit de buurt komt en wil graag in contact komen met iedereen die gisteren rond het tijdstip in de buurt van de Ossenmarkt iets opvallends heeft gezien. Mensen die in de omgeving wonen en een camera aan hun woning hebben, worden gevraagd om op de beelden te controleren of daarop iemand te zien is die aan het signalement voldoet en dat door te geven aan de politie.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Beelden kunnen via het tipformulier worden gedeeld. 

Mannen in bovenbeen gestoken bij beroving, politie zoekt getuigen

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn twee jongemannen van 19 jaar uit Beverwijk en Heemskerk gewond geraakt bij een beroving in het park aan de Koningin Wilhelminastraat in Heemskerk. Zij zijn daarbij in hun bovenbeen gestoken.

De jongens zaten rond 01:30 uur te chillen in het park toen zij aangesproken werden door een ongeveer 16-jarige jongeman. In eerste instantie was de situatie ontspannen en rookte de verdachte een sigaretje met de slachtoffers. Plotseling wilde hij geld zien. Toen dit kennelijk niet snel genoeg ging stak de verdachte beide slachtoffers met een mes in hun bovenbeen. Hij ging er daarna vandoor met twee telefoons, een bromfiets en portemonnee.

De verdachte is naar schatting 16 jaar oud, zo’n 1.80 meter lang en hij droeg volledig zwarte kleding en had een capuchon op. De slachtoffers zijn in het ziekenhuis aan hun verwondingen behandeld. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Basketballers stunten in Turkije in EK-kwalificatie

De Nederlandse basketballers zijn de kwalificatie voor het EK van volgend jaar bijzonder goed begonnen. In Ankara zorgde de ploeg van de nieuwe bondscoach Maurizio Buscaglia, die Toon van Helfteren in augustus opvolgde, voor een sensatie door Turkije te verslaan.

Al vanaf het begin van de wedstrijd ging het gelijk op, waarbij geen van beide ploegen een serieuze voorsprong op wist te bouwen. In het vierde kwart nam Nederland verrassend de touwtjes in handen en in de laatste minuten werd de zege opvallend overtuigend binnengehaald: 65-72.

Met 27 punten was Charlon Kloof topschutter van de ploeg, terwijl vooral ook Yannick Franke (16 punten) en Worthy de Jong (12 punten) indruk maakten. Het is de eerste keer sinds 1986 dat Nederland van Turkije wint, de vorige zege ín Turkije was zelfs nog acht jaar eerder.

Maandag speelt Nederland in Almere tegen Kroatië, Zweden is de vierde ploeg in de groep. De eerste drie plaatsen zich voor het EK.

Verkleedfeestoptochten afgelast

Het is bar en boos buiten. Niet dat de echte FOK!'ker zich daar druk om maakt, bikkels als wij zolderbewoners zijn, maar in het zuiden van het land is het een heel ander verhaal. Daar zijn zaterdagmiddag namelijk een aantal praal-optochten gepland in het kader van het jaarlijks terugkomend  verkleedfeest.

De stad Eindhoven heeft de optocht inmiddels al afgelast en ook andere dorpen en steden hebben besloten dat de windstoten en regen sterker zijn dan het alcoholpromilage in de gemiddelde verkleedfeestvierder.

Lees ook: FOK! Wat een weer: regen, gevolgd door meer regen

Diana Woei van Weerplaza vermoedt dat sommige praalwagens de windsnelheiden van soms wel zeventig tot tachtig kilometer per uur niet aan zullen kunnen. De wind kan ook nogal eens verraderlijk zijn, aldus Woei. "Iets waar carnavalsoptochten [sic] en carnavalsvierders [sic] rekening mee moeten houden", zich duidelijk nog niet bewust zijnde van het kwetsende karakter van het woord carnaval.

Zondag wordt het nóg slechter, met een verwachte Code Geel die staat voor flinke regen en harde windstoten. "Ik zou tegen de carnavalsvierders [sic] zeggen: trek een regenpak aan. En hopelijk houden de praalwagens het", aldus de altijd sympathieke Woei.

De verkleedfeestoptochten van maandag en dinsdag zullen overigens een stuk minder last krijgen van de wind.

Drugsdealers aangehouden in Dordrecht

Na klachten uit de buurt over drugsoverlast, hield de politie gisteravond op de M.H. Trompweg in Dordrecht een actie tegen drugsdealers. Onderzoek leidde de politie naar een woning in een flat waar uiteindelijk elf gripzakjes harddrugs, zes gripzakjes hennep, een bak met ongeveer 40 gram hennep en een pot met vermoedelijk 300 gram amfetamine werd gevonden. De drugs zijn in beslag genomen.

Twee mannen van 50 en 52 jaar uit Dordrecht zijn aangehouden voor de handel in hardddrugs. Zij zitten vast en worden gehoord. Ook zal er gekeken worden welke bestuurlijke maatregelen er tegen de verdachte kunnen worden genomen.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Carnavalsvierder met nepwapen moet nog 15 dagen zitten

De politie heeft het er maar druk mee in Breda. Ze hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag  aan de Hogebrug een 25-jarige man uit Vlaardingen aangehouden. Hij had een carnavalsoutfit aan en droeg aan zijn been een nepwapen dat op afstand echt leek.

Agenten hielden de man rond 23.00 uur staande toen ze hem op een afstandje hadden zien lopen met het nepwapen in een holster. Hij deed vrijwillig afstand van het wapen en daar wilden de agenten het verder ook bij laten, maar bij controle van zijn identiteit bleek dat de man nog 15 dagen gevangenisstraf open had staan. Hij is meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek hij ook nog gebruikershoeveelheden MDMA op zak te hebben. Deze zijn in beslag genomen. De man is ingesloten.

Schansspringer Geiger zegeviert in historische Roemeense World Cup

Schansspringer Karl Geiger heeft de eerste World Cup-wedstrijd voor mannen ooit in Roemenië gewonnen. In Rasnov was de Duitser op de kleine schans een maat te groot voor de rest, wat hem zijn derde zege van het seizoen opleverde.

Geiger was in zowel de eerste als tweede ronde de beste van iedereen en dus ging de winst naar de Duitser. Zijn landgenoot Stephan Leyhe stond na één sprong op de tweede plek en wist dat in de finaleronde nét vast te houden tegen World Cup-leider Stefan Kraft uit Oostenrijk, die twee tienden van een punt tekort kwam.

De Duitser Severin Freund, World Cup-eindwinnaar in 2015, maakte na wéér een jaar vol blessureleed zijn comeback en deed dat met een 32e plek.

Nederlandse schaatssters domineren op WK junioren

Op het wereldkampioenschap schaatsen voor junioren in het Poolse Tomaszow Mazowiecki is de Nederlandse damesploeg bijzonder sterk begonnen. Op de eerste dag werden de 500 en 1500 meter verreden en dat leverde vijf van de zes medailles op.

Femke Kok was op de 500 meter uiteraard de absolute topfavoriete en de revelatie van dit seizoen maakte dat waar: met 38,50 seconden was ze véél te sterk voor de rest, alleen de Japanse Moe Kumagai bleef met 39,15 nog binnen een halve tel. Robin Groot pakte met 39,87 het brons, Myrthe de Boer werd met 40,68 dertiende en Marrit Fledderus finishte niet.

Op de 1500 meter opende Kok zoals te verwachten viel sneller dan wie dan ook, maar in de slotronde kon ze het net niet helemaal afmaken tegen Groot, die het goud pakte in 2:01,04 minuten tegenover de 2:01,28 van Kok. Ook het brons ging naar Nederland en wel naar Merel Conijn in 2:02,71 minuten, met De Boer (2:05,93) op de elfde plek. Met de 1000 en 3000 meter te gaan staan Kok en Groot ruimschoots bovenaan in het allroundklassement, De Boer staat zesde.

De mannen waren wat minder succesvol, met een zesde plek voor Jarle Gerrits (36,15) als beste resultaat op de sprint. Stefan Westenbroek werd achtste in 36,31 seconden, het goud ging op enkele duizendsten naar de Japanner Katsuhiro Kuratsubo (35,279), voor de Russische favoriet Artem Arefyev (35,282). Wataru Morishige zorgde met 35,35 voor een tweede Japanse medaille.

Ook op de 1500 meter was er Japans goud en ook daar moest Rusland genoegen nemen met zilver: Tsubasa Horikawa was met zijn 1:49,49 net te sterk voor de 1:49,88 van Stepan Chistiakov. De Zuid-Koreaanse massastartspecialist Chung Jae-won liet zijn inhoud alvast zien en reed met slechts 1,4 seconden verval in twee ronden naar brons in 1:50,09. Kai in 't Veld (1:53,77) werd veertiende, Harm Visser (1:54,27) zestiende en met 2:07,74 werd Gerrits laatste.

Portiers bespuugd en geslagen, 2 arrestaties

Het is gezellig in Breda. Bij twee horecagelegenheden zijn afgelopen nacht een man en een vrouw aangehouden. De vrouw spuugde een portier in het gezicht, de man sloeg een portier.

Een 19-jarige vrouw uit Alblasserdam werd rond 01:45 uur aan de Vismarktstraat aangehouden. Ze had, toen haar de toegang tot een kroeg daar geweigerd werd, een portier in het gezicht gespuugd. Enkele minuten later was het raak op de Grote Markt, een 18-jarige man uit Zwijndrecht sloeg daar een portier in het gezicht nadat hem de toegang werd geweigerd.

Beide verdachten zijn door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ze zijn ingesloten en hebben in ieder geval al een gebiedsverbod uitgereikt gekregen.

Verwarde man die naar benzine stonk opgepakt voor brandstichting

Aan een appartementencomplex aan de St.Ignatiusstraat in Breda is vrijdagavond brand uitgebroken. Een 47-jarige bewoner is kort daarna aangehouden. Hij wordt verdacht van brandstichting.

De brand werd rond 21.45 uur opgemerkt en gemeld. Brandweer, politie en andere hulpdiensten gingen ter plaatse. De brand was na enige tijd onder controle en twee mensen moesten worden nagekeken door de ambulancedienst. De dierenambulance werd ingeschakeld voor een hond die rook ingeademd had.

Agenten spraken bij het complex de verdachte aan. De man maakte een verwarde indruk en rook naar benzine. Daarop is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Er wordt verder onderzoek naar de zaak gedaan.

Meisje (14) van fiets geduwd en beroofd van telefoon

Een 14-jarig meisje is vrijdagmiddag op het Bc Pad in Roosendaal door twee jongens van haar telefoon beroofd. Het meisje raakte hierbij lichtgewond. Het incident gebeurde rond 15.30 uur op het fietspad in de buurt van de Cinnaberdijk. Het slachtoffer (14) uit Roosendaal werd plotseling door twee jongens aangevallen.

Ze duwden haar van de fiets en beroofden het meisje van haar telefoon. De daders renden weg via het voetpad, wat naast het fietspad ligt, richting de Cinnaberdijk. Het meisje kreeg daarna hulp van een voorbijgangster. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Bejaarde vrouw overleden na val in kanaal

Een vrouw is vrijdagavond bij een ongeluk aan de Maisbaai in het water van de Buitenhaven bij het Kanaal door Walcheren in Middelburg gevallen en overleden. Het incident gebeurde rond 18:20 uur. De vrouw (80) uit Middelburg werd vermoedelijk door een windvlaag gegrepen.

Omstanders haalden de vrouw uit het water. De hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse, maar deze hulp mocht niet meer baten. De vrouw overleed ter plaatse. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van dit ongeval.

Fort aan de Buursteeg in ere hersteld

Met een symbolische overhandiging van een sabel heeft gedeputeerde Rob van Muilekom van de provincie Utrecht vrijdag het Zuidelijk deel van Fort aan de Buursteeg overgedragen aan Jasper Kuipers van Staatsbosbeheer. Het fort is weer helemaal hersteld en toegankelijk voor publiek. Ook de weg (N418) die langs het Fort loopt, wordt officieel overgedragen van de provincie aan de gemeente Veenendaal.

De provincie Utrecht heeft, in samenwerking met gemeente Veenendaal, het hele terrein opgeknapt. Er zijn wandel- en fietspaden aangelegd, de gracht is uitgebaggerd, oude structureren zijn hersteld en twee oude bunkers uit de Tweede Wereldoorlog zijn gerestaureerd. Rob van Muilekom: ”Fort aan de Buursteeg is een prachtig voorbeeld hoe wij het als provincie graag zien; recreatie, natuur en cultuurhistorie samen hand in hand en toegankelijk voor iedereen.”

Het gaat hier om de zogenaamde Hollandse Kazemat met loopgraaf en de Duitse bunker R703. Beide zijn zelfstandig aangewezen als Rijksmonument. Om de bezoekers goed te begeleiden zijn er informatieborden aangebracht en is de toegang sterk verbeterd en zichtbaar gemaakt.

Grebbelinie
Fort aan de Buursteeg bestaat uit twee delen. Het noordelijke deel met het Bezoekerscentrum Grebbelinie, die in 2017 geopend is, en het zuidelijke deel. Het zuidelijke deel van het fort is circa 5 hectare groot en was door weinig onderhoud vrijwel ontoegankelijk en niet zichtbaar vanaf de weg.

Het totale Fort is een Rijksmonument en het grootste fort in de Grebbelinie. Er is in mei 1940 daadwerkelijk weerstand geboden tegen de bezetter en daarna kreeg het fort in 1944 ook een militaire betekenis in de Duitse “Pantherstellung”.

Met deze herstelwerkzaamheden wil de provincie Utrecht zorgen dat oude verhalen van de Grebbelinie verteld worden, zichtbaar en beleefbaar zijn. De Grebbelinie is een van de belangrijkste gebieden van de provincie Utrecht. Deze linies zijn uniek voor Nederland.

RIVM komt dit voorjaar met nieuwe meetmethode voor loodwaardes

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu komt dit voorjaar met een nieuwe, eenduidige meetmethode om het loodgehalte in drinkwater te meten. Dat bevestigt het RIVM aan AT5. Op dit moment heerst er onduidelijkheid bij huurders, omdat uitslagen nogal kunnen verschillen. 

Het RIVM zegt dat de nieuwe meetmethode nu ontwikkeld wordt en naar verwachting dit voorjaar klaar is voor gebruik. Verdere details mag het overheidsorgaan nog niet geven, stelt een woordvoerder.

Dat er behoefte is aan duidelijkheid, bevestigt ook Amsterdamse stichting !WOON. Zij zien dat steeds meer Amsterdammers een zaak aanspannen tegen hun woningbouwvereniging of (particuliere) verhuurder. 

'Wij hebben nog niet een compleet beeld van wat er bij de Huurcommissie ligt, omdat je ook een bepaalde wachttijd hebt. Ik denk wel dat het in de komende weken hard gaat toenemen. Dan hebben we het over tientallen tot honderden mensen', aldus Oscar Vrij van Stichting !WOON. 

Te veel lood bij tweede test
Eén van de mensen die naar de Huurcommissie stapt, is Roos Brouwer uit de Gentiaanbuurt in Amsterdam-Noord. Zij heeft een sociale huurwoning van Ymere. Zij kreeg in eerste instantie een uitslag die voldeed aan de wettelijke norm: 7.9 microgram aan looddeeltjes per liter. Ze vertrouwde het niet en deed zelf een tweede, gecertificeerde test. En daaruit kwam een hogere waarde: 15.3 microgram lood per liter. De wettelijke norm is gesteld op 10 microgram aan looddeeltjes per liter. 

Woningbouwvereniging Ymere zegt op haar website dat de watertest wordt uitgevoerd door Normec / Biobeheer. 'Dit is een onafhankelijk, gecertificeerd bedrijf. Ze hebben het certificaat gekregen van de Raad van Accreditatie. Deze Raad is door de overheid aangewezen als de nationale accreditatie-instantie voor laboratoria in Nederland. Ymere heeft geen invloed op het meetresultaat.'

Eén vast aanmeldmoment voor de middelbare school

Leerlingen uit groep 8 moeten zich vanaf schooljaar 2022-2023 gelijktijdig op 1 april gaan aanmelden op de middelbare school. Hierdoor maken alle leerlingen even veel kans op een plek op de school van hun voorkeur en op het voor hen best passende niveau. Ook verandert de eindtoets in een doorstroomtoets. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel, dat vandaag in internetconsultatie gaat.

Het wetsvoorstel is bedoeld om kinderen zoveel mogelijk gelijke kansen te bieden. Nu ligt er veel nadruk op de eindtoets en de overgang van de basisschool naar de middelbare school als bepalende momenten voor de schoolloopbaan van kinderen. Een leerling blijft zich echter ontwikkelen. Daarom moet er niet alleen in groep 8 maar ook op de middelbare school goed gekeken worden of de leerling nog op de juiste plek zit. Om dit te bedrukken verandert de naam van de eindtoets naar doorstroomtoets.

Kijken naar het kind
Minister Slob: “Ik wil af van de harde beoordelingsmomenten voor kinderen. Ook zie ik dat sommige ouders hun kinderen naar toetstraining sturen en dat de spanning voor kinderen oploopt. Daarom wil ik de druk op de toets in groep 8 verder verkleinen. Scholen moeten op meerdere momenten kijken waar een leerling staat. Daarvoor kunnen ze slimmer gebruik maken van de toetsen die zij al afnemen. Zo kan een kind op de middelbare school ook makkelijker naar een ander schoolniveau, als dat beter past.”

Schooladvies van de leraar
Als het wetsvoorstel is aangenomen krijgen groep-achters in januari het schooladvies van de leraar en maken ze daarna de toets. Op basis van de toetsresultaten kan de leraar het schooladvies eventueel bijstellen. Aan die volgorde en procedure verandert niets. Het advies van de leraar blijft bepalend voor het niveau waarop een kind begint op de middelbare school. Wel gaan leerlingen, anders dan nu, direct na het schooladvies de doorstroomtoets maken. Dit voorkomt dat kinderen bij een tegenvallend schooladvies naar extra toetstrainingen worden gestuurd.

Vast aanmeldmoment
Als alle leerlingen het definitieve schooladvies hebben, mogen ze zich op één vast aanmeldmoment inschrijven op de middelbare school. Daardoor maken alle leerlingen even veel kans op een plek op de school van hun voorkeur op het voor hen best passende niveau. Op dit moment kunnen leerlingen zich nog op verschillende momenten inschrijven, waardoor kinderen met een bijgesteld schooladvies niet altijd op de gewenste school terecht kunnen. Dat overkomt jaarlijks zo’n 2000 leerlingen.

Internetconsultatie
Het wetsvoorstel gaat vandaag in internetconsultatie. Leraren, schoolleiders en ouders kunnen tot 20 maart meedenken over de wet via LINK. Vervolgens moet er nog over de wet besloten worden in de Tweede en Eerste Kamer. Bij instemming kan de nieuwe situatie op z’n vroegst ingaan per schooljaar 2022/2023.

FOK! Wat een weer: regen, gevolgd door meer regen

Het is bewolkt en er valt in het noorden en noordwesten regen of motregen. Vanmiddag trekt een gebied met actievere neerslag van het noordwesten zuidwaarts. In het noordwesten wordt het vanmiddag geleidelijk droger. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. Aan de kust is de wind hard tot stormachtig, 7-8 Bft met in het noordwesten en noorden kans op zware windstoten van 75-90 km/u. In de middag verdwijnen de zware windstoten en neemt de wind aan de westkust af naar krachtig.

In de nacht naar zondag is het zwaar bewolkt en gaat het van het westen uit op steeds meer plaatsen regenen. Aan het einde van de nacht loopt de temperatuur in het zuiden op naar ongeveer 9°C, terwijl het elders afkoelt naar ongeveer 5°C. De zuid- tot westenwind is in het noorden matig, in het zuiden matig tot vrij krachtig.

Zondag overdag zijn er overal perioden met regen en in de zuidelijke helft kan er lokaal ca. 20 mm vallen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 11°C. De westenwind is in het noorden zwak tot matig, in de zuidelijke helft krachtig, 6 Bft. Aan de zuidwestkust wordt de wind stormachtig, 8 Bft, terwijl elders aan de kust een vrij krachtige wind staat. Vooral in de zuidelijke helft is er kans op zware windstoten van 75 km/u, in het zuidwestelijk kustgebied mogelijk tot 90 km/u. In de loop van de middag wordt de wind noordwestelijk en boven land matig, in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig, 6 Bft. Aan het einde van de middag verdwijnen de zware windstoten. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.
Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.